Cred că unul din punctele de trezire la realitate pentru votanții pesede și, de fapt, pentru toți cei ce încasează salarii pe teritoriul româniei, ar trebui să fie obligativitatea ca salariul să fie încasat brut, iar angajatul să fie obligat să își rețină singur sumele și să le depună la ANAF, fără posibilitatea de a încasa următorul salariu dacă nu demonstrează că a plătit ceea ce datorează statului.
Nu de alta, dar cu siguranță se vor trezi la realitate atunci când vor realiza hălăciuga de bani pe care o dau statului, pentru a primi nimic. Cam cum suntem noi, ăștia, care avem firme micuțe, cărora le plătim dările către stat din cont și vedem cum ni se scurg picăturile de viață printre degete.
Ăsta e TVAul pe care îl plătesc eu, lună de lună. Uneori mai mult, alteori ușor mai puțin. Lună de lună, din banii mei, plătesc o sumă echivalentă cu 3 salarii bune de Kaufland. La asta se mai adaugă impozitul, care e de 3%. După care mai vine și impozitul pe dividende, de 5%. Peste astea, mai plătesc și TVA de 20% la absolut toate produsele pe care le cumpăr pentru uz personal. Plus CAS și CASS.
Efectiv, în cel mai direct mod, mult mai mult de jumătate din banii mei se duc sub formă de impozite, taxe, asigurări și pensii către statul român. Dar eu văd asta, pentru că totul e pe firma mea. Angajații nu văd. Ei sunt CÂT IAU ÎN MÂNĂ, MIE ASTA ÎMI ZICI?? Neînțelegând că ar putea lua mult mai mult în mână, dacă nu a da statului tot purcoiul ăla de bani.
Știți ce am primit de la stat pentru ei?
10 morți arși de vii în spitalul din Piatra Neamț.
NOU
Dacă aș primi în mână măcar 3 sferturi din brut, mi-aș cumpăra casă cu banii jos. Când mă uit pe fluturaș și văd câți bani se duc la CAS și CASS + impozit și pizda mă-sii, îmi vine să m-arunc de pe bloc. Eu practic muncesc ca să întrețin statul fără să primesc nimic în schimb de banii ăia. Că drumurile sunt tot ca pula, că-mi fut mașina prin toate canalele și gropile, E85 are tot „o bandă jumate” pe sens, spitalele sunt tot vai morții lor, literally și lista poate continua.
NOU
Comentariul tau explica foarte clar de ce nu o sa avem prea curand un astfel de sistem 🙂
“Dacă aș primi în mână măcar 3 sferturi din brut…i-as cheltui”.
Si ca tine sunt o gramada de romani, care s-ar gandi intai la ce sa-si cumpere si abia apoi la cum isi vor plati taxele.
NOU
@Eu Pai asta e ideea, decat sa dau bani statului ca fie furati si sa isi faca altii vile mai bine raman la mine ca sa imi pot face si eu o casa fara credit pe 30 de ani. Eu unul nu simt ca beneficiez de ceva concret fata de taxele platite: infrastructura lipsa, spitale lipsa sau mizerabile, sistem educational vraiste etc.
NOU
I-ar “cheltui” pe o casa, cu banii jos. Asta nu este cheltuiala, ca nu arunca banii pe obiecte perisabile. Este investitie.
NOU
Si consumul de bunuri si servicii unde crezi ca se duce? Nu se regaseste frumos la stat ca tva si altele?
Androix zice bine ce zice…ti se zburleste parul cand te uiti pe fluturas…plm.
Si da, daca as vedea si eu ceva concret in orice(drumuri, spitale, servicii publice, servicii publice online, orice) as zice, ok, primesc si eu ceva inapoi din ce cotizez lunar, dar asa?
Si asta de 20 de ani de cand sunt in campul muncii…cat ar trebui sa astept eu ca cetatean sa se miste ceva? La pensie? cand mor? sau cand?
Asa ma trecea cate un fior cand vorbeau de fondul privat de pensii (unde conform graficului primit de la asigurator am depasit lejer 10k eur…), ca de domnle, sa luam meleardele alea si sa facem chestii cu ele( adica sa le furam)…
NOU
Prețul e determinat de cerere și ofertă. Dacă tu și milioane de alți salariați veți avea bani in plus cât “sa vă permiteți” casă, ghici ce, vă veți concura pe aceleași case și vor crește prețurile astfel încât din nou nu îți vei permite casă.
NOU
Muta-te in State, am vazut ce bine funtioneaza sistemele astea in care contribui dupa cum te taie capul. Pana vine ambulanta si iti ia 2000 de parai. Sau daca da canceru-n tine, tre’ sa ai milioane bune in banca. Fara concedii medicale. Treaba ta daca nasti.
Oamenii sunt iresponsabili prin natura lor. Am dubii ca vei depune lunar din proprie initiativa 25% din veniturile tale la un fond de pensii, deci cand vei avea 65 de ani nu va trebui sa iti suporte altii basinile prin ajutor social pana te cureti. Sau cand te imbolnavesti (toti ne imbolnavim la un moment dat) vei fi in culmea fericirii ca nu ai niciun venit.
La fel am dubii ca vei avea din proprie initiativa o asigurare lunara de sanatate in valoare de 10% din salariu. Plus ca nicio asigurare privata nu acopera riscurile cu adevarat mari (un cancer sau ceva cu adevarat naspa). Daca da covidu’ peste tine, o zi la ATI costa peste 1500 de lei.
Astea doua de mai sus sunt pentru tine, personal, sunt niste asigurari. In realitate, din banii astia statul plateste pensia lui bunicu’ si spitalizarea altui bolnav, dar cam asa functioneaza toate asigurarile, toti platim RCA, bani ia doar ala lovit de soarta.
E foarte usor sa ai atitudini d-astea cand esti tanar si dudui de sanatate. Dar numai maine nu-i pomaine si ajungi la pensie. Si nu stii niciodata cand te loveste vreo boala.
Da, se pot administra mai bine, de acord, insa in niciun caz nu le-as face optionale, prioritatile depind de varsta.
La drumurile proaste, educatia si spitalele de care te plangi, se duce impozitul pe salarii, asta ar fi singurul care nu are o destinatie directa ca alea de mai sus. Insa aici Romania e pe cai mari cu doar 10%, de-aia nu m-as plange. Atat dai, atat primesti.
NOU
Ati ratat toti cu succes ce voia sa zica Androix la faza cu casa, anume ca dam extrem de multi bani la stat. Nu ca daca ar primi brutul in cont nu ar mai plati taxe.
NOU
Nu am ratat nimic, Androix vrea sa plateasca 25% taxe. Ghinion, plateste 35% asigurari si 10% impozit.
NOU
Deci domnule Rumbu cu 5 miliarde de eur pe an nu faci mare branza…am inteles.
Nici macar 10 scoli, 4 spitale, 500km de autostrada /an?
NOU
Bugetul de stat nu e o galeata de-aia din care se iau banii dupa cum bate vantul.
Eu explicam ce se intampla cu banii pe care ii opreste statul din salarii. Majoritatea (35%) sunt servicii de asigurare, bune, rele, alea sunt, atat ne permitem. Astea reprezinta doar 11% din veniturile la bugetul de stat si nu o sa faca nimeni din ele autostrazi. O sa iti dea pensie din ei, concediu medical, medicamente la spital, alocatie la copil, s.a.m.d.
Banii din care se fac diverse lucruri pentru o viata mai buna (drumuri, scoli, spitale) vin din alta parte, in proportie foarte mare din TVA, accize, apoi din impozit pe salarii si impozit pe profit.
Deci nu m-as rascula impotriva taxelor pe salarii (care sunt decente procentual) ci impotriva unui TVA incorect sau a unor accize de de aproape 80% la combustibili. Sau la tigari in cazul meu ma doare mai tare 🙂
Problema nu e la salariu. Adunate, tva-ul platit de tine, accizele din benzina, tigari, alcoale, gaze si curent electric te buzunaresc mai mult decat taxele pe salariu. Cand dai 300 de lei la pompa, gandeste-te ca ai dat 240 de lei la stat. Cand cumperi un pachet de tigari de 20 de lei, 16 lei ii dai la stat. Cand iti vine factura la curent de 300 de lei, 180 de lei se duc la stat. Cum ti se par acum taxele pe salariu?
NOU
eu mor la aia cu certificatele energetice verzi
NOU
Simpatic cu galeata dar revenind, conform MF pe 2019, suma care a ajuns la stat doar din impozitul pe salarii si venit a fost de aproximativ 5 mld eur…deci se putea face ceva cu suma respectiva sau s-a dus pe mariri si promisiuni electorale fara nici o baza economica?Ca eu zic ca se putea daca se vroia asa ceva.
NOU
Cu siguranta se putea face ceva. Probabil si s-a facut. 1 km in loc 10, o scoala in loc de 5. E suficient sa te uiti zilnic la ce mai descopera frantuzoaica pe la primaria de la sectorul 1. De exemplu vouchere de vacanta de 100k eur in plina pandemie.
Repet, eu nu sustin ca statul roman cheltuie banii cu responsabilitate, doar ideea ca problema nu e la impozitarea salariului ci la celelalte taxe unde suntem jupuiti.
NOU
Ce-mi plac ăștia care aruncă cu căcat de parcă m-ar cunoaște de-o viață. Am zis eu că n-o să-mi plătesc taxele? Normal că le-aș plăti, cum fac în fiecare an cu impozitul, cu RCA-ul, cu rovinieta, ITP-ul ș.a.m.d. Doar că mie, și bănuiesc că și altora, nu-mi convine să ia statul din banii mei jumătate, dacă nu mai mult și să-și dea pensii babane și salarii mai mari ca-n vest.
NOU
Cu ce le-ai plati, ca tocmai ai zis ca ti-ai cumpara ceva cu banii de taxe :).
Ideea era ca nu plateste angajatorul taxele, ci iti da banii tie si le platesti tu. Deci la sfarsitul lunii ai ramane cu aceiasi bani in mana, prin urmare n-ar trebui sa-ti schimbi deloc modul in care iti cheltuiesti veniturile.
Dar daca tu imediat te gandesti la ce ti-ai cumpara in plus, inseamna ca n-ai inteles ca veniturile tale nu se modifica.
NOU
Am luat în considerare faptul că CAS și CASS n-ar fi obligatorii și pe alea cu plăcere nu le-aș plăti.
NOU
Si obligatoriu sa plateasca cash, sa aiba banul efectiv in mana cand il da la casierie, sa simta cand il da!
NOU
Taxele mari raportate la restul Europei sunt cel mai răspândit fake-news de la noi, în orice țară din vest ar fi platit doar pt.impozit de 2-3x mai mult (în franța, Suedia, Danemarca spre de 3x).
Că banii plătiți acolo se vad mai departe în infrastructură e o alta poveste însă sunt total nerealiste așteptările de autostrăzi la fel de multe ca-n germania in conditiile in care în medie un angajat german plătește cam 1500 euro/luna la stat vs un angajat român care plătește 450 euro/luna la stat, fara sa mai luam in considerare ca-n germania din 85 de milioane în jur de 50 milioane adică aprox. 60% lucreaza legal și își plătesc taxele la stat pe când la noi nu lucrează legal nici macar 30% din totalul populatiei.
NOU
constantin, pentru orice baiat handicapat, cu sindrom down si chior de un ochi, ce spui tu este sters de primul search pe google. nu iti mai da cu parerea sistematic despre lucruri de care habar nu ai, e penibil.
NOU
Eu nu am zis nimic despre nivelul taxelor; am zis doar că românu’ nu conştientizează ce procent din banii aferenți muncii lui merge la stat şi ce procent îi rămâne lui.
NOU
“Muie”.
Cam asta e ce primim, pentru cine nu are timp sa citeasca articolul.
Muie
NOU
Teoretic vezi cat platesti ca primesti fluturasul de salar in fiecare luna.
Practic odata putina lume se uita pe el si apoi impactul nu e acelasi ca si cand vezi ca iti intra in cont X bani dupa care tre sa virezi aproape X/2 catre stat.
Desi sincer, la cat de tembel e poporu asta, cred ca nici aia nu ar rezolva problema.
NOU
Nu cred ca am vazut vreodata fluturasul de salariu. Mint, l-am vazut o data pentru ca mi s-a cerut la un credit de nevoi personale ( in acte aparea o crestere salariala maricica si nu le venea alora de la banca sa creada ) si a fost oarecum obligatoriu sa-l vad! Si acolo a fost facut asa, mai pe genunchi, de nevoie.
NOU
Pai inseamna ca firma la care lucrezi ori faze evaziune fiscala ori incalca legea in alt mod, legal ei sunt ogligati ca in fiecare luna sa-ti transmita fluturasul.
NOU
O sa sune un pic a hate, dar e o perceptie gresita asupra tva-ului. E exact la fel ca la salariul brut sau net, tva-ul ce l-ai platit catre stat nu e de la tine, e de la clientii tai. Tu ai facut doar colectarea pentru ei si l-ai dat mai departe. Mie mi-ar placea ca preturile la orice sa fie afisate fara tva, pe modelul SUA, atunci ar realiza toata lumea cat de mult din banii lor se duc catre stat.
NOU
nu suna a hate, suna a neintelegere a unui principiu economic. exact la acelasi nivel cu MIE IMI ZICI CAT IAU IN MANA. nu ma intereseaza cat e, il platesc altii. nu ma intereseaza cat iau in mana, il plateste angajatorul
NOU
@Cosmin: Stii ca lantul de TVA se termina la un moment-dat la consumatorul final, da? Adica ai putea sa cumperi totul cu 20% mai ieftin, in cele din urma.
NOU
Este o mica diferenta. Salariul este in totalitate al angajatului, angajatorul are obligatia sa ii retina (retinere la sursa) si sa plateasca catre stat datoria angajatului. Tva-ul pe care o firma il plateste lunar catre stat nu a fost niciodata al firmei, este al clientilor firmei. Angajatul se poate plange ca statul ii opreste 50% din salariu, insa o firma nu se poate plange ca plateste lunar 19% catre stat pentru nu sunt banii ei, e doar o intermediere.
NOU
in continuare, fix la fel. sunt banii altuia, nu ai mei
NOU
Cosmin, zau daca pricep cum de iti explici tu tie ca sunt banii altuia pe care tu ii colectezi?
Ca asa imi suna. Nu e mai simplu sa te gandesti ca e fix aia TAXA PE VALOAREA ADAUGATA!.
Tu gasesti pe jos un bolovan, il iei pe gratis ca l-ai gasit la tine in curte, te apuci sa faci din el o statuie pe care vrei sa o vinzi cu 1000 lei. Iar statul zice : STAI ASA, zici ca ai marit valoarea cu 1000 de lei, vineu STAT si cer 200 lei de la cel care cumpara bolovanul asta de la tine.
Tu zici aici ca din acest motiv sunt banii clientului nu ai tai.
Eu zic ca principiul pietei este ca valoarea este data de cerere si daca este cerere pentru bolovanul meu de 1200 de lei nu am nici un motiv sa il vand cu 1000 de lei, asa ca nu mai are acelasi sens ce spui tu acolo. Economia este mai simpla, faptul ca statul vrea sa penalizeze consumul este altceva, dar pentru producatorul legat direct de client TVA-ul ii pare un Bir pe care statul il pune pe munca ta. FIX pe PLUS VALOARE. Daca eram toti intermediari ca “baietii destepti”, da la 100% adaos nu mai conteaza ca vrea si statul o cincime, dar daca muncesti de plusul ala nu mai e la fel.
NOU
@septimiu Complicat si cu bolovanul ala, trebuie sa ai documente de achizitie, intocmit nir, stocuri, bon de productie daca faci statueta aia, bon de consum, probabil tre sa platesti redeventa la stat ca e resursa naturala, mai pune si autorizatia de mediu caci sigur e pe un caen cu impact asupra mediului. Nu-i treaba cu facutul banilor din piatra seaca 🙂
NOU
Am un chioșc de IT la noi în sat, deci cum s-ar zice angajez IT-ști. În fiecare lună, în 25, fac un mic infarct când trebuie să fac viramentele către stat pe salarii. Aș da bani de la mine (și zile daca trebuie) ca brutul ăla să intre tot în contul angajatului și să trebuiască să vireze el dările, una câte una, eventual cash la un chioșc, să simtă fizic cum îi pleacă o cărămidă de bani în fiecare lună din mână, bani pe care i-a muncit. Și ar fi și mai fain ca TVA-ul la tot ce cumperi să-l plătești tot separat, la sfârșit de lună, printr-un virament la trezoreria statului. Și atunci să vezi cum lumea începe să fie mai atentă pe cine lasă la butoane pe toți banii ăia, că dacă îi bagi 4000 EUR în cont rămâne cu mai puțin de jumătate ca să cumpere PS5. Aș vrea atunci să văd fețe schimonosite de durere când afli că unul a luat 700000 EUR șpagă la unifarm ca să facă alții mai mulți bani în criza COVID, când un bec la stat costă 300 de lei, etc…
NOU
Inteleg ca ai vedea-o ca pe o mare usurare sa platesti brut angajatilor sinsa isi plateasca ei ce au de platit.
Doar ca nu.
Asa cum acum scrasnesti din dinti ca trebuie sa dai o caruta de bani la stat, asa vei latra ca dai o groaza de bani angajatilor lacomi care nu se mai satura de bani, uite ce salarii le dau si ei tot lepre.
My point is: o sa se schimbe doar destinatarul urii. Micul tau infarct va fi tot acolo.
NOU
Ovidiu, îmi pare rău că prin scrisul meu de inginer mă exprim așa de prost, cred că m-am făcut tare rau înțeles. Ideea mea era că daca omul ar da de la el banii către stat ar fi mai atent cu ce votează, dacă votează și, în general, ar avea o atitudine civică mai responsabilă. Colegii mei își merită fiecare cent, nu aș putea să-i urăsc vreodată. Mă doare sufletul când dau bani la stat nu pentru că sunt împotriva taxelor și impozitelor, ci pentru că văd ce se face cu ele, iar apoi, tot noi trebuie să facem treaba statului. Aș vrea ca și colegii mei să-mi simtă revolta, aș vrea să fim mai revoltați împotriva șpăgilor și imposturii de la stat, dar nu avem cum obține asta pentru că banii pe care îi platește majoritatea trec printr-un circuit paralel, fără să fie omul direct implicat. ”Se rețin la sursă”. Sper că m-am făcut mai bine înțeles acum.
NOU
In 2 luni ar fi statul in faliment. Iti dai seama cati gigei nu vor percuta chestia aia cu “nu poti lua urmatorul salariu pana nu dovedesti ca ai platit darile la stat”. Ar fi pe modul YOLO, mergem la mare
NOU
Hai bos, ai ajuns la concluzia asta abia la varsta asta?
NOU
Este foarte adevarat ca romanii primesc destul de putin din banii pe care ii varsa ca taxe si impozite, dar asta se datoreaza faptului ca banii sunt administrati tot de romani, si risipiti prin incompetenta, lene si coruptie.
Pe de alta parte, in Romania taxele si impozitul pe venit in speta, este mic, fata de alte state europene, de aceea o impozitare in trepte ar putea, partial, sa aduca la buget mai multi bani, pentru a face si din Romania o tara ca afara (aia afara platesc in marea majoritate impozit gradual).
Deci problema este ce se intampla cu banii retinuti: iar aici ar trebui sa raspunsa si psd, si pnl, si usr….si cam toti care se perinda la butoane.Chiar citesc o carte a unui jurnalist din perioada interbelica, Brunea-Fox, si imi dau seama ca radacinile raului sunt mult mai adanci, si nu trebuie sa infieram doar perioada comunista pentru situatia actuala.
NOU
Pleci de la premisa greșită că impozit gradual înseamnă mai mulți bani la bugetul țării noastre și că mai mulți bani la buget înseamnă o transformare a României în “țară ca afară”.
De fapt înseamnă muncă la negru și mai mulți bani de sifonat. 🙂
NOU
becaly nu mai tine minte vremurile cand impozitul era gradual:))) si nu mai platea nimeni impozit
NOU
Asta cu impozitul in RO este mic este una dintre cele mai mari manipulari. Nici nu mai conteaza cine a rostogolit-o.
Pentru ca se compara cei 10% din RO cu cei 45-55% din alte tari, da, pare mic.
Dar cand in RO la cei 10% mai adaugi CAS si CASS te apropii de 45% si atunci ai sa vezi ca suntem undeva in top 10 UE la taxe pe munca.
De ce?
Pentru ca in vest la salarii mici nu se ia impozit (dar tot platesti sanatate si pensie), apoi pe masura ce salariul creste apare si impozitul, dupa care, de la un anumit nivel, vine urmatoarea treapta de impozit dar se plafoneaza restul taxelor. Cand tragi linie, in afara de cei cu salarii mici, cam toata lumea plateste taxe in zona 40-55%
La noi, inainte de cota unica, de la un nivel de salariu incolo aveai taxe de aproape 80%.
NOU
de fapt Romanii au taxe mici pentru dividende si impozitul pe firma
Altfel, impozitul pe salarii e cel mai mare la salariile mici. La genu ca mai mult de jumatate dintre salariati aici ar fi pe impoziti minim, la ce salariu au
NOU
Eu nu pricep de loc socialismul asta cu esti muncitor ia sa te jupoi nenorocitule ca ne faci pe noi putorile sa aratam prost.
Ai vazut cu cat au crescut incasarile la stat din taxarea salariilor cand a aparut taxare unica acum 10 ani?
De TREI ORI!.
Mai recent cand s-a dat OUG 114 aia cu taxarea muncitorilor din constructii redusa la minimul pietei muncii din Romania adica taxare totala la 30% in loc de 75%.
INCSARILE din taxare muncii in CONSTRUCTII S-AU DUBLAT!!!! Intelegi ca s-au dublat cand taxarea a scazut la jumatate?!!! Cum poti sa crezi ca marirea taxelor pe munca este o solutie? Este solutia tuturor jegosilor care n-au lucrat in viata lor la privat, au luat doar bani de la stat si in frunte cu idiotul ce ne e presedinte cred ca e rau sa dai angajatii de la stat afara, ca aia sunt buni platnici de TAXE!!! Atat de idiot financiar este presedintele si din nefericire sunteti multi voi, cei ce credeti ca a taxa muncitorul este solutia lenei si nesimitirii alora care nu muncesc.
NOU
Fara suparare, pari dintre cei pomeniti de Arhi in articol, care habar nu au cat din suma bruta merg la stat.
Sigur, impozitul pe salariu, nu e printre cele mai mari din Europa (nordicii sunt campioni aici).
Problema este ca impozitul pe salariu este cam JUMATATE din TOTALUL TAXELOR si IMPOZITELOR platite atat de angajator cat si de salariat (indirect, tot prin angajator) pentru fiecare leu net intrat in buzunarul omului. Azi pentru fiecare leu net statul incaseaza cca 70 bani. Acum niste ani, era chiar mai mult, vreo 85 bani.
Asta descurajeaza munca in general si munca “la alb” in special.
Este mai avantajos azi in RO sa platesti pe firma. Sigur, totalul taxelor nu este mic nici in varianta asta, cum observa Arhi (aici un cititor are dreptate, TVA platit reflecta TVA incasat si varsat mai departe, nu se considera venit) dar incomparabil mai putin proportional decat in cazul salariului.
Este si motivul pt care inca multi oameni lucreaza ca si “contractor” (freelancer) sub diverse forme juridice (PFA, drepturi autor, SRL mic) in loc de salariat; in cel mai grav caz ajungi sa platesti cam 45% ca PJ vs PF.
Statul nostru are i structura a incasarilor care a ramas ancorata in sistemul socialist, bazata pe taxarea muncii pt ca alte forme de realizare a venturilor nu existau.
Statul nostru ar trebui sa relaxeze impozitarea muncii si sa creasca (putin!) impozitarea profiturilor si MAI ALES A PROPRIETATII! Taxa anuala pe proprietate ar trebui sa nu fie minim 0.5% din valoarea proprietatii si sa poata urca pana la 1% in anumite conditii. Taxa pe castiguri de noroc. Taxa pe autovehicule ar trebui deasemenea crescuta prin adaugarea la taxa functie de cilindree a unei taxe fixe functie de nevoia de descurajare a detinerii unui autovehicul in conditiile urbei X de rezidenta.
Dar lasa munca sa devina mai atractiva printr-o impozitare inteligenta.
Dar cui sa-i ceri asta…
Astfel, suntem ultima gaina din Europa la colectare, desi suntem printre primele la nivelul de impozitare, pe hartie.
NOU
Eu am activat ca salariat in Romania, si acum activez intr-o tara socialisto/capitalista din vest; idem, sotia mea avea o profesie liberala in Romania, si acum activeaza in acelasi sistem.
Eu pot spune ca noi platim, global, mai multe taxe si impozite, nu in valoare absoluta, ci procentual, fata de cat plateam in Romania;
Eu ca si salariat, platesc 22% din salariul brut, la care se adauga procentul cuvenit impozitului pe venit (care este gradual, si se calculeaza in functie de venitul familiei, dar la venituri nu fabuloase ajunge la 41%, dupa niste deduceri, gen primii 10000 nu se impoziteaza, etc…); in Romania, daca tin minte, se platea 25% CAS si 10% CAAS, plus impozitul pe venit de 16%; overall, eu zic ca plateam mai putin in Romania.
Pentru profesiile liberale, taxele sunt mai mari in vest, adica daca faci o comparatie procentuala intre beneficiu vs cifra de afaceri, in Romania platesti mai putin.
Dar nu asta e problema, grav este ca pentru banii aceia platiti, multi, putini, se primeste fff putin, pentru ca se fura si e multa prostie si ignoranta; bonus, multa lume nu plateste taxe, evaziunea fiscala e un mod de viata, si atunci ne dam seama de ce nu se construiesc spitale noi, pentru ca si daca s-ar dori, nu ar stii cine si cum sa le faca, si nu ar avea cu ce.
Nu este constructiv sa polarizam discutia , pentru ca asta se intampla in societatea romaneasca bolnava, oamenii sunt pe pozitii antagonice, gen rezist vs psd, iar rezultatele se vad; important ar fi sa se gaseasca un numitor comun, sa se gaseasca solutii la probleme ce afecteaza intreaga societate.
@Tom, sunt total de acord cu tine, impozitatea proprietatilor, identificarea si impozitarea averilor este o gluma…cat despre gradul si nivelul de colectare, vai de steaua noastra.
NOU
@ becaly
Suntem in acord. Am avut ocazia sa constat ca sistemele de impozitare din tari CEE cel putin, au structura mult mai simpla si ca impozitul pe salariu este cifra principala.
Ce se face cu banii este discutie 100% politica, ca vrem sau nu sa recunoastem.
Rolul determinant in politica il au oamenii cu forta financiara. Majoritatea celor de la noi au castigat forta financiara prin furt (bani, sanse). Pe ei ii doare in k..r de politica fiscala a statului. Platesc taxe cat, cand, daca vor, de obicei nu.
De platit, platesc insa bani de fier direct la cei care ii protejeaza si le asigura perpetuarea castigurilor. Banii aia nu se regasesc nici in spitale, nici in autostrazi, nici in educatie, nici in altceva. Se regasesc in perpetuarea aproape pe viata a unei clase politice neschimbate.
“Poolimea” are influenta odata la 4 ani. Needucata, saraca, primitiva in alegeri, “poolimea” isi exercita dreptul la vot in baza mitei primite de la politicieni. Privind la modele din lumea afacerilor “poolimea” incearca si ea sa fenteze taxele, de multe ori cu succes.
Politicienii colecteaza taxe si impozite din “darnicia” ambelor categorii de mai sus cu o eficacitate care ne situeaza pe ultimul loc in UE.
Din banutzii astfel stransi se plateste in primul rand mita acordata “poolimii” in schimbul voturilor (+40% pensii si salarii, +25% profesori, +XX% pensii speciale, +xx% nu-stiu-ce) si un aparat de functionari publici de 3x mai mare decat ar fi normal si ale caror salarii medii vor fi in 2021 cu 45% mai mari decat cele din mediul privat. Astea inseamna peste 80% din tot ce se colecteaza.
Din ce ramane, se platesc spitale & sanatate in general, autostrazi, educatie, transporturi, aparare, chestii fara de care nu existi. Parte-n parte cu imprumuturi si fonduri UE (lasam si la copii ceva, nu?).
Din ce se plateste, oamenii numiti in pozitie de decizie (de catre clasa politica) mai smantanesc 10-50%, ca altfel cum?
Din ce-a ramas, aceiasi oameni decid “sa si faca”. Aici loveste Dorel. Care ar fi avut buget si nevoie de lopata, dar cu banii ramasi a luat o lingurita de plastic, ca in poza de pe SEAP semana cu o lopata, la 1/100 din pret si 1/1000 din greutate si in schimbul unui ctrct de service pe 10 ani primea inca una de rezerva, chilipir!
Si pt ca orice discutie pe tema politica se incheie cu “m..ie ceva” am omis din enumerari contributia la pensie. Cand vom fi implinit 65 ani (60 consoartele) “m..ia” va umple plenar buzunarele noastre de contribuabili.
Care suntem.
Meic rumenia greit aghen, USR!
NOU
@Tom, stii tu ceva dar nu stii ce trebuie.
Pentru fiecare leu brut, statul incaseaza maxim 43 de bani. Mai exact 25 de bani pentru pensie, 10 bani pentru sanatate si 6,5 bani pentru impozit (e 10% dar nu se retine asupra intregului salariu). Si, dupa cum stim, avem it-isti, constructori, cercetatori, handicapati, agricultori, zilieri si probabil in curand astia din horeca care sunt scutiti de impozit.
Angajatorul in Romania de doi ani nu mai plateste taxe, cu exceptia a 2 bani la leul ala care reprezinta un fel de garantie.
Si desi aici multi sustin ca e o cota unica de 10%, uita ca in esenta ei este de fapt progresiva prin mecanismul deducerilor. Astfel, impozitul se aplica dupa ce scazi alea 2 taxe (pensie si sanatate) si dupa ce scazi deducerea personala. La salariul minim, de exemplu platesti intre 1,5% 4,6% in functie de cati copii sau alte persoane in intretinere ai. Maximul de impozit pe care il poti plati e 6.5%, nicidecum 10%.
Am facut mai de mult o comparatie intre taxe aici sau la vecina cu topoarele in toata Europa, nu este un mit, Romania are printre cele mai mici taxe pe salariu.
Colectarea e alta discutie. Sunt tari cu taxe foarte mari unde si colectarea merge struna, cum ar fi Franta, unde ti-e mai frica de inspectorul fiscal decat de moarte.
NOU
Eu n-o să o dau vag cu țară socialisto-capitalistă și alte asemenea.
În Germania, dacă ai un salariu brut de 6.000€ (29.000 lei) sau mai puțin, salariul tău net va fi mai mare decât dacă ai fi angajat în România. Ceea ce mi se pare halucinant. Ca idee, începând cu 4700€/lună, contribuția la sănătate e plafonată în Germania. Același lucru se întâmplă cu contribuția la șomaj/pensie începând cu 7000€/lună. Prin asta doresc să ilustrez că un salariu brut de 6000€ nu crește în copaci în Germania, ci se situează în Top 10% ca venit.
Calculul e pentru o persoană necăsătorită, care nu plătește contribuția pentru biserică. Totodată, există modalități prin care poți trece anumite cheltuieli la venit neimpozitabil și astfel să mai câștigi ceva bănuți, dar am vrut să păstrez comparația cât mai simplă și nu le-am luat în considerare.
NOU
Surprinzator, pentru 6000 eur, netul echivalent este de 3480 EUR, atat in Germania, cat si in Romania.
Dar e incorect sa le compari asa fiindca in Germania, 6000 brut inseamna ca angajatorul tau plateste in total 7064 EUR.
In Romania, taxele angajatorului s-au mutat la angajat, in consecinta pentru 7064 EUR brut, in Romania castigi net 4142 EUR, deci mai mult ca in Germania.
NOU
Dl Rumbu, documentati-va, o sa aflati lucruri interesante.
Mai exact, statul incaseaza fix 74.8 bani pentru fiecare leu platit de angajator.
Am luat ca exemplu un salariu brut de 5000 lei.
Netul incasat de om este 2925 lei.
Angajatorul plateste 113 lei, iar angajatul 2075 lei.
In total, salariul de 2925 lei net dus acasa de om il costa pe angajator fix 5113 lei.
Cum spuneam anterior, 75% este costul fiscal total pt angajator (in cdt in care in RO se negociaza netul si nu brutul).
NOU
Atunci cu matematica avem o problema.
2188/5113 = 41.4%, nu 74.8%.
E treaba ta ce negociezi, bugetele angajatorilor se fac pe salariul brut. Eu cand am angajat anul asta am avut un salariu brut in buget, nu net. Ce net obtine angajatul nu e treaba mea, poate e programator, poate e handicapat, poate are 4 copii acasa, poate si-a pus termopane, poate contribuie la vreun fond privat de pensii. Toate astea se traduc in neturi diferite.
NOU
Rumbule, daca citesti ce am scris, vorbesc exclusiv despre costul pentru angajator al salariului net primit de angajat, din perspectiva in care in RO se negociaza doar netul,
Apoi, vad ca stii sa socotesti dar nu pare sa-ti foloseasca.
Daca urmarind cele de mai jos ti se intampla sa pierzi firul, zi-mi si repet, no worries!
Omul primeste 2925 lei net, asta duce acasa. Restul nu-l intereseaza.
Angajatorul vireaza la stat (pt el si angajat) 2188 lei.
Pe angajator il intereseaza costul total al omului, 5113 lei. Asta intra in bugetul de venituri si cheltuieli al companiei.
Cat plateste angajatorul la stat pt fiecare leu net platit angajatului (si negociat la angajare, folosit ca baza pt remuneratia de performanta, in analizele sectoriale de salarii. etc?)
R: 2188 / 2925 = 0.748 = 74.8%
QED
De aia spun ca, din perspectiva angajatorului, suntem una din tarile europene cu fiscalitate foarte ostila pietei muncii.
Nu mai bateti campii ca in RO curge lapte si miere cand vorbim de munca pe PF.
Pt companii, da, RO are conditii mai atractive decat alte state. Stam mult mai bine la impozit pe profit, pe dividende.
Deci, Dl Rumbu, alte nelamuriri?
NOU
Pornesti de la premiza gresita ca pe angajator il intereseaza netul angajatului. Altfel ar angaja numai cercetatori handicapati cu diploma de it-ist, cu multi copii acasa si le-ar pune si o mistrie in mana sa fie constructori.
In bugetul oricarei firme de pe lumea asta dai salariul brut, situatia fiscala a angajatului nu te intereseaza. Tu judeci angajatorul din prisma angajatului si aici gresesti, de aceea iti ies procente din-alea. Angajatorul are in buget 5000 de lei. Ca asta poate insemna net pentru angajat si intre 2900 si 4000 in functie de situatia fiscala este complet irelevant pentru angajator.
Ca unii patroni, in special din industria IT, profita de acest lucru si dau salarii brute mai mici celor scutiti de impozit, este un abuz, statul a oferit scutirea de impozit angajatilor, nu angajatorilor.
Chiar am un caz recent o firma de it-isti in care am avut somaj tehnic. Cei care plateau impozit au luat mai multi bani decat cei care au fost scutiti. Asta fiindca statul iti da somaj tehnic la salariul brut, nu la net, iar cei nescutiti de impozit aveau bruturi mai mari din cauza de smecherie romaneasca.
Singurul cost fiscal al angajatorului este de 2,25%. Iar costul fiscal al angajatului este intre 0 si 41,5%.
Lucrez cu salarii din 34 de tari diferite. In Europa, fiscalitatea pe salarii este printre cele mai mici. Sunt gata sa iti demonstrez cu cifre. Singurul loc unde avem o fiscalitate un pic mai mare este la salariile mici.
NOU
Rumbule, stii sa socotesti dar pierzi din vedere contextul si perspectiva.
Vorbesc doar despre costul pentru angajator al salariului net primit de angajat, in cdt in care in RO (in industriile pe care le cunosc si unde relatiile de munca se bazeaza pe CIM) se negociaza exclusiv netul. Vorbim de industrii cu salarii medii nete in ecartul 1300-1800 eur.
Felicitari ca negociezi oamenii la brut. Oi fi negociind doar programatori sau alte meserii contractate “alternativ” nu prin CIM, astfel ca omul isi poate influenta (mari) netul sau se incadreaza in masa la niste exceptari/reduceri fiscale punctuale. Esti intr-o situatie rara.
In majoritatea ctrct de munca brutul nu poate fi optimizat.
In situatiile despre care vorbesc, brutul se formeaza plecand de la net si nevoile businessului intre niste limite bugetare setate; nu invers. Ar insemna, in extremis, ca nu piata si performantele ci politica fiscala a statului mi-ar dicta cat trebuie sa castige net angajatii.
In cazul negocierii la brut pe CIM, daca maine Catzu schimba politica fiscala afectand netul oamenilor, te-ai trezi cu ei la usa sau cu demisiile teanc pe masa.
Treaba omului e sa produca, nu sa-si optimizeze brutul.
Treaba angajatorului este sa ii mentina netul competitiv in raport cu pozitia, performanta, piata, loialitatea, etc. Asta este perspectiva.
Cat costa pe (aproape) orice angajator roman asta?
Omul duce acasa 2925 lei net. Restul nu-l intereseaza.
Angajatorul vireaza la stat (pt el si angajat) 2188 lei. Asta il intereseaza pe angajator, obligatia fiscala indusa de netul platit omului. In cuantum de 2188/2925 = 74.8%
Pe angajator il intereseaza si bugetul total necesar pt omul respectiv, 5113 lei. Bugetul de salarii intra in P&Lul companiei si se imparte astfel:
2925/5113 = 57.2% (bani care merg la om)
2188/5113 = 42.8% (bani care merg la stat)
De aia spun ca, din perspectiva angajatorului, suntem una din tarile europene cu fiscalitate ostila pietei muncii (pe PF).
Pt companii, da, RO are conditii mai atractive decat alte state. Stam mult mai bine la impozit pe profit, pe dividende.
NOU
Vad ca a aparut un raspuns pe care-l stersesem. Al doilea e mai relevant. Anticipeaza chestiuni pe care vad ca le-ai adresat acum.
Te asigur ca perspectiva este cea a angajatorului. Si a actionarului. De foarte multi ani. In RO, dar cu interactiuni cu omologi din Europa, mostly CEE.
Puteai deduce din faptul ca de la angajator % de fiscalitate se vede 75% nu 42% 🙂
In RO am intalnit punctual cateva companii (IT) unde CIM sunt negociate la brut.
Am intalnit si alte companii unde se negociaza brut dar nu pe CIM ci pe forme “alternative”. CIM contau minimal la astia.
Am intalnit negociere peste tot la brut in tari civilizate din Europa si NA. Dar exista sisteme vaste, simple si logice de deduceri care se aplica oamenilor. Care-si fac taxele singuri. Prin comparatie, noi nu suntem deloc acolo.
Revin la RO.
Teoretic nu conteaza netul omului. Practic, este o grija.
Pt ca netul determina cati oameni si de ce calitate imi permit.
Pt ca trebuie sa scot profit in conditiile unui net galopant (piata angajatului in domeniile mele, cel putin pana la pandemie), a unei fiscalitati foarte adverse, cum ziceam.
Sa iau oameni buni care sa tina vanzarile sus, KA fericiti, sa creasca si 1 junior pe langa si sa-si foloseasca cat mai eficient timpul ca sa poata avea si viata personala, sa nu-mi clacheze (am avut cazuri, din fericire deloc dramatice precum al fetei de la EY de acum vreo 12 ani).
Este un echilibru fin care necesita atentie si ajustare permanenta.
Cu millenialii acest echilibru necesita si mai multa atentie.
Toate industriile de care vorbesc se bazeaza exclusiv pe oameni, singurul asset valoros, restul gasesc in rate la Mobexpert, la eMag.
Nu pot sa recrutez cu lista de categorii favorizate fiscal in mana ci cu inventarul de nevoi al businessului de azi si de maine.
Nu pot lua nici prosti ieftini, nici destepti care “coc” in minte sapte variante de optimizare a brutului negociat. Nici unul nu ar rezista in business.
Iar costul total al recrutarii (costul iesirii din buss a omului vechi, costul recrutarii omului nou, costul intrarii in buss a omului nou) plus riscurile asociate cu clientela depasesc cu mult efortul si costul negocierii la net.
De aia, eu ca angajator judec prin prisma profitului pe care vreau sa-l fac si prin prisma multumirii angajatului care ma ajuta sa fac profitul ala. Daca omul gandeste in net, asta trebuie sa vorbesc cu el, sa batem palma si sa intre imediat in paine, to prove his/her worth. Eu pun brutul in buget si-i platesc Statului birul regulat, el pune mind & body la treaba si gata. Altfel ne pierdem timpul unul altuia.
Angajatul are mai putine responsabilitati si mai multe optiuni ca mine.
Pe om il doare la 2 m de varful.. nasului de politica fiscala a statului roman. E treaba angajatorului se mitigheze influenta acestei…probleme
Statul nu ajuta, daca ar incerca macar sa nu incurce, tot ar fi bine.
Dai exemplul cu somajul tehnic. Am fost in situatie “stramta” acum 7 luni. Puteam sa apelez la somaj tehnic si alte flicflacuri. Am ales o solutie in acord cu majoritatea, am tinut oamenii, chiar cu bani mai redusi si cu un plan de criza de 1 an de zile.
Am renegociat cat am putut costuri operationale mari si am ramas in teren cu 11le complet. Nu m-am bazat pe stat, desi ii platim 75% impozite doar pe salarii! 🙂
De aia cand ma intreaba cineva cat e fiscalitatea pe salarii in RO o sa-i raspund fara sa clipesc, 75%!
NOU
e ca in matrix cu Cypher. mda, e nasol, suntem folositi de sistem, ne suge de viata, dar macar aici pot sa bag o friptura in sange pe cand acolo, in lumea reala, e meh. e greu, trebuie sa fac singur totul, realitatea doare.
NOU
Era o gluma cu un politist si un sofer de jeep…..la care politistul intreaba la final….ai plecat in vacanta pe banii mei?….
NOU
da, il stiu, e trist
NOU
Total fara legatura cu taxele, dar am comandat ceva joi si, avand o relatie buna cu firma de unde comand, le-am platit prin transfer bancar, sa nu ii mai frec cu ramburs si minuni. Oamenii mi-au pus coletul la Fan Courier si astia mi l-au dus in alt judet (Giurgiu in loc de Gorj). In fiecare dimineata, de atunci, pe awb apare status “Adresa Gresita”, reinnoit in dimineata respectiva. Asta am primit eu de banii mei, ce am comandat de black friday am comandat cu plata ramburs si am primit tot.
NOU
Până la urmă asta nu ar trebui să fie o problemă dacă banii care ajung în conturile statului ar fi investiți cu cap, cum se întâmplă în alte părți.
NOU
evident, asta e si ideea subliniata. nu am probleme sa platesc, cat timp cetatea imi da inapoi ceea ce ar fi obligata sa imi dea. da cetatea imi da inapoi moarte
NOU
@arhi: vrei sa spui ca tot ce da cetatea inapoi cetateanului e cu finalizare
NOU
dap. dintre toate ideile gresite asta ar fi nambar oan la greseli. Inteleg ce vrei sa zici, dar ideea ar fi eminamente gresita, din orice punct ai vedea-o.
Si zici tu ca romanu o sa se duca sa isi plateasca darile, dupa care s-ar gandi sa nu mai voteze pesede “care macar imi creste pensiile cand is batran” ci o sa voteze usr “care vine sa imi aduca gheii sa imi consume banii”
Asa zici tu?
NOU
nu, zic ca romanul ar înțelege cat ii fura aparatul de stat. de ce ar fi o idee gresita? in orice tara non comunista iti platesti singur impozitele
NOU
cred ca singura tara in care faci asta e US. Nu sunt foarte sigur de Uk, dar europa, cel putin, nu exista gluma asta “iti platesti singur taxele”.
Cum ar fi? In loc sa ai un singur loc de colectare, colectare facuta de un profesionist, pui chestia asta pe umerii oamenilor, eventual sa plateasca ei un contabil? Cam ca in US, unde sa mai faci si treaba complicata ca sa nu poata omu sa se descurce fara sa plateasca bani la contabil.
Aici/germania ai posibilitatea sa iti calculezi tu niste deduceri, dar baza e aceeasi: taxele principale se opresc la angajator.
despre “sa vada omu” oricum majoritatea stiu ca dau multi bani la stat si ca statul ii fura. Ti-am explicat si cele doua variante de raspuns. baza e “macar aia imi dau si mie”
NOU
@animaloo: nu-ti trebuie contabil pentru declaratii in UK decat daca vrei niste optimizari speciale 😉
Si chiar daca primesti net-ul in banca si fluturas explicit cat se duce si unde, ca salariat tot de brut discuti pentru ca taxele tale (platite de tine) sunt importante. De la cei cu minim pe economie pana la cei cu 45% impozit.
In plus, autoritatile (de la HMRC pana la cele locale) publica anual o situatie a modului in care au fost folositi banii colectati ca taxe.
Vezi aici WGA pentru anul financiar trecut: assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/902427/WGA_2018-19_Final_signed_21-07-20_for_APS.pdf
Vezi aici raportul anual al HMRC: assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/932874/HMRC_Annual_Report_and_Accounts_2019_to_2020__Print_.pdf
Si cum arata un raport anual al unei autoritati locale: www.rbwm.gov.uk/sites/default/files/2020-04/finance_statement_of_accounts_2018_19.pdf
NOU
Nu știu de toate țările, dar în Elveția, Austria și Germania nu îți plătești singur taxele decât dacă ești liber profesionist. Și nu cred că la categoria asta te referi.
Pentru absolut toate taxele există plafoane (în procente), se iau automat din brut, lunar. Ca pretutindeni.
Da, îți completezi singur declarația anuală de venit (sau cu ajutorul unui consultant acreditat), dar apoi o trimiți la Finanțe și ei decid dacă ești “pe zero”, sau dacă mai primești bani înapoi, sau dacă trebuie să mai dai.
NOU
Paul: in UK tu primesti tot salariul brut si iti platesti tu darile la stat? Sigur sigur?
NOU
Si la noi se publica:
Sanatate: www.cnas.ro/page/rapoarte-de-activitate.html
Pensii: www.cnpp.ro/raport-de-activitate-cnpp
Poti afla lucruri interesante, cum ar fi ca cel mai mult ne costa concediile de sarcina si lauzie (63% din suma totala platita pentru diverse concedii medicale). Sau ca mai mult costa medicamentele decat spitalizarea in sine. Sau ca in judetul Iasi se dau de 3 ori mai multi bani decat la Cluj sau Timisoara. Cel putin astea mi s-au parut mie surprinzatoare.
NOU
@animaloo: salariul ca angajat nu. Dar este negociat si exprimat ca brut.
Celelalte venituri sunt brute si implicit declaratia anuala e responsabilitatea mea; similar si plata taxelor aditionale.
NOU
cati romania si-au luat teapa in uk si DE cu fazaasta de negociere…
NOU
Pai, io de salariat vorbesc. Este evident ca pentru restul iti faci singur treaba.
Aici nu știu exact ce as putea declara pentru a primi mai mulți bani. Dacă ai cheltuieli normale nu prea e cazu de recalculari
Baiul, în Suedia, e ca pe lângă salariul brut firma mai da 30k. În plus de la un nivel încolo împărți banii elegant cu firma. La 130um(100in creștere bruta) tu iei 45-50.
NOU
@animaloo: daca esti angajat si iei Child Benefit de ex, trebuie sa depui declaratie.
Daca esti angajat si mai faci >£1000 pe langa din mici lucrari aditionale (valabil pt instalatori, electricieni, etc) idem.
Si o multime de alte exemple.
Iar declaratia face referire la brut nu la net.
NOU
Nu mai pui accizele pe tigari, alcool, benzina, impozitele pe proprietati etc etc
NOU
Mi-ai adus aminte de o serie de articole publicate de CADI in care este analizat costul statului.
Iata cum incepe introducerea:
“Costul fiscal al statului, fie că este exprimat ca sumă a taxelor şi impozitelor, fie că este exprimat de raportul dintre cheltuiala publică şi PIB, reprezintă numai vârful unui aisberg al costului instituţiei statului. Partea importantă a costului statului este mult mai mare decât valoarea prelevărilor transparente. Povara ascunsă a instituţiei statului include, dincolo de nivelul taxelor şi de costul funcţionării aparatului administrativ, legislativ şi judecătoresc, şi costul efectelor sale. ”
Restul aici: cadi.ro/docs/collections/Costul%20statului.pdf
NOU
Pe firma asta încasează salariul Esca?
NOU
Nababule, ce de bani. 🙂 Lasand gluma la o parte, nu ti-ar fi mai bine sa-ti faci un SA si sa platesti la cifra de afaceri. Cred ca te ajunge un 8% la total din tot ce intra parca si aia este.
NOU
nu cred ca aring suma ptr SA, plus, trebuie marit capitalul social. si nu in ultimul rand, mi e lene si sila
NOU
Primim incompetenta, din toate partile. Cel mai recent exemplu e un magazin online la care valoarea comenzii a crescut atunci cand am finalizat comanda. Valoarea din cos era 120 lei si pe mail am primit confirmare la 150 lei. Mai trist este ca nu se va schimba absolut nimic in urmatorii 20-30 de ani.
NOU
Eu sunt unu din angajatii, care are sadismul sa se uite de fiecare data pe fluturas si sa faca un calcul cam cati bani se duc statului roman. Ba mai mult, intr-o vreme puneam totul in excel si ma uitam la total. Atat de masochist eram.
Cu toate acestea, pe unde am lucrat am discutat suma neta si am explicat ca nu ma intereseaza suma bruta deoarece in anumite cazuri acea suma nu reflecta realitatea. Da am fost si platit la gri ca multi romani de altfel.
Ideea sa-ti platesti tu ca angajat darile dupa ce primesti salariul mi se pare una buna, intrucat rezolvi niste chestii:
1. Vezi cam pe ce se duc banii tai si brusc incepi sa ceri ceva mai mult de la stat.
2. Favorita mea, cum ar fi ca atunci cand nu ne convine ceva fata de statul roman, noi angajatii din privat sa spunem luna asta nu va viram banii?
Punctul 2 ar bate la cur orice protest la Victoriei din ultimii ani ba mai mult ar schimba din temelii optica asupra intregilor servicii publice. Nu de alta, dar faptul ca sumele astea sunt retinute la sursa nu fac decat sa asigure functionarea statului roman.
NOU
e ok ca la punctu doi ai avea multi care nu ar plati ca pula lor, ce o sa le faca? o sa le ia prafu de pe toba sau branza de pe pula?
NOU
Ceea ce-ai scris azi, eu am afirmat acum cativa ani in urma.
Frumos ar fi sa fie si la magazin cu preturile afisate la raft (ca in SUA).
Sa vezi pretul real al produsului, dupa aceea la casa sa-ti bage si taxele datorate la stat pentru acel produs. Sa vezi atunci revolutie in societate.
O sa ajungem sa ne inarmam familiile.
NOU
O alta perspectiva
carutacubani.ro/analiza-comparativa-cat-de-mari-sunt-taxele-din-romania-fata-de-europa/
NOU
Ti-a trecut scopul articolului asta pe langa urechi ca scoala pe langa guvernanti.
Problema nu-i ca avem taxe mai mari sau mai mici si ca nu primim nimic de pe urma lor.
Iar asa ca sidenote, in romania platesti cam 42% din brut taxe, in Germania e pe la 48%.
NOU
Zeci de comentarii in care toti zic ca romanu nu si-ar plati nicio taxa cand s-ar vedea cu banii in cont.
Niciunu n-ati vazut propozitia aia in care zice Cetin ca urmatoru salar iti este oprit daca nu ti-ai platit luna anterioara?
Tot felu de afaceristi pe aici niciunu nu ati avut poprire pe conturi ca s-a trezit ANAF ca ati uitat ceva taxa?
Solutiile deja exista, tre doar mutata povara platii de la angajator la angajat.
NOU
– de ce sa ai un singur punct de intrare cand poti sa ai mai multe
“Tot felu de afaceristi pe aici niciunu nu ati avut poprire pe conturi ca s-a trezit ANAF ca ati uitat ceva taxa? ”
“urmatoru salar iti este oprit daca nu ti-ai platit luna anterioara?”
nu vezi nici o problema aici. Dar deloc.
NOU
spune-i mai bine responsabilitate in loc de povara.
NOU
tomato / potato, ideea e sa vada Tantza si Gigel cum decarteaza in fiecare luna 100 la primarie, 150 la pensii, 100 la sanatate, 70 la prefectura si apoi poate le mai vine mintea la cap. Poate scapam de mersu cu plicu’ la orice.
NOU
@Animaloo stiu unde bati, uiti de ceva micro taxa si te trezesti ca nu iti mai poti incasa salariul. Doar ca nu asa merge treaba de vreun an doi, ti se pune poprire pe suma datorata. Cand iti intra bani in cont ti se iau darile, daca mai raman bani te bucuri de ei, daca nu ghinion.
NOU
As said, in istoria deciziilor greșite asta ar fi nambar oan nunero Uno.
In loc sa simplific io treaba, o complici.
Fluturaș printat lunar, sa vadă clar omu ce a primit, ajunge
NOU
Fluturasu e obligatoriu sa-l primesti de ceva ani, toata lumea il primeste.
Problema e ca 80% din populatia tarii asteia tembele nu vede problema, pentru ei aia nu sunt banii lui. Impactul psihologic e altul cand te vezi cu banii in caruta si apoi tre sa decartezi 40% din ei statului, si apoi vezi ca statul iti da o mare muie.
Ce-i asa greu de inteles?
NOU
e greu. nu ai idee cati mi-au explicat ca nu inteleg ce e aia TVA
NOU
Un Pfa micuț cu impozit forfetar și ai scapat de groaza că te rup taxele.
Pe vremea comunistilor singurii care nu intrau la ilicit erau stuparii. În consecință mafioții vremii erau majoritatea apicultori.
NOU
Asta merge dacă te încadrezi cu activitatea…
NOU
Tva – ul nu îl dai de la tine… doar îți trece prin mână. Îl iei de la alții și îl dai înapoi. Singurul plătitor real de TVA este consumatorul final, adică de cele mai multe ori persoana fizica. Faptul ca odată ce l-ai încasat îl consideri banul tău și apoi doare când trebuie sa îl dai.. Asta e alta problema. Am zis asta de atâtea ori încât ma doare gura. Probabil o sa ma doară si mai rău după comentariul asta.. Dar asta e, îmi asum 😀
NOU
sper cu sinceritate ca nu incerci sa imi explici ce inseamna TVA. pentru ca imi demonstrezi doar ca nu intelegi ce am scris
NOU
Dl rumbu,
Nu stiu ce activitati prestati cu succes in viata cotidiana dar cu siguranta calculul taxelor nu se numara printre ele:
Iata cum stau lucrurile in AD 2020:
ANGAJAT Lei
Salariu Brut 5000
Asigurari Sociale (CAS) 25% 1250
Asigurari Sociale de Sanatate (CASS) 10% 500
Deducere personala (DP) 0
Impozit pe venit (IV) 10% 325
SALARIU NET 2925
ANGAJATOR Lei
Contrib Asig pentru Munca (CAM) 2.25% 113
TOTAL TAXE Lei
Angajatul plateste statului 2075
Angajatorul plateste statului 113
TOTAL TAXE INCASATE DE STAT 2188
Pentru a plati un salariu net de 2925 lei, angajatorul cheltuie 5113 lei.
Sau cum spuneam anterior, pt a plati 1 leu net omului angajatorul trebuie sa mai plateasca statului inca 74.8 bani. Adica o fiscalitate insumata de 75% la leul platit net.
Poate e mai clar acum.
NOU
@Tom:
Niste intrebari:
1. Care e valoarea minima și valoarea maxima a “procentului” fiscalitătii din explicatia ta?
2. Cam cat ar fi o valoare foarte mica unui “procent” din asta? Putem agrea ca 2% sau 5% e foarte mic? Dar 30%?
3 Cam cat ar fi o valoare foarte-foarte mare a unui “procent” de asta? 95%? 450% 1200%?
4. Are sens sa zici ca taxele (fiscalitatea?) e de 200% si cu toate astea iti mai rămâne și ție ceva pe lânga aia 200% cu care te cocoșează statul?
5. Întoarce-te la punctul 1 si încearcă sa redefinești cumva procentul fiscalității in niște limite rezonabile ( de exemplu intre 0% si 100%) ca sa putem avea o imagine corecta asupra ce înseamnă unui procent mai mare sau mai mic (de fiscalitate).
NOU
Despre taxe si procente.
Mic indrumar:
Un mafiot zice:
Taxa la mine e de 300%: Daca lucrezi pe cont propriu iti iau toti banii si-mi ramai dator de doua ori pe atat. Sa zici merci ca nu pun taxa de 400% Simplu si usor de inteles.
Aceeasi zicere dupa metoda Tom de definire a fiscalitatii:
Un mafiot zice “La mine fiscalitatea e de -50%. Adica tu oricum nu ramai cu nici un ban ca ti-i iau pe toti si dupa aia fac raportul dintre cati bani ti-am luat si cati mai ai sa-mi dai si-mi iese 50%. Sa zici merci ca nu-i fiscalitate de -33%. E greu de inteles dar e mai bine cu -50%”
NOU
Ca sa nu pari prost puteai sa citesti bine ce am scris. Economiseai o intrebare inutila.
Nu exista min sau max decat in mintea ta.
Procentul e cel dat de codul fiscal in vigoare, in speta la fiecare leu net platit angajatului, statul incaseaza de la angajator 75%.
Asta este costul fiscal al muncii azi in RO.
NOU
@Tom: Stiu ca pierd timpul ca ideile tale sunt prea fixe dar n-am somn:
Reformulez intrebarea 1. Intre ce limite ar putea un guvern sa stabileasca procentul fiscalității in accepțiunea ta?
De exemplu, cat e procentul fiscalității cand pentru niste munca făcută de 1000 de lei statul ia 900 iar angajatul ia 100? e fiscalitate de 900%? Pai as putea sa spun ca fiscalitatea de 75% e de 12 ori mai mica decât aia de 900% deci e chiar mica, nu?
Fa totuși un exercitiu de imaginație si raspunde-ti ție la intrebarile de mai sus in ordine.
Si apoi rapsunde si la intrebarea asta din exemplu cu mafioți:
6. Cum definești (in termeni de procent de fiscalitate) situația (care se intalneste in practica in anumite conditii), unde pentru faptul ca ai muncit si ai produs un leu statul iti cere leul intreg produs de tine si iti mai cere sa vii si cu alti bani de acasa ca sa platesti taxele?
NOU
Salut,
Acum ca s-a deschis discutia, intreb si eu ca un necunoscator angajat cu carte de munca.
Care e cea mai buna varianta pentru a plati mai putine taxe pentru banii castigati, daca esti un om chibzuit? Intreb pentru ca as fi dispus sa platesc singur cele necesare, si sunt suficient de disciplinat sa pun bani deoprate lunar, pentru zile negre.
Prefer sa raman cu mai multi bani la sfarsitul lunii pe care sa ii pot controla eu, in loc sa fie luate decizii pentru mine.
PFA sau SRL? Unde ma pot adresa pentru mai multe informatii? Exista consultati pentru asa ceva?
Multumesc
NOU
depinde ce faci. SRL poti face daca ai mai multi clienti, altfel, la primul control ANAF, toata activitatea iti e respinsa si pus sa platesti toate darile de parca ai fi fost angajat. poate PFA, dar nu ma pricep acolo.
NOU
Ma uit la conferinta cu iohanis de acum si nu mi vine sa cred ca nu raspunde concret la nicio intrebare mai delicata de el sau de pnl. E intrebat ceva si el raspunde altceva dupa care zice “doar o intrebare” daca jurnalistul mai maraie ceva. Exact cum zicea jegul de iordache “alta intrebare”. Ba frate, si la fiecare raspuns spune sa votam pnl la alegeri, ca el vrea o larga majoritate. I a pus tapalaga o intrebare mai incomoda, n a raspuns si nu m ar mira sa ii retraga acreditarea de maine
NOU
Taxarea este furt . Oamenii liberi nu platesc taxe . Nici eu, ca lucrez la negru.
NOU
Dar de taxele notariale ce zici? Recent am plătit 5000 RON taxe pentru un apartament. 1500 la stat, 3500 la notar.
Ai zice: Bine boss, notarul se asigură că toate actele sunt în regulă, alea alea.
Doar că NU. Sunt pline instanțele de procese unde notarii au autentificat falsuri și au încasat banul fără nici o problemă și care nu-și pierd licența pentru asta. Se merge pe prezumția de nevinovăție combinată cu prostie: falsul era așa bun că n-aveam cum să-mi dau seama.
Deci până la urmă pentru ce există casta asta complet inutilă în secolul 21 unde orice s-ar putea verifica cu o interogare într-un registru național? Mai ales că nu-și asumă și nu pot fi acuzați cu nimic în caz de pagubă ‘autentificată’.
NOU
taxele notariale sunt decise de stat. tot la stat ajung, mare parte
NOU
Cele 2 X6 nou nouțe parcate în fața notarului ar zice altceva 🙂
Dar înțeleg, notarii sunt printre puținii din țara asta care trebuie să plătească toate taxele legal, că n-au absolut nici o portiță de a încasa la negru.
Corect. Dar eu întrebam de ce există, ce aduce în plus, dacă ei nu răspund de autenticitatea actelor care le autentifică.
În alte țări notarii au o asigurare, și dacă încasezi ceva pagube că actele s-au dovedit a fi false, notarul decartează (prin asigurare, evident). Aici clar mi se pare plus valoare și merită banul, ai o liniște în plus. Dar așa, doar ca să pună o bulinuță fără nici un beneficiu decât onoarea de-ai da onorariul?
NOU
Taxele notariale sunt procentual, foarte mici, comparativ cu Franta sau Germania (tari in care am avut de-a face); si in Romania, ca si in alte tari, marea parte a taxei ajunge la stat.
Ca sunt notari mana in mana cu tigani camatari, sau ca fac falsuri….nu uita, si notarii fac parte din aceeasi societate romaneasca, se raporteaza la aceleasi modele morale, deci nu vor face nota discordanta.
NOU
Salut.
Am remarcat că plătești impozit pe venit de 3% adică cota aplicabilă în cazul în care nu ai salariați.
Nu știu ce venituri ai lunar, pentru că doar TVA de plată nu poate ajuta la determinarea veniturilor lunare, dar dacă ai avea circa 175000 lei venituri fără TVA/trimestru și ai avea un contract de administrare încheiat cu firma, pe o indemnizație egală cu salariul minim – adică 2230 lei/lună, ai avea o economie de 698 lei/lună.
De fapt, de la orice sumă a veniturilor trimestriale, mai mare de 140100 lei ai realiza economii încheind un astfel de contract cu firma.
Contractul de administrare se taxează fiscal similar unui contract de muncă și îți conferă drepturi similare unui contract de muncă, mai puțin dreptul de a fi indemnizat pentru șomaj, dar nu îți stabilește obligațiile din codul muncii referitoare la salariați.
De asemenea existența unui astfel de contract de administrare duce la aplicarea unui procent de 1% (vezi art.51 alin.1 și alin.4 din codul fiscal).
Calculul e simplu:
– venituri trimestriale de 175000 lei înseamnă un impozit de 1% de 1750 lei, iar 3% înseamnă 5250 lei, așadar dacă aș plăti 1% aș salva 3500 lei, dar cu ce costuri?
– cu aceste costuri – taxele pentru un contract de administrare la suma de 2230 lei/lună înseamnă 934 lei/lună (poate scădea dacă ai avea deduceri suplimentare) sau 2802 lei/trimestru așadar din cei 3500 lei diferență de impozit ai plăti 2802 lei, iar 698 lei ți-ar rămâne. Cu cât ar fi mai mari veniturile cu atât ar fi mai rentabilă această abordare. Cu cât veniturile ar fi sub plafonul de 140100 lei (valabil doar în anul acesta din motive ce țin de valoarea salariului minim) cu atât abordarea actuală – fără salariați, este cea corectă.
NOU
Urlau unii că avem cele mai mici contribuții din U.E. și că ar trebui mărite, parcă un doctor sau ceva. Și el zicea să mărim procentul din salariu, nu salariile și procentul să rămână același. Că cică de aia avem un sistem sanitar prost, că nu plătim destul. Ba da, plătim destul, chiar dacă o facem cum zicea doamna Sorina, “informal”. Aia nu tot plată e?!
Tatăl unui amic a murit subit, după ce el nu a mai putut intra în spital, să discute direct cu doctorii, să ducă mâncare, pamperși și… plicuri. Dintr-o dată, doctorii nu îi mai răspundeau la telefon.. L-au sunat cinic peste vreo 2 zile să îl întrebe dacă vrea doar îmbălsămare (care costă vreo 200 de lei) sau vrea și autopsie, ca să afle de ce a murit. El nici acum nu știe ce a avut și de ce a murit.
Mama a stat jumătate de oră rezemată de un stâlp la UPU, cu o infecție care putea să îi producă moartea, pentru că au crezut că o fi beată sau ceva. Mama era în pre-comă și doctorii nici nu se uitau la ea. Noroc de o colegă de serviciu, care cunoștea un doctor și ne-a ajutat. După ce am venit noi și a vorbit colega mea, atunci am aflat cât de gravă era situația. Dacă mai stătea o jumătate de oră, îi puneam flori pe mormânt.
NOU
Chiar, au ieșit vreodată doctorii să protesteze că nu au condiții bune de lucru, că sunt infecții în spitale, că au apă chioară pe post de biocid?
Sau doar pentru salariile LOR?