Nu trece zi, fiind campanie electorală, să nu aud despre cât de tari sunt unii primari din țară, în frunte cu marioneta lui Băsescu, Boc, de la Cluj. Zi de zi, numai chestii minunate, alunițe de parcare în asfalt, se filmează când taie copaci și pun în regulă tot, ce să mai, niște adevărați balauri ai binelui, niște Thanoși de partea noastră, ceva incredibil.
Bă băieți. Bă copii.
Știu că mulți dintre voi încă stau la țară, în orașe de genul ăsta sau de abia s-au mutat în București, ca să nu mai moară de foame cu mândria locală, în orașele de baștină. Așa că o să vă explic frumos.
Ce nu înțelegeți voi este că absolut niciunul orașele astea păstorite atât de meseriaș nu are dimensiunea unui sector din București. Nu mai vorbim de populație, unde unele cartiere sunt mai mari decât Cluj, Timișoara și Constanța la un loc.
Trebuie să înțelegeți că micromanagementul e una, adică ce fac minunile astea de primari țărăneți și managementul unei capitale este alta. A avea grijă de capitală e mult mai greu, infernal mai greu decât de un oraș care, dacă se strâng toți la un loc, umplu stadionul național. Așa că mai ușor cu pianul pe scări, o fi pus Boc senzori de parcare scumpi și inutili într-un oraș mort dpdv al traficului, dar noi avem câte un țigan pentru fiecare loc de parcare. Și rezolvăm și problema șomajului.
În altă ordine de idei, mă bucur că nu mai candidează fostul primar al Oradei, că așa mă săturasem de miracolul Oradea, care e cât Pantelimon.
NOU
Io stau intr-un cartier (borough) mai mare decit Bucurestiul. Si nu are primar de borough, sau de sector… Si mai rau ca Bucurestiul, e cartierul cu cea mai mare diversitate etnica de pe glob, si in plus, cu mai mult de jumatate din cele aproape 3 milioane de locuitori legali (ca daca pui si ilegalii…) nascuti la tara… in alte tari. Na, pastoreste-i pe astia!
NOU
Aveți echivalentul de consiliu județean cu putere executivă (mai puțin când primarul general are sub evidență anumite servicii și care are ultimul cuvânt, aprobator sau nu, de spus).
NOU
Este absolut ireal cum de nu reusesc sa inteleaga de ce problema x din Bucuresti nu poate fi rezolvata atat de rapid si de ieftin precum problema din orasul y de 150 – 200.000 locuitori.
Ca sa punem in perspectiva, daca maine Ghencea, Drumul Taberei si Militari ar pune-o de un coup-d-etat si s-ar separa de Bucuresti, orasul respectiv nou format ar deveni al doilea cel mai mare oras din Romania… dupa Bucuresti.
Dar nu sunt asa toti din provincie, se vede urat sa ii punem pe toti in aceeasi oala… n-ai sa auzi niciodata in viata pe nimeni din Moldova, Bucovina, Dobrogea sau Oltenia comparand un lucru pozitiv din orasul lor, cu ceva negativ din Bucuresti. Rareori, va mai aparea cate unul din zonele de mai sus, care ne va critica referitor la comportament si mentalitate, comparativ cu oamenii din orasul lui mic, dar sunt rari si de obicei nu se duc mai departe de atat. Sunt numai o singura specie, dintr-o singura parte a tarii :
the fucking Ardeleans. Intotdeauna ei.
Desi capitalele lor de judet cu exceptia Clujului nu se diferentiaza cu mai nimic din punct de vedere economic si social de Constanta, Craiova, sau de marile orase din Moldova precum Iasi, Bacau, Galati, Suceava sau Piatra Neamt, nu exista zi sa nu se bata cu pumnii in piept un Ard***an despre nivelul lor economic ce rivalizeaza Elvetia, si asta doar din cauza ca timp de cateva sute de ani au fost sclavii austro-ungarilor, si le-au construit aia prin centru cateva case si cladiri mai de Doamne ajuta.
Sa nu va lasati pacaliti niciodata de faptul ca centrul unelor orase din Ard**l arata mai frumos decat centrul celorlalte orase din alte regiuni ale Romaniei. Cele cateva strazi de acolo nu reprezinta realitatea. Bagati street view prin zonele de blocuri, prin cartiere, sa vedeti acolo blocuri delapidate, fara gradini, fara garduri, fara tencuiala, cu garaje d-alea printre ele ( mai ales in Metropola Napoca ), ce prin restul tarii au fost demolate inca din anii 2000 pe motiv ca erau prea urate, cu strazi bombardate, si cu ” elvetienii ” surprinsi pe garduri cu sticlele de alcool in mana de camere ziua la amiaza mare. As mai avea enorm de multe de spus despre oamenii din aceasta frumoasa parte a tarii, dar ma duc prea mult off-topic si nu se cade.
Despre Timisoreni nu pot sa spun nimic, desi si ei intra in categoria ard******or, pentru ca nu m-ar intelege. Din pacate, in tiganeste nu stiu sa scriu ca sa ajunga mesajul si la ei 🙁 .
NOU
Da, Timisoara e napadita de citeva familii mari de tigani care detin sute de vile. Ceva ma face sa cred insa ca sint mai multi tigani la mia de locuitori in Bucuresti si imprejurimile lui decit in Timisoara si imprejurimile ei. Ati avut si primar tigan din cite imi amintesc…
NOU
Problema si comparatia nu e intre bucuresti si celelalte orase din tara. Da evident, bucurestiul r celcmai mare, cel mai tare, sicacolo subt multi tigani etc…
Problema care bucurestenii o evita cu gratie este comparatia cu altr capitale europene, si aici nu vorbim de sofia, beograd, ci de budapesta, atena…sa nu mai zic viena, ca tot e in zona… Dupa mine, comparatiile trebuie sa fie cu cei pe care vreau sa i ajung si sa i depasesc, nu cu cu tantarii si saracii…
Unde magnificul oras bucuresti e
NOU
Am avut ocazia sa stau in Timisoara desi sunt din Galati deci mai rau de atat nu se putea. 🙂 Da-mi voie sa incep cu lucrurile mai putin placute ce le-am intalnit in Timisoara si de care m-am lovit iar mai apoi iti v-oi spune lucrurile faine.
1. Pubelele de gunoi zac pe trotuare, pe strazi, prin parcari dar fara sa fie ingradite sau sa aiba spatii amenajate. In marea majoritate sunt pubele de 200l pline ochi de cele mai multe ori iar in sezonul cald emana o mireasma extraordinara.
2. Traficul infernal. Mergeam si imi mai lasam iubita la job undeva in centru si imi smulgeam parul din cap sa ajung unde trebuia.
3. Locatarii si proprietarii de afaceri din centrul vechi se plangeau ca primaria îi obliga sa renoveze fatadele cu anumite firme agreate dar care percepeau tarife si de 3 ori mai mari fata de firme non agreate.
4. Gigacaloria foarte scumpa si de multe ori erau probleme cu furnizarea agentului termic in sistem centralizat. Apa menajera deasemenea scumpa.
5. Lipsa unei centuri ocolitoare ce insemna intrarea traficului greu in oras.
6. Pretul mp sare de 1200e pt constructii noi iar de case in oras nu te poti apropia.
Parti bune:
1. Curtatenie in majoritatea cartierelor.
2. Centrul vechi si parcurile de langa Bega, superbe.
3. Nu am auzit claxoane, nu m-au claxonat/injurat in trafic desi am mai facut prostii deoarece nu stiam orasul la inceput si mergeam cu aplicatii.
4. Am avut interactiuni fie la diferite birouri administartive( parcari, permise, primarie) sau universitate si de fiecare data oamenii mi-au explicat ce si cum trebuie procedat, ce sa evit si ce e obligatoriu, etc.
5. Locuri de munca. Sunt foarte multe firme in diferite domenii si nu ai cum sa fii somer. Doar sa nu vrei sa muncesti. Da recunosc, salariile sunt mici in mare parte comparativ cu costurile de trai.
6. Infrastructura velo destul de bine pusa la punct si lumea chiar circula cu bicicletele.
7. Tot timpul se intampla ceva, fie concerte, fie teatru, fie mici festivaluri, nu ai cum sa te plictisesti si chiar daca te plictisesti ai inde sa iesi in jurul Timisoarei pt activitati outdoor.
Cam asta sunt concluziile mele fata de Timisoara si da, probabil ca locuitorii sunt nemultumiti de administartia locala si se poate si mai bine dar daca ma intrebi pe mine mi-ar plăcea sa imbatranesc in Timisoara desi soarta m-a dus pe alte drumuri.
NOU
mobile.twitter.com/mariusturda/status/1303221118862602240
mobile.twitter.com/mariusturda/status/1306522222698344449
NOU
Bine, sa fii tu sanatos si bun de gura, dar sa stii ca nu ne batem cu caramida in piept asa tare cum crezi matale aici in Ardeal, poate ai intalnit doar laudarosii rupti de realitate pana acum. Oricum vezi ca in toate comentariile dai dovada de megalomanie si poate nu te-ai uitat si in ograda personala sa vezi ce buruieni sau probleme ai pe acolo băiețas
NOU
asa este. de pilda bacaul a reusit doar in cativa ani sa devina orasul cel mai bine pregatit pt lipsa apei curente. acum si-a depasit orice orgoliu si s-a infratit cu sectorul 6 si cu parti din pantelimon.
bravo bacau, bravo moldovans!
NOU
@Ventor – blocuri fără grădini? Îngrozitor,de necrezut 🙂
Poți scoate țăranul de la țară…. Și da, Timișoara = Galați, said no one ever. Vdplm.
NOU
Ventore, ai apa calda?
NOU
Lasa ba, ca poti si tu acu sa vii în Timisoara, au verde si taranoii nespalati de niste ani asa ca o sa fii între ai tai.
NOU
No, amu să vezi hate fain ce mere.
Is deja turbat.
NOU
A venit cecul de la Firea? Citeam o stire ca Bucurestiul are mai multi angajati decat UE. Nu neg ca e mai greu de administrat Bucurestiul decat un oras mic dar, daca ai promis niste chestii, arata macar ca ai facut ceva sa le duci la indeplinire. De ce Oradea si Cluj au absorbtie mai buna la fonduri europene? Nu cumva pentru ca si-au structurat organigrama ca sa faciliteze asta. Eu zic ca dimensiunea e secundara. Dar e important sa se fure mai putin si sa se transparentizeze activitatea primariei, cu bune si rele…
NOU
“Eu zic ca dimensiunea e secundara”. SE AUDE, FETELOR??
NOU
Da, ii doare ca si-o iau la popou de la primarii lor in Bucuresti cam de multișor…
NOU
Deci Bucurestiul nu poate fi administrat eficient pentru ca are o populație de 5 ori mai mare decat Clujul? Pai are 6 primari de sector, nu punem in calcul panarama. Fiecare primar de sector poate fi un boc sau bolojan la randul lui.
Altfel da, gogoasa Cluj e uber umflata. Dar lumea apreciază normalitatea față de alte orase unde nu se intampla nimic. Ce oprește pe craioveni sau constănțeni sa si laude proiectele.
NOU
Problema cu cei 6 primari de sector e alta. Uite, ca să înțelegi mai bine, imaginează-ți că strada aia asfaltată din mijlocul Clujului ține de un primar, pe când toate ulițele care dau în ea țin de alt primar. Așa e în București, dar pe un criteriu mult mai arbitrar: străzile pe care circulă autobuze / troleibuze / tramvaie sunt în administrarea primăriei capitalei, celelalte în administrarea primarilor de sector. Ele se întretaie și se ramifică în moduri nebănuite, nu știi niciodată cine și de ce răspunde.
Ca să fie și mai complicat, unele chestii sunt în administrarea unor ministere, nici măcar nu țin de primărie. Durează de la 3 ani în sus să mute ceva din administrarea cuiva în administrarea altcuiva, timp în care ăia care au ceva nu fac nimic că știu că o să-l piardă, iar ceilalți nu fac nimic că nu pot încă. În situația asta sunt nenumărate clădiri, parcuri, probabil și câteva lacuri.
Primarii sunt super ocupați să decidă chestii importante, cum ar fi care primărie pune beculețele de Crăciun pe o stradă care e la granița dintre două sectoare.
Unele taxe se plătesc diferit în funcție de sector, ori la CEC ori la taxe și impozite locale, online sau nu, impozitele sunt diferite, unele sectoare au taxa pe gunoi, altele nu au, și asta e doar așa, la prima vedere. Ar fi mai ușor cu o singură primărie, 6 primării mai mult încurcă.
NOU
e greu sa le explici, ca nu au idee, nu au trait, nu stiu cum e.
NOU
Oare ăia din Baarle-Nassau/Baarle-Hertog cum se descurcă? :))
NOU
Ii opreste simtul masurii pe neardeleni.
Am vazut atatea articole despre nivelul de trai mai mare la Cluj decat in vestul Europei incat am inceput si eu sa ma intreb daca nu cumva Viena copiaza Clujul? Acum sunt chiar convins ca si Stefan Banica e mai bun decat Elvis Presley.
NOU
Imi place sa vad ca sunt povesti cum anumite strazi apartin de unele primarii, altele se bifurca si apartin de vecinu primar … iar la final, nimeni nu zice nimic de oamenii care umplu acele primarii, strazi sau orase. Daca ai un primar, un lider, care iti da putin in oras, iar tu ca si cetatean ai grija de bunul comun, incurajezi treaba asta pe mai departe, iar mai apoi incurajezi si ceilalti cetateni sa faca la fel.
Iar la capitala a fost suficient ca un intelectual sa scuipe o guma pe jos, iar apoi tot trotuarul sa fie plin de buline albe. GG
NOU
Primarele din imagine si-a facut datoria de a-i oferi si clujului maimutza lui, ca-n capitala au deja una.
NOU
În Cluj traficul e mai aglomerat decât în București, locurile de parcare sunt mai puține iar trotuarele pline de mașini parcate în multe locuri pietonii fiind nevoiți să meargă pe strada, evident la toate păstrând proporțiile de ex din Florești pana in centrul clujului dimineața între 7:30-10 și pe sensul invers după-masă între 3:30-6 faci peste 1 ora și vorbim de maxim 4-5 km.
Sa mai zic că la.fiecare campanie electorală boc visează metrouri in condițiile in care n-a făcut nici măcar lucruri simple pe care le promite de cel puțin 7-8 ani – desființarea tuturor garajelor ilegale din cartiere și transformarea lor în parcări, cartier rezidential in lombului sau bai termale in Someșeni.
NOU
Buget Cluj 2020: 1.800.000.000 lei (aprox)
Buget Bucuresti: 10.000.000.000 lei (aprox)
Populatie Cluj: 706.000 locuitori
Populatie Bucuresti: 1.830.000 locuitori
Buget/cap locuitor Cluj: 2400 lei
Buget/cap locuitor Bucuresti: 5600 lei
Deci bucuresti are peste 2x bugetul clujului/cap locuitor si tot va plangeti. Nu, nu se face nimic pt ca aveti un aparat bugetar ft mare care capuseaza banii si nu mai raman si pt facut chestii…
Buget Budapesta 2019: 813 mil euro, adica aprox 4.000.000.000 lei, la o populatie de 1.73 mil locuitori. Hai, explica-mi cum aia se descurca si-si rezolva mai usor problemele, iar in Bucuresti nu se poate. Hai, lasa scuipatul catre unguri, e vb de idee.
NOU
cluj are 300 000 de locuitori
NOU
Mai exact 324.000 dupa estimarile din 2018 (sau 2019).
Probabil Arthur se refera la judet.
NOU
Mea culpa, intr-adevar, Cluj are 300.000. Totusi, cred ca o comparatie cu bugetele altor capitale ramane in picioare. Ca sa revin putin la exemplul de mai devreme cu Budapesta, daca luati in calcul si zona metropolitana, Budapesta are aprox 3 mil de locuitori. Conform estimarilor “Sarmulitei”, zona metropolitana Bucuresti are 4 milioane.
NOU
Clujul are mai exact 324.576 locuitori. Ceea ce ne ducce la un buget pe cap de locuitor in Cluj de aproximativ 5545 lei. Diferenta fata de bucuresti nesemnificativa, luand ca referinta calculele tale. Vezi ca cifra aia cu 7 in fata e populatia judetului Cluj, nu a orasului.
NOU
@arthur cum spui tu dar pe invers.
NOU
Budapesta nu prea cred ca isi rezolva problemele. Ei au avut un oras nefutut de un animal bolanv, asa ca e putin mai usor sa lucrezi cu materialul clientului acum
NOU
@ arthur singura problema e ca minti in toate datele pe care le dai. Daca esti doar dezinformat, atunci vezi.ti de treaba.
NOU
Uităm că România a existat pentru unii cu vreo 50 de ani înainte de 1918. Nu e vorba cum spunea cineva mai sus de ardeleni ca sunt cumva. Cand Romania a existat pentru unii înainte, a trebuit apărată in 1877 și în primul război mondial, basca ceva balcanic, a fost munca doar a unei părți dintre români.
NOU
Și mai cu mila cu statisticile urbane, daca nu ii lua comuniștii la fabrici și întreprinderi aveam încă populație majoritar la tara, cu wc in curte.orasul înseamnă loc de muncă și niște oportunități de a trai altfel, cu acces la resurse. Că e prost administrat, chinuit, murdar e și vina celor care se muta și nu lupta pentru mai bine.
NOU
Da, e si asta o scuza pentru faptul ca Bucurestiul arata in halul in care arata.
NOU
Miracolul Oradea :))))))))
NOU
La toata retorica asta cu dimensiunea si complexitatea lucrurilor si a managementului Bucurestiului vs. orice oras mai rasarit al tarii, eu nu inteleg un lucru simplu – care este diferenta de conducere; nu tot prin delegare si verificare se face managementul?
Daca facem comparatie intre un cartier din Bucuresti si un oras din tara si punem egal, la fel putem compara Bucurestiul cu un cartier din New-York. Aia sunt extraterestri care conduc New York? Da, si la ei sunt probleme, de trafic, de poluare, rasiale, sociale, etc, dar si acolo se delega sarcini. Asa ca retorica “nici nu va dati seama cat de complicat e Bucurestiul…” e cam gaunoasa si nu sta in picioare. Stiu ca o mare parte a oamenilor se “urzica” ca in afara Bucurestiului exista orase cu un nivel al calitatii vietii perceput ca fiind mai mare, dar na, fiecare e liber sa faca ce doreste si sa se relocheze dupa plac.
NOU
Trei reguli simple
– deleagă
– urmărește-i
– fute-i!
NOU
E usor ca fiecare sa aratam cu degetul spre ceilalti, dar zic eu ca lucrurile sunt mai complexe.
1) Da, Clujul si Oradea (poate si altele) nu sunt asa cum se prezinta pe net. Da au si chestii care sunt peste media tarii, as spune de exemplu transportul public din Cluj, asa mi s-a parut mie cat m-am plimbat pe acolo :)).
2) In acelasi timp e adevarat ca la Bucuresti administratia e prost organizata.
In povestea asta sunt o gramada “dar”.
Administratia prost organizata din Bucuresti afecteaza chestii importante precum traficul, dar nu e singura problema si cred eu nici principala. Bucurestiul e supra-populat daca ne raportam la densitate, 10.000 oameni pe km2 e prea mult, mult prea mult si nu cred ca in cifra asta intra zona metropolitana care vine ziua tot in Bucuresit.
Totusi chestia asta n-ar trebui sa afecteze niste chestii de bun simt cum ar fi: curatenia pe strazi, ingrijirea spatiilor verzi etc. Ce vreau sa zic e ca nu prea afecteaza ceea ce tine de ingrijirea imaginii orasului, sa vezi ceva frumos si ingrijit cand te plimbi (inclusiv printre blocuri si nu zic de parcuri ca iar se administreaza diferit).
Chestia cu drumurile nationale/europene care trec prin orase se intampla in toate orasele mari din tara si e cu adevarat o chestie enervanta si dau un exemplu simplu unde problemele de confilct in administratie sunt doar cu guvernul nu si cu alte primarii.
Exemplu din Iasi, DNxx trece prin oras si la un moment dat pentru 400 de metri se inchide o banda si bineinteles se gatuie traficul. La inceputul anului s-au terminat procedurile care au durat 3 ani si cv ca sa treaca bucata respectiva in administrarea primariei. Anul asta au inceput si ar trebui sa termine largirea soselei + podului + schimbarea liniei de tramvai( cam ultima bucata care neschimbata, era intr-o stare f proasta, linie de cativa km dar pana acum nu s-a putut legislativ).
Practic 4 ani pierduti pe transfer guvern ->primarie, asta asa ca idee extrapolati la nivel de Bucuresti cu multe primarii + guvern.
P.S Si nu am vazut ieseni sa dea share ca vai s-a terminat o bucata de bulevard ce primar bun care sta in chirie la bebelus avem :)).
Traficul din Bucuresti nu tine doar de administratia locala, de exemplu am vazut in toata tara, dar mai ales in orasele mari unde traficul a crescut f mult si brusc odata cu scoaterea taxei de timbru din 2017. Practic s-a umplut de cazane. O solutie simpla ar fi sa pui parcarea de resedinta minim 100 de lei pe luna, 1200 pe an si lumea s-ar mai gandi daca mai are nevoie de masina ca e plin de saraci cu masina in Bucuresti.
Si ca sa inchei ca deja am scris suficient: In fata blocului comunist unde stau s-a ridicat normal un bloc nou de 12 etaje si are la parter un magazin(se stie de care). Primaria trece destul de rar sa mature si se cam aduna jegul pentru ca tot felul de cetateni stau pe bordura blocului si beau, mananca si arunca gunoaiele acolo langa bloc printre masinile parcate. Cumva primaria trece prea rar dar nici cetatenii nu au grija si aici se vede cu adevarat problema acestui oras, nesimtiti il conduc, nesimtiti il locuiesc (bineinteles exista exceptii dar tot timpul ce e rau sare in ochi).
Concluzie: Asta cu administratia e relativa, poate fi un motiv dar nu e suficient de puternic in principal, sau nu poate fi singurul. Fiecare oras are parti bune si rele iar parerea fiecaruia e subiectiva. Poate cineva prefera un oras aglomerat, galagios si mare, o metropola mai pe scurt, poate altcineva prefera ceva mai linistit 300-500 mii locuitori unde faci mai putin pe drum dintr-un loc in altu si ai si suficiente oportunitati pt o viata ok.
NOU
De 30 de ani, cele mai mari investitii si cele mai mari subventii se dau in Bucuresti, d-aia e toata lumea ahtiata sa vina in Bucuresti, nu pentru ca acest oras este deosebit.
Acum, daca vrei sa faci ceva, poti sa faci, MAI ALES in Bucuresti, ca primar. Dar na, cand tu falimentezi companii, deschizi alte 20 de companii sa tragi bani si pe stanga si pe dreapta, slabe sanse sa se faca ceva.
E drept, in provincie, sunt sanse mai mari sa dai de primar pe strada, ca un cetatean mai oarecare, spre deosebire de Bucuresti unde si secretara primarului cred ca are coloana oficiala, ca atare teama de repercusiuni esti posibil mai mare. Si nu e vorba ca se face mai multe prin provincie, ca nu se fac neaparat mai multe dar, atat de mult timp nu s-a facut nimic, incat daca se asfalteaza vreo strada sau se face vreun parculet sau mai stiu eu ce, pare foarte important si deosebit. Sigur, orasul in sine e mai usor de intretinut cand e mai mic dar, pana la urma, daca vrei sa fii primar la Bucuresti, iti asumi TOT, ca si banii sunt multi si beneficiile.
Zic sa nu mai gasim scuze, cred ca ar trebui sa taxam, pur si simplu, in amanunt mizeriile. Personal, nu cred ca e ceva mai mizerabil decat, in campanie, ca primar actual, sa te apuci sa FACI CHESTII prin oras ( vezi asflatat stradute, schimbat borduri, etc ). Nu gasesc ca ceva sa fie mai lipsit de fair play in cursa asta si, mai ales, dovada mai mare de cat de putin iti pasa de cetateni si cat de mult ii desconsideri.
NOU
Orase mici, primari mici … nu ca la Bucuresti: Crin Halaicu, Virel Lis, Victor Cirbea, Baselu, Videanu, Oparescu, Gabi sarmulita (nu intru si pe la sectoare ca pentru exemplificare e sufuient).
Nimic nu se poate compara cu acesti titani ai administratiei votati de bucuresteni.
NOU
AHAHAHAHAHA:))))))))) nu sefu, nu aia am zis, dar e ok, comentariul e right on point:)))
NOU
Ati vrea voi ca primarul vostru sa arda o bunaciune asa cum arde Viorel Lis…
NOU
@Ion: Bunaciune???
NOU
Crinuț ..ce vremuri…
Mai tineti minte fabuloasa dezbatere Ciorbea vs Ilie Nastase? N am gasit nimic inregistrat desi as vrea sa revad cum se enerva Ilie:)))
NOU
Tinand cont de diferenta de varsta, da, era bunaciune.
NOU
Ai uitat de Faimosul Marian Vanghelie.
In fapt alesii sint oglinda celor ce voteaza.
NOU
Acum mi-am amintit, nu am rezistat 🙂 Da de dom’ Doctor ce se mai aude? Punga aia de la Fornetti in care avea invelita spaga, s-a topit? S-a terminat procesul? Ca poate vrea omul inapoi la primarie.
NOU
asa, ia sa ne mandrim noi cu bucurestiul asta minunat in care nu ne-am nascut dar mancam spanac despre altii care se muta in acest sat cu pretentii de capitala :)))
sa-mi bag pl daca aia din berlin au asemenea basini despre locuitorii din munchen sau vice versa
e bine tovarasi, tot inainte cu mentalitatea asta productiva!
NOU
dar cine se mandreste?
NOU
ZIcea cineva pe aici ca sa comparam Bucurestiul si cu celelalte capitale europene. Pai da, tu cand te duci sa-i arunci bani lui Pipilica ala din Bruxelles, nu vezi jegu si gunoaiele de pe jos. Ia fa tu o tura prin cartierele de musulmani ca sa vedem daca mai crezi ca sunt asa de imaculate precum crezi.
In afara de transportul in comun si de obiective turistice, nu sunt mari diferente intre Bucuresti si alte capitale
NOU
“In afara de transportul in comun si de obiective turistice, nu sunt mari diferente intre Bucuresti si alte capitale”
ahahahahahahhaahhaha. tempulamea de amuzant ca noroc ca nu beam cafea ca mi-o scuipam pe nas
NOU
Mai sunt Tirana, Sofia, Chisinau etc
Nu stam rau.
NOU
Abia ne vedem unii pe alti de gropi ( in asfalt sau de gunoi) dar avem impresia ca suntem cu 25 de ani inainte.:))
NOU
Hai ca bag si infrastructura in lista :))
NOU
Apa caldă și încălzirea la discreție nu o bagi?
NOU
Capitala e falita din cauza pomenilor la caldura, transport si numarului mare de angajati in administratia orasului pe salarii porcoase. Nici o capitala nu cunsuma atat procentual din buget pe pishaturi gen caldura si transport comun, bleax. Si acum stau iar la mila guvernului sa sara cu banul gros sa stinga datoriile. Eu sincer as dona bani ca sa mutam capitala de acolo intr-o locatie mai centrala unde care sa fie pur administrativa(Alba Iulia, Sibiu sau Brasov imi vin in gand, ordine nu e aleatoare). Stiu ca costa mult dar merita.
NOU
Propun sa discutam si despre solutii cu acordul autorului. Consider ca cel mai simplu putem incepe cu exemple din orase cu densitate/suprafata/populatie asemanatoare, dar sa facem ceva.
Putem si noi sa punem presiune pe autoritati prin sesizari online, unele vor fi rezolvate altele nu (va zic din propria experienta: exemplul negativ fiind cererea pentru un semafor cu buton la mall Promenada, pe calea Floreasca. Raspunsul de la politie este ca asteapta bugetul, de 4 ani de zile). Daca mai multa lume ar cere rezolvarea anumitor probleme intr-un mod oficial, nu doar pe facebook, s-ar satura si ei sa tot raspunda la sesizari, dar daca trimit doar 2, 3 ametiti…
en.wikipedia.org/wiki/List_of_European_Union_cities_proper_by_population_density
NOU
Oradea are o suprafata de 116 km patrati.
NOU
multe pasuni si paduri, nu?
NOU
De când cu munca de acasă, nu mai vad rostul de a locui într-un oraș.
NOU
Da. Mor si eu cand vad aroganta si prostia ardelenilor. Confirm ca e mult snobism si mandrie nejustificata de care ma declar scarbit.
Dar… Dar… Dar ca ardelean v-as lasa oricand cu Prelungirea Ghencea si Pantelimonul vostru sa faceti fix ce vreti.
Nu ar fi frumos sa nu ne mai deranjam unii pe altii? Ne vizitam din cand in cand si atat. Fara sa impartim banii aia multi putini etc.
NOU
as fi perfect de acord, daca nu ati plange anual dupa bani
NOU
Daca Oradea e cat Pantelimonul, de ce cele 2 nu arata la fel? De ce nu s-a dezvoltat? De ce n-a atras fonduri europene pentru dezvoltare? Oare pentru ca nu exista miracolul de Pantelimon. Las’ ca Bolojan candideaza la judet acum si veti auzi si de miracolul de Bihor. La Oradea va ajunge primar (Doamne ajuta!) Birta care va continua munca si atragerea de fonduri europene ca nu primarul le atrage ci echipa din subordinea lui asa ca vom continua dezvoltarea.
Mi-e mila de bucuresteni ca o s-o mai “suporte” pe Firea inca 4 ani. Daca nu e asa imi cer scuze, dar ma indoiesc de asta.
NOU
pantelimon e un cartier, nu atrage fonduri, nu avem presedinte de cartier
NOU
Eu as zice sa va faceti. Porniti o initiativa cetateneasca, faceti referendum, si va alegeti presedinte de cartier. 🙂 Cetin for Presidency !
NOU
Dar “primarele” de sector ce face? Doarme? Fiecare sector in parte ar putea atrage fonduri europene si sa nu mai astepte dupa cel general, dar astea is mai greu de sifonat spre deloc asa ca…
In fine, noi sa fim sanatosi!
NOU
Dupa cum am spus mai sus, imi cer scuze ca m-am inselat cu privire la faptul ca bucurestenii vor scapa de Firea
NOU
zcj.ro/administratie/al-treilea-parking-cu-parc-finalizat-in-aceasta-toamna–204406.html