Am mai avut odată topicul acesta, în 2012. Atunci lucrurile rămăseseră nelămurite. Unii explicau că e contravenție, alții că e infracțiune, pentru că ar trebui să te marcheze în baza de date.
Am întrebat un avocat, a zis că ar fi ilegal să fie marcat ca suspendat, chiar și pentru o secundă, cât timp ție ți-a expirat suspendarea.

Un polițist de circulație mi-a zis că ar fi obligat să deschidă dosar penal. Un alt polițist mi-a zis că nu. Polițistul de la ghișeu de la Udriște a zis același lucru.

NOI PE CINE CREDEM?

A, uitam ceva. Știați că suspendarea dreptului de conducere funcționează doar pe teritoriul româniei, în afară puteți conduce bine mersi?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

56 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Daca suspendarea a expirat, atunci vei primi doar amenda pentru ca nu ai permisul cu tine si nu il poti prezenta la control.

    4
    • #2

      Așa știam și eu

    • #3

      Yup

      1
    • #4

      Daca exirarea suspendarii incepe in weekend sau sarbatoare nationala, nu iei amenda, pentru ca fizic nu ai cum sa intri in posesia permisului. Chestie confirmata de un politist de la Udriste.
      Am avut permisul suspendat, iar ziua in care expira suspendarea era 01.06.2017, zi libera nationala. In mod normal puteam sa imi recuperez permisul abia pe data de 06.06.2017 pentru ca toate zilele alea bugetarii erau liberi. Am fost la Udriste si i-am intrebat ce putem face din moment ce pe 01.06.2017 voiam sa plec din tara in minivacanta. tinand cont ca in ziua aia serviciul de permise e inchis. Omul m-a intrebat daca o sa circul in tara pentru ca nu e nicio problema, nimeni nu imi da amenda, dar daca vreau sa parasesc tara e intr-adevar o problema daca imi cere permisul la vama. Atunci mi-a zis sa fac o cerere, care va fi sigur aprobata in care sa cer sa imi ridic permisul pe 01.06.2017 de la ofiterul de serviciu (chiar daca serviciul de permise e inchis publicului, e cineva totusi care munceste) si mi-l va da cineva de la poarta, lucru care s-a si intamplat cand am fost pe 01.06.2017. Nu are rost sa mai spun ca am fost placut impresionat de amabilitatea oamenilor de acolo.

      3
  2. #5

    Nu, nu poți circula. Punct.

    1
    • #6

      a, bine bos, mersi, acum sunt lamurit:)))))))))))

    • #7

      Pai mai boss, gandeste-te la aspectele legate de un incident in trafic, oprire, sau alte avenimente care presupun prezentarea permisului. Ce faci? Le spui frumusel ca e deja la ei si sa se descurce? Te urci in masina si conduci pana la jermania de ex, ca ce ‘zda masii, tu ai permis da e la politie. La tine acasa. Lasand gluma, nu te avintura. E pe pielicica ta. :)))

    • #8

      am avut permisul expirat din 2008 pana in 2013. da, zic ca nu il am la mine, e contraventie 340 lei. si in caz de accident, tot contraventie e, ala e doar un plastic si atat, nu face decat sa arate cuiva ca am dreptul de conducere. verificarea se face in baza de date a politiei.
      nu, nu pleci fara permis peste granita, il ridici de la politie, pentru ca pleci in concediu.
      alte nelamuriri?

    • #9

      Revin. Am intrebat acum un var politist si da, intradevar poti circula, dar vei fi amendat pentru lipsa documentelor. In aceast caz, scuzele de rigoare. Stiam, tot de la un domn politist ca acest lucru este interzis… So…, acestea fiind spuse, spor la condus

      2
    • #10

      aia e smecheria. ca daca intrebi 3 politisti, iti vor spune 3 variante diferite…

    • #11

      PUNCT!!!
      DA? PUNCT -> .

    • Poti circula, iar daca esti prins vei fi sanctionat cu amenda. Intr-adevar exista posibilitatea ca un politist, intr-un mare exces de zel, sa deschida dosar penal – acesta se va solutiona cu o mare clasare. Am intrebat un prieten de la politia locala si asa a zis :)))
      PS: aceste discutii le-am avut intr-un cadru in care se aflau patru magistrati (un procuror si trei judecatori). Toti au zis ca nu reprezinta infractiune daca vei conduce dupa perioada supendarii si nu ti-ai ridicat permisul de la politie, ci se pedepseste cu amenda, Chestia este ca trebuie sa numeri zilele bine ca sa nu ai surpize.

      1
  3. #13

    Poti conduce, dar nu ai acte. Si politistii prin alte tari nu te lasa sa le dai un genunchi in coaie.

  4. #14

    Adica vrei sa iesi din tara fara permis in buzunar ? Ai limbrici ?

    1
    • #15

      il ridici, ba, spui ca pleci din tara. e dreptul tau legal

    • #16

      Poti face asta? Din cate stiu eu nu se returneaza decat cand ti-a expirat suspendarea ca asa e facut codul rutier. Dincolo de asta daca sa zicem iti iei 3 luni suspendare si nu prezinti plasticul iti mai adauga ei inca o luna. Nu inteleg de ce … poate doar ca sa te umileasca un pic si la ghiseu.

      1
    • #17

      @ “din cate stiu eu” – am avut dreptul de a conduce suspendat de 3 ori. Poti sa ridici permisul doar cu certificat de grefa de la judecator care atesta ca actiunea punitiva a fost suspendata pana se solutioneaza procesul.

      Asadar poti sa ii dai in judecata ca sa contesti, iti iei certificat de grefa, te duci in vacanta si il aduci inapoi cand pierzi procesul insa nu mai beneficiezi de reducerea suspendarii in acest caz.

      Certificatul de grefa se ridica de la judecatoria de pe raza caruia e politistul care ti l-a luat. Deci daca ti l-a luat sa zicem in Cj trebuie sa te duci sa ii dai in judecata in Cj si apoi mai vezi ce si cum. Eu am trimis pe langa cererea de judecata si plic pretimbrat ca sa imi trimita certificatul de grefa prin posta ca sa nu ma duc eu dupa el. Uneori merge daca sunt grefierii de treaba, uneori nu.

    • #18

      @mugur.
      Îți dau un pont. Indiferent unde ai săvârșit contravenția înregistrezi plângerea la judecătoria unde ai tu chef și-ți iei certificatul de grefă. La primul termen instanța, din oficiu, va declina competența de soluționare a plângerii și va trimite dosarul unde trebuie. Plângerea, chiar greșit înregistrată, este considerată în termen.

  5. #19

    Bazandu-ma doar pe common sense as zice ca risti maxim o contraventie (lipsa acte) dar na..nimic nu ma mai surprinde cu legile aceste tari minunate.

  6. #20

    Pai si, daca o comiti din nou in timp ce ti-a expirat suspendarea dar nu ai permisul pentru ca inca e la politie, ce iti mai confisca politia daca o comiti din nou? Le zici sa nu se oboseasca ca e deja la ei? Eu zic ca meriti puscarie daca nu ai permisul la tine, mai ales ca nu tii cu patriarhul.

    • #21

      Sunt cazuri in care nu-ti confisca nimic, ci te duci tu si-l predai la ghiseu , frumusel

      2
    • #22

      Posesia permisului in sine nu e legata de dreptul de a conduce. Permisul atesta cine esti, ce categorii de vehicole poti conduce samd. E o reminiscenta inutila cred eu pentru ca ei oricum ti-l verifica dupa serie prin statie.

      Presupunand ca nu ai permisul te identifica dupa CI si tot afla cine esti si in ce stare e dreptul tau de a conduce.

      Daca ai permisul la tine dar ai dreptul de a conduce suspendat e dosar penal. Daca nu ai nici permisul si nici dreptul e la fel. Faptul ca ai plasticul dupa tine nu are nicio relevanta atata timp cat dreptul de a conduce e suspendat.

      Daca in schimb ai dreptul de a conduce si nu ai permisul e doar contraventie. Acuma … dpdv legal politistul are dreptul iar tu obligatia de a-i raspunde / da documentele de identificare a ta, a celorlalte persoane care circula cu tine cat si sa ii spui ce ai in portbagaj daca el cere asta.

      3
  7. #23

    Daca perioada de suspendare a expirat este doar contraventie
    Stiam. Nu va bazati pe asta in cazul in care aveti o problema in trafic (accident, viteza) cazuri care se comunica statului emitent al permisului ( si e groasa rau), am inteles ca mai dureaza pana devine baza de date complet interoperabila cu toate statele UE – dealtfel pe asta se bazeaza afirmatia respectiva

    1
    • #24

      nu e groasa deloc. dreptul de conducere se suspenda exclusiv pe teritoriul statului unde s a produs contraventia, din cauza nearmonizarii legislatiilor. tu mergi absolut legal afara

  8. #25

    Pai suspendarea e pe 30 sau 60 sau 90 de zile, nu prevede legea ca e pana cand merge contravenientul sa si-l ridice. in mod normal, cata vreme s-au platit baze de date cu sume meseriase, cred ca ne puteau scuti, ca si contribuabili buni ce suntem, de obligativitatea de a avea documente asupra noastra.

    3
  9. #26

    Șefu’, tu pleacă liniștit fără acte fără nimic. Doar să ne povestești după cum a fost.

  10. #28

    Poți lua permisul când e suspendat ca sa conduci pe afara doar dacă îndeplinești următoarele (cf poliției rutiere A2):

    – declarație la notar pe proprie răspundere ca nu o sa conduci pe teritoriul României cât timp permisul e suspendat
    – copie legalizata a unei dovezi de rezidenta in alta țara

    Din ce înțeleg mai sus, dacă îl vreo doar sa ieși sa te plimbi nu ți-l vor da . Alternativa aici e sa nu îl predai și sa accepți cele 30 zile Bonus la suspendare (sa nu îl predai , presupunând ca l-ai luat înapoi cu certificat de grefa )

    • #29

      am prietena care l a luat asa. fara notar. zilele trecute

    • #30

      Difera probabil de la post de politie la post de politie. Cum nimic nu e batut in cuie , ma astept sa fie si cerintele altfel.

    • #31

      […]Cum nimic nu e batut in cuie[…]
      imgur.com/a/GyfXZ

    • #32

      Sigur nu voia politaiul s-o “cunoasca” pe prietena ta si d-aia i l-a dat?

  11. #33

    Si acum on-topic:

    Sunt 2 raspunsuri la intrebarea ta : raspunsul dpdv legal si raspunsul dpdv al politiei. Ai fi surprins, dar ce scrie in legea nu este egal intotdeauna cu ce face/zice politia. Desigur, eventual legea e cea care prevaleaza , dar sunt niste pasi in plus de urmat.

    De exemplu, cand ti se suspenda permisul si il contesti , scrie negru pe alb si pe procesul verbal si in lege si peste tot ca suspendarea “curge” incepand cu a 15-a zi de la ramanearea definitiva a deciziei instantei ( atentie: ramanarea definitiva, nu de cand afla partile ca a ramas definitiva) . Dar in practica, suspendarea incepe in urmatoarele cazuri:

    A) Te duci frumusel cu permisu la politie si ii rogi sa ti-l suspende ca ai pierdut procesul
    B) Astepti sa te anunte Politia (fac asta abia doar dupa ce primesc ei de la Judecatorie notificarea , ce poate dura si 1 an … )
    C) Daca nu poti ajunge tu , trimiti un avocat la Judecatoria X , sa ia incheierea de sedinta si cu procura sa o lase la politie ca apoi sa-ti susepende ei permisul (in cateva zile , nu pe loc) .

    La expirarea perioadei de suspendare , legea iti da dreptul de a conduce ( cu riscul de a fi amendat ca nu ai permisul la tine ) . Dar , Politia nu face aproape nimic de capul ei , deci tu vei aparea cu permisul suspendat pana te duci sa-l iei ( nu incerc sa generalizez dar dau exemplu ce i s-a intamplat “unui prieten”). Asa ca daca esti oprit, de cele mai multe ori pe domnul agent nu-l intereseaza scuzele tale, tu apari cu persmisu suspendat, asa ca se vor lua masurile legale. Partea buna ca in instanta vei castiga deoarece conform legii el nu era suspendat.

    Bottom line, e o bataie de cap sa procedezi conform legii . Mai usor este sa procedezi conform cutumelor politiei .. nu conduci pana nu-ti iei frumusel permisul inapoi.

    • #34

      @B – e obligatia ta sa duci definitiva la Politie nu a instantei sa o trimita la Politie.

    • #35

      @Mugur, daca-mi arati articolul de lege prin care e obligatia mea sa duc la politia decizia judecatorului, eu iti dau un bax de bere (rece rece rece) 🙂

    • #36

      1. De cand cu legea micii reforme in justitie — ramanarea definitiva === cand afla partile ca a ramas definitiva. Adicatelea intra in obligatia ta sa te informezi de rezultatul procesului. Nu se mai comunica partilor, cel putin la procesele cu permise. S-au mai schimbat pocedurile….

      2. Nu stiu unde ai vazut tu procedura asta la politie in ultimii ani, cu dusul incheierii de sedinta dupa ce pierzi definitv procesul. Ai 2 optiuni:
      – fie te duci cu un print de pe portal.just.ro cu sentinta asa cum “te roaga” ei. E abuziv, in mod normal pot accesa net-ul si singur, dar lenea e mare la bugetari. De ex. la Udriste fara copia respectiva cica nu vor sa-ti primeasca carnetul.
      – daca n-ai chef si vrei sa-ti dovedesti ca ai coaie, le trimiti prin executor judec. carnetul in plic, insotit eventual de o nota. Costa, dar si coaiele cresc

      3. Politia nu primeste nicio notificare de la Judec., e obligata sa se informeze singura.

    • #37

      @Kuky , cu referire la punctul 2 , pe 18 mai am fost frumusel la Udriste si nu a mers cu printul . Pe 22 mai am fost cu incheierea sedintei , ceruta de la Judecatorie . Aia au primit-o si eu “operat” suspendarea abia pe 27 mai .

      Te inteleg cu legea / procedurile, dar cum am spus mai sus , nimic nu e batut in cuie (aproape nimic se pare ) .

      De acord cu tine ca este abuz ce fac ei , dar e bataie de cap sa-ti faic dreptate ( alte termene / alte drumuri etc)

    • #38

      Curios. Or fi schimbat procedurile. Pe 1 nov 2016 am predat eu carnetul la Udriste doar cu copia luata de pe net.

    • #39

      Hotărârea instanței de comunică întotdeauna, inclusiv cea din apel, cu toate părțile. Până acu câțiva ani nu se comunica hotărârea din recurs (care era calea de atac pe atunci).

    • #40

      @mihai, “Desigur, eventual legea este cea care prevalează”?
      Pe bune? În română, eventual=în cele din urmă?
      Patetic.

  12. #41

    Da asa pentru posteritate … cum ai ramas fara el? Daca ne poti spune … 🙂

  13. #45

    Nu stiu, dar daca dai cu șprei iei amendă.

  14. #48

    de la conu militica de la IJP Ilfov… daca suspendarea dreptului de a conduce a expirat se poate conduce fara plastic si ai sanse sa scapi si fara amenda DACA permisul e in custodia politiei.

    partea simpatica e ca amicul patit, desi a depus cerere la sfatul organului constatator si al ofiterului de serviciu pentru ca permisul sa ramana in bucuresti, tot de la vaslui a trebuit sa si-l ridice. vezi doamne (oarecum logic totusi) aia e o cerere, nu trebuie neaparat aprobata :)).

  15. #49

    Dar ce te impiedica sa il iei? permisul. Daca ti-a expirat suspendarea nu te poti duce la iei sa ti-l dea inapoi?
    Asta daca e la politie.

  16. #52

    Am avut permisul suspendat si m-au oprit fix in prima zi dupa ce expirase suspendarea. Inca nu-mi luasem permisul. Le-am spus ce si cum, s-au dus la masina, sa verifice probabil si m-au lasat sa plec fara nicio amenda. Acum 2 ani, in Buc.

    2
  17. #53

    eu sunt exact in aceasta situatie. am luat examenul de reducere a suspendarii saptamana trecuta si politistul care a supravegheat ne-a spus ca este interzis sa conducem pana cand nu recuperam permisul, chiar daca suspendarea a expirat. deci…

  18. #54

    Eu am dat singur permisul inapoi ( proces pierdut ).
    Nu am avut nici print la mine, am explicat situatia, am facut o fata de nevinovat si a verificat el pe net ( la udriste ).
    La permise ( la ilfov ) am intrebat daca puteam sa conduc de sambata ( cand imi expirase suspendarea ) pana Luni. A intors monitorul si a zis sa ma uit sa vad cu ce status apaream in sistem. Scria clar SUSPENDAT !
    Nu a mai fost nevoie de comentarii.
    Apropo, daca predati carnetul dupa pierderea de proces, primiti dovada pentru ziua in care ati predat permisul, cu drept de circulatie… daca gaseam scris undeva pe net scuteam 80 ron oferiti la taxi.

  19. Se primeste doar amenda, iti spun din propria experienta. Anul trecut am avut permisul suspendat o luna. A expirat suspendarea apoi a trebuit sa merg in alt judet pentru a-mi ridica permisul, bineinteles eu m-am dus cu masina proprie dar fara permisul in mana. Imediat cum sa ies pe autostrada, m-a oprit politia si am luat doar amenda pentru ca a verificat daca mi-a expirat suspendarea. In jur de 350 lei a fost amenda.

    3