Mulți dintre voi știu că am fost pompier și că vești de genul acesta mă înnegurează cumplit. Un om, un pompier, a murit în timp ce stingea un incendiu. Și-a dat viața pentru că, cel mai probabil, un țărănete a uitat un reșou în priză, a fumat în pat sau a lăsat aragazul aprins, cauzele cele mai probabile ale unui foc.

Știți cum se verifică în românia, la un incendiu, dacă o butelie explodează sau nu? V-ați gândi că în anul 2015 se trimite un roboțel ceva, cu o cameră de termoviziune, care să verifice temperatura bombei și să se decidă ce e de făcut de la o distanță sigură.

Ați fi crezut greșit. Se pune apă pe ea, pur și simplu. Dacă explodează la contactul cu apa, bine, dacă nu, nu mai explodează, că deja s-a răcit. Problema e că trebuie ca cineva, un om, să intre imediat și să o scoată afară, pentru că altfel se încălzește din nou. Și e posibil să greșești, e posibil ca de fapt butelia să nu fi fost răcită, e posibil să îți explodeze în brațe și să mori. Erou, desigur, dar mort complet.

Am făcut multe lucruri care îți fac pielea de găină pe tine, la pompieri. Am scos hălci de carne ce altădată erau oameni, din mașini transformate în ghemotoace de fiare. Am șters creieri umani de pe roțile mașinii de pompieri. Am cules bucăți de om la explozia acelui avion de la Balotești. Am scos babe coapte în casă, la foc mic, cărora li se decojea carnea de pe oase, lăsând un miros superb de friptură de porc. Am stins incendii la unități militare, cu gloanțele din lăzile de muniții șuierând pe lângă urechi.

Dar cel mai frică mi-a fost de fiecare dată când ieșeam cu o butelie în brațe. Iar în zona gării de est și foișorul de foc, unde am fost eu, tot prostul avea o butelie. Ba mai și sărea la bătaie, dacă cumva nu i-o salvai cum trebuie. Nevasta putea să ardă, dacă era. Dar butelia era neprețuită.

Din păcate, după 20 de ani, în continuare oamenii își riscă viața aiurea, deși ar putea să o facă în niște limite rezonabile. Se așteaptă minuni de la niște oameni plătiți cu 1620 de lei pe lună, neoferind nimic în schimb. La televizor sunt cuvinte sforăitoare, mai iese Gabriel Oprea sau Arafat să spună chestii despre recunoștință și altele.

Între timp, oamenii mor, copii rămân fără tată, lumea merge înainte și mai înjură, din când în când, vreo mașină de pompieri din trafic, pentru că se grăbește și merge pe linia de tramvai.

Ultima_misiune__Plutonierul_adjutant_Marius_Daniel_Fripis_a_murit_in_timpul_unei_interventii_1

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

51 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    si eu o sa mor de la bautura si n-o sa imi puna nimeni poza pe arhiblog

    • #2

      vorbeste cu ai tai, ti-o pun dupa ce mori, daca mi-o trimit:)

    • #3

      Tu o sa mori de prostie. Daca in tot procesul faci o fapta sinistru de proasta, poate ai sa ajungi pana la urma pe arhiblog.

    • #4

      @marcel: Da-ti foc cu o butelie in brate! Un mod sigur sa ajunga la tine un pompier erou iar mai apoi sa ajunga si poza ta la arhiblog.

  2. #5

    mike, cu tot respectul, sictir

  3. #8

    Nush mana, dar omu’ in viata are niste fobii. Ei, pt mine cea mai mare o reprezinta focul. Imi e frica de tot ce inseamna contact cu foc.
    Probabil pt ca acum vreo douaj’ de ani am asistat fara voie la un incident fix in centrul Pitestiului , cand o femeie si-a dat foc in fata Primariei. Si-a turnat benzina si s-a autoaprins. Eh, mirosul ala de carne de om prajita, imaginea cand cei prezenti i-au scos hainele cu tot cu piele m-a urmarit mult timp dupa. Din pacate acea femeie a murit. Asa ca, sa fii pompier trebuie sa ai mult “tupeu”, este o meserie aproape la fel de “complicata” ca aia care imbalsameaza cadavre la morga.
    La un subiect asemanator o sa iti povestesc si ce patanie am avut cu unii la morga din Pitesti. 🙂

    • #9

      acelasi lucru l-am vazut si eu, tot in urma cu aproximativ 25 de ani, in Bucuresti in fata cladirii CEC de pe Calea Victoriei. Uitasem de intamplare, pana acum cand ai povestit tu asta.

    • #10

      Si eu pana nu am citit la Arhi faza cu miros de friptura al babii arse. Eu retin ca nu mirosea deloc “apetisant”, dar deh, o fi fost de vina si benzina. Daca Arhi o fi gasit baba prajita la foc de lemn, probabil ca era rumenita bine.

    • #11

      era coapta la caldura, nu la foc,era ascunsa dupa soba, focul nu ajunsese la ea, doar caldura.

    • #12

      Arhi, oh pls, do tell me more. not.

    • tetică, lasă-mă că un an de zile am făcut stagiatura cu un fotograf de la pompieri… Mvai de plua mea câte fiare întortocheate și carne de om am văzut de mi-a ajuns. Începusem să visez SF-uri. Noroc că am prins un post în Universitate și n-am mai făcut nimic la ziar, că eram dus cu capul. Mdeci NU, eu nu sunt făcut pentru asta.

  4. #14

    probleme din sistemul 112 se acutizeaza. un singur cuvant care descrie nepasarea ce cuprinde sistemul : coruptie ( incompetenta,nepotism) vorbeste cu un asistent de la smurd ,si ai sa constati ca repeta ca un robot : DNA ,DNA. in rest, arafat este depasit. are nevoie de proiect manageri dar nu politruci. altfel se distruge de catre politic ,cu sprijinul direct a lui arafat un proiect extraordinar.

    • #15

      Arafat e depasit… daca lupta singur (vorbesc de coruptie), normal ca e depasit!

  5. #16

    Dar la Mihailesti cum a fost, nu stia nimeni ca azotatul de amoniu explodeaza ?

    • #17

      Cei care au intervenit nu stiau ce contine incarcatura.

    • #18

      Azotatul nu explodeaza propriu-zis. Adica nu ia foc. Doar ca la o anumita temperatura se intamplla o reactie cu eliberare de gaz asemanatoare unei explozii. Pericolul real nu e de la explozie de la gazele rezultate. Singura varianta dw impiedicare a reactiei e inundarea cu apa.

    • #19

      Vedeti filmul “Explozia”, unde Toma Caragiu nu are rol de comedie.

  6. #20

    Cu cât ești bre mai în vârstă ca mine dacă ai apucat Baloteștiul ca tilicar?

  7. #22

    Diferenta intre tine si el e ca tu nu ai avut de ales, ai fost in armata, baiatul stia in ce se baga, putea sa isi aleaga orice alta meserie, pentru ca nu se schimba un sistem doar cand te angajezi tu.

    • #23

      Si pentru ca stia ce a ales, a meritat, nu?

    • #24

      Dacă toți ar gândi ca tine cine te-ar mai scoate din căcat (foc)?

    • #25

      De ce sa merite Fresh? in viata nu capeti doar ce meriti, mda, hai sa o dam in filozofie, numai ca suntem in Romania, adica tara in care teamplay-ul tinde spre 0. Sunt cladiri vechi care la un incendiu s-ar prabusi, si totusi nu sunt demolate, asta e nivelul nostru de trai.

    • #26

      @FM: Nu a meritat, dar si-a asumat.
      De exemplu , eu nu imi asum asa ceva pentru nicio suma. Viata nimanui nu e mai importanta ca a mea. Si imi place si mie adrenalina si sentimentul egoist de a te uita in privirea neajutorata si mereu indatorata a cuiva. Dar nu mai mult decat viata mea. Altii au alte valori si le doresc mult noroc.

      Poate ar mai fi si faptul ca si munca de pompier e in felul in care nu presupune mereu asta. Nu e in fiecare zi un incendiu sau o inundatie sau un carnagiu la care sa fii prezent si e foarte bine asa.

      @Silviu. Ar fi util ca nu toata lumea sa fie scoasa din căcat (foc)? Unii e bine sa mai si arda. Utilitatea unui serviciu e valorizata mai bine atunci cand lipseste. Asta legat de remuneratia mica.

    • #27

      @Incubus, zici tu ca utilitatea unui serviciu e valorizata mao bine cand lipseste?!
      Sa-ti amintesc cum a fost acum niste ani cand medicii au cerut salarii mai mari si Basescu a zis ca daca nu le convine sa plece. Si au plecat. Si acum nu mai avem medici. Sunt spitale care nu mai au medici pe anumite specializari, sunt judete care mai au un medic pt o specilizare (eventual una importanta) si cand ala e in concediu murim cu zile. Sau e o asistenta pe etaj si se intampla tragedii ca la Giulesti. Sau acum, cand minunatul guvern vrea sa legalizeze spaga la medic, tot medicii sunt vinovati.
      Sau cand au cerut cadrele didactice salarii decente, li s-a spus si lor sa plece. Si au plecat. Si acum avem parinti care-si fac mutati in actul de identitate sa poata ajunge copilul la o anumita scoala sau urla pe net ca vai doamne, notele la titularizare sunt sub 5.
      Faptul ca un om alege o meserie in serviciul public, o meserie care implica riscuri nu ne indreptateste sa-l luam la misto cu “stiai ce implica, de ce ai ales”. Ar trebui sa-i fim alaturi pt un salariu mai bun si mai ales pt dotari cat mai moderne in meseria lui pt a minimaliza riscul si a creste petformanta.

    • #28

      hai ma adi ca nu e dracu asa de negru, nu au plecat toti medicii ca i-a aruncat marinarul, au plecat ca le trebuia mai mult, si au plecat aia capabili de o limba straina ca doar nu iti imaginezi ca orice medic stie o limba straina la perfectie ( cam asa de bine trebuie sa o stii). Eu nu am luat meseria pompierilor la misto si nici omul, doar spun ca sunt si alte meserii riscante, si solicitante care si ele sunt prost platite, la fel si cu echipamentul din dotare.

    • #29

      @ady. Exact. Au plecat. Chioru’ le-a spus direct și la obiect. Ăștia ie banii, ura și la gara.

      Acum da, serviciul e valorizat mai bine, iar medici sunt suficienți. Gen, pentru aia care-si permit factura, nu pentru tot poporul. La modul, ai idee cat costa în sectorul privat o consultație/procedură inclusă în asigurare, dar pe care realist o poți face la pulivara și doar cu șpagă, dacă mai găsești cui sa o dai și pe aia?

      Un sac de bani, dar și condiții pe măsură. Asta firește bașca asigurarea medicala de stat platita la zi, cred ca mai mult de un salariu minim pe economie virat lunar la cnas.

      Deci da, acum e mai bine valorizat. Mai prost reprezentat pentru populație, dar cui ii pasa? Statul mimimalist, impozite mici/ mie îmi convine.

      Aia cu scoala și mutațiile e o prostie pe care fără excepție proștii o aplica.
      Am copil înscris în sistemul public de învățământ fără sa am domiciliul în orașul ala măcar ( deși nu e ar fi asta o problema) și da mi s-a oferit oportunitatea, pentru suma corecta, de a-mi face viza de domiciliu și de a-mi înscrie copilul pe lista unui profesor titrat. Titrat mai ales de dorința părinților de a-și înscrie copiii la el și de calitatea actului de a da și lua șpagă cu stil, firește.
      Am zis ” nu, merci, proștilor! “, sau ” no merci pentru prosti”. Nu intru în alte detalii ca nu se încadrează în subiect.

      Raducu@ greșești în mai toate sensurile.

      Medicii au plecat nu numai ca li sa zis sa plece, ci ca asta a fost răspunsul la cererile lor. Indulgent răspuns, eu nu i-as fi lăsat nici sa plece asa cu una cu doua, au studiat pe banii statului, glumesc, ca era deja târziu sa poată fi opriți.

      Iar aia, cu limba străină la perfecție, care zici tu ca cam asa trebuie sa o știi, e absolut aberație.
      Dacă ai fi lucrat sau încercat sa lucrezi în afara țării ai fi observat ca tot ce e de la B2 ( sunt niște standarde) în sus se pune ca e bine și te cam accepta.

      Ca om care vorbește doua limbi străine notabil, una fluent cu accent nu nativ dar aproape de ce trebuie ( dar mai bun decât toți colegii de diferite nații) , iar una aproape fluent cu accent ok pot sa spun ca sunt departe de perfecțiune în oricare dintre ele și nu am fost niciodată refuzat la un interviu cum ca n-as fi vorbit bine. De multe ori, mai bine decât intervievatorul.

      Eh, B2 ala, e mai puțin decât vorbesc eu.
      La dracu’, nu vorbesc nici limba română perfect, nici eu, nici cei mai multi medici, ca nu se da examen la gramatica și vocabular în facultatea de medicină.
      Prin urmare pretențiile sunt altele. La fel și la pompieri.

    • #30

      @theRaducu, nu stiu cum e cu limbile straine, ca eu n-am plecat, dar stiu ca fostul meu medic de familie de la Cracautii de Campie a plecat vreo cativa ani buni si pun mana dreapta gaj ca nu stia vreo limba straina la perfectie. Si nici nu era cel mai ascutit creion din penar.
      @Incubus, daca o mai aud/citesc pe asta cu sa le cerem medicilor banii de soala inapoi, nu stiu ce fac. De ce doar lor? De ce nu si it-istilor si economistilor si oricui a mai studiat in Romania, chiar si cu taxa la Stat (ca nu comparam taxele de afara cu ale noastre) si pleaca sa lucreze afara in domeniul in care a studiat.
      Pe mine sa ma scutiti daca m-oi apuca sa plec, ca n-am studiat “la stat”.

  8. #31

    Si-ai facut tu toate astea, asa mic si grasun cum esti ?
    Intr-adevar, YOU ARE AWESOME!

    • #32

      ahahahahaha auzi Fresh Meat, cica sunt mic:)))))

    • #33

      puteti sa va intalniti in parcul operei sa va masurati… dupa cum zicea freige :))

    • #34

      Aham, case solved! Deci toti care isi dau intalnire in Parcul Operei vin sa se “masoare”. Unitatea de masura care o fi?
      PS, scuze Fresh, dar apar prea multe invitatii in ultimul timp in Parc la Opera pe arhiblog. 🙂

  9. #35

    Tatal meu a fost pompier si tin minte ca din cand in cand ma ducea la unitate si ma uitam fascinata la masini. Acum trec pe langa unitate si vad ca sunt exact acelasi masini ca in copilaria mea si sunt nascuta in ’83….

  10. #36

    NImeni nu da doi bani pe noi, suntem ultima roata de la caruta MAI.

    • #37

      de 20 de ani tot zice ca o sa va treaca la primarii…

    • #38

      Ar fi si mai rau, pentru noi.

    • #39

      de ce, ca ai primi bani de la bugetul local, nu de la guvern la mai, de la mai la toti, dupa care la pompieri?

    • #40

      Macar banii de la guvern sunt garantati.Daca vrea de exemplu primarul sa faca o adunare cu mici si bere si nu ii mai ajung banii pentru pompieri, ce se intampla?

  11. #41

    Daca vrei sa ajuti un pic @arhi, promoveaza link-ul de aici
    www.facebook.com/comunitatea.subofiterilor.operativi.isu?fref=ts

    • #42

      pai si cu ce ajut? legile nu se schimba cu proteste pe facebook…

    • #43

      Din pacate militarii nu au voie sa faca greva, protest deschis, etc.

    • #44

      daca aduni ceva semnaturi, may be?????
      mergea chestia asta in politica romaneasca, sau romana, sau ROMANA

  12. #45

    Gogole asta la 20 de ani avea 50 de kg. cu televizorul din clubul companiei in brate (Elcrom)
    Despre pompieri, numai de bine.

  13. #46

    Respect pentru profesie, dar discutam de un alt nivel de pregatire profesiona la fata de acum 15 – 20 de ani.

  14. #47

    Care e treaba cu pompierii de nu fac niciodată angajări? Angajări din rândul populației civile zic.

  15. #48

    Si mai este o treabă pe care putini o inteleg, tu o stii sigur ca a-i avut de la cine sa înveti : sa mori in timpul recunoasterii, unde era prima teava? Cu un de nu era nimeni cu el in timpul recunoasterii, cînd noi știm ca asta se întîmplă concomitent cu actiunea de lichidare a incendiului.

    • #49

      era tot echipajul…..celui de langa el i-a vajait schija pe la urechi….a avut zile.

  16. #50

    Chiar acum cand citeam articolul a trecut coloana mortuara prin fata blocului. Pacat ca se intampla aceste accidente.

  17. #51

    in primul rand, cu 1620 lei pe luna poti sa mori de foame linistit. nu stiu cati ar fi dispusi sa lucreze pe banii astia si nu stiu cati ar fi dispusi sa-si riste viata zilnic pentru asa ceva. norocul nostru ca sunt niste oameni mai buni decat multi, multi altii si nu isi risca viata pentru bani, ci pentru a salva alti oameni. si ma scuzi, dar lol, unii mor de stress ca nu stiu daca mai lucreaza? pe bune? comparativ cu pompieri care, plm, nu mor de stress, doar mor. gee, nu-mi intra banii pe 15, dar macar traiesc sa apuc data aia.