Poliția nu are în provincie nici baza materială, nici polițiști pregătiți pentru intervenție în situații de criză, spune liderul sindictului Europol, Cosmin Andreica.

Nu există nici proceduri pentru intervenția în cazul luării de ostatici și nici protocoale între instituții, care să permită colaborarea pentru salvarea ostaticilor, spune liderul EUROPOL, Cosmin Andreica, într-un interviu acordat Europei Libere, în contextul cazului de la Onești.

Polițiștii, continuă el, nu sunt instruiți pentru coborârea în rapel și nu există armele necesare care să ducă două gloanțe la aceeași țintă de la distanță.

Liderul de sindicat a evitat însă să răspundă dacă intervenția Poliției a fost una ratată, după ce doi oameni nevinovați au fost omorâți de cel care i-a luat ostatici. Dar, admite Cosmin Andreica, la Onești a lipsit total asumarea decizională din partea celor care au condus operațiunea, respectiv procurorul și adjunctul inspectorului șef.

În schimb, polițiștii cer măriri continue de salarii, pentru că sunt supuși la stresul zilnic de a lua șpagă fără a fi prinși.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

50 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    De când a apărut cazul asta stau și ma întreb: dacă un bătrân la aproape 70 de ani cu un cuțit a reușit sa pună in încurcătura poliția unui județ oare ce ar putea face 2-3 tineri cu o condiție fizica peste medie , cu un pic de antrenament și dotați cu niște arme adevărate? Oare cât durează sa își dea seama băieții cu atentatele ca dacă vor lovituri răsunătoare in UE pot cuceri un oraș in Ro in timp ce poliția așteaptă ordin de la superior?

    • #2

      Cu 50 de oameni bine pregatiti, romania se preda in 12 ore…

    • #3

      ”Ce să facem cu oameni de 35-40 de ani aflați în pragul pensionării?” – anonim

    • #4

      Shhhht … ca acum apar omuletii verzi.

    • #5

      Pai băjeții cu atentatele nu prea vin pe la noi din cauza efectului mediatic pe care-l caută. Altfel se va vorbi despre un atentat la Berlin sau Paris decat despre unul in Mogadiscio sau in capitala Romaniei, aka Budapesta.

    • #6

      Cum ce pot face ? Pot fonda clanuri interlope care sa domine orase si regiuni intregi, iar baietii din spatele lor sa devina “bombardieri” cu milioane de euro care sa defileze pe strazi cu Panamere si Urusuri, desi nici permis nu au, si nici nu stiu sa citeasca.

      Adica exact ceea ce fac si ceea ce se intampla la tot pasul :)))

  2. #7

    O sa sariti in sus.
    Dar numai cu salarii mari (decente) politia va fi populata de oameni de calitate insa asta va dura zece douazeci de la marirea salariilor. Nu poți avea pretenția de la un om sa fie profesionist daca nu il platesti in consecință. Si mai ales NU POȚI avea pretenția ca oameni de calitate (inca din liceu) sa se gândească la alegerea unei cariere in politie pe asa un salariu. Asta e valabil in orice domeniu. Saracia atrage corupție si incompetenta. Cine e bun pleacă peste hotare sau in alte domenii. Suna paradoxal, dar contrar intuiției, tocmai salariile ar trebui crescute ca sa atraga oameni de calitate. ORICE ALTCEVA E INUTIL DEOCAMDATĂ.
    Parerea mea umila

    • #8

      daca s-ar tripla sa zicem salariile in politie, singura schimbare ar fi ca s-ar tripla spaga pentru intrat in politie.

    • #9

      Anda are dreptate.
      Se va schimba totul cand se va face scoala pe bune, cand vom avea negociatori formati in afara tarii, arme si echipament noi si performante si oameni angajati si mentinuti in post pe criterii de performanta. As in never…

    • #10

      Pe aici prin zona privata pe unde hamalesc eu de 20 de ani e taman pe dos: mai intai arati matale ca vrei si ca poti sa performezi si abia apoi primesti si marirea de salariu.
      Numai prin zona bugetara am vazut atitudinea asta de “salariul este doar ca sa ma prezint zilnic la servici, daca vrei sa mai si fac ceva, trebuie sa plusezi”.

      In plus, din cate stiu eu, un politist ia, cu tot cu sporuri, norma de hrana, bani de haine si alte bla-bla, undeva la peste 4000 de lei net. Ceea ce mie mi se pare un salariu decent.

    • #11

      Mihai parerea ta este ok la nivel de teorie, insa in practica nu este valabila, cel putin in Romania. Uita-te la sistemul sanitar, le-au marit salariile destul de bine si rezultatul este ZERO, spaga a ramas la fel, nesimtirea si indiferenta personalului medical fata de pacient a ramas la fel , nu au spirt, nu au vata, nu au medicamente , nu au nimic, au doar salarii frumusele.
      La alti bugetari la fel, salarii umflate cu compresorul nu cu pompa manuala si rezultat ZERO. Institutiile statului au ajuns doar ”LOC DE INCASAT SALARIU MARE ” ,atat , asa cum au devenit si primariile unde stiti povestea cu salarii facute dupa pofta inimii de primari si apoi constata ca nu sunt bani pentru comunitate, practic de aia s-au facut primari , ca sa incaseze salariu de la buget, probabil in viitor ar trebui sa apara in codul meseriilor ceva de genul :”incasator salariu de la buget”
      Cand se va ajunge la fundul sacului probabil vom ajunge mai rau ca si Grecii care si aia isi transformasera tara in Republica Bugetaria.
      Ce a spus mai inainte florin la comentariul nr. 6 este de pus in rama, asa este !

    • #12

      Deci sa le dea mai multi bani sa stea degeaba. Nu tati, sa ii antreneze, testeze psihologic anual, sa aiba evaluari de performanta pe bune anual, apoi salarii marite si daca nu performeaza la nivelul asteptarilor pac o taiere de salar si a doua oara la sapa cu ei. Dar sa si fie dotati cu tot ce trebuie sa nu existe motive de genul” nu avem echipamente” Muie guvernului Muie Presedintelui. Sa va fie rusine si voua asa zis rahati de sindicalisti care doar adunati taxa de protectie si latrati Inutila prin presa in loc sa mergeti sa dati cu pumnul in masa la guvern!

    • #13

      Sunt din domeniul sanitar. Va spun cu mana pe inima, calitatea studentilor la medicina a crescut indubitabil. Abia cand aceste generații vor ajunge sa populeze sistemul se va vedea rezultatul creșterilor salariilor. Sunteti orbiti de logica pedepselor, vreti sa pedepsiti oamenii pt ca sunt incompetenți prin venituri mici dar nu realizați ca asa ceva pe termen lung este dezastruos.

    • #14

      @florin – nu te supara, dar zona privata este pur si simplu manata de folosirea cat mai mult a angajatului pe cat mai putini bani, daca era dupa zona privata salariul minim inca era 800 de lei, sa va aduc aminte ca la fiecare crestere de salariu minim zona privata a comentat ca nu pot face fata si vor da faliment (bineinteles ca nu s a intamplat asa ceva)
      @gigi @justin Nu se schimba nimic pe loc, pentru ca OAMENII SUNT ACEEASI, aceleasi jeguri ordinare, invatate sa lucreze cum lucreaza, aceleasi nulitati obosite care populeaza intregul sistem bugetar de la mic la mare. Intrebarea pe care vrem sa o punem este – CUM MOTIVAM NOI PE COLEGUL ALA DE LICEU pe care il admiram, care e baiat sau fata inteligent/a, care invata binisor spre bine (nu e neparat relevant cat de bine invata), cum il motivam noi sa aleaga o cariera in sanatate/educatie/politie/administratie ? CUM? daca nu prin salarii mari(decente) ? Vreti sa vina cine?

    • #15

      si s a strigat bugetar!

    • #16

      @Mihai – logic ar fi ca intai sa creezi premise reale ca sistemul sa fie performant ( politie, sanatate, invatamant etc) si pe urma sa maresti salariile. Invers nu functioneaza. Chiar tu confirmi ca abia noile generatii aflate acum pe bancile facultatii vor schimba sistemul… Pai asta inseamna minim 10 ani ( probabil mai mult). Si in tot timpul asta platesti niste loaze cu salarii foarte misto fara sa beneficiezi de servicii pe masura salariului…

    • #17

      voiam sa comentez, dar cum a spus Florin.

    • #18

      Estonia. 3-4 ani. Nu dureaza mai mult

    • #19

      scriu ce am citit la altii pe care ii apreciez:
      nu exista mecanisme pentru evaluarea corecta a salariilor in sistemul de stat!
      in prezent, salariatii la stat iau salarii pe criterii de putere in raport cu statul/societatea, de noroc, de conjunctura, pe scurt pe apucatelea.

      cum cred ca ar trebui procedat:
      1. salariile pentru functiile de executie si micro-management (veniturile salariale mai exact) la stat sa fie plafonate la nivelul mediei sectorului privat, iar pentru stabarime sa intre intr-o grila avand ca varf salariul presedintelui.
      2. eliminarea definitivarii pe functii, fiind suficiente contractele de munca pe durata nedeterminata.
      3. interzicerea generala a cumularii de venituri de la stat, dar si a cumulului
      stat-privat in aceeasi specialitate.
      4. introducerea obligatorie in institutiile si societatile de stat a procedurilor corporatiste de evaluare a performantei si aplicarea rezultatelor.

      astea 4 sunt masuri de ordin tactic.
      strategic, statul trebuie sa se retraga dracului din economie si sanatate, ca a dat de pamant cu tot ce a gestionat!

    • Da da… de asta era coada in fiecare an la Academia de Politie… fugeau dupa lume pe strada sa-i faca politisti si astia ai dracu nu doreau sa vina.

      Le mai si luat interviuri la aspirantii de ofiteri politisti, si pe langa faptul ca erau incoerenti , majoritatea ziceau ca au venit pentru ca e post sigur si banii sunt buni.

      QED

    • Da Daa

      De asta in fiecare an era coada la admiterea la Academia de Politie… fugeau astia cu arcanul pe strada dupa oameni ca nu voia nimeni sa se faca politist…

      Cand le lua interviuri si ii intrbau de ce vor sa se faca politisti invariabil raspunsurile erau pentru ca e un post sigur si salariile sunt bune. Basca viitori aspiranti de politisti erau usor agramati sau incorerenti.

      Sa fie platiti corect, dar sa existe si o lege a raspunderii in administratia publica, nu te pune ma-ta acolo pe viata, faci treaba sau nu, banul si marirea vine

  3. #23

    zece douazeci de ani *
    PS – Ca la orice serviciu/produs, cat dai atata primesti. Banii oferiti pentru munca reprezinta valoarea ei, pretuirea ei de catre societate in general, la salarii mici/mizere de ce va asteptati la servicii de calitate? Daca va cumparati o chinezarie facuta pe vapor la un pret de 10 ori mai mic decat originalul facut in europa aveti asteptari de la ea ?
    CAT DAI ATATA PRIMESTI. Valabil universal

    • #24

      E bine la caldurica, nu boss? Malpraxis? Ce rahat e aia?
      Lucrat in paralel si la stat si la privat.
      Conflictul de interese? Nu cunosc.

    • #25

      “CAT DAI ATATA PRIMESTI”

      – orice doctor inainte de o operatie

    • #26

      Cei care cer spaga sunt niste jeguri obosite si ar trebui eliminati complet din sistem. eu nu vorbeam de asta, vorbeam de salarii nu de altceva. Voi aveati pretentia sa va opereze un chirurg exceptional cand salariul lui era de 4-5000 de lei la 40-50 de ani ? va zic eu. IN NICIUN CAZ. Ala bun e plecat pe alte meleaguri unde munca lui e corect retribuita. 🙂

    • #27

      @Mihai – cred ca esti doar o alta lepra bugetara.
      Am prieteni medici – unii din ei plecati prin Europa, altii prin America de nord.
      Un medic la 50 de ani (chirurg in Germania) castiga undeva spre 4-5k euro (cam 2x salariul mediu)
      In UK – e mai dramatic – lucrezi ca suplinitor (pe contract si te duci unde e nevoie – azi in Londra, maine la dracu-n praznic).
      Singura tara in care ‘sky is the limit’ e US. Dar ma indoiesc ca o lepra ca tine e dispusa sa munceasca 16h/zi timp de cel putin 5 ani dupa facultate ca sa prinda un post acolo. Si medicilor din Romania nu li se echivaleaza studiile peste ocean.

  4. #28

    Să fi fost luat ostatic vreun parlamentar, sau general cu n stele. Imediat apăreau de toate: echipamente, protocoale, proceduri. Bașca vreo facultate de profil pentru negociatori 🙂

    • #29

      Le doresc din toata inima sa sa fie…

    • #30

      poate asta e solutia: trimit SPP sa pazeasca populatia si politia sa pazeasca parlamentari 🙂

  5. #31

    De cate ori a cerut Europol proceduri mai clare si pregatire suplimentara?

  6. #33

    Poliția de provincie

  7. #34

    Militienii se plang mereu ca nu au dotare exact ca rambo . Fiecare militian crede in creierasul lui de gaina, ca ii trebuie lansatoare de rachete,, ca sa aplice legea .Dar cand sunt pusi in fata unei situatii mai speciale, se plang ca lunetistii lor au arme cu gloante foarte puternice . Nu trebuie sa dea vina pe altul, ca ei au cerut arme cu glont ,care trece prin sapte oameni, cinci copaci si mai zboara inca 15km .Sunt arme de calibru mic ,speciale ptr. interventii in spatii inguste si ptr .distante mici .Un exemplu e micutul cartus de carabina 22 win mag cu o putere de 450 jouli si de 8 ori mai slab fata de cartusul nato 7,62×51 cu o putere de 3600 jouli .Dar militienii cred ca un cartus mare compenseaza creierul lor mic

  8. #35

    De-a aia nu-si fac treaba politistii, ca nu au salarii … bai, cat de trepanat sa fii sa te uiti la ce kkt mesteca un militian din asta?
    Sau ca legea nu “le permite” sa aia sau ailalta – pai ba’, cine initiaza/cere modificari, astfel incat legea sa le permita sa faca aia sau ailalta? Sau Ministerul de interne nu poate sa initieze acte normative? NU VOR, ca daca ar cere modificarea legii, ar avea DE MUNCA si nu ar mai avea timp de frecat radarul prin bocheti sau de stat la masa cu toti interlopii.
    Hai sa luam un exemplu simplu – politistul ala cu freza de cocalar pe genul cristiano ronaldo, ala care a care a mierlit-o in timp ce se dadea pe-o roata in fata parlamentului cu o motoreta BMW de >20k EURO fix de BANI ducea lipsa, probabil. Sau o fi de vina dotarea materiala a “fortelor de ordine”? Sau poate ca legea nu precizeaza clar ca nu ai voie sa te dai pe-o roata in mijlocul Bucurestiului?
    A iesit militia sa dea explicatii de ce un “om al legii” facea kkt-uri din astea pe strada?
    A iesit militia sa povesteasca ce masuri s-au luat impotriva “colegului” cu care cocletele mort facea intrecere?
    Uite de-aia nu avem de niciunele, ca aia care trebuie sa-si faca treaba – politisti, procurori, judecatori, etc – se plang de salarii si nu-si fac treaba dar tin locul ocupat si nu se duc dracu sa munceasca intr-un loc unde ar fi platiti pe masura capacitatii lor intelectuale … LOL.

    • #36

      Sa nu uitam de momentele in care invita tigoineri… aaasta interlopi, la negocieri de genul ca fiti baieti buni, nu ne deranjati ca sa fim nevoiti sa si lucram ceva si se milogeste de ei ditamai seful polutiei din Romania.

  9. #37

    Inca nu reusesc sa trec peste prestatia ”negociatorului”… agent cu facultate de drept si master in ”management”… om care ar trebui sa negocieze cu teroristul, cu rapitorul care tine pistolul la capul copilului, dar care te atentioneaza sa te ”abtii” daca injuri seful politiei :))

    Cum poti sa ai ”negociator” fara studii de profil, cursuri speciale si, in primul rand, capacitatea sa vorbeasca romaneste, ca ala nici atat nu parea capabil la conferinta de ieri… Nu mai intreb de lunetisti, grenade, drone, camere si alte dotari din astea ”sfinte” ca iar pune Godina poza cu fluturasul si explica de ce el nu iese la proteste, dar parca totusi e salariul cam mic…

  10. #38

    Deci sa le dea mai multi bani sa stea degeaba. Nu tati, sa ii antreneze, testeze psihologic anual, sa aiba evaluari de performanta pe bune anual, apoi salarii marite si daca nu performeaza la nivelul asteptarilor pac o taiere de salar si a doua oara la sapa cu ei. Dar sa si fie dotati cu tot ce trebuie sa nu existe motive de genul” nu avem echipamente” Muie guvernului Muie Presedintelui. Sa va fie rusine si voua asa zis rahati de sindicalisti care doar adunati taxa de protectie si latrati Inutila prin presa in loc sa mergeti sa dati cu pumnul in masa la guvern!

    • #39

      Mi-a plăcut atunci când au început sa strige: Hoții Hoții…
      Auzi tu? Polițiștii strigau din rărunchi, Hoții Hoții. Ce pretenții să mai ai?

  11. #40

    Norma de hrana vreo 900,de 3ori cat un prost obișnuit, pensionare și la 42,cu 25inainte de orice prostea, școala un an sau 2,câtă vroia proasta de secretara dan. Iar jandarmii au 12 clase după intrarea în nato. Au plecat atunci 75 la suta din jac, că idee despre ce academicieni vorbim când e viața ta in pericol.

  12. #41

    ați văzut ce au spus, că moșul i-a înjunghiat pe muncitori fiindcă unul din ei legat l-a lovit cu piciorul, deci e vina victimelor, fiindcă ei aveau în plan să stea acolo până adormea ăla.

    • #42

      Normal, mortu e de vina mereu la noi…

    • #43

      Ar trebui sa aiba un template la orice declaratie ca mortul e de vina, asa au transat orice situatie si nu mai e nimic de lucru.

  13. #44

    Test comentariu

  14. #45

    Polițiștii vor mai mulți bani pentru că sentimentul ăla de jeg ordinar care e asociat cu mafioții, trece doar cu mașini scumpe și genți de la Luis Vuitton.

  15. #46

    Cum isi dau toti seama de lipsuri DUPA ce se intampla cate o situatie dinasta si ii i-a publicu la poola.

    Pai cum ma coaie, nu ti-ai dat seama pana acum ca nu esti instruit si nu ai arme ?

    La fel si pompierii din Constanta, oras cu sute de blocuri turn, cum nu si-au dat seama ca o singura scara n-o sa fie de ajuns ?

  16. #48

    scriu ce am citit la altii pe care ii apreciez:
    nu exista mecanisme pentru evaluarea corecta a salariilor in sistemul de stat!
    in prezent, salariatii la stat iau salarii pe criterii de putere in raport cu statul/societatea, de noroc, de conjunctura, pe scurt pe apucatelea.

    cum cred ca ar trebui procedat:
    1. salariile pentru functiile de executie si micro-management (veniturile salariale mai exact) la stat sa fie plafonate la nivelul mediei sectorului privat, iar pentru stabarime sa intre intr-o grila avand ca varf salariul presedintelui.
    2. eliminarea definitivarii pe functii, fiind suficiente contractele de munca pe durata nedeterminata.
    3. interzicerea generala a cumularii de venituri de la stat, dar si a cumulului
    stat-privat in aceeasi specialitate.
    4. introducerea obligatorie in institutiile si societatile de stat a procedurilor corporatiste de evaluare a performantei si aplicarea rezultatelor.

    astea 4 sunt masuri de ordin tactic.
    strategic, statul trebuie sa se retraga dracului din economie si sanatate, ca a dat de pamant cu tot ce a gestionat!

  17. #49

    Am o cunoștința la tara caruia i s-a furat calul si porcii din curte. A umblat omul pe la politie, a gasit urmele hotilor ca era noroi si se vedea in ce directie se duceau (spre un sat de suedezi ca idee). Stiti ce a facut politia? I-a cerut bani ca ei nu au benzina pentru logan si inainte de satul mai sus mentionat au zis ca ei nu intra acolo.

  18. #50

    Am umblat prin multe tari, si mai peste tot politia iti inspira autoritate, gen se vedea ca au conditie fizica, seriozitate. In Romania ma opreste anul trecut un baietas pe la 20 si ceva de ani, 50 kg, pantaloni mulati, putina glezna la vedere, camasa cu manecile ridicate. Comic este ca imi vorbea la per tu, si mi s-a adresat cu “bai baiatule”. A dorit el asa sa imi verifice actele, o adunatura de scursuri bagati pe pile in politie.

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam