Să presupunem că eşti programator la Softwin, de exemplu. Şi că munceşti acolo din greu, stai şi ore suplimentare, tot ce e necesar ca să fii un om de bază şi să îţi iei un salariu gras.
Singura problemă ar fi ca, după ce se termină programul, tu eşti obligat de către firmă să mergi acasă, să te culci la ora 23 cel târziu, să nu te duci în cluburi sau localuri de divertisment, să nu bei, să nu fumezi, în principiu cam nimic din ceea ce face un tânăr între 20-35 de ani. Ai fi de acord?
Exact în aceeaşi situaţie mi se par fotbaliştii de la clubul Dinamo, care au interzis prin regulament de ordine interioară, toate chestiile de mai sus.
Care e faza? CLuburile sunt un fel de proprietari de sclavi? Drepturile angajaţilor nu funcţionează la un club de fotbal? De când timpul liber al unei persoane poate fi controlat de firma la care este angajat?
Şi nu, nu sunt de acord cu chestia că e fotbalist şi trebuie să dea randament. Nu dă randament, pleacă. Nu mai rezistă la efort, iarăşi pleacă. Asta e legea economiei oriunde în lume. Nu dai randament, pleci. De aia fictivul nostru programator de la SOftwin nu se duce în fiecare noapte în club, pentru că a 2 a zi ar dormi pe tastatură.
Land of choice…
NOU
Tinand cont ca e vorba de un contract, inainte de a fi semnat poate fi citit. Si respectivul sclav care isi pune semnatura pe el zice ca e de acord. Asa si eu pot face un contract prin care sa spun ca ala care semneaza nu mai are voie sa bea apa. Daca-l semneaza careva bine, daca nu, iar bine.
Asa ca nu-i plang pe fotbalisti. Au semnat, si-au luat un angajament, sa-l respecte. Stiau la ce se baga.
Parerea mea.
NOU
Da, in cazul unei firme e mult mai simplu, iei omul si-l dai afara. Dar ce te faci cu ditamai jucatorul in care ai investit cand l-ai cumparat cateva milioane de euro? La banii pe care si-i iau, cred ca clubul le poate impune niste reguli de ordine interioara. Cui nu-i convine e liber sa plece.
NOU
pai fotbalistii au un regim de cantonament, nu? sunt performeri intr-un domeniu sportiv, deci aceste lucruri sunt interzise pentru ca semneaza pentru acel contract si iau la cunostinta si clauzele de acolo.
NOU
PS: Cand le vin milioanele in conturi nu se plang, asa-i? 🙂
NOU
zetu, ORDINE INTERIOARA, nu ordinea de la mine de acasa. asta e cuvantul. faptul ca investesc in jucatori nu inseamna nimic. si softwin investeste sute de mii in cursuri de pregatire si traininguri. asta nu inseamna ca aia nu mai au voie sa bea.
sevi, regulamentul se semneaza dupa ce semnezi contractul. esti oarecum obligat sa il semnezi, dar, conform legii, orice contract care nu respecta legile in vigoare, nu este legal. deci nu poti semna un contract cu un fraier care s anu mai bea apa. pentru ca e ilegal
mircea nu, au regim de angajati, cu carte de munca. sportivi in cantonament sunt canotorii, restul sunt profesionisti.
NOU
Intr-un fel sau altul te obliga. Sau mai degraba te obligi singur.
Pana la urma e decizia ta.
Si ,in plus e si criza. Toti mai strangem din buci.
NOU
Arhi, ai perfecta dreptate. Dar daca eu, clubul, platesc 20 de milioane de euroi pe un jucator, si-mi mai dau si lui niste maruntis (un 50.000 de euro pe luna, acolo) pot macar sa-l rog frumos sa n-o arda pe pastile prin cluburi? 😀
NOU
nu e treaba jucatorului ca cluburile fac comert cu ei. si nu e treaba lui cat negociaza ei, peste capatzana lui. el ia un salariu, ca orice angajat.
PS: greu mai apari…
NOU
O perioada nasoala. O sa treaca, sper. In rest, mi se pare ca vina e undeva la mijloc; cluburile au mentalitate de negustori de sclavi, dar si jucatorii nu inteleg ca nu e suficient sa aiba un meci bun si dupa aia sa frece banca de rezerve mahmuri timp de un an, pe zeci de mii de euro salariu. Na, datoria angajatului e sa produca profit firmei care-l plateste… Sigur, poate sa aleaga sa o arda clubber. Problema e ca majoritatea jucatorilor nu au 2-3 mastere, si atunci, daca sunt dati afara, vor avea parte de un job reusit ca brutar, dulgher sau faiantar. Nu e mai bine sa o arzi mogul contra a cateva ore de antrenament pe zi, si sa te abtii cativa ani de la orgii, ca sa-ti asiguri viitorul? Habar n-am, intreb 🙂
NOU
Arhi, de actrite carora li se impune prin contract sa nu ramana insarcinate pana termina filmul la care lucreaza, ai auzit? Sunt sigura ca da. Si in cazul lor, si in cel al fotbalistilor, atunci cand semneaza contractul se presupune ca se gandesc inainte.Si pot sa o faca, sau sa refuze. Acum, daca e moral sau nu sa impui asa ceva prin contract, asta e alta mancare de peste. Eu as zice ca nu. Dar spaima sa nu investeasca degeaba ii fac pe unii sa procedeze asa.
NOU
Diferenta intre efortul fizic si cel intelectual. Diferenta intre valoarea contractului fotbalistului de la softwin si a fotbalistului de la dinamo. Da…. compania, in cazul unui club de fotbal iti poate impune restrictii care pot viza randamentul tau fizic ulterior. Da … bautura, oboseala, sporturile extreme sunt interzise in cazul unui jucator pe care dai cateva sute de mii/milioane si il platesti cu alte cateva sute de mii.
Un jucator nu da randament 40 de ani ca un programator. Il iei pe 2-3-4 ani si asta e. Trebuie sa te asiguri ca daca il iei da randamentul pentru care a fost achizitionat. Da … fotbalistii sunt o marfa. Nu … programatorii nu sunt comparabili cu fotbalistii. Ai merge sa-ti faci o operatie pe creier la un chirurg care pierde noptile in cluburi? Ai zbura cu avionul daca ai sti ca pilotii au chefuit toata noaptea intr-un club?
NOU
Cristian, da-o naibii, hai sa nu ii comparam pe analfabetii astia cu pilotii…sunt doar niste imbecili prea platiti si atat. problema mea e strict legala, nu de moralitate.
NOU
@Cristian Pirvu: chirurgilor nu li se cere prin contract sa nu frecventeze cluburi si nici sa nu bea alcool. Dar tine de caracterul lor, fiecare decide daca o face, sau daca nu.De regula isi respecta statutul. Dar, ca orice regula, exista destui care se abat de la ea.
@Arhi: Vezi si tu ca, in ciuda contractelor semnate, cati fotbalisti isi fac de cap! Si inca de multe ori inaintea meciurilor.
NOU
cati medici alcoolici am intalnit, sa fiu eu sanatos
NOU
nu toate cluburile au regim de cantonament,spania anglia,it. nu o ard cu dastea in campionat sau europene (uefa,ucl).
lui ronaldinho am citit ca ii da voie sa se duca si inainte de meci la club numai sa joace bine.depinde si de mentalitatea si prof. jucatorului.la noi se face prea mult tam-tam pe asta si de aia pare ´´vai domne a iesit in club´´.ronaldo a declarat ca daca inainte de meciuri nu dadea un pompino nu juca bine.deci…tine de jucator,cum se simte omu bine.
NOU
N-ai ales fericit comparatia. Fotbalistii sunt niste adolescenti vesnici, de la 10 ani nu mai stiu ce e aia scoala, carte, bat mingea si alearga ore-n sir. Din cauza asta au un mare handicap fata de programator. Nu prea inteleg ei cum deciziile astea gresite (betii, femei goale, cai, pistoale) ii afecteaza chiar asa rau. De aici regulile cazone, cat sa le mai franeze elanul petrecaretilor. Iti dai seama cand auzi ca nu pot lega doua vorbe ca nu sunt in stare sa-si gestioneze prezentul ca sa-si asigure viitorul. Afara e o adevarata industrie care are grija de asta (impresar profesionist, medici si psihologi la club). Cred ca acolo inteleg mai usor ce si cum. Eu nu-i consider ADULTI, ci doar niste adolescenti rasfatati, cu bani (multi) pe mana.
NOU
dc ala o arde prin cluburi si a doua zi au meci toata echipa pierde ca zgavealtza vine zdreantza.
Cel mai prost fotbalist din liga A castiga de cateva ori mai bine decat cel bun programator asa ca poate sa puna bicul pe ei si legal si moral …
NOU
Mi se pare normal ca respectivele cluburi sa impuna aceste reguli. Vorba lui visurat, pana la urma este un contract ce poate fi citit si semnat de sclavul in cauza. Cluburile nu fac altceva decat sa isi asigure intr-o oarecare masura bunurile, sa le menajeze. Viata de sportiv de performanta cere sacrificii. Prin interzicerea fotbalistilor de a mereg in cluburi, de a bea , de a fuma, de a se droga se asigura un corp mai sanatos, mai apt pentru efortul fizic solicitant, odihna mai multa, timp de recuperare mai mult, deci un randament crescut la antrenamente/meciuri.
NOU
La fel cum programatorul poate sa stea pe YM in timpul programului in loc sa codeze (si dupa aia sa dea rasol ca sa termine la timp), la fel poate si fotbalistul sa frece menta la antrenament ca-l doare capu’ de aseara. Diferenta e ca programatorul are dupa el o echipa intreaga de quality assurance, bug testing etc, in timp ce fotbalistul e suficient sa dea o data pe langa minge in meci ca sa ingroape toata echipa.
La amandoua categoriile e chestie de profesionalism. Uita-te, de exemplu, la Adriano (mare talent, urias – si asta o spune un milanist), risipit din cauza vietii dezordonate (replica la scara in campionatul nostru ar fi Zicu).
Apoi, mai ai o diferenta, cum a zis si cineva inainte. Un programator ajunge la un salariu rezonabil la vreo 25 de ani, dupa ce a stat macar vreo 12-15 prin scoli si inca vreo cativa la munca. Un fotbalist poate sa ajunga la un salariu rezonabil (respectind proportiile, adica de zece ori cat programatorul :)) la 18 ani (vezi Torje) sau si mai devreme. Iar din aia 18 ani, o foarte mica parte a petrecut-o prin scoala (si cat a stat pe-acolo numai la carte nu s-a gandit), deci tarie de caracter ioc. De-asta li se interzice sa o arda prin cluburi, ca pe ei nu-i duce capu’ sa-si dea seama ca nu e bine.
Si iti garantez ca exista si la cluburi mai mari chestia asta, doar ca se cheama altfel, gen “clauza privind actiuni care aduc atingere imaginii clubului” (care poa’ sa insemne orice, de la facut scandal in pub pana la purtat tricouri cu Che Guevara sau Hitler).
Nu e vorba de sclavagism, e vorba de un contract. Atunci cand tu, clubul, n-ai siguranta ca partenerul tau (jucatorul) isi va respecta obligatiile pentru care il platesti, le pui in mod explicit in contract. Astfel incat, atunci cand calca pe bec, ai un argument legal cu care sa-l strangi cu usa (vezi cazul Mutu vs. Chelsea). Motivul pentru care astea nu sunt in contractul programatorului e simplu – investitia initiala. Cand dai pe un jucator X milioane de euro si il platesti cu Y milioane de euro pe sezon, nu iti permiti sa ii arati usa cand nu da randament – lucru pe care poti sa-l faci foarte lejer (relativ vorbind) cu un programator pe care il platesti cu Z mii de euro (Z < 5) si pe care l-ai trimis la cursuri in valoare de T mii de euro (T < 50). E un cerc vicios – daca fotbalistul scump e betivan, vrei sa-l vinzi. Dar din cauza ca e betivan, nu da randament si pentru ca nu da randament, nu il cumpara nimeni, deci nu poti sa il vinzi. Iar daca il treci pe bara pana cand ii vine mintea la cap, tot tre' sa ii platesti salariul pentru nimic, deci iar e rau.
Problema fotbalistilor e ca sunt prostovani. Ei nu realizeaza ca perioada lor productiva e de maximum 15 ani (hai 20 la portari) si ca ei, din banii castigati in aia 15-20 de ani, tre' sa traiasca alti 30-40 de ani. Pentru ca fotbalistii care ajung antrenori rezonabili sunt putini (relativ la marea masa), iar fotbalistii care ajung antrenori bine platiti (care sa castige tot atat ca un jucator activ) sunt si mai putini. De-aia, eu zic ca ROI de la Dinamo e un lucru bun, pacat ca nu e aplicat ca la carte. Daca tot ce inteleg baietii astia e "sa iasa banu'", atunci sa fie arsi la bani atunci cand calca pe bec.
NOU
la dinamo exista jucatori, nu fotbalisti……
NOU
Fie-mi cu iertare, dar observ ca nu ai facut sport de performanta la viata ta :).
Hai sa-ti dau un scenariu din fotbal sa zicem…
Un jucator se antreneaza 5-6-7 zile inaintea unui meci, catedoata cu cate 3 antrenamente pe zi. Antrenorul il vede ca se antreneaza bine, jucatorul da randament, ajunge la forma sportiva maxima chiar inainte de meciul oficial si acesta, antrenorul, decide sa se bazeze pe el in viitorul meci. Numai ca jucatorul crede ca dupa o saptamana de munca are dreptul sa se duca intr-un club, sa se relaxeze, sa danseze, eventual sa bea ceva. Si se culca mai tarziu cu vreo 3-4 ore fata de ora normala, avand la bord ceva alcool. Cand rutina zilnica ii este deranjata de acest “declick” si cateva milioane de oameni se bazeaza pe jucatorul ala, iar acesta este “lemn” pentru ca a petrecut inainte, apare o problema.
NOU
Daca ai semnat un contract in care spune ca nu ai voie sa te faci ranga in cluburi, ma indoiesc ca ai vreo scapare. In caz contrar, nu are nimeni dreptul sa controleze modul in care iti imparti timpul liber.
NOU
Oare care ar fi programul de lucru al unui fotbalist? Sau, cand incepe si cand se termina programul de lucru la un fotbalist daca are meci a doua zi.
Unii oameni lucreaza 12 cu 24, altii 8 ore pe zi. Soferii de tir sunt obligati sa doarma dupa pe au condus un anumit numar de ore pentru a continua drumul, etc. Fiecare loc de munca, si fiecare domeniu de activitate are specificul sau. Tot in directia asta, ca un tip de munca specific, poti considera ca fotbalistii au un program de lucru 24/24 (24 cu 24, sau 24 munca/24 liber), iar in cele 24 de ore de munca o componenta importanta o are somnul. Mai mult, nu au voie sa consume alcool in timpul programului :).
NOU
Pai fotbalistii semneaza un contract da?
Ei primesc salarii , prime , etc… Clubul a investit in acel jucator bani. Daca el bea in timpul liber si vine beat la antrenament / meci (obosit ca a petrecut in club noaptea trecuta) nu mai da randament nu?
Bine asta se cam aplica in orice domeniu… Mai e si faza cu imaginea clubului.
Chestia cu fumatul si bautul se aplica doar la fotbal pentru ca reduc performantele, in schimb la exemplul prezentat de tine nu prea e relevant.
NOU
Si mai e si o treaba. La Steaua nu prea s-a facut tam tam cand era mort Dayro . In schimb astia de la Dinamo chiar sunt batuti in cap. I am vazut personal la un restaurant pe al de Torje , Goian si inca vreo 2-3 dupa o infrangere in Cupa Romaniei (prin sos. Pipera pe langa casa lui Turcu) si fiecare avea cateo sticla de vin. Si acum sa o luam serios, nu ar zice nimeni nimic daca Torje si restul de impiedicati de la Dinamo ar bea pana la 5 dimineata si a 2-a zi ar rupe tot pe teren.
S-a denaturant totul . Craioveanu pe care toti il stim ca a fost un jucator bun , peste medie zicea dupa ce s-a lasat ca acum poate si el sa savureze un whiskey. Deci fiecare cu mentalitatea lui. Daca nu ar trece peste limite, nu s-ar mai face asa tam tam
NOU
Se pot imbina ambele , dar cand intri pe teren trebuie sa fi la randament maxim indiferent ce-ai facut cu o noapte in urma. Cand esti Tamas si bei pana te pisi pe tine , intri in teren si mai si calci pe mingi sau alte necazuri de gen cum sa nu te ia la pula ziarele ? Daca ai juca constant bine , in mod sigur n-ar mai aparea fara apa la moara.
Si cand te gandesti ca si Terry (al carui mama a fost prinsa furand si tacsu vanzand droguri) stinge whiskyul cu vodka si musca din pahare de sticla , Gerrard a rupt in bataie un dj intr-un club , sa te mai miri de ceva ?
Diferenta dintre ei si ai nostrii e colosala si e datoarata unui cuvant cam rasuflat si hyperfolosit in ultimul timp in toate mai domeniile cand e vorba de comparatii vs romanii , mentalitate.
NOU
pai nu e chiar asa cum zici tu, ca initial clubul da o groaza de bani pe jucator, si ii plateste salariu de nu stiu cate sute de mii de euro; daca analfabetul ala nu mai da randament sau e betiv, tu tre sa il tii pe banca de rezerve si sa ii platesti salariu nu stiu cate luni pana cand poti sa il transferi. cand in sfarsit reusesti sa il transferi, pe jucatorul pe care tu ai dat x milioane de dolari, e foarte posibil sa nu mai poti sa iei mai mult de x/2 milioane de dolari, deci nu prea merge faza asta ca nu da randament si il dai afara. cred ca un exemplu bun ar fi dayro moreno, care nu a fost in stare in perioada de transferuri sa isi gaseasca echipa si a trebuit sa vina inapoi la oier.
NOU
nu sint de cord cu tine arhi.In afara de argumentele de mai sus, sa nu uitam cit face unu la softwin si cit face un fotbalist. Viata de sportiv din start iti cere sacrificii, pentru performanta.Deci tu stii clar ce te asteapta. Alegi sa fii fotbalist sau nu. Eu am jucat volei de performanta 4 ani, asa ca vb in cunostinta de cauza. nici un sportiv nu vrea sa se faca de kkt.Toti stiu ca e vb de sacrificii.Te plingi doar daca e cretin antenorul,d r aia e alta poveste. Ce-i aia sa fumezi si sa bei?POate de aia pierde nationala romaniei toate meciurile, ca se strafut prin cluburi prea mult.
NOU
daca la softwin te duci obosit la serviciu e posibil sa nu se observe. daca te duci obosit la meci, si mai si alergi leşinat pe teren, e o problema.
NOU
Mi se pare decent sa le fie interzise anumite activitati care le-ar putea afecta performantele. La unele firme iti e complet interzis sa vobesti despre ceea ce faci la firma (contracte de confidentialitate) si nu se plange nimeni de “ingradirea liberei exprimari” pe principiu: “da ce, dupa 8 ore de munca vorbesc ce vreau…”
Daca eu “te cumpar” cu 2-3 milioane de dolari pai am grija de randamentul tau mai rau decat de masina persoanala si daca dupa 2 beri faci scandal si esti mahmur 3 zile e normal sa ti se interzica anumite lucruri !
NOU
…in concluzie, draga Arhi, sa nu te angajezi fotbalist la Dinamo! Nu vad care e problema. Aaa, probabil ca ai vrea ca Statul sa declare ilegal un asemenea Regulament ca cel de care vorbesti. In cazul asta suntem adversari de idei, ca sa zic asa. Eu cred ca omul trebuie sa fie liber sa faca ce vrea, inclusiv sa se vanda ca sclav. Nu fiindca e bine sa fii sclav ci fiindca libertatea e importanta.
NOU
fotbalistii nu sunt `angajati` prin contract de munca, ci prin alte tipuri de contracte (de prestari servicii etc)
in contractul de munca nu poti trece clauze care contravin codului muncii, dar in contractele civile si comerciale se pot trece orice fel de clauze (care nu contravin legislatiei in vigoare)
nu are nici o legatura cu sclavia atat timp cat clauza contractuala este agreata de ambele parti 😉
NOU
foarte corecta observatia lui Stefan Murgeanu
NOU
Pe langa alergatul dupa minge , viata unui fotbalist presupune doar :iesit in cluburi,baut la greu si combinat femei. Eh , pe naiba .. ce sa spun ca prietenul meu pe langa asta face si Medicina si isi gaseste timp si pentru mine si pentru cele 2 antrenamente zilnice.Cu toate astea , daca merge odata pe luna intr-un club ,a 2a zi antrenorul deja stie si ii baga rezerve pentru un anumit meci .. Ca sa nu mai spun ca nu isi primesc toti banii ,si niciodata nu ii primesc la timp..Vorba cuiva..”Nu da Doamne nimanui viatza fotbalistului” :D:D
NOU
Arhi, dacă ai lua 999 de mingi în cap pe zi, la antrenamente, asta după ce primele clase ‘te-a’ stors, tati, de cât a fost de învăţat, deci (pe) care le-ai trecut că le ai cu balonu’, atunci normal că ai avea nevoie de cineva sau de ceva care să îţi sublinieze că dacă bei până-ţi pierzi minţile şi se aud tunete (se crapă de ziuă), nu mai poţi alerga pe iarbă suficient de repede.
NOU
1. Gimnastele – un trai draconic, limitari de dieta severe, viata de “cantonament” mai ceva ca in vremea spartanilor. Nerespectarea regulilor poate duce la accidentari si clar la lipsa de performanta.
2. fotbalistii – dupa cum spuneau altii pe aici, sunt niste copii mari. Este clar ca, dupa ce au baut de au stins in noaptea pre-meci sau s-au iubit si ei ca tot barbatul viril, performanta se duce naibii. Si cand pierzi meciul din cauza lui gigel si din motive din astea puerile, chiar ca pui batul pe ei si pui clauze dure.
3. om de radio – din perspectiva mea de muritor de foame la radio local, deci nu vedeta nationala. In 10 ani nu am avut voie sa apar cu voce pe NICIO reclama, decat agreata de postul de radio. Am aparut de 2 ori la teleu, televiziune din “retea”, altfel nu aveam dreptul. Am prezentat un show in Unirii, job adus de postul de radio. Am ales un tratament ortodontic ciudat care sa nu imi afecteze atat de tare dictia. E vorba de sanatatea mea, dar dictia trebuia sa fie OK. Nu sunt clauze in contractul “cadru”, dar le aveai dupa aia de agreat. Nu imi placea? DRUMUL.
4. N-am lucrat ca programator, dar, vad si eu ca o zi de oboseala duce naibii randamentul. Ieri am fost plecata cu al meu la un targ numismatic si am dormit 3 ore in noaptea respectiva. Am venit dupa-masa acasa si m-am incapatanat sa fac un layout. Ma crezi ca, dupa 2 ore de frecat divuri si taiat bucati de design, am realizat ca mai bine dorm, ca is batuta in cap. Nu sunt la nivel de softwin, dar performanta mea s-a dus pe apa sambetei, pentru ca nu am dormit cu o noapte inainte.
Orice om are dreptul de a refuza sa semneze un asemenea contract si e liber sa lucreze altundeva. Nu te obliga nimeni sa accepti asa ceva, dar asta inseamna ca nu vei lucra in domeniu.
A mai spus cineva de actrite care nu au voie sa ramana insarcinate in timpul filmarilor, mai putem vorbi de actori care nu au voie sa se tatueze de pilda, modele care pot pierde o cariera pentru niste kile in plus. Orice job are anumite cerinte. Daca poti face fata, e bine, daca nu .. asta este.
Ca angajator insa mi se pare normal sa ai niste pretentii si chiar sa te acoperi contractual. Sa nu te dea dupa aia gigel in judecata ca l-ai trimis la plimbare ca a frecat menta pe teren dupa nopti de beute 🙂
NOU
Arhi, nu se ia nimeni de jucatori pentru ce fac ei in concediu.
Dar ce faci in cantonament, cand intr-o zi-doua ai meci cu echipa mea, ma priveste ca patron. Si daca tu ca jucator platit de mine o arzi in noaptea asta la club si maine esti chiaun pe teren, te amendez de dracii te gasesc.
Mi se pare perfect normal.
NOU
alti sportivi sunt supusi unor regulamente mai dure, uita-te la gimnastica unde le trece copilaria fara sa manance o ciocolata.
alt exemplu, foarte diferit: prezentatorii stirilor de seara. nu pot iesi seara undeva, dar… nici ziua nu pot face orice ca nu pot veni prea bine dispusi la munca.
NOU
daca tu ai semnat cu manuta ta regulile astea ce mai conteaza restul…?
la semnatura ai fi putut zice ca nu iti convine…
de ce nu ai facut asta
pai daca exista acte regulile trebuie respectate
NOU
E un regulament cu care esti de acord atunci cand te angajezi.
Cum spunea zoso, dacas te-ai angajat sa o sugi, apoi fa-o cu dedicatie.
NOU
Se discuta prea mult, totul se reduce la doua chestii:
1. o filosofie foarte draga unora: “daca nu-i convine, sa-si caute in alta parte”;
2. ai semnat contractu, faci.
NOU
Ma.. eu am plecat de la o firma de genul Winsoft, asta dupa ce mi se reprosase la o evaluare ca eu plec la 6 fix. Si eu le-am raspuns sec, de le-au inghetat ochii in orbite “da, dar eu imi termin treaba la timp”. Eram la inceput, si eu s-au gandit ca e frumos sa-mi explice ca ar fi bine sa fiu alaturi de cei din echipa care stau peste program. Si eu le-am zis ca am o viata si in afara firmei.
Nu sunt de acord ca firma sa poata sa-mi controleze timpul. Ei imi cumpara serviciile, nu pe mine. Daca ma platesc pentru orele suplimentare, poate. Daca fac chestia cea mai corecta, si castig ore de concediu cu plata, atunci e ok. Chiar e posibil sa raman peste program sis a muncesc doar ca sa plec in concedii de o luna jumate.
Bineinteles ca si randamentul conteaza, dar ei ma angajeaza pornind de la premiza ca termin munca in cele 8 ore. Fotbalistul este angajat folosindu-se premiza ca va castiga. Daca el va fi un jucator bun si responsabil, care-si va pastra disciplina si in afara antrenamentelor, el va avea de castigat. La fel si eu, daca mai citesc o carte de IT pe tren sau in timpul meu liber, sau ma insriu la niste cursuri in afara programului pot sa-mi imbunatatesc situatia. Depinde de cat de bun vrei sa fii in ceea ce faci.
Daca nu le convine situatia, ei ma pot ceoncedia. Bazandu-se pe lipsa de cojones a angajatilor, angajatorii marseaza spre interesul lor. E si vina angajatului ca nu reactioneaza si nu-si cere drepturile.
Performanta sportiva necesita ceva mai multa disciplina, de asta e si mai bine platita, mai ales ca atingi finalul carierei pe la 25-35 de ani. Dar disciplina ar trebui sa porneasca din interior. Daca antrenorilor nu le convine performanta respectivului, sa-l dea afara. Dar altceva nu cred ca trebuie sa impui.
NOU
daca eu as plati zeci, sute de mii sau chiar milioane de euro pe un fotbalist m`as astepta si sa manance ce ii spun. daca dai atatia bani pe cineva te si astepti la rezultate si nu te bazezi pe bunul simt al fotbalistului ca nu bea alcool, petrece pana la 3 dim cu fotomodele si trage coca in noaptea dinaintea meciului.
NOU
eu unu nu as fi de acord cu asa ceva. mai trebe sa-ti interzica sa te culci cu nevasta intre orele cutare.
daca mi-ar oferi un salariu nesimtit de mare poate m-as mai gandi, dar si atunci in anumite limite.
NOU
Toata lumea se pune in situatia celui care-i plateste. De ce nu se pune nimeni in situatzia lor?Imi pierd 6 ore din zi la antrenamente ,ma omor sa fiu bun,imi ignor iubita/sotzia,pentru ca evident sunt prea obosit cand ajung acasa si tot ce visez e patul si cu o zi inaintea meciului sa fiu anuntzat ca nu sunt titular pentru ca antrenorul are o problema cu ochii mei albastri.. Dintr-un contract de 200000 de euro sa primesc doar jumatate si primele sa fie doar un vis frumos.. E mult mai greu decat va imaginatzi voi.. Maddy , care e problema ca stau pana la 3 noaptea cu modele ? Au si ei nevoie de relaxare ..
NOU
Vaaaaai saracii! Ce viata de kkat au ca nu-i lasa contractul sa se imbete in cluburi! Sa citeasca contractul cu atentie, iar daca cititul necesita un efort intelectual prea mare sa roage pe cineva s-o faca cu glas tare (eventual pe Marean Vanghelie). Iar daca-i supara clauzele, no problem, locuri de munca pentru necalificati se gasesc din belsug. Apoi cu salariul de 500-600 lei n-au decat s-o arda prin cluburi.
NOU
Stephanie , crede-ma k am intalnit multzi fotbalishti care shtiau sa citeasca mai bn dekt o vei face tu vreodata..Si culmea,prietenul meu fotbalist e anul IV la Medicina.. poate nu joaca la unul dintre cluburile de top din Ro ,dar e in Liga 1 ..si se poate impartzi perfect intre mine,fotbal ,facultate si iesit in cluburi.. si totusi da randament ..
NOU
Din cate aud eu la stirile sportive, jucatorii sunt cumparati de cluburi. Pai, daca se platesc niste bani (si inca foarte multi) pentru ei, de ce sa nu isi impuna clubul respectiv conditiile? In fond, atunci cand au semnat contractul, stiau in ce se baga. Nu te angajezi (adica, vinzi) fara sa stii ce ai de facut si ce reguli trebuie sa urmezi. Nu iti convine, demisia si pleci, desi risti sa platesti ceva despagubiri. Pana la urma, perioada activa a unui fotbalist e relativ mica in comparatie cea a unui programator (daca tot s-a mers pe comparatia asta), trage tare si are asigurata pensia. Si ca o ciudatenie, de ce protagonistii sunt membrii cluburilor cu pretentii? Nu cumva li se pare ca sunt “mai minunati” decat cei de la cluburile mai mici?
NOU
merg constant la mine in oras baschet, fotbal si handbal.constat cu parere de rau ca sportivii sunt un fel de gladiatori.lumea ii huiduie, ii aplauda ii injura.tot ce mai lipseste ar fii sa strige la ei sa se omoare si asta doar pentru deliciul celor prezenti.ce ii si mai de cacat este faptul ca “ziare” gen CAn-CAT, Freedom, sau Cacalick “sunt mereu pe urmele lor si aduc in paginile colorate SENZATIONALUL”.Oameni suntem si ne place berea(alcoolu),ne plac muierile si muzica.Si aia is oameni.
NOU
ioana, presupun ca prietenu’ tau stie sa citeasca in lb rom asta d mess mult mai bine decat plebea. Apoi, ce tragedie, trai-ti-ar, sa castigi DOAR 100.000 de euro pe an, adica vreo 8000 de euro pe luna… Cred ca aduna fise in borcan ca sa aiba de iesit in club in saptamana dinaintea salariului, nu?
Ma rog, personal cred ca esti un troll, dar asta e alta problema.
NOU
Adi , amore ,da e foarte putzin 100000 eur pentru timpul si munca investite.. crede-ma..poate e mult pentru un amarat , dar pentru cineva obisnuit cu un anumit stil de viata ,e un castig..mediu..Si nu,fisele din borcan le da de obicei celor ca tine…
Dupa ce te rogi.explica-mi si mie ce e aia troll 😀
NOU
Aha,deci gugal mi-a zis k sunt spiridusha =))
NOU
Nu, esti altceva, da’ nu mai conteaza…
NOU
Ioana, altii castiga 8000 de euro pe an si tu vii si iti victimizezi prietenul pentru ca vezi doamne… o fi prost platit. Ia 8000 de euro pe luna (si inteleg ca in mod normal ar tb sa ia 16 000 euro) ca sa fuga dupa o besica o data pe saptamana si plangi pt el.
Nu iti e jena asta? Spui ca face si medicina. Ia pune-l sa se interese cati din profii lui cei mai buni la un loc iau impreuna 8 mii de euro pe luna ? dar 16 mii ?
Esti doar o pitipoanca de fotbalist care probabil i-o sugi pt cei 8 mii de euro ai lui.
Totusi, in timp ce o arzi aici pe net cu noi, esti sigura ca el nu marcheaza la vre una? :))
NOU
Programatorii lucreaza cu creierul iar fotbalistii cu picioarele si uneori cu capul. Pentru cei dintai alcoolul si femeile le cresc randamentul pentru ca stimuleaza creativitatea deoarece creierul se reseteaza (imagineaza-ti un calculator cu windows care dupa citeva zile de mers non stop trebuie resetat pentru ca sa mearga mai bine si mai rapid).
Pentru fotbalisti, cel mai important mijloc de productie este corpul si rezistenta la efort si mai putin aproape de loc creierul (foarte putini jucatori de fotbal folosesc si picioarele si creierul in acelasi timp iar cei care o fac nu joaca in Romania). Asa ca ei de fapt nu muncesc numai la antrenament si la joc, ei muncesc si prin faptul ca se odihnesc si duc o viata extrasportiva fara excese.
Este ca si cum un programator raspunde la un mail legat de serviciu de pe blackberry in timp ce e intr-un club… asa si fotbalistul raspunde la conduita meseriei prin faptul ca sta acasa si nu se imbata in fiecare saptamina.
Dar in romania nu se tinteste performanta, aia care o tintesc sunt de mult plecati, inclusiv programatori si fotbalisti… au mai ramas bloggerii :)…
sa vedem pina cind.
NOU
Problema este cum joci dupa ce ai fost in club.
Ex. Ronaldo cand era la Manchester l-au surprins papazzi de la The Sun in club pana la 5 dimineata si a 2 zi avea meci, a fost titular si a dat 2 goluri, mai zi ceva.
Frate daca te tin balamalele sa stai in club pana la 4 5 dimineata si a doaua zi sa joci impecabil foarte bine. Dar adac stai in cluburi si joci ca o cizma, pai atunci mi se pare normal sa platesti niste amenzi.
Cate betii au tras si fotbalisti din generatia de aur dar ei mai si jucau cea fata de astia de acuma.
NOU
@arhi un contract si conditiile pe care le implica acesta devine valid si intra in vigoare din momentul in care ambele parti sunt de acord cu clauzele impuse si il semneaza.
Atat timp cat clauzele nu incalca nicio lege, aflata in vigoare ele sunt perfect valabile.
Deci daca tu esti de acord sa semnezi un contract prin care scrie ca trebuie sa sari intr-un picior tot timpul, contractul este perfect legal.
NOU
Problema nu e la jucatori, ci la cei care conduc cluburile. Solutia ocolitoare e simpla. Sa bage clauza in contract ca daca nu joci in macar x minute/campionat clubul isi rezerva dreptul de a rezilia contractul. A baut, nu poate sa joace, sta pe banca. Nu joaca minutele, poate fi dat oricand afara. Daca nu a jucat din cauza ca a fost accidentat dar e un jucator bun clubul nu ii va rezilia contractul, ca nu-s nebuni sa arunce banii investiti pe fereastra. Altfel, accepta ca au pierdut niste bani, il dau pe jucator afara, aduc altul. In timp, si-ar forma si jucatorii mentalitatea “trebuie sa joc bine, altfel ma dau astia afara si adio bani de masini si fumei”.
Zic si eu.
NOU
@dojo: ai perfecta dreptate!
Eu lucrez ca programator , si nu am program strict, dar trebuie sa-mi fac orele. Daca aleg sa pierd noaptea cu filme, nu-i bai da maine stau acolo pana la 22 sa recuperez venitu’ la 12. Si am si colegi care fumeaza. Treaba ta ce faci tu acasa.
NOU
Ar fi marfa sa fie asa si la fotbal. “Baietii cuminti” joaca de la 11 dimineata, ca doar cine se trezeste de dimineata, departe ajunge; aia normali joaca la 14.00, intre mersul la biserica si drumul la supermarket de dupa-amiaza; aia rai la 17.00, ca sa aiba timp sa se refaca dupa seara dinainte si sa se pregateasca pentru urmatoarea.
Cum ar fi un meci Dinamo – Steaua:
Ora 11.00: Dolha, Molinero, Rus, Niculae vs. Zapata, P. Marin, Nicolita, Kapetanos;
Ora 14.00: N’Doye, Bostina, Bratu, An. Cristea vs. Ghionea, Baciu, Ov. Petre, Surdu
Ora 17.00: Pulhac, Tamas, Moti, Torje vs. Golanski, Toja, Plesan, Dayro Moreno
Ce vroiam sa zic, anya – chestia asta poate se aplica la programatori ca sa “isi faca orele”. La sportivi nu prea tine, programul este (sau ar trebui sa fie) mult mai organizat.
NOU
Nenea Arhi, compari mere cu pere.
Lasand la o parte partea cu contractul + banii pe care ii primesc fotbalistii (argumente bune de altfel), treaba se rezuma la 3 cuvinte:
Sportiv de performanta
Cand iei decizia sa devii sportiv si te tii de treaba asta, nu ai nevoie de contracte care sa-ti interzica lucruri. Tu insuti trebuie sa ai o disciplina sportiva.
Iar, cei care au reusit sa aibe rezultate in pofida faptului ca nu au respectat un program, au avut, dupa cum se zice, bulan. Cine ma contrazice, _clar_ nu a facut performanta in viata lui.
NOU
Rall, banuiesc ca e o neintelegere. Eu ma refer la faptul ca e ilegal sa impui cuiva ce sa faca in tampul sau liber, nu la faptul ca fotbalistii ar trebui sa aiba un comportament ireprosabil extrasportiv
NOU
Mosu’, ma bucur ca mai dai cu ochiu’ si pe aici. Niciun contract nu va spune “domnu’ fotbalist n-are voie afara dupa ora 23:05 vara sau 22:05 iarna”, dar va spune “domnu’ fotbalist nu are voie sa desfasoare activitati care afecteaza forma sportiva”. Dupa care o sa il amendeze pe domnu’ fotbalist cand va fi prins la baut / curve / poker / club etc; iar daca domnu’ fotbalist vrea sa ii dea in judecata, clubu’ o sa aduca n’spe experti (medici, antrenori etc) care vor depune marturie ca pierdutul noptilor, consumul de alcool, fumatul de tutun sau de altceva influenteaza negativ forma sportiva. Moment in care domnu’ fotbalist e bun de plata, intrucat a incalcat respectiva clauza.
Ia zi, pe aceeasi linie, e legal ca militarii sa n-aiba voie sa fie membri ai unui partid politic? Eu zic ca da – atunci cand intri intr-o anumita categorie profesionala, iti asumi drepturile si indatoririle ei. Din pacate, revenind, fotbalistii romani (sau o parte a lor) au prins doar partea cu drepturile, au chiulit la restul.
NOU
Arhi – da, cu “faptul ca e ilegal sa impui cuiva ce sa faca in tampul sau liber” ai deptate din punct de vedere moral. Dar legal, cred ca este o zona foarte foarte gri.
Avand in vedere banii pe care ii primesc fotbalistii, chiar si stiind exact ce restrictii contine contractul lor, vor semna fara sa clipeasca. Si la fel il vor si incalca de cate ori au ocazia fara sa clipeasca.
Poate s-ar putea modifica ceva in legislatie astfel incat sa prevada si astfel de situatii, dar am mari indoieli ca se va intampla. Intotdeauna vor exista chichite legale.
In fine, totul tine de fapt de sportiv. Daca se intampla sa existe vreun contract cum spune adi mai sus, atunci nu ar trebui sa fie nicio problema.
NOU
Pai un serviciu normal nu te obliga sa faci cam la fel? Pe unii nu, de buna seama, pt ca muli romani o freaca la rece pe 3-500 de euro, sau chiar 1000 daca au noroc. Un program de noapte e oricum epuizant.
NOU
Eu nu va inteleg de ce atata lume e asa de preocupata de fotbal. E ceva de importanta nationala? Nu e doar un joc, pana la urma? Depindeti de o anumita echipa? Aveti actiuni? Banii fotbalistilor… Daca n-ar fi atati gura casca sa se uite la meciuri, n-ar mai fi nici atat de platiti.
Sanatatea, invatamantul (daca aveti copii) si probleme voastre de acasa ar trebui sa va preocupe, oameni buni. Si nu fotbalul, politica sau biserica. Astea sunt chestii de scena, de deturnat atentia prostimii. “Puneti mana la munca” si incercati sa plecati afara eventual, ca in Romania (mai ales in unele meserii) nu-i rost de stat in tara. Nu va mai ingrijiti de ouale gainii vecinului, ca nu va da el de mancare.
NOU
Vad ca multi se pricep cum si ce trebuie facut. Pe teren, cu contractele, cu psihologia jucatorilor. Pentru acestia: o singura sugestie: angajati-va fratilor, hai nu in divizia A, ci macar in C. ca de dat din gura,. dupa aparente stie si pisica vecinului.
Sunt barbat, tanar, si ma doare undeva de sport in general.
NOU
defapt esti invidios ca programatorii au salarii mari si trebuia sa gasesti o scuza sau un minus al acestei meserii, ca sa poti sa treci mai usor peste problema :p
nu este adevarat ceea ce zici. lucrez ca software developer si pot face ceea ce vreu in timpul meu liber. pot sa vin si obosit la munca, sau pot sa nu vin deloc daca dau un telefon si spun ca am o problema. conteaza la ce firma lucrezi, ce colegi ai si ce sefi ai. am si salariu f bun, nu lucrez ca animalul. toate chestiile nasoale se intampla doar in multinationale sau in firme mari, care firme sunt cele mai jegoase si trag de angajati si ii platesc si mai putin decat ar trebui.
in firmele mici, 20-30 de persoane e ok, orar lejer, salariu bun daca il meriti si stii sa il ceri, birouri mai libere, comuniare mai usoara intre echipe. nu as lucra la firme mari fara salariu de 3000 euro.