Una din cele mai grele discuții despre aerul condiționat este cea legată de numărul de aparate necesar pentru o casă normală de cetățean normal. Ba că două, ba că unul, ba că îl ții pe hol și de acolo umple casa si alte de astea. Am venit azi, ajutăreț, ca să vă ofer și o soluție comodă.

Aerul condiționat pentru conducte.
Practic, ai un aer condiționat, cu o unitate exterioară și o unitate interioară, montată într-una din băi, iar de la unitatea interioară pleacă conducte de aer către fiecare cameră.

Costul este infim față de montatul a 3 aparate, de exemplu. La mine, fiind 3 camere, toate despărțite prin holuri, era absolut necesar să montez 3. Astfel, am montat una singură, cu același consum, practic, ca o unitate normală.

Eu am instalat modelul acesta de 24000BTU. Raceste sau incalzeste fără probleme 110mp, fiind normat pentru un conservator 70 mp. Nu este primul pe care îl montez, la locuința unde am stat în ultimii 3 ani tot așa ceva am avut, dar o marcă no name. A mers brici, în condiții similare.

Singurul dezavantaj pe care îl aveți este că trebuie să vă montați rigips în baia unde montați unitatea interioară și pe holurile traversate de conducte. Dacă aveți casa înaltă, fără probleme. Eu am 2.90 și mi-a luat practic 35cm din înălțimea holurilor. Perfet irelevant, mă descurc și cu 2.55 în holuri.

Nu aș ști să vă spun despre costurile montării, mie mi l-au montat niște prieteni care se ocupă cu asta. Aparatul a costat vreo 6500 de lei, cred, în jur de 1300 de euro. Alte întrebări, în comentarii, răspund dacă știu.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

81 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Se pot seta temperaturi diferite? Are ceva panou de control/aplicație? Pot sa opresc ventilația intr-una din camere?

    9
    • #2

      teoretic, poti, exista deviceuri electronice care regleaza admisia de aer prin fiecare fanta de aia, la care poti pune un termostat. dar mi se pare prea scump si nu cred ca merita. practic, poti regla manual, daca vrei, fara probleme direct din gura aia de admisie, lasi mai putin sau mai mult aer sa intre. da, poti sa o inchizi de tot.

  2. #3

    Daca vrei sa modifici temperatura de pe telecomanda trebuie deci sa mergi in baie sa o faci ?
    Ca ma gandesc ca nu are senzori care sa citeasca telecomanda in alte locatii…Vad ca are Wi fi , deci teoretic o poti si din telefon

    POate fi folozit si la incalzire ?

    Are functia de dezumifidificator sau nu ?

    Merci

    3
    • #4

      termostatul il instalezi unde vrei tu, nu in baie:)))) eu il am pe holul din fata livingului. teoretic, are wifi si aplicatie. practic, nu am reusit sa conectez aparatul la aplicație si ma scoate din sarite. incerc sa ma gandesc la ceva workaround, ca aplicatia chinezilor e o mizerie. sigur ca merge pe incalzire si e la fel de bun ca pe racire. are si dezumidificare, ca orice aparat normal

    • #5

      Dupa patrujdemii de incercari de a conecta ac ul la telefon, am ascultat ce a zis sotia dupa primele 2 nereusite: tine telefonul exact langa aparat ca cine stie ce Bluetooth are.
      Well… Aparent are Bluetooth de cacat, ca s a conectat imediat cand am pus telefonul fix langa ac.

      15
    • #6

      langa unitatea interioara?

    • Pai ai deja ala care “apasa” butonul de centrala, vara il muti pe AC! Cu placere!

      2
    • #8

      @Arhi
      Da, lângă unitatea interioară…cel puțin așa-i la mine..acolo e montat modulul wi-fi …eu folosesc aplicația Nethome Plus (iOS) pentru AC “LDK” de 14000 BTU care-n general merge rezonabil (o dată la 4-8 săpt. se mai deconectează de la wi-fi) dar dacă acum 2 ani mergea instalată (cu aceeași autentificare în cont) pe 2 disp. simultan acum se deloghează de pe unul când vrei să te loghezi pe altul

      2
    • #9

      @arhi Da.
      Ma conectam fara fir fiind urcat pe scaun in picioare si lipit de ac cu telefonul

    • #10

      Nu știu ce e aparat ai, dar din experiența mea cu dispozitivele IoT, sunt multe care accepta pe wifi doar 2,4gHz. Daca ai routerul pus pe 5 gHz sau pe automat, o sa ii dea acces doar pe 5 și nu se poate conecta.
      Am renunțat la o grămadă de dispozitive din cauza asta. De la becuri și până la o mașină de spălat cu wifi.
      Iar cel mai tare m-a enervat mașina de spălat, că o folosea mama și voiam sa ii fac niste glume proaste.

      1
  3. #11

    Oare se poate instala o astfel de solutie si in apartament? Oare va arata ok avand in vedere ca scadea inaltimea camerelor?

    6
    • #12

      eu am apartament…

    • #13

      Multumesc!

      2
    • #14

      ceea ce conteaza fiind inaltimea, adica la 250 cm standard ramai cu 215 cm inaltime.

      3
    • #15

      @Florin, depinde foarte mult cat de inalte sunt camerele.
      Cetin spune ca are camere de 2,90, ceea ce este foarte bine pentru un apartament. In general, camerele standard de bloc au in jur de 2,5 metri din care vei mai scadea cei 35 cm pentru conducte.

      4
    • #16

      Multumesc Andrei G și Daddy. Utile informatiile voastre. O sa vf înălțimea apartamentului. Cred ca este 250

      2
    • #17

      La 210 plafonul o sa te simti ca in beci.

      4
    • #18

      NU e necesar sa montezi un tavan fals. Se poate monta o “grindă falsă” pe o margine de tavan pe unde duci tubulatura, si pui pe lungimea ei 2-3 găuri de ventilație si asigura un confort superior fata de acea gaură in tavan. Diferența este că acea gaură in tavan, trimite direct in jos (cap, umeri etc) aerul rece, pe cand cel din “grinda falsă” il trimite paralel cu tavanul si aerul rece cade liber si încet. Se simte diferența la oase!
      Am o instalație montata in acest mod la serviciu, si nu se simte disconfortul aerului care-ti bate direct in cap.

      5
    • #19

      nu bate nimic in cap. dozele din tavan sunt pentru absorbtia de aer. cele de iesire sunt deasupra usii. sau na, unde vrei tu sa fie

  4. #20

    Erai smecher daca in bucatarie puneai hota incorporata in tavan. Pe langa ca scotea mirosurile scotea si caldura.
    PS 1 am vazut in filme ca prin conductele alea de aer conditionat intra hotii in casa si se lasa cu o coarda astfel evita senzorii de alarma din podea. In locul tau nu as tine diamantele in camera pe masa.
    PS 2 Scuze, sunt roman si-mi place sa romanesc.

    46
  5. #24

    Costul montajului la un sistem de genul asta, depaseste cu mult 3 x montaj split, adica vreo 2400 lei maxim. Ai niste costuri mari cu tubulatura si auxiliarele. Plus ca nu toti avem prieteni care se ocupa cu asa ceva.

    71
    • #25

      Mai întâi a trollat Florin, acum s-a demarcat și Alin. Cine vă citește articolul și postările vă ajută și să înțelegeți, pe scurt. despre ce este vorba?

      Arhi: am mai avut, e ce trebuie, mi-am montat și acum, e o soluție comodă pentru apartament și mai scade din înălțime.

      Unii : Oare merge la apartament? E oare ok dacă scade înălțimea?
      Alții : costurile sunt foarte mari, depășește cu mult orice închipuire…

      Omul e foarte mulțumit de o soluție, alta decât clasica să ne umplem de unități, splituri și alte alea.
      Și nu, unii și alții nu trolează, știu asta, doar nu pot înțelege cum confortul costă puțin mai mult, dar merită banii plătiți.

      Noi vrem ieftinache și apoi ne plângem și trollăm aiurea.

      4
    • #26

      bucuresci, mai cititeste o data titlul articolului.

      5
    • #27

      *citeste

      am degete balbaite!

      2
    • #28

      @bucuresci: care confort vere? Confortul ala de sufla aer in toate incaperile cand tu ai nevoie sa sufle doar in una, sau confortul ala cand vrei temperaturi diferite in incaperi???

      1
    • #29

      posibil sa te sperie noutatea asta, dar duzele alea pot fi închise/deschise/intredeschise. dar e ok, e important sa iti pastrezi parerile de la tara:)))

    • #30

      L-am cititit. Acum cum procedăm?

    • #31

      cauti in dex ”pledoarie”.

  6. #32

    Strict situatia mea, casa cu pod montaj AC centralizat vs split, ma costa dublu sa pun unitatea in pod sa trag tevi, plenum cu grile etc. decat sa pun un multi-split sau split. Nu zic, centralizat e mult mai ok, daca vrei sa controlezi individual mai scoti 1000-1500 eur pentru niste clapete cu actuatoare si termostate. In cele din urma am sa aleg split.

    15
  7. #33

    Cum e cu mutatul mirosurilor si al zgomotului?

    2
    • #34

      Depinde unde are inlet-ul de aer, ca daca e din baie nu e nevoie decat de o cacare vartoasa sa fezandezi toata casa. Daca inletul este in exterior, atunci e alta problema cu presiunea pozitiva creata in casa, care scade din eficienta aparatului. Probabil ca au stiut ei ceva cand l-au montat ca sa nu apara situatiile astea.

      26
  8. #35

    Da, in Spania asa se monteaza.

    16
  9. #36

    Nu prea vad eu cum ar merge schema asta la blocurile din Romania, la alea comuniste clar e imposibil sa faci scheme d-astea prin pereti, e cu fier-beton, sau sunt alea facute direct din placi de beton din anii 80, poate la vreun rezidens cu peretii din BCA si scartietoare, da’ acolo stai cu frica sa nu ramai cu tot tavanul in mana si daca bati un cui mai cu putere…

    E greu la noi ca-n Gibraltar… mama da-ti dai seama sa te apuci sa spargi tunele d-astea prin tavan intr-un bloc comunist =)) ? Iti dai seama ca o sa faci atata galagie incat or sa te astepte vecinii in fata usii sa te bata de fiecare data cand iesi din casa ?!

    30
  10. #38

    cati Bruce Willishi are in diametru teava care duce la grilaj?

    30
  11. #41

    Dacă ai știi ce țurțuri de praf și ce cultură de bacterii se fac în țevile alea și cît de greu sînt de curățat… Și ce sistem greoi de filtrare îți trebuie să contracarezi asta. Ți-o spune unul care face întreținerea la aerul condiționat din castelul vaporului.

    52
    • #42

      Ce ai recomanda sa isi instaleze la urmatoarea casa?

      3
    • #43

      cred ca tine si de mediul in care ai aparatul. eu nu il am pe vapor, ci intr o casa întreținută pentru o persoana alergica la mucegai si praf, adică eu

  12. #44

    Dezumidificare sigur nu face. E nevoie ca unitatea interna sa fie in camera respectiva, sa poata absorbi aerul din incapere, sa poata condensa pe radiator si apoi sa il trimita in exterior pe conducta de condens. Dezumidificarea va fi facuta doar in camera in care e unitatea, adica baia (daca acolo are si evacuare/clapeta de aer, adica daca raceste si baia).
    Urmatorul inconvenient este legat de fluxul de aer din incaperi. In camera de unde absoarbe aer cald sa impinga in celelalte camere, se va face vid. Daca e un gemulet deschis isi trage aer de afara. In camerele “beneficiare” va fi mai mult aer decat in mod normal.
    Spun toate astea pentru ca am experimentat cu un AC mobil pe care l-am vandut dupa o saptamana. El dadea afara pe geam aerul cald din camera. Dar de unde tragea? Din camera si din restul casei. Facea vid. Crede-ma ca are un volum fantastic de mutat.
    Bottom line: aparatele normale (split) de AC isi fac treaba foarte bine, cate unul pe fiecare incapere sau hol. Un multisplit (cum ai pus tu) sa functioneze corect are nevoie de 2 conducte in fiecare camera, admisie si evacuare.

    15
    • #45

      vorbesti prostii. aparatul are dezumidificare, pentru ca are grile special pentru absorbtia aerului din fiecare camera. intamplator am o unitate mobila AEG cu care stat 10 zile pana au venit cu montatul. si a mers bine mersi, scotand si 6 litri de apa la 12 ore. cum ziceam, prostii, bazate pe nimic. eu folosesc sistemul de 3 ani, zilnic.

    • #46

      băi, băi, pe bune? Aerul condiționat mobil e atât de puternic încât face vid în camera din care își ia aerul???:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
      Ai auzit de vreun om care a murit sufocat de la ac-ul mobil?:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
      Nu știu fratele meu de unde le mai scoateți, nici Spielberg nu avea chiar atâtea idei!

      1
    • #47

      unde se gasesc aparate din astea cu vid? ca vrea sa-si faca soacra-mea racoare in casa.

      14
    • #48

      Ionut P, nu prea stii cum functioneaza AC-ul. El nu “ia aerul cald si il da afara”, el recircula aerul din camera ta si ti-l da tot pe ala inapoi. Nu face schimb cu exteriorul 🙂 Unitatea externa e ca sa faca schimbul de caldura. Stiu, socant….

      7
  13. Mergea o poza si cu unitatea exterioara…

    5
  14. #50

    Mi se pare misto. Doar ce am trecut de la “pushed air”-ul american care raceste / incalzeste toata casa (unitate afara, unitate la subsol si conducte care trimit aerul in fiecare camera; singura diferenta e ca o face in podele, nu la nivelul tavanului) la unitate de aer conditionat in fiecare camera (sunt cate 2-3 unitati interioare conectate la cate o unitate exterioara, total de 3 unitati exterioare). Urat mai arata, as schimba oricand cu un singur sistem central. Unde mai pui ca am cate o telecomanda pentru fiecare unitate interioara si trebui sa le pornesc / opresc dimineata / seara / whatever ca nu sunt smart .. 4 camere sus, 4 camere jos …

    2
    • #51

      Si de ce ai facut aceasta trecere daca preferi un sistem centralizat? A fost o decizie legata de pret sau de performanta vechiului sistem?

      5
    • #52

      Sunt instrumente cu care poți să faci Smart orice aparat cere are o telecomanda cu infraroșu. Se integrează și cu Google home, Alexa and company. Memorizezi comenzile in device-ul ăla, le dai un nume și imediat măcăne Alexa că a descoperit un nou dispozitiv. Pe care poți să îl comanzi vocal din casa sau de pe telefon, poți face diferite scene și automatizări. Dispozitivul se numește SwitchBot hub 2 , de la Matter. Cu plăcere.

      2
    • #53

      Ne-am mutat, de-asta.

      Multumesc de sugestie.

      2
  15. #54

    Sa-l stapaniti sanatosi, este bine ca ai gasit pe cineva sa monteze, ca in Ro pe rezidential cam subtire situatia. Presupun ca te-au instruit pe schimbat filtre si curatenia periodica a grilelor (acolo se aduna mai usor praful). Tevile in sine pe interior nu ar avea probleme, decat daca se aciuiaza eventual paianjeni dar o sa moara de foame.

    5
    • #55

      cum adica subtire situatia ? sunt o gramada de firme care pot face astfel de lucrari.

    • #56

      În ultimul timp in Ro se construiește e sistem de grinzi. Chiar daca ai 2,9m înălțime ai grinzile care te coboară că bănuiesc ca nu vrei să treci cu tubulaturile prin grindă. În plus un astfel de sistem nu e doar tubulatura, trebuie făcut calculul termic să vezi unde trebuie puse splitere, clapeti non return. Nu fac multe firme așa ceva pe rezidential.
      În Ro am ieșit mai cu două schimbătoare de căldură și două unități AC

      3
  16. #57

    Dupa mine este in regula. Instalez aer conditionat din timpurile cand cu pretul a trei aparate puteai sa-ti cumperi un apartament cu doua camere. Dar daca ai vreo defectiune trebuie sa opresti totul pana la remediere. Mult succes.

    9
    • #58

      Problema cu sistemul ăsta, este că prin conductele ălea se creează un microclimat propice pentru tot felul de ciuperci, mucegaiuri și bacterii, pentru că la ăstea le plac umezeala și întunericul. Mai ales atunci când e pe dezumidificare sau AC. Ai grijă să-l cureți și să-l dezinfectezi, cel puțin o dată la două luni. Sunt spray-uri speciale cu un furtunas din care injectezi substanța, pe aspirație in schimbătorul de căldură. Bagi un spray din ăla acolo și îl lași să funcționeze pe dezumidificare sau AC. De preferat ar fi sa plecați de acasă câteva ore, apoi aerisești bine casa la întoarcere. E demonstrat științific că poți dezvolta tot felul de alergii de la căcaturile ălea de mucegaiuri și ciuperci.

      15
  17. Nu e bun.

    15
  18. #60

    Nah, tot mi se pare mai elegant 2-3 aprate clasice intr-un apartament. 2 x 9000 pt. 2 camere tip dormitor (sau splitter) si 1 x 12.000 (sau chiar tot 9000) in zona de living/bucatarie.
    Nah, fiecare face dupa cum il taie capul, si in cazul tau, daca ai avut de unde sa tai din inaltime si nu te deranjeaza placile alea de carton (estetic), good 4 u !

    9
  19. #63

    Aer Conditionat Minune?

    1
  20. #64

    M am culcat mai devreme dar m am trezit iar acum ma culc la loc. noapte buna.

    6
  21. #65

    Nu știu ce e aparat ai, dar din experiența mea cu dispozitivele IoT, sunt multe care accepta pe wifi doar 2,4gHz. Daca ai routerul pus pe 5 gHz sau pe automat, o sa ii dea doar 5 și nu se poate conecta.
    Am renunțat la o grămadă de dispozitive din cauza asta. De la becuri și până la o mașină de spălat cu wifi.
    Iar cel mai tare m-a enervat mașina de spălat, că o folosea mama și voiam sa ii fac niste glume proaste.

  22. #66

    Nu știu ce e aparat ai, că nu am avut timp sa vad modelul, dar din experiența mea cu dispozitivele IoT, sunt multe care accepta pe wifi doar 2,4gHz. Daca ai routerul pus pe 5 gHz sau pe automat, o sa ii dea doar 5 și nu se poate conecta.
    Am renunțat la o grămadă de dispozitive din cauza asta. De la becuri și până la o mașină de spălat cu wifi.
    Iar cel mai tare m-a enervat mașina de spălat, că o folosea mama și voiam sa ii fac niste glume proaste.

  23. #67

    Nu știu ce e aparat ai, dar din experiența mea cu dispozitivele IoT, sunt multe care accepta pe wifi doar 2,4gHz. Daca ai routerul pus pe 5 gHz sau pe automat, o sa ii dea doar 5 și nu se poate conecta.
    Am renunțat la o grămadă de dispozitive din cauza asta. De la becuri și până la o mașină de spălat cu wifi.
    Iar cel mai tare m-a enervat mașina de spălat, că o folosea mama și voiam sa ii fac niste glume proaste.

    • #68

      De cand au iesit pe piata routerele wifi la 5 Ghz, au pastrat si transmisia pe 2,4, doar ca avand acelasi nume, unele dispozitive IOT nu reusesc sa vada diferenta dintre ele. Nu trebuie decat sa intri in router si sa-i schimbi numele la reteaua de 2,4. Problem solved.

    • #69

      La chestia asta soluția e simpla. Faci guest network, setezi doar 2.5 GHz și bagi toate iot-urile acolo. Segmente i și rețeaua sa nu îți intre chinejii prin chinezării, te asiguri și ca rețeaua vorbește pe frecventa corecta cu device-urile.

      2
  24. Pentru a scăpa cu cât mai puțini cm la pierderea în înălțime a tavanului de rigips este foarte ușor sa folosești tubulatura rectangulara, având în vedere înălțimea apartamentelor la bloc…

    3
  25. #71

    Întrebare serioasă:
    Aveți datele problemei (locației) – exact suprafață, compartimentare, împărțire ca în articol.
    Cât ar costa așa ceva pentru un om simplu (nu prieten, nu vecin, nu cunoștință)?
    Adică vine omul și prezintă situația, se calculează, se montează, se plătește. Cât?
    Poate știe careva dintre comentatori?
    Merci!

    2
    • #72

      Mult.

    • #73

      Pentru 96mp costul unei astfel de unități ar fi fost cu 900-1000E mai mult în condițiile în care dezvoltatorul a acceptat sa astepte după firma de HVAC și să monteze tavanele din rigips după deci fără aceste costuri adaugate la investiție. Problema principală a fost că deși am 2.9m înălțime din tavan, pe unde trec grinzile ajung la 2.5m ceea ce însemna cam un 2.15 real după montarea instalației. Mi s-a părut mult pentru cate neajunsuri se creau și am optat pentru un sistem hibrid cu aparate clasice și două schimbătoare de căldură. Astea au costat mai mult decât o variantă basic deoarece sunt capabil să regleze fluxul de aer și să mențină presiune in apartament constanta atunci cand merg ventilatoarele de la băi și hota de la bucătărie.
      Un cost clar ti-l poate da o firma de HVAC. Îți dai seama dacă sunt pro dacă îți fac un calcul termic și îți spun clar din el de dimensionarea instalației precum amplasarea ideală a echipamentelor.
      Eu am lucrat cu firma subcontractată a dezvoltatorului care deși făcea lucrări pentru rezidential refuza să mai ia proiecte singulare. Aveau practic oamenii prinși in construcții de blocuri noi și la ce am vrut eu în plus s-a lucrat in timpii morți ai echipei aflată pe șantier.

    • #74

      Pentru a raci un metru pătrat de suprafața, teoretic ai avea nevoie aproximativ de 3,4 BTU/h. Chemi pe cineva sa-ți facă o estimare si te lămurești

  26. #75

    Am avut si eu ceva solutie profesionala de climatizare, o unitate de 1m cub care era suficienta pt o casa. Problema pe care am avut-o eu si nu am implementat sistemul pana la urma e ca acele tevi trebuie curatate din cand in cand si cred ca e cam dificil.

    1
  27. #76

    Șmecheria asta a cântărit mult în procesul de ales apartament. Speța e așa: apartament cu 3 camere, 3 unități montate spre fiecare cameră, echipate implicit de dezvoltator. Marca e Toshiba. Așa arată dinspre cameră:

    i.imgur.com/RZ4ha9H.jpeg

    Unitățile sunt în tavan, pe hol: i.imgur.com/GqmXFCy.jpeg

    (nu mă judecați pentru doza aia ieftină de legătură, dispare la renovare)

    Holul da spre fiecare camera, deci traseul de conducta e la mai putin de 50 de centimetri de gura de ventilatie, ceea ce nu lasa multi carcalaci pe conducta. Bine, la fiecare schimbare de sezon se face igienizare cu spray (primavara devreme si toamna tarziu folosesc aer cald ca sa nu pornim centrala, vara il tinem blana pe rece, deci 3 sezoane, 3 dezinfectări):

    i.imgur.com/4X75zBK.jpeg

    Unitatile interne sunt legate la niste VRF-uri pe bloc la modul industrial. Singura chestie e ca trasul de aer din hol si impinsul de aer in camere crează diferente semnificative de presiune care nu iti lasa libertarea de a avea praguri la usi in exterior sau inchideri etanșe la interior. (usile sunt taiate cu un deget mai sus de parchet ca sa echilibreze presiunea, ca altfel nu le mai deschizi).

    • #77

      Că să împiedici asta, ar fi trebuit sa ai amândouă circuitele in fiecare camera. Asta implică un cost major la montaj

    • #78

      Exista si grile de aerisire pentru usi (desigur trebuiesc decupate usile in partea de jos in cazul asta). Sau poti face comunicari prin tubulatura in tavan intre camere.

      1
    • #79

      Postul de mai sus îmi aparține. Mi-o fi tremurat mana când am introdus adresa de mail.

  28. #80

    Stai că nu înțeleg! Tu nu ai și traseu de evacuare? O presiune usor pozitivă peste presiunea atmosferica cât să nu permită prafului și mirosurilor din exterior este recomandată dar ea trebuie să fie constantă și asta faci cu traseul de evacuare.

    • #81

      Doru, dacă mesajul tău era pentru mine, atunci răspunsul e nu. Nu știu cum arata sau ce face un traseu de evacuare. In mod normal nu ma deranjează aspectul presiunii pentru ca pornesc unitățile oricum în toată casa și ușile pot rămâne deschise ca sa evit diferențele de temperatura.