Foto

Să vă povestesc pe scurt despre domnul Dan.
Domnul Dan trăia în bloc cu mine. Era veteran de război, nu mai știu cu ce grad a fost pensionat. A luptat pe front, a fost rănit, a fost luat prizonier, a fost eliberat printr-un schimb de prizonieri, s-a întors înapoi pe front, a fost rănit iar, după care mărinimoasa românie l-a dat drept prizonier rușilor când i-au trădat pe germani. S-a întors în românia… cândva, nu știu când.

Domnul Dan a murit la 92 de ani. A paralizat complet, netransportabil. Statul român nu i-a dat nimic. Avea pensie de veteran de război de vreo 120 de lei și pensie de stat de 900 de lei. Din pensia aia trebuia să își plătească toate nevoile. Un om care și-a vărsat sângele pentru românia. Verificabil, cu acte, există inclusiv mențiuni ale sale în arhivele militare, și le-a scos când a fost să îi recalculeze pensia. Nu, nu i-au recalculat-o l-au trimis la plimbare, nu avea dosar cu șină.

Acum comparați vă rog cu pensia unui mizerabil general din armată, care iese la 55 de ani, încasând lunar 20 000 de lei.
Și o să înțelegeți de ce totul e un gunoism.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

45 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1
    NOU

    Of, si daca ai sti cati imbecili cunosc numai eu, care afirma clar si raspicat ca s-ar duce la razboi si maine, sa ne apere de rusi, de unguri, de americani, de soros. Ei, ei :(.

    • #2
      NOU

      Va sazica, sa va apere de unguri? Imi vine sa rad, de unde atata isterie fata de noi, care suntem putini, si voi sinteti multi? sAU E SCRIS DIN LASITATE?

  2. #3
    NOU

    Dar sa facem o plangere la avocatul poporului, zic

  3. #5
    NOU

    pentru a întări cele spuse de Arhi, atașez câteva screen shoot-uri cu cei căzuți pe front în cele două războaie. este vorba despre cei din localitatea mea de naștere, un sat din PH. după cum vedeți, doar în cazul câtorva se știe locul morții lor. de asemenea, puteți vedea și evoluția demografică femei/bărbați între cele două războaie. și da, am avut bunic care mi-a povestit cum a fost cu lagărul de la ruși, dar și un unchi care mi-a povestit cum și-a lăsat fratele acolo, când un rus sau mai mulți erau ascunși într-o căpiță de fân, luându-i pe la spate după ce au trecut de ea. 20.000 lei pensie, pentru ce? înjurăturile ar fi de prisos.
    imgur.com/gallery/5D9Zl

    • #6
      NOU

      Si eu ma trag tot din Alounish.
      Incantat de cunostinta!

    • #7
      NOU

      Incântat!:)

    • #8
      NOU

      Si la noi in Stefesti e o lista de adevarati eroi acolo in centru’. Povestea mamaie ca atunci cand s-a intors al’ batran de pe front, mai avea un pic si murea ca nici casa nu i-au mai lasat-o comunistii. D’apai cum sa avem pretentia sa le dea pensii, cand astia de care vorbesti tu au luptat fix impotriva zdrentelor care ne conduc azi.

    • #9
      NOU

      ba ej nebun. mai lipseste unu’ din Varbilau si facem reuniune aici la Cetin

  4. #10
    NOU

    Tu vorbești despre un erou, nu despre niște profitori. Ar trebui făcută o listă cu numele și poza celor care au pensii speciale, să îi arătăm cu degetul; pentru că până acum doar câteva nume au răsuflat în presă.

    Apropo de armata română în război: turistiniasi.blogspot.ro/2017/07/romania-in-primul-razboi-mondial-acum.html

  5. Aici in Teleorman, in sanul familiei unde am poposit vremelnic – sper eu- am avut un veteran de razboi, ranit, decorat… cu toate alea, de statul asta roman. A luptat de la Constanta la regimentul 13 artilerie regal, pana prin Cehoslovacia- alaturi si de nemti si de rusi mai tarziu… n-a intrebat de ce cu nemtii a luptat in prima faza si de ce cu rusii dupa, Romania trebuia slujita indiferent impotriva cui se facea lupta. A luptat, a fost ranit la un moment dat, s-a intors acasa cu schije in picior- medicina de atunci nu era prea avansata,- . Credeti voi ca a plecat la lupta pentru pensie, pentru recunostinta statului roman, a plecat la lupta si razboi pentru el, nevasta-sa, pentru fiicele lui de-o schioapa, pentru pamatul de sub talpi si pentru cerul albastru de deasupra si pentru libertatea de a-si paste oile pe unde vrea, era cioban si, pentru mine si pentru
    neamul sau adormit, il chema Florea Moț. Considera pensia de veteran de razboi ca un bonus… o mai impartea cu mine din cand in cand 🙂 . Nu ca nu-i trebuia dar nu o ceruse, nu a stat niciodata cu mana intinsa la stat, ba dimpotriva: statul a stat cu mana intinsa la el ca si cetatean, ca si producator de lapte, carne si branza si din cauza asta, nu dupa razboi imediat, ci mai tarziu statul si-a respectat cetatenii… NU l-a respectat de dupa razboi ca eram sub ocupatie rusa… stiu e greu de realizat dat asta e.

    • #12
      NOU

      Esti foarte coerent de la un timp, felicitari lui don’ Doctor, se pare ca a nimerit tratamentul corect. Tu doar trebuie sa respecti reteta si o sa fie bine. Totusi , parca ar fi funny sa ne povestesti cum ai ajuns de la ciugulit pensia de veteran a lu tataie, sa invarti zeci de milioane de euro . Sau erai high cand ai zis asta cu euroii?

    • Exista vaccinuri pentru aproape toate adictiile cate exista si pentru aproape 100% din bolile cunoscute de hominzii mei de acolo… m-am vaccinat evident cand am fost recrutat pentru armata, cu vaccinuri destinate armatei, mai am si cumparat de piata neagra… in fine, erau vaccinuri antiaging adica antiradicali liberi bazate pe nanotehnologie … in fine divaghez, nu eu nu am consumat asumat si voluntar am fost drogat fara sa imi dau seama la inceput … asta e. Atat pot spune, am o treaba cu setari de nameservere ip, dmz si port forwarduri, am neste situri in stare experimntala… sa vad ce iese :))) .

  6. #14
    NOU

    Trebuie găsit un echilibru. 20 de mii este o pensie exagerată pentru România, dar nici să plăteşti cu 2-3 mii un fost colonel sau general nu se poate. Îmi amintesc vorbele unui anume Moşu, fost instructor de-ai mei şi unul dintre piloţii lui Ceauşescu. La “revoluţia” din 1989, Ceauşescu a decolat spre Târgovişte cu Vasile Maluțan la comanda elicopterului, iar Moşu zbura undeva în spate cu elicopterul de rezervă. Între timp, Maluţan a murit la comandă, în civilie. Făcea ceva munci agricole şi a agăţat cu palele nişte sârme de curent. Moşu e bine merci, a reuşit să iasă la pensie (O performanţă pentru piloţii militari români. Trebuie să fii ori foarte bun, ori foarte norocos). Dar când am vorbit cu el, în urmă cu vreo 5 ani, era dezamăgit de pensia militară. A fost unul dintre cei mai buni piloţi ai armatei române, a ieşit la pensie cu grad de colonel, şi primea 3 mii şi ceva pe lună. Lei. Ok, profesa şi în civilie, reuşind să adune un venit decent.
    Nu zic să plătim pensii de 20 de mii în România pentru angajaţii statului. Dar trebuie găsit un echilibru. Trebuie să atragem prin salarii şi pensii oameni competenţi în armată. Cât timp sunt militari, nu pot face ciubucuri, nu pot să se “descurce” ca tot românul. Pentru salarii de trei mii şi pensii de două, vor rămâne doar pămpălăii în rândurile militarilor. Mă refer la veniturile pentru ofiţeri. Nu mai suntem pe timpul lui Ceauşescu, acum avem de ales. Piloţii buni se duc toţi în civilie. Şi vor avea pensii chiar peste 20 de mii. La fel şi în restul domeniilor. Dacă vrei performanţă, trebuie să plăteşti. Normal, pe timp de pace par nişte cheltuieli inutile: salarii şi pensii nesimţite. Poate avem noroc şi în timpul vieţii noastre o să prindem o foarte lungă pace, cum nu s-a mai văzut.

    • #15
      NOU

      Cum văd nişte venituri decente în armată:
      Pentru subofiţeri – începi de la 2500 de lei, ajungi la bătrâneţe cu 5000.
      Pentru ofiţeri – începi cu 3500, ajungi la 10-12 mii.
      La toate astea adăugăm sporuri, bani de masă, bani de chirie, bani de echipament, diurne, bani de zbor, bani se salt, bani de scufundare, bani de căţărare etc. Militarul trebuie încurajat să se perfecţioneze, să fie cât mai activ. Ai defilat, ai zburat, ai sărit, ai înotat? Bani extra.
      Militarii noştri mor în Afganistan pentru că fac foamea în România. Îşi risca viaţa în Afganistan 3-4 ani ca să îşi cumpere un kkt de garsonieră. Nici aşa nu e bine.
      În anii ’90, erau câte 50 pe loc la Academia Militară de Aviaţie. Când a intrat frate-miu la Academia din Braşov, au fost peste o mie de candidaţi pe 20 de locuri. Acum au ajuns să fie omul şi locul, se intră cu nota 5. Iar, nici aşa nu e bine.
      Să fie măcar veniturile scrise de mine mai sus, iar pensia undeva la 80% din media salariilor din ultimii 3 ani.

    • #16
      NOU

      Lista de sporuri pare a fi de inspirație pesedistă. Sper că n-o s-o pățești ca Satrapul de lângă Bran, care se transformă pe zi ce trece în varianta îmbunătățită doar stilistic a dușmanului de mai anțărț, M. Badea.

    • #17
      NOU

      “Trebuie să atragem prin salarii şi pensii oameni competenţi în armată.” – eu zic ca mai intai ar trebui sa eliminam pilele, cunostintele si relatiile din armata, in special din aviatie. Daca ii luam la puricat sa vedem cate familii intregi cu catel si purcel sunt pe acolo, ce zici, bat invatamantul superior?

    • #18
      NOU

      Pai sa vedem niste informatii oficiale:
      Pensia medie in sectorul civil in luna iunie 2017 = 982 lei
      sursa aici: www.cnpp.ro/indicatori-statistici-pilon-i;jsessionid=njD4ZL1Cp5WtJvp2k3PB16xWHv0ZkWXXmxmyQ5VsfTjbv2ksk8hQ!-432367248!1502101474614
      Pensia medie a foştilor militari angajaţi ai Ministerului Apărării Naţionale este de 3.372 de lei, potrivit datelor furnizate de instituţie la solicitarea ZF. Sursa aici: www.zf.ro/profesii/ministerul-apararii-pensia-medie-a-fostilor-militari-este-de-3-372-de-lei-pe-luna-16672757
      Sunt de acord ca militarii au unele avantaje fata de civili in toate tarile civilizate, dar parca la noi raportul este cam mare, in opinia mea. Nu vreau sa fiu prea rau sa zic ca nu mananca cu trei guri fata de civili, da ma enerveaza maxim chestia asta cu baza de calcul formata din 6 luni din ultimii 5 ani, sau cum zice Corban ultimii 3 ani. La civili baza de calcul este formata din toata viata de salariat, de ce la militari sa fie altfel?
      Si nu ma intelegeti gresit, nu as spune ca 3300 de lei este prea mult, poate este, sau ar trebui sa fie o suma decenta, dar daca milione de oameni pot trai(chinuit) cu 982 lei in tara asta, nu vad de ce se agita atata altii care au venituri de 3 ori mai mari. Si vad ca la alegeri si prin alte locuri toata lumea are ciuda pe pensionarii civili.

  7. #19
    NOU

    Oficial, raspunsul este ca au fost pensionati prin legislatii diferite… Ma cac pe ele de legislatii, proaste amandoua.. in realitate, veteranii “si-au trait traiu’, si-au mîncat mălaiu'”, pe cand astia mai tineri traiesc inca 4-5 cicluri parlamentare, cateva mii de voturi de la ei nu strica..

  8. #20
    NOU

    Pensii speciale = discriminare = hotie

    Discrimnare deoarece doar anumiti bugetari pot primi pensie speciala (fara sa faca ceva special)

    Hotie deoarece primesc pensie cu mult peste ce au cotizat de la o varsta “frageda”, aproximativ de la 45 de ani anumiti bugetari sunt deja tineri pensionari.

    Mai nou asa zisul Min al Finantelor, Ionu Misa, vrea sa fure pensile private de la Pilonul 2 pentru a ne distruge noua viitorul si a le oferi acestor tineri bugetari pensionari

  9. #21
    NOU

    Bunicul a fost prizonier (ca multi altii) la Odessa. A venit pe jos acasa, in Baragan era casa lui. Si pamantul (1 ha jumate), si vacile, si caii cu caruta, si pasarile, si… din toate astea a gasit numai casa, cu o curticica langa ea. Bunica deja facuse parastas de un an dupa “moartea” lui. Si isi plangea zilele dupa tot ce “daduse” de buna voie partidului. Colectivizare. CAP. Activist. Lupta de clasa. Cuvintele pe care bunicul le-a urat toata viata.

    • #22
      NOU

      Aceeasi chestie si cu bunica-miu…stat prin Siberia cativa ani, intors acas si trait doar sa vada cum s-a dus tot catre CAP. A mai trait doar cativa ani dupa 90 bolnav (a prins ceva la stomac de la cojile de cartofi care le manca prin lagar) dar macar era multumit ca si-a luat o parte din teren inapoi…Pensie de veteran mai ia bunica…cred ca , cumulat cu pensia ei ia si ea ceva la vreo 800 lei maxim.(si bunica-mea la fel a prins 1 razboi si o foamete)

    • #23
      NOU

      Soțul lelii Ana, care avea grijă de tata când era mic, tot așa. Pe jos din Siberia câțiva ani. Fix ca ăla din ”A 25-a oră”. Și-n fiecare sat își mai amintesc bătrânii de așa oameni.

  10. #24
    NOU

    Când am ajuns eu unde sunt acum, eram in biet sg.maj cu venitul întreg pe 1 an egal cu pensia unui general din asta pe o luna. Generali la 46-47 de ani. Acum cât ia unul din asta in vreo 3 luni eu abia iau într-un an.

  11. #25
    NOU

    am cunoscuti in sistem pe la 35 de ani, cu vreo 10-11 ani vechime, care isi faceau planuri glorioase cum ca mai trag 5 maxim 10 ani ani si apoi “libertate si renta” tot restul vietii…no joke…

  12. #26
    NOU

    Mi-e din ce in ce mai scarba…si nici cu lamaie nu-mi trece!

  13. #27
    NOU

    toti cei care iau pensii si salarii cumulate de la stat si pensii uriase de la stat, in mod abuziv, vor avea o usoara senzatie de disconfort, vor avea un mic sentiment de culpabilitate si apoi vor continua ceea ce fac.

  14. #28
    NOU

    As comenta, dar ce as mai putea completa la articol ? Bunicul meu a apucat sa ma vada un pic,vreun an si jumatate, la intoarcerea din prizonierat. Bunica-mea are pensie de urmas. Ii ajunge pentru cablul Tv si intretinere, iar de mancare, ce ii trebuie, ca si asa e batrana. Multumim, Romanie, cheama-ne la lupta daca e cazul, sarim cu totii.

  15. #29
    NOU

    Dl Dan a trait macar, a supravituit razboiului…. Ambii mei bunici au murit in razboi. Ambii mei parinti au crescut orfani, fara sa-si cunoasca tatii. Unul avea 2 ani cand i-a murit tatal, si in ultimii 2 tot plecat pe front fusese, la altul era insarcinata bunica cand a murit, deci efectiv nici unul nu i-a cunoscut real .Nu stiu ce pensii speciale au primit bunicile, dar erau infime. Si mai stiu ce pensie primeste mama, 1500 Ron, invatatoare cu 36 de ani de experienta ( a lucrat si dupa varsta de pensie), pana dupa 63 ani….iar suma aceasta e recenta, dupa majorari, ca a avut 1250 Ron multa vreme in ultimii ani
    Bunicile mele au trait la tara, in cele mai modeste conditii care se pot imagina, pana acum ceva ani. Din cate stiu eu , majoritatea oamenilor care ies la pensie la 42-50 ani au lucrat fara factori de risc, in birouri (exceptie pilotii- aici sunt de acord, nu vorbim de munca in cazarma).
    Care este contributia acestor militari la progresul tarii? Au alfabetizat generatii de copii? Au muncit in spitale, au operat in conditii de stres?

  16. comparam mere cu pere si ne iese ca ploaia e uda mai ales in iunie.

    Compari pensia unui general* cu pensia unui racan? Stiu, suna cinic, dar nu asa se face calculul. E ca si cand ai zice “stiu un nene care a muncit in agricultura toata viata de si-a rupt spatele si nu primeste pe tot anu cat primesc eu pe luna din blog, care nu e munca cu spatele”.

    *cum ajunge un alde oprea si alti cacati “generali” este cu totul si cu totul o alta discutie.

    • #31
      NOU

      Buba este ca ”racanii” veterani de razboi sunt in rezerva cu grade de colonei, generali. Si cu pensii de racani.

    • dap. Tocmai voiam sa scriu: exista generali care au participat activ la lupta cu pensii de 3-4k pe cand astia de au frecat-o au 20000

    • #33
      NOU

      boss, omul de care vorbim era ofiter. nu stiu ce, exact, colonel sau maior, tind sa cred colonel, dar nu sunt sigur.

    • corect. Am citit mai atent.
      Plm…cand ai generali politici, e normal

  17. #35
    NOU

    problema ca dupa ce se pensioneaza la 40-45 de ani, se angajeaza din nou pe acelasi post si castiga dublu, fmm de pensionari de birou.

  18. #36
    NOU

    mi se pare incredibil cum au ajuns sa castige unii pensii de 10-12 mii de lei, mai mult ca o pensie medie in state mult mai puternice financiar ca US, UK. Sa-mi explice si mie cineva de ce au nevoie de o pensie asa mare? Cum de reuseste americanul sa se descurce la pensie cu 2 mii de dolari, dar la noi unde toti au apartamente/case nu pot?

    • #37
      NOU

      Pentru ca la noi e in plina actiunea mafia femeilor de serviciu. Cand ai multe apartamente/case, te scutura alea de bani la curatenie.

  19. #38
    NOU

    Strabunica-miu s-a întors de pe front fără un picior și a avut pensie de 600 lei. A și sa nu uitam, nu plătea impozit.

  20. #39
    NOU

    Eu cred ca trebuie facuta o diferenta intre pensiile obtinute pe timp de pace si cele pe timp de razboi si intre cei trecuti prin teatre de operatiuni si cei care stau pe la birouriNu cred ca este corect fata de noi ceilalti.Daca e razboi lupta si militarii si civilii cot la cot.

  21. Unchiul meu a fost pe front alaturi de nemti. Apoi s-au schimbat regimurile si trebuia sa lupte impotriva lor. N-a apucat sa faca trecerea, a fost luat prizonier. A stat 11 ani in Siberia. 11 ani, repet.
    In frig ce nu stim noi ce e ala -40 de grade, acolo era cald, ziceau “sarut mana Doamne” pentru caldura.
    Cand s-a intors i-a dat statul la bani de si-a luat 3 conserve de fasole.
    Pensie de invalid. O nimica oata. Dar nici nu s-a plans ca moare de foame. Lucra dupa razboi. N-a stat cu mana intinsa sa se bata cu statul care l-a nedreptatit.

    Asta nu inseamna ca ar fi acum de acord (a murit in 92) ca jegurile astea care trimit soldatii pe front in timp ce ei stau cu cafeaua in fata, sa primeasca 5.000 lei pensie. Pt ce? Ca a dat ordin sa se duca un pluton in bataia focului?

  22. #44
    NOU

    Astia au pensia lunara mai mare decat un expert programator. Un programator senior daca ia mai mult de 2000 de euro lunar e fericit.

  23. #45
    NOU

    ”când i-au trădat pe germani”

    Cred ca nemtii ne-au tradat primii (si pe polonezi, si pe baltici, si pe finlandezi, nu mai zic de cehoslovaci) cu tovarasul Molotov si un pact de coabitare, pe urma kameraden-ul Ribbentrop alaturi de contele Ciano, de fata cu reprezentantul lui Horty, despre un… Dictat… privind Ardealul…

    ”Acum comparați vă rog cu pensia unui mizerabil general din armată, care iese la 55 de ani, încasând lunar 20 000 de lei.”

    Nuuuu, Segnor, ai ratat partea frumoasa: pensionar SI angajat la ”privat” (consultant, adviser, honorary executive for strategy samd).

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam