stupiditati

Una din cele mai stupide chestii pe care am învățat-o acasă a fost cea cu Intenția contează. Important e că ai vrut să faci, nu contează că nu ți-a reușit. În modul cel mai serios, mizeria asta mi-a afectat viața foarte mult, până când am ajuns la nivelul de maturitate când am realizat că e doar un truism stupid.

Pe același nivel e tâmpenia aia a lui Pierre de COubertain, cu Important e să participi. Adică înțelegi, e bine doară să iei parte la o acțiune, nu contează rezultatul final. Alt truism dureros, care e băgat în capul copiilor fără nici un discernământ, învățându-i că aurea mediocritas este cea mai bună și e bine să fii la mijloc, unde nu excelezi cu nimic, dar contribui la binele comun.

Spun asta auzind dimineață la știri cum că Toma Coconea, vestitul participant la Red Bull X-Wings, a ajuns pe locul 10 în cursă și ce realizare remarcabilă e chestia asta.
Well, nu e nici o realizare, cu atât mai puțin una remarcabilă. Omul este la 100 de kilometri în spatele primului clasat. O sută de kilometri.

Au plecat împreună de la start, au aceleași condiții competitive, nu mai există rahatul ăla cu vai, noi suntem români, nu avem suficiente condiții de pregătire, că altfel am rupe carne goală din ei cu dinții.

Știu, ca de obicei, mândria de a fi român va clocoti în voi și nu veți înțelege cum de nu mă mândresc eu cu un asemenea rezultat fantastic. Ei, uite că nu mă mândresc. Mediocritatea nu e un motiv de mândrie. Nu îl desconsider pe om, nu iau în râs efortul său, care este uriaș, dar de aici până la a-i ridica statuie pentru că e pe locul 10 mai e mult.

Nu vă mai lăsați păcăliți de societatea consumeristă. Încercați să EXCELAȚI în ceea ce faceți. Fie că ești programator, tâmplar sau polizor șef, încearcă să fii cel mai bun. Ridică-ți singur propria statuie, înainte de a ți-o ridica alții.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

59 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    “Participăm la Eurovision cu intenția de a ne clasa în primii 20.” (Dan Bittman)

  2. “Ridică-ți singur propria statuie, înainte de a ți-o ridica alții” – cred că formularea mai potrivită este “Ridică-ți singur propria statuie şi ceilalţi vor veni să o admire”

    • #3

      “Ridică-ți singur propria statuie şi ceilalţi vor veni să o darame”

    • #4

      Acum nu se mai ridică statui, e prea multă muncă. Acum se împăiază.

    • #5

      “Ridică-ți singur propria statuie şi ceilalţi vor veni să se pi** la umbra ei”

    • #6

      ridica-ti singur propria statuie si ceilalti te vor diagnostica cu narcisism patologic.

      Asa cum nu imi pasa de statuile altora, asa nu imi pasa ca as putea avea propria mea statuie. Plm, oricum statuia nu ar surprinde decat un pic din carcasa (si aia cam deformata de la abuzurile alimentare) si absolut nimic din bogatia mea interioara uriasa.

      Eu nu vreau statuie, dar daca ma momiti cu o nefiltrata rece nu zic nu.

    • #9

      nu are nici o legatura specialul cu ce spun eu.

    • #10

      Omul asta a transportat cu parapanta o victima din creierii muntilor direct in curtea spitalului Judetean

      lumea îşi dădea seama cine e cu adevărat tipul cu parapanta în 2003, când numele lui Tomi a făcut un scurt tur de mapamond. În acel an, în timp ce se antrena pentru X-Alps, Toma a salvat o viaţă. Se întâmpla unde altundeva decât în Parâng, unde o tânără turistă căzuse într-o prăpastie, iar rănile la cap necesitau îngrijire rapidă.
      Salvamontiştii ştiau asta, cum şi Toma realiza situaţia. Pe jos, le-ar fi luat ore să ducă tânără la bază. Însă Toma avea parapanta la el. Transformată într-o ambulanţă, parapanta i-a condus pe Toma şi victimă direct în curtea Spitalului de Urgenţă din Petroşani, după vreo 20-30 de minute de zbor prin vânt şi ger năprasnic. Tânăra a scăpat cu viaţă, iar Tomi a câştigat aprecierea oamenilor. Doctorii, cel puţin, au fost uluiţi. A fost şi o încercare de includere a zborului în Cartea Recordurilor. “Nu a intrat, dar nu conta asta aşa de mult. Important a fost că am salvat o viaţă”, spune Toma.

    • #11

      Întocmai, dai un exemplu tîmpit care nu are legătură cu textul.

    • #12

      Ratza, dar tu cam ce ai favut in viatza?

    • #13

      eu din EU, ai impresia că simt nevoia să-mi destăinui viața personală unui neica nimeni?

  3. #14

    Pai ala e francez, ce asteptari poti sa ai de la ei? Ei au participat la multe razboaie, pe unele le-au castigat iar la altele s-au multumit cu clasarea pe locul 2 😀

    • #15

      Altora le-au intors spatele cu nadragii in vine.

  4. #16

    Ce-i drept, sunt multi austrieci, elvetieni si germani care participa la X-Alps si care tot anul se antreneaza fix in muntii aia. Poate un avantaj cat de mic tot au, desi asta nu-i o scuza pentru ca o mica greseala te poate costa foarte mult si poti sa cunosti tu muntii oricat de bine, ai facut greseala aia, la revedere. But still..

  5. #17

    Acum multă vreme, doi amici de-ai mei aveau o discuție nu tocmai amicală în urma unor evenimente nu tocmai pașnice.
    Unul dintre ei îi reproșează celuilalt:
    – Bă, răzbunarea e arma prostului.
    La care respectivul:
    – Da bă, asta e vorba preferată a celor slabi.

    • #18

      si modestia e un cuvant inventat de oameni mediocri

    • #19

      @semeketh Dar, culmea, o atitudine a celor ce au facut lucrurile sa se intample si prost inteleasa de aceia ce mai mult vorbesc decat fac.

  6. Și eu zic la fel: cum ai putea fi mulțumit că ești pe locul.. nu știu, ne-întâi? Să zicem că poate ai o oarecare satisfacție că ai ajuns până acolo, că ai depășit alți competitori, dar mulțumit? Mulțumit??

  7. #21

    eu nu inteleg de ce m-as mandri cu realizarile altuia. de ce m-as simti mandru ca steaua a castigat nush ce campionat. sau simona a batut-o pe nush care. bravo lor, dar care-i meritul meu in toate astea?

  8. #22

    cam ca jiji aseara…
    nimic de fcsb, tatare?

  9. #27

    Eu sunt mediocra rau, dar daca as fi pe locul 10 din 100-200 de oameni si astia ar fi cei mai buni in domeniu mi-as zice ca nu-i tocmai rau. Dar, cum ziceam, sunt al naibii de mediocra.

  10. #29

    Mai e si zicala prost inteleasa ca esti erou daca te sacrifici pentru un ideal/patrie etc.
    Orice idiot poate muri usor in razboi. Un adevarat erou in razboi este acela care a si indeplinit cu succes o misiune inainte de a muri. Nu doar calci in mini-bombe ca americanii astia tinerei acum la 22 de ani, iti rupi un degetelel si toata viata ai pensie de erou de razboi.

    • #30
    • #31

      theRaducu, Crezi ca merita efortul?

    • #32

      Nu despre asta era vorba, oamenii si-au asumat un rol greu si nu trebuie desconsiderati. ca politist riscul mai mare.

    • #33

      Era vorba despre faptul ca multi sunt considerati eroi de razboi, fara merit. Simpla deplasare intr-o tara din Middle East si calcatul intr-o bomba nu te face erou. Indeplinirea cu succes a unei misiuni de salvare/cercetare etc si apoi la intoarcere calcatul/necalcatul intr-o bomba te face erou.

  11. #34

    Cum saracie sa ai aceleasi conditii intr-o proba de rezistenta cand tu ai 40 de ani si castigatorul mai tanar cu 10? nu numai ca a terminat la 5 zile distanta de lider Coconea, dar si locul 2 a terminat la 2 zile dupa lider ( in editia trecuta) Totusi Coconea are un record, e singurul care a terminat competitia in toate editiile, sa fie clar ca nu vorbim de o cursa de 1-2 ore, deci daca o termini e o realizare. Cele mai bune performante le-a avut in 2007 si 2011 cand a terminat pe locul 2. Nu mai baga in seama aiurelile jurnalistilor, ei transforma orice in senzational, sporturile astea extreme nu se pot compara cu cele normale, mai ai in ecuatie si o constanta importanta: sa nu mori/ rupi gatul asa ca sa fii mediocru la un sport pe care se incumeta foarte putini sa il practice e o realizare ( personala).
    www.redbullxalps.com/live-tracking.html
    aici puteti vedea live, Coconea e pe 12.

    • #35

      Oricum cursa nu s-a terminat mai sunt 500 de km pana la final.

  12. #36

    Boss, a castigat in 2007 si 2011 competitia, in alti cativa ani a fost pe 2.

    • #37

      Hai ma, fii serios, doar suntem romani. Noi vedem doar rahatul de ce sa ne mandrim cu ceva realizari? La modul cel mai serios, nu pune la suflet, asta chiar e o trasatura definitorie a romanilor.

  13. #38

    Cand Coconea rupea gura targului la RedBull astia inca vorbeau de Guta si Minune.
    De 2 ani a inceput si omul sa fie promovat dar din pacate e la sfarsit de cariera.
    Acum scriu si ei de el ca e mai mainstream asa, nu ca locul 10 sau 12 are relevanta.
    Referitor la partea cu noi suntem romani, pe cand ceilalti au staff / mancare/ planificare/ all sorts of help al nostru a fost singur, abia de 2 ani au inceput cativa sa se implice, sa il ajute cu trasee, strategii, chestii care fac diferenta. Pana acum a fost el si cu psihicul lui, iti dai seama cum e sa te pregatesti de un asa traseu singur? Sa stii ca pe tine te asteapta un gigel si pe ala din urma ta il asteapta 30 ? Cu mancare calda, suplimente, studii de traseu si alte alea ?
    Toma a fost nr.1 acum ceva ani si nimeni nu avea habar pentru ca si atunci , ca si acum, la televizor se dadeau manele si circ .
    Faptul ca inca mai participa la 40 ani este o performanta , nu cred ca mai este un alt roman capabil sa il depaseasca in aceasta competitie.
    Cat despre main idea : impartasim aceeasi idee, doar nr.1 ramane in istorie .
    Pacat ca ai ales sa iti exprimi ideea asta dandu-l pe Toma exemplu, il faci sa para ceea ce nu este .

    • #39

      In istorie raman cei mai buni si cei mai slabi. Doar extremele ne capteaza atentia. N-ar fi rau sa fi ramas si noi impresionati si de lucrurile simple care azi par mediocre, ieri nu erau.

  14. Uiiiiii azăăăăă ceaaaaaampiooooooooozzzzz ….

  15. aici gresesti. sa fii numarul 10/12 in lume nu este nici macar aproape de mediocritate.
    sunt chestii pe care numa finalizarea lor te face smecher. Da, e frumos sa castigi si sa devii epic, dar uneori si smecher e bine.
    Poti sa te lauzi si ca mediocru, cand mediocritatea ta oricum bate la curu gol maximul majoritateii. Pentru ca e mai bine sa fii codas la oras decat fruntas la tine in colhoz.

  16. #43

    Cum, nu i-a sarit nimeni inc ap ca nu e pe primul loc? Ca pe Simona Halep toti au sarit, pana s-a enervat fata si a zis ca ea joaca pe teren, nu toti separatorii de miez de seminte de coaja.

  17. #44

    Ca unul care participa frecvent la competitii sportive si termin mereu pe la mijlocul clasamentului sau dupa prima treime, imi permit sa te contrazic.
    Niciodata, dar niciodata nu voi putea fi pe locul 1. Pentru ca intotdeauna vor fi unii mai tineri ca mine, unii care jobul lor e sa se antreneze nu sa lucreze 8 ore la birou, unii care genetic sunt mai bine construiti pentru sport.
    Dar in acelasi timp pot sa-ti spun ca niciodata, dar niciodata n-am abandonat competitia, indiferent cat de greu a fost. Iar lupta este in permanenta cu tine, cu fizicul si cu psihicul tau, care-ti spun in permanenta stop, opreste-te, e prea mult. Si tot timpul concurez cu mine, sa am un rezultat mai bun ca data trecuta, ca sezonul trecut.
    Eventual dupa ce participi la o competitie de anduranta, alergare, ciclism, triatlon etc te astept sa-ti reconfirmi teoria ca n-ai terminat primul.

    • #45

      bravo tie. doar ca nu esti erou, sub nici o forma

    • #46

      Dar nici nu e vorba de a fi erou. Erou e altceva, cel care isi salveaza camarazii pe campul de lupta, cel care se arunca in flacari pentru un semen pe care nu-l cunoaste etc.
      Aici este vorba doar despre lupte cu tine si despre depasirea unor obstacole pe care nimeni din cunoscutii tai nu vrea/nu poate/nu are chef sa le depaseasca.

    • #47

      atunci inseamna ca nu ai inteles esnta postului. cea care nu e de acord cu ridicarea in slavi a mediocritatii

    • #48

      Si eu ca participant la competitii timp de 15 ani, inca de la primul concurs local la 10 ani am iesit pe locul 1, si apoi timp de vreo 8 ani la campionatele nationale am iesit pe locurile 2-4 si le consideram mereu esecuri enorme si sufeream pe masura, si in permanenta imi doream sa fiu pe 1 si atat, dupa locul 1 nu mai conta. Am reusit abia la 18 si la 20 ani 2 titluri de campion national. Aia conteaza: sa fii cel mai bun, asta e sportul de performanta.

  18. #49

    Stiu, locul doi e pentru neputinciosi, insa pe mine nu m-a motivat niciodata performanta. Eu chiar cred in prostia aia cu contatul drumului si mai putin a destinatiei. De cate ori m-am concentrat pe rezultat a iesit prost. Nu mai vreau, conteaza ca drumul sa fie frumos. Nu imi intelegeam colegii de echipa cum pot sa se supere in halul asta in timpul meciului de fotbal din curtea scolii, eu eram acolo sa … joc, sa ma destind. Am renuntat rapid sa mai joc cu ei.

  19. #50

    Depinde la ce te raportezi: daca vrei, de exemplu, sa motivezi un copil destept, dar excesiv de emotiv, sa participe la concursuri, e foarte potrivit truismul ”important e sa participi…”, pentru ca doar participand in repetate randuri se va obisnui cu emotiile inerente concursurilor si va ajunge sa castige. Ar fi multe exemple, insusi faptul ca e laudabil sa participi intr-o competitie, intr-un domeniu care te intereseaza, chiar fara sanse de a castiga, poate doar ca sa vezi pe unde te afli in raport cu cei recunoscuti ca fiind cei mai buni.

  20. #51

    Brazilienii sa se lase de fotbal – cum sa pierzi cu 7-1. De la 0-0 au plecat ambele echipe.
    Federer sa se lase naibii de tenis – cum sa aiba >4000 de puncte in spatele lui Nole?
    Toate fetele sa se lase de tenis – distanta enorma fata de Serena.
    100km din distanta totala de >1000km este mai putin de 10%. Chit ca sunt abia la jumatate tot inseamna doar 20%. Este echivalent cu a pierde finala mondiala la snooker cu 18-14.
    Think about that a bit

  21. #52

    Daaaa! Sigur! Pai sa participe la competitie numai aia 5-6 care se bat realmente la o medalie. Restul sa stea acasa. Pe cei care n-au iesit pe podium sa-i scuipam si pe aia doi care n-au castigat sa-i aratam cu degetul.

    • de fapt esenta postului e alta.
      Nu e bine sa participi doar de dragul participarii. Trebuie sa castigi, culmea, uneori nu competitia cu restul, ci competitia cu tine.
      Doar exemplul nu mi se pare corect. La astea de ultra anduranta, practic numa terminarea este un castig.

  22. #54

    Aaaa, sa nu uitam, premiile sunt de-a dreptul nesimtite!

    The total prize money of 28,500 Euros will be divided among the Athletes according to their final position in the race field.

    1 €10,000
    2 €5,000
    3 €3,000
    4-10 each €1,500

  23. #55

    poate omu de la red-bull “terrieeeerr !!!” chiar nu e interesat de cat ii racaie pe altii pe ce loc a iesit el. gen halep.
    am fost la un semi-maraton pe munte. eu, o varza in materie de alergare pe distanta mare, cu atat mai mult pe munte. am terminat in fo 4 ore juma si am fost undeva fara numar la finalul clasamentului pe categoria mea. ca sa zic asa mi se rupea intr-un mare fel de locul pe care l-am avut. pt mine chiar a fost o mega performanta ca am terminat alergarea aia in picioare.
    si ceva duios avand in vedere ca avem tema motivationala:
    “daca s-a facut penicilina din paine mucegaita, cu siguranta si din tine se poate face ceva”

  24. #56

    Intr’o competitie exista un singur loc 1, dar nu e obligatoriu sa fie un singur erou (al acelei competitii). Intr’o competitie e NEVOIE de toti participantii!
    Mesajele motivationale nu comunica acelasi lucru pt oricare dintre noi, pe unii ii poate ajuta ! Nu vreau sa zic mai mult decat ceea ce am zis.

  25. #57

    Sunt unele situatii – si de viata reala dar si de joc de societate – in care sansele de castig sunt foarte mici – 5%. Si, mai ales in alea de viata, conteaza cu adevarat participarea din cauza ca e singura chestie care iti poate da iluzia ca esti stapan pe situatie. Iar a fi stapan pe situatie, pentru mine, e singura cale de a putea depasi situatia – de a putea spune ca bai frate, am facut tot ce mi-a stat in putinta, mi-am sacrificat sanatatea, dar de sinucis nu pot si nici nu vreau asa ca renuntam si mergem mai departe. Bineinteles ca nu ma refer la tenis sau la loto.

    Nu credeam ca tocmai eu sa ajung sa spun asta, dar si renuntatul asta la momentul oportun e o arta si putini o stapanesc.

  26. #58

    Ce competitie mai e si asta?

  27. #59

    Ti se pare ca nu a incercat?