O prietenă m-a rugat să susțin campania de strângere de fonduri a lui Paul Cojocaru, dezvoltatorul terapiei 3C pentru autism.

Aș vrea să știu mai multe despre el, dacă sunt printre voi oameni care au intrat în contact cu el sau au auzit de el. Autismul mi se pare una din cele mai crunte boli, să poți să îți ai fizic copilul lângă tine, dar să fie închis într-un turn de cetate, inaccesibil.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

27 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    legat de autism ieri am citit un articol ca s-a gasit cauza aceste boli. si nu sunt vaccinurile, nu!

    Daca imi permiti un link:
    www.koreadailyus.com/korean-american-professor-couple-identify-major-cause-autism/

    • #2

      autismul nu este o boala, e o tulburare de dezvoltare, e o mare diferenta.

    • #3

      Am citit si eu. Vom trai si vom vedea. Dar daca e adevarat – autismul poate fi prevenit si eradica ceea ce e un lucru bun. Ce ne facem insa daca treaba asta va presupune un vaccin… care … cum sustin unii cauzeaza autism 🙂

    • Nasol … cred ca Olivia Steer face implozie acum si a ravasit casa de nervi

    • #5

      certain bacteria in the mother’s digestive tract can develop immune cells that directly influence the baby’s brain cells development, deci respectivii au facut niste experimente pe soareci, si au “identificat” ei soareci cu autism, deci din articolul ala zic ei ca datorita bacteriei apar niste celule imunitare care fut creierul, e ca un fel de boala auto imuna, iei bacteria nu mai apare raspunsul imunitar si creierul se dezvolta normal, asta zic “oamenii de stiinta” ca e cauza autismului, o boala autoimuna ca un raspuns gresit si exagerat al sistemului imunitar propriu

      dar hai sa vedem cum e cu vaccinurile, apar celule imunitare ca raspuns al vaccinurilor, acele celule imunitare fut creierul, e ca un fel de boala auto imuna, daca nu faci vaccinul, nu apare raspuns imunitar si creierul se dezvolta ok, raspuns autoimunitar devastator poate aparea la orice alt organ, poti sa nu dai in autism, poti de-alungul anilor sa dezvolti cancere la acele organe.

    • #6

      sau poti, doamne fereste, sa ajungi ca silviu, sa faci analogii stupide si sa postezi aberatii pe net.

  2. #7

    off the record: fiind un cunoscator al problematicii autismului pot sa spun ca terapia 3c e kinetoterapie facuta cum trebuie – asta din informatiile putine puse la dispozitie.
    on tghe record: e recomandat ca orice intreprindere recuperatorie/terapeutica sa fie supusa unei cercetari independente iar rezultatele sa fie replicate si trimise spre evaluare catre foruri de specialitate. Daca astfel de rezultate vor fi acceptate in jurnale stiintifice cu factor de impact si vor fi recunoscute de catre autoritati medicale/psihologice atunci da. promovarea cum ca cateva ong-uri vor recunoaste terapia il dezavantajeaza in opinia mea. sugestia ar fi sa ia legatura cu o echipa de cercetatori de la orice universitate respectabila si sa investeasca in cercetarea asupra metodei.

    • O cercetare stiintifica in domeniul medical implica foarte multe persoane si ani de studiu datorita esantionaului pe care se va aplica aceasta cercetare. Nu exista foarte multe informatii (stiintifice) legate de aceasta terapie, insa orice “terapie revolutionara” are un inceput. Cate medicamente nu au fost privite cu scepticism la inceput, iar ulterior s-au dovedit a fi vitale in tratarea unor boli?
      In privinta publicarii cercetarilor in reviste stiintifice cu factor de impact (aici te referi la jurnale indexate in fostul ISI Thomson – actualul Clarivate Analytics – sau SCOPUS, ca restul nu au factor de impact) nu e relevanta revista, ci articolul stiintific in sine. Insa, nimeni nu revolutioneaza ceva in domeniul medicinei fara sa publice cercetarea intr-o revista recunoscuta (de exemplu Lancet).

  3. #9

    Fara o minima validare din lumea stiintifica in speta medicala ceea ce face el este un fel de nici nu stiu cum sa o numesc…un fel de lupta de a ajuta niste copii.Cum zice si colegul de mai sus daca reuseste sa capete recunoastere in lumea medicala dupa aceea practic posibilitatile sunt nelimitate si la fel si fondurile.

  4. #10

    Autismul nu e sindrom down.

    • #11

      cateodata ma intreb daca te simti obligat sa emani cate o tampenie la fiecare articol sau asa esti tu? habar nu ai ce vorbesti, dar ai lasat si tu un comentariu, ca si tu esti om, intr-un fel

    • #12

      Sper ca apreciezi ca am inceput sa imi tin gura la unele articole. :p

    • #13

      @maraka, corect. Nu e peşte ca stavridu’, nici echipă ca Rapidu’.

      Unele lucruri nu sunt ceea ce par. Multumim ca ne-ai adus aminte.

  5. #14

    Psihiatrii deja recomanda terapia 3c ca metoda recuperatorie. Plus ca deja se pune in practica in tari ca Canada, Rusia, Ucrania etc.

    www.sportautism.ro/media/stiri/

  6. #15

    nu stiu nimic de Paul Cojocaru, dar in loc de spalat cadavre si invinuit grupuri infractionale, o companie gen More Than Pub ar fi putut sa ii faca pro-bono un site care sa arate din mileniul asta si care sa fie usor de citit si cu domeniu propriu, asa apare super-shady si amatoricesc cu alea 50 de nuante de albastru.

  7. un prieten a lucrat cu copii autisti. a avut vreo 3, de la 6 la 10 ani. Adica a facut 4 ani cu ei. Si toti s-au dezvoltat ok, parintii foarte multumiti de el.
    insa il distrugea psihic pe el. intr-o saptamana avea ore cu 2, in alta cu al treilea.
    a zis ca nu-i mai trebuie. se bucura ca i-a pus “pe drumul cel bun” pe copii, dar nu mai poate.
    fusese la un speach din asta motivational cu un profesor universitar cu autism
    si omul vorbea coerent, totul ok, vorbea despre conditia lui fara probleme, n-ai fi zis ca e autist.

    dar asta dupa ani buni de terapie, lectii, jucat etc. psihologul (prietenul meu e psiholog – omul care are grija de copil) trebuie sa-i fie tata, mama, prieten, iubita, de toate aproape.

  8. #17

    Francis, permite-mi sa iti raspund

    In domeniul autismului, cel mai cunoscut motto care e il stiu e urmatorul “if you meet one person with autism, you meet one person with autism”. Ceea ce vrea sa zica ca toti sunt diferiti, faptul ca ai lucrat cu un copil cu autism, nu poti zice ca observatiile, terapiile sunt geberal valabile, ca abiitatile si incercarile pe care le au sunt diferite. Autismul e un spectrum cu diferite nivele (asperger, high functioning, moderat, sever) si se manifesta diferit (poti fi gigh functioning non verbal, sau sevwr si foarte verbal), poate fi cu speech impariment sau nu, cu intelectual disability sau. U,iar ce vezi in 5 minute nu inseamna ca asa e omul sau copilul ala constant. Autismul e definit ca o problema pe partea social si behavior, restul vin ca “bonus”.

    Legat de terapia 3c ,din expetienta mea din ce am citit 3 minute despre ea, pare o parte a terapiei Sensory integration. Ca o paranteza, autismul nu vine singur. Vine de multe ori cu Sensory Processing dissorder, cateodata cu ADHD sau epilepsii, nu ai doar auyism. Apropo de sensory processing dissorder care e comun la autism, e modul cum percepe omul autist informatia din exteriot (zgomot asurzitor sau poate nici nu te aude, la fel pentru vaz, miros, tactil, hipo sensibilitate sau hiper sensibilitate). De exemplu copilul nu stie unde se afla in spatiu vorpul sau in raport cu unele obiecte. Din ce vad el lucreaza pe partea a face corpul sa fie aware unde se afla in spatiu. E un fel de Sensori Integration, parte a terapiei ocupationale. Nu va aruncati ca rata la muci cand vine fiecare si zice ca a descoperit el o metoda revolutionara si te vindeca in x munite. Din experienta mea, autismul nu ss vindeca (decat daca poate a gost gresit pus diagnosticul dar se imbunatateste prin terapii, terapii care sunt un mix si se aplica in funvtie de copil, ca la poker, aplici strategie pe adversar. Un mix de terapii care inseamna si ABA, si floortie, si Ocupational Therapy ai Speech Therapy, si
    Social Integration. Problema la autism e sovial si behavior. Cum imbunatateste terapia 3 c (recunosc ca nici nu am citkt mult) partea sociala si comunicarea sociala?

    1
    • #18

      In momentul asta sunt putin ocupat si nu pot scrie mult, si credeti-ma, sa vorbesti de autism intr-un comentariu e mult prea putin, dar daca vreti, pot reveni cu o serie de comentarii mai lungi despre ce e vb. Cunosc copii si adulti cu autism, am interactionat cu parinti cu copii cu autism, cu terapeuti, am studiat putin niste carti in domeniu, as putea sa aduc o mica informatie sa ne facem o idee de baza cam ce inseamna, comportamentul copilului, terapii, dificultati, unde vad eu ca trebuie lucrat, etc. Si vad ca si alti oameni au o idee, vezi @charles, am putea veni fiecare cu ce stim

  9. #19

    Revin cu o mica mentiune sa nu creada lumea ca incerc sa demontez terapia 3c. Repet nu am citit mult despre ea, dar ceea ce am citit abordeaza doar un punct din cel al challage-urilor unei persoane cu autism.
    Tot referitor la autism, din cele x metode aparute(Apropo ABA stiintific zic ei ca are cele mai bune rezultate), ele functioneaza sau nu in functie de copil, de aptitudini sau dificultati, in functie de varsta biologica sua intelectuala, in functie de timp, in functie de terapeut, e o serie de variabile. Deci depinde de perosana, nu functioneaza la toti, nu la toti la fel, rezultatele nu-s la fel. E un trial and errror, incerci si vezi. Cand vine unul si zice ca a descoperit el o metoda care “a vindecat pe toti cu care a lucrat”, fugiti, e un scam. E o calatorie pe toata viata lucratul cu autismul, repet, din ce stiu nh vindeca, dar ajuta sa te descurci mai bine cu el, life skills, ajuta sa treci de la un nivel la altul, sa zicem de la moderat/classic autism la high functioning autism

    • #20

      Ai o romgleza de analfabet si te agiti de parca sta situl asta in comentariul tau. Tha fuck is wrong with u boi?

    • #21

      @super_fotbal, cred ca si-au exprimat mai multi colegi de comentarii sau chiar si Cetini parerea referitor la tine. Nu vad nici un beneficiu sa iti mai raspund si eu

    • #22

      Gata boss, nu ma mai iau de tine ca esti dur.
      As vrea totusi sa punctez comportamentul romanesc, nu am somn si am facut deja sex de doua ori. A se citi laba.
      Eu zic ceva naspa de tine, legat de ce ai zis tu aici si tu imi zici ca a zis nu stiu care nu stiu ce pe nu stiu unde. Care e legatura?
      Cam asta e ce va caracterizeaza pe multi si e o chestie banala, dar care va trage in jos. In realitate sunteti legati de maini si de picioare, dar aveti o replica cu care sa il legati si pe altul si apoi va uitati in gol. Voi vreti civilizatie, dar tot timpul sunteti la doua replici distanta de o palmuiala cum a fost aia cu gosoiu si palada.
      O injurati pe firea si cam atat, aia isi vede de treaba ei linistita ca pana o veni dna dupa ea isi aranjeaza treburile. Inlocuiesti firea cu dragnea, iliescu, tariceanu, voiculescu, vantu si toti astia care acum au bani sa le dea copiilor sa stea la loft si vezi cam in ce cacat va baga atitudinea asta de tzatza floarea.
      Ps: Mi se falfaie daca iti place comentariul meu sau nu, maine lucrez de la 9 la 1 asa ca ia cu paine.

    • #23

      www.sportautism.ro

      Buna Cristi! Cand ai timp te rog sa “rasfoiesti” acesti site unde ai sa intelegi mai exact ce inseamna 3C. Nimeni nu a zis ca prin aceasta terapie autistii se pot recupera complet. Ea vine in ajutorarea celorlalte terapii cum e ABA unde se lucreaza 1 la 1 si ajuta autistii pe parte cognitiva, limbaj expresiv etc. Deasemenea, pe pagina de facebook a dlui Cojocaru poti vedea multe filmulete din timpul orelor de terapie si unde se pot vedea evolutiile clare.

      P.s. oare d c toata lumea se ia de aspectul blogului? Omul e sportiv la radacini, nu webdesigner…dar asa ne place noua daca nu avem ce zice la subiect sa ne legam macar de ceva.

  10. #24

    Salutare,
    Ai intrebat de Paul Cojocaru:

    – Este un tip super OK
    – A pus bazele terapiei 3C in Romania
    – A fost premiat in Canada pentru treaba asta
    – Tine multe seminarii interne si internationale legate de terapia 3C
    – Are centura neagra 3 Dang in qwan ki do. Obtinerea ei implica foarte multa truda, perseverenta si seriozitate.

    www.facebook.com/photo.php?fbid=1889930301248569&set=picfp.100006948527959.1699271003647834&type=3&theater

  11. #25

    Apropo de chestia asta uite imgur.com/gallery/TCysr e interesant de citit.

  12. #26

    Foarte mișto și interesante comentariile. Pentru oameni care au în familie cazuri de autism cred ca pot fi folositoare.
    Pe de alta parte, Cetin,e bine ca ai aflat o grămadă de lucruri despre acest domn Cojocaru. Nu mai are niciun secret în fata ta :))

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam