Orange România, liderul pieței locale de telefonie mobilă, a pierdut definitiv procesul în care a contestat o amendă aplicată de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) în august 2016, când inspectorii au concluzionat că operatorul ar fi indus în eroare clienții prin utilizarea sintagmei “nelimitat” în promovarea beneficiilor abonamentelor din portofoliu.

Citește mai mult

Practic, Orange folosea termenul de NELIMITAT pentru ofertele lor, doar că, cu steluțe mici, într-un contract cadru, undeva, scria că, de fapt, nelimitatul ăla are niște limite rezonabile și alte formulări de astea care permit, de fapt, operatorului să te închidă când dorește el.

Să ne înțelegem, rezonez cu Orange la partea cu protecția de fraudă. Eu personal știu oameni care, când au prins abonament nelimitat la Vodafone, s-au apucat să descarce torente de pe mobil, pentru că, de ce nu, dacă tot e nelimitat? Sau cei care se sunau de pe un telefon pe altul și le lăsau deschise. Uite de aia, pentru că am nelimitat și e treaba mea ce fac cu el. Da, comportamentele astea trebuie sancționate.

Problema e că aceste comportamente apar fix atunci când tu, operator, vii cu minciunele de astea. AVEM TRAFIC NELIMITAT!! Și, normal, țugulanul român este Păi e nelimitat, eu fac ce vreau eu cu cei 5 euro pe care îi plătesc, e dreptul meu!! Și descarcă torente.

Pe când, dacă oferta ar fi gen 100GB net și 20 000 de minute, de exemplu, alta ar fi situația. Nu cunosc pe nimeni, absolut nimeni care să consume atâta internet. Am 1 abonament Digi și o cartelă Vodafone (pentru că digi are semnal nu în alte locuri decât orașe), pe abonament am 50GB, pe cartelă am 30GB și, cel mai mult net consumat de mine a fost 12 GB, când am fost plecat și m-am uitat la Netflix pe telefon până mi-a dat sângele pe nas. În rest, între 6 și 10 GB, iar eu sunt un extra heavy user de internet pe telefon, pentru că din internet trăiesc, la mine telefonul dă refresh la ceva la fiecare minut. Despre minute, nu vorbesc, nu știu dacă în ultimele luni am inițiat eu vreun apel telefonic, pentru că folosesc skype, whatsapp și telegram.

Așa că da, simpatizez cu Orange la fraudă, simpatizez cu justiția că a pus lucrurile la punct și nu a lăsat să prospere partea cu NELIMITAT!!!

Și care e faza cu Orange, liderul pieței? Pe ce bază?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

58 comentarii Adaugă comentariu

  1. ia rupt cu amenda de 5000 lei

    • #2

      Cred ca baietii de la Orange Finante se tavalesc pe jos de ras.

      Gen: ‘Baieti, la 5000 lei, mai vrem 1’ :))

    • #3

      iti dai seama, aia dau mai mult pe cafea, lunar, decat amenda vietii

    • #4

      Vezi oferta de fix de la Orange, 80GB traffic la internet fix, Traficul asta il fac intr-o sapatmaina. Fara torenti.

    • LOL, ce gluma de amenda. Orange trebui sa le dea banii ca in Filantropica: “Poftiti aici 10000 de lei. 5000 pentru amenda de acum si inca 5000 pentru o eventuala viitoare ocazie.”

    • Amenda a fost un iphone si un abonament pe 2 ani nelimitat.
      Orange global are o cifra de afaceri de 40 de milioane de amenzi in romania.

  2. #7

    Lider la numar de clienti – prepaid si postpaid.

    1
  3. o fi liderul pieței când definiția “pieței” include doar telefoane cu logo portocaliu :p

    asta e la fel cu mașinile, “best in class”… iar definiția “clasei” de mașini e așa de îngustă încât doar modelul ăla se încadrează.

  4. “Eu personal știu oameni care, când au prins abonament nelimitat la Vodafone, s-au apucat să descarce torente de pe mobil, pentru că, de ce nu, dacă tot e nelimitat? Sau cei care se sunau de pe un telefon pe altul și le lăsau deschise. Uite de aia, pentru că am nelimitat și e treaba mea ce fac cu el. Da, comportamentele astea trebuie sancționate.”

    Aici gresesti pentriu ca daca este nelimitat, atunci nu e treaba nimanui cat vorbesc sau cat downloadez. Operatorul trebuie sa-mi asigure capabilitatea tehnica sa fac asta. Nu e treaba operatorului sa-mi spuna ca n-am voie sa descarc 5 sezoane de nustiuce serial de pe torrente sau sa vorbesc non-stop cu cine vreau.

    La treaba asta vad doua solutii:
    – se renunta la treaba cu “nelimitat” si ai cartele/abonamente cu numar fix de minute sau trafic de internet
    – este nelimitat in sensul adevarat al cuvantului si operatorul nu poate impune nici o limita arbitrara asupra a ceea ce fac cu telefoanele mobile, inclusiv sa le las la incarcat, in camera diferite, si conectate intre ele printr-un apel telefonic.

    Sper ca ANCOM sau ANPC dupa caz sa-i amendeze sa-i usture curul pentru *-ele puse la oferte si tot felul de clauze avantajoase doar pentru operator si nu pentru consumator.

    • #10

      nu gresesc cu nimic. pentru ca, daca respectam totul, gen vai, e nelimitat si fac ce vreau, atunci respectam si FINE PRINT, care spune ca e nelimitat in limite rezonabile si tot restul. nu putem fi doar cu cerinte de corectitudine, dar nu oferim nimic in schimb.

    • #11

      Exista si in contractul pentru internetul fix – Fair Usage Policy. Asta ar trebui sa actionize si aici. Nu taxarea nesimtita dupa depasirea limitei.

    • #12

      well, fair usage mi se pare normal, vrei altceva, ia-ti de firma si iti tragi teava in casa. e de sanctionat minciuna cu AI NELIMITAT!! ori am, ori nu am, hotarati-va, ca eu poate sunt prost si nu citesc tot contractul.

    • Practic e nelimitat doar pentru oameni rezonabili care folosesc doar 10-20 de giga pe luna.

    • #14

      Din nefericire, ai dreptate! Sunt abonat Orange de aproape 2 ani si-mi contorizez traficul la ei. Nu folosesc facebook sau alte minuni.

    • #15

      Tot din gama abuz…. Tot romanul mergea cu telefonul de acasă la munca în Europa, ca doar nu mai exista roaming. Doar ca nu, tarifele de interconectare și terminare apeluri în alta rețea exista. La o utilizare normala, de genul, sunt în delegație o săptămână în Europa, dau și eu câteva telefoane în roaming, e OK, sunt niște costuri marginale care pot fi suportate de către operatori, dar la telefoane de câte 2 ore în care se discuta cu toate neamurile și asta zilnic, costurile devin brusc prea mari și abuzul evident.

    • Dragos: poftim. nu inteleg nimic. Am stat 4 luni inainte sa primesc mesaj cu “boss, folosesti cam mult roaming”. Dar intre timp nu am platit nimic.
      Am vorbit, de prin Malta, vreo 40 de minute la un singur telefon. Cost? 0.
      Asta cu ala din Romania.

      Cu prepaidu din sverige nu am roaming moca. Mai nasol cand trec alea 4 luni si nu mai am roamingu romanesc 🙂

    • #17

      Eu spuneam de momentul la care s-a scos costul pentru roaming. Atunci au inceput abuzurile; dupa care s-au desteptat operatorii si au bagat limitari de “fair use”. Nu spunca nu poti folosi telefonul in roaming sau ca ai costuri astronomice ca in urma cu cativa ani, dar nu mai e NELIMITAT.
      Chestia asta cu “nelimitat” merge de minune la clientul “pomanagiu”, o stiu operatorii, o stim si noi, dar daca ai ceva cap pe umeri, iti dai seama ca nu exista in natura nimic nelimitat (poate doar prostia – dar acolo e alta discutie si intra in ea si mama prostilor)
      Ce e frumos, ca se ridica un stegulet in departamentele de marketing relativ la pachetele “nelimitate” si modul lor de prezentare si “servire” catre client. Ce m-as bucura sa mai dispara din ofertele astea “Gratis si Nelimitat” – mie imi pare rau ca pica in capcana lor omul mai putin echipat intelectual/educat.
      Nu pot fi toti consumatorii doctori in Marketing, Economie comparata, Drept comercial si Semantica/lingvistica astfel incat sa ia decizii informate in legatura cu orice surubel isi doresc. Sigur, pentru o casa, sau un credit baban ar trebui sa-si dea seama de limitari si sa ceara/plateasca un ajutor calificat, dar pentru un contract de telefonie/net etc nu ar tebui sa fi doctor docent in cele de mai sus.

  5. #18

    am avut și eu orange, dar am rămas pe vodafon pentru că are semnal și la țară
    despre valoarea amenzii, dacă e doar 5 000 lei mi se pare frecție la picior de lemn

  6. #19

    Nu cred ca esti extra heavy user, eu rup 11 giga pe luna, fara youtube si torrente sau ma rog ceva youtube habar n-am. Pe cartela de romania am rup 4 giga de vineri pana acum fara torrente. Plus ca torentele au devenit ceva pentru cunoscatori. Nu prea mai stiu d-astia de varsta mea cu torente.

    • #20

      boss, eu nu folosesc aplicatii gen facebook, insta si plm, care isi fac refresh la minut ca sa iti suga toate informatiile. eu lucrez din browser, cu consum limitat, la majoritatea chestiilor pe care le fac.

    • #21

      Deci tu tii dezactivat cache-ul la orice aplicatie de net si vizitezi in jur de 100 de site-uri pe zi. Altfel nu se explica:
      – 11GB / luna = aprox. 400MB / zi
      – 400MB / 4MB (dimensiune medie a unui site) = 100

      Daca mai ai si un adblocker instalat, dublezi nr. de site-uri vizitate zilnic. Daca mai adaugi si cache-ul in discutie, duci numerele in derizoriu.

      Deci sa nu ne mai rahatim pe noi cu “eu rup 11 giga fara youtube si torrente”.

    • #22

      @Hai nu mai manca ciuperci. Ce spui tu acolo este echivalentul alora care nu trag apa dupa ce se pisa ca sa nu consume apa. Fugi inapoi in 2005 pe gprs.
      Nu mi-am luat telefon si nu dau bani pe cartela ca sa vorbesc la telefon.

    • #23

      beuy, eu nu folosesc alea din motiv de privacy, nu ca sa economisesc internet

    • #24

      Nu ziceam de tine, ziceam de baiatu ala care imi spunea mie ca el sta pe situ-uri si nu consuma. Eu turbez cand imi dau aia mesaj ca am terminat traficul si e sapte lire un gb si el imi spune ca nu consuma.

  7. #25

    Eu ultima data cand am fost in piata la Moghioros, lider era un burtos colorat (dar sigur nu era Orange).

  8. Lider de când? Pe ce segment?
    Am renunțat la ei în 2012 însă anul ăsta am descoperit că-n munți nu ai semnal la telefon decât dacă ești pe Orange. Și mai mai că-mi venea să iau un telefon cu 4 sim-uri în care să pun câte-o cartelă de fiecare dată când ies din oraș. Știi că pe data de X pleci la munte? Încarci cartelele, o dată-n an, cât să nu se piardă numărul și gata.
    Pe de altă parte, nelimitat înseamnă nelimitat. Da, dai jos 50 de giga de torrente. e nelimitat, indiferent că plătești 100 sau 20 lei lunar.
    Parcă și la Digi urlau unii într-o vreme că n-ai minute internaționale nelimitate, ci doar vreo 2000…

  9. #27

    pai cine vrei sa fie lider?
    budafon? 😀

  10. #28

    nelimitat inseamna nelimitat, nu manele cu fair use sau limite rezonabile. care e limita aia rezonabila? si nici nu intereseaza pe nimeni ce fac eu cu traficul ala cat timp nu incalc alte legi.

    • #29

      pai incalci termenii contractuali. tu vrei sa citesti doar nelimitat, nu si fair use, termenii sub care iti este asociat acel serviciu. practic, esti un roman romanind. vrei sa ai toate beneficiile fara nicio responsabilitate

    • #30

      daca zici nelimitat asta vrea sa zica ca nu exista limite. in momentul in care apar in contract termeni de genul “fair use”, “limite rezonabile” etc atunci abonamentul este LIMITAT si reclama care zice NElimitat este mincinoasa. si practic asta vrea sa sublinieze si amenda respectiva.

    • #31

      am inteles, si cu mine de ce te certi, ca aia am zis si eu?

    • #32

      A descoperit thebblack capitalismul =)))))

    • #33

      pai nu ma cert, te aprobam de pe margine cand m-ai acuzat ca sunt roman romanind, care vrea toate beneficiile fara nici o responsabilitate. nu, vreau doar onestitate si my money’s worth. uite ai 3 basculante de net. daca le consumi iti mai dam 2 roabe, ca suntem baetzi de comitet. daca tot nu iti ajunge, poate ar fi cazul sa mai sari la cap, ca serverele alea nu functioneaza cu rugaciuni si buna vointa.

      bine, exprima Dragos mai sus mult mai elocvent ca mine ceea ce vreau sa zic.

    • #34

      a, ok, eram pretutindenar, nu intelegeam despre ce vorbim. nunziceam ca TU esti roman romanind, ci despre romanul in general care vrea toate beneficiile dar nicio obligatie

  11. #35

    btw si vodafone o arde cu nelimitatu’

  12. #36

    Eu cred ca se pierde esenta aici…
    Nu ii vorba de amenda de 5.000 de lei , care normal ca este prea mica.

    Dar stai – cine hotaraste ca o amenda este prea mare sau prea mica ? Ii cumva proportionala din cifra de afaceri , sau sunt niste normative ?
    Daca aceeasi procedura se aplica magazinului din colt (sa zicem, dam cafea nelimitat oricui calca in magazin) – parca dintr-o data ii prea mare amenda ?

    Anyways, personal cred ca nu vor mai avea voie sa foloseasca termenul nelimitat in reclamele ulterioare, care o sa-i doara mult mai mult.

  13. #37

    Sper sa urmeze si altii.
    Definitia cuvantului nelimitat este una. Redefinirea termenului nu e ok. Punct.
    Cu steluta sau fara.
    Hai sa va amintesc de UPC care facea reclama la serviciile sale ceva de genul: ” te costa 1 leu pe zi”. Ok, hai fa-mi un abonament pe trei zile pentru ca aparent unitatea de taxare e de o zi.
    Sau mai frumos: Digi care nu iti face abonament la internet daca nu iti faci si la telefon. Sau Telekom. Sau pana mea. Facem reclama la servicii dar nu specificam ca vin la pachet cu altele. Deci si pretul e altul.
    Deci da. Nelimitat egal fara limita.
    Utilizare rezonabila e altceva. E un concept complet corect. Dar nelimitat cu limitari e o tampenie.
    Limba romana nu e formata din 10 cuvinte. Sigur ar putea gasi o alta formulare.

    • #38

      Sa gasesti o alta formulare pentru ceva ce vinde din cauza formularii gresite?

      De digi ce zici? tot nelimitat zic si ei la abonamentul optim nelimitat ,dar ai 40 de gb de trafic inclus.
      Da,nu iti baga costuri suplimentare dupa 40 de gb,dar ai viteza de dw de 128kb/s

    • #39

      “Sa gasesti o alta formulare pentru ceva ce vinde din cauza formularii gresite?” Exact. Da.

      40gb cu limitatare la 128 kb/s dupa. Deci nu e nelimitat. Ca sa exempific de ce e gresit: cumperi un ferari dar rezervorul de benzina are capacitatea de cinci litri. Deci e inutil.

      Ca sa intelegem mai bine: traficul de date are doua componente: cantitate si viteza. Din punctul meu de vedere limitarea unei componente inseamna limitarea traficului. Deci nu mai e nelimitat. E limitat.
      Si sunt impotriva oricarei firme care face redefinirea cuvintelor si se bazeaza pe stelute pentru a limita. Sau de a conditiona accesul la un serviciu de cumpararea unui alt serviciu fara a specifica clar acest lucru. Asta nu ar trebui sa fie o scuza.

      Uite la Metro: cele mai misto preturi, produse, alte alea. Dar in reclama spune mereu ca accesul in magazine se face pe baza de legitimatie.

  14. #40

    Pe telefon nu consumi 100gb dar pe PS4 se duc instant

  15. #42

    Apropo de poza. Cumpar S7 simplu. Ofer 900 de lei. Musai cu acte si vechime sub 6 luni

    • #43

      Bre, imi place mult S7. Cred ca e unul din telefoanele cele mai misto facute ever. Si fost tentat grav sa-mi iau unul. Multa vreme. Stii ce m-a convins sa nu? Mufa micro-usb. Prefer usb type C pentru ca e mai rezistenta si mai usor de introdus cablul in ea. La toate telefoanele am avut probleme cu mufa si cablurile dupa vreun an.
      Ca sa gasesti la pretul ala trebuie sa ai noroc chior. 🙂 Asta ca sa fiu eu ala care abereaza pe tema asta.

    • #44

      am eu unul, l-am luat de la o batranica din piata. da’ mi se pare ca cam bate si cand l-am dat de perete sigur a troncanit.

  16. #45

    Sunt de vreo 14 ani la Orange. Comparativ cu alți operatori, au mai puțini retardați la servicii clienți, și d-aia îi prefer. Pe parte de marketing, însă, sunt praf. Pentru chestia asta cu “nelimitatul” ar fi trebuit să-și ia niște șuturi zdravene atât compania (amenda aia e un fel de frecție), cât și intern departamentul sau oamenii care au venit cu ideea (din fericire pentru ei, au primit, probabil, felicitări pentru că “nelimitatul” lor limitat prostește fraierii).
    Apropos de marketing, încerc de o lună să-mi iau de la ei un telefon cu prelungire și majorare de abonament (da, știu, fraier, cartelă pre-pay, plm, abțineți-vă, vă rog, că sunt țicnit și-mi place să dau bani mulți lunar pe un abonament la Orange, na!). Încă nu am reușit să iau. Încearcă de fiecare dată să-mi bage pe gât televiziunea lor de 2 lei și net-ul, bagă vrăjeli că nu au telefonul pe stoc și nu-l mai aduc, dar dacă par interesat de tv și net, brusc “se rezolvă pe comandă în 2 sau 3 zile”, mă aburesc cu beneficiile alea (puncte thank you, vechime, plm) care mi-ar aduce ‘jde mii de reduceri la telefon și chiar mi-ar mai da ei bani de la ei în loc să plătesc eu, DAR numai dacă îmi bag tv și net de la ei etc. etc. Și fac chestia asta destul de agresiv, vrăjesc bine de tot, astfel încât, dacă tragi linie, pentru un telefon pe care aș da vreo 200 de euro și pentru 3 euro în plus la abonament (adică ceva simplu) aș ajunge de fapt să plătesc lunar o sumă de 2 ori mai mare dacă aș accepta vrăjeala lor.

    • #46

      voi aveti rabdare, eu nu ii ascult pe niciunul din astia, tarabagii din callcentere, platiti la comision. nu imi rezolv ce iti cer, inchid telefonul, ura si la gara

    • #47

      Orange sunt cei mai jegosi la retentie clienti. Se schimba treaba doar daca le spui “ma portez”. In secunda urmatoare te suna cineva si-ti face si un mumu telefonic. Altfel nu iti dau nimic.

      PS: cand am trecut de pe abonament pe cartela, m-au sunat sunat sa ma intrebe de ce vreau asta. Le-am zis ca plec din tara definitiv si vreau doar sa pastrez numarul. “Dar cum, se poate? Avem abonament special pentru oamenii care pleaca din tara”. Am ramas perplex. I-am intrebat daca cineva (unde “cineva” se refera la un om in deplinatatea facultatilor mintale) a acceptat vreodata asa ceva.

    • #48

      =))))))))) am ras #rl

    • io am ramas la abonament. 42lei/luna se duc la vodafone. Cu cartela and shit mi-e prea lene.

    • #50

      Nu garantez ca te incadrezi la “zdraveni la cap”, dar la “oameni” sigur nu.

  17. #51

    Relativ offtopic: Mai are cineva aplicatia Orange instalata pe Android care a decis, din proprie initiativa, sa ruleze in fundal si sa arate o notificare cu ceva Funny Bits?

    • Eu am pe Android 7.0 (stiu, e o versiune retardata, insa nu doresc in urmatorul an sa cumpar alt telefon, asta e ok) dar nu ruleaza in fundal si nici nu ma notifica cu funny bitz, ca altfel zbura de mult pana acum. Vezi daca nu ai activat ceva prin aplicatia vietii. 😀

    • #53

      @Andrei da, am eu. Adica aveam ca am dezinstalat-o. Plus ca cere acces la contacte.
      Si da, pornește o prostie, Funny Bits.

  18. Probabil liderul pietei dupa numarul de client. Asta e un criteriu clar de departajare.
    Si cum adica, nelimitat nu inseamna defapt nelimitat? Hmm…

  19. #55

    io am orange pe telefonul de serviciu. pe langa asta mai am un telekom si un digi si de obicei mai am pe langa mine un coleg cu vodafone. pe nicaieri pe unde am fost orange nu avea cel mai bun semnal sau cea mai mare viteza. celelalte variau, mai cresteau, mai dispareau, dar orange nu era niciodata primul. si acolo unde crapau si orangeul si digiul telekomul m-a scos din rahat.

    • #56

      Cred ca sunt singurul fraier care mai are orange. Si care e relativ happy cu ei. La mine acasa, pe langa bucuresti, orange era singurul cu 4g. Si asta multa vreme. Dupa aia au venit si restul. Pe unde am umblat rar am avut probleme. Basca aveam semnal si in lift la munca unde altii erau derutati complet.
      Azi am si vodafone si orange. Pentru uzul meu normal nu am observat niciodata diferente intre retele.

  20. #57

    Eu nu inteleg ce fac unii cu atata net. Am un abonament de 25 de euro de la vodafone si vreo 65 gb de net pe el (am avut si 85 la un momendat nu stiu ce bonus kkt), niciodata de cand ma stiu la vodafone in 17 ani de abonament nu am folosit cred ca mai mult de 1-2 gb de net si aia cand m-am pus pe download. Acasa am wireless si fibra 1 gb viteza, si sa vreau nu am cum sa stau pe net sa folosesc atata. La fel cu minutele am nelimitat, dar nu cred ca am vorbit mai mult de 6 ore adunat pe luna (la modu exagerat), dar mai aproape de adevar e undeva la 1-2 ore vorbite in mod normal pe luna.

  21. #58

    Până la Curtici am avur probleme cu Digi de două ori: pe aproape de Brașov și undeva într-un câmp aproape de Arad. În rest a mers brici, fără probleme, deși da, calitatea semnalului a fluctuat, nu am avut peste tot 4G, nici măcar 3G. Dar m-am dat huța liniștit și-n câmp 🙂

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam