Citeam ieri cum Moise Guran a devenit și specialist în pământocultură și cum declamă el cu mânuța aia dolofană pusă pe inimă, că nu are nimic dacă străinii cumpără pământ în România. Ah, și consideră că 20 de miliarde de euro e o sumă imensă, de care nu poate dispune nimeni. Cam valoare achizițiilor pe care le face google într-un an. Dacă sunt cumpătați.
Ați auzit de biodiesel?
Biodieselul e un carburant obținut din rapiță sau soia, carburant care trebuie introdus obligatoriu în compoziția benzinurilor aflate pe piață, în proporție de minim 5%. Motivația este destul de neclară, justificările sunt destul de ambigue, dar producția este extrem de profitabilă.
Milioane, zeci de milioane de hectare de teren fertil sunt cultivate cu rapiță, destinate producerii biodieselului. Prin urmare, de câțiva ani, există o reală vânătoare de terenuri în țările în curs de dezvoltare și în africa, iar în unele țări, gen Etiopia, peste 70% din terenul fertil este deja ocupat cu culturi de plante energetice. Oamenii mor de foame, dar ce lipsă de poluare splendidă…
Nu vreau să mai divaghez în amănunte care nu interesează pe nimeni.
Pentru că problema e simplă. Dacă cultivi rapiță pentru benzină, nu mai ai unde cultiva alimente. Iar în românia, prețul terenului agricol este infim, comparativ cu alte state europene. Suntem, ca țară, un eldorado pentru cei ce se ocupă cu asta, dar se pare că, la nivel executiv, aceste lucruri scapă/
Ce îi va împiedica pe Monsanto de exemplu, să cumpere pământ ieftin, pe care să crească benzină scumpă? Probabil nimic. Ce vom mânca noi? Desigur, castraveți de la bulgari și gulaș de la unguri. Cu ce vom cumpăra acei castraveți? Cu scoici de pe plajă.
NOU
De ce mi se pare mie aceeasi idee cu impozitarea pamantului care nu produce? Nu isi pune nimeni problema lantului de productie sau a faptului ca nu ai unde sa vinzi productia, noi stim ca taranul trebuie sa produca grau pentru boieri. Desigur, daca taranul roman produce grau insa din cauza lipsei de subventii e mai scump decat cel american noi vom importa grau de la americani si o sa ne doara in cur de taranul roman, insa daca nu pune grau si lasa pamantul parloaga ne deranjeaza.
Care e diferenta pentru mine daca pamantul meu e cumparat de un roman sau un strain? Tot bani sunt aia, cineva tot il lucreaza. E cam la fel cu uzinele Dacia – le-am vandut strainilor si totusi exista, lumea nu s-a terminat.
NOU
Da, e fix ca la uzinele dacia. Fix.
NOU
Bre, eu nu contest ca sunt mai prost de felul meu, insa care e diferenta intre a vinde strainilor un teren agricol sau o fabrica? Ca pana acum am auzit cat de bine e sa vina strainii sa investeasca la noi, sa cumpere Dacia, Lafarge, Sidex, poate Oltchim si acum vad cat e de nociv sa ne cumpere terenul agricol.
NOU
hai sa iti dau un exemplu. (cifrele actuale nu le mai stiu, nu am mai baut de mult cum omul).
om cu cateva zeci de ha teren. avea o cultura care necesita munca manuala multa deci si oameni.
lucra de niata pana seara, avea scule, angajati si nu la negru.
facea un rulaj de bani mare. investea 500.000 euro primavara, dupa ce termina toamna cu impozite/salarii/reparari ii ramaneau maxim 10.000 euro. de atunci statul l-a phutut tot mai tare in fiecare an. ajutoarea deampixulea, impozite si rahaturi, sicanari, plimbari cu acte, inspectii si amenzi pe motive imaginare.
in final lucreaza el si un fiu doar, fara salarii declarate, pune lucerna pe 90% din teren si grau sporadic. a vandut tot ce a avut ca parc de masini pastrand numai ce are nevoie pentru lucerna.
ii raman in mana cam 5000 euro pe an.
dar rulajul nu mai e de 500.000 euro, baga in jur de 10.000 pe an.
acu calculeaza cat a pierdut statul din cauza nesimtirii crunte de care da dovada.
NOU
@user
Cifrele sunt gresite
500.000 de euro rulati la cateva zeci de ha arabil ?
In primul rand, in acest moment cine are cate zeci de ha, le are grupate, deci costuri rezonabile. Costul de lucru pe ha creste cu cat suprafata este mai mica.
La un ha arabil de grau, propietarul primeste fie 600 kg grau/ha, fie echivalent banesc.
Te asigur ca in acest moment este rentabil sa lucrei pamantul, asta de la o suprafata de 20 de ha in sus.
E posibil ca omul tau sa se refere la produse care necesita recoltare manuala, dar si acolo, aia cu impozite, taxe, e relativa.
In ceea ce priveste cumpararea pamantului de catre straini, ea va fi aceea care va ridica pretul terenului arabil din Romania.
Nu se va ajunge la preturi gen Germania/Franta, dar macar daca ajungem la nivelul Portugaliei si tot va fi foarte bine pentru cei care au teren.
PS.1 Chiar daca va creste pretul terenului, pretul produselor nu va creste, ba chiar vor scadea. Demonstatia e foarte simpla, in doua cuvinte e vorba de productivitate /mecanizare si mai ales ca deja preturile bazate pe importuri.P
PS.2 Nu vorbesc din carti sau din ce am prins la o cafea cu prietenii.
NOU
Persoanele juridice puteau cumpara si pana acum teren (Monsanto). Legea se refera la persoane fizice
NOU
@Arhi
Pe bune, tu crezi ca cine face afaceri in agricultura cumpara teren pe persoana fizica??? Si a asteptat 1 ian 2014? Serios??
Am o veste pt tine: s-a cumparat cam tot deja de ani buni.
NOU
@Kuky : au cam luat-o pe arătură și Arhi si Zoso in ultima jumătate de an. Cred că excesul de România ajunge să dăuneze înte-un final.
NOU
@Kuky
In Romania, casele si terenurile se cumpara pe pesoana fizica.
E mai rentabil cand le revinzi sau le pui sa produca.
La terenuri agricole de exemplu. Cum crezi ca e mai rentabil, sa vinzi recolta ca firma sau ca persoana fizica ?
Subventia pe ha o primesti oricum.
NOU
eh, te pui cu specialistii, care stiu ei?
NOU
Coane, as putea sa fiu mult mai explicit, dar apoi ti-ar cere niste “baieti” datele mele 🙂
Adevarul este ca am teren arabil, o suprafata maricica si il am dat in arenda de multi ani.
Normal ca m-a interesat problema ca sa stiu cat ar fi normal sa primesc de la arendas.
NOU
@Jerome
Ar fi bine sa nu le revinzi. In ultima vreme fiscul considera ca de la doua vanzari in sus presetezi activitati economice si iti trimite tidula pt TVA-ul pe care ai uitat sa-l donezi la stat.
Te-ai gandit vreodata ca in marea majoritate firmele respective NU VAND recolta in RO, ci o baga intr-un alt produs finit sau o exporta?
@Arhi
Tinand cont ca am vreo 750 ha de teren as zice ca ma pricep.
PS. Am observat ca in general, orice enormitati ai zice, devii malitios daca esti contrazis.
NOU
Mi se pare normal
NOU
Romania acum e un fel de America la inceputuri. Toate natiile se bat pe bogatiile noastre. Da-ti seama ce jmecheri o sa fim peste cativa ani avand in vedere nivelul de jmecherie al Americii. 🙂
NOU
Doar ca terenurile americanilor sunt detinute de… americani. Care culmea, sprijina agricultura de ramai prost ce au p-acolo (vazut de mine cu ochii mei).
NOU
Ui ui ui bre Arhi, daca ar sta lucrurile asa cum spui tu… Dar nu, din fericire, de data asta esti departe, departe, departe…
NOU
Arhi: si ce, romanu verde nu poa sa puna el rapita? Crezi ca mai e mult?
In India i-au invatat p-aia sa puna rapita si s-a apucat indianu sa cultive la rapitza pana s-a dus pe pula pamantu. Cica e destul de nociva pentru pamant.
Dar, globalizarea vine si cu faze d-astea.
NOU
animal00-ul are dreptate.
seaca pamantul rapita. te pishi pe el de ogor daca nici iarba nu mai creste dupa cateva ture de rapita.
NOU
“Dacă cultivi rapiță pentru benzină, nu mai ai unde cultiva alimente.”=Daca folositi internetul pentru porn, nu mai aveti timp pentru educatie si instruire, deci va tai teava de internet…..
mai spun si am mai spus-o: nu este de vina cel care cauta/gaseste portite si scurtaturi in lege (este natura lui de antreprenor/intreprinzator sa faca asa ceva), dar este vina statului ca nu creaza un cadru legislativ CLAR de ingradire/dezvoltare (dupa caz) a unor activitati anormale/benefice…… dar pt asta ar trebui sa avem o strategie de dezvoltare pe termen mediu/lung, cu CATEVA domenii si in care sa excelem; unul din aceste domenii ar trebui sa fie agricultura……iar statul nostru incurajeaza dezvoltarea ei cum…….? si nu pun intrebarea doar pt acum, ci pt ultimii 24 de ani
daca in loc de rapita ar planta “iarba” ai fi de acord??? ca si aia e nepoluanta…
NOU
prietene, nu banaliza o problema teribil de importanta. alimentatia nu e iarba, magazine dacia sau alte gunoaie, ci ceva vital.
NOU
Hai ca in 2-3 ani trecem pe canabis, sa fie toata lumea multumita.
NOU
ai uitat de hashtagul de la sfârșitul articolului: #unitisalam
NOU
1. Fara integrare pe verticala agricultura nu este rentabila la mai putin de 300ha.
2. Sistemul actual de subventii nu incurajeaza foarte tare productia agricola in scop alimentar vs cea de plante cu rol energetic (vezi nivel subventie la hectar).
3. Bunul principiu romanesc “sa moara si capra vecinului”: am cautat sa cumpar niste parcele sa pot grupa niste teren pe care-l detin. Bulangii cereau pret de parca era teren intravilan in oras nu arabil la 100% buda in curte.
4. Executivul foloseste “noi nu ne vindem tara” doar in anii electorali. Culmea e ca prinde la fraieri.
NOU
problema noastra vitala, dupa parerea mea, este ca NU PRODUCEM in tara asta mai nimic, iar ce producem are valoare adaugata foarte mica.
anul acesta a fost un an foarte bun pt agricultura, crezi ca se vor imbogatii taranii? nu, nici vorba, tocmai pt ca productia a fost mare vor scadea preturile de achizitie la cereale.
in concluzie, pt mine evident, daca agricultura nu va merge mana-n-mana cu tehnologia noi vom fi tot piata de desfacere pt multinationale de aiurea…… cartofi polonezi, ceapa olandeza, fasole chinezeasca, mere unguresti, rosii turcesti
NOU
Lol. Ăsta e articol din 2007?
NOU
Te trezesti la realitate? Mai exact, ce mananci tu acum care sa fi fost produs la noi in tara? Aud? Cartofii sunt din Austria. Rosiile din Turcia.
Asa ca las-o mai moale, nu te ambala cand nu stii despre ce vorbesti.
Fyi, biodiesel se face mai ales din porumb si ce este foarte misto la el este ca in multe cazuri merge pus direct biodiesel 100% in rezervor. Motorul nu explodeaza, nu pateste nimic iar singura exceptie sunt cazurile de motoare mai vechi care au garniturile facute dintr-un cauciuc care se dizolva in biodiesel. Garniturile de cauciuc sunt problema, nu partile metalice.
Petrolul este finit, biodieselul poate fi produs la infinit asa ca e normal sa se faca trecerea treptata la biodiesel. De fapt, daca nu existau marile concerne petroliere, se facea trecerea de mult, UE fiind foarte receptiva la initiative ecologice.
NOU
Taci bai cu biodieselul tau din porumb ca habar nu ai ce zici
NOU
Sunt de acord cu tine….pamantul ar trebuie folosit pentru a hrani populatia. Insa si poluarea este o problema de luat in serios. Raspunsul la aceasta problema ar putea fi uleiurile vegetale uzate. Exista, mai ales in Bucuresti, cateva centre de colectare ulei uzatcare se ocupa exclusiv de aceasta problema. O mai buna gestionare a acestui deseu si transformarea acestuia in biocarburant ar putea fi una din solutiile acestei probleme.