Având în vedere abundența de credite de pe piață, banca națională s-a gândit că e cazul să restrângă un pic condițiile de creditare și să pună șaua pe client, că parcă prea își luase lumea în cap.
Așa că, dacă vrei un împrumut de să zicem 10 000 euro, va trebui să depui la bancă o garanție de 13 300 euro. Mi se pare normal, când faci împrumut la bancă, îl faci just for fun, tu de fapt dispui de bani, dar na, intri și tu în rândul lumii.
Bine, râdem glumim, dar e o măsură bună. Dacă stai să citești la Urban câți retarzi sunt revoltați că banca îndrăznește să le ceară banii înapoi, te ia durerea de burtă.
NOU
Eu am avut credite la 5 bănci. Nu am avut nici o problemă cu ei. Dacă nu luam credit, nu aveam locuință. Ce plm să-i înjuri ? Cei care înjură băncile să stea 35 de ani la cort, să adune banii și then să-și cumpere o casă. Da ?
NOU
da’n chirie nu se mai poate sta? s-a interzis cumva si nu stim noi?
NOU
chestia asta va scadea preturile la apartamente si ii va face pe cei ca RBoy sa se dea mai putin rotunzi in vreo cativa ani. Spor la plata ratelor pe…35 de ani!Daca mai traim pana atunci.
NOU
Iti dai seama ca de acum incolo nu mai vedem plasme pe peste tot, soferi cu masini de 20.000 de Euro peste care sta sa cada casa si asa mai departe?
Lista poate continua: persoane cu laptop de mii de euro care nu au bani de net, cocalari cu Iphone, etc
NOU
” clientul trebuie să dispună de o garanţie reală (în general ipotecară) sau personală (de exemplu poliţă de asigurare) de 133% din suma împrumutată”
Asta nu inseamna ca ai 13.300 de EURO, ci o casa/teren care valoreaza cel putin atat sau asigurare pe minim suma asta, probabil cesionata in favoarea bancii.
Daca s-ar aplica astfel de reguli si la creditele imobiliare ar fi minunat. Din pacate, rahatul bancar se bazeaza pe proprietati supraevaluate, asa ca nu cred ca se va intampla asta in curand.
Bun si bronzul…
NOU
Problema nu e la banci ci e la noi, romanasii. Ganditi-va ca sunt oameni printre noi care au facut credite de nevoi personale doar ca sa isi mai puna un bax de bere in plus in cosul de la Carrefour! Multi dintre noi sunt destul de stupizi ca sa isi cumpere pe credit toate inutilitatile gen telefoane scumpe sau chiloti de firma. Noi luam credite doar ca sa epatam! Nimeni nu se gandeste la investitii, toti iau doar bani pentru consum (se pare ca la noi nevoile personale au cu totul un alte inteles). Nimeni nu se gandeste sa bage banii intr-un business sa ii inmulteasca! Noi doar consumam in prostie si atat!
NOU
Numai frustratii ii judeca pe altii. Comertul este liber, mosule! Este “sânjele” economiei. Fara cumparatori e ca si cum am produce bunuri si apoi ne-am “mictiona” pe ele. Cum vrei sa circule banul? Cu RATB-ul?
Vina apartine doar BNR-ului si guvernelor ca nu au pus piciorul in prag din timp. De fapt, politicienii iau mita de la banci ca sa le lase reglementari lejere.
Problema nu sta in televizorul pe care ORICINE are dreptul sa si-l doreasca si sa-l cumpere!
V-ati inmultit, “moralistilor”!
NOU
@culaie, ori e liber comertul, ori trebuie sa puna aia piciorul in prag. Hotaraste-te.
NOU
@culaie: esti stupid. din cauza ca sint multi oameni ca si tine care nu au habar de valoarea banilor si nu stiu sa-si sincronizeze nevoile cu posibilitatile, apar astfel de masuri….
sint sigur ca nu intelegi ce spun, cocalarule.
NOU
e de bine
NOU
Bun asa, insa eu ma intreb ce naiba va tine in viata bancile de acum incolo? Bine, nu ca as muri eu de grija lor.
NOU
@nina: oamenii vor mai face credite. doar ca acum le vor face doa cei care le vor si plati
NOU
Nina, bancile au ramas in viata si inainte de 2006, momentul de boom al creditarii. Evident, pe vremea aia gancile nu aveau agentii in fiecare intersectie. Daca mergi de la Unirii pana la Tineretului colt cu Calea Vacaresti gasesti 5 agentii Raiffeisen. Ceea ce mi se pare foarte mult. Principala sursa de venit a bancilor ar trebui sa fie din creditarea firmelor, adica din cresterea unor biznisuri.
NOU
Acum, chestia cu garantia a fo’ la fel si pana acum. Adica banca iti evalua imobilul si-ti dadea credit maxim 85% (variabil, dupa banca) din valoarea lui.
E scris invers, iti da mai putini bani (vreo 75%), dar tot aia-i.
NOU
Isarescu fumeaza marfa proasta. Garantia de 130% a fost, sub diferite forme, in vigoare si pana acum. Sunt la al 3-lea credit imobiliar din ’97 incoace si nu cunosc alt mod de contractare.
Putea sa ia masuri in 2005, nu acum. N-a descoperit el gaura in covrig!
NOU
bai serios acuma e grava m-am dus ieri la restanta si aveau aia din sala 3 iphoane 4 si 1 d-ala mai vechi. unu chiar mi l-a fluturat prin fata ochilor ca sa il observ…
NOU
Pa credite, pa refinantari
NOU
dacă nu ar fi avut dobânzi de 70%, dacă în Ro ar fi existat un pic de stabilitate, dacă nu se dădeau credite de milioane de euro la șmecheri, în condiții ”deosebite”, dacă, dacă și iar dacă… nu s-ar fi ajuns aici.
nu am avut niciodată niciun credit și nici nu am vreun gând, dar mă bucur enorm pentru băncile care acum primesc printre dini de la unii…
NOU
@culaie: Ma declar si eu un moralist infocat. Nu inteleg pe cei care-si fac credit pentru ifon, plasma sau leptop scump.
Te intinzi cat te tine plapuma punct. Daca esti rational.
Un ifon costa ~20 de milioane da ? Si tu castigi 10 mil pe luna … las-o in plm , numai cat vad cifrele ma apuca rasul.
Culmea mi-as putea cumpara unul cash de pe ebay sau chiar emag, dar ! E o prioritate ? N-am scaune in casa si sa-mi iau ifon ? Merita 20 de mil ?
NOU
cand sint multi bani pe piata, bancile arunca in tine cu ei, adica conditiile de creditare sint mai lejere. cand nu mai sint bani pe piata, conditiile sint mai nashpa pentru consumator.
e asa de greu de inteles si de acceptat aceast lucru?
NOU
hary » bani pe piata sunt cacalau, ca nu au disparut nicaieri, masa monetara nu a disparut brusc in aer. bancile fac profituri uriase, plus miile de miliarde injectate de stat, pentru a le plati bancherilor bonusuri de zeci de milioane.
NOU
@arhi: nu ma bag la discutia asta.
consider ca sintem prea departe de fenomen, ca sa putem sa ne dam cu parerea in mod calificat despre ce se intimpla pe pietele financiare in acest moment. cel putin eu nu sint in masura sa apreciez ce se intimpla….
de aceea raman la regulile simple, inteligibile pentru mine, care suna cam asa: imi permit, cheltui bani – nu imi permit, nu cheltui. acesta este in fapt mecanismul societatii de consum. noi inca nu am ajuns la acest nivel.
noi inca confundam necesitatile cu dorintele si visele…
NOU
Auziti bai nene da in Ro nu exista o baza de date cu astia datornicii ca sa nu le mai dea credite pe care nu le pot plati? In Anglia iti face un “credit check” si vede daca iti mai poti permite un imprumut. Pt ca daca tu ai salariu de 700 si inprumuturi de 500 de pkatit pe luna clar iti mai raman 200 care nu s de ajuns sa le dai de mancare la copii prin urmare nu mai poti sa platesti inca 100 pt un nou imprumut. Nu e asa ceva in Ro?
NOU
@zimbrul: clar, este si in RO o baza de date care se poate consulta. problema este ca pana ajunge unul in baza aia de date si-a luat un credit ipotecar si inca multe alte credite de nevoi personale pentru shopping si mers in concedii.
te distrezi acum, platesti mai tarziu. las ca ne-om descurca noi cumva.
NOU
hary » am impresia ca zimbrul zice de un credit check, la noi e doar baza de date a datornicilor, nu si a celor ce au prea multe credite.
NOU
@Arhi, la noi te intreaba cand iti faci credit, daca mai ai si alte credite, nu este o astfel de baza de date. Relatia banca-client roman merge pe incredere. 🙂
NOU
Alina, vorbeşti discuţii. Dacă vorbim de bănci, există bază de date comună. Dacă te-ai împrumutat la cămătari providenţi… e altă socoteală.
NOU
Ca să obții niste bani de la o bancă trebuie să dovedești că n-ai nevoie de ei .
NOU
cata » logic
NOU
deci gata si cu “prima casa”
NOU
baza de date a bancilor exista. pe bune. M-am dus sa-mi fac card de credit la Transilvania si mi-au spus ca RBS nu-mi inchisese cartea de credit anterioara (si au stiut si cat aveam credit pe cardul ala pe care il inchisesem oricum, doar ca RBS nu s-a obosit sa actualizeze baza de date).
Deci exista. Si daca Transilvania stia ca eu am card de credit si cat e limita lui, acu stie si RBS ca mi-am facut unul la Transilvania. Ei stiu, Doar ca angajatul simplu ia bonus daca da credite, e evident ca se face ca azi baza de date nu functioneaza si tu de faptu nu ai alt credit si deci hai sa iti mai dam si noi unul.
NOU
Io am uitat vreo 50 lei pe un card de DEBIT de la berede si cind m-am intors acasa dupa 6 luni ma astepta o scrisoare cum ca daca nu le platesc DATORIA de 19 lei in 30 zile ma baga intr-o baza de date a celor cu datorii neplatite la banci si o sa am probleme la accesarea de credite. Nu numai ca mi-au halit cei 50 lei dar au avut nesimtirea sa FURE mai departe si dupa ce au golit contul! Le-am dat azi cei 19 lei si sper ca de acum incolo sa nu mai calc in banca aia.
Respect Jerome Kerviel!
NOU
ce masura buna..trebuia facuta de mai demult.. inainte ca toti grasii ,umflati si plin de figuri de 2 bani in cap sa isi cumpere masini de lux si nu stiu ce telefoane si case de nspe mii de euro ..
NOU
Nici eu nu inteleg unde-i noutatea…
Si inainte banca iti finanta cam 75-80% din imobil de ex ( nu stiu cum era la creditele pentru consum… pentru ca nu am luat… pentru ca mi se pare stupid sa-ti iei credit ca sa-ti iei frigider/Iphone/LCD etc). Restul trebuia sa fie contributia ta. Ipoteca insa, se punea pe tot imobilul, adica pe 125-120% din valoarea creditului…
Aaa… ca in ultimii ani, se putea sa-ti finantezi partea ta ( de 20-25%) printr-un alt credit de nevoi personale…da, intr-adevar nu prea era acoperitoare garantia cel putin la unul din credite….
NOU
@arhi: da, exista credit check la noi. sistemul merge numai inter banci. deci daca ai credite de la mai multe banci se stie lucrul asta.
problema este cand cumperi in rate de la comerciantul x,yz tot felul de “bunuri personale”. acelea nu apar nici unde, pentru ca sint pe riscul comerciantilor. unele cel putin.
asa ca degeaba primesti tu, cocalar, credit de la banca pe baza coeficientului de venit pe care il ai, daca tu nu le spui ca ai mai cumparat si masina de spalat si frigider si excursii in rate. toate datoriile adunate o sa-ti dea mai mult decat castigi, si tu incepi sa te bazezi tot mai mult pe castigul de la loto si bingo care nu mai vine….
NOU
E vorba de valoarea bunului ipotecat, nu de ban cash. Adica nu mai poti face credit de consum gajând o toloaca cu valoare care bate spre zero.
NOU
Da,dar se poate si asa: te intelegi cu ala care iti face evaluarea la casa, ca se poate, nu vine banca, vin evaluatori agreati de banca, care declara ca respectivul apartament valoreaza 100 000. Te intelegi cu nenea vanzatorul sa declarati pe antecontract ca ai platit 25 000 avans, si banca vine cu restul de 75 000. Chestia e ca tu cumperi casa cu 80 000 si gata. Sau mai poti sa faci 2 credite in aceeasi zi, la aceeasi banca, mergea si smecheria asta, ca baza de date nu se actualiza imediat