Mai țineți minte cum comentatorii de aici îmi explicau că rromânia a făcut ce era mai bine pentru ea atunci când a ales să fie de partea nemților, după care a întors armele împotriva lor, după care a ajuns stat învins și a plătit despăgubiri, plus 50 de ani sub domnia rusă.

Urmăriți filmul de mai jos.
În fiecare an, polonezii comemorează distrugerea completă a orașului Varsovia de către nemți, după 63 de zile de luptă. În fiecare an, orice se oprește în Varșovia, pentru un minut. În amintirea eroilor care au murit pentru ca ei să poată fi liberi. Intrați pe site și mergeți la Photo. E înfiorător.

Acum gândiți-vă puțin la rromânia și alegerile făcute de ea de-a lungul timpului. Atunci și acum.
După care ridicați-vă un minut în picioare, salutați granița și treceți.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

27 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Chiar emotionant. Insa nu suntem noi cei mai potiviti sa judecam decizile Romaniei de acum 60 de ani. Pentru minutul acela pe an s-a scurs un rau de sange polonez. Crezi ca s-a meritat? Crezi ca cei morti in acele 2 luni nu ar da totul in schimbul unei vieti cu cei dragi? Greu de judecat.

    • #2

      bo_g_dan » nu stii cati romani au murit in lagarele rusesti, dupa ce s-au intors armele, nu?

    • #3

      Pe bunicu au reusit sa-l aduca acasa din Siberia dupa 7 ani de la terminarea razboiului si doar cu ajutorul Crucii Rosii, deoarece prietenii si tovarasii rusi nu vroiau sa-i dea drumul.

  2. Cred ca este destul de tarziu sa ne mai gandim acum la “de partea cui era mai bine sa fim”. Nu numai ca au trecut 60+ de ani de atunci, dar si modul de gandire si de a “face politica” era altfel.
    Tot ce putem sa facem acum este sa citim un pic de istorie si sa ascultam un pic de povesti (eu am tot auzit de la oameni batrani de pe la tara) despre ocupatia nemtilor vs. ocupatia rusilor la noi in tara (si nu numai). Mai mult decat atat, trebuie sa ne dam seama de contextul in care s-a aflat Polonia (prima tara ocupata, Adolf avea ura pe ei etc.) fata de contextul in care s-a aflat Romania (tara “aliata”). Mai degraba tind sa cred ca noi ne-am putea compara cu Italia (ca pozitie in al doilea razbel mondial).

    In alta ordine de idei peste trei saptamani plec intr-un road-trip prin Polonia. Vreau sa vad cu ochii mei ce-i aia prin care n-a prea trecut criza (si, in secret, sa vad daca as putea sa traiesc acolo), mai ales dupa ce-am citit un pic de istorie si am aflat ca tara asta a fost regulata pe la spate de istorie in cel mai grav mod posibil.

    • #5

      jollyca » pics or never happen. plus corespondenta speciala pe arhiblog

    • jollyca, “vreau sa vad cu ochii mei ce-i aia prin care n-a prea trecut criza (si, in secret, sa vad daca as putea sa traiesc acolo), mai ales dupa ce-am citit un pic de istorie si am aflat ca tara asta a fost regulata pe la spate de istorie in cel mai grav mod posibil.”

      stii ce la ce interpretari (contextuale) ajunge un barbat misogin ca si mine, nu? 🙂
      no offense, dar e prea funny…:-)

    • Fost de 2 ori cu masina. E asa cum spui si polonezii sunt mai nemti ca nemtii si beau ca rusii. I-am spus unuia asta si mi-a dat dreptate. Muncesc ca animalele, ceva de ce rromanii nu prea au auzit.
      Centrul vechi reconstruit din Varsovia e superb. Daca tot ajungi intreaba si du-te la un restaurant evreiesc, e chiar in mijlocul pietei, am uitat cum ii zice dar mancarea… 🙂

  3. #8

    Impresionant!

  4. #9

    been there.
    monumentul din piata kacinski e impresionant.

  5. #10

    si bunicii mei au prins razboiul si povesteau multe…de la cum au fost nevoiti sa gazduiasca soldati straini, pana la cum omorau oameni nevinovati din diverse motive sau cum bietii soldati ieseau de pe unde erau ascunsi ca sa ceara o cana cu apa sau o coaja de paine…ori cum adunau oamenii de prin sate hainele de pe campuri (haine ale mortilor), le carpeau si le purtau pentru ca era o saracie lucie. tot ei mi-au spus ca rusii au fost mult mai afurisiti decat nemtii. in fine, sunt povestioare bune, rele, induiosatoare sau chiar crude. o imensa tabla de sah unde fiecare mutare insemna, vazut in detaliu, pierdere, dar in ansamblu – castig.

  6. #11

    en.wikipedia.org/wiki/Planned_destruction_of_Warsaw

    Şi apropo de minutul de comemorare. Evreii au şi ei aşa ceva, am văzut videouri cu comemorarea victimelor Holocaustului şi celor morţi în războaie şi atentate după WW2 (gen www.youtube.com/watch?v=p1h8ZPCpVHw, www.youtube.com/watch?v=H74pHlB0O3I).

    La noi or mai fucţiona sirenele de protecţie civilă? N-am mai auzit una de peste 10 ani.

  7. #12

    Dupa razboi multi viteji s-arata. Tu chiar crezi ca aia au facut ce le-a dictat constiinta cand au intors armele? Eram prea mici ca sa ne permitem luxul de a face ce vrem.

    • #13

      pe cind polonia era o mare putere economica si militara, (se stie cit de eficienta era cavaleria lor in lupta) asa ca si-au permis sa faca ce le-a trecut prin cap riscindu-si existenta ca stat.

    • #14

      Polonia a fost, este si va fi o mult mai mare putere a Europei decat Romania. Ei aveau cavalerie ineficienta, dar noi nu aveam nimic.

    • #15

      Intr’adevar, cea mai eficienta cavalerie. Nu de alta, dar erau cam singurii care mai foloseau cavaleria, restul foloseau tancuri…

  8. Verticalitate. Onoare. Demnitate. Curaj. Ouă.

  9. #18

    dupa mine asta e cel mai bun articol de pe arhiblog pana acum, pentru ca am aflat ceva ce nu stiam, ceva remarcabil

  10. #19

    Polonia e o tara europeana. Romania e balcanica.

  11. #22

    E interesant ca desi Polonia a fost impartita si invadata de Germania si Rusia, Anglia a declarat razboi doar Germaniei si nu si Rusiei.

  12. #23

    Ca român degeaba saluţi graniţa şi treci, mentalitatea rămîne aceeaşi.

  13. Polonezii au avut mai mereu mentalitate de invingatori. Au avut ditamai regatul cand romania era sparta in 3 principate ocupate sau platitoare de tribut. Construiau catedrale si palate cand ai nostri isi otraveau fantanile. Si se revoltau impotriva comunismului cand parintii nostri ascultau Romania Libera cu radioul dat incet si-l injurau pe Ceausescu in soapta

  14. #26

    Polonezii sunt un popor, nu o adunatura de maimute care se sapa intre ei.

  15. #27

    pai polonezii nu au avut posibilitatea sa aleaga, ca romanii. nemtii nu erau interesati sa-i aiba aliati, ci sa-i elimine.

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.