Mulți dintre voi folosiți DOAR și DECÂT fără să aveți idee care e sensul real și locul lor sintactic.
Copii, e foarte simplu.
Noi folosim adverbul DECÂT doar în 2 cazuri. Atunci când construim propoziții comparative de inegalitate. El o are mai lungă decât mine. și atunci când folosim într-o construcție negativă. Nu am decât 15 000 de unici.

În cazurile de mai sus, DOAR îl folosiți dacă dispare marele NU din față. Am doar 15 000 de unici. sau clasicul O am de doar 20 centimetri.

Sper că am fost suficient de explicit.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

65 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Decat 20?

  2. Simpatică lecţia, cu exemple funny.

  3. Prutene…

  4. *Dau drumul la casetofon, inserând tacticos caseta cu aplauze înregistrate.*

  5. Greseala aceasta este atat de frecventa in vorbirea curenta incat mi-e teama sa nu se trezeasca aia de la Academia Romana si sa o “legalizeze” ca reprezentand evolutia fireasca a limbii romane.

  6. a mea e decat 25 de cm, deci pula, ca nu ma-juta exemplele tale

  7. 20 de cm culcata si dupa ce ai iesit de sub cascada Duruitoarea – ca sa priceapa toata lumea.
    Tare va mai e lene sa scrieti toata informatia.

  8. Astept lecția despre “ca și” 😀

  9. DECAT asa putin tine o ora?

  10. #11

    SI acu vin eu cu gluma rasuflata

    Elevul picat la BAC, la aprozar:
    -As dori un Kg de cartofi!
    -De cat?
    -Da, decat cartofi.

  11. #12

    bravo, arhi! ar trebui sa faci o rubrica permanenta, pt. grammar-nazi-ul din sufletul fiecaruia dintre noi 🙂
    apropo, vezi ca ai mai dat o lectie (de gramatica) mai devreme; ziceai ca “fii” se scrie cu 2 i numai in constructiile imperative, uitand probabil de conjunctivul prezent.
    sa fii iubit!

  12. #13

    Arhi, am crezut ca erau evidente ghilimele la mine:)

  13. #15

    @alex: cred ca inceputul trebuia sa fie “As dori (niste) cartofi”. Daca a spus omul “un Kg”, ce sens mai are “De cat?” ?

  14. Vroiai doar să ți-o lauzi, vine Sf. Valentin și primești inimioare de la gagici..

  15. #17

    In week-end a stat la noi baiatul de 7 ani al unui prieten. Si mi-a impuiat capul cu “decat”. “Eu decat seara ma spal pe dinti”, “Eu decat supa mananc”, “Eu decat…” 🙂 Maica-sa spune ca e inca mic si o sa invete mai tarziu. Eu sper sa nu fie cauza pierduta.

  16. The grammar police!

  17. #21

    “Nu/O am doar/decat de 20” Nu poate fi DECAT o constructie pozitiva!

  18. poate următorul articol al lui Arhi ar trebui să fie despre neînţelegerile apărute când folosim ghilimele, io înţeleg din ce ai scris tu că o ai de 20 de inchi 🙂
    elefantule…

  19. Grammar nazi!:)) dar spune bine ce spune!

  20. Asta e un post util, ar prinde bine la public o rubrica din asta, fie ea si saptamanala. Saaaau… cu diversi contribuitori, in functie de ce mai auzim prin autobuz si de ce ne mai calca pe nervi.

  21. #25

    @Camionagiu > Culcata nu conteaza, indiferent de lungime.

  22. #26

    true, tizule 🙂

  23. #27

    Era candva o melodie de la animalele X, nu-mi mai aduc aminte cum se numea. Ideea de baza este ca acel jaf de piesa continea si acest vers: ”vreau decat sa ma-ntelegi”

  24. #28

    Am impresia ca numai in Bucuresti se folosesc haotic aceste cuvinte, la fel cum e si cu acuzativul, pe care domnul Tariceanu il uita.

  25. toată lumea o are mare până la proba contrarie 🙂

  26. #30

    Mi se pare foarte trist ca trebui sa scrie oamenii in online articole despre o regula gramaticala de baza. Nu se mai duce nimeni la scoala? Nu ma considerati vr-un batran comunist. Am 20 si am chiulit destul dar cand am fost, am fost cu un scop. Am facut scoli pe la tara si sunt mandru sa spun ca stapanesc gramatica fara mari eforturi. Copii, mai cracanati o carte, apoi cititi bloguri. Cazane goale si accesorii. 🙂 funny

  27. #31

    Multe chestiuni legate de gramatica le-am mai uitat, dar in general incerc sa scriu cat pot de bine romaneste! Cred ca doar graba si neatentia ne face pe multi dintre noi sa gresim in exprimarea scrisa, nu?
    Oameni buni, ar trebui sa recunoastem ca este de bun augur o lectie de gramatica pe zi!

  28. Tâmpenia asta cu Decât am auzit-o doar de câteva luni şi iniţial am crezut că e folosită doar în glumă. Se pare că mă înşelasem şi o văd peste tot.

  29. Cele mai bune exemple. Ar trebui sa te apuci de predat romana in scoli, sigur vor intelege elevii tot… ce trebuie.

  30. Been there, done that. Ar fi bine sa scrii si despre celalalt exemplu al meu, poate de la tine se prinde lumea.

    thoughts-o-matic.blogspot.com/2011/07/decat.html

  31. #35

    Un bucurestean la piata: Dati-mi va rog cartofi. De cat intreaba vanzatorul? Decat 2 lei.

    • #36

      canicula » singura problema e ca decat asta e folosit de unineuronalii din ardeal.

    • care unineuronali sunt emigranţii din sud 🙂 scuze, nu m-am putut abţine. ok, fără unineuronali, dar restul e adevărat. şi uneori copiii lor, care au petrecut prea mult timp acasă sau la bunici.

  32. doar 20 grosime, nu? 😀

  33. Nu trebuia sa vorbesti despre mine in primul exemplu fara sa ma intrebi inainte. Nu as fi vrut sa se afle asa. Ma rog…

  34. =)))) Imi permiti sa te citez pe facebook? :)))

  35. decat atat poti sa egzplici? doar esti titrat!

  36. #43

    Arhi, eu in Brasov am intalnit putini oameni care sa foloseasca “decat” gresit. In sud si in Bucuresti in schimb…

  37. (ridicând două degete:) puteţi repeta exemplul cu centimetri, că pe-ăla cu unicii l-am înţeles toţi ?!…

  38. Degeaba se ofera asemenea lectii pe bloguri, cand de fapt ar trebui invatate la scoala…

  39. #46

    Mai zi si de aia a miticilor, in special Mircea Badea cu “dă” in loc de “de”. Il vad si pe CTP mai des cu aceeasi mitica exprimare.

    • si-n catalană ”de” se pronunţă ”dă” 🙂 adică nu aproape ”dă”, ca-n franceză, ci chiar ”dă”. deci să fie toţi de la noi sănătoşi cu regionalismele lor, ca-s faine toate. chiar şi asta cu decât, chiar dacă e preferabil să se cunoască diferenţa, şi obligatoriu, de către persoanele cu pretenţii.

  40. #48

    In Ardeal nu se foloseshte decat. Decat de sudishtii ratacitzi p-aci.

  41. #49

    @Arhi: Observ ca ai ceva cu ardelenii dar sa nu exageram, eu am stat o perioada in Ploiesti si pana sa ajung acolo nici macar nu am stiut ca DECAT se foloseste in contextul despre care vorbesti tu, si da sunt ardeleanca, nu cred ca suntem fruntea tarii precum majoritatea de pe aici dar nu suntem nici un fel de ciuma si nu toate relele pornesc de la noi.

  42. #50

    Corect. N-am întâlnit nici un braşovean care să folosească greşit “decât”, cu excepţia celor veniţi din Bucureşti, Craiova etc.

  43. #51

    multam de asta..
    tare bine mi’o picat.

  44. #52

    @ arhi: nu stiu de ce am impresia ca replay-ul asta al tau merita un Like!

  45. credeam ca spui “o am, de doar 20 de ori pe noapte” –

  46. #54

    Chestii de clasa pregatitoare. Pana ajungeti la apozitii mai e cale lunga.

  47. @Arhi ai spus “singura problema e ca decat asta e folosit de unineuronalii din ardeal.” Pe onoarea ta de (dealtfel laudabil) politist gramatical? :)) Eu sunt din Timisoara si doar cand am venit in Bucuresti am fost asaltat de “decat”… sau la facultate, primul coleg pe care l-am auzit cu boaba asta era din Campina. Ca sa nu mai vorbim de “după” in loc de “de pe”. Clasic extracarpatic 🙂

  48. #56

    mai e si exemplul cu folosirea incorecta a “dupa” am luat aseara dupa internet

  49. #57

    sunt mai mult decat binevenite aceste lectii de gramatica, la mai multe! nu de alta dar vezi tot felul de cretini care parca se exprima in urdu nu rromana si asta din cauza super sistemului de educatie din rromania care este de mare mare PORC

  50. #58

    @Arhi: un ardelean nu va folosi niciodata “decat” in contextul dat. Dimpotriva, in Ardeal se foloseste “numai” chiar si in constructiile negative (la fel de gresit).
    Ex: N-am numa’ doua maini!

  51. #59

    Lectia urmatoare sa fie referitoare la “care” vs “pe care”.
    80% din persoanele din jur spun “cartea CARE am citit-o”.

  52. #60

    sa moara ma-ta si familia ta….daca nu crezi in d-zeu atunci nu te sperii.
    Cu dragoste,din Ardeal.

  53. #61

    @ (7.), @ (20.) & @ (34): 😀

    @ (15): Daca-‘nvata mai tarziu s-ar putea sa fie ineficace: nu foloseste in mod corect decat atunci cand se concentreaza, pe cand in mod spontan, reflex, foloseste TOT asa cum a deprins de mic.

    @ (29.): “…graba si neatentia ne face…”
    Ai dreptate – ele intr-devar ne face.

    @ (43): Nici nu sunteti fruntea: dumneata n-ai auzit zicala ca “TOT Banatu’-‘i fruntea”? (Continuarea precizeaza “in clar” ca “Ardealu’-‘i mintea”.)

    @ ARHI (ref. rasp. la (33.) ): Dreptatea este (din cate stiu eu) de partea (52.) – ardelenii NU PREA folosesc “decat” nici cand ar trebui, chiar si atunci il inlocuiesc cu “numai” (sau mai dgraba cu “numa’ “).

  54. @VictorCH ar trebui sa citesti mai atent data viitoare, nici nu sustin ca suntem mai speciali decat restul tarii, cat despre zicala ta cu fruntea, eu am folosit-o ca si pe o metafora nu ca pe o zicala.

  55. “Limba noastra-i o comoara”. Din adancuri desfundata, as spune.

    Din pacate limba romana este extrem de greoaie si de complicata. Am facut tot felul de reguli fara sens, doar ca sa ne complicam de-a boulea, asa cum facem noi in general cu orice. Plus ca le schimbam mereu – azi e corect sa spui intr-un fel, maine e corect sa spui in alt fel.
    Un i, doi i, trei i, care / pe care, decat, doar, cratime, diacritice si alte tone de exemple… Uitati-va la engleza, de ex, ce simpla si logica este, comparativ cu romana.

    Si nu ma luati cu cine stie ce patriotisme ieftine acuma…

  56. Nu e corect: “de doar 20 de centimetri”? 🙂

  57. #65

    Asteptam DUPA si DE PE 🙂