Citiți mărturia Andreei Sopa. E crâncen și se înfioară carnea pe tine gândindu-te la senzațiile prin care au trecut oamenii aceia, privind trupuri de prieteni care se carbonizau, în timp ce de la 112 te întreabă Șiii..cum vă numiți…șiiii, la care intersecție este etc.

Statistica pe anul 2013, realizată de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS), arată că la Numărul Unic de Urgenţă 112 au fost primite şi tratate 17.463.468 apeluri. Dintre acestea 29,09 % au fost reale şi 70,91 % false

Înțelegeți acum reticența celor de la 112? Cât timp românul de rând consideră ca distracție preferată sunatul la 112, cum ar putea cei de acolo să discearnă dacă apelul e real sau doar un alt alcoolic care se plictisește? Cum?

Și iarăși ne întoarcem la vândutul de cartele cu buletinul.
Și nu, nu poți suna la 112 fără cartelă, e doar o legendă, NU FIȚI TONȚI

sopa

.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

46 comentarii Adaugă comentariu

  1. Si eu am sunat la 112 pentru un incendiu in propriul apartament, dar au reactionat imediat. M-au pus in legatura cu cei de la pompieri si nu au inchis apelul pana nu a fost focul stins. Doamna de la telefon a reusit sa ma faca sa ma calmez ca sa pot lua masuri. Din punctul meu de vedere a actionat ireprosabil. Cei de la pompieri, dupa ce am stins focul, m-au mai sunat de inca de vreo 3 ori dupa aceea pentru a verifica daca e totul in regula, daca am nevoie de ingrijiri medicale si mi-au dat sfaturi ce sa fac pentru ca inhalasem mult fum. Nu stiu daca a fost noroc sau…habar nu am. Dar la capatul firului a fost 2 oameni care m-au ajutat sa fac ceva ce eu nu as fi fost capabila. Ne dam viteji ca stim ce sa facem in astfel de situatii, dar nu e asa. Cand te vezi in fata faptului implinit instinctul de supravietuire pune stapanire pe tine. Nu iti doresti decat sa fugi, sa scapi. Daca fugeam nu vreau sa ma gandesc care ar fi fost pagubele. Si asta pentru ca au fost niste oameni la capatul firului pregatiti pentru astfel de situatii.
    Sunt niste idioti astia care suna doar din amuzament. Astfel de oameni ar trebui sactionati. Grav! Sa plateasca o amenda cat sa ii doara curu macar 10 ani. Sa se invete minte.

    • #2

      Poate scrii pe scurt ce te-au indrumat sa faci, e util si pentru altii, multumesc.

    • #3

      ca să plătească amenda ar trebui să ştii cine sunt. şi da, dacă sună aiurea să plătească. dacă pentru asta trebuie să spunem cine anume suntem când cumpărăm o cartelă asta e, ce să avem de ascuns? dacă statistica este corectă mă gândesc doar la câte salvări au fost trimise aiurea şi câţi oameni au aşteptat având cu adevărat nevoie de ajutor.

    • Incendiul s-a petrecut pe balcon (acolo am amenajata bucataria – aragazul si un dulap). Norocul meu e ca geamurile de termopan au facut sa nu se extinda in restul bucatariei si ca am centrala care opreste automat gazul cand se intampla asa ceva. Ghinionul meu a fost ca nu a pornit alarma(zic ghinion pentru ca nu am miros si nu am mirosit ca arde.) M-am dus sa vad ce se intampla cand am auzit ca a explodad geamul de la aragaz. Am sunat in secunda doi la 112.
      Mi-au zis sa ma calmez si sa imi pun ceva la gura cat mai ud. Sa iau un castron sau un vas usor si sa arunc apa in mod constant pana cand se stinge incendiul (la mine deja se extinsese pe perete). Nicio secunda nu mi-a zis sa ma apropii de aragaz sa incerc sa umblu acolo. Nu mai stiu cate ture am facut cu apa. La un moment dat totul era blank, faceam robotic miscarile.
      Stateau cu mine la telefon si imi spuneau sa continui sa arunc cu apa pana cand nici fum nu mai iese si apoi sa deschid toate geamurile si usile ca fumul produs sa se duca.
      Dupa 5 minute m-au sunat din nou sa ma intrebe daca focul este stins si daca sa trimita o echipa de interventie. Pe moment am zis nu. M-au sfatuit sa beau cat mai multa apa si daca tusea persista sa chem ambulanta (initial am refuzat ambulanta desi nu imi dadeam seama ca din cauza cioburilor aveam labele picioarelor pline de sange- am mers descaltata. Cred ca din cauza adrenalinei nu am simtit nimic)
      Apoi urmeaza birocratia!
      1. sunt 2 alternative: fie cereti sa vina o echipa de la pompieri sa faca o constatare asupra distrugerilor (va trebuie la asigurator), fie va duceti la pompieri cu o cerere prin care sa ateste ca s-a facut un apel la ei si in baza lor se elibereaza un document care trebuie dat asiguratorului.
      2. se fac poze pentru a se observa dauna.
      3. se trimite mail la asigurator cu acestea pentru decontare.
      4. noi am preferat sa facem reparatiile pe banii nostri si cu toate facturile+ dovezile reparatiilor se trimite un mail la asigurator pentru decontare
      5. dupa aproximativ 30 de zile se face decontarea totala.
      Cel de la asigurator au venit cu mai multe oferte: 1500 lei fara dovezi, apoi 2500 fara dovezi. A treia oferta a fost: noi facem reparatiile si cu dovezi se face decontarea in totalitate.

    • #5

      Eu vad aici neglijenta grava din partea lor: trebuia sa vina oricum salvarea sa te verifice, nu esti in masura tu dupa asemenea aventura sa apreciezi daca esti in regula sau nu. Si cum plm te-au sfatuit sa stingi tu incendiul cu apa, stiind ca nu ai pregatire in asa ceva, nestiind ce arde acolo, daca e ulei sau nu pe aragaz, daca e sau nu risc de elecrocutare. Ireal ce povestesti tu, inconstienta crunta din partea operatorului.

    • #6

      imi pare rau dar daca in mijlocul textului gasesc un ” la capatul firului a fost 2 oameni” eu m-am oprit din citit…nu vreau sa fiu rautacios dar scrii un text pe net, pe care il citesc niste multi oameni, baga si tu un preview inainte !

    • @ Radu: eu am povestit cam ce in amintesc. Cand tatal meu a fost la pompieri sa asculte inregistrarea am inteles ca m-au intrebat mult mai multe lucruri decat ii povestisem eu. Sunt multe lucruri pe care nu mi le mai amintesc. Posibil sa ma fi intrebat si de la ce a pornit incendiul si sa imi fi pus mult mai multe intrebari. In ceea ce priveste medicul am refuzat pentru ca …nu stiu. Pur si simplu asa am simtit. Ca nu e nevoie. Totusi ei m-au contactat si ulterior sa ma intrebe cum ma mai simt. Eu in afara de tuse de care am scapat intr-o zi nu am avut decat rani la talpi pe care le-am tratat ulterior. O matusa de-a mea care e medic m-a verificat a doua zi sa vada daca sunt ok si a zis ca nu e nimic grav.

      @ the_real_blue: grammar nazy. Nu ma supar. Crede-ma ca am citit textul ala de 100 de ori si am modificat de multe ori. A fost o typo error… se intampla. Se poate intampla oricui. Sunt sigura ca nu o sa ma linseze nimeni doar pentru atat. Este o poveste care inca ma face sa tremur cand imi amintesc. Nu doresc nimanui sa treaca prin asa ceva

    • #8

      Normal ar fi fost sa-ti spuna sa iesi din casa si sa alertezi vecinii (si sa trimita masina de pompieri just in case), nu sa te ajute sa te pui in pericol. Ma rog, parerea mea.

  2. #9

    Daca masina de salvare a aparut la 2-3 minute dupa cea de politie inseamna ca a fost trimisa inainte sa sune ea.
    Nu toti cei care raspund la telefon la 112 stiu ce echipaje s-au trimis la o interventie. Nu e posibil. Trebuie doar sa stie ca in caz de accident/incendiu/alte evenimente majore cand suna multe persoane ca deja s-a pus masinaria in miscare.
    Mi-e greu sa cred ca pompierii cautau cheie sa intre in incinta dupa ce au vazut ca e incendiu acolo.

    • #10

      Si mie imi vine greu sa cred faza cu cheia insa sunt constient ca am vazut in viata asta niste nazdravanii de iti sta mintea in loc, chestii pe cate nu le-as fi crezut nici mort daca nu le vedeam cu ochii mei si nu le auzeam cu urechile mele.

  3. Nu cred ca exista telefon de pe care sa nu poti apela CEL PUTIN un numar de urgenta (cu sau fara cartela).

    • #12

      ia ia-ti tu telefonul si apeleaza

    • #13

      Bo$$, inainte de a spune o prostie, poti sa verifici, dureaza 2 minute. Puteai sa lasi doar impresia, asa ai spulberat orice dubiu. Chiar, stiai ca mascatii iti asculta telefonul samsung printr-un cip montat pe baterie? Eeee, pai vezi?

    • Atunci greseala mea, reformulez, orice telefon permite utilizatorului sa apeleze un serviciu de urgenta dar 112 se poate apela doar de cei ce au cartela, nu am testat serviciu fara cartela ci doar am presupus, dupa cum am spus, greseala mea.

    • #15

      nici un fel de numar de urgenta nu e apelabil de pe telefonul fara cartela. 109, 110 ce auzi tu acolo nu exista.

    • Ai dreptate, practic telefonul trebuie sa se conecteze la o retea, dar ma depaseste o chestie: daca numarul nu-i apelabil fara cartela, de ce se permite acest lucru? Practic asta-i singura chestie ce-ti este permisa sa o faci fara o cartela dpdv al apelurilor.

      Doar intreb, nu stiu, ma depaseste si nu vreau sa testez, daca era o pizzerie testam, dar nu testez pe 112, fie el si beep, poate secunda aia conta:)

    • #17

      Mi s-a parut asa de ciudat incat am cautat raspunsul:
      Desi tehinic este foarte posibil sa suni la 112 fara SIM, Romania ( si alte cateva tari din Europa), refuza acesul la serviciile de urgenta pentru motiv de SIM defect.

      www.eena.org/download.asp?item_id=58
      Out of the 31 countries that provided this information,
      SIM-less 112 calls were reported possible in 19 Member States, Norway and Iceland. The remaining eight Member States that do not provide this facility are Bulgaria, Germany (in both these countries the facility was removed in 2009), the Netherlands (removing the facility in 2011) Belgium, France, Romania, Slovenia, and the United Kingdom.
      Several Member States chose to remove this facility because of the high proportion of hoax calls originating from SIM less phones.

      Ma intreb nu se poate bloca telefonul (IMEI-ul) dupa un apel la 112, pana cand operatorul considera apelul “terminat”? Ma gandesc ca or fi mai putini viteji cand un hoax la 112 costa cat un telefon…

  4. #18

    Cel mai bine ar fi sa-i oblige pe operatori sa te inregistreze cu datele personale in momentul in care iti activezi cartela. Poti sa dai date false, dar cand ai o problema la Serviciul Clienti, te vor intreba aia numele si data nasterii. Enorm de multe s-ar rezolva, de la apelurile false la 112 pana la fraudele prin telefon. Inclusiv telefoanele mobile prin puscarii s-ar rari, ca e o chestie ca o cartela inregistrata pe numele tau sa apara in celula fratelui/varului/sotului.

    Si incadrarea ca fapta penala, daca e cu repetare. Si amenzi serioase, 500-1000 de lei sa pui pe jar vreo 3 echipaje pentru o gluma proasta, e o aroganta pentru unii.

    E si obiceiul romanilor, cei care nu prea isi cunosc drepturile si obligatiile, sa sune pentru orice adiere de vant la 112. Am facut greseala sa sun in Germania pentru un accident cu culpa comuna, ne-am ciocnit oglinzile. Nu cunosteam legea si credeam ca e ca la noi pe vremuri, pentru orice fas sunam la Politia Rutiera. Ceilalti erau polonezi, ne intrebam unii pe altii ce facem, si la ei era tot asa. Pana sa stea cu noi de vorba, ne-a taxat pe fiecare cu 30 de euro, ca nu era de competenta lor sa vina si ca trebuia sa rezolvam cu asigurarile. Scump, dar am invatat lectia.

    Si s-ar putea face o deosebire intre un apel fals si un apel nejustificat, cu incadrari diferite. Adica sa-i incalte mai mult pe aia care suna si zic “trimiteti repede o masina, sunt fierbinte” sau “am pus bombe in tot satul”.

    www.tion.ro/alarma-cu-bomba-in-timis-un-barbat-a-amenintat-ca-si-ucide-familia/news-20100130-10120511

    www.mediafax.ro/externe/barbat-amendat-cu-90-000-de-dolari-dupa-o-gluma-despre-explozibili-pe-aeroportul-din-miami-13694545

    • #19

      E o problema de logica elementara: idiotii care suna aiurea la 112 suna aiurea pentru ca sunt idioti nu pentru ca “stiu ei ca nu pot fi prinsi”. Dimpotriva, multi isi dau si numele si adresa cand solicita chestii absude de la politie sau salvare.
      Altfel am putea inchide serviciul 112 si in felul asta ne asiguram ca NIMIENI nu mai suna aiurea la 112.
      Apoi, pe cine pedepseste politia deca de pe telefonul/numarul meu fur… gasit in Rahova, suna cineva la 112 din Rrrahova cu o alta gluma proasta? Pe mine ca e telefonul meu, nu?

    • #20

      Cetateanul Tudorica va fi mai precaut si va avea cod pin, pentru ca stie ca e inregistrata pe numele lui cartela. Iar cetateanul Tudorica va avea activata o superputere care ii va da posibilitatea cumpararii unei alte cartele si pastrarea numarului, cu blocarea cartelei vechi, ca doar e inregistrata pe numele lui. Tot cetateanul Tudorica va putea, in caz de furt, sa anunte si sa blocheze cartela. Dar au fost unii mai rapizi in gandire ca noi sau ai impresia ca ne apucam acum sa inventam roata? Dar, daca tu zici ca nu se poate, cine sunt eu sa te contrazic?

      Ca fapt divers, la relatii cu clientii te mai intreaba, cand vrei sa faci cate o modificare de plan tarifar, cand si cat ai reincarcat ultima data. Stiu, vei gasi contraargumente si cazuri extreme, dar te-ai gandit si ca apelurile sunt inregistrate? Stiu ce o sa zici, reptilienii pot sa imite vocile oamenilor.

      Se pare ca logica ta elementara ma depaseste cu mult

  5. Am sunat la 112 de vreo 10 ori. Eu ziceam să vină poliția și salvarea că e scandal sau accident și ăla mă lua cu cum mă cheamă.
    I-am zis ca-s un simplu cetatean si sa trimita imediat salvarea si politia. in 2 minute au venit de fiecare data.
    Dar da, dupa vocea celui ce raspunde, parca parca nu te crede cand zici ca e o urgenta. Încă mai sună mulți descreierați, doar așa, sa se joace. Probabil de aia s-au plictisit ăștia de răspuns. Și mă gândeasc cum naiba e-n alte țări, unde-s de 10-20 de ori mai multi oameni ca la noi. Tot așa neîncrezatori or fi la telefon?

    • #22

      In alte tari, la activarea cartelei, dai datele personale. Si e scump

    • #23

      Confirm. Si eu cand am sunat, disperata fiind, am inceput sa urlu la aia din telefon ca in loc sa trimita ambulanta, ea imi punea intrebari d-astea cu “cati ani are victima”, “s-a ranit accidental sau a vrut sa-si faca rau”, etc… asta inainte sa apuc sa ii zic adresa, ca sa ma conving ca intre timp vine ambulanta. Cand stiam ca-i pe drum, eram dispusa sa ii dau si detaliile astea, insa pe moment refuzam sa raspund si repetam obsesiv sa trimita mai repede masina. Apoi, mi-am dat seama ca e firesc. Incearca si ei sa se asigure ca nu-i teapa ca sa nu puna pe drum ambulante aiurea.

  6. #24

    Clasic romanesc, gusturi ca acasa !!!
    De fapt, #doarzic, nu a venit nicio ambulanta… ca asa am scris eu pe facebook.
    Telefonul meu sincronizat la polu’ Sud in trigon perfect cu casa a 7-a, imi indica INTOCMAI ora exacta, ca doar m-am uitat eu – Am SCRIS PE FACEBOOK
    Pfff… iar, bineinteles, echipajele care au venit, sunt EVIDENT, cele mai incompetente posibil… Cum ?! Nu ma crezi ?!!? Am scris… pe FACEBOOK

  7. #25

    Mi se pare greu de crezut ca ar fi imposibil de depistat cineva.
    Singura situatie este atunci cand cumperi un telefon de pe strada, bagi o cartela virgina suni si apoi scoti cartela si arunci telefonul. Dar si atunci ar fi bine sa nu te fi plimbat prin fata unor magazine cu camere sau sa nu fi fost singurul din parc.
    Altfel, fiecare telefon are IMEIul sau care doarme langa tine noapte de noapte. chiar daca pentru apel folosesti o alta cartela cand iti pui cartela ta tot acelasi IMEI se inregistreaza asa ca e aproape usor de identificat.

  8. #27

    idee – platesti o taxa anuala pt nr de telefon pentru a avea prioritate cand apelezi 112.
    face si serviciul bani, castigi si tu timp pt raspunsul promt.
    daca suni doar ca te-ai imbatat sau faci glume, amenda, eventual inchisoare.

    • #28

      Da, pana ai o urgenta si nu ai telefonul pentru care platisei “serviciul” sa suni.

    • #29

      @Verdell: Poti sa-ti tii ideile astea pentru tine? Te rog frumos! E posibil sa te citeasca vreunul care face legi si sa te ia in serios.
      Cand sun la 112, sun pentru o urgenta si nu pentru mine…Cel mai probabil ca urgenta e a altuia si nu a mea. Am sunat de vreo 5 – 6 ori la urgenta si niciodata pentru mine sau pentru cineva aporpiat. Sper ca, daca o fi cazul, pentru mine o sa sune altcineva iar centrala si centralista de la 112 o sa proretizeze apelul in mod corespunzator.

  9. #30

    Si de ce nu se dau cartele cu buletinul? Care e faza? Daca se pune problema violarii intimitatii atunci hai sa trecem toti pe cartela. Din cunostintele mele care au cartela majoritatea au venituri mici si foarte mici si unii dintre ei ca gluma cred ca ar da un apel fals la 112. Si nu gainarii sunt problema sri ului ci aia mari care fac diverse si vor sa se ascunda. Ma doare in cot daca ma asculta pe mine si afla ce iau de la piata. Stiu… E vorba de principiu. Oricum conv sunt analizate software si interventia umana apare doar daca se aud anumite cuvinte cheie. Cine plm sta sa asculte o tara intreaga?

  10. #31

    Am sunat odata demult la salvare, cand nu existau mobile. I se facuse rau unui vecin si venise nepoata lui, ca noi avem cel mai apropiat telefon. M-a rugat sa sun eu si doamna imi cerea detalii: il doare burta, in piept, etc. Ii zic (oarecum exasperata) ca daca ar veni salvarea mai repede ar afla ce problema are si ar putea sa-l ajute. Calm, doamna mi-a explicat ca daca ii dau informatii va stii ce (si pe cine) sa trimita ca sa fie interventia cat mai eficienta.
    Am invatat lectia si de atunci dau toate detaliile cand sun. Dureaza 10-20 secunde in plus, dar castig incredera operatoarei care-mi da rapid indicatii potrivite sau trimite ambulanta. In retrospectiva, e mai rapid sa-mi spun numele decat sa tip la ea sa trimita masina mai repede.

    • Consider utile acele intrebari, dupa cum ai zis 20-30 secunde nu-s multe si pot face diferenta intre un caz grav si alt caz foarte grav.

  11. #33

    Eu am sunat in vara la 112 cand mergeam pe DN1 spre Ploiesti si pe prima banda si marginea drumului galopa o caruta de tigani pe contrasens. Au intrebat locul exact, langa ce localitate, numele meu si au spus ca acum trimit politia din zona. A durat 1 minum maxim si mi-au multumit. Cred ca problema noastra e ca nu facem sesizari pt ca ori nu credem ca e important ori nu ne pasa ori zicem ca o face altul. Hai sa sezizam la ISU fiecare local in care intram de acum incolo, sa spunem cati oameni sunt si daca ca nu au toate cele…multe putem face daca vrem. Sa incepem cu presiune pe interzicerea fumatului total in spatii publice, ceva ce trebuia facut acum 10 ani.

  12. #34

    Mai oameni buni, nu stiu cat or sa fie de accord cu mine daaaar, mie unul mi s-a parut a fi una dintre rarele dati cand se intampla ceva grav si in care chiar nu poti invinui politia/salvarea/pompierii.
    Cum scrie cucoana asta pe Facebook, sa fim seriosi. Auzi la ea, ca poate daca stiau pompierii pe unde se intra…Pai ea ce plm isi imagineaza ca in fiecare zi, cand nu sunt incendii pompierii se plima asa de nebuni pe strada se uita si isi zic in minte lor ” ia sa vad eu, pe unde se intra in curtea asta, trebuie sa stiu in cazul in care aici voi fi chemat la o interventie”. Pe bune?!?
    Au intrebat pompierii unde e cheia de la poarta?? Eventual nu ne spune ca a intrabat si unde e propietarul cladirii ca sa ii ceara acceptul de intervene?? Arhi, ne explicit tu, te rog mult, cum se face o astfel de interventie?
    Este perfect adevarat ca sunt muuuulte de schimbat in sistemul nostrum dar la fel de adevarat este ca de aceasta data sistemul asta de cacat a functionat aproape ireprosabil.Au murit zeci de oameni, alte cateva zeci sunt in stare grava sau critica si vine o basinoasa din asta ca sa ne spuna ca cei care au intervenit la incident nu au facut-o in 32 de secunde de la izbucnirea incendiului.Dar ma mir cum de nu zice nimic de idiotul care facea poze la tavan in timp ce luau foc, ma mir ca nu incearca sa faca presiuni ca muistii care au permis accesul atator oameni in clubul ala sa faca puscarie multi ani.Adica, asa cum ne-am obisnuit, pompierii/salvarea/politia sunt de vina.

    Eu zic ca bine ar fi sa nu mai fim ipocriti si sa cautam vinovatii acolo unde sunt nu sa ii inventam.
    Un exemplu este muistul de piedone care e in silenzio stampa pe perioada doliului national.
    P.S spune Arafat la tv, cred ca sambata seara, ca pt cei de acolo timpul se dilate extraordinar de mult si un minut poate parea ca 3-4.Oi avea tu ora la care ai apelat dar daca te-ai uitat exact si la ce ora au venit primii pompieri inseamna ca esti doar o alta muista care pandeste gresala la colt.

    P.P.S Sunt curios daca intre 2 postari pe FB in care critica sistemul, si-a facut timp sa mearga sa doneze 3 grame de sange pt supravietuitorii iadului din care ea a scapat.

  13. #35

    O idee. Simpla. Dai apel fals pac ti se blocheaza cartela. Sa vedem daca lemai convine taranusilor sa faca glume.

  14. #36

    Nu dau vina pe sistem, și mie mi se pare – din exterior – că s-a comportat ireproșabil. Dar să avem niște dispeceri din ăștia… www.buzzfeed.com/rossalynwarren/a-woman-called-911-and-pretended-to-order-a-pizza-to-alert-t#.kveopz1GLp

  15. la noi se suna lejer din puscarii unde te duce capul. asta spune multe…

  16. #38

    Intr-o dimineata, pe la sase, acum vreo 5 ani, ies din bloc sa ma duc la munca. Cand ridic ochii vad un nene spanzurat de un panou publicitar. Sun la 112 si ma transfera tanti la SMURD. Tipul de la SMURD ma intreaba prima data daca nu cumva asa e panoul publicitar si daca sunt sigur ca e un om si nu un manechin. WTF?!

  17. #39

    La greci nu cumperi cartela fara buletin/pasaport. De nicaieri. Si la alea de le dau cadou prin magazine tot tre’ sa scoti buletinul si sa dai un autograf.
    Pana si amaratii astia au gasit o solutie de a domoli nebunii.

  18. #40

    În vara trecută am sunat la 112 pentru o reclamație și fiind în roaming mi-au cerut să sun după număr de .ro.. Am renunțat.

  19. #41

    Va descriu experienta mea cu 112. Sunat de pe abonament. Prezentat cu CNP/serie buletin la inceput, functie, angajator. Prezentat problema calm, elevat. 2 echipaje au fost la fata locului in maxim 2 minute, cu semnale luminoase si sonore.

  20. #42

    Pentru mine pompierii au reactionat ireprosabil.

    A izbucnit un incendiu la vecinul de deasupra mea – masina de spalat si frigider calarind aceeasi priza. Mi-au strigat vecinii din blocul de vis-a-vis ca iese fum negru de deasupra mea.

    Sunat la 112, declarat identitate, adresa, si cat vorbeam – ma intreba de amploarea incendiului – deja se auzea sirena de pompieri. Au venit, ne-au ordonat tuturor sa evacuam scara blocului, au spart geamurile de la scara cu toporul (eu vroiam sa le deschid), si in secunda 2 un pompier vajnic spargea cu toporul usa vecinei de sus (vaca plecase la piata). Un altul a smuls toate sigurantele de scara.

    Au tras 2 autospeciale cat s-a putut de aproape si au urcat furtunele. Le-au imbinat, si – da-i ! S-a inundat toata scara, imi tasnea apa din prize etc, pluteau covoarele (asta le-am vazut pe urma cand am intrat).

    Oamenii au reactionat rapid si stiau ce fac. (Brigada de pompieri Brasov.)

    Ganditi-va de doua ori daca vreti usa metalica. Daca se intampla ceva si se blocheaza yala, ardeti ca soarecii, sau va aruncati de la etaj. La mine din cauza aleilor stramte nu s-au putut trage masinile cu scara chiar sub geam. Noroc ca la vecina nu era nimeni acasa si era ultimul etaj (focul se duce in sus). Cand a venit aia de la piata si-a vazut lumea ca la urs, si-a intrebat ce se intampla si i-au zis ca i-a luat foc bucataria, a inceput sa urle de spaima 🙂

    Pagube: inundatie in 8 apartamente, casa scarii afumata si-un miros care a dainuit luni de zile. Nu a fost ranit nimeni. Vecina n-a binevoit nici sa plateasca zugraveala pe casa scarii.

  21. Am sunat la 911 de 3 ori. De pe telefon fix stiu exact de unde suni ca au inregistrata adresa si aveau adresa veche. Te intreaba ce urgenta ai, numele si adresa. Era un accident si mi-au multumit ca am sunat, dar a sunat cineva inaintea mea. Apoi un accident in care au parut politia in 7 minute si pompieri cu salvarea dupa vreo 15-20 de minute.
    Vrem sa ajunga politia, pompieri, salvere rapid dar parcam masinile aiurea, strazi fara semne si fara numere la case, soferi care nu se lasa depasiti, fara numere luminate la case.

  22. #44

    Eu am sunat la 112 pentru ca o masina bloca intrarea pe strada mea. Cei de la 112, dupa ce m-au tinut cateva minute la telefon cerandu-mi tot felul de date (voiau si numele meu dar le-am spus ca prefer sa raman anonim), deci dupa ce m-au tinut minute in sir, mi-au zis ca trebuie sa sun in alta parte, la politia rutiera. Timp pierdut. Increderea mea in 112 este 0.

    • #45

      Pai daca voiai sa ramai anonim, bibicule…pe viitor o sa iti amintesti si tu ca astia de la 112 se ocupa de chestii serioase cu oameni seriosi, care au probleme, nu cu anonimi care raporteaza ca li s-a blocat strada. Curat “Caragiale”. Facem plangerea, da o dam anonima.
      Serios vorbind acum, poate e doar norocul meu, sau poate am un talent sa fiu prin locuri nepotrivite, dar am sunat de cateva ori la 112 pana acum, de fiecare data m-am prezentat si am dat datele mele la inceputul discutiei si de fiecare data apelul a fost solutionat prompt. Indiferent ca fost accident rutier, ca am gasit un boschetar inghetat langa niste tomberoane, sau altele. Eu n-am avut ce sa le reprosez…

    • #46

      chiar aveai o urgenta? trebuia sa suni la politia locala de la inceput. La 112 suni cand cineva e in pericol. pt sesizari de coruptie e alt numar, pt sesizari ISU e alt numar si tot asa.