Una din cele mai vechi dorinte de-ale mele, alimentată și de tonele de maculatură Dumas-iană, era să vizitez Parisul. Să mă urc pe turnul Eiffel și să iau o cafea cu croissant de la o cafenea de pe Montmartre, pe care am văzut-o eu acum mulți ani, la tv, la ceva competiție de alergare.

Am avut de vreo 3 ori ocazia să merg, de absolut fiecare dată era turnul Eiffel închis pentru varii motive, exact în perioada respectivă. Prin urmare, nu m-am dus, că nebun să fii să ajungi acolo și să nu te poți urca pe turn. Știu că e similar cu a vrea să mergi la Luvru și să vezi Mona Lisa, de la 50 de metri distanță, peste capetele a 1000 de oameni, un geam de securitate și vreo 2 cretini care aruncă cu sos de roșii peste ea. Dar na, sunt și dorințe de suflet.

Sau, cel puțin erau. Din ce îmi povestesc prieteni care locuiesc acolo sau în împrejurimi, Parisul s-a transformat într-o ghenă de emigranți.

Iar emigranții, tinerii medici și ingineri veniți din țările vestite pentru cultivarea bananelor și a scaieților, se ocupă de ceea ce făceau și la ei acasă, înainte de a veni să binecuvânteze, cultural, și alte locații.

Ce mi se pare funny e că autoritățile au vrut să îi scoată din centrul orașului, pentru Jocurile Olimpice, iar societățile franceze pentru APĂRAREA DREPTURILOR OMULUI au sărit ca arse, că se face ethnic cleansing și că e inacceptabil.

Să ne înțelegem, că poate nu știți situația. Oamenii ăia vin, ca refugiați, la granițe iar autoritățile franceze îi lasă să intre, până li se analizează cazul. Nu că ar vrea ei să o facă, dar, până la analizarea vieții, nu au drept de muncă. Iar autoritățile nici nu le oferă o soluție de cazare, dacă tot le-au dat drumul în țară. Este la modul Descurcați-vă vous. Și ei se descurcă, ca la ei acasă.

Să mor dacă înțeleg logica și de ce se întâmplă așa. Ori ai unde să îi cazezi, până primesc actele și atunci îi lași în țară, ori nu ai și atunci nu ai cum să îi primești. Nimic complicat.

Și totuși. Problema mea e că, în felul ăsta, eu nu mai ajung la Paris. Și nu întineresc!

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.