În ultimii ani sunt tot mai multi romani care ma citesc din strainatate, iar numărul lor a crescut și mai mult de când avem articolele cu tagul emigrare, mulți au plecat, mulți vor să plece, mulți realizează că și-au irosit viața luptând cu morile de vânt și că, de fapt, problema e că așa sunt oamenii, în totalitatea lor, nu doar un Dragnea sau un Ciolacu.

Citeam la vali niște comentarii și mi-am adus aminte de ceva.
Dacă sau când emigrați, când ajungeți acolo, nu căutați automat compania românilor. Nu începeți să frunzăriți grupuri de facebook, căutând Români în Xțară, nu începeți să socializați cu românii.

Știți de ce? Pentru că așa doar vă enclavizați. Mutați cu voi o părticică din haznaua de unde ați plecat și vă închideți în ea, uitând că, de fapt, ați plecat ca să scăpați de oamenii aceia. Și, astfel, nu vă veți integra în societatea unde v-ați mutat, nu vă veți face prieteni de acolo, nu veți trăi deloc cum trăiesc acei oameni. Veți fi români, într-un concediu mai sărăcăcios.

Și ce e mai prost este că românii sunt ocupați să se plângă, pe lângă faptul că vor fi primii care vă vor arunca sub autobuz, la nevoie. Așa că, în grupul vostru de români neaoși pe care îi veți găsi în spanea, vor fi aceleași cațe nftt, care se plâng toată ziua că ceva nu e bine, că cineva i-a nedreptățit, că cineva are ceva cu ei, are ceva cu românii, e o conspirație, ca să nu ne lase să ne integrăm, păi ce, noi suntem țigani? Sau musulmanii ăia nespălați?

După care veți ajunge să căutați lucrurile bune de “acasa”. Să vă pierdeți vremea pe facebookuri românești, în căutarea de loseri similari, cu păreri similare, care să vă confirme biasurile, o să umblați pe bloguri, să lăsați comentarii veninoase peste tot, pentru că, nu-i așa, menirea ta nu e să împăturești șaorma în UK, ci să fii o persoană importantă, doar că nimeni nu te înțelege.

După care o să vă întoarceți acasă, unde e cald și bine și unde lumea nu vă urăște, ci doar se urăște pe ea însăși, unde puteți să îl înjurați pe primar, pentru că știți cine e, puteți ieși la o sămânță în fața blocului, alături de oameni de același calibru superior, care vă înțeleg și vă împărtășesc sentimentele. Având, în palmares, experiența vestului decadent și știind cât de căcat e peste tot, pornind de la sistem de sănătate și terminând cu mâncarea. Doar la românica, săraca, e bine.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.