În ultimii ani sunt tot mai multi romani care ma citesc din strainatate, iar numărul lor a crescut și mai mult de când avem articolele cu tagul emigrare, mulți au plecat, mulți vor să plece, mulți realizează că și-au irosit viața luptând cu morile de vânt și că, de fapt, problema e că așa sunt oamenii, în totalitatea lor, nu doar un Dragnea sau un Ciolacu.

Citeam la vali niște comentarii și mi-am adus aminte de ceva.
Dacă sau când emigrați, când ajungeți acolo, nu căutați automat compania românilor. Nu începeți să frunzăriți grupuri de facebook, căutând Români în Xțară, nu începeți să socializați cu românii.

Știți de ce? Pentru că așa doar vă enclavizați. Mutați cu voi o părticică din haznaua de unde ați plecat și vă închideți în ea, uitând că, de fapt, ați plecat ca să scăpați de oamenii aceia. Și, astfel, nu vă veți integra în societatea unde v-ați mutat, nu vă veți face prieteni de acolo, nu veți trăi deloc cum trăiesc acei oameni. Veți fi români, într-un concediu mai sărăcăcios.

Și ce e mai prost este că românii sunt ocupați să se plângă, pe lângă faptul că vor fi primii care vă vor arunca sub autobuz, la nevoie. Așa că, în grupul vostru de români neaoși pe care îi veți găsi în spanea, vor fi aceleași cațe nftt, care se plâng toată ziua că ceva nu e bine, că cineva i-a nedreptățit, că cineva are ceva cu ei, are ceva cu românii, e o conspirație, ca să nu ne lase să ne integrăm, păi ce, noi suntem țigani? Sau musulmanii ăia nespălați?

După care veți ajunge să căutați lucrurile bune de “acasa”. Să vă pierdeți vremea pe facebookuri românești, în căutarea de loseri similari, cu păreri similare, care să vă confirme biasurile, o să umblați pe bloguri, să lăsați comentarii veninoase peste tot, pentru că, nu-i așa, menirea ta nu e să împăturești șaorma în UK, ci să fii o persoană importantă, doar că nimeni nu te înțelege.

După care o să vă întoarceți acasă, unde e cald și bine și unde lumea nu vă urăște, ci doar se urăște pe ea însăși, unde puteți să îl înjurați pe primar, pentru că știți cine e, puteți ieși la o sămânță în fața blocului, alături de oameni de același calibru superior, care vă înțeleg și vă împărtășesc sentimentele. Având, în palmares, experiența vestului decadent și știind cât de căcat e peste tot, pornind de la sistem de sănătate și terminând cu mâncarea. Doar la românica, săraca, e bine.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

73 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Auzi, acum că stau si mă gândesc, arhiblog e o enclava virtuală! This feels awkward…

    74
  2. #6

    Enclavizarea romanilor care pleaca se intampla in general in tarile care nu au nimic in comun cu Romania. In tarile de sorginte latina enclavizarea nu prea exista, in mare pentru ca limba este mult mai usor de invatat , dar si pentru ca suntem mai apropiati ca si cultura obiceiuri. Prin tarile germanice enclavizarea este cat se poate de vizibila pentru ca limba este dificil de invatat, respectiv cultura acelor tari este total opusa culturii noastre.
    La toata povestea asta adauga si faptul ca multi dintre romanii plecati nu au competente ridicate sau lucreaza in domenii de inalta calificare. Chestii care-ti mai deschid usi, mai cunosti si alti oameni si care la final te vor ajuta sa te integrezi in societatea aceea.
    Insa enclavizarea apare din cateva motive simple: limba dificila pentru un roman nativ plus cultura total opusa.

    35
    • #7

      Dacă nu sunt în stare să înveți o limbă care nu e romanică sau, doamne ferește, indo-europeană, de ce mai pleacă? Să-i polueze și pe alții cu romgleză din aia cu iz de burduf de oaie?

      18
    • #8

      Adevarul e ca engleza romanilor este execrabila, cu accent ciobanesc de est-european, de care nu scapa nici daca stau 20 de ani acolo.

      11
    • #10

      “In tarile de sorginte latina enclavizarea nu prea exista”.
      D’aia e plin de comunitati de romani prin Spania pe care ii alerga politia pentru ca ocazional mai taiau porcul in cine stie ce cosmelie ascunsa.

      16
  3. #11

    Stiu pe cineva care a stat 15 ani in Germania si nici macar limba nu a invatat-o decat la nivel de incepator. La firma a vorbit engleza si a stat cu romani/ucrainieni/sarbi/etc si chiar si in afara biroului tot cu astia s-a vazut la un gratar, bere, etc. Nemtii l-au ocolit elegant oricat a incercat sa se faca placut, asa mi-a zis. 🙂 Vorbesc cu tine frumos, la lucru totul a fost ok dar ei nu se intalnesc in afara programului cu emigranti decat la evenimente corporatiste unde nu aveau de ales. 🙂 Nemtii se intalneau intre ei fara emigranti.

    64
    • #12

      L-au ocolit pentru ca nu a depus nici un efort sa le invete limba,obiceiurile ca sa le castige increderea. E normal, nemtii au procedat firesc. E semn clar ca nu are nici o intentie de a se integra in societatea lor.
      Presupun ca tot el era cel butthurt?

      70
    • #13

      Traiesc în Germania de 13 ani și am plecat din tara rand pe rand 70% din prieteni, toți locuind în aceeași regiune. Da , suntem enclavizati dar in același grup de oameni ce ne cunoastem de 25 + ani. Și sincer, nu avem nevoie de alții. Știu ca suntem norocoși cele 4 familii, dar nu evem timpul necesar sa ne vedem cu toții la cât de mult ne-am dori dar intr-un final, poți fi fericit doar în familie , cu prieteni noi , vechi imigranti sau localnici. Totul depinde de ce preferințe ai și adaptarea ta la mediu. Munca este munca iar Berea la final de saptamana nu te face nicicum prieten cu nimeni. Pleci din tara, îți asumi o responsabilitate. Nu îți convine, te întorci. E atât de simplu.

      66
  4. #14

    Am citit, la primul comentariu al toreadorului, război cinegetic și mă gândeam deja că cineva fte ursoaica! Și altcineva i-a declarat război…

    Ce e război cinetic??

    40
    • #15

      razboiul, in sine. omul a descoperit cuvantul cinetic si i se pare foarte fancy

    • #16

      Toraedor are un vocabular super cuticular

      18
    • #17

      si patibular

    • #18

      sau auricular

    • #19

      toreador, caine, pisica, ursoaica … razboi cinegetic in toata regula

      8
    • #20

      Hmm.. sunt curios cum a ajuns sa faca asocierea de serviciu dintre cuticular si vocabular.

      5
    • #21

      anton: cum altfel decat vestibular?

      5
    • #22

      prin vernacular

    • #23

      In cazul in care toreadorul are familie, politia ar trebui sa îi facă o vizită, împreună cu aia de la psihiatrie. Ne cam dam seama ce urmează să facă daca declicul din capul lui îi spune că a început un război.

      Are nevoie de pastile, de multe pastile…

      35
    • #24

      Vestibular? Interesant.. Dezvolta argumentul.

    • #25

      Doamne, anton. Esti impecabil! :))))

      5
    • #26

      limba dulce cur viclean

  5. #27

    Am un prieten in minunata Elvetie si ne mai trimite delir al romanilor pe grupurile de facebook. Majoritatea chestiilor se rezuma la : cum as putea sa incalc regulile si sa fac ca mine?

    62
    • #28

      Poti scoate romulanul din Romulania dar nu poti scoate Romulania din romulan.

      18
  6. #29

    Majoritatea romanilor nu se pot integra la ei in tara, de ce s-ar integra altundeva?

    90
    • #30

      Cutoate astea, unii romani se pot integra in absolut

      33
    • #31

      Mă piş pe toți ăia cu integrarea in absolut.

      42
    • #32

      @nea zapada, nu e asa simplu, trebuie sa o faci in forma de spirala!

      32
    • #33

      No problem, la varsta mea îi fac nod, asa ca spiralele sunt floare la ureche.

      30
    • #34

      Dupa atatia ani nea_zapada tot e suparat ca nu l-au primit la spiralat.

      20
  7. #35

    Absolut, asta ziceam si la articolul Medeei. In Belgia sunt ENORM de multi romani. Intr-o tara de 11milioane de oameni, dar 1/6 suprafata Romaniei, cred ca suntem undeva la 300k in total, unii complet rasfirati (aia bine integrati), altii enclavizati pana la punctul in care nu invata niciun cuvant dintr-o limba locala pentru ca au totul in romaneste, de la TV la doctor si birou de asigurari. Am pierdut de mult sirul magazinelor si restaurantelor romanesti.

    Astea nu sunt in sine lucruri rele, insa:

    -se muta in fundul lumii, in cele mai proaste cartiere posibile, din zgarcenie sau chiar inselati de alti conationali (dupa modelul feudal de joburi “cu cazare”). Apoi se plang de criminalitate si… imigranti.
    -nu au nici cel mai mic interes sa inteleaga si sa respecte regulile locale, nici cutuma locala, ce sa mai zic de limba. E rasism sa primim amenda ca am parcat ca niste boi.
    -cauta sa traiasca exact ca in Romania, uitand de ce au plecat. Vor sa stie cum sa insele la taxe si impozite, cum sa primeasca alocatii cat mai mari, cum sa triseze cu concedii medicale sau chiar de ingrijire a copilului, cum sa pastreze numerele de Romania pe masina ca sa nu plateasca taxe (suntem faimosi deja pentru asta!), cum sa piste ceva, de undeva.

    84
    • #36

      Ca sa vezi, primul lucru facut de baietii veniti din Romania, abonament online la antena si protv sa fie manele continuu si cautat restaurante romanesti. In “uichend” se duc la Milano la restaurant romanesc pentru ca manele. Unul nu ar asculta radio local sau sa mearga sa incerce produsele locului.

      47
    • #37

      Majoritatea romanilor plecati sunt plecati cu gandul ca se vor intoarce dupa ce isi fac casa/cumpara apartament sau oricare altul ar fi motivul lor. Nu vad traitul in alta tara ca pe o experienta placuta, ci ca un rau necesar. Cu abonamentul la protv si manelele din weekend isi alina dorul de casa.

      62
    • #38

      “cauta sa traiasca exact ca in Romania, uitand de ce au plecat. Vor sa stie cum sa insele la taxe si impozite, cum sa primeasca alocatii cat mai mari, cum sa triseze cu concedii medicale sau chiar de ingrijire a copilului, cum sa pastreze numerele de Romania pe masina ca sa nu plateasca taxe (suntem faimosi deja pentru asta!), cum sa piste ceva, de undeva.”

      Sunt doua categorii mari de emigranti (si probabil cateva mii mai mici), care parasesc plaiurile natele :
      Primii si cei mai putini, sunt cei care nu se potrivesc cultural cu tara natala si emigreaza pentru ca se identifica mai bine cultural cu alt loc din lume. Aia se integreaza unde se muta, se bucura de toate avantajele si beneficiile care le au in noua tara, eventual isi iau si cetatenie, si pentru ei tara natala ramane doar “locul nasterii”.
      Categoria a doua (cea mai mare de altfel), sunt parazitii, care pleaca pentru ca nu au avut norocul sau ocazia sa paraziteze in tara natala. Ei au emigrat sa profite cat mai mult financiar de sistemele tarilor care i-au primit, in acelasi timp criticandu-le la maxim sistemele. Unii au ca scop sa produca bani in cele mai jalnice conditii, autoimpuse dealtfel, ca sa stranga cat mai multi bani, si nu iau contact catusi de putin cu cultura locala. Tot categoria asta, trimite tot ce produce in tara natala, sau se intorc cu ce au stans si se straduiesc sa arate alora care au parazitat local ca “pot si ei”.

      *inlocuiti tara natala cu orice tara din estul europei. Nu e valabil cu tarile arabe/africa, aia nu vor sa se intoarca niciodata la ei in tara, ei vor sa colonizeze si sa replice sistemul din care au plecat dar unde sa fie ei sefi totalitari

      65
    • #39

      w, corect, unii jura ca sunt acolo doar sa faca bani si sa se intoarca acasa. Parerea mea e ca e un mod stupid de a-ti trai viata si f*te sanatatea ca sa ai o casa in care sa suferi in romania la batranete. Insa parerea mea nu conteaza.

      Conteaza ca fix oamenii astia ar duce-o mai bine daca ar gasi un echilibru intre a-si alina dorul de casa si a descoperi partile interesante din zonele in care ajung. Sau si mai relevant, un echilibru intre a aduna bani si a trai aproape ca niste sclavi, dar sclavi care si-o fac cu mana lor. Nu strainii sunt rai si ii obliga sa stea cate 8 in 2 camere in ghetou, sa manance paine cu margarina si sa bea cea mai ieftina bere. Se poate sa fii frugal si strangaret si sa muncesti pt xyz, fara sa ratezi tot in viata de dragul unor 4 pereti pe care poate nici nu reusesti sa ii obtii. Poate sunt eu prea privilegiata sa ii inteleg pe oamenii astia.

      28
    • #40

      @Potan

      lejer pe langa drum sa numesti pe cineva care munceste cinstit “parazit”.

      11
    • #41

      @mac gregor
      Si lipitorile muncesc un pic sa iti suga sangele, in unlele cazuri au si efecte benefice (anticoagulantul ala al lor e foarte smecher), si la sfarsit nu lasa mare paguba in urma. Din nefericire si ele sunt categorisite ca fiind paraziti, I have to live with this …

      10
    • #42

      Apropos de Belgia, cum sta comunitatea de romani prin zona Mons? Ar urma sa ma mut si eu acolo din interese de servici, si sunt foarte curios care zone ar fi mai ok pentru o chirie, mai ales ca ma intereseaza sa fie o zona mai sigura. Am vazut si mentiunea cu numerele de romania la masina, ar fi chiar primul lucru care l-as schimba daca ar fi sa imi duc masina dupa mine.

      5
    • #43

      Comentez aici si ca raspuns la @Asdad2005
      Dupa cum stiti eu sunt partea spaniola a SUA, mai repede gasesti pe unu’ care sa nu stie engleza decat unu’ care sa nu stie spaniola. Ei ghici, romanii tot intre ei, nu se integreaza nici macar cu sud-americanii, ca nu sunt daci-liberi-primul-leagan-al-civilizatiei. Unde prin romani se intelege muritori de foame veniti prin relatii de familie de prin toate satele uitate de lume ale Moldovei.
      Primul sfat pe care l-am primit aici de la ceilalti romani a fost “nu te baga cu ei ca nu mai scapi”. Si da, aceleasi manevre, aceleasi clici si muscat de cur, acelasi “descurcat” si acelasi “merge si asa”, aceleasi incercari de mini-tepe sa te faca nitel.
      Se fereste lumea de ei ca de ciuma, si tot ei sunt nedreptatiti, nu se acomodeaza, dar au aia ceva cu noi. Inclusiv din familia apropiata am oameni foarte suparati ca se plicitisesc, ca nu ii baga nimeni in nici un grup social, dar ei de dimineata pana seara sunt la telefon cu amicii din romanica dezbatand conspiratii mondiale si se uita doar la posturi romanesti de renume. Nu au invatat o boaba engleza, cand mergem undeva trebuie eu, dupa aproape 10 ani, sa fac pe traducatorul si sa le comand mancare. Nu ar fi in stare sa ajunga singuri pana la coltul strazii, iar in materie de socializare nu cunosc decat biserica romaneasca.
      A treia biserica romaneasca, pentru ca iar, vajnicii romani au reusit sa se muste singuri de cur pana cand primele doua s-au desfiintat.
      Cum naiba la mine la servici sunt zeci de romani care nu au probleme de integrare, lucreaza in cele mai diverse departamente, sunt apreciati peste tot, iar aia auto-enclavizati nu isi cunosc nici vecinii directi
      De altfel sa nu discriminez, si cu alte neamuri e la fel. Aici 80% din populatie e la prima sau a doua mana de emigranti, veniti din toata lumea. In grupul nostru se plang de aceleasi lucruri, daca esti argentinian nu te amesteca cu sud-americanii, daca esti asiatic nu te baga cu coreenii sau chinezii.

      23
    • #44

      Nu inteleg cum poti emigra in US fara o boaba de engleza. Cum iei viza?

      10
    • #45

      @Emil, zona Mons este in principiu ok – este in zona valona, deci se vorbeste limba franceza, dar este si ceva baza americana prin zona, deci sunt inclusiv americani cu familii cu tot, si administratia locala e obisnuita cu strainii. nu cunosc zona la nivel de cartiere, dar poti sa faci simplu un research pe google maps. sunt doar baruri, saormerii si convenience stores in zona? e un indiciu ca mai bine te mai uiti. e in the middle of nowhere? daca ai masina, nicio problema.

      9
    • #46

      Deea, au dat interviul cu consul vorbitor de limba romana… doh.
      Cunoasterea limbii engleze nu este obligatorie pentru rezidenta si drept de munca. Lucreaza la firme romanesti, se duc numai la biserica si alte adunari romanesti, se uita numai la filme traduse in romana, la magazine iau produsul – intind cardul sau se duc la magazine romanesti, merg la un doctor roman si tot asa. De-aia ii zice enclavizare. Iar cetatenia si-o iau dupa 20 de ani, automat, fara sa stie limba, iar nu prin interviu dupa 5 ani.

      17
  8. #47

    Asta mi s-ar părea culmea culmilor, să pleci din România, să te muți în altă țară, și acolo să cauți contacte sau prietenii cu alți români. Păi la ce ai mai plecat? Te-a deranjat potârnichea de șes? Te-a deranjat Podișul Getic? Nu rodea stejarul ghindă? Ai plecat din cauza românilor; tot ce ți s-a părut greșit sau nedrept în jur, toate relele care te-au determinat să pleci de cine-or fi fost cauzate?
    Nu zic din perspectiva mea, că eu n-am motive întemeiate nici să mă mut din bucătărie în dormitor, darămite în altă țară, dar încerc să empatizez cu cei care au plecat. Eu n-aș pleca pentru că mi se pare inutil. Unde să mă duc? Toate statele lumii au iq-ul mediu mult sub al meu – cel mai bine stă Japonia cu 105 – iar în cazul ăsta mi se pare o iluzie mutatul. Mă mut între oameni mai deștepti sau mai civilizați sau mai buni la suflet. Care oameni? Unde sunt? Diferența dintre români și japonezi este pentru mine ca diferența dintre oaie și capră pentru o acvilă flămândă. Găsesc oameni mai deștepți și mai drepți decât mine și în România. Chiar în orice oraș al României. Iar majoritatea este mai proastă și mai strâmbă oriunde pe planetă. Deci eu nu vreau să mă mut, dar încerc să îi înțeleg pe cei care s-au mutat. Cum să fugi de români ca să cauți tot români? :))

    43
    • #48

      95% au plecat pentru bani, nu pentru integrare.

      Sunt turisti pe termen lung practic, deci cand se duc acolo incearca sa ii caute pe cei ca ei si sa dea join.

      45
    • #49

      Majoritatea n-au venit pentru integrare, dar se plang apoi ca nemtii is reci si a dracu’ si se uita urat la tine ca esti strain. Rar popor mai primitor ca nemtii, dar trebuie sa vrei sa fii primit. Cum a zis cineva mai sus, primul lucru pe care il faci ii sa iti pui antena de Digi, sa n-ai nicio sansa sa inveti limba, apoi te miri ca nu vorbesc vecinii cu tine, ca doar engleza stim toti, nu?

      27
    • #50

      Eu am plecat pentru bere si blonde (cehia). 🙂

      27
  9. #51

    omul are ceva probleme mintale, schizofrenie probabil. Altfel nu pot să-mi dau seama de ce și-ar omorî nevasta și copiii. Fără să-i doară! Remarcați ce blând e. Numai un psihopat poate să te omoare planificat.

    32
  10. #52

    Mai sunt si cei care fac exact opusul (me included cand eram acolo) – in loc sa isi vada de mortii lor si de noua viata, stau toata ziua si se smiorcaie despre cat de rau e in Romania si cum ar schimba-o ei in bine.

    Cand le atragi atentia asupra disonantei logice, se supara si iti spun ca ei de fapt lupta pentru Romania ca sa aiba unde se intoarce, sau iti scot ochii cu trimisul de bani, de parca ti i-ar trimite tie, nu saraciilor lor de rude.

    In ambele scenarii, e valabila aia cu “poti scoate romanul din Romania, dar Romania din roman niciodata”.

    Astia nu sunt emigranti, sunt turisti romani intr-un concediu prea mult prelungit.

    25
    • #53

      da, sunt intr-un concediu, un concediu de la saracie

      19
  11. #54

    Fratele meu s-a mutat în Belgia acum 10 ani. Inițial a plecat sa munceasca pentru ca-i trebuiau mai muti bani pentru școala copilului, după care s-a prins ca acolo e mai ok pentru el, și nu mai vrea sa se întoarcă. N-a învățat flamanda, dar vorbește foarte bine franceza și engleza, și interacționează foarte bine cu localnicii. Se oftica pentru ca în Belgia e mai bine, chiar dacă au și ăia rablele lor, și tot timpul se întreabă de ce la ei se poate, și la noi nu. N-am un răspuns pentru el…

    48
  12. #55

    Conteaza foarte mult si varsta la care emigrezi si situatia familiala. Altfel interactionezi cu localnicii sau un mediu international la 20 de ani fata de 30 sau chiar 40. Cine mai cauta prietenii noi dupa 40 de ani? Altfel interactionezi daca esti singur fata de daca esti cu sotia sau cu 1-2 copii. N-are sens sa generalizam.

    28
    • #56

      Well si tu generalizezi. Eu am 40 si caut prieteni. Si am si copil, doar ca s-a modificat tipul de socializare, din stat in bar (la 20 de ani), la mers in locuri noi, descoperit oameni si experiente (la 40 ee ani). Si uite asa invat si eu si copilul si limba si obiceiurile. Ce zici? E posibil?

      25
    • #57

      Ce pot sa zic, iti urez succes. Pe unde cauti prieteni noi? Mergeti doar voi doi, iti iei si partenera / partenerul?

      6
  13. #58

    eu cu primarul nu ma sfadesc de la politica, ma sfadesc ca suntem rude

    14
  14. #59

    Eu m-am integrat foarte bine în țara în care locuiesc de peste 10 ani (Olanda), vorbesc limba, am un job bun unde oamenii știu că sunt româncă și nu m-am simțit niciodată tratată diferit din cauza asta, am prietene olandeze, dar și românce și de alte nații.

    Enclavizarea e ceva extrem. Într-un mod mai moderat mie mi se pare important să păstrez legătura cu partea română din identitatea mea. Nu mă văd întorcându-mă vreodată de bunăvoie în România, nici nu mai am cetățenie română, dar eu SUNT născută și crescută în România. Așa că mă implic în tot felul de activități ale comunității românești de aici – nu în mocirle pe rețele sociale, ci ateliere diverse, picnic românesc unde a venit și primarul orașului, colectat cărți în română pentru biblioteca orașului, am fost la film românesc sau concert de colinde, din acestea.

    88
  15. #60

    Ăsta care a sărit cu prajina , cel mai bun din lume, e cucutenian. Suedezii , norvegienii si mai ales danezii sunt cucutenieni de origine, deci tot un fel de români. Nu mai vorbim de cucutenianul nostru Pan Dele care a spulberat tot la inot, la inot mixt 400 a inotat sub 46 daca ati vazut, China a luat aurul. Deci tot noi Cucutenia. Chinezii sunt cucutenieni. Napoleon a profetit acum 200 de ani ca viitorul apartinei rasei galbene, asa a zis. Si asa e. Dar el nu stia ca chinezii sunt cucutenieni, si ca de fapt viitorul ne apartine noua romanilor.

    11
    • #61

      Eu stiam doar nemti ca se trag din daci. De aici si Deutsch(doich-daci)land. Adica taramul dacilor

      10
  16. #62

    Si in UK e la fel, shared houses, programe romanesti si cu primii bani stransi isi cumpara masini scumpe cu care se duc in Romania la nunti, sa se vada bunastarea.
    Nu fac nici un efort sa invete limba mai bine, scris, citit, sa incerce putin sa isi depaseasca conditia de warehouse. Nu merg la restaurant, nu ies, nu nimic. Gratarul e sfant, gratarul cu cumatrul si cumnata si tot neamul.
    Partenerul meu si cu mine suntem de ceva ani aici si suntem ok. Noi nu am fost niciodata cei mai sociabili din lume :), asa ca suntem foarte ok cum suntem, cu cati oameni avem in jurul nostru. Mai iesim cu cei de la munca (nu lucram in acelasi loc) din cand in cand.
    Eu prieteni apropiati nu mi am facut la munca, cunostinte care m ar ajuta la 2 noaptea da, stiu ca am cativa pe care m as putea baza oricand, englezi toti. E valabil si invers.
    Colegului meu I am luat de ziua lui o halba de bere inscriptionata cu ‘happiest birthday from a bloody damn immigrant’. S a ras bine de tot, ca el mereu zice ca eu am venit sa le iau joburile la englezi, sarcastic fiind evident, ca tot injura la ai lui ca s lenesi.
    Niciodata in anii astia nu m am simtit discriminata in nici un fel, nu am simtit rasism, poate am fost doar norocoasa nu stiu.
    Mi am vazut de treaba si aia e

    69
  17. #63

    Dacă n-aș fi dintr-o familie relativ înstărită, aș fi plecat. Și doar din frustrare, nu din alt motiv. O frustrare legitimă, zic eu. Aș putea să vorbesc despre multe cauze, dar mă voi opri doar asupra uneia, foarte reprezentativă, zic eu, și despre care cred că am mai scris pe-aici. Un coleg de facultate. Mult spus “coleg”, căci îl vedeam destul de rar, la unele examene. Doar la unele, dar de trecut, le trecea pe toate. Noi, ceilalți, dacă aveam trei absențe la seminarii, nu intram în examen. Nu trebuia să stai de vorbă cu el mai mult de două minute, ca să-ți dai seama că nu e întreg la minte. Oricum, se lăuda în gura mare că taică-su și mă-sa au fost mari scule în securitate, că acum tac-su e ditamai afaceristul, iar mă-sa mare funcționar prin nu știu ce minister. Și așa era! Ne spunea cum taică-su i-a cumpărat cu 10.000 de dolari admiterea la facultate (în 1996!), cum cu relațiile lui maică-sa și cu banii lui taică-su el ia toate examenele, deși la unele nici nu se prezintă. Și, ce să vezi, așa era! După care, dacă te întindeai la vorbă cu el, deodată ajungea la cum a fost răpit de extratereștri, iar în spațiul cosmic zburau dragoni chinezești. Dacă te pufnea râsul sau îl luai la mișto, izbucnea într-un plâns cu hohote și o lua la fugă. La licență, se lăuda că a ieșit mai ieftin decât la admitere: vreo 3.000 scrisul și cam tot atata lucrarea de-a gata și nota la prezentare. Tot atunci mi-a spus și unde o să fie angajat, după ce ne vor fi eliberate adeverințele (pe atunci, în 2000, diploma ți-o vedeai după câteva luni, uneori chiar și un an), și cât l-a costat pe tac-su postul respectiv. La stat, binențeles. Tipa care a fost șefă de promoție, după ce și-a căutat câteva luni un job pe profil, s-a reorientat și tot în alt domeniu lucrează până în ziua de azi. De atunci, nenorocitul ăsta e funcționar al statului român: ministere, agenții, instituții și tot felul de apendice ale acestora. Nu-l țin pe nicăieri prea mult. Cât poți ține la cutie un nebun vorbăreț? Păi până se apucă să-i povestească și ministrului experiențele lui extraterestre, cu dragoni. Și atunci trece la alt minister. La altă agenție. La altă instituție. Au grijă pilele lui mami de îngerașul de aproape 50 de ani. De la studenția pe vremea Convenției Democratice și prima slujbă sub guvernul Năstase, n-a avut decât job-uri la stat, bine plătite, cu deplasări și diurne babane. În guvernul Cioloș a fost consilier personal al ministrului educației și cercetării. N-a fost în viața lui la un interviu, n-a știut niciodată ce înseamnă să obții și să păstrezi un job. Și în ziua de azi e tot înalt funcționar, la nu știu ce institut, care ține de nu știu ce minister. Nici n-are importanță. V-ați enervat, nu? Hai să vă amuz, atunci. La nu știu ce conferință științifică sau congres sau așa ceva, a făcut rost de numărul lui Mărmureanu. Luni întregi l-a terorizat pe bietul moș cu telefoane, de câte ori i se părea lui că se mișcă pământul. Și la mintea lui, se mișcă des. La doișpe noaptea, la cinci dimineața, nu conta, el îl suna pe Mărmureanu să-i confirme dacă a fost cutremur și să-l întrebe când vine ăla mare. Degeaba-i explica bietul om că nu știe, că nimeni nu știe. “Hai, dom’le, cum să nu știți dumneavoastră …? Hai că rămâne între noi, nu mai spun la nimeni”. Până la urmă, cică i-a făcut ăla săracul plângere la poliție. Uite, de asta aș fi plecat, de exemplu, și de asta, plecat, n-aș fi ținut legătura cu românii. Ca să nu mai aud de așa ceva.

    140
    • #64

      Am citit povestea ta cu atentie. In primul rand Mircea a gresit. Lucrurile astea nu se spun asa pe fata, dar si tu trebuia sa abordezi situatia mai cu tact.

      7
    • #65

      Niște părinți imorali, dar cu pile, relații și mulți bani au pilit și plătit pe unde au putut ca să-și promoveze odrasla. Unde ai fi plecat ca să nu mai auzi de așa ceva?

      20
  18. #66

    Vorbeam cu o bucureșteancă din Oltenița recent. Care a stat o vreme în Belgia și s-a întors în Ro. Chat așa lejer, despre viață și generalități și odată îmi trântește, “Andrew Tate e beton cum arată, așa ceva aș vrea să găsesc” odată ce a revenit. Poți scoate românca din ghetou dar nu scoți ghetoul din româncă. Și nu e onlyfans.
    (Ca să fie clar, nu generalizez.)

    25
    • #67

      Fata a fost sinceră, a zis că arată ăla beton și așa ceva caută pentru desfătări carnale, nu un român bondoc, burtos, dar bun la suflet. Și eu cred că Meana Wolf arată beton, dar nu înseamnă că aș lua-o de nevastă.

      20
  19. #68

    Enclavizarea e buna, comunitatea este unita si poti sa sprijini astfel ridicarea unei biserici ortodoxe pt oamenii de acolo. Cum altfel sa rezisti intre straini daca nu prin putere spirituala?

    14
  20. #69

    Pai daca nu se enclavizeaza, cum mai vin sa ne salveze o data la 4 ani? Cum ne mai explica ca trimit milioane si miliarde in tara ca fara catralioanele alea am crapa de foame pe la colt de strada? Cine ne mai atrage scarbit atentia ca Romania e de rahat si ca la ei e frumos?
    Pe aia care s-au integrat ii doare fix in pix de cine iese la parlamentare sau de ce nu se schimba pe aici cum viseaza ei, au lasat toate alea in urma si isi vad de viata.
    Mai e si categoria ”Deea” care scrie pe aici si care in sinea ei e o enclava, ii pute pe oriunde s-ar duce

    9
    • #70

      Meh, nu mă leg de restul refulărilor venite din frustrări (poate) justificate, dar la aia cu miliardele trimise în țară este ușor de argumentat, pentru că sunt valori cunoscute, cifre – mai greu să bați cifrele doar cu frustrări. Numai banii trimiși legal anul trecut sunt aproape 7 miliarde de euro, cam cât bugetul MApN. Sau cât valoarea totală a investițiilor străine în România. Deci enclavizații ăia pe care îi penisezi tu nervos au trimis în România atâția bani cât au investit TOATE companiile străine în România. Păi ori reușești să atragi mai multi investitori, ori le zici un bogdaproste enclavizaților.

      20
  21. #71

    Și se mai miră cineva cum AUR a luat o grămadă de voturi de la diaspora?
    Nu faci eforturi să înveți limba, normal că localnicii nu te vor accepta, te vei simți marginalizat și discriminat.
    Ai plecat din țară și tot pe Antena3 și România TV îți pierzi vremea? Felicitării, mai bine rămâneai acasă, de fapt mental nu ai plecat cu adevărat niciodată.

    13
  22. #72

    Au aparut si cateva grupuri nisate care sunt chiar super ok. Gospodari in uk si turist in uk chiar mi-au fost utile. Nu stiu daca exista si prin alte tari, dar daca ai un hobby poti avea noroc sa intalnesti oameni ok.

    4
  23. #73

    Am fost în vizită în Germania la niște prieteni prima persoană integrată frumos, știe limba, vecini care vorbesc (cat de mult or vorbi germanii) cu ei, activități în comunitate etc.
    A doua persoană mi-a explicat din prima , înainte să zic salut cum Germania te face impotent : “nu poti sa faci și tu o combinație, un grătar, niște nenorociți” În aceași respirație zicând ca nu s-ar fi descurcat fără ajutorul guvernului/primăriei;

    Cele două persoane sunt rude de gradul întâi între ele, emigrate*(?) din România 2.0 (Italia)

    *tot emigrant ești când te muți din țară de adopție în alta sau este alt termen

    4