Stăteam ieri puțin, pe circuitul melancolic și mă gândeam la Teleenciclopedia. Nu cred că va mai exista vreodată, în românia, o emulație precum cea de atunci, în jurul emisiunii Teleenciclopedia. Era la nivelul de lăsam joaca afară, ca să intrăm în casă, să ne uităm la emisiune, să ascultăm vocea Sandei Țăranu și a lui Florian Pittiș. Lăsau gospodinele oalele din mâini mai ceva ca atunci când se auzea genericul de la Dallas (cum bă să îl omoare pe Bobby și să îl reînvie la final? Păi el, Jock, a făcut atâtea…) Sau Telecinemateca. Sau aia de noapte cu Petre Magdin, de mergeam în sufragerie și dădeam drumul la tv încet, ținând o pătură în fața lui, ca să nu o trezesc pe maică-mea să vadă că mă uit la roacheri sataniști.

Sigur, reacțiile noastre erau așa pentru că eram niște maimuțe sălbatice, ținute în foame și neștiință de către un regim dictatorial și despotic și orice urmă de artă, cultură erau absorbite prin toți porii. Acum nu se mai poate întâmpla așa ceva din două motive. Analfabetismul este la un nivel abisal, nu mai are cine să fie interesat de așa ceva, iar creatorii de content sunt pe toate drumurile. Cine dracu s-ar mai uita să vadă o emisiune despre cultura mongolă, narată de Florian Pittiș, când poți vedea un tiktoker cum îi monetizează mijul nevesti-sii.

Is just sad. Dar, după un timp, murim și aia e.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

80 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Mai era Spectacolul Lumii a lui Ioan Grigorescu.

    32
    • #2

      În continuare stau și ma minunez, cum acest om a convins un regim plin cu securiti sa ii dea o camera și buget și sa călătorească! Un om ce NU are dosar, si a fost curat toată viata. Arata minunățiile chiar tehnice din Japonia și obiective turistice decadenta occidentale ce au scăpat cenzurii…cum?! De admirat

      23
    • #3

      bai si ce voce blanda si calma avea omul ala…

    • #4

      Drumuri europene, de Buhoiu.

      12
    • #5

      mama ce misto era aia. si cu genericul ala care iti dadea piele de gaina

      youtu.be/P7-ITAMchxg?feature=shared

    • #6

      Bai, ori a luat-o mintea mea razna de la varsta, ori emisiunea aia a inceput dupa revolutie. Parca retinusem ca el fusese plecat din tara pana atunci. Mi-e lene sa caut acum, da’ io asa imi amintesc.

      3
    • #7

      cert e ca s-a sfarsit dupa revolutie.

      3
    • #8

      Drumuri Europene a fost pe vremea lui Ceașcă. Drumuri Americane a fost după revoluție cînd Buhoiu a revenit în țară. Pe la Tele7abc parcă era Tatulici, încă mai iese ”pe sticlă” (youtube).
      @Arhi
      Melodia este ”The eve of the War” de Jeff Wayne, durează vreo 6 ore tot, îl ascultam în ’82 în aula liceului, făcea audiții un locotenent Mircea Vrăjitoru cu un Majak, muzică adusă ”pe sub mînă”.

      5
    • #10

      @Cetin, de cand o cautam…
      Ne-a pus profa de engleza s-o ascultam in scoala prin 86 parca si ne imaginam toti cum vin martienii.
      Are putin influenta de Pink Floyd in ea.

      3
    • #11

      Mai degraba Jean Michel Jarre. Decat zic

      6
    • #12

      Mai era “Cu masca, Fara masca”. Sau poate ma lasa memoria si se numea altfel.

      2
    • #13

      + după ’90
      “ATLAS”
      TVR chiar mai insemna ceva iar acum inseamna doar limbi si sinecuri fiind condusa neîncetat de toti hapciupaliticii

      3
    • #14

      @George, acum ca ai zis, parca seamana mai mult cu JMJ, ai dreptate

      1
  2. #15

    Salut. Eu am inceput recent sa le pun Kinderilor (12 si 8) Teleenciclopedia deoarece mi-am dat seama ca 80% din cultura generala pe care am dobandit-o e de la Teleenciclopedia. Problema este ca TREBUIE sa stai langa ei deoarece ai : Tablou / Maimuta / Savana Africana / UN MUNTE DE CADAVRE IN WW1 / Floarea de colt / METODE DE TORTURA IN EPOCA MEDIEVALA.

    N-ai cum 🙂

    8
    • #16

      La 8 ani, poate ar mai fi loc de discuții, să zicem, dar la 12 nu văd care e problema cu subiectele scrise cu majusculă. Se văd chestii mai dubioase pe internet, iar subiectul violenței în istorie e ceva care nu trebuie evitat, pentru că există șansa de a o trăi din nou, amplificat.

      31
    • “tras pe roata” ? Am auzit expresia cand ne au dus aia la Alba Iulia sa ne faca pionieri sau plm. Am ajuns la descrierea plastica a activitatii cand aveam vreo 10 ani, imi imaginam chestii mai nasoale, gen arsura cu plastic topit sau sa ti dai cu usa de la lift peste degete, chestii cuantificabile. Asa ca, aia cu tortura medievala, nu vad unde i problema.
      Muntele de cadavre? Poi boss, ce sa zici de lagare? Unde poze exista, cu camioane sau vagoane de marfa pline de nenorociti. Da copilului informatii din sursa asta, macar e decenta.

      9
  3. #18

    De ce nu se spune ca National Geographic a copiat Teleenciclopedia de la noi?!

    33
  4. #19

    Stai asa. Arhiva TVR a acestei emisiuni nu este nicaieri disponibila și completa. Pe YT găsești ediții, în nici o ordine, sute de emisiuni lipsa, trunchieri..iar calitatea video e asa cum e. Da, eram disperat după conținut video atunci (încă consider ca eu am învățat mai multe din filme ocumentare decât din citire, studiu intens acasă sau documentare la Biblioteca Județeană Gh Asachi Iasi la sălile de lectura și periodice) acum.. dacă vreau sa ma uit cu fica-mea la un documentar despre orice… 1000+ pe yt din care nu stiu cum aleg…sau 10+ pe Netflix.
    Offtopic: glasul doamnei…este același glas cu cel din promourile Radio Guerilla 2006 in acea campanie cu ghertoi, maneliști, bătrânei de discoteca, etc? E aceeași persoana? (Glasul lui Attenborough e 100% reconiscibil sau a negrului ala ce în toate filmele e presedinte)

    4
    • #20

      nu urmaresc guerilla, nu cunosc

    • #21

      ok ok..dar e imposibil sa nu iti fi trecut atunci pe la urechi acea chestie (nici nu stiu de a fost campanie sau plm a fost) Atlasul de Mitocanie Urbana…. uite vocea doamnei… cred ca aceeasi, cred. www.youtube.com/watch?v=5iDTv0-828g

      1
    • #22

      da, e vocea sandei taranu 100%

    • #23

      Iar ce e după 100% e vocea Marianei Zaharescu.

      6
    • #24

      Arhiva TVR a ajuns in buna parte la gunoi, la modul real.
      E un tip pe FB care are o pagina numita Cineclic si mai povestete cum merge prin targuri si oboare si cumpara casete cu înregistrări de studio ale TVR.

      3
    • #25

      Buey rasistule negrul ala n are nume???

      1
  5. #26

    Arborele Lumii anyone?

    15
    • #27

      Colectia completa…sursa mea pentru referatele de la scoala 🙂

      4
  6. #28

    “Cine dracu s-ar mai uita să vadă o emisiune despre cultura mongolă, narată de Florian Pittiș,”

    atunci iti recomand canalul de youtube History with Cy

    5
  7. #29

    magdin a fost dupa 1989, nu in timpul comunismului
    iar la voci teleenciclopedia era si dinu ianculescu

    4
    • #30

      arata-mi cu degetelelele alea dolofane unde am zis eu ca era inainte de 89

    • #31

      Esti sufletul petrecerilor pe unde te (mai) cheamă.

      10
    • #32

      A fost influentat de oamenii ffff rai si glumele nesarate legate de varsta.

      2
    • #33

      Unele glume despre varsta sunt mai sarate decat sarea aia de-l face sa acumuleze apa in țesuturi, facandu-l sa pară gras.

      6
  8. #34

    Boss, melodia aia de la telecinemateca, mă mișcă profund. Ce amintiri. Vorbesc serios,nu fac caterincă. Mă aduce aproape de depresie, durere în suflet.

    26
    • #35

      I feel u bro, same here.
      scrisa de Charlie Chaplin – “This is my song”

      15
    • #36

      Si noua ne place mult.. se pare ca e compusa de Chaplin – This is my song..

      Mai era si aceea de la Gala Desenului Animat a doamnei Bucur.. am fugit de la olipiada de mate sa prind genericul..

      5
    • #37

      Da, melancolie instant.

      2
  9. #38

    Plusez cu emisiunea Telesport, cu genericul ala ”The name of the game…football!”

    8
  10. #40

    oaaa, mi-au dat lacrimile, asta e toata copilaria mea.

    ma uitam si la viata satului si eram profund impresionata de toate problemele taranilor, eu facand parte din tagma taranilor cultivatori de legume.

    17
  11. #41

    Era un sistem pervers, si anum oamenii, avizi de cunoastere, cultura, absorbeau ca un burete informatii pe care omologii din tarile vestice, de exemplu, le ignorau, pentru ca aveau acces la informatie cand si cum doreau. Vocea lui Florian Pittis ceva deosebit, dictie perfecta imbunatatita cu tigari Carpati.
    Pe de alta parte, exista un anumit standard, cred ca era vorba si de o rezistenta prin cultura….adoram muzica si emisiunile Teleenciclopedia….era un fel de culturalizare fortata. Pentru cei mai tineri, in intro la filme la cinema, se mai difuzau diverse documentare, unele despre plante, stiinta, realizarile industriei chimice, dar si chestii utile, gen sa te speli, igiena dentara, etc.

    Ce subiecte seriose pentru vineri, ma asteptam la indemn de mers la sala sau ceva poze cu femei despuiate…..asa cad in depresie.

    16
  12. #42

    Baaaaaa, a murit Bobby????

    9
  13. #46

    daca tot va vad asa melancolici, va dau si o veste buna: au reduceri la tratamente geriatrice la ana aslan daca duceti o poza cu voi de cand erati mici. ma rog, asta pentru cine s-a nascut dupa 1822

    21
    • #47

      Pentru cei de dinainte merge si un portret in ulei. Nu se accepta basoreliefuri sau fresce.

      19
  14. #48

    De Doamna Jana nimic nimic?

    1
  15. #52

    Văi, dar cum ați putut uita de “Drumuri Europene” de Aristide Buhoiu?

    Sau de emisiunile lui Iosif Sava, care erau next level – maxim 10% din fanii Teleenciclopedia rezistau. După revoluție Sava s-a întrecut pe el însuși, ajungând să fie amenințat de un taximetrist cu bătaia și călcarea cu mașina, dacă mai face emisiuni atât de lungi :))

    22
  16. #53

    “Știință și imaginație” & “Universul Cunoasterii”

    9
  17. #54

    Tin minte cand am cumparat primul tv color si veneam de la scoala si ma uitam toata ziua la Animal Planet, Discovery si National Geographic. Mythbusters, Vanatorul de crocodili cu Steve Irwin erau emisiunile mele preferate. Acum fiica lui, Bindi-are o fetita.
    Cum trece viata. Ramane doar nostalgia!

    5
    • #55

      Asta e viața: mâncăm, bem, ne ca..cam, și tot așa… cat vreți să dureze, nene? Devine o repetiție….plus ca cu vârsta ne tot acrim și devenim mai sictiriți.

      1
    • #56

      Nu m-ar deranja sa dureze viata o eternitate. Plus ca nu-i un pericol sa devin acru si sictirit, eram deja de mic.

      5
    • #57

      Tinerel maică,tinerel.
      @Peredhil asta crecă se aplica numai daca si cei dragi ar fi la fel,daca nu inseamna ca totul ar deveni doar tristete si plictis dupa ceva sute de ani

    • #58

      elfii nu au legaturi lumești

  18. #59

    Teleenciclopedia este sâmbătă seara de la 18:30, viața satului duminică dimineață iar Telecinemateca se poate urmari Martea de la 21:00 toate pe TVR1.
    Tele enciclopedia este cea mai longevivă emisiune din Romania.

    16
  19. #60

    Dacă şi următorul articol are chestii legate de vârstă sau nostalgie, e clar, hecării au preluat controlul. În comentarii oricum e plin.

    6
  20. #61

    Permite-mi să te corectez:

    Cine dracu s-ar mai uita să vadă o emisiune despre cultura mongolă, narată de Florian Pittiș […]

    …când poți să vezi un documentar de 1h pe Youtube făcut de cineva pasionat de subiect care a făcut un studiu comparativ pe mai multe surse.

    Hai să n-o mai ardem pesimisto-nostalgic, genul de oameni care s-ar fi uitat pe atunci la tictocări monetizând miju nu s-ar fi uitat la Teleenciclopedia.

    4
  21. #62

    Pe nedrept sunt omisi si Cornelia Radulescu si Ioan Ionel, cei care prezentau partile cu animale. Pittis era pe istorie.

    Dupa revolutie, a existat si emisiunea Atlas, la fel de buna.

    6
  22. #63

    Uff, ce de amintiri.
    Chiar erau minunate, genericul de la Telecinemateca mi se pare și acum fascinant.
    Apoi melodia din genericul Drumurilor europene – The Eve of the War, nu știam atunci de unde e, dar o adoram.

    7
  23. #64

    Când aud aia a lui Fărcaș, mă văd în casă la bunici, cu televizorul cu lămpi. Mai pun pe Spotify, uneori, e ireal.
    Teleencicolpedia și Atlas mi-au deschis cultura generală. Am aprofundat unele teme, dar muzica, și, cum zici tu, ideea…. lăsam tot, și fugeam în casă. Vara era cel mai nasol, că eram pulea, pe coclauri…

    7
  24. #65

    Drumuri europene era cu coloana sonora din razboiul lumilor, o nebunie de muzica.

    2
  25. #66

    Eu regret și acum că m-am intersectat cu Pittiș pe un peron în gara de Nord din București și mi-a fost rușine să-l opresc pentru un autograf sau măcar sa-l salut. Aveam vreo 20 de ani prin anii 90.
    Culmea a fost că tot pe atunci a venit nea Iliescu în ”vizită de lucru” la mina la care lucram și s-a nimerit să fiu și eu pe traseul pe unde a trecut și mi-a întins mâna să dau salut. Un om mic de statură, palid spre străveziu, și cu ceva pete pe față.

    9
  26. #68

    As fi vrut sa ma coalizez acestui sentiment de apartenenta generationala cu un inspirational mesaj de genul “We built this country”.
    In adevar, suntem doar niște supravietuitori ai junglei post decembriste.
    Tara e tot in mainile eșalonului 2 al PCR.

    5
  27. #69

    Teleenciclopedia – Nicolae Kirculescu – Moment muzical

    3
    • #70

      Teleenciclopedia nu era cu “Plutasi pe Bistrita”?

  28. #71

    Tezaur folcloric cu dna noastra cristela calare ?

  29. #73

    Țin minte, eram copil, iar tata a adus în casă o minunăție, nu cred că mai văzusem așa ceva până atunci: un aparat minunat cu un ecran destul de mic, rotund (parcă): se numea televizor.
    La școala din comuna noastră era un telefon cu o mică manivelă de care trebuia să rotești de mai multe ori înainte de a a vorbi.
    Dacă țin bine minte, așa ceva era și la gară, dar poate memoria îmi joacă feste.

    2
    • #74

      La gara din Dej poate că era telefon de ăla cu manivelă.

      2
    • #75

      Depinde,Shoric, vorbim de nea Gelu, deci perioada interbelica, depinde si intre ce razboaie…

      4
    • #76

      Ăla cu ecran rotund era osciloscop. Televizoarele îl aveau dreptunghiular și rotunjit la colțuri. Iar telefoanele cu manivelă erau în gări, între impegatul de mișcare și acari, să selecteze linia pentru trenul ce urma să vină. Și tot cu manivelă erau alea militare cu “atenție, dușmanul ascultă”, ca sa vorbești codat, nu ca acum cu coduri din software si salturi de frecvență (am fost în cercul “micii transmisioniști” prin 78).

      2
    • #77

      Corect, osciloscoapele difuzau emisiuni chiar mai monotone și mai repetitive decât TVR.

      2
    • #78

      Ecranul TV-ului era rotunjit la colțuri, într-adevăr, dar telefoanele știu sigur că erau cu manivelă, inclusiv la școală.
      Sunt bătrân, dar nu uit chiar tot. 🙂

  30. #79

    Pe Youtube mai sunt niste canale cu valente eductionale: In masina, par example, la drum lung, ascult “”Vreau sa stiu” cu unu Catalin si Damian Anfile. Oamenii au un talent fabulos sa te tina captiv in podcastul ala cate 2-3 ore cap coada. Cand opresc in drum pentru susu, efectiv pun pauza. RECOMAND MASIV!

    2
    • #80

      +1 pt Oprisan si Amfile. Are baiatul ala (da, are doar 32 de ani, teologie) super cultura istorica si un mare talent de povestitor, nu iti dai seama ca au trecut 3 ore.

      1

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.