Mai țineți minte cine făcea lecțiile cu voi?
Pornind de la acest articol, absolut excepțional, mi-am adus aminte de zilele școlilor mele, pornind de la zero și terminând la liceu.
În clasa 1, am avut la un moment dat de scris 7 pagini de litera H mare de mână. Litera H mare de mână se scrie aplecat spre dreapta pe caietul de dictando cu liniuțe. Eu am scris 7 pagini de H mare de mână drept. Urmarea?
Mama mi-a dat un caiet nou de dictando și m-am culcat atunci când am umplut tot caietul cu H mare de mână. Scris corect. Acum, după 30 de ani, am scris de domnișoară, cu litere mari, rotunde, perfect lizibile.
Clasa a 5 a, când am început limba engleză, alături de voioasa limbă rusă. Nu aveam nici o atracție pentru engleză, plus că dădusem de aerul de elev care a ieșit de la învățătoare, ușor șmecherit, mai un joc de gropiță, mai o sămânță în spatele gardului de la școală.
Mă tot întreba mama, ți-ai făcut tema la engleză? Daaaa. Ai citit cu voce tare? Daaaa. Da de unde, nu citisem nimic.
Mama nu știe engleză, ea a învățat franceză și, desigur, rusă. Doar că nu știam asta. A luat manualul și a început să mă asculte, bazându-se pe citirea fonetică din carte. Când o stâlceam, zbang, una după ceafă. A făcut asta un trimestru, până când am început eu să prind drag de engleză. Și acum, dacă mă stresez, citesc perfect în franceză și engleză.
În clasa a 9 a am făcut o prostie. Mare, oarecum de nepovestit nimănui. Includea sute de absențe, pe lângă restul imbecilităților.
În toată clasa a 10 a, mama mea a venit cu mine dimineața la școală. Deși stăteam în vitan, iar școala mea era în Giulești. La ora 2 trebuia să dau parola de intrare vecinei de vizavi, altfel eram un om mort. Timp de un an în cap.
Și, la fel ca părinții din ziua de azi, avea servici, avea probleme și 3 copii de crescut. Totuși a reușit să își facă timp pentru fiecare în parte, să facă lecții, să învețe lucruri noi alături de ei, pentru a putea să le explice ulterior, pe înțelesul unui copil.
Acum, toți suntem ocupați. E mult de muncă. E greu să avem grijă de copiii noștri. Pasăm educația școlilor sau grădinițelor.
După care plângem când un imbecil ca Funeriu, care a mai distrus încă o dată învățământul rromânesc, ne pică copiii la bac.
Cum dragă, copilul meu e special…
NOU
Chiar ca! Taica-miu in clasa 12 ma controla prin casa si incerca sa ma incuie cu formule la mate. Daca nu stiam una, eram sarit din schema cu banii de oras in week/end.
NOU
Ai avut banii de oras in weekend? sau in in week? Eu nu am stiut ces aia in a 12 si alocatia mi-o confisca numa sa stau sa invat.:((
NOU
Sa-ti zic cum a inc=vatat fare-miu tabla inmultirii impreuna cu varu-miu. Erau de aceeasi varsta si o perioada au mers impreuna la scoala. La sfarsitul clasei a doua erau ciunga si unul si altul cu tabla inmultirii. Si i-a luat unchi-miu la invatat numai ca atunci cand unul se facea ca invata celalalt voia la baie. La un moment dat amandoi erau la baie: unul pe WC altul la olita. Si s-a enervat unchi-miu si a luat tabla inmultirii de pe spatele caietelor alora de mate si a lipit una in fata scaunului WC si alta pe masina de spalat cam cum ar veni in fata locului unde ar fi stat olita, apoi a mai pus una pe frigider, pe peretele de langa masa de la bucatarie……acu na invatati oriunde ati fi. Daca intorceai capul prin casa vedeai tabla inmultirii.
NOU
Mihaela » si eu tot de pe copertile alea am invatat-o :))))
NOU
Am auzit ca acum nici nu mai sunt obligati sa invete tabla inmultirii pe de rost…
NOU
@alunelu: nici unul dintre noi nu a invatat-o pe de rost….dar trebuia sa dai de persoana care sa te invete cum sa inveti. Asta e tot! si care sa te faca sa inveti si sa-ti si placa. Numai ca fate-miu si varu-sau erau ca doua pile de se incarca una pe alta la capitolul tampenii si nu voiau sa-si puna capul la contributie. Asa ca se aplica constitutia familiei de pedepse si unele erau cam nasoale. Eu personal ajuns la ultimele dar astia doi depaseau de multe ori limita maxima.
NOU
Anul trecut la BAC s-au vazut efectele lipsei de disciplina impusa de parinti. Si se pare ca si anul asta va fi la fel – www.zoonapolitikon.ro/2012/03/21/esecum-cum-laude/
NOU
Pe mine m-au cam lasat cu cheia de gat si nu prea i-a interesat ce,cand, cum invat.
Mi-au spus doar atat…e viata ta, descurca-te
NOU
Nu cred că ți-au spus ție la grădiniță sau prin clasele 1-4 “e viața ta, descurcă-te” 🙂 Probabil mai târziu 🙂
NOU
probabil de asta ai ramas descult.
NOU
erau “alte vremuri” …:))))))))))
imi aduc aminte si acum de caietele alea tip 1 si 2 in care scriai pagini intregi de litere…. pe atunci stateam la bunici si ei nu prea stiau carte multa…dar bunica-mea stia 2 lucruri (fata de preot si sora de preot): ca trebuie sa spui o poezie cu intonatie si sa faci literle caligrafic….rezultatul astora: multe caiete cu A-uri inclinate si multe premii la “Cantarea Romaniei”.
Ultima oara cand am fost ascultat a fost prin clasa a 7-a….imi aduc aminte ca abia incepusem chimia si prima tema era “invatati tabelul”…s-a apucat maica-mea sa ma asculte pe la un 6-7 seara…am luat o carte in cap si la 10 il stiam ca pe apa…am fost olimpic la chimie mai putin a 10a si a 11a cand am facut organica si nu am inteles nimic din polimeri si poliperi
nu stiu cum faceau…ai mei munceau pe vremea impuscatului in ture de 12 ore ca trebuia sa mearga la export productia….cand eram mici faceau ture inverse si se intalneau in statia de autobuz cand unul pleca si celalalt se intorcea de la munca…trebuiau sa stea (sa stam) la coada pentru orice cacat…si era voie sa circuli “o sambata da…o sambata nu” dar sa-mi bag morcovul…intotdeauna aveau timp de lecti…de concediu si de distractie si zambeau mai mult
NOU
Aici e pentru prima oara cand nu sunt de acord cu tine.
Eu sunt clasa a 12a, pregatit de BAC, astept sa scap de mizeria de liceu, stiind totusi ca la facultate nu o sa fie mai bine.
E adevarat ca parintii nu mai au timp pentru copii. Mai exact, nu isi fac timp, dar sa ramanem la “nu mai au”.
Totusi, scoala are un rost. Daca ar fi vina parintilor, e ca si cum ai spune ca parintii trebuie sa le invete pe scumpele lor odrasle cum sa faca o argumentare pornind de la o simpla afirmatie, cum sa rezolve integrale, ecuatii, functii, matrici, sau cum sta treaba cu reactiile chimice. Am dat doar un exemplu.
Parintii nu au cum sa stie absolut toate aceste lucruri, pentru ca e practic imposibil. Daca toate aceste informatii ar fi usor de retinut pentru o singura persoana, atunci un singur profesor ar putea sa predea timp de 6 sau 7 ore, romana, matematica, fizica, chimie, filosofie, biologie, informatica, etc, la o singura clasa, ca in scoala primara. Dar nu se face acest lucru. Sunt profesori specializati intr-un anumit domeniu, care predau doar ceea ce stiu ei foarte bine.
Vina nu e parintilor. Parintii, majoritatea timpului isi dau interesul si iti asigura toate conditiile ca tu sa inveti. Parerea mea e ca asta e datoria lor.
Vina e a elevilor si a profesorilor.
Un profesor isi alege aceasta meserie pentru ca ii plac copii, fie ca ii plac cum ii plac unui popa catolic, fie ca ii place sa predea mai departe ce a invatat el, unor nestiutori.
Dar cand profesorul vine cu o falca in cer si una in pamant, tranteste lectia pe tabla si te pune sa o copiezi, sau te pune sa o copiezi direct din manual, dupa care te scoate la tabla si daca nu ai inteles deschide catalogul si cu zambetul pe buze iti pune un doi sau un trei, atunci tot cheful iti dispare.
Am in total 30 de ore pe saptamana, cu 11 sau 12 profesori. 8-9 dintre ei sunt ca in exemplul de mai sus. La scoala ar trebui sa te prezinti cu placere si cu chef de a invata. Dar unde e placerea cand ai asemenea oameni la catedra?
Daca vrei sa inveti, inveti si fara profesori sau parinti. Sunt destule cazuri.
Deci nu parintii sunt de vina. Profesorii si elevii sunt pentru ca nu isi dau interesul.
NOU
nu ti-am citit toate balivernele. parintii au obligatia sa-si faca copii sa invete. nu matematica, nu romana, nu istorie. sa-i invete sa se fereasca de greselile care le-au facut ei in tinerete. si daca plodu intelege asta nu conteaza cat de prosti sunt profesorii.
NOU
@Robert: da, profesorii sunt rai… si insensibili.
Voi astia mici aveti impresia ca pe vremea noastra sau pe vremea parintilor nostri profesorii stateau cu un cubulet de zahar langa tine si de fiecare data cand faceai ceva bine iti dadeau cubuletul si te puneau la gazeta de perete. Sa va intre bine in cap: era exact al fel. Cine voia sa invete, invata; cine nu, nu. Daca tu vrei sa inveti ceva si iti manifesti interesul in aceasta directie, nu cred ca va veni profesorul sa-ti taie aripile.
Daca nu vrei sa inveti e strict vina ta. Si-a lu tac-tu care nu ti-a explicat ca daca nu inveti o sa ajungi ragaitor de bere la pet pe teava de gaz.
NOU
băăi copile, sunt un părinte fără timp.
Mi-am pus copilul pe linie dreaptă în clasele primare, deja din clasa a II a doar verific, da s-o ferească sfântu să nu fie cum trebuie! Zice că dacă aș fi profesor mi-ar pune copiii un sac în cap la colțul străzii și aș lua bătaie într-o veselie!
Dacă sunt probleme le discutăm, le punem cap la cap, învăț cot la cot cu ea ( în week-end sau la 11 noaptea). Dacă nu… relax.
Treaba tristă e că elevilor le place să vină acasă și să se plângă la părinți.
Părinții (care au treabă) își fac timp să meargă să-l ia de guler pe profesor.
Profesorului i se silește și se poartă cum nu-ți place ție, ca un elev silitor ce ești.
NOU
Asta e ce se numeste diferenta intre generatii :))). Eu sunt in mare parte de acord cu Robert. Am terminat liceul acum 5 ani si stiu foarte bine despre ce vorbeste. Cand ai peste 30 de ani si ai fost educat in sistemul de invatamant de dinainte de 89, chiar nu poti sa vii cu argumente de genul: “Pe vremea mea era la fel. Cine voia sa invete, invata; cine nu, nu.” Stim cu totii foarte bine ca nu e asa. Sunt perfect de acord ca parintii au un rol foarte important in educarea copilului, dar avand in vedere experientele din liceu, nu pot sa suport argumentele de genul: toti profesorii sunt minunati, elevii sunt lauze, iar pe parinti nu-i intereseaza. Si Mixy, desi nu e treaba mea, iti dau un sfat sincer: un copil trebuie sa te respecte, dar si sa te iubeasca. Daca doar ii e frica de tine, o sa ai niste surprize in adolescenta de nu o sa-ti vina sa crezi. Multa bafta, a creste un copil nu e usor…
NOU
@irinita_u, m-ai binedispus. Mersi! 😀
Zi-mi ca “elevii sunt lauze” e greseala de tastare. Este ? 🙂
NOU
@ irinita Nu cred că există generație numai cu profesori sau elevi grozavi, întotdeauna au existat uscături.
Din câte văd însă, pe voi v-a marcat rău de tot liceul. Nasol, dar n-are nici o legătură cu faptul că educația pornește de acasă, de modul cum ai învățat tu abordezi o problemă , să gândești logic…
mneah ! ai dreptate, astea-s frecții din altă generație. Profii-s de vină !
Trebuie să te aprob la faza cu sfatul sincer, probabil că o spui din experiență, dar spune-mi drept: chiar crezi că pedepsele de genul lipsei net-ului sau a filmelor de pe Disney o să-mi creeze surprize atât de mari ?!
NOU
@ mixy: propozitii de genul “s-o fereasca sfantul” nu prea ma duc cu gandul la lipsa netului, ci mai degraba la palme peste fata :D. In alta ordine de idei, eu nu vorbeam deloc de educatie, de modul de a gandi logic etc., eu vorbeam de cunostintele teoretice de care ai nevoie ca sa treci bacul, de exemplu. In liceu, profesoara de franceza venea de 2 ori pe semestru, iar cea de engleza ne arata poze cu fiica ei…toata ora. Deci sa nu aud ca cine vrea, invata, pentru ca nu e deloc asa. Un copil de 15 ani nu o sa se apuce sa invete singur o limba straina, cand alternativa este sa se duca in club cu prietenii. Mai ales ca bibliotecile de la noi nu sunt dintre cele mai echipate… A, si da, am avut meditatii, nu am invatat singura totul, apropo de parintii care se ocupa de copii. Numai ca daca nu au bani, parintii nu pot face mare lucru ( nu cred ca se apuca nimeni sa invete franceza de la zero ) In fine, sunt foarte multe aspecte, toate care converg catre “tara saraca, sistem de invatamant putred”.
@Cami G.: cu i-urile cred ca nu am probleme, deci ramane varianta “lauze” :)). Stiu ce inseamna lauza, dar am auzit de multe ori termenul folosit in contextul asta. Poate nu e corect, chiar te-as ruga sa-mi explici 🙂
NOU
@irinita_u: Termenul pe care îl căutai este “loaze” nu “lăuze”. Loaza – derbedeu, puşlama; lăuză – femeie care a născut recent. La asta se referea Cami G.
NOU
@Robert: Ma scuzi ca nu am citit tot, dar vad ca arunci totul la fundul profesorilor. Sarind peste anumite detalii gen nici o intrebare daca mi-am facut tema, actualii liceeni din orasul meu natal sunt niste distrusi. Aceeasi profesori care m-au educat pe mine. Si am fost foarte multumit de ei. Pe langa materiile predate, de la unii am putut invata si lectii de viata 😉
NOU
Parerile vor fi impartite.
@Robert, nu ai intalnit in clasa ta situatia in care profesorul preda, iar mare parte din elevi, sunt obositi dupa o noapte de club, de stat pe mess mare parte din noapte sau pe alte retele de socializare, butonand pe sub banca pe telefoanele bengoase ? Sunt si destui profesori care nu isi fac meseria, dar si multi elevi carora le e sictir de scoala.
Parintii trebuie sa se ocupe de copilul lor. Daca ii indruma in clasele mici(1-4), daca ii verifica, daca ii fac sa inteleaga caci copilul invata pentru el, atunci refuz sa cred ca intr-o clasa cu elevi care invata., un profesor se va comporta cu sila de a preda. Pentru asta sunt metode , de a instiinta conduceara scolii, iar daca nu se iau masuri, inspectoratul scolar.
Eu tot de pe spatele copertii caietului am invatat tabla inmultirii, la fel si cei trei copii ai mei. Ne-am ocupat de ei numai in clasele 1-4, dupa care nu a mai fost nevoie. Om fi noi intr-o alergatura continua, dar pentru copilul tau trebuie sa ai timp. Daca ii pui PC -ul la dispozitie, de mic, un telefon bengos…oare e destul?
NOU
@Doina … Aia zic si eu, citeam cartile de istorie si imi imaginam cum se pregateau armatele de razboi. Tin minte ca s-au despartit ai mei prin a 2-a sau a 3-a si taica-miu lucra(bucatar) la un hotel. Tin minte cum ma plimbam dupa el prin bucataria hotelului si aveam un caiet cu tabla inmultirii pe spate de pe care invatam.
NOU
Hai sa nu amestecam lucrurile.
De acord cu tine ca in ziua de azi sunt multi parinti care nu isi dau interesul.
Insa daca trebuie ca parintii sa suplineasca anumite lipsuri ale scolii , atunci vina e a scolii.
Parintii tai sunt de laudat ca te-au ajutat, insa ti-ai pus vreodata problema de ce nu iti placea sa inveti acele lucruri ? Nu cumva din vina sistemului de invatamant care nu stia si nu stie sa te atraga ?
NOU
Simulare Bac. Dialog reporter-elev.
R: Ai invatat pentru testele astea?
E (razand zeflemitor): Nu…
R: Dar o sa te pregatesti pentru examenul real, asa-i?
E (aceeasi mimica): Nu. Scoala e pentru profesori.
R: Pai si ce o sa faci in viata.
E: Plec in Occident.
Bineinteles, Occidentul e un azil pentru pramatii de genul asta.
PS: Au fost si note de 0 (ZERO!!!). Sper ca elevul a lipsit pentru ca a fost bolnav.
NOU
‘Cum draga .. copilul meu e spacial’
Copilul tau e prost cu crengi! aia e!! VACA!
NOU
In linii mari si eu am avut aceeasi perioada “de scoala” DAR… tata intra la 7:30 si la 15:30 rupea usa si venea acasa. Mama la fel cand nu presta tura de noapte sau garzi…
In zilele bune eu plec de la serviciu un pic dupa 18:00 si fac cam o ora pana acasa, asta in cazul in care nu ma opresc pe la niste cumparaturi. Ce facem in cazul asta? Nu toti suntem blogeri sa avem program de lauze :))
NOU
De cand am inceput clasa 1 mama “facea” teme cu mine, adica ea statea frumos si lucra la ceva fete de masa iar eu faceam teme. Daca ceva scartaia venea si ma ajuta.
Cand am dat in clasa 1 prima lucrare de “10 minute” a fost teroare, eu cand am auzit 10 minute panica, aoleu e apoclipsa…si in loc de adunari si scaderi am facut peste tot adunari. Eh dupa chestia asta in fiecare zi dadeam cateva lucrari de “10 minute” acasa cu mama.
Si mama mi-a mai fixat o chestie: ajungi acasa, mananci, eventual te odihnesti o ora (dormit, stat in pat sau plimbat in gradina nu televizor) si apoi temele. Chestia asta mi-a ramas fixata pana cand am terminat clasa a 12-a.
Si da, pentru mine cel putin, a fost foarte important faptul ca mama era acolo. Nu se implica decat cand ii ceream eu ajutorul, dar pana cand terminam temele ea era acolo.
NOU
si cu aia la care mama tre’ sa munceasca, ce facem?
intreb si io…..
NOU
Pe mine nu m-au controlat niciodata – poate maxim in clasa 1 la bastonase. Da adevarul e ca preferam sa-mi cada tavanul in cap decat sa se uite taica-miu la mine cu privirea aia dezamagita pe care o avea cand faceam prostii.
Taica-miu a creat un sistem amuzant pentru a ma invata tabla inmultirii :))) El imi punea o intrebare, si daca nu stiam imi luam un sut in fund (bineinteles, la misto, nu violent). Apoi aveam si eu dreptul sa-i pun o intrebare, tot din tabla inmultirii, si daca nu stia, ii dadeam eu un sut in fund :)))) Bineinteles ca saracu tata, ca sa ma motiveze, mai si “gresea” ca sa ma simt si eu egala, ca altfel as fi avut fundul si mai plat decat il am, de la atatea suturi
NOU
Pe cuvant ca am fost inregistrata cand am postat! Oare de ce m-a bagat la moderare?
NOU
Ai scris fund de trei ori. Tre sa treci de cenzura. :))
NOU
Din păcate calitatea de copil special încetează când intră pe piața muncii. Acolo lucrurile devin reale atât pentru odrasle cât și pentru părinți. Doar într-o mică măsură mai pot influența lucrurile cu un cadou, un buchet de flori. Nu mai poți să-l faci de 10. Îmi vine în minte replica unui părinte dată dirigintelui la una din ședințe: ”ce-i trebuie să învețe atât și să țină minte toate prostiile, are internet acasă. Dacă are nevoie de ceva, caută pe Google”. În mare măsură autoritatea profesorului și a școlii a fost diminuată de atitudinea părinților de copii speciali. Și apropo de caligrafie, dacă aș fi adunat banii dați pe caietele rupte de mama pe tema scrisului urît, aș fi avut de un Pegas nou nouț.
NOU
Observ ca s-a inteles totul gresit si imi pare rau pentru asta.
Am spus ca de vina sunt profesorii dar si elevii.
Profesorul trebuie sa iti predea, sa te faca sa intelegi, oricat de tembel ai fi. Acum, daca tu ca elev esti mai tembel decat limita posibila admisa, poti sa te duci la liceu si sa iti retragi dosarul.
Nu am spus ca doar profesorii sunt de vina. Au si eu vina lor, la fel cum au si elevii.
NOU
si eu fac parte din generatia care n a avut calculator pana prin clasa a 8 a, mama, desi f ocupata, tot isi gasea o ora destul de fioroasa in care ma controla la teme si, dupa noroc, imi petreceam noaptea desenand bastonase sau alte tampenii. chiar si prin liceu se mai uita prin caietele mele de teme. nu sunt un geniu, nu mi am gasit inca drumul in viata, dar stiu sa scriu destul de corect romana, stiu 2 lb straine, am o cultura generala peste medie si in mare asa, nu mi e rusine cu mine. chiar daca aveam teroare de mama, si inca am intr un fel si acum, la 24 de ani, am ales sa mi educ si sa mi scolesc copilul cam cum s a procedat cu mine
NOU
*Au si ei
NOU
They are all “special”.
In clasa a 2-a am primit 2 la scriere. Si in ziua de azi scrisul meu de mana e in mare parte ilizibil, de multe ori si pentru mine.
Amintiri faine din clasele 5 si 6 si orele de engleza, eram foarte indragostit de profa …
Porcaria cu absente multe si alte tampenii de copil am servit-o in clasa a 7-a.
In alta ordine de idei, educatia copilului apare din trei locuri distincte: anturaj, scoala, familie. Ai inlocuit oricare din astea cu cacaturi gen televizor, internet, poti cauta locuri disponibile in scoli pentru “speciali”.
Ingrijorator e ca nu numai la noi se intampla asta, copiii crescuti in fata televizorului si cu principii formate din educatie online devin tot mai mult standardul. Vai de noi.
NOU
am auzit recent o chestie foarrte sinmpatica “generatia noastra a iesit normala in ciuda sistemului de invatamant” 🙂
NOU
Ce nu inteleg 70-80% dintre parintii si copii de azi este ca scoala nu este facuta sa memorezi. Este facuta sa te invete sa inveti.
Nu trebuie sa stii pe dinafara toate teoremele de la matematica din liceu(daca nu te faci profesor), nu trebuie sa stii comentariile pe dinafara la romana, etc.
Trebuie sa stii sa gandesti, sa faci conexiuni logice, sa stii sa te folosesti de instructiuni, sa aplici un algoritm, sa stii sa cauti ceva.
Degeaba ai tu Google, ca daca nu stii ce cauti, nu o sa gasesti niciodata. In special cand cautarile tale principale de pe google sunt “porno cu nimfomane”, “guta si vijelie” si “capsuni spania”.
Dar acum sa revenim la subiectul principal al articolului:
Da, parintii sunt de vina ca nu ofera destul timp copilului. Mama a stat intotdeauna de capul meu, si in generala, si in liceu, si cand ma pregateam de admitere la facultate si vreau sa cred ca nu am dezamagit-o.
Foarte bun articolul, si drept la tinta!
NOU
Diferenta dintre ce era si ce e o face poate si faptul ca noi ne uitam cu jind la sefii de promotie, cu acele decoratii pe piept, privilegiati in fel si fel de actiuni scolare, pe cand cei de acum iau exemple din cele mai negative, cu predilectie din showbiz, fotbal etc, oricum oameni fara niciun fel de cultura.
Pe principiul “daca Bianca, Crudu a putut eu de ce sa nu pot”.
Cu cateva generatii in urma nu exista sentimentul de inferioritate pe care un copil provenit dintr-o familie modesta il are fata de cei colegii ce epateaza azi cu telefoane, tzoale si masini.
DIn pacate nimic nu va mai aduce educatia scolara din trecut, niciodata.
Trist.
NOU
Faza reala la Geografie in luna ianuarie: Profesoara:”Geosistem- spatiul situat la interferenta componentelor de baza a mediului inconjurator,caracterizat printr-o anumita coeziune interna a fluxurilor de materie,energie si informatie”.EU: “Va rog o definitie in care sa folositi sinonime din vocabularul zilnic ca sa inteleg,n-am inteles nimic.”:Profesoara rastindu-se:” Asa e definitia in programa de la minister,v-am dictat-o,e problema voastra daca nu ati inteles,eu mi-am facut datoria.”
Faza reala de cand aveam 8 sau 9 ani.Mama imi da de lucru sa curat o lada cu cartofi incoltiti,respectiv sa le rup chestiile alea care cresc din ei daca ii pastrezi mult.Lada era P,pentru cine se pricepe.Eu am lasat lada si am plecat la fotbal,joaca.Revin pe la 7.30-8 seara si mama zice:” Iti faci bagajul si pleci in lume,nu vreau mincinosi si lenesi !”Pe de alta parte merge la vecina si o atentioneaza.Dupa ce-mi pune cateva hainute pe brat ma scoate din curte.Ma abordeaza vecina:”Ce-ai patit?…Ei,lasa nu mai plange,hai culca-te la noi si maine o sa mergi in lume!” .Bineinteles ca a doua zi am fost primit iar acasa si de atunci mi-am vazut de treaba si am inteles prioritatile: scoala,teme,sarcini date de parinti si apoi joaca.
Concluzia:vina este si a parintilor,care accepta sa-i vina printesa la 3 sau 4 AM acasa,cat si a unor profesori,care predau in loc sa invete.Parerea mea.
NOU
+1
NOU
+1
NOU
daaa imediat reincepe distractia cu bacul :))
cu mine nu a facut nimeni teme niciodata, nici n-au venit la scoala, am fost de capul meu. dar eu aveam vreo 4 absente pe semestru doar, aveam un simt al responsabilitatii care nu ma lasa sa lipsesc..aveam senzatia ca se intampla chestii importante in absenta mea si eu nu o sa fiu martora la ele. de altfel scoala imi creea un program fix, de care eu simteam nevoia.
adevarul e (si nu doar ca sa ma laud singura) ca nu foarte multi sunt asa, iar parintii au prea mare incredere in copiii lor, care in ziua de azi ii fenteaza foarte usor…ei nici nu stiu ce le poate capul cand vine vorba de prostii.
NOU
hahah! saracuta, si tie nu-ti era un pic rusine ca te duce mama la scoala? 😛 eu n-am avut o asemenea experienta ca, in liceu, tatal meu era prof acolo asa ca am fost nevoita sa fiu cuminte. de invatat invatam eu si singurica.
NOU
sigina » mi-era, dar ce puteam sa fac, nu era cca si cum as fi avut ceva de spus
NOU
Nu stiu cum la voi, dar pe mine nu m-a verificat nime’ la teme. Mama imi mai dadea dictari in clasa intai, dar in rest “singur pe lume”. Si fusei sefa de promotie si-n generala si-n liceu. Dar cum a mai zis cineva, nu vroiam sub nici o forma sa-mi dezamagesc parintii. Si au fost cateva remarci bine plasate de-ale parintilor cu privire la soarta si viata grea a celor care nu au carte…. desigur eu am facut scoala in vremuri in care analfabeti gen Becali, EBA, Dragusanca n-ar fi ajuns unde sunt azi. Intre timp s-a schimbat “metodologia” educatiei: daca ieri te invatau parintii sa respecti pe cei din jur, azi te invata ca numai cine da din coate si calca pe cadavre ajunge departe, daca ieri luai o palma cand faceai o prostie, azi parintii cauta vinovati in exterior si-si apara copilul impotriva victimelor acestuia. Si nu va faceti iluzii, ca doar Romania e tara unde se degradeaza situatia. In Franta mama de delincvent care trage in politie depune plangere cand politia se apara si trage inapoi. Aparent rolul politiei e de inghiti gloante cu pieptul in fata. Si nu e un caz unic.
NOU
Tin minte de perioada in care facem gimnaziu ca era un prof de mate mai sever si ne dadea una peste ceafa daca nu stiam.
In scoala primara am facut engleza cu un prof care ne dadea ciupinoale si castane.
Revenind acuma astfel de profesori sunt filmati si isi pierd slujba, astfel isi pierd autoritatea si elevul e la putere. In trecut daca nu aveai cei 7 ani de acasa ii invatai din mers la scoala acuma nu se mai poate.
NOU
prietene….primul care ii va face asta lui fii-miu isi va pierde si mana …nu numai slujba.
educatia nu se face cu parul sau cu palma…si in nici un caz un strain nu-mi va bate nevasta, copilul sau alti membri ai familiei
NOU
Paul » un singur profesor m-a lovit in liceu. si-a luat noaptea suturi in cur. nu de la mine. pe profa de fizica am iubit-o si nu ne- a lovit niciodata. respectul nu il impui cu forta
NOU
Nu cred ca este persoana care sa fi respectat profesorii care te bateau. Daca imi aduc bine aminte, profesorii care m-au marcat cel mai mult si pe care i-am respectat cel mai mult sunt care te faceau sa te simti atat de prost atunci cand nu invatai. Cei la care, daca veneai cu lectia neinvatata sau erai sub asteptari, iti venea sa intri in pamant de rusine. Cel putin asa a fost la mine.
NOU
Perfect adevarat ce ai expus. Doar o mica inadvertenta: Funeriu, cu multele lui rele si putinele bune, nu a distrus invatamantul pentru ca i-a picat pe sarmanii la bac. Stim cu totii cum se dadea bacu’ pana de curand, ce naiba. Hai sa privim bacul de anu trecut ca pe o scatoalca de pe vremuri si sa ne bagam un pic mintile in cap si picioarele un pic mai pe sol, atat ca elevi cat mai ales ca parinti. O fi facut domn’ ministru multe rele, care pot fi dovedite, dar bacul de anul trecut sigur nu e una din ele.
NOU
Eu stiu ca la scoala te duci sa inveti. Altfel nu ar mai exista. Problema e alta….teoretic “cel mic” ar trebui sa vina cu ceva idee despre ce invata dar cand profesorul dicteaza o lectie si nu incearca macar sa il faca sa inteleaga toata sarcina asta revine parintelui. Parinte mai mult sau mai putin scolit, cine stie daca e prezent sau plecat in tarile calde.
Si eu nu inteleg o treaba… cum de nu au fost 80% repetenti, corijenti, cu medii minime si hop deodata la bac avem o generatie de prosti?
Oare nu are si profesorul o vina? Daca ajunge la urechile inspectoratului ca are o clasa de repetenti se lasa cu sanctiuni pentru ca acel profesor nu e in stare sa predea. Si asta e in dezavantajul profesorului, asa ca se complac in situatia asta, timpul trece …leafa merge.
Nu zic TOTI profesorii dar foarte multi dintre ei. Din pacate profesori dedicati, dornici sa invete si pe altii sunt exceptii.
NOU
Ce mare adevar a zis ala cand a spus ca scoala romaneasca scoate cretini. Dupa ce am citit intamplarea ta cu litera H, mi-am amintit ca mi s-a intamplat si mie ceva similar la scoala. Tin minte ca am avut odata tema de scris niste neologisme pentru acasa si am uitat sa scriu unul singur, dupa care curva aia de invatatoare mi-a dat sa umplu un vocabular cu un singur cuvant si am scris pana am facut febra musculara. Aceeasi invatatoare, era atat de sadica, incat atunci cand vreun coleg de-al meu facea vreo prostie, scotea o rigla din sertar, ii punea sa stea cu degetele stranse si-i lovea peste varfurile degetelor, eu am scapat mai usor, fiind doar batut la palma de doua ori si luand o carte-n cap in clasa I. Mai tarziu, am dat de tot felul de profesori stalinisti, care nu aveau ce cauta in invatamant. Cand am ajuns in clasa a V-a, aveam o profesoara de vreo 80 de ani, iar primele note pe care le-am luat au fost de 10, dupa care mi-a dat note atat de mici, incat la sfarsitul trimestrului abia mi-a iesit media 5. Apoi, intr-a VI-a, babaciunea s-a pensionat, dupa care a venit in locul ei o imputita mai mare, care ma tine minte si acum si niciodata n-o salut cand ne intanim pe strada. Prin clasa a VII-a aveam o profesoara de fizica, care era si ea de-o varsta cu timpul si care lasa catalogul sa se deschida singur si-i asculta pe cei de pe pagina respectiva, iar culmea-i ca tot timpul se deschidea la mine. La matematica aveam o profesoara, care-ti ardea cate-o bucata peste cefa, daca te prindea ca gresesti ceva. Iar cum am avansat prin toate formele de invatamant, am intalnit tot mai multi psihopati, care se dadeau drept profesori. In liceau aveam o profesoara, care lasa cate 10-15 corigenti dintr-o clasa, iar vara-i chema sa care roabe cu nisip si sa-i construiasca tot felul de lucruri prin curte, pentru a-i trece clasa si mai si avea un ras plin de cinism si satisfactie atunci cand ii lasa corigenti. Dupa care se mira ca apare unul dinasta de 15-16 ani, care o da cu capul de tabla pe cate-o profesoara. Sa zica mersi ca nu sunt in SUA, ca acolo daca umilesti un elev, s-ar putea ca ala sa se duca acasa, sa-i ia pistolul tatalui sau si sa omoare si vinovati si nevinovati, din cauza unei caderi psihice.
NOU
“curva aia de invatatoare”, “babaciunea s-a pensionat”, “dupa care a venit in locul ei o imputita mai mare”.rezultatul muncii lor se vede.
NOU
“Carlos Mencia- Not For the Easily Offended” – de urmarit, daca “curva aia de invatatoare” sau imputitele de profesoare care au urmat, ti-au bagat in dovleacul care-ti tine loc de cap putina engleza. Cu toate ca nu au facut o treaba asa de proasta, avand in vedere ca nu scrii cu “k”, “tz”, sau alte prescurtari.
NOU
Hehe – la mine a fost pe sistemu – “Nu inveti, la tara cu oile, fatuca, ciobanita te facem”.
Am invatat.
NOU
… si acum tin minte cum venea mama acasa rupta de oboseala si statea sa ma verifice la teme si la lectii… dupa ce am terminat facultatea si am ajuns profesor mi-a zis ca uneori era asa de obosita de i se inchideau ochii dar totusi se uita in caiet sa vada daca mi-am facut tema, chiar daca aproape adormea cand ii povesteam de lectiile la stiinte… tot ma verifica sa stiu ca e acolo si ii pasa…
Problemele in ziua de azi sunt multe, dar majoritatea sunt probleme de cand e lumea. Oamenii mergeau mereu la lucru, mereu veneau tarziu acasa… asta e poveste ca n-ai timp pentru copilul tau. Mi-a venit o mama in vizita la scoala, intrebandu-ma despre fata dansei, o fata care se zbatea sa nu ramana repetenta. Cand i-am zis ca nu invata nimic ar fi bine sa fie supravegheata raspunsul a fost “Pai eu lucrez zilnic pana la 4, dupa care ajung acasa franta… nu am timp de ea, stiu ca nu invata dar ce sa ii fac.” Imi venea sa ii zic vreo doua… Pai daca tu ca parinte spui ca n-ai ce sa ii faci la un copil de clasa a 7a atunci e trist.
Am sa mai povestesc cateva intamplari interesante.
1) Intr-o dimineata de septembrie a venit un cortorar la scoala si a vrut sa vorbeasca neaparat cu doamna director, a insistat destul de mult. Era foarte suparat ca baiatul sau trece in clasa a 3 si nu stie sa scrie si sa citeasca cum trebuie, vroia ca baiatul sau sa repete clasa a 2a pentru ca nu e posibil sa fi pe clasa a 3a si sa nu sti sa scrii si sa citesti. Nu pot sa zic ca era un parinte foarte grijuliu, dar era un parinte constient… iar astfel de parinti sunt tot mai putini.
2) Mi-a venit o mama la scoala pentru a face cunostinta cu domnul profesor de matematica, dupa lungi discutii despre nimic. Mi-a povestit ca e greu in Romania si din aceasta cauza a trebuit sa plece in strainatate, lasandu-l pe baiat in seama bunicii. Nu a uitat sa imi zica ca ii trimite cam 500 de euro pe luna sa nu cumva sa ii lipseasca ceva. Si ma intreaba, dar cum se poate ca baiatului meu abia ii iese media 5 ca ia meditatii de la 2 profesori de matematica(probabil era doar unul, dar nu coteaza pentru ca era atat de slab incat abia puteai sa il aduci la nivelul de plutire, teme nefacute, dezinteres total). Pai daca tu ca mama dai unui copil de 14 ani 500 de euro pe luna, ce te astepti sa faca acel copil? Probabil nu o sa isi cumpere carti si haine… ajunge sa ii bage la pacanele sau sa se drogheze…
PS. Pentru educarea unui copil trebuie sa functioneze in armonie relatia profesor- parinte, atat timp cat oricare din acestia considera ca celalalt e dusmanul niciodata nu o sa se faca nimic. O solutie ar fi reintroducerea examenului de admitere in liceu, fara sa conteze mediile pe anii de studiu.
NOU
“Învăţământul ar trebui astfel conceput, încât ceea ce oferă să fie perceput ca un dar nepreţuit, şi nu ca o datorie apăsătoare.” Albert Einstein
Cand o sa intelegem asta lucrurile o sa fie altfel…
NOU
nu scoala e de vina si parinti ma obliga sa scriu ca pe a 12 cu picsu
dar eu sunt pe 2
NOU
si e greu