Eu am un motto. Nu comand de la restaurant lucrurile pe care le pot face eu şi le pot face mai bune decât le fac ei. Da, o să comand o garnitură de cartofi ţărăneşti sau un piure, deşi în general piureul e făcut ori din fulgi, ori exagerat de prost. Dacă o să iau o tochitură moldovenească, o să iau mămăligă, deşi probabil va fi un cir apos.

Dar paste? De ce aş comanda parte la un restaurant? Nu pot mâncă acasă sos de paste de la Metro, de ăla la găleată de 10 kile? Poate aveţi impresia că nu e aşa, că dacă restaurantul e fiţos, nu mâncaţi sosrui de metro. Am lucrat la hotel de 4 stele şi aveţi dreptate. E posibil ca unii să cumpere de la Selgros, aşa e.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

58 comentarii Adaugă comentariu

  1. o singură dată am mâncat paste de la restaurant şi am avut norocul să nimeresc ceva bun, mai bun decât fac eu acasă

  2. Pana la urma cea mai buna solutie din punctul meu de vedere este gatitul acasa. Iti prepari alimentele cum vrei tu: carnea mai bine facuta sau in sange, etc.
    Bineinteles gatitul acasa inseamna sa ai ceva timp la dispozitie si sa iti si placa activitatea in sine. Daca nu stii o reteta google este mare.
    Pofta buna! Merg sa imi prepar micul dejun 🙂

  3. Eu in general comanda paste carbonara ca sa imi dau seama cat de priceput e bucatarul si sa aflu daca aduce ceva nou preparatelor. 🙂

  4. super tare finalul

  5. Nu ai gustat inca din pastele adevarate ! Intra intr-un restaurant Italian ( sa aiba totusi un nume in orasul tau 🙂 ) si comanda : Lasagna, Spaghete Bolognese sau Spaghete Carbonara sau Papardele al Coze si multe altele. Sa nu ai pre-conceptia ca toate pastele sunt la fel.

  6. #6

    Eh, dacă e să o lom așa, nu are sens să comandăm de la restaurant punct. Până la urmă, cu putin efort, putem face noi acasă ceea ce se face la restaurante. Dar, aici e problema, timpul necesar să le facem, timp care de multe ori ne lipseste. Ah și comoditatea…

  7. Depinde si de restautant, de bucar etc. Sunt unele locuri in care te lingi pe degete dupa mancarea pe care o fac, dar conteaza si pretul.

  8. in arad sunt multe restaurante italiene si pastele sunt delicioase. imi plac cele cu sos gorgonzolla si ciuperci porcini.
    la restaurant comand carne de vita ca acasa nu`mi iese asa moale nici sa stau in cap.

  9. Nu ai deloc dreptate…se cumpara numai produse de marca : marca “1”-carrefour , “Aro”

  10. Singurele paste pe care le bag in gura sint pastele de dinti. N-am halit spaghete de ‘j de ani!

  11. ai dreptate, au un gust oribil pastele preparate de bucatarii restaurantelor. prefer sa mananc, rar ce-i drept, acasa paste. oricum nici acasa nu le fac eu 🙂

  12. #12

    Ia-ti ceva la care nu este sos de cumparat din metro 😛
    Eu am un restaurant unde mananc tot timpul penne al forno, le face ATAAAAAAT de bune, si nu, in mod clar nu-i facut cu sos la borcan 😉

  13. Personal am mancat paste bune si foarte bune in restaurantele romanesti ne-fitoase. In acelasi timp am nimerit si paste dezamagitoare in locuri fitoase.

    Poate ar trebui sa intrebi un pic in jur, sosuri de la Metro nu se folosesc decat in bodegile de cartier. Restaurantele de nivel mediu (da, chiar si Trattoria Il Calcio) folosesc sos facut de ei. Nu sunt rosii proaspete, sunt rosii de la conserva dar sosul e facut de mana lor.

    @maddy – iese si acasa dar tre’ sa stii niste smecherii 😉 (pe incercate)

  14. Paste nici eu nu prea comand sa fiu sincer de la restaurand sau livrare acasa pentru ca nimeni nu stie sa le faca exact asa cum imi plac mie, si nu are rost sa mananc ceva ce nu-mi place numai pentru faptul ca sunt comnandate de la restaurant.
    In alta ordine de idei prefer sa mananc ceva mai usor la restaurant. O ciorba de fasole cu afumatura e preferata mea, cu piure de cartofi (Bineinteles ca sunt fulgi…) sau cartofi prajiti dar nu sticleti de aia, ori cu niste carnaciori picanti si ceva garnitura…

  15. tagul face toti banii:)))))))

  16. A bagat si nevasta mea niste pene siciliene la o pizzarie si noaptea chemam salvarea! Asa ca o ceafa de porc la gratar, cu niste cartofi cu branya peste si o salata rustica! YAMII

  17. #17

    E inspirat de la Jerry`s Pizza 😀

  18. #18

    La restaurant nu te duci numa’ să bagi la maţ. Te duci şi pentru socializare, atmosferă etc.

  19. #19

    @Andrei: dureaza mai mult, trebuie si curatati, pisati. asa fulgii ai incalzit electric repede apa, puf fulgii si-o mana de sare, voila 20 de lei

  20. In Cluj era oferta all you can eat la Pizza Hut si erau vreo 19 tipuri de paste, alea chiar meritau comandate de la restaurant, in rest iti dau dreptate, ce poti face acasa nu se merita sa cumperi

  21. Anumite secrete ale gatitului (combinatii, ingrediente speciale, mod de preparare) sunt stiute doar bucatarii profesionisti, deci nu prea ai cum sa le aplici si acasa, cu atat mai mult cu cat este vorba de un fel de mancare ne-romanesc. Cat despre mancarea noastra traditionala, cred ca e foarte greu sa gasesti un restaurant care sa le prepare mai bine sau la fel de bine precum tu insuti acasa, dupa cum te-a invatat mama sau bunica. Cu o singura exceptie nu o sa iti iasa bine: doar daca esti un bucatar foarte prost 😀 si atunci ori mergi la restaurant, ori iti cauti bucatar / bucatareasa, dupa gust.

    • #22

      Mai este un aspect, cel putin in America de nord: Carnea de cea mai buna calitate si implicit cea mai scumpa ajunge in restaurantele de lux. Foarte rar o gasesti in magazine.

  22. ia să vad: ştiai ca intâi se pune apa cu sare la fiert şi abia după ce fierbe se pun pastele? iaca eu ani buni n-am ştiut până n-am vorbit cu un bucătar adevărat. sau ştiai ca peste paste se pune ulei de măsline, apoi parmezan şi abia apoi sosul? nici asta nu ştiam. de atunci le fac acasă, bineînteles, dacă am tot ce-mi trebuie în casă şi nu tre’ să fug kilometri până la metro, să stau la cozi, să etc. nu merită nişte paste atâta efort… mai bi9ne dau un telefon şi în timpul ăsta fac altceva mai constructiv…

  23. #25

    @zaqk: spune tu sincer ca esti SIGUR 100% de asta!

  24. “ştiai ca intâi se pune apa cu sare la fiert şi abia după ce fierbe se pun pastele? ”
    din acelasi ciclu:
    – stiati ca pentru a incalzi apa trebuie pusa intai in oala?
    – stiati ca apa rece cade din teava aia daca invarti robinetul cu albastru?
    – stiati ca daca cineva schimba culorile robinetelor, nu se schimba si temperatura apei?

  25. #27

    sunt multe chestii ne-ok la restaurante. Nu-mi place mancarea care se vede ca nu a fost gatita (sau nu gatita in totalitate) exact atunci.
    motivul pt care nu-mi plac nici conservele, nici semipreparatele. Au iz de chestie cleioasa si sleita… nu ceva proaspat si bun, care-si elibereaza aromele proaspete sub nasul tau in farfurie…
    La restaurante ma intereseaza preparatele de vita. Si sunt restaurante care le gatesc atunci pe loc. Adica n-au bucatile gatite dinainte si-apoi le incalzesc un pic, baga un sos si-o garnitura si voila… not good asa. Si se vad si legumele care-s gatite dinainte, se fac naspa pe margine asa, si isi pierd din gust si aroma.
    Si pizza. Clasica mancare din resturi a carei proces de facere e asa simplu ca n-are ce sa nu fie proaspat la ea. Ma rog… ideea e de mancare din resturi care se face rapid… is multa mancaruri asa, pizza in ideea asta a aparut in the first place…
    Tre’ sa ai mare ghinion sa n-o gasesti proaspata. Sau sa iei d-aia la bucata care se vinde prin pietze/alimentare mici.
    Si paste… paste nju comand niciodata. Daca vreau paste fac eu acasa, de la zero, paste proaspete, nu d-lea uscate si fara gust din pungi din alimentare.
    Sunt f multe chestii pt care nu merita sa dai banii la un restaurant… mancarea ca sa fie buna in primul rand trebuie facuta cu dragoste… cu atentie si grija. Ia mai mult timp de regula… faptul ca bucatarul nu este prea iscusit nu conteaza asa mult, daca isi da silinta si ce face face cu drag, mancarea va fi buna.
    Dar suntem un era vitezei, nici n-apucam sa mai traim, doar muncim. Nu mai e timp de stat in bucatarie, si au aparur si semipreparatele alea oribile la gust… parca mananci conservant cu sos de amidon…decat alea mai bine ce face un bucatar la restaurant, nu?… fie si asa cu chestii din metro si alte cele, macar e ceva gatit acolo…

  26. #28

    Si eu am lucrat la un restaurant “deluxe” :)) Caram la mici si sosuri de la kaufland si metro de-mi rupeam spatele :))

    • #29

      @CountAdy: tin minte ca era 40 de lei paharul cu cocktail de creveţi. creveţi congelaţi de la selgros, 5 lei punga erau acum 6 ani, un sos nush de care, tot de la selgros şi aia era. iar aia de mancau, waw, ce delicatesa, frate, nicaieri nu am mancat ceva mai bun.

  27. #30

    Ba, eu am inceput sa-mi fac shaorma acasa si, chiar daca e mai buna, parca e mai comod sa o iei gata facuta.

  28. #31

    Stii dozele alea mici de coca cola? Pe ele scriau “pret maxim 1.2 lei” sau “pret maxim recomandat 1.2 lei ” Pe cand noi vindeam doza cu 3 lei , 3 lei si ceva.

  29. La mine logica a fost invers. Dupa ce asta iarna am mancat la restaurant every f… day , in general acelasi si venind primavara , proprietarul ne anunta mandru ca-si ia harley d. …….ne-am dat seama pe banii cui 🙂 si m-am apucat sa invat sa gatesc .
    Dar in general tot de foame mananc la restaurant ….asa ca ….iau de toate.

  30. #33

    Foarte buna ideea “nu comand ce pot face acasa” ! Nu sunt un zgarie-branza da’ tre’ sa fiu “dus” rau de tot ca sa dau de 5 – 10 X mai mult decat as da daca le-af face cu mana mea. Daca ma duc la o “unitate de alimentatie publica” o fac tocmai pentru a ma delecta cu altceva decat ceea ce pot sa fac si singur.
    Mai ales acum cand, cu ceva efort financiar, poti sa iti cumperi ce iti doresc tie papilele gustative – de la carne de cangur, la oua de pinguin 🙂
    Plus ca atunci cand fac eu, stiu ce pun acolo, nu ma trezesc cu cine stie ce bucata de sfoara de balot sau guma de mestecat scapata de careva din gura …

    Nu ma apuc sa ma duc la o carciuma pentru friptura de porc cu cartofi prajiti decat daca plateste celalalt !

    P.S. @days – nu toate se pot face “loco / la minut”. De exemplu afumaturile pe care le ciugulesti cu o tzuiculitza, la startul festinului.

  31. #34

    Parca cartofii prajiti nu sepot face din pasta de cartofi.

  32. #35

    La Trattoria ,langa Parcul Carol,unde-ti ziceam ca mancarea e excelenta au niste paste al forno’ dementiale,ti le aduce in ulcior de lut asa cum au fost preparate….hmmmm…o bunatate!

  33. Depinde de restaurant unii chiar fac mai bun ca acasa

    Oricum eu nu is fan comandat/iesit in oras (asa 1 data pe sap e ok) da mai mult strica si e doar o fitza si bani aruncati aiurea …

  34. Pe acelasi sistem, nu-i inteleg pe cei care mananca vinete in oras. Cum, frate, sa comanzi VINETE?

  35. #38

    eu spun sa nu generalizezi,eu lucrez la un hotel de 4 stele si te asigur ca in bucataria mea niciodata nu am avut fulgi de cartofi sau sosuri de paste cumparate.nu cred ca poti gatii(si nu ma refer la tine ci la un amator in general) mai bine decat un maestru bucatar care toata viata a stat la oale si a facut ‘enspe training-uri in domeniu .exista savoarea mancarii de acasa,facuta de mama/bunica/sotia/tu, corect,dar daca vrei sa mananci ceva deosebit,du-te la un restaurant verificat,condus de un bucatar care pe langa experienta mai are si studii in domeniu.dar totusi De gustibus non disputandum est

  36. #40

    ha, deci nu sunt singura care gandeste asa. ca am prieteni/prietene care la crasma comanda gratar/snitel cu piure/cartofi prajiti. pai asta pot sa fac si eu acasa cu ochii inchisi si cu o mana legata la spate. eu comand ceva ce nu stiu/nu pot sa prepar acasa. pana recent garnitura luam numai cartofi la cuptor cu rozmarin, mie nu-mi ieseau niciodata. de curand am primit niste ponturi si am prins spilul. ghiciti ce n-o sa mai comand eu?!
    comand ciorba de burta: e mai mare daraua ca ocaua sa faci pt o singura persoana si nu mi se pare prea grozava incalzita de nus’ cate ori. sau papanasi. aia-s buni calzi, chiar daca chemi gasca, pana prajesti pt toti, pana sa te asezi si tu cu papanasu’ in fata iti piere chefu’ si ailalti au terminat. sa stai sa-i prajesti pe toti iar nu merge ca se racesc.
    paste: ultima experienta a fost trista. nu era restaurant, era un fel de cantina de fitze de la job, dar erau preparate pe loc, o chestie si mai cu fitze. aratau misto. sosul care trebuia sa fie un fel de carbonara era cu faina. bleaaaah. ficatu’ meu face un scandal cat casa poporului la asa ceva. la mine in bucatarie pica din start o reteta care mentioneaza ceva de sos bechamel. eventual incerc cu amidon, daca e posibil. doar la ciulama mananc faina in “sos” si d-aia mananc odata pe an.

  37. #41

    sper ca nu 🙂

  38. Foarte tare comentariul cu Harley Davidson. :))
    Cu alte cuvinte daca duduia de mai sus n-ar fi aflat de harley ar fi fost convinsa ani la rand ca mancarea aia atat face, adica suma pretului ingredientelor la un restaurant da in mod miraculos exact pretul final.
    Si patronul, impreuna cu bucatarii si ospatarii au jucat si castigat la loto in prelabil si cumva mancarea aia o fac asa pentru placerea lor, intre doua plimbari cu iachtul. 🙂

  39. Daca poti sa faci TORTELLINI AL FORNO mai bun ca la Trattoria Il Calcio la tine acasa …. invita-ma si pe mine.

  40. maddy
    4 Februarie 2011
    Reply

    in arad sunt multe restaurante italiene si pastele sunt delicioase. imi plac cele cu sos gorgonzolla si ciuperci porcini.
    la restaurant comand carne de vita ca acasa nu`mi iese asa moale nici sa stau in cap.

    Si eu sunt tot din arad si sunt de aceiasi parere cu Maddy 😉

  41. un restaurant care se respecta prepara sosurile, nu le cumpara de la Metro, Selgros, etc. dar cum la noi sunt putine restaurante care se respecta….

  42. anul trecut am fost prin Germania, am stat la un hotel in Dietfurt (La Toni – o mica pensiune/hotel/bodega de vara).
    ei, am fost intrebati de dimineata- baieti, ce vreti sa mancati la cina? Si restaurantul se aproviziona cu peste proaspat din oras (eu am vrut ceva specialitate de somon) si restul de ingrediente de la aprozar sau magazin.

    Ca mancarea sa fie buna, in primul rand trebuie sa o mananci cand a fost preparata….iar la restaurante mi se pare deja stupid sa mananc ceva ce a fost preparat de dimineata si doar reincalzit seara.

    Eu gatesc mult acasa, doar cand nu am timp mananc in oras. Cateoadata poate iesi mai ieftin si in oras…dar nu prea am gasit mai bun decat la mine, ma refer la mancarea pe care o stiu si eu face. 🙂

    Ieri am gatit asta: www.diu1so.net/2011/din-bucatarie-pui-pe-sticla/ – cam 30 lei au costat 4 portii +timpul de preparare, cumparaturi. Poate in oras ai fi mancat mai ieftin daca iei in calcul timpul pierdut, dar gustul….hmmm.

  43. #47

    -cea mai buna fasole in sezon la Mamaia se mananca la terasa taraneasca: conserva de Sibiu (sandia sau cam asa ceva)
    -sosurile ARO sunt preferatele (sunt cele mai ieftine)
    -crevetii au aceeasi reteta 🙂
    -sa nu uitam de ginul-tonic pentru pitzipoance la care se umezeste gura paharului cu gin pentru olfactivul donsoarei si restul tonic…25 ron/250 ml.

  44. Fă lasagna acasă, merită încercat. O pun pe mama să facă mereu 🙂

  45. #49

    Pentru toti parvenitii aia de mananca “ciuperci porcini”: Pe romaneste le zice manatarci sau hribi. Dar probabil pastele cu manatarci n-ar fi la fel de gustoase ca alea cu funghi porcini.

    • #50

      @rumbu: iti dai seama ca suna de kaka sa zica mananc o mancare de mantarci. in schimbi `funghi porcini`….

  46. #51

    Eu ca si “Spaghete a la Rex” de la Rex din Cluj nu am mancat nicaieri. Sunt de acord ca unele mancaruri le poti face si acasa, dar nu ai mereu timp sa le faci si daca vrei sa iti iasa ca la un restaurant mai scump, nu prea ai sanse decat daca esti Adi Hadean…

  47. #52

    Eu nu mai merg la restaurant de cand stai dupa comanda 40-60 de minute! Pai in timpul ala mori de foame-eu stiu ca mergi la restaurant cand ti-e foame; asa traiasca fast-foodurile in 5 minute mancarea e gata(Mc Donald’s)!

  48. @animaloo: ce vrei, nu toată lumea se naşte aşa învăţată ca tine… eu puneam apa, puneam pastele, le lăsam la fiert şi sarea intra în sosul pe care îl făceam… da’ dacă tu ştiai că prin metoda asta pastele nu se mai lipesc între ele, tot respectul meu. eu am chiulit de la orele de bucătărie predate de maică-mea în copilarie…

  49. #54

    sunt niste paste, nu mai stiu cum le cheama; nu chiar barrilla, dar pe aproape, nitel mai scumpute-nu se lipesc nici daca le rogi frumos si nici nu se inmoaie foarte tare nici daca le fierbi pana la loc comanda. raman aproximativ al dente, oricat le-ai fierbe. nu mai stiu exact cum le cheama, ca n-am mai luat de ceva vreme. erau 7-8 lei punga/cutia de 400-500 g, cand alelalte erau 2-3, max 4 lei.

  50. Cetin, explicatia pozei e “pizza cu sarmale si banane”? Banane ok, da’ eu nu vad sarmalele, ci niste capsuni si (sper) ciocolata acolo 😀
    Eu mananc paste, doar le fierb acasa. Dar nu stiu ce sa mai iau, astea produse la noi sunt ok? Sau alea la 5-6-10 lei, produse cica in Italia, au alte ingrediente, sunt mai bune?

    • #56

      @Eugen: cand am denumit-o, ma gandeam la pizza cu sarmale de la jerry`s pizza, care mi se pare de o scarbosenie fantastica:)

  51. eu nu stiu de ce, dar cel mai oribil piure din fulgi de cartofi mie mi se pare cel mai bun. as fa 10 portii de piure facut din cartofi normali pe o portie de piure din fulgi :))

  52. Am facut practica in hotel de cinci stele. Sosul de paste il fac ei :p
    Pastele sunt the safe way to go ca sa zici ca nu ai stomacu gol (asta o zice un om care mai mananaca si prin cantine la masa de pranz).

    In acelasi timp argumentul e un pic flawed – eu stiu sa fac Beef Wellington (si am si facut) dar totusi as manca la restaurant oricand. La fel se intampla cu paste cu fructe de mare, pizza, osso bucco milanez, somon in crusta de ierburi etc. Pe principiul asta ar trebui sa-mi comand numai cascaval pane ca de ala n-am facut niciodata si nici nu as face asa ceva acasa 😀