Când vă schimbați banii la vreun exchange, nu mai acceptați să vi se dea bancnote de 200 sau 500 de euro. Pentru că, în afara româniei, nu vi le primește nicăieri, decât la bancă.
Iar în unele țări, la bancă au voie să vi le primească ca să vi le pună în cont. Nu aveți cont? Nasol, go home și descurcă-te acolo.

Pățită pe pielea mea, de două ori. O dată acum câțiva ani, când aveam o hârtie de 500 de euro, zero motorină în mașină și o întreagă Ungarie de străbătut, iar cardul meu de ING era, as usual, nefuncțional.
A doua oară, mai recent, cu niște hârtii de 200, pe care, nu știu de ce, le-am acceptat ca proasta de la exchange office. M-am trezit că, deși am cash în buzunare, nu am niciun ban, nicăieri nu le primește, nici măcar la păcănele. Norocul meu era că, din întâmplare, aveam cont la banca unde mi i-a pus în cont. Vedeți că e posibil să vi se spună că nu, e vorba de seria veche, seria nouă, Europa, este ok. Nu, nu este, niciun comerciant nu le acceptă, efectiv nu poți plăti cu 200 de euro nicăieri, nici măcar nu ți le verifică.

Stai safe.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

99 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Puteti sa le trimiteti la mine pe cele de 200 – va dau la schimb o bancnota de 196 ero si una de 4 euro. Ca sa nu aveti multa maculatura de carat. ^_^
    Arhi stie ce IP am si va fi de acord pentru un 10% comision.

    48
  2. #2

    E absolut incredibil într-adevăr cum se pot găsi bancnote mai mari de 100 de euro in afara zonei Euro. In Franța la nici un bancomat nu poți sa scoți bancnote mai mari de 50 de euro, si când am avut nevoie de mai mult si am dat comanda de cash, nu am primit bancnote mai mari de 100 de euro. Știu ca BCE (banca centrala europeana) a decis sa nu mai imprime bancnote de 500 de euro tocmai pentru ca era posibil sa transporți sume mari de bani in volum foarte mic, dar teoretic nu si-au pierdut valoarea. Doar ca daca nu ai cum sa le obții ca om obișnuit, nimeni n-a văzut (e un fel de fata morgana, si pleacă de la premiază ca-s false) (sigur e ceva necurat daca vine cineva si vrea ceva de o valoare mica, si scoate o ditamai bancnota). Dar la banca nu vad de ce nu le-ar primi (mai ales daca scopul e sa le retragă de pe piața).

    Îmi aduc aminte când a fost trecerea de la monedele nationale la EURo, când s-a pus problema ca fostele bancnote si monede isi pierd valabilitatea, doar la banca naționala mai puteai schimba…

    22
    • #3

      doar bancile centrale sunt obligate sa le primeasca. in rest…

    • #4

      Daca vreodată-n viata asta (desi nu prea cred) îmi pica-n mana o bancnota de 200 sau una de 500 (sau si una si alta, maestre! :D) ma duc direct la sucursala băncii din orașul de lângă mine, care e echipata cu un automat de depus cash (si cecuri) “intelijent” (in fine cu detecție de bancnote false) si va zic daca mi le accepta sau mi le scuipa-napoi! 😀

      9
    • #5

      bancomatele spaniole si italiene nu accepta bancnote mai mari de 100E

    • #6

      Nici alea olandeze din Romania

      2
    • #7

      De aia ziceam sa le testez pe alea din Franța 🙂

      1
  3. #8

    Acum 2 luni sotia a cumparat niste prostioare de la chioscul din interiorul catedralei din Malaga platind cu o bancnota de 200 euro. Eu eram ferm convins ca nu vor accepta insa respectivii aveau aparat din acela de verificat si au introdus banconta, a fost ok, poftiti restul. Pe de alta parte te gandesti cum se face ca accepta 4 bancnote de 50 dar nu accepta una de 200?

    24
    • #9

      alea dinainte de 2017 erau foarte proaste dpdv al sigurantei si usor falsificabile.
      intre timp au scos altele, dar nimeni nu mai primeste 200 si, in general, orice e peste 50 se verifica cu pix de ala sau masina, altfel nu accepta

    • #10

      Acu’ cativa ani (inainte de covid), mergem in excursie in Vietnam. Trei saptamani, de la sud la nord. Toate aspectele cercetate de acasa: locatii, transport, cazare, locuri de vizitat, info despre cultura, etc.
      Unul din prieteni printre altele trebuia sa se educe despre cum facem cu banii si sa ne spuna si noua.
      Si, asa cum e foarte frecvent in tarile alea, aflam ca alora la place mult de tot cashul. Asa ca planul facut a fost “luati cash la voi ca stiu eu o casa de schimb cu un curs bun in Saigon”
      Ei bine, cat m-a dus si pe mine capu’, sa plec printre altele cu o hartie de 500 de euro pe post de “cash”. Ce se poate intampla?!?
      Ajunsi acolo, mergem in ziua cu pricina la exchange-ul mult laudat, la un colt de strada foarte aglomerat (bine, toate erau aglomerate, dar la asta arata ca un fel de bursa din aia din NY, doar ca pe strada. Vreo 50 de persoane agitau bani in aer cu pumnii stransi, incercand sa atraga atentia unuia din lucratorii de dupa tejghea. Tejghelele erau din sticla si pline de bijuterii, pentru ca asta era de fapt primul scop al magazinului.
      Eu, ajuns in multimea aia frenetica, scot bancnota mea magica de 500 de euro, si o ascund cu tarie in pumn, sa nu cumva sa mi-o smulga careva de acolo, si realizand in acel moment cat de idiot am fost sa vin acolo cu ditamai denominatia.
      Observand mai bine spectacolul, ajung sa vad care era modul de operare. Cei 5 sau 6 angajati schimbau diferite valute, umpleau mana cu cate un teanc, apoi cam la fiecare minut il predau la “mamaie”. Mamaie era mamalor, adica era ceva gen bunica atomica, de un metru jumate, cu o privire de fosta karatista / fosta spioana karatista pe sub ochelarii vechi si tociti. Aparent nu era atenta la nimic. Practic, nimic nu misca fara stirea ei.
      Si cum ma uitam eu asa, observand-o, simt cum ii lucesc ochelarii spre mine:
      – Five hundred! You wanna change??!! Five hundred!! Yes, you!! Wanna change??
      Cand am auzit-o am tresarit si m-am uitat la pumnul meu cu banii, inca strans la piept. Dintre degete se vedea un colt din bancnota, ceva cat ungha mea mare.
      Dar mamalor stia ce am in mana, si ma intreba daca vreau sa ii schimb.
      M-am bagat pe margine sa ajung langa ea, i-am dat banii neincrezator, ma gandeam ca dispare cu ei si n-o mai vad.
      Ea baga hartia in fata ochelarilor, o freaca de cateva ori pe ambele parti cu unghia, si gata, incepe sa-mi numere valuta.
      Aveam banii pentru saptamana aia.
      Prost sa fii noroc sa ai. 😀

  4. #11

    io umblu doar cu bancnote de 1000 usd si mi le primeste oriunde, nu stiu cum plm voua nu va primeste 500 de euro, depinde de unde si ce cumparati
    daca va trimit la salamandra va ia orice de orice valoare
    papagali

    32
  5. #13

    Si daca scoti o bancnota de 100 Euro la magazin, tot se uita urat la tine, o intoarce pe toate partile si o trece prin aparatul de verificat. 50 si 20 de Euro cel mai sigur de avut de rezerva prin Europa.

    14
  6. sa vezi cand am ajuns in Liverpool cu ceva bani de prin 2017…de hartie. Noroc ca inca se schimba la posta

    8
    • #17

      @animaloo
      Dap, a pățit-o și o prietenă de-a maică-mii. Are un copil în Anglia și unul în Elveția. Ăia, îi tot lăsau, când veneau pe-acasă, câte o sumă de bani, să schimbe când are nevoie. Baba, ca românul prevăzător, a pus mai întâi la salteluță câte 5.000 de lire și de franci. Să fie de înmormântare, vorba aia. Acum vreo trei luni, când a vrut să-și cumpere nu știu ce electrocasnice la promoție, a scos câteva sute de lire și s-a dus să-i schimbe. La bancă i-au spus că sunt ieșiți din circulație și au îndrumat-o spre un anumit exchange, unde un bandit i-a spus că își face pomană cu ea dacă-i dă 2 lei pe liră, că oricum nu mai are ce face cu ele. Când i-a pomenit și de franci, i-a zis că are noroc că el e colecționar și îi dă vreo 2-3 sute de lei pe toți. Baba era cât pe ce să accepte, noroc că, fiind cardiacă, de supărare i s-a făcut rău și a ajuns în spital. Așa au venit și copiii acasă, au aflat despre ce a fost vorba și au rezolvat problema. Dar câți bătrâni sau oameni fără habar n-or fi pățit-o sau n-au s-o pățească?

      16
  7. #18

    În toamna lui ’92 am trimis acasă o hîrtie de 1000 de mărci. N-au vrut la nici o bancă s-o schimbe, nici măcar nu aveau un model pentru comparație. Noroc că a găsit una din surori o prietenă de-a ei ce era casieră la Dacia Felix și a schimbat-o pe încredere și cu aprobarea șefei, că nici acolo nu aveau model (sau cum îi spune). De atunci nu mai accept bancnote mari, peste 100.

    14
    • #19

      Am și eu una de 1000 de mărci, din 1910 parcă. Dar nu prea cred să mai fie valabilă. Ar trebui să încerc s-o schimb la o bancă

      13
    • #20

      ? 92? 1000 mărcuțe?! sigur nu erau de la subsol la penețeu? Marinar sau miner?

      11
    • #21

      @Marinele: Dacia Felix, ce vremuri, cine mai tine minte! 😀

      14
    • #22

      @George
      P-aia am obținut-o ca marinar (vezi pseudonimul). Culmea e că înainte de asta am fost și miner (veritabil, în 1985) că m-a trimis partidul unic să dăm țării çît mai mult cărbune…

      15
  8. #23

    Am aflat și eu de această potențială problemă la începutul acestui an. Aveam doua bancnote de 500 de euro. Am plătit cu ambele la Disneyland Paris în aprilie 2024: prima la restaurant – fata de la casă a zis că nici nu știa că există și a cerut aprobare de la un supervisor, cea de-a doua la un shop – fata de la casă a cerut de asemenea aprobare de la un supervisor.

    18
    • Bancnota de 500 de euro e in curs de retragere, nu se mai emite si in cativa ani (multi) nici nu se va mai putea folosi.

      17
    • #25

      În 2002 am plătit la Auchan Garbsen DE cu o bancnota de 500 Euro, am blocat casa deoarece casiera a trebuit să meargă la șefa de tură pentru verificare și schimbarea bancnotei.
      Nu am mai plecat la drum cu bancnote mai mari de 100 euro.
      Și asa, plata chash în DE este suspicioasa și azi…verifica bancnota la casă ( inclusiv în benzinărie).

      2
  9. #26

    Pacat, mergeam cu milionul in buznar, acum trebuie sa-l port in rucsac.

    36
  10. #27

    Eu am avut probleme si cu o bancnota de 100 de euro, asa ca de atunci spun clar ca vreau de maxim 50 de euro

    7
  11. #28

    Vrei să spui că se cam termină cu mafioțeala?…

    13
  12. #29

    In majoritatea locurilor de pe aici (inclusiv hypermarket) sunt afise unde scrie clar ca nu accepta decat maxim 50eur in bancnote. La bancomat, indiferent ce suma scoti, la fel, valoarea maxima a bancnotelor e de 50eur. Si in general, peste 100eur, recomanda plata cu cardul si cam stramba din nas daca le dai cash. Singurii care nu au avut nici o problema sa-mi ia o hartie de 100eur au fost politistii (ai optiunea sa platesti amenda pe loc).

    17
  13. #30

    Nu vă lăsați manipulați! E o știre falsă! Eu primesc și de 500 și de 200, fără restricții.
    Nu am găsit încă donatori, dar nu-mi pierd speranța.

    53
  14. #31

    Am platit saptamana trecuta cu bancnota de 200 la restaurant in Tenerife, nu au comentat nimic. Un steakhouse obisnuit, local, nu de fitze…

    16
    • #32

      Am platit fara probleme in Tenerife cu bacnote de 200 acum un an.
      Si acum vreo luna in Austria.
      Fara nici un comentariu din partea comerciantilor (ba chiar in Austria mi-au spus de la inceput ca nu merge POS si vor doar cash – restaurant italian 😀 )

      16
  15. #33

    Valabil si la muricani, daca scoti 100 de dolari se uita ciudat si suspect la tine.

    7
    • #34

      o lae nu primesc la americani de 100 de para
      primesc oriunde de: 100, 50, 20, 10, 5 sau 2 dolari(da, 2 dolari care nu stiati ca exista)
      doar la alea de 1 dolar se uita urat, ca miros a sarakie

      ia scoate tu intr-un restaurant de fite o bancnota de 1000 de parai ca iti fac aia temenele
      am patit-o eu de mai multe ori: la mall, la restaurant, la muzeu, la benzinarie. In general nu aveau sa-mi dea rest si ziceau: lasati, multumim ca ati trecut pe la noi, ne platiti data viitoare 🙂

      12
    • #35

      N-as fi asa sigur, pentru ca e o mica mare diferența la ei, si anume ca 100 e valoarea maxima, nu exista cupiuri mai mari.

      6
  16. #36

    Eu am platit cazarea la greci luna trecuta, direct la proprietar. 2 bancnote. Nici macar nu s-a uitat l ele.

    17
  17. #37

    Si atunci de ce dreacu se mai tipăresc daca nu le primește nimeni pe nicaieri?

    19
  18. #39

    patit in paris 2008, in magazine erau afise cat china ca nu primesc 500 si 200.

    7
  19. #40

    În Frankfurt, aveam o bancnotă de 500 și vreo cîteva de 200. Aideplm cît am mai umblat să schimb ceva din ele în mărunt.. nimeni nicăieri, nici măcar la DB în centru. Am avut noroc cu ceva bancă arăbească sau iraniană, nu mai rețin, era ocolită de toți băștinoșii ca ciuma, mi-au schimbat tot fără vreo discuție, iar bonusul a fost că nu au vrut să îmi ia comision sau altă formă de plată pe motiv că le este interzis de religia lor.

    26
  20. #41

    Nu vor bani domnule comercianții. Niște mizerabili. Huo!

    5
  21. #42

    Am trei sute și ceva de euro într-o carte. Yay

    7
  22. #47

    Daca ai cont la o banca mai mare, poti cauta un ATM care accepta si ingresos/alimentari, si apoi cand scoti, iti va da de 50 sau de 100.

    3
  23. #49

    Cu 500 de euro am vazut si eu la un restaurant ca nu primeau de mult dar de 200 chiar e prima data cand aud sa fie probleme.
    In maxim 25 de ani cred ca o sa dispara cash-ul din UE, poate si mai repede

    7
    • #50

      M-am lovit de problema asta in 2018 cand am cumparat un apartament si a trebuit sa dau avansul conform precontractului.Vaca de la BCR voia sa imi bage pe gat doua bancnote de 500 de euro dar ca un scolar premiat venisem cu lectia invatata, a fost suficient sa citesc diverse forumuri , inclusiv forumuri de turism si am vazut care este situatia cu cele doua tipuri de bancnote.Atunci am devenit un mic doctor in cacaturile astea de bancnote, adica de 500 si 200 de euro.Din cauza faptului ca sunt preferate de falsificatori lumea nu le mai vrea, comercianti, benzinarii,hoteluri..etc.Intrebarea mea este de ce ,ma scuzati, pula mea aceasta UE nu le scoate din circulatie si aia este.

      7
    • #51

      Nu se scoate niciun cash, niciodata. Ei doar strang latul ca sa maximizeze complianța (adica pe romaneste cat mai multi oameni sa plateasca cu cardul). Numerarul nu se poate scoate pentru ca atunci cand vine razboiul economia nu mai poate functiona. In Suedia s-a dat lege si se ia amenda daca comerciantii nu accepta numerar. Iote aici pentru infideli si necredinciosi:
      “Cash is needed to enable everyone to pay and to provide an additional means of payment in the event of crisis or war.”
      www.riksbank.se/en-gb/payments–cash/payments-in-sweden/payments-report–2024/the-riksbanks-work-and-policy/more-measures-needed-to-protect-cash/further-measures-are-required-to-preserve-cash-/
      In plus, nu se mai pot vinde prafuri de la mama mare…deci niciodata never.
      Deci va rog sa luati o pauza mare cu baubaul – Aoleu, se scoate numerarul.

      19
    • #52

      Nu se scoate niciun cash, niciodata. Ei doar strang latul ca sa maximizeze complianța (adica pe romaneste cat mai multi oameni sa plateasca cu cardul). Numerarul nu se poate scoate pentru ca atunci cand vine razboiul economia nu mai poate functiona. In Suedia s-a dat lege si se ia amenda daca comerciantii nu accepta numerar. Iote aici pentru infideli si necredinciosi:
      “Cash is needed to enable everyone to pay and to provide an additional means of payment in the event of crisis or war.”
      Vad ca nu merge sa pun link, desi e relevant.
      Cautati asa: Further measures are required to preserve cash riksbank sweden
      In plus, nu se mai pot vinde prafuri de la mama mare…deci niciodata never.
      Deci va rog sa luati o pauza mare cu baubaul – Aoleu, se scoate numerarul.

      3
    • #53

      Nu se scoate cashul niciodata. Stiu eu, ca am vazut pe net, in doua locuri.

      9
  24. #54

    În Muntenegru am plătit la carciuma cu bancnota de 500 euro o consumat8e de aprox. 200 Euro. N-a fost nici o problema! Au luat-o băieții fără greata…

    15
  25. #55

    bai asa credeam si eu. cumva m-am procopsit anu trecut cu 8 bancnote de 200 coco. si nu stiam nici eu ce sa fac cu ele. le-am luat in vacanta din andaluzia de anu asta prin mai. am schimbat 5 prin diverse locuri. si a mers. si eu am fost surprins. platit la farmacie, platit la ceva supermarket, platit la o cazare si inca vreo 2 locatii. sume de plata pe la 40-70 coco. deci sunt sanse sa mearga. mai am 3 bancnote, le iau la urmatoarea excursie prin europa. vedem

    13
  26. #56

    Cand ai teancuri de hartii de 500 orice cumperi se rotunjeste la 500.

    14
  27. #57

    Platon s a inselat cand a zis ca democratia e cel mai de cacat sistem. E altul mai de cacat in care traim noi acum – pulimocrația :))))

    13
  28. #58

    Ciucă zice ca i ostaș… Cand el
    zici ca-i Ion Fotologea, zici ca vinde pepeni :)))) zici ca i ospatar la Capșa :))))

    11
  29. #59

    Trebuia sa joci la pacanele Cetine. ziceai sa iti schimbe si jucai 100 doar sau 50, si daca mai aveai noroc si te bubuia, iti dadea si un jackpot, aia era.

    6
  30. #60

    Scuze pt divagare insa tocmai am citit ca 17 oameni au fost ucisi cu premeditare intr un spital, cred ca e in aceeasi localitate unde locuiesti, de catre medicii curanti, wtf?

    8
  31. #62

    Minciuni, … numai pentru ca să vă băgați în seamă, voi cu știrile voastre de căcat!!!

    7
  32. #64

    Ciudat rau, primul meu comment aici si te contrazic, cel putin la cele de 200, nu am avut probleme in Italia, Germania, Spania, Grecia, Portugalia si altele mai mici. Da, evident ca lea verificat prin aparatul respectiv dar au fost primite + o privire putin dubioasa de fiecare data. Daca faci misto asta e…

    4
  33. #65

    The mouth beat the ass :))))))

    1
    • #66

      beats
      am ajuns sa te corectez eu gramatical

      2
  34. #67

    Breaking: Se mai delectează cineva cu deraierile catastrofale ale inenarabilului Zoso? În ultimele două zile am fost cadorisiți cu:
    1. Analiza geopolitică pe genunchii broaștei – mostră rarisimă de dume conspiraționiste și fracturi logice
    2. Poza de azi cu nu știu ce carte de Al. Piru. Piru?!? Cel mai submediocru critic vreme de decenii, otrava tocelilor tâmpe. Profa mea de română făcea crize dacă ne prindea cu citate sau colportări din Piru, mai bine nu scriai nimic și mânjeai foaia cu căcat.

    6
    • #68

      Mie imi place Zoso. In special articolele misogine si cele despre Gelu Duminica.

      7
    • #69

      Nu sunt în target, îmi pare rău. Cred că postările inenarabilului se adresează exclusiv Itștilor, creaturi mistice înzestrate de asemenea cu harul inefabilității: construcții între 30 și 50 de cuvinte, nu neapărat într-o frazeologie standard ci mai degrabă aspirând la arhitecturi avangardiste. N-aș critica. Pe de-o parte mă dor ochii, pe de alta apreciez că-i încurajează creativitatea cititorului: Ia tu cuvintele astea împrăștiate și fă ce vrei cu ele!
      Subiectele, la fel, mi se par prea deștepte pentru bagajul meu tehnico-tactic. Telefoane, ciocane și burlane cu presărări despre influenceri care-mi sunt total necunoscuți și influențăresc pe teme care nu mă interesează absolut deloc. Analize pe grafice și date care rareori se îmbucă în mintea mea îngustă, din care rezultă concluzii de o trivialitate amară. Simt amăreala cum îmi izgonește viața din piept. O garsonieră în Cluj ar trebui să coste 87 de mii, nu 102 mii, ce-i cu jecmăneala asta? Jesus fucking christ… Cum ziceam, nu sunt ITst, nu sunt în target. La fel cum nici tu nu ești, nu înțeleg de ce insiști să te chinui.
      Hint: Dacă tot nu te poți abține și intri la zoso, sări peste postare, sări peste comentarii, doar caută-l pe Cetin și înfige-i degetul roșu :))

      9
    • #70

      baieti (Desi nu sunt sigura ca sunteti mai multi, mereu am avut dubiul asta cu Maithun/Corban/Friege), cine v-a luat ostatici si v-a fortat sa-l cititi?

      4
    • #71

      Când eram într-a șaptea în prăpădita-mi școală de la țărănoaia, domnu-tău Piru a fost examinatoru’ profei mele de română la examenu’ de grad.
      PS: Dani si Maithun chiar sunt doo persoane distincte? Distinse-da, destinse-sigur, da’ distincte?

      2
    • #72

      oh, fii serios, Maithun e cult…

    • #73

      Vaaaaai, Vinnie Jones ar fi invidios pe tacklingu’ asta!:))

      1
    • #74

      maithun nu e femeie?

      1
    • #75

      Care tackling, nea? Eu îmi recunosc crasa incultură, m-am lămurit de mult cu mine :)) Altceva nu înțeleg: cum de atâta lume atât de ușor confundă struțul cu girafa și cu elefantul.
      Maithun, ce animal vrei să fii în analogia mea? Vrei gât lung sau trompă lungă?

      4
    • #76

      Clarificare: Eu și Dani am deveni unul doar dacă ne-am împreuna hă hă

      @NeaZăpadă: Îți dai seama că a plecat cu niște papornițe doldora, cred că a încins madam Piru jdemii de tocănițe:))

      Eu citesc zilnic Zoso pentru că cineva trebuie să vegheze mereu și să ia pulsul națiunii păreriste. Azi mi-a sosit o antologie de poeți din Myanmar. Revin cu știri și sânge liric. Acum sunt într-un părculeț. Pe banca de vis-à-vis doarme îngerește un homeless. E și o ceată de porumbei toropiți, foarte pașnici.

      1
    • #77

      e gras, da-l dreaq

    • #78

      @Dani: trompă, Dani, trompă! 🙂

      2
    • #79

      “oh, fii serios, Maithun e cult…”

      da, dar si Corban pare ghei asa ca nu e lipsita de temei teoria conspiratiei

      1
    • #80

      true, true

  35. #81

    Lasa, ca în câțiva ani se scoate cash-ul si nu ne mai facem probleme din astea. Doar când pica curentul.

  36. #82

    am scos niste bani acu 2 weeks in buc, de la garanti,

    am primit 8 bancnote noi noute de 500 euro si nu e prima data cand primesc, de aia ce ziceti voi ca se intampla in vestul europei pare twilight zone

    4
    • #83

      du te la prima benzinarie din zona euro si cumoara ti ceva cu ea:))

  37. #84

    Folosit anul asta in Grecia la receptia hotelului una de 200, no problemo.

    La fel, un prieten a schimbat 2 pe la magazine, la fel, fara probleme.

    La 500 cred ca era alta poveste.

    3
  38. Acum un an am plătit în Grecia la benzinării de pe autostradă în vreo 2 rânduri cu bancnote de 200 euro. Într-adevăr se uitau urât și l-au verificat de fiecare dată, dar nu au zis ceva anume.
    Acum vreo 10 ani țin minte că în Portugalia mi-au verificat la supermarket și bancnotele de 50 euro…

    5
  39. #86

    Electricianu’ care are de lucru la o casa de 2 luni primeste tot bancnote de 200 euro. Fraier dom’le, el nu stie ca nu sunt bune? Cum sa strangi asa ceva 😀

    6
  40. #87

    Dpdv al economiei negre, Tenerife e o Craiova a Spaniei.
    Unde-s turisti multi non-UE sunt si munti de cash ca englezu cu dinti din doi in trei nu prea stie cu cardul, cash is king.
    Si prin muntii astia multe jivine isi fac veacul.

    Dar in general da, in Spania bancnota de 50€ e cea mai mare bancnota pusa si acceptata in circulatie in general.

    5
  41. #88

    Că tot zicea mai sus cineva de steakhouseurile din Tenerife. Știe careva de ce în Tenerife, pe insulă, este vaca de 3-4 ori mai ieftină decât în București? T-Bone din ăla la un kil, un kil jumate, cu tot cu garnituri costa 50-60 de euro. Vită de carne, vită adevărată, ditai T-bonul gătit corect (ăia prin medium rare nu înțeleg talpă de pantof, ca în București), maximum 60 de euro. Eh, în București, găsești doar în 2-3 locuri calitate asemănătoare, dar antricot la 300 gr porția și preț dublu, adică peste suta de euro. În Tenerife, insulă, găsești peste tot T-bone gătit perfect, 60 euro, iar în București doar în 2-3 locuri o zdreanță de antricot. Ăia aduc vacile cu barca, nu le cresc în Tenerife; acolo cresc doar porci (excepționali porcii ăia crescuți cu iarbă vulcanică), capre, iepuri și găini. Dar în special iepuri și capre că au relieful și solul perfecte pentru așa ceva. Vin cu vaca în barcă, de la câteva ore dinstanță, și tot bat la cur Bucureștiul.
    Și, în general, nu doar la vită, Bucureștiul a ajuns haznaua culinară a Europei. Ai maximum maximorum 4-5 restaurante la care anumite feluri sunt gătite corect, în rest numai ciungi și țepe. Nu găsești o pulpă de rață gătită corect. Nu găsesți un cotlet de miel, un rasol de berbecuț. Trebuie să mergi tot la străini (la iranieni, la chinezi, la thailandezi, la italieni) pentru ceva decent.
    Bănuiesc că este ceva în neregulă cu gusturile bucureștenilor, altfel nu se poate așa ceva; trebuiau să se fi închis 99,9% din restaurante. Am mai pătit să mă plâng la lume și să primesc sfaturi: încearcă vita aia, încearcă mielul ăla, sunt excepționale, ești tu hater, nu ai fost unde trebuie, hai că îți zic eu unde… Eh, și m-am dus, așa mi-am dat seama că bucureștenii au niște gusturi la mâncăruri ca Becali la sacouri :)) Nu se poate, fraților, doar cu mici, cu ceafă, și cu 5-6 sosuri vărsate peste orice, de poți mânca și carton… nu se poate, asta nu e viață.
    Ah, la curtea berarilor am fost ultima data, la ultima recomandare pentru “cele mai smechere coaste”. Eu nici daca sunt rupt de beat si vreau sa imi bat joc nu fac coastele atat de prost. Ceva inimaginabil, imi venea sa intru peste dobitoaca in bucatarie si sa-i pun coastele in cap. Si intru la google reviews pe urma, asteptandu-ma sa fraternizez cu restul revoltatilor. Da’ de unde? Super coaste, frate! Portii mari si consistente :* :* Mananci toata familia pe saturate! Numai 4 si 5 stele. Aia cu 4 erau putin intepati ca nu le-a zambit chelnerita, nu mancarea ii suparase.
    Uite ca asa nu se mai poate. Tot nu gaseam ieri motive ca sa emigrez, dar mi-a ajuns pana la gat haznaua culinara Bucuresti.

    11
    • #89

      ai văzut caini prin Tenerife?

    • #90

      Dani ai pus tu singur explicatia:
      “Portii mari si consistente :* :* Mananci toata familia pe saturate!”

      Romanu inca n-a iesit din foame.

      Tot pe tema: am mancat in San Francisco un rib eye excelent (si mare – gen eu mancau abia am reusit sa termin carnea si o jumatate de cartof, fara painea de casa aferenta desi era prima masa pe ziua respectiva undeva la ora 18) la doar 80 de dolari.

      Si 2: fa-ti pomana si da-ne si noua cele 2-3 restaurante unde mananci vita misto in Bucuresti.

      2
    • #91

      E misto daca ai noroc, nu le iese la fel mereu :))
      T-bone nu stiu nicaieri calumea, sunt toate prea subtiri, nu sunt din vaca potrivita. Dar am prins antricot ok la Red Angus in Centrul Vechi, muschiulet din ala mai pufos (filet mignon) suculent, fraged, tot la ei. La Bocca Lupo iar le gatesc corect, nu ti le usuca, doar ca muschiul mi se pare cam subtirel – noroc ca au niste vinuri chiliene care fac femeia mai frumoasa si vaca mai gustoasa. Sau invers.
      La Taverna Sarbului poti incerca, dar acolo trebuie sa fii norocos. Ultima data am cerut chateaubriand medium rare si mi l-au adus maroniu total, fara pic de zeama sangerie. Dar cu alta ocazie mi l-au nimerit.
      T-bone nu stiu unde; peste tot vad ca are 7-8 sute de grame. Si i-am intrebat daca este doar jumate, cum sa cantareasca atat? Pai in Florenta aveai numai vita pe de-o parte si de alta a stradutelor, fripturi de vita, pantofi de vita, geamantane de vita, si nu gaseai nicaieri T-bone sub 1,2 kile. Majoritatea aveau intre 1,3 si 1,5. Plus ca l-am vazut si cum arata in Bucuresti. Ce e ma sfrijenia aia? Ati taiat măgarul? :))

      4
  42. #92

    Pățit cu banconota de 500, în Paris. Nici băncile, nici oficiile poștale nu au vrut să o primească. În cele din urmă, magazinul Louis Vuiton, un parfumel ieftin, și după ce a verificat un manager, am reușit să scap de bancnotă. Nu săriți, am primit vreo 390 rest!

    5
  43. #93

    Prin 2005 am avut o instruire la firma mama din Germania. Mi-am scos bani cash de la banca înainte sa plec si între acei bani era si o bancnota de 200 Euro. Am simtit eu cumva ca voi avea probleme cu ea, astfel incat dupa ce am aterizat si m-am dus sa-mi cumpar bilet de tren, m-am gândit sa o folosesc acolo ca sa scap de ea. Nu m-am dus deci la automatul de bilete ci la casa. Well, tipa de acolo a luat-o dar a început sa o inspecteze vizual. Apoi, dupa cateva minute bune, a chemat-o pe sefa ei. Apoi , dupa inca vreo 15 minute, au chemat un tip. Între timp, in spatele meu se facuse o coada imensa si toti se uitau super-dubios la mine si comentau. Intr-un final, au acceptat-o. Din momentul ala insa nu am mai luat cu mine niciodata bancnote mai mari de 100 Euro (bine, ulterior nici nu a mai prea fost nevoie, cardurile s-au raspandit si acum cand plec iau cu mine doar o suma minima in cash, doar pentru urgente)

    2
    • #94

      Am patit ceva similar prin 2004-2005 cand m-am dus sa-mi iau masina din Germania:
      – cumparat cecuri de calatorie de la BCR pe ideea ca daca mi le fura n-are ce face cu ele
      – ajuns in Germania, gasit masina si apoi umblat pe la vreo 6-7 banci sa schimb cecurile.
      Reactiile angajatelor din banci erau similare cu cele de la DeutscheBahn: la una din banci s-au strans vreo 3 tipe sa vada cecurile, au sunat banuiesc in centrala si dupa vreo 20 de minute au decis ca-mi schimba maxim 200 Eur.
      – intr-un final am schimbat tot la Volksbank iar managera de acolo a spus ca le face reclamatie celorlalti pentru ca blocheaza sistemul.

      1
  44. #95

    Am pățit in Spania cu una de 500. Era prin 2008. Nu știam, am alimentat benzina și când m.am dus să platesc m.a refuzat.

    Am stat vreo 5 minute încercând să conving omul de la tejghea să-mi ia banii iar când am văzut că nu vrea, l.am amenințat că plec. A zis că cheama poliția, i-am zis că o să zic poliției că am vrut să-i plătesc dar m.a refuzat.

    Până la urmă mi.a luat hârtia.

    1
  45. #96

    Fix la fel vine lumea in Uk cu banconte de 50GBP luate de la banca din si se mire ca nu le primste (aproape) nimeni.

  46. #97

    Mi-e foarte greu sa-mi dau cu părerea.
    In Uk a fost un scandal cu o asistenta care a omorat nou născuți – pentru ca putea – pana când au reușit unii sa-și dea seama cineva ca ceva e in neregula.
    E foarte greu închipuit o asftel de persoană poate exista. E greu sa ajungi la concluzie ca acea persoana chiar a comis crimele alea, si e si mai greu de demonstrat asta ca procuror in fata unui juriu.
    en.wikipedia.org/wiki/Lucy_Letby
    In Uk exista conceptul de “Corporate manslaughter” unde o organizatie si nu (doar) o persoana este responabila de omucidere. Spitalul trebuia sa aiba proceduri care sa impiedice o asistetna sa omoare un pacient. SI daca nu are acele proceduri inseamna ca spitalul a comis crimele prin inactiune.
    Aparent in Romania exista nu unul ci doi criminali in serie din astia, In acelasi spital. Si daca chiar e asa cat de criminala e e si conducerea spitalului si a CNAS care nu i-a descoperit la timp? Sau dupa prima crima. Sau a doua…

    1
  47. #98

    In Croatia primesc fara probleme,nici macar nu le controleaza! Francezii sunt cu figuri.

    1
  48. de aia are pescobar doar de 50 de euro

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam