Trăim în una din cele mai discriminatorii ţări din europa. Şi nu, nu prin legile sale, ci prin oamenii pe care o populează. Suntem un popor xenofob şi agresiv, dar NUMAI cu cei mai slabi decât noi. În rest, ciocu` mic şi joc de gleznă.

Trăim în ţara în care dacă eşti pitic, eşti automat handicapat şi singurul job pe care îl vei visa vreodată va fi confecţioner de perii, la fabrica de handicapaţi.

Trăim în ţara în care nu există rampe de acces pentru persoanele cu dizabilităţi, în instituţii publice, firme sau autobuze, iar cele care există sunt de toată jena, neputând să le urci tu în picioare, darămite o femeie învârtind roţile unui căruţ.

Trăim în ţara în care copiii cu sindrom down sunt arătaţi cu degetul pe stradă şi se râde de ei. Ţara care nu are absolut nici un program de incluziune socială pentru oamenii de acest gen.

Trăim în ţara unde, dacă eşti paralizat , eşti condamnat la moarte, dacă eşti sărac, pentru că statul rromân a scos orice tip de ajutor pentru tine. În ţara unde, fapt real şi e vorba de o rudă de a mea, dacă eşti paralizat de la gât în jos, dar ai IQ de 160 şi în principiu eşti geniu, nu ai şansa nici măcar de a lucra cu creierul într-un institut de cercetare. Pentru că ar fi trebuit instalate rampe de acces, lift şi eventual o toaletă. Între timp a murit, deci a scăpat.

Trăim în ţara unde, dacă ai un nume care nu concordă cu Popescu, Ionescu sau Chişculeanu, eşti tratat ca un venetic, deşi probabil eşti mai român decât 99% din cei ce te discriminează. În şcoli, până şi profesorii te iau la mişto şi îţi pocesc numele, cu glas tare, în încercarea chinuită de a fi hazlii în faţa celor de o teapă cu ei.

Trăim în ţara unde, la angajare, trebuie să vii cu certificatul de naştere în original, dacă te cheamă Ametcea, ca să demonstrezi că eşti cetăţean rromân.

Trăim în ţara unde principalul argument într-o discuţie în contradictoriu este EȘTI GRAS, EȘTI URÂT, ba pe-a mă-ti

Iar voi vă miraţi că clubul Heaven din Timişoara discriminează persoanele cu dizabilităţi?

Sursa foto: tion.ro

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

61 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Nu ma mai mira nimic, sincer absolut nimic. si e scris amar si imi las aun gust amar. deseori regret ca m-am intors aici desi as fi putut ramane acolo.

  2. Omul “normal” nu înțelege aceste lucruri pentru că LUI nu i se poate întâmpla nimic. Și cel mai ușor este să-ți bați joc de cineva. În momentul în care i se întâmplă lui sau cuiva din familia lui, se schimbă datele problemei. Atunci totul devine deodată REAL și negru. Scriu ce scriu pentru că fetița mea de 6 luni e bolnavă. Pe cine să mă supăr ? Pe sistem ? Sistemul suntem noi. Toți din țara asta. Când ne vom schimba noi, probabil că nu ne vom uita în ograda altuia. Dacă-i primu com, aprobă-l după alt com. Să nu cumva să fiu iar primul.

    • #3

      RBoy » nu are cum, ca le ia in ordine cronologica

  3. Ce mizerabili. Bine ca macar nu au raspuns la misto cu glume gen “Te-as invita la dans dar mi-e frica sa nu te calc pe roata”. Din pacate, atata timp cat exista firme care opereaza cu public si nu au toalete, nu putem cere nici rampe de acces in cluburi. Trist

  4. #5

    Eu niciodata nu am judecat pe nimeni dupa cum arata, si asta am invatat-o de la bunicul meu incepand de la 4-5 ani, cand am inceput sa mai pricep cate ceva, educatia si cei 7 ani de acasa.

  5. Mai tii minte de cate ori te-a pus tipul de la Koyos sa repeti numele de familie?

  6. De mirat nu ma mira, dar un “murmu” se poate da muistului ala de patron. As dori la fel de linistit daca ala ar da faliment dupa o campanie pe net.

  7. am citit raspunsul clubului heaven legat de incident. ce carnati! femeia avea 2 insotitori care o puteau ajuta cu caruciorul si era exact ca si un alt client care statea la masa. un om care e deranjat sau ii piere cheful de distractie daca vede o persoana in scaun cu rotile in club e deranjat mintal.

  8. Fiind manager la ora actuala la un club mai select, sunt la curent cu unele chestii ca si “Clubul isi rezerva dreptul de a selecta clientela.” E cu doua taisuri toata faza, de exemplul daca clubbul este privat intr-adevar isi poate impune pe cine sa aleaga client. E ca si cum ar veni cineva acasa si nu l-as lasa sa intre pentru ca normal e casa mea. Sau vin 20 de prieteni si ii las sa intre (dar nu autorizatie sa le vand bautura).

    Dar ca si idee e stupid sa faci discriminari de genul. Noi ne selectam clientii dupa tinuta, varsta, stare (de ebrietate) etc. dar niciodata dupa abilitati fizice. Parerea mea rusine clubului.

    • Un club privat e cu totul altceva. Acolo accesul este condiționat de anumite chestii – plata unei taxe, apartenența unui grup politic / sportiv / etc. Dacă e vorba de un club normal, însă…

    • Poti sa iti rezervi dreptul de a selecta clientela dar in limitele legii. NU AI VOIE legal sa faci selectie dupa handicapati/normali!
      www.andreicrivat.ro/2011/06/23/o-mica-lamurire-legala-in-cazul-de-la-club-heaven/

      Scuze Arhi de link, da stiu ca esti preten cu Crivatzu’! 🙂

    • #13

      Soby, n-ai voie sa faci discriminari – nu e casa ta, e un local care spune ‘veniti, dati bani si beti’. Simplu. Nu poti selecta dupa varsta ever, dupa tinuta si stare de ebrietate poate, dupa etnie… nu prea.

  9. frumos scris. si foarte adevarat.

  10. Soby, legea in UE si Romania spune asa: vrei afacere privata? Ok, iti dau voie. Una din conditii este: ORICINE are dreptul sa intre la tine in pravalie.
    Ii poti interzice pe cei care incalca legea DUPA ce au intrat: betivii, drogatii, batausii, dealerii, chestii d’astea.
    Adica la tine in ograda NU faci ce vrei. Daca ar fi asa, ai presupune ca poti manca si copii la tine in beci,ca-i proprietate personala. Deci, nu.

  11. Eu stiu ca exista o lege care iti da dreptul sa-ti selectezi clientela, pe baza unor criterii stabilite de lege.

    • #17

      Nu exista nicio astfel de lege. Afisele cu “ne rezervam dreptul…” si “tinuta obligatorie” sunt ilegale. Daca vrei asa ceva trebuie sa ai un club privat pe baza de membership. In statutul clubului poti sa pui restrictie la membership ce criterii vrei tu, dar atat timp cat este un local public, nu poti discrimina publicul pe baza de religie, sex, numar la pantof, culoarea chilotilor si ce-ti mai trasneste prin cap.

      Cel mai la indemana exemplu sunt Metro sau Selgros unde accesul se face numai pe baza de legitimatie. Detinerea acelei legitimatii presupune acceptarea unor reguli preliminare.

    • #18

      Si daca vine un nene fara adapost mirosind pestilential a urina… clientii curati isi rezerva dreptul de a iesi buluc pe usa afara… Cam acolo bate “dreptul de a ne selecta clientela dupa imbracaminte” …Similar cand vine o banda de baietasi de cartier si simti ca se pune de o mamaliga, zici si tu ca nu-i lasi sa intre ca n-au basca.
      [A nu se intelege ca fac vreo paralela intre oameni murdari si oameni cu handicap.]

  12. pai cand aveau nevoie de ea, atunci cand era in toate puterile, atunci era cale libera. Acum, gata bye bye. pacat;)

  13. Ar trebui obligați toți cei care au spații cu acces pentru public să asigure accesul oricăror persoane la spațiile lor – dar, cum știm cu toții că patronul român se cacă pe obligațiile sale legale, ar trebui să se facă patrule (cam în stilul Gărzii Financiare) care să verifice din senin orice instituție, de stat sau privat, și să dea amenzi usturătoare.
    BTW, pe lângă toate ONG-urile care luptă pentru egalitatea de șanse pentru cetățenii bronzați, nu se găsește măcar unul care să facă ceva pentru cei cu dizabilități?

  14. #21

    Frumos articol, frumos rau !

  15. #22

    tara asta este ca o inchisoare. oamenii sunt plini de prejudecati si au idei fixe, ca sa nu mai zic de superstitii care ma scot din sarite. in romania, mai ales in orasele mai mici, se uita lumea ciudat la tine si daca ai o culoare la pat un pic iesita din comun, sau daca imbraci nu stiu ce culoare nu chiar obisnuita, dar asa ai tu chef si te simti bine. daca indraznesti sa iesi putin din tipare esti marginalizat…. de abea astept sa scap de aici

  16. #23

    pe muistu’ de Brenciu normal ca l-a durut in cur de rugamintea lui Groparu de a nu canta in clubul lor de cacat … marele performer al Romaniei bagmi-as p**a in mascotele lui Robingo

  17. #24

    @maddy
    sunt deranjat mintal.
    eu nu aș mai putea să mă simt bine într-un loc unde îmi mișc – calitatea mișcării fără relevanță – toate cele, după ce aș vedea împietrirea unui om întru-un scaun cu rotile.
    dacă sunt cât de cât uman, sunt pentru că pot empatiza, și atunci, sub ipoteza că orice pierdere a unor capacități presupune o suferință, îmi închipui și resimt o oarecare cantitate din suferința pe care o trăiește seamănul. dar eu sunt acolo pentru a mă simți bine… na conflict! de ajutat nu am cum să ajut, de făcut bine …prin a mă duce și a mi se citi pe chip compătimire, care e atât de urâtă de cei compătimiți.
    din păcate am devenit prea slabi și cedăm acestei corectitudini impuse, deci ipocrite.
    totul în viață se bazează pe alegeri. alegerea o face discriminând o situație față de altă, un om față de altul. să nu ne temem deci să discriminăm. să ne temem de a face rău!
    eu discriminez! eu nu vreau să mi se impună să accept penele din fundul homosexualilor în carnavalurile de pe străzi, nu accept să mi se impună de organizațiile extreme de dreapta să urăsc alte națiuni/evrei, nu accept să fiu particulă în masa omogenă a unei societăți egalitaristă comunistă, nu accept să trăiesc într-o lume în care cei mulți sunt supuși celor puțini (social cât și economic).
    așa că să nu ne mai mirăm că se duc naibii toate când noi devenim atât de moi, atât „una cu toate” și deci una cu pământul!

  18. #25

    Mai e ceva ce ai omis: Traim in tara in care daca numele de familie nu se termina in “ESCU” nu o sa ajungi presedinte.

  19. #26

    continuare:
    dar nici nu o să te înjur că nu ești de acord cu mine, și nici nu o să îți crăp capu/rup oasele, până ce îmi ataci pătrățelul.
    în cazul concret al domnișoarei&Co mi se pare lipsă de bun simț să întărâți spiritele. nu poți să ceri celor din jurul tău să îți fie egali și să se comporte normal (foarte relativă noțiune) din moment ce ești diferit. și mai mojicie mi se pare din partea celor care au însoțit-o și s-au folosit de dizabilitatea ei pentru a evidenția starea de fapt, a cărei schimbare în cazul clubului nu știu e satisfacție i-ar putea aduce domnișoarei respective.
    cum am zis și la crivăț:
    Liber la dat cu pietre în xenofobul, rasistul, mârlanul discriminant și în plus înapoiatul social care nu vede un viitor strălucit nimănui care poate fi atât de supus.

    • #27

      alex/ionutN » Conform legii, ai dreptul sa intri in orice local public. Punct. Restul comentariilor tale sunt idiotenii pure.

  20. Bun, sunt idioti cei de la club. Dar eu am o mica nelamurire si s-ar putea sa-mi iau multe injuraturi gratis. Daca esti in scaun cu rotile, de ce te-ai duce intr-un loc plin de fum, de betivi si de mult zgomot? Serios, eu nu am vazut niciodata o persoana invalida intr-un club, in schimb am vazut in baruri, terase, restaurante etc.

    Repet, nu o zic cu rautate si nu le iau apararea idiotilor de la club. Sper sa nu fiu injurat de Rboy 🙂

    • #29

      punKreas » daca esti in scaun cu rotile, nu ti-ar fi si tie cateodata pofta sa iesi din monotonia ta si sa fii printre oameni? vezi sa nu se ia piticu de tine…

    • Te duci cu prietenii, chiar si daca distractia ta din aceea seara va fi sa te uiti la ei cum danseaza. Te duci sa fii cu ei, nu te duci pentru fum, betivi sau zgomot.

    • #31

      @Arhi: Ii dau dreptate lui punKreas. Eu nu, daca as fi invalid, nu m-as simti bine intr-un loc in care toti pot sa danseze, iar eu sa nu pot. Chiar m-ar intrista acest fapt. Nu pot sa ma numesc purtatorul de cuvant al tuturor, asa ca e doar opinia mea.

  21. #32

    @alex/ionutN- multe cuvinte pt a exprima o cretineala de fapt. sau iti place tie asa sa te pishi contra vantului de dragul debate-ului…
    daca ai iesit din cloaca asta de tara mai departe de antalya ai vazut probabil ca in toata lumea civilizata lumea “normala” trateaza persoanele cu dizabilitati exact ca pe toti ceilalti. la scoala nu sunt segregati, ba din contra sunt inclusi cate 1-2 in clase de copii “normali” tocmai pt a se putea integra mai usor. astfel ne facem si noua un bine si lor un bine. nu iti cere nimeni priviri pline de compasiune ci doar sa “act normal”

  22. #33

    @screwd
    evident că de dragul dezbaterii.
    și eu nu susțin segregarea și prejudicierea oricărui alt om.
    susțin în schimb să nu impui normalitatea artificială.
    exemplul scaunului cu rotile la școală:
    se joacă în pauză prinsa, lapte gros orice alt joc de turmă și foarte solicitant fizic. cel cu căruț nu va putea juca, și se va simți exclus dacă nu va fi de la bun început. cel mai probabil rezultat… interzicerea jocului în pauză.
    normalitatea va fi una impusă și artificială.
    nu susțin că trebuie dus la școală specială, dar educația trebuie să îl facă pe cel în minoritate să nu „urască” pe ceilalți și să nu le impună stări improprii.
    suferință va exista întotdeauna, dar nu înseamnă că toți trebuie să suferim.
    legi vor fi întotdeauna, dar nu toate bune.

  23. #34

    Depinde de educatie. Eu, cand eram mic, am ras de un om care mergea ciudat cred ca avea ceva la coloana. In secunda urmatoare , urgent , mi-am luat cateva scatoalce de la taica-meu plus dojana de rigoare, mai rea decat bataia.Tin minte si acum.

  24. #35

    @alex/ionutN argumentele tale sint proaste. nu fac apologia trendului politically corectenss-ului in lumea noastra dar un neuron functional spune ca daca cel de linga tine are un handicap, indiferent care ar fi el, handicapul, trebuie sa fie tratat normal si nu pus la zid. pe argumentul tau ar trebui sa intrezicem ambilopilor sa mearga la cinema pentru ca au vederea slaba si nu disting bine actiunea filmului nu-i asa ? si da ai dreptate, suferinta va exitsa intotdeaun dar trebuie sa ii respectam (un cuvint prea greu in tara asta) pe cei care sufera. Din pacate respectul aici, in .ro este purtat fufelor cu buze siliconate si se plinge cu lacrimi amare pe umarul vre-unei curve care s-a despartit de vre-un vagabond de cartier. atat se stie atita se face.

  25. #36

    stai linistit ca si cei care sufera de vreun handicap au observat ca nu vor putea juca lapte gros prea curand… e chestia de a fi privit normal.. chiar daca fizic ei au anumite limitari…
    extrapoland nu cred sa existe vreun domeniu in care noi romanii sa le putem da lectii vesticilor… asa ca cel mai simplu si sigur ar fi sa incercam macar sa-i copiam si sa lasam originalitatea pt cand nu ne-o mai fi foame si vom avea timp de inventat

  26. cand am iesit prima data din tara, in cehia, am ramas uimit de numarul de persoane cu handicap fizic de pe strazi. Mi-a luat mai mult de niste minute de gandire sa imi dau seama ca de fapt, asta nu inseamna ca numarul lor e mai mare decat cel din Romania, ci ca au mai multe posibilitati sa traiasca o seminormalitate mai aproape de normalitate.

    deja in suedia la sala/bazin veneau oameni cu dizabilititati mari. Care culmea, nu erau priviti cu mila sau cu scarba de restu (amundoua sunt la fel de rele). Ci erau priviti normal, unii nefiind nici macar bagati in seama de restu.

    Nu-s de acord cu generalizarile despre romani si Romania, faza cu Rromania meritand multa muie, dar la faza asta suntem jos de tot

  27. #38

    Grasule :)))))

  28. #39

    @alex/ionutN
    noi toti, absolut toti trebuie sa ii acceptam pe cei din jurul nostru. NOI suntem problema. tu te simti aiurea ca vezi o persoana in scaun cu rotile in club? tu crezi ca omul ala o sa se urce pe scena cu scaunul cu rotile si o sa vrea sa fie miezul din club? poate nici nu il observi ca sta la masa pe scaun, nu se vede pe ce fel de scaun. si nici macar asta nu e relevant, ideea este sa invatati sa ii acceptati pe cei din jur. si nimeni nu va interzice ceva majoritatii pentru beneficiul minoritatii, asta tot discriminare ar fi nu? exact cum spunea cineva mai sus – act normal.

  29. Din câte știu eu Dorin Epure patronul clubului respectiv din Timișoara și-a ridicat clubul fără a avea vreo autorizație de construcție și are vreo 2,3 procese pe rol cu Primăria orașului pe tema asta. Scandalul acesta probabil că va rezolva soarta clubului pe veci.

  30. RBoy e noua ta umbra?

  31. #42

    Nu stiu daca am dreptata dar stiu ca barurile/cluburile is private si au dreptul sa isi selecteze clientii indiferent de motiv .SI acum serios nu stiu cat de mult s-ar fi “distrat” persoana adica locul e destul de aglomerat plus ca toaletele is mai putin “amenajate” si de abia se descurca un om normal . Cred ca mai intai ar tre sa se puna rampe “utilizabile” in instit. publice si alea din RATB sa devina functionale Romania dpv al mentalitatii e mult in urma si nu discrimanarea (multi nu stiu ce e aia ) ci mentalitatea ingusta maj populatiei vede doar in alb/negru bine/rau – e vorba de idei vechi(medivale) coroborate cu “mareatza ” gandire comunista

    • #43

      constantin » club privat inseamna club cu membri, legitimatii si taxe de membru. Altminteri e club public, ce se supune legilor rromanesti

  32. #44

    Au publicat astia pe site un comunicat de presa, isi cer scuze public pentru intamplarea in cauza. Cam atat.

  33. #45

    Cam toti cer copie (uneori legalizata) dupa certificatul de nastere la angajare. Indiferent ca te cheama Popescu sau Csaki.

  34. @alex/ionutN – esti un dobitoc!
    @punkreas – hai sa-ti dau exemplul meu: sunt paralizat…cand am ocazia ma duc in club… si nu beau suc…beau bere, vin sau whiskey…si fumez… si chiar daca nu as fi baut sau fumat, tot m-as fi dus…de ce? Se cheama “SO-CI-A-LI-ZA-RE”… mai vad o pasarica…mai ma amuz de vreun marlan…vad ce se mai poarta…muzica se aude mult mai marfa in niste boxe MARI…atmosfera ma face sa mai uit de probleme…si nu in ultimul rand: alt gust are whiskey-ul cand dau 25-30 lei pe 100 ml :d…si lista poate continua…

  35. #48

    Citind articolul, mi-a venit in minte o vorba extraordinara, pe care nu mai stiu cine a spus-o. Vorbind cu un prieten de-al sau, individul respectiv, il intreaba daca in tara in care rezida, s-a imprietenit cu romani, la care cel din urma ii spune “nu vreau ca sa ne formam o Romanie de-a noastra, aici, unde sa aruncam hartii pe jos si unde sa scuipam seminte”. Vorba asta mi s-a parut geniala, trista si complet adevarata.

  36. cum am scris si in alta parte…daca nu m-ar lasa sa intru undeva (club, terasa, restaurant) cred ca as face vreun pui de preinfarct… persoana care mi-ar refuza accesul undeva ar trebui sa se gandeasca la un singur lucru: eu nu voi mai fi ca el…insa, maine, el poate fi ca mine…

  37. #50

    E cel mai de fite si de cacat club din Timisoara. Mi s-a facut scarba cand am auzit.

  38. Claudiu, nota 10 pentru comentarii 🙂

    Nu trebuie decat sa iesi din tara si sa vezi multe persoane cu dizabilitati. Si nu pentru ca acolo sunt mai multi decat la noi, dar ca acolo nu sunt tintuiti in camerele lor, ci societatea face tot posibilul sa ii integreze. Iar oamenii sunt educati sa fie intelegatori si sa ajute, desi majoritatea celor in scaune cu rotile de pilda chiar stiu sa se descurce si fara sa le sufli in dos. Cand este insa cazul de un urcus mai abrupt sau intr-un mijloc de transport echipat pentru asta (si majoritatea sunt), mai pui mana si ii ajuti.

    Si nu te deranjeaza problema lor pentru ca SUNT OAMENI. Fiecare avem minusurile noastre. Unul e mai prostut, altul mai plinut, altul uratel, ne-ar placea sa fim discriminati? Nu cred. Faptul ca port ochelari nu inseamna ca sunt mai putin om. Faptul ca am 80 de kile ca dama nu ma face mai putin om.

    Si banii lor circula, si ei fac consumatie.

    Asa cum zice si Claudiu, da dom’le, o iesire e ceva misto. E un EVENIMENT pentru un om in aceasta situatie. Vede lume, se distreaza pe cat posibil, schimba viata din camera lui cu ceva ce-l face fericit macar cateva ore.

    Sper ca Romania se va schimba pas cu pas de la ideea proasta de “survival of the fittest” la o adevarata civilizatie si intelegere. Eu am fost educata de mica sa ma port frumos CU TOATA LUMEA si mi-am luat capace, daca am avut vreo reactie tampita. Se pare ca nu in toate familiile sunt copiii invatati sa respecte viata si dreptul tuturor la ea.

  39. #52

    Eu nu pricep (nici în ruptul capului!) formularea de la început:
    “Şi nu, nu prin legile sale, ci prin oamenii pe care o populează”…

  40. @dojo – am fost si eu iesit din tara…stiu cum e mentalitatea celor din aara in ceea ce priveste persoanele cu dizabilitati ( handicapatii – asa cum le place multor romani sa spuna) …In principiu, stii despre ce e vorba? e vorba de respect eu merg pe prmeiza: ” RESPECTA SI VEI FI RESPECTAT” pot spune ( fara sa ma laud) ca am reuit sa schimb mentalitatea orasului Zimnicea in ceea ce priveste persoanele cu hadicap, in sensul ca nu se mai uita la mine ca la “urs” atunci cand ies in oras. De multe ori, cand ies la suc, e nevoie sa urc cateva trepte. In unele cazuri nu am cu cine urca ( cunoscuti) . Vad cateva persoane a o masa si le rog sa ma ajute. Absolut nicidata nu am fost refuzat, dar asta si datorita faptul ca atunci and am inceput o propozitie sau o fraza am pus cuvintele ” te rog” inainte.

  41. #54

    Constituie contraventie, conform prezentei ordonante, daca fapta nu intra sub incidenta legii penale, discriminarea unei persoane fizice, a unui grup de persoane din cauza apartenentei acestora ori a persoanelor care administreaza persoana juridica la o anumita rasa, nationalitate, etnie, religie, categorie sociala sau la o categorie defavorizata, respectiv din cauza convingerilor, varstei, sexului sau orientarii sexuale a persoanelor in cauza prin:
    […]
    f) refuzarea accesului unei persoane sau unui grup de persoane la serviciile oferite de magazine, hoteluri, restaurante, baruri, discoteci sau de orice alti prestatori de servicii, indiferent daca sunt in proprietate privata sau publica;

    Floreane, acum intelegi? Legea 48/2002.

  42. Imi povestea verisoara mea ca in SUA, unde a ajuns de putin timp, a ramas uimita cat de normal sunt tratate persoanele grase. La noi, daca esti gras, au grija ei sa iti reproseze imediat ….. asta e tara noastra….

    • #56

      in SUA, daca ai sub 120 de kile, se uita la tine ca la urs

  43. Trăim în ţara unde principalul argument într-o discuţie în contradictoriu este EȘTI GRAS, EȘTI URÂT, ba pe-a mă-ti – Asta mă exasperează grozav! Şi mă deranjează tare când o zic unii de la care am pretenţii să ştie câteva reguli de logică.

  44. #58

    buna si eu sunt o persoana cu handicap iar in urma cu 11 ani am patit si eu o ceva asemanator cu ce sa intamplat in heaven am fost intr o piata sa imi cumpar niste haine iar un domn care cred era ca ceva paznic sau om de ordine prin piata a venit sa uitat la mine si ma ”invitat” sa ies afara din incinta pieti eu sunt un baiat de la tara si imi permit fff rar sa merg in oras sa fac cumparaturi bine inteles ca am iesit co ochii in lacrimi din acea piata… crede am ca si speram ca se va schimba ceva in aceasta tara dar… suntem marginalizati si practic nu mai avem nici un drept … imi pare rau ca traiesc in aceasta tara

  45. #59

    @ alex/ionutN: am vazut oameni in scaune cu rotile in cluburi, insotiti de prieteni, simtindu-se bine si unii dintre ei chiar ‘dansau’ rotindu-se cu scaunul. fara atitudine de victima, cu demnitatea pastrata.
    actiunile lor nu sunt atat de limitate.
    DAR nu in Romania asta. traiesc de niste ani intr-o tara unde numarul celor din scaune cu rotile pare foarte mare din simplul motiv ca au libertate de miscare, sociatetea e prietenoasa cu ei si isi pot pastra independenta de a iesi din casa, de a folosi mijloace de transport in comun, de a merge in magazine, de a merge in restaurante, baruri si cluburi.
    asta inseamna civilizatie, iar daca oamenii astia te inhiba cand vrei sa te simti bine intr-un club, cand vrei sa dansezi, nu uita ca e chestie de noroc faptul ca poti dansa, merge, alerga.
    sunt oameni ca noi, iar oamenii ca tine nu fac decat sa le faca viata amara.

  46. #60

    Nu discriminarii

    Acest caz este unul din miile de discriminari care se fac persoanelor cu handicap. Multe persoane cu dizabilitati sunt discriminate la ora actuala in diferite moduri. Pe un grup de pe facebook in care sunt persoane cu abilitati speciale a fost facuta o postare de un domn ziarist “Cineva m a adaugat la grupul asta fara sa ma intrebe. Eu in general rad de handicapati. Da stiu sunt o fiara care nu vrea sa fie parte din acest grup” . Va dati seama cum s-au simtit toti cei cu disabilitati printre care sunt si eu.
    Ce a postat acest formator de opinie este impotriva dreptului la demnitatea umana.. postarea vizeaza demnitatea, crearea unei atmosfere ostile, degradante, umilitoare, ofensatoare indreptat asupra comunitatii persoanelor cu handicap (categorie sociala sau defavorizata) conform OG137_2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare.
    Dreptul la demnitatea personala
    Art. 19. – Constituie contraventie, conform prezentei ordonante, daca fapta nu
    intra sub incindenta legii penale, orice comportament manifestat in public, avand
    caracter de propaganda nationalist-sovina, de instigare la ura rasiala sau
    nationala, ori acel comportament care are ca scop sau vizeaza atingerea
    demnitatii sau crearea unei atmosfere intimidante, ostile, degradante, umilitoare
    sau ofensatoare, indreptat impotriva unei persoane, unui grup de persoane sau
    unei comunitati si legat de apartenenta acesteia/acestuia la o rasa, nationalitate,
    etnie, religie, categorie sociala sau categorie defavorizata, ori de convingerile,
    sexul sau orientarea sexuala a acestuia/acesteia.

    Si de asemenea se incalca drepturile persoanelor cu disabilitati si in alte domenii, cum ar fi accesabilizarea, educatia, .. etc.

  47. #61

    Un formator de opinie ar trebui sa promoveze dreptatea nu sa o incalce!

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.