Știți ce s-a întâmplat când Nokia și-a bătut joc de nemții de la Bochum, luând ajutoare de stat, după care a închis fabrica, mutându-se în rromânia?
Nemții au boicotat tot ce înseamnă Nokia. Nu s-au cumpărat terminale, ziariști nu au fost la conferințe de presă, reprezentanții țeparilor nu erau acceptați la conferințe telecom, etc.

Știți ce s-a întâmplat în rromânia, după ce Nokia a dat aceeași țeapă ca la Bochum?
Nimic.
Lumea e mândră că Nokia vinde căcaturi outdated la noi, sunt fericiți că sunt lăsați să butoneze gratis mizerii nokiote, umplu twitterul cu informații despre ce minunate sunt produsele Nokia etc.

Probabil de aia nemțiii sunte ce sunt și unde sunt, iar noi suntem în același rahat primordial ca întotdeauna.
Că avem coloana vertebrală a unei râme.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

37 comentarii Adaugă comentariu

  1. De ar avea coloana vertebrala rama..cred ca am fi tot mai inapoiati..

  2. Doar adevăr spui aici !

  3. probabil o campanie facebook pe tema asta ar aduna vo 40-50k likes, si durerea ar fi mai subtire. in rest… abia astept sa ma invite nokia la vo lansare. ca doar sunt si eu blogher.

  4. #5

    Pe principiul asta, pt ca sunt similitudini, nu la nivel de inchis fabrica, dar oricum, reducere de personal, investitii etc, ar fi sa boicotam Dacia Lodgy. Oricum, sunt slabe sansele ca un family car la care producatorul refuza testele de siguranta EuroNcap sa aiba asa mare succes pe piata. Ramane de vazut.

    • n-a fugit nimeni cu dacia de la pitesti. daca ii spunea nissan lodgy, mai erai supi?

    • #7

      @Mihnea, sunt subiectiv, lucrez in cadrul Grupului. Ar fi multe de vorbit despre situatia de aici dar din pacate nu e momentul.

    • #8

      baxter » dude, mioveni nu exista decat pentru ca exista dacia. daca maine aia inchid, orasul moare. dar pana atunci, e uunul din cele mai bogate orasele din romania

    • #9

      @Arhi, mdea, dar nu se vede. App, ai fost pe aici vreodata?
      Intrutotul de acord, insa deschiderea in Maroc a unei fabrici cu tot ce inseamna linie de asamblara+ presaj a facut ca noi sa avem multe de pierdut. Este o strategie a grupului, intradevar, dar situatia de fata se datoreaza in mare parte si a oamenilor de aici.
      Am spus, ar fi multe de vorbit pe subiect, dar nu cred ca e asa interesant pt voi. Depasim subiectul.

    • #10

      baxter » am fost, stiu cum e. avand in vedere ca acum 2 ani erau trimisi jumate in somaj tehnic, nu cred ca ar mai trebui deschise niste capacitati de productie.

    • #11

      Nu mane, nu au fost trimisi jumatate in somaj tehnic. Au fost apele tulburi in perioada aia.
      Scumpirea fortei de munca in romania iti spune ceva? 🙂 Cred ca te-am lamurit acum.

    • #12

      baxter » cu ce? sa luam in discutie ideea de scumpire a fortei de munca, scumpire ce include si impozitele uriase pe munca ce le pune onor statul roman. ei vin cu un concept, sa ii zicem lodgy, la un anumit pret, concept care, conform previziunilor, trebuie sa aiba x vanzari si y profit. ce o sa faca? o sa dubleze pretul masinii, ca sa poata sa plateasca suficiente impozite catre ponta/boc whatever? sau vor muta linia de productie acolo unde isi pot dezvolta proiectul coerent. sa nu uitam ca ei si-au returnat cu varf si indesat orice ajutor de stat primit vreodata, plus ca au ridicat practic nivelul economiei per total in romania.

    • #13

      Inainte de a se porni cu un nou proiect, oricare ar fi el producatorul isi face un studiu al lui ce are la baza ceea ce ai spus tu colaborat cu graficul de crestere a chetuielilor pe ultimii ani ( e foarte important asta).
      Cand Renault a decis sa investeasca in Dacia in primul rand s-a luat in calcul mana de lucru ieftina. Intre timp lucrurile s-au schimbat. Proiectul a mers insa au aparut oportunitati in tari emergente. Mana de lucru in Maroc este la jumatate fata de noi. Statul marocan nu a asteptat sa fie pus la zid de conditii pt ca investitoul sa apara ci a creat de la sine putere tot ceea ce era nevoie pt ca Renault sa-si dezvolte acolo o uzina de la A la Z.
      Atentie, nu vorbim de plecarea definitiva a Renault din Romania (inca). Insa vorbim de unele pierderi care s-ar putea sa surprinda atuci cand se va trage linie.

  5. #14

    Ai patruzeci de ani si inca te mai mira chestiile astea? Unde ai trait in ultimii 39? Ce-i mai grav e ca rromanilor le e tare greu sa accepte cruda realitate. Adevarul este ca e mai usor sa se dea destepti (cica inventivi si descurcareti, haha!) decat sa le creasca cel putin copiilor lor un inceput de coloana vertebrala sau sa dea dovada de cel mai elementar civism. Mai am un an si renunt la cetatenia rromana, asa scap si de certificatul ala de handicapat european, visiniu pe ale carui coperti scrie ¨Romania¨.

    • mergi si te impusca.

    • #16

      iosup » nu am 40, nici 39

    • #17

      @arhi, multi inainte… @mihnea, q.e.d.

    • #18

      @mihnea chirila. tu esti mandru nu? cu ce ca mie mi-a cam scapat in ultimii 26 de ani? 🙂

    • @iosup +1

    • @iosup: daca beneficiezi de o viziune clara asupra realitatii, daca ai primit o educatie, daca esti unul dintre cei care vad lucrurile asa cum ar trebui sa le vada o parte mai mare din populatia romaniei, cred ca nu este pe motiv ca esti un capsunar care s-a realizat si civilizat in spania. gresesc? reactia mea o consider legitima. eu nu ma simt handicapat in europa, am avut domiciliu prin cateva tari pana acum, dar coloana mea vertebrala s-a simtit jignita de atitudinea ta.

    • @zanghe: probabil nu ai termen de comparatie. romania e o democratie tanara. pe undeva in istorie, o sa se schimbe lucrurile.

  6. Germania e una dintre cele mai mari forte europene, noi nu-i ajungem nici la unghie, e vai de mama noastră ca să folosesc o expresie românească.

  7. #23

    @baxter nu veni cu scuze pentru copii cretinoizi ca nu suntem cu totii la fel. Dacia este un exemplu de privatizare fericita si in care o multinationala a facut o treaba buna si n-a fugit peste granite la primul hop intalnit.

    • #24

      Unde dracu vezi tu scuze ma?
      Daca citesti printre randuri bine, daca nu nu interveni doar de dragul de a face discutie.

  8. #25

    Nemtii stiu cum se face boicotul, ca au patit-o si ei pe pielea lor in anii ’30. Doar ca razbunarea finlandezilor nu va fi aceeasi cu a lor din anii ’40.

  9. Pe langa coloana vertebrala mai trebuie sa-ti permiti sa boicotezi. Multi nu-si permit si nu le pasa de strategia multinationalei respective. Se bucura ca au Nokia din 1900 toamna si nu le pasa ca se inventeaza alte minuni. Ei isi satisfac nevoia personala, iar asta nu stiu cat e de condamnat.
    Nu prea iti arde sa boicotezi un produs care ti se pare util si de care ai nevoie, chiar daca el e overrated. Pt. tine e ok si ti-l permiti.
    Hai sa boicotam iphone-ul sau produsele adidas ca sunt facute de sclavi, chinezi sau indieni cu incalcarea drepturilor omului. Really? Cat de tare simt eu aceasta nedreptate comparatv cu satisfactia pe care mi-o da un produs de calitate (prin prisma valorilor mele)? Zero. Poate e de condamnat, dar e in natura umana!

    • haivas, fix despre acest lucru ne zice Arhi.
      nemtii au un spirit civic mai evoluat, ei se pot mobiliza pentru o cauza care este dincolo de nevoile strict personale.
      este vorba despre valori in care ei cred si care sint mai presus decat satisfactia personala.

      si da, stiu un caz concret din Germania, cand s-a boicotat cu succes un lant de magazine de haine ieftine, pentru ca s-au incalcat drepturile oamenilor in tara de fabricatie. au aratat in multe reportaje TV, conditiile de lucru mizerabile si salariile de sclavi ale angajatilor din industria textila din Bangladesh. adevarate tragedii ce se intimpla acolo.
      urmarea a fost falimentul acelui lant de magazine. da, s-a inchis!

  10. #28

    Imi place ca te bagi si pe tine in gloata primordiala in care se afla tara aflata in arcul Carpato-Danubiano-Pontic si ca locuitor al acestor meleaguri ce te gasesti e si normal .

    Totusi trebuie sa faci o diferenta si intre spiritul neamtului si cel balcanic si anume : romano-turco-tataro-ruso-maghiar ce se afla in venele acestui popor 🙂

    • #29

      L!nuX » lasa ma, ca nici nemtii nu sunt puri si aerieni, e plin de polonezi, cehi, negri si altele. doar ca lor li se rupe pula de mizerii de astea cu minoritati and shit. toti sunt germani si aia e

    • #30

      @arhi: s-ar putea sa ii confuzi cu sarkozeii. Chiar ca nu li se rupe puma de chestia cu minoritatile. cracnesc ei pe unde se poate. si marsuri organizate de nazisti se intampla. dar macar ei stiu tine in frau oaresce milioane de turci cu ajutorul fortelor de ordine si nu ii invita repede la guvernare.

    • @Raul +10
      Germania are peste 4 milioane de turci … dar n-are universitati de stat in limba turca.

  11. Eu am cumparat recent 3 telefoane, dintre care 2 pentru ai mei. teoretic Nokia ar fi fost prima alegere pentru asa ceva dar am refuzat din cauza ca romanii au primit 3 salarii compensatorii pe cand nemtii au primit 3 ani salarii compensatorii.

  12. Bravo, Revo. Nici eu nu voi mai cumpara Nokia. Oricum sunt demodati.

  13. #34

    au boicotat pe dracu …
    au fost unii care au urlat sa nu mai cumparam telefoane nokia, mai ales sindicatele si ziarele de senzatie (Bild, Express…), insa pe oamenii de rand i-a durut in posteriorul teuton de aia 2000 din Bochum. Nokia era ieftin si pe atunci inca domina piata.

    mai nasol a fost faptul ca atunci cand era vorba despre fabrica Nokia de la Cluj, au inceput (bineinteles tot mass media de senzatie) sa arate Romania “pitoreasca”, adica carute trase de cai scheletici, strazi neasfaltate pline cu gropi, cartiere locuite de nationalitatile mai inchise la piele … astfel incat iti implantau in subconstient impresia ca Romania ar fi un slum si “lasa ca o sa vada Nokia in ce tara de rahat s-a dus”.

    dar a venit intre timp reclama cu “land of choice”, de atunci totul e iarasi bine 😉

  14. #35

    Noi boicotam cand ne permitem… pana atunci mai e mult. Incearca sa te obisnuiesti ca traiesti intr-o tara saraca care nu isi permite astfel de glume. Cand o sa produci mai mult decat se imprumuta Romania de la Germania pe cap de locuitor atunci boicotam .. pana atunci capul jos si iei ce bani poti ca investitori sunt putini

  15. Boicotam Nokia 🙂 De cand au plecat, dupa cate beneficii au primit, nu am mai cumparat nimic marca Nokia. Am mers pe un amarat de HTC.
    Produsele Nokia, oricum, nu mai sunt ce au fost, asa ca sper eu ca nu este o mare pierdere. Ma mai atrage cate ceva de la ei 😀 ma uit, salivez ca arata bine si plec 😀

  16. În același timp ne plângem și tot în același timp ne doare în cur, evident, de propria persoană.