Bună ziua dle Cetin,
Nu știu dacă vă mai amintiți de mine. Numele meu este Liliana și de vreo cinci ani n-am mai comentat pe blog cu toate că vă citesc zilnic.
Vin la Dvs. cu o rugăminte, am o cunoștiință care are nevoie de sânge. Este vorba de tratamentul leucemiei și are nevoie de trombocitele din sânge. Deci, este nevoie de sânge pur si simplu și nu are importanță grupa de sânge. Săptămâna asta o considerăm asigurată dar are nevoie de donare în săptămânile 18-24 și 25-31 ianuarie pentru că acest tratament se întinde pe câteva săptămâni. Vin cu precizarea că aceste trombocite odată extrase trebuiesc folosite, transfuzate să zic așa deși nu sunt sigură că mă exprim corect, în termen de 5 zile de aceea este nevoie ca donarea să se facă oarecum programat.
Mă gândesc că poate, printre cititorii Domniei Voastre, se vor găsi oamei care să doneze.
Datele persoanei sunt:
Beleazna Ștefania Elena – Spitalul Municipal București, secția Hematologie.
Donarea se face la Centrul de Transfuzie Sanguină București
De menționat la donare atât numele cât și spitalul la care este internată.
Mulțumesc de înțelegere.
NOU
Ca proaspat donator pentru cineva in aceeasi situatie vreau sa precizez urmatoarele:
– se poate dona oriunde in Romania cu specificarea numelui persoanei
– se pot face programari pentru donare in Bucuresti cu aplicatia Donorium
– se va preciza la inscrierea fisei ca se doresc a fi donate si trombocite
NOU
-sustin donarea (fost donator)
-s-a stabilit că doctorii sunt mici dumnezei.
-mă întreb de mult timp CINE stabileste/decide eligibilitatea= dacă x beneficiază din rezerva de sange (probabil la nivel de avarie, dacă se donează cu nume și prenume)
NOU
Ce rău îmi pare când aud de oameni care au nevoie de sânge și că nu pot ajuta pe cât mi-aș dori. 🙁
Am fost cu o săptămână inainte de Crăciun să donez, fiind sunat de la Centru de Transfuzii. fiindcă aveau nevoie. Gradul de donare e foarte mic. Programul de lucru de gravide. Păcat că in afară de Rock Fm și Donorium nu am auzit de alte campanii.
NOU
Programul de lucru are legatura cu calitatea sangelui. Pe masura ce trece mai mult timp de la trezire si intervine oboseala “parametrii” se modifica si nu mai poate fi utilizat. Asta mi-a explicat cineva de acolo ca si eu am avut aceeasi dilema de ce nu au program mai lung.
NOU
Ciao, am donat și eu de curând (prima oara). Aplicația Donorium nu a ajutat la nimic, nu s a respectat programarea. La mine a durat aprox 1.5 ore până am ajuns sa donez.
Dacă vă duceți dimineață, mergeți mult înainte de ora oficială de deschidere pt că se face coada de 20..30 persoane până deschide.
Atenție la ce cozi stați, erau 3 cabinete și nu era clar care coada la ce cabinet este. Luați gel sanitar, aparatele de pe hol erau goale. E posibil sa va iasă glicemia (? )mica și să vă pună sa mancati ceva; va recomand să aveți la voi de acasă. Automatele alea au niste sandvișuri nu tocmai gustoase. Și o sticlă cu apă. Toaleta este numai jos la.parter.
Sănătate.
NOU
De ce nu a mers cu Donorium ?
Eu am donat cu programare prin aplicatie cred ca de 4 sau 5 ori si mereu programarile au avut prioritate. Chiar si cand doar ce se lansase si nu erau nici macar liste cu cei programati.
NOU
@Fane: Sunt donator vechi, donez cam de 4-5 ori pe an sange. Saptamana trecuta am fost din nou la donare. Toate donarile le programez prin Donorium.
Pe rand:
– daca ti-ai facut programare, nu trebuie sa mai stai la nicio coada. Te duci direct la ghiseu si spui ca ai programare. Primul ghiseu cum intri – cel de langa dozatorul de apa. Doamna te va primi, iti va lua datele si apoi pe fisa iti va trece un mare P: nu de la Prost, cum am crezut prima data, ci de la Programare.
– daca ai programare dimineata, indiferent de nr de persoane, cu programare nu mai stai la cozile de la cabinete – nici de la receptie.
– cand te asezi la vreo coada, intrebi eventual la ce cabinet e acea coada. Sunt anumite cabinete (4 cu 5 sau 9 cu 10) care au usile alaturate si e indicat sa intrebi inainte de a te aseza la coada. INSA, cei cu programare au voie sa se bage in fata. Prin urmare, te duci frumos in fata cabinetului si intrebi daca mai e cineva cu programare, si daca nu mai e nimeni, te poti baga in fata. Stiu; e frustrant si uneori mai comenteaza oamenii, insa pe toti peretii sunt afise cu “PROGRAMARILE AU PRIORITATE”. In plus, inclusiv medicii sau personalul confirma acest lucru, spre frustrarea celor care nu au prioritate.
– Apa: ai dozatoare pe fiecare etaj, unde gasesti si pahare – deci poti sa bei apa linistit, nu trebuie neaparat sa aduci de acasa sau sa cumperi de la automate. Ceai sau apa primesti si la cabinetele de donare, in caz ca ti se face rau sau nu te simti bine sau pur si simplu soliciti sa bei ceva.
– Toalete: exista inclusiv sus la etajul unde se doneaza efectiv (insa nu bag mana in foc, poate s-au schimbat lucrurile ultimele dati)
Concluzinand: e simplu si rapid sa donezi sange. Cu programare procesul poate dura intre 20 min si 50 min (in functie de aglomeratie); fara programare, in functie de ‘apelurile’ care se fac si cazurile mediatizate sau nu: intre 30 min si 1h45min. Inainte de donorium, preferam sa merg dimineata la prima ora, eventual la 7, cu 30 min inainte de deschidere; insa erau zile in care erau deja 30-40 de oameni la coada, toti pentru acelasi caz – colegi de munca / familie etc, cu cineva care are nevoie. Si marea majoritate erau pt prima data la donare si sa vezi atunci distractie si timpi pierduti aiurea.
Saptamana trecuta – vineri – am parcurs tot procesul intr-un timp record: 20 min de la intrarea pe usa centrului, pana la iesire (la receptie: 2 min; cabinetul 3 – unde se ia sange din deget: 2 min; cabinetul cu doctor: 4 min; donare efectiva si revenirea de dupa: 9 min; timp pe holuri: 3 min – super rapid totul).
NOU
Vreau sa fac o completare:
Indiferent de ce sufera persoana care are nevoie de sange ( ca e leucemie sau o hemoragie in urma unui accident) nu conteaza grupa de sange a donatorului. Niciodata cand am donat pentru cineva nu am fost intrebat ce grupa are persoana pentru care donez. E nevoie de sange indiferent de grupa.
E foarte important sa fie specificat:
– numele persoanei pentru care se doneaza
– spitalul si sectia unde este interanata persoana
insa la ultima donare, acum o luna, am avut surpriza sa fiu intrebat si de numele medicului curant, ceea ce a fost un pic mai dificil de aflat.