lapte din inima ardealului

Mai țineți minte ce campanii s-au dus pentru Napolact? Cum preiau ei cu delicatețe laptele din vacă și îl transformă în laptele din castronașele copiilor, cum brânzica și cum iaurțelul. Cum să salvăm cașcavalul acela minunat și cum guvernul și cum iubirea.

O decizie a olandezilor de la Friesland Campina, proprietarul mărcii Napolact, riscă să arunce în faliment micii producători de lapte din judeţele Satu Mare, Bihor, Maramureş şi Sălaj, anunţă stiriagricole.ro.

Concernul olandez a hotărât să renunţe la contractele cu micii producători români, urmând să cumpere lapte din Ungaria, mai ieftin cu 10 bani pe litru.

Desigur, reclama nu se va schimba, la urma urmei știe toată lumea că de fapt Ardealul e al ungurilor și că noi doar avem grijă de rezervele lor de aur, până când se vor întoarce în patria mumă.

Păi nu? Ori e uniune europeană ori ce mama mă-sii?

via

Later update:

Interviu cu directorul de vânzări de la Napolact. Nu mi se pare că ar lămuri multe chestii, dar e corect să dau și răspunsul lor.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

99 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Uniti boicotam Napolact ! Ca tot e la moda asta cu salvam…

    • #2

      eu oricum il boicotez, pentru ca e mai scump decat celelalte produse similare, unele din ele mult mai bune.

    • #3

      exact, ce sa mai boicotez daca nu am cumparat produsele lor niciodata?

    • #4

      eu am cumparat, am renuntat cand am vazut ca sunt prostit pe față, laptele la 1.4 litri costând mai mult per litru decât cel la 1 litru. mumu si la gara

    • #5

      Mah laptele batut si chefiru sunt bune in draci…pacat cu ungurii de acu..sa-i ff…

    • #6

      @Nico: nu ai si tu spirit hipster-esc. Un hipster ar cumpara acum 10 cutii de Napolact pentru a putea spune apoi pe FB ca renunta sa mai cumpere.

  2. Un pic off-topic, vizavi de campaniile publicitare faine cu preluatul laptelui „cu delicatețe” din vacă & so on: www.upworthy.com/no-one-applauds-this-woman-because-theyre-too-creeped-out-at-themselves-to-put-their-hands-together?g=2&c=gasan1

  3. #13

    si se va numi BUDALACT !

    • #14

      buna asta, buna de tot

    • #15

      Poate Boculact ? 🙂

    • #16

      Ar fi un dezastru de marketing, in limba romana. Cum a fost Mitsubishi Pajero la hispanici 😀

  4. #17

    Hungarolact din inima Ungariei.

  5. #18

    Cumparati produse Bucovina. Cine dracu’ se incumeta sa aduca lapte din Ucraina?

    • #19

      eu cumpar raraul, desi apartine de albalact. macar ca nume

    • #20

      @Arhi, nu te inteleg, matza ai, caine…. si d’ala, de ce nu iti iei tu si-o vaca, uite asa scapi de grija iaurtului si a laptelui proaspat.

    • #21

      cauta lacrima:))

    • #22

      duknu, ai fi surprins cate gasesti in bazarul din Suceava. Fix lapte nu stiu daca am vazut, dar cascaval si branza topita din Ucraina sigur-sigur erau expuse. Pe tarabe in soare.

    • #23

      Bucolact?

    • #24

      Gicu, nu Bucolact, desi ar fi o treaba. “Bucovina SA” e firma care le produce.

  6. #25

    da, practic, romania e de vina si na, ce sa faci, oricum, e o cantitate mica, se baga doar la branza. right. ceilalti producatori se descurca asa, la ei e piata mai dificila

  7. In primul rand ca am trecut pe Covalact pentru sana, chefir, iaurt samd. Voi trece la ei si pentru lapte.
    Iar in privinta Napolact, ar trebui sa depunem cat mai multi reclamatie la OPC sau ANPC, pentru ca mint pe cutie.

  8. #27

    Dupa ce ai bagat in mintea consumatorilor ca produsul tau – E din inima Ardealului, adica produs romanesc, mai castiga si taranii nostrii niste bani, acum sa aduci materia prima din Ungaria, denota ca doamnele/domnii de la marketing-ul firmei au o parere extrem de proasta despre consumatorul roman.
    Probabil ca va fi mai ieftin cu 0,1 lei/litru, dar riscant.
    E foarte usor sa iasa de pe piata.

    • #28

      Din pacate au facut greseala sa creada ca consumatorul roman, va fi dispus sa plateasca ceva mai mult pentru faptul ca laptele provine de la micul producator roman. Sau au mizat pe faptul ca la un moment dat vor putea cumpara mai ieftin laptele din Romania.

      Fara subventii insa, din pacate, micii producatori romani nu pot face fata pretului subventionat al laptelui strain (din UE).

    • #29

      Kodex, toate fabricile mari de lapte iau lapte de la micul producator roman. si au si preturi decente.

    • #30

      Ai dreptate, insa dupa atata timp de – Din inima Ardealului, nu vad cum ar rezista la Inainte din inima Ardealului, de acum -Import Ungaria
      Singura modalitate ar fi o reducere substatiala a pretului, atunci din partea consumatorului ar interveni decizia mercantila, daca raman la acelasi pret sau in zona, la concurenta care e acum pe piata laptelului e simplu pentru competitori sa-i faca negativ

    • #31

      E vorba si de un sentiment nationalist pe care in diferite grade il avem si e normal asa, fiecare dintre noi
      Eu alimentez numai de la MOL, dar asta cu laptele mi se pare de rahat

    • #32

      eu alimentam de la rompetrol, dar de cand am constatat ca mentin un pret mai mare cu minim 5-6 bani decat piata, bag si lukoil, ca nu ragai

    • #33

      Arhi,
      nu toti producatorii folosesc exclusiv lapte colectat de la micii producatori. Majoritatea lungesc cu lapte importat, lapte praf, apa… etc.

    • #34

      intamplator, prin natura meseriei, am fost la o gramada de producatori prin fabrici, am vazut materia prima, am vazut procesul de fabricatie si in general, m-am informat temeinic despre tot ce inseamna productie de lapte. ce spui tu sunt legende de presa.

    • #35

      Arhi,
      La modul imperativ in care iti expui parerea, respectiv la cat de agresiv reactionezi la pareri contrare, nu pot sa nu observ, ca aici la tine pe blog, tu esti singurul indreptatit in a le sti pe toate, detinand totodata si titlul de cel mai bine informat:))

      Deci, daca vreau sa-mi fac o cariera de comentatoare fruntasa aici pe site, trebuie sa stiu sa respect aceste adevaruri.

      Bine, probabil ca as mai avea posibilitatea sa trimit niste poze cu mine, care sa compenseze momentele in care mai calc stramb, sau? :))

    • #36

      neaparat FFN. un set FFN iti aduce intangibilitate minim un an

    • #37

      Motorina de la MOL e din Rusia.

    • #38

      @Jerome: “Eu alimentez numai de la MOL, dar asta cu laptele mi se pare de rahat” – pe bune? Adica motorina / benzina ungureasca e buna, dar laptele nu? Interesant…

    • #39

      Arhi
      eu sunt mai de la tara, nu stiu ce sunt alea poze FFN.

    • #40

      baieti…?

    • Full Frontal Nudity

    • #42

      Nu stiu de ce, dar am avut o premonitie ca Sabotor va fi cel care sare primul sa raspunda la indemnul lui Arhi…
      Decat FFN, mai bine banata. :)))

    • #43

      merge si un SFM

    • @Kodex
      Poate poti vedea in viitor, maica. Ai grija cu treburile astea 😉

  9. #45

    Probabil ca cei de la Napolact trebuie sa ieftineasca produsul, ca sa-l faca mai competitiv pe piata romana. Multi nu cumpara Napolact pentru ca este ceva mai scump decat Albalactul, SIM etc…

    Problema este la guvern. In lipsa subventiilor corespunzatoare, micii producatori de lapte autohtoni vand prea scump laptele. Exista bani europeni pentru asa ceva.

    Ungurii au subventii (si nu numai ei, ci majoritatea micilor producatori de lapte din tarile UE), noi nu. Nu UE e problema, ci Romania, in cazul acesta, pentru ca nu este in stare sa acceseze bani europeni.

  10. #46

    Io numa’ Napolact si Covalact iau. Un singur lucru ma deranja la Napolact, flaconul ala de 1,4 in loc de 1,5 litri, echivalent pentru mine cu o mica hotie. Acum vad ca l-au facut de 1,7l. Daca diferenta aia de la 1,4 la 1,7 e cu lapte unguresc, nu ma deranjeaza atita timp cit e la pretul vechi. Si hai sa fim seriosi: Napolact (si Covalact, e drept) au produse de calitate.
    Bine ca nu bem Staropramen (pe a carei eticheta scrie mare Praga)sau Tuborg pe motiv ca-s naspa fiind facute in Romania, dar laptele vezi-Doamne e musai sa fie 100% romanesc. Din vaci olandeze, of course!

    • #47

      O să te deranjeze mai încolo, dar nu o să bagi de seamă, atunci când o să realizezi că vrei ca banii tăi să rămână în țară.

    • #48

      @janel: Ba io chiar mi-as dori sa traiesc intr-o tara ai carei bani sint in mare parte rasfirati prin bancile din restul lumii…

  11. Din cate stiu si in Bucovina se practica adusul de afara. La Vatra Dornei se aduce lapte din Polonia la fostul ICIL. Si daca nici acolo nu sunt vaci… Oricum se pare ca nu mai multe decat boi in Guvern

    • #50

      Cu toata jena pe care o am de a lovi intr-o firma locala, m-am uitat si eu pe ambalajele LaDorna. Pe cele de lapte scrie “Distribuit de…” si nu Produs de. Pe cascaval scrie Distribuit de (Dorna Lactate parca) si Produs in Croatia. Da, deci lapte de Dorna clar!

    • #51

      initial iti vine sa spui Ar trebui sa sustinem firmele locale. Dupa care ne aducem aminte ca firmele locale umfla pretul pana la cer, pe baza faptui ca sunt locale. gen magiunul de topoloveni, care costa mai scump decat icrele negre.

    • #52

      Costa mai scump?, wtf, man?

  12. #53

    La Lidl laptele Pilos cu 1.5% grasime costa 3 RON si e produs de: Napolact! (scrie pe cutie)

  13. Ar mai fi o idee: facem stickere “import ungaria” si punem peste partea cu ardealul, pe cutiile de la raft.

    • #57

      da, doar ca e putin ilegal si nu recomand.

    • #58

      Eu cand iti spun ca la tine pe blog e loc de adunare, nu ma crezi. Era cineva care ar fi zburat o drona peste arenele unde juca Halep, apoi zilele trecute am vazut o sugestie de a se trimite un anume tip de colet catre Altex, acum se lipesc stickere pe lucruri care nu-s ale tale 😀

    • #59

      E simplu de rezolvat
      O conferinta de presa si managementul de la Napolact sa nege ca au spus vreodata ca laptele lor e din inima Ardelalui, ca totul e un atac marsav al concurentei si Napolact intotdeauna a facut eforturi sa aduca pe piata romanesca cele mai bune produse europene si la preturile cele mai mici, iar asta deoarece – Din dragoste pentru romani !

    • #60

      un cunoscator…

    • #61

      Jerome, adica sa-si nege ambalajele in care vand de ani de zile (vezi si imaginea din postul lui Cetin)?

    • #62

      Politicienii fac asta de 24 de ani cu rezultate exceptionale, sau poftim, conducerea Napolact sa dea vina pe greaua mostenire a fostului management

  14. #64

    Eu am inceput deja boicotul comercial asupra Friesland. Sa fie sanatosi. Pana la proba contrarie imi fac tricou cu Albalact.

  15. #65

    Ce-am inteles eu de-aici? Ca ai ceva cu ardelenii. Dupa postul de ieri, in care ii ataci mai mult sau mai putin subtil, vii azi si le mai aplici una. Nu-ti ajungea ca esti basist, miticule?

  16. Unde scrie pe Milli, Oké sau Dots ca sunt cu lapte din inima Ardealului? Oamenii au precizat: pentru produsele sub marca Napolact folosesc doar lapte romanesc. Cat or fi de sinceri ramane de vazut…

  17. #67

    Atunci, nu mai cumparati nici fructe, nici legume, nici benzina, etc, etc si fiiti mandrii ca nu sunteti capabili sa va gospodariti asa cum o fac toate statele di UE. Cand o sa va iasa din cap mentalitatea asta de fuduli si infatuati…?

    • #68

      bine spus!

    • #69

      Bre, macar i-uri nu trebuie sa importam.

      Trecand peste, nu exista fructe si legume produse in Romania? Sau benzina?

  18. #70

    Mai e o chestie. Din cate stiu, la lapte produs in UE e obligatoriu sa se treaca tara de provenienta. Undeva pe cutie e un oval alb cu indicativul tarii. Sa nu va puna mama lu proces verbal sa luati daca scrie altceva decat RO.

  19. #71

    Micii producatori sunt pusi in fata realitatii inca o data, ca deh, de ce sa isi fi facut ei o firma, sa lucreze in echipa, mai bine ies cu vaca pierd o jumatate de zi, barfesc sistemul. Pai cum crezi ca poti protesta aruncandu-ti productia de lapte? bravo ungurilor, ei au inteles. Daca nu esti capabil sa scoti profit de ce mai esti in bransa respectiva, ceva nu faci bine, dar nu ca a ramas de la tata, tata si bunu’ aia faceau aia fac si eu, pai de ce nu faci si ce faceau iobagii pe vremea lui Gheorghe Doja? adica sa lucreze gratis.

  20. #74

    Damage control? Tot vad linkuri spre “dreptul la replica” al celor de la Friesland.

  21. #77

    Nu stiu care-i treaba pe la Bucuresti, dar Clujul e plin de magazine de lactate Lechinta si Romfulda (branduri mici de prin zona), care au produse foarte bune si semnificativ mai ieftine decat Napolactul. Deci nah, Friesland astia care au ingropat branza de Nasal pt ca o vindeau mai scump decat icrele negre probabil ca vor ingropa incet-incet tot brandul…

    • #78

      ca si fabrica de la Țaga, dacă îmi aduc bine aminte

    • #79

      Nasal era fabricat in grota de la Taga. Cea mai buna brinza cu mucegai. Pacat…

    • #80

      La Taga era sectia unde se producea branza Nasal… Am auzit la un moment dat ca primaria si un grup de producatori de lapte din zona ar vrea sa cumpere sectia si sa o redeschida, dar nu stiu cat de veridica e informatia.

    • #81

      deea,
      Nu, fix invers se va intampla. Napolact (Friesland) ii va cumpara pe astia mai mici. Nasal a fost un experiment din pacate esuat, produs bun, din pacate neapreciat la adevarata lui valoare.
      Lechinta si Romfulda sunt fabrici de lapte si produse lactate in toata regula. Nu sunt microproducatori. Dar avantajul pe care-l au inca este ca detin si ferme de vaci proprii, ceea ce un gigant ca Danone si Friesland nu-si mai permite de mult timp.

      Aceste fabrici prea mari pentru a fi un mic producator, si prea mici pentru a fi un mare producator, au cu totul alte probleme cu care se confrunta.
      Ele nu mai pot creste suficient de mult incat sa se merite marjele mici pe care le practica si cu care au pornit la drum. Soarta lor este pecetluita, ori vor fi cumparate de industrie, ori vor da faliment, ori ambele…

      Lechinta a fost implicata si intr-un dezastru ecologic, devarsand tone de zer in raul Lechinta, unde au murit aproape toti pestii. Nu m-ar mira sa auzim in urmatoarea vreme ca Rasca Stefan a vindut fabrica…

    • #82

      Kodex, branza Nasal nu a fost un experiment, a fost un produs cu traditie, care s-a vandut zeci de ani, foarte apreciat de multa lume, pana a inceput Firesland sa o vanda la 70 de lei kilu, pret care chiar nu se justifica. Adica, o branza cam de aceesi calitate, transportata all teh way din Franta, costa semnificativ mai putin, deci….
      De Romfulda si Lechinta, da, cam ai dreptate, sunt mici in comparatie cu corporatiile, mari in comparatie cu micii producatori. Nu stiu ce cale de dezvoltare ar fi mai potrivita pt astfel de companii. Ar fi pacat sa fie innghititi cu totii de marile corporatii, iar noi sa mancam aceeasi chestie reeptata la infinit, cu etichete diferite….

  22. #83

    O fi vreo profetie, ca ungaria o sa fie parte din ardeal. Acuma nu chiar inima dar v’un pelau sau ceva e ok.

  23. #84

    * acest articol este nerecomandat persoanelor cu intoleranta la lactoza

  24. #85

    acum vin si eu sa intreb ca proasta : da’ ala de la vaca de la om din curte, neprelucrat, ala ce are ? ca toti sunteti cu marca-lact-ul preferat p-aici. Numai eu cumpar din piata lapte si il fierb ? 3 lei/litru + gras + caimac de juma’de deget + gust de lapte.

    • #86

      da, nu am incredere.

    • #87

      Fara minim 20% apa nu are gust de lapte

    • #88

      Nici eu n-am incredere, dupa ce am vazut cum se mulge vaca in general pe la tara. Mai ales daca laptele e destinat vanzarii si nu consumului propriu al… mulgatorului. Plus ca nu stii ce cacaturi i-a dat ala la vaca sa manance si se transmit “vitaminele” prin lapte, desigur.

    • #89

      E cancerigen si mori de la el, nu stiai?

    • #90

      Apropos de treaba asta cu laptele din piaţă, am o mică întâmplare personală să-ţi povestesc.
      Într-o bună zi, fiind cel mai bărbat din casă, duceam gunoiul la container şi mă abordează o mamaie cu broboadă ce se învărtea pe lângă containere:
      – Domnu` ce faceţi cu sticlele alea de plastic?
      – Le arunc, ce draq sa fac cu ele.
      – Aaa, lăsaţi că le iau eu că-mi trebuie pentru lapte.
      – Ia-le bre.
      Apoi am văzut-o pe lângă piaţă cum vinde lapte “de ţară” la sticla de plastic de 2 L.

      Poftă bună!

    • #91

      ei, dar ce are, il spala. si sa stii ca folosesc si aracet de calitate

    • #92

      @Silviu: si in general oamenii care vand lapte adus de la tara in ce fel de sticle vand?

    • #93

      @msrp : Dude, nu m-am prins de subtratul întrebării tale. Probabil e cam târziu şi sunt obosit.

      Eu i-am văzut pe ţărani cu laptele numai în sticle de astea de plastic.
      De unde crezi tu că-şi procură el 5-6 sticle de astea pe zi ca să le folosească pe post de ambalaj? Cumpără cumva apă plată şi cola?
      Le colecţionează de pe ici de pe colo, inclusiv container.

      @Arhi: Eu pe sticlele mele garantez că erau curate. 😀

    • #94

      Eu nu am inteles ce ai vrut tu sa zici prin “vinde lapte ‘de tara’ la sticle de plastic de 2L”. Laptele care chiar este de tara in ce fel de sticle se vinde? Se da direct de la tzatza vacii sau cum?

      Scuze daca a parut intrebare cu substrat. Chiar nu am vrut sa sune asa. Ideea este ca din ce stiu eu atat taranii care aduc lapte de la tara cat si cei care aduc lapte “de tara” folosesc tot sticle din alea normale. Iar majoritatea le iau de la oameni care vor sa le arunce sau chiar le arunca. Nu isi inchipuie nimeni ca isi cumpara cola pe care o toarna la chiuveta pentru ca apoi sa puna lapte in ele.

    • #95

      @msrp : Am pus în ghilimele “de ţară” pentru a scoate în evidenţă că indiferent de calitatea laptelui, dacă îl ambalezi în PET-uri refolosite (luate de la container) şi îl transporţi în paporniţă cu microbuzul 20-30km la +30°C nu prea mai contează cât de original a fost el iniţial.
      PS. Să ştii că şi direct de la ţâţa vacii are farmecul lui laptele. 😛

  25. #96

    Mie imi plac produsele Napolact. Dai mai mult dar cumperi calitate.

  26. #97

    Eu sunt in limba dupa lapte…beau bere si mananc lapte…ma imbat cu palinca si mananc lapte apoi sau invers.Habar n-am cat costa laptele de la Napolact.Sa fiu sincer nici de alta marca habar n-am cat costa.
    Eu platesc 5 lei/ 2 litri livrat acasa in flacon de la container.Idem branza,5 lei.Idem smantana.15 lei 2 litri lapte,1 litru smantana si un bulgare de branza.Inca n-am murit de la virusi/bacterii si alte lighioane . Nici ocluzie intestinala n-am facut inca,sunt rezistent la aracet.
    Parerea mea,pe care conform Constitutiei sunt liber sa mi-o exprim prin toate mijloacele,toti marii producatori sau prestatori de servicii au reclame mincinoase.Punct.Nu detaliem ca e Napolact,RDS,OTPBank,etc..
    OFF.:Pentru carcotasi(cum imi permit sa beau lapte daca eu cumpar palinca),aici unde intoarce uliul cu frana de mana,palinca de mere=20 lei/litru,palinca de prune 25-30 lei/litru,palinca de pere 40 lei/litru.De la micii producatori 😛

  27. #98

    Am renuntat sa cumpar produse Napolact deoarece simt o evidenta scadere a calitatii produselor comparativ cu ce au alte firme sau chiar cu produsele lor de mai demult. Stiu ce vorbesc pentru ca sunt de meserie (inginer zootehnist) deci pot citi o eticheta a unui produs lactat si sa rad ironic vizavi de compozitie …oricum am impresia ca au o singura pasta alba ce contine lapte praf in principal, si mai schimba uneori ambalajul..asta asa ca fitza de marketing, aspect ce il putem observa si la producatorii de bere din Romania..adica schimbam sticla si eticheta ca poshirca ramane aceeasi..si lasa ca fraierii nu observa !!

  28. #99

    Oricum, tot laptele din Romania are gust si consistenta de apa de spalatatorie cu tunel. Mergi in Franta sau in Olanda sau in Anglia si iei de la supermarket un lapte si mai ieftin si mai incredibil de gustos de 10 000 de ori decat orice rahat pansat vandut de “marii producatori” (a se citi multinatz) de la Romanika.