Mi-a dat cele mai mișto filme, într-o vreme în care așa ceva nu era posibil. Da, chiar și pistruiatul.
A murit stupid, căzând pe drumul spre garaj și fisurându-și câteva coaste, după care l-au preluat doctorii rromâni și l-au rezolvat definitiv.
2013 începe foarte prost.
NOU
D-zeu sa-l ierte
NOU
avea si alte probleme medicale parca.
oricum, pacat. am crescut cu multe din filmele lui.
o7
NOU
Trist.
Mi-a parut rau ca a murit.
NOU
Un mare om! Sa-i fie tarana “un fleac”
NOU
Nu stiu daca au reusit doctorii romani sa ne salveze vreun actor…
NOU
Da bai, cred ca toti actorii astia in varsta gen Beligan, Albulescu si altii nu au fost in viata lor la medic. Si daca au fost atunci au fost degeaba in conceptia ta nu?
NOU
@Jordas – dude, hai sa incercam comentarii mai destepte, m’kay? Nu de alta, dar avem nick-uri oarecum similare, s-ar putea sa ne confunde lumea. In alta ordine de idei, Marlon Brando, Paul Newman, Gregory Peck si inca cativa au murit in ultimii 10-12 ani, deci nici doctorii lor nu sunt mai buni decat ai nostri cand vine vorba de asigurarea nemuririi…
NOU
@Jordan: si te-ai autosesizat tu asa…
NOU
@Jordas – ti-am spus, e asemanarea de nick-uri, altfel nu tin mortis sa raspund tuturor comentariilor idioate. Daca vreun tanar de 20 de ani intra in spital cu gripa si iesea cu ebola intelegeam, dar sa invinovatesti doctorii asa, ca poti, e o cretinitate.
NOU
@Jordan: pai eu de-aia mi-am ales nick-ul asta, ca sa ma confunde lumea cu tine.
In loc sa te dai destept pe-aici facand din tantar armasar mai bine ti-ai folosi energia in scopuri constructive.
Si vezi ca desteptii nu sunt fuduli.. ca tine.
Seara buna.
NOU
A regizat de minune scena cu “teroristii”, la “Revolutie”.
NOU
buna asta. zicea mai acum cativa ani ca dupa moartea lui se vor afla diverse. un fleac, i-au ciuruit..
NOU
A murit Goebbles
NOU
da, si am inteles ca nici Goering nu se simte prea bine
NOU
Sa-i fie tarana usoara … si sa se intalneasca cu toti cei care au murit dupa 22.
NOU
Si legatura cu Sergiu Nicolaescu este….
NOU
@msrp: pai vezi comentariul lui Moromete…
NOU
subscriu
NOU
Aha, eu cred ca de fapt aia a fost inscenata de americani! Ne bazam probabil pe aceleasi argumente.
NOU
Avem cativa regizori tineri foarte misto, care o ard misto la Cannes, Berlin, Venezia si alte 2-3 festivaluri de profil. Imi plac scurt metrajele si filmele lui Cristian Mugiu si Tudor Giurgiu si ideile faine de la Corneliu Porumboiu, Catalin Mitulescu, Stefan Constantinescu sau Marian Crisan.
Totusi, e prea greu Sergiu NIcolaescu, am crescut cu filmele lui si nu era greu sa fie unul din cm mari regizori ai lumii daca se nastea in alta parte. Sa nu uitam, un fapt notoriu : IMDB considera filmul Mihai Viteazul al 3-lea film din lume. Pe locul 5 la filme biografice, pe locul 19 la filme de actiune. Pe locul 40 la filme drama.
RIP ..
NOU
Sergiu Nicolaescu facea filme pentru public (sau pentru el, cred ca a fost unul dintre cei mai egocentristi regizori ai nostri, ceea ce nu e neaparat ceva rau), “tinerii misto” de azi fac filme in special pentru juriile festivalurilor de afara, in speranta ca o sa ia un premui ca o sa ii ajute sa prinda finantare de la stat si pentru urmatorul film.
Filmele lui Nicolaescu nu-s arta, dar au prins bine la public si au fost facute pentru public, nu pentru premii. Din pacate, acum nu prea se mai face asa ceva la noi.
PS: de unde ai scos topurile alea IMDB? Nici macar n-au sens, e pe locul 3 in lume, dar pe locuri mai mici la biografice, actiune sau drama. Sau te referi la top de filme romanesti?
NOU
Am crescut cu filmele lui Sergiu.Dumnezeu sa-l odihneasca.
NOU
Dumnezeu sa-l ierte!
NOU
Medicii au dat-o pe peritonita. Tu pe coaste rupte. Maine aflam ca a fost ucis?
Trist oricum.
NOU
de asta a ajuns la spital. a cazut in curte si si fisurat niste coaste. dupa care medicii au zis ca ar cam trebui operat. dupa care a murit, din cauza complicatiilor aparute dupa operatie. yeeey doctorii rromani
NOU
Pertonita a fost de la coastele rupte … au fisurat peritoneul…
NOU
o stire vorbea de un apendic “explodat” care trebuia extras, care a provocat peritonita…
NOU
Pina la urma medicii l-au ciuruit…
Dumnezeu sa-l ierte!
NOU
Mare pierdere, mai vreo 2-3 si ramanem fara actori….
NOU
RIP
NOU
Ca orice regizor, a fost, este si va fi controversat. Mai ales dupa 89, cand eticheta politica s-a lipit -inevitabil- de opera sa. Dar, negresit, a facut filme de mare audienta.Un adevarat meserias.
Pentru mine “Osanda” si “Atunci i-am condamnat pe toti la moarte”
raman filme romanesti de exceptie.
Probabil ca banuia ceva cand si-a luat adio in Parlament.
NOU
+1. astea-s fix filmele mele preferate din ce a făcut el, nu alea pseudoistorice 🙂
NOU
+1 aprob pozitiv, ca sa zic asa!
NOU
Actually i s-a intamplat fix ca si bunicii mele. A cazut in casa si durere la coaste – fisurate alea alea dupa cateva zile (subliniez…nu imediat) hai la spital. La spital se descopera intamplator ca de fapt avea o peritonita aproape depasita. Incercare de salvare -> deces dupa vreo 2 saptamani. Bunica-mea era cu 10 ani mai tanara ca el si tot nu a supravietuit (dar avea si alte afectiuni). Batranii de multe ori nu zic cand au ceva, confunda simptomele, se autotrateaza…si ajung cand e prea tarziu.
Imi pare tare rau.
NOU
mie mi-a placut la conferinta de presa cind a vorbit primul doctor. si vorbitul e la fel ca scrisul pe retete – nu-l intelege nimeni.
NOU
Primul medic a explicat in termeni medicali ce s-a intamplat. (proasta alegere)
Pe scurt:
– inainte de sarbatori a cazut si si-a fisurat cateva coaste; de aici a rezultat tratament cu pastile de durere (era sa scriu tot in termeni medicali …);
– in toata perioada respectiva nu a prea mancat (relevant pentru starea generala a organismului)
– la prezentarea la spital a acuzat aceeasi simptomatologie ca de fiecare data in ultimii 12 ani (tranzit intestinal redus, dureri abdominale nelocalizate)
– medicii l-au pus pe tratament cu pastile de durere si antibiotice
– evolutia fiind proasta au zis sa-i faca doua gauri de 1cm in diametru (pentru interventia laparoscopica)
– in timpul interventiei au descoperit ca pe langa inflamatiile colonului are si o peritonita (un apendice spart care a varsat puroiul in cavitatea abdominala – de obicei la adultii tineri recuperarea dupa o peritonita dureaza cel putin 7-10 zile)
– au scos si curatat ce a trebuit dar se pare ca pacientul a fost prea slabit pentru a se recupera.
– stop cardio-respirator pe fond de patologii multiple.
– manevrele de resuscitare au esuat.
– pacient mort.
@Cetin: ar fi benefica o zi a portilor deschise in unele spitale intru educarea maselor?
NOU
Odihneasca-se in pace.
Cu mentiunea ca in “Pistruiatul” el doar a facut parte din distributie.
De regizat, nu l-a regizat el.
NOU
scrie undeva regie?
NOU
Scuze, citez: “Mi-a dat cele mai mișto filme, într-o vreme în care așa ceva nu era posibil. Da, chiar și pistruiatul.”. Poate inteleg eu mai prost, dar in momentul in care vorbesti de un personaj sau de un film ca “ti-a fost dat”, eu unul inteleg ca te referi fie la actorul care da viata personajului, fie la regizorul care a regizat filmul.
NOU
asa…si de aici conchidem ca am zis de regie?
NOU
Atunci vorbim de Pistruiatul? Sau despre ce? Eu unul stiu ca in Pistruiatul Sergiu Nicolaescu l-a jucat pe “Andrei”, un personaj cam de mana a doua in tot filmul, dar ma rog, asta e parerea mea. Poate confund eu filmele? Din punctul meu de vedere tot ce “ti-a dat” Sergiu Nicolaescu in Pistruiatul a fost acest personaj. Daca personajul ti-a marcat atit de tare existenta, imi cer scuze si ma retrag.
NOU
vaya con dios. un fleac, te-am ciuruit
NOU
@arhi: la faza asta, te-ai cam ciuruit singur…
NOU
Scenariul si regia Sergiu Nicolaescu. In rolul mortului, Sergiu Nicolaescu.
NOU
Nu uita titlul: Moartea nemuritorului. Luminile sergiu nicolaescu
NOU
“Trebuie să fac un film de mare importanţă naţională ca: Mihai Viteazul, Ştefan cel Mare. în clipa aceea întimpinăm atîtea greutăţi în aprobarea devizului. Un film din acesta poate fi văzut de jumătate din populaţia ţării noastre, sau mai mult, că la televizor cînd se dă este văzut de mult mai mulţi oameni.”
“Am încercat şi eu şi colegii mei să analizăm aceste filme şi stînd de vorbă cu mulţi producători străini. în general mi s-a răspuns cam astfel: cinematografia cehoslovacă şi cea poloneză, care a început succesul ei cu filmul „Cenuşă şi diamant”, un film destul de curajos în perioada de după război şi cinematografia cehoslovacă, care astăzi, aşa cum afirmă toată presa mondială, prezintă filme, termenul exact al acestor filme îmi pare rău că-l pronunţ aici, „sexi”, adica filme în care sexualitatea este prezentă într-un mod foarte deschis.”
NOU
din şedinţa Comisiei Ideologice a CC al PCR din 23 mai 1968, redata in cartea lui CTP
NOU
si concluzia tovarasului secretar general, N. Ceausescu:
“Transformările în cei 23 de ani din ţara noastră, oferă tuturor creatorilor de artă un cîmp larg de inspiraţii. în ce fel sînt, sau au fost oglindite pînă acum? […] Cum este oare posibil ca aceste frămîntări, aceste transformări uriaşe din ţara noastră, să nu sensibilizeze, să nu ajungă la sufletul, inima sau cum vreţi să spun, a artistului, a scenaristului, a regizorului, despre care se spune că sînt foarte sensibili şi au un fel deosebit de a percepe lucrurile. […] La ce sînt chiar aşa de sensibili şi de receptivi? La faptul că trebuie să prezinţi neapărat o artistă dezbrăcată – să mă scuze tovarăşele -, la asta sînt receptivi? La faptul că trebuie să prezinţi nişte dansuri obscene sau o muzică decadentă? La faptul că trebuie imitat dezgustător ceea ce se face în filmul şi în arta occidentală?”
NOU
mie nu mi s-a parut niciodata o valoare pentru romani, asa ca pentru mine e fix zero, a murit pentru ca asa murim toti.
NOU
super_fotbal
zi sa mori tu (ca asa gandesti)…
NOU
pai daca pentru tine nu a fost vreo valoare atunci trebuia sa ne zici mai devreme inainte sa postam RIP&Co ca poate ii uram “sa fie sanatos”
NOU
normal, nu se compara cu hagi sau sapunaru…
NOU
pt. mine hagi > sergiu nicolaescu la orice ora, ma refer strict la ce a facut fiecare in profesia pe care si-a ales-o
NOU
@hary sa mori tu cu cine vrei tu, nu ma lua cu din astea. 😀
tovarasii mei turci sunt morti dupa hagi, deci e ceva valoare in jurul lui hagi.
am mai vazut una azi pe facebook “daca nu te-ai uitat la filmele lui sa ti se ia cetatenia de roman”. o dau bucuros pt una norvegiana sau suedeza… :)))
NOU
Dupa parerea mea, Daniela Crudu este cea mai buna. Strict la ce face ea in profesia ei, ma refer.
WTF people?
NOU
Jalane,
m-ai facut curios, ce profesie are Crudu?
NOU
suge pula cu pasiune
NOU
Daca pe o pista alearga un singur atlet si termina cursa, asa-i ca-l consideram cel mai bun din competitia respectiva? Sergiu Nicolaescu este unul din grupul acela restrans, din care facea parte si Iliescu, care stia foarte multe lucruri despre evenimentele din ’89 si care a luat in mormant toate aceste informatii. Filmele lui Sergiu Nicolaescu au avut atat de mare succes, pentru ca lumea nu avea acces la cinematografia din alte tari, ca sa ai cu ce sa compari filmele noastre. La fel a fost si cu Cenaclul Flacara, care “unea” mii de oameni, pentru ca oamenii nu aveau de ales intre prea multe activitati reacreationale. E ca si cum ai compara o ciocolata comunista, pe care o mancai rar si care ti se parea buna, pentru ca nu aveai alta optiune, cu o ciocolata belgiana fina. Din pacate, majoritatea stelelor cinematografiei romanesti au murit, iar acum incep sa moara si planetele.
NOU
Cred ca omiti ceva. Filme ca “Mihai Viteazu” si “Atunci i-am condamnat pe toti la moarte” inca sunt considerate niste filme senzationale chiar daca omul are cu ce compara acum.
Sau acum daca a fost facut in comunism atunci inseamna automat ca a fost prost si a fost considerat bun pentru ca nu avea concurenta?
NOU
Spune-mi cateva filme bune facute de Sergiu Nicolaescu dupa 1990, ca nu a avut concurenta nici pana in ziua de azi, si atunci argumentele tale devin axiome.
NOU
Pintilie, Ciulei, Pita iti zic ceva? Crezi ca regizorii de dupa ’90 se compara cu astia?
Nicolaescu a imbatrint. In ’90 avea deja 60 de ani. Cum iti explici locul obtinut pe IMDB? Numeste-mi tu niste filme de dupa ’90 regizate de romani care nu au avut concurenta si atunci afirmatia ta devine axioma. Daca omul nu a avut concurenta asta nu inseamna ca a facut filme mediocre/proaste.
Mai ramane sa concluzionam ca si Pelea, Caragiu si alti 2-3 erau niste actori slabi ca nu aveau concurenta de fapt.
NOU
caragiu si pelea erau artisti. sa-i bagi in aceeasi oala cu nicolaescu…
NOU
@m: mda, ai adus un argument irefutabil. Nu ma pot bate cu asta.
Dar Nicolaescu ce este? In ce oala trebuie bagat? Si te rog daca vrei neaparat sa dezbati subiectul atunci fa referire la ce a facut pentru cinematografia din Romania.
NOU
@msrp
a fost un creator de divertisment, nu un artist. un fel de michael bay al romaniei (transformers, pearl harbour, armaggedon etc.).
NOU
Aha. Da-mi si mie te rog definitia artistului si a creatorului de divertisment. Ca sa stiu si eu pe cine unde incadrez.
In al 2-lea rand. Nu i-am bagat in aceeasi oala si pe unii si pe altii. Am facut doar o analogie. Pelea, Caragiu au fost actori. Nicolaescu s-a remarcat in principal ca regizor.
Si acum te intreb eu. Cum poti sa bagi in aceeasi oala Transformesc cu Osanda sau Mihai Viteazu?
NOU
@MiSeRuPe: Amza Pellea a fost un actor complet si complex, care daca s-ar fi nascut in SUA si ar fi jucat la Hollywood, ar fi fost cel mai mare actor din lume. Toma Caragiu nu mi-a placut in mod deosebit ca actor, pentru ca primea niste roluri prost scrise si gandite, dar avea cele mai bune scheciuri, cu niste subtilitati si ironii privitoare la situatia din Romania din acea perioada, pe care nu le-a avut nici un alt actor roman, omul era pur si simplu un geniu. E trist ca la noi la romani trebuie sa lauzi oamenii care nu merita, doar pentru ca au murit, ca despre morti numai de bine trebuie sa zicem. Nici nu vreau sa-mi imaginez ce o sa fie cand moare Iliescu, daca nu ne ingroapa pe toti. Sa vezi ce-o sa-l laude toti pe acest anticomunist innascut, dupa ce merge si el sa faca politica impreuna cu ingerii.
NOU
@Andrei: Aha. Deci mergem pe presupuneri. Nicolaescu daca s-ar fi nascut un SUA cred ca era omu’ strazii nu? D’aia filmele lui erau difuzate prin State inainte de ’89.
Deci daca cineva il lauda pe Nicolaescu este doar pentru ca a murit? Asta vrei sa insinuezi? In timp ce daca il lauda pe Pellea este pentru ca era genial (nu ca nu ar fi fost!).
NOU
Acum se razbuna americanii si transmit si ai nostri multe filme americane proaste.
NOU
@msrp
toate trei m-au plictisit de nu le-am vazut pana la capat (ok, primul transformers l-am vazut pana la capat, dar tot plictisit am fost). atunci le pun in aceeasi oala cu pearl harbour, e bine? pentru mine nu-s artistice pt ca le simt superficiale, nu-mi transmit nimic din ce par ca ar vrea sa transmita. a, si mi-am mai amintit de un film american oribil: patriotul, cu mel gibson. ala da, ar fi putut fi facut de nicolaescu. si acum, dupa atatia ani de and l-am vazut la cinema, imi pare rau de orele alea pierdute.
NOU
@m: mie Mihai Viteazu mi-a placut. Mai mult pentru desfasurarea de forta si tocmai pentru regie.
Acum fara nicio caterinca. Zi-mi si niste filme care ti-au transmis ceva. Le trec pe lista de urmarit daca nu le-am vazut deja. E vreunul romanesc?
NOU
A mai murit un comunist. Oare avem noroc si-i vedem coliva lu’ Iliescu anu asta?
NOU
un fleac……l-au operat….
intr-o vreme in care erau de baza filmele cu organizatia de baza….cu brigadierul…cu barajul…santierul…productia… omul facea si altceva si pentru asta merita ceva admiratie
sa se odihneasca in pace
NOU
De acum trebuie sa apara vreun personaj cu niste dezvaluiri bomba, de genul “Fiica nerecunoscuta a lui Sergiu Nicolaescu dezvaluie aspecte socante din viata regizorului”
NOU
Prea tarziu. A aparul “fiul nelegitim” deja.
NOU
ce ar putea fi socant despre nicolaescu?
NOU
Baaa, ala a fost un comunist imputit, ma mir ca-l laudati atata …
NOU
Pana-n ’90 mai toti am fost niste comunisti imputiti!
NOU
CTP mananca rahat despre Sergiu Nicolaescu in direct…trist si dezgustator…
NOU
Diana suntem alaturi de tine in aceste momente extrem de dificile, cauzate de pierderea regretatului regizor de talie mondiala. Asa sunt unii muritori: gasesc de cuvinta sa pateze memoria titanilor prin rememorarea unor fapte. Vaiiii
NOU
am vazut si io nea marin miliardar. in rest, n-am rezistat la nici unu’ pana la capat. prea cringeworthy, vorba englezului.
NOU
Faptul ca dupa moartea unor tipi mari mereu exista unii care sa ii denigreze nu este lipsa de barbatie, e pura coincidenta, sigur ca ar fi avut curaj sa o faca si cat traiau, nu?
Nicolaescu a facut ceva in timpul vietii, se discuta despre el inainte sa moara si se va discuta si dupa moarte. Oare despre cati din cei care il denigreaza acum se va putea spune ceva dupa moarte sau macar in timpul vietii? GIgel, 214 comentarii pe arhiblog, 174 pe zoso, 2 joburi, jumate de casa, 3 copii. Uitat de toti in 3 luni.
NOU
Deci daca-l injur acum pe Florin Piersic de exemplu, care-mi ce-i drept ceva mai simpatic decat imi era Nicolaescu (dar nu cu mult), e ok sa-l injur si dupa ce doamne-fereste da in primire? Sau pe Iliescu?
Gigel, 214 comentarii pe arhiblog, 174 pe zoso, 2 joburi, jumate de casa, 3 copii, uitat de toti in 3 luni, poate nu era o lichea comunista si macar din punctul ala de vedere are mai mult respect din partea mea.
Cred ca prea multa lume il confunda pe regizorul nicolaescu cu omul nicolaescu. Ca regizor – bunicel. Ca om? Heh.
Daca gandim asa si Iliescu a fost un politician mai bun decat multi altii.
NOU
@Zicatorul, daca tot pui problema asa, nu prea conteaza daca esti uitat dupa 3 zile, sau 3 ani, sau 3 sute de ani. In ecuatia generala tu, ca individ, esti tot o cantitate neglijabila, indiferent de ce ai facut in timpul vietii. Crezi ca e vreo diferenta intre mortul Nicolaescu si alt mort asezat langa el la morga ? Sunt tot bucati reci de carne, asteptand sa putrezeasca (sau sa arda). La fel cum o sa fim si noi, fara nici o diferenta. Moartea pune semnul egal intre Gigel cu 214 comentarii pe arhiblog si Sergiu Nicolaescu, regizor a 70 de filme.
NOU
Sa nu uitam totusi ca marele regizor a facut propaganda regimului comunist prin filme de spalat creierul ca” Pistruiatul”, “Roscovanul”, “Comisarul Moldovan” si a mistificat mult in istoria romaneasca prin filme care au creat ideea tampita in mentalul colectiv ca romanii sunt un popor ales care doar s-au aparat tot timpul si niciodata nu au atacat pe nimeni. In rest…sa-l ierte Dumnezeu ca mortii de la revolutie nu cred ca il iarta
NOU
Aha, in timp ce toate filmele despre WW2, razboiul din Coreea, razboiul din Vietnam facute de americani nu sunt propaganda nu? Este realitatea exact asa cum e.
Si acum o sa vina cineva cu argumentul suprem ca este o jignire sa bag in aceeasi oala filmele americane cu cele romanesti. Ca nu or prezenta si unele si altele realitatea vazute dintr-un punct de vedere. Aia e propaganda. Dar unii sunt super-regizori si altii fac propaganda.
NOU
Cine a spus ca filmele de razboi americane sunt supoer creatii ale super regizorilor americani?! Sa fim seriosi…publicul iubeste filme care uneori sunt niste porcarii…adu-ti aminte de filmele cu Van Damme. Erau super vizionate dar erau niste porcarii nu arta. Unii au crescut cu comisarul Moldovan si il apreciaza pe regizor, altii au crescut cu Van damme…acum sa spunem ca regizorii filmelor cu Van Damme sunt niste monstri sacri ai artei regizorale?!
NOU
Eu nu am zis de filmele cu Van Damme nimic. Doar am zis ca marile succesuri de la Hollywood sunt in general filme de propaganda la cum pui tu problema.
NOU
Mihai Viteazul e un film istoric de propaganda foarte bun, insa stii la fel de bine ca si mine ca mare parte din informatiile alea sunt false: fie ca discutam de “victorii” inexistente in realitate, fie de sentimentele nationale care au aparut 200 de ani mai tarziu in Europa si pe care popa Sapca si fratii Buzesti nu le aveau.
NOU
Probabil cel mai bun regizor al nostru si singurul PSD-ist pe care l-as putea considera simpatic. Filmele lui ne-au adus destindere si voie buna, atat de rare mai ales in perioada comunista.
A fost un om care a facut mult bine unei intregi natiuni si merita o idee de respect.
NOU
“Filmele lui ne-au adus destindere si voie buna”. Asta pana cand au inceput sa se raspandeasca aparatele video, ocazie cu care romanii au putut sa constate ca Charles Bronson nu e decat o copie fada a comisarului. De Lucian Pintilie ce zici?
NOU
www.gandul.info/puterea-gandului/moartea-domnului-nicolaescu-10426080
CTP zice lucrurilor pe nume.
NOU
da, am citit si eu.
ca si cinefil roman, poti sa rezonezi cu aceasta parere sau nu.
CTP l-a criticat tot timpul pe Sergiu, i-a sfisiat filmele de fiecare data. de ce sa aiba acum dupa ce a murit maestrul o alta parere despre filmele lui? doar pentru ca a murit si nu se cade asa ceva?
din acest punct de vedere mi se pare corect articolul lui CTP.
vizavi de filmele lui Sergiu Nicolaescu pot afirma cu mana pe inima ca in perioada comunista au fost singurele filme romanesti la care ne placea sa ne uitam (noi, copiii), pentru ca erau singurele filme romanesti de actiune, cu pacpac and stuff.
eu ii multumesc maestrului pentru acele filme. la vremea respectiva au fost foarte frumoase.
in ziua de astazi, daca este sa revad un film facut de el, pe de-oparte imi reamintesc clipele frumoase din copilarie, pe de alta parte imi vine sa borasc cand vad ce groaznice sint. iar tot ce a facut dupa 89 este un gunoi, nu am reusit sa vad nici un film pana la capat.
asta este, am devenit alt om, am alte asteptari de la filmele pe care le vad.
este ca si cu berea, acum 15 ani imi placea foarte mult sa beau Heineken.
pentru mine era cea mai buna bere din lume. acum nu mai pot sa o beau.
asa e viata…
NOU
CTP cand spune ca e un handicapat are dreptate…si nu numai sufleteste ci din mai multe puncte de vedere. El este atoatestiutor. L-a balacarit pe Doroftei cand a avut un oment de cumpana , acum pe SN si mai sunt si alti oameni pe care nu-i poate agrea si isi da cu parerea. Domne dar CTP e multi-pluri-nemaintalnit. El stie totul, isi da cu parerea despre tot, stie si cum trebuie sa ai o forma fizica nemaipomenita(zac muschii pe el precum frunzele toamna), stie si arta regizorala (sa nu mai spunem de actorie), muzica, pictura ca sa nu mai spunem cata polititca face la PRO-tv. E ceva de speriat cate stie omul asta! Moaste se face daca-l ingropam!
NOU
@ Mihaela,forma fizica buna nu inseamna sa zaca muschii pe tine 🙂 Popescu joaca tenis de performanta 3-4 ore..cat tine un meci de tenis de performanta. Daca zace muschiul pe tine, dupa 10 minute de alergari intr-un teren de tenis, esti lesinat. CTP are o forma fizica buna, nu ” nemaipomenita “, dar impresionanta pentru varsta lui. Iar faptul ca are in permanenta aerul asta superior, de judecator ce lipeste etichete pe fruntile viilor si mortilor, este deja banalitate. Ne-am obisnuit, il stim, ăsta este si are un singur mod prin care se defineste ca persoana publica. El joaca in permanenta rolul inadaptatului, al geniului mizantrop, scarbit de banalitate; al nonconformistului care apare la televizor sa analizeze chintesenta nemuririi neamului, imbracat in trening si purtand la mana ceas multicolor din plastic.
NOU
se pare ca Sergiu a fost si un infractor… pam-pam!
daca este sa dam crezare celor de la trupa Phoenix, care sustin ca Sergiu s-a folosit de muzica lor in filmele lui, fara sa le recunoasca si plateasca drepturile de autor cuvenite, putem zice ca a facut ilegalitati in domeniul lui, nu-i asa?
(sursa acestei afirmatii este Pro TV)
NOU
domnu hary….prea mult protv…strica 😉
NOU
hai cu incinerarea…
NOU
Pe mine mă înfurie atitudinea BOR legat de faptul că omul a cerut să fie incinerat. Nici să mori liniştit nu poţi că apar ăştia să-ţi şantajeze familia
NOU
Cum sa mori mai linistit? De cand te baga popa in cristelnita esti obligat sa treci tot prin vama lor. Ce conteaza daca o fi trecut ala la mussulmanism sau hinduism sau mai stiu eu ce forma de religie fara sa le dea raportul popilor! Stai ca maine ii afiseaza popii ca-i platesc toata inormantarea si il teleporteaza la Belu cu tot cu familie…..inveteaza aia ceva.
NOU
Cand s-a nascut frate-miu , Nicolaescu era foarte apreciat. Parintii fratelui, si implicit ai mei, au avut un moment de inspiratie si l-au botezat Sergiu Nicolae. Corban Sergiu Nicolae 🙂
NOU
Eu nu am vizionat foarte multe filme inainte de revolutie. Am descoperit munca regizorului Nicolaescu dupa ’90, cand in Romania erau deja filmele straine. Poate aveau alt farmec, daca ma nasteam mai devreme si le vedeam in alta perioada, in comunism. Dar nu am avut sansa, iar filmele lui Nicolaescu mi s-au parut foarte proaste, fara exceptie. Regizorul si actorul Sergiu Nicolaescu au fost de o monotonie infioratoare. Totul in acelasi stil plicticos, lipsit de imaginatie, de inovatie, chiar de talent. Aveam impresia ca incearca un copil de clasa primara sa imi recite gama Do major si incepe : ” DO , RE , MI, MI, MI…” si ramane blocat pe MI vreo doua ore, pana se termina filmul. Cateodata se bloca la RE. Probabil, atunci cand regizezi 70-80 de filme in viata, devine si foarte greu sa faci ceva calitativ, sau diferit. Te transformi intr-un fel de Adrian Paunescu si produci cantitati impresionante de maculatura. Si daca tot am fost sincer, sa scriu si ceva laudativ: Dintre toate filmele lui Nicolaescu, turnate pana in ’90, am apreciat cel mai mult Nea Marin. De ce? La asta macar am ras. Si bausem mult inainte. Treaz, probabil nu as fi ras. Dar filmul in nici un caz nu e vreo capodopera. E o parodie, o comedie exagerata uneori pana la senzatia de scene facute “la misto”. Iar filmele facute dupa ’90, in care se remarca marele actor dramatic, Mircea Badea, sunt facute in totalitate “la misto” .
NOU
De exemplu, Operatiunea Monstrul mi s-a parut mult mai reusit decat Nea Marin. Scenarist, Titus Popovici, care de multe ori a fost si scenaristul lui Nicolaescu. Doar ca Operatiunea Monstrul a iesit un film bun, iar cele regizate de Nicolaescu, nu.
NOU
Asa e, ala e un film bun. Mihai Viteazu, Osanda, Noi – cei din linia intai sunt niste mizerii.
NOU
@danicorban: privim din generatii perfect separate si poate de aceea. Nu le-ai vazut atunci in vremurile alea, nu aveai cum sa le intelegi, acum nici atat nu poti sa le intelegi. Daca macar un pic ai putea analiza stilul cascadoriilor pe care le poti vedea in filmele lui SN si ceea cee se produce astazi s-ar putea constata asemanarea si probabil ai putea vedea de unde vin toate ideile. Eu nu spun ca ideile lui SN sunt copiate in filmele de azi, dar cand un film ca Dacii este subiect de proiect si analiza la centrul de actorie al lui Spielberg te cam pune pe ganduri. Cand un post ca HBO iti arata asemanarile din cascadoriile diverselor filme ale lui SN si filmele care se produc la Hollywood (gen Matrix) nu poti sa spui ca a fost un regizor plafonat.
Dar asa cum incerci tu sa zici ca te-ai plictisit la filmele lui Sergiu Nicolaescu pot si eu sa spun ca ma plictisesc filmele in care juca Rudolf Valentino desi bunica era in limba dupa el si ar revedea acele filme mute de inca 150 de milioane de ori si mi-ar explica faptul ca nu stiu sa apreciez valoarea unui film.
NOU
M-a scarbit total ce s-a intamplat in ultimele 2 zile pe TV. Mi-e efectiv sila si ma bucur imens ca NU sunt ortodoxa. Ma conving din ce in ce mai tare ca nu ma voi casatori si nu-mi voi boteza copiii deloc, sau cel putin nu ortodox. Oribil.
Iar pentru televiziunile care s-au dedat la asa ceva…as zice ceva urat dar ma voi rezuma la a zice ca ar trebui sa le fie rusine. Doar ca nu le e.
NOU
@ Mihaela, ai dreptate. Asta am scris si eu. Atunci cand am facut eu ochi si am inceput sa ma uit la filme, piata era plina. Puteam oricand sa aleg si sa compar. In conditiile astea, de ce mi-ar face placere sa vad cateva zeci de filme identice ? Aceleasi idei, aceleasi cadre, aceleasi efecte speciale, aceeasi tehnica cinematografica rudimentara. Nicolaescu mi-a lasat impresia ca avea aceleasi idei fixe pe care le repeta in toate filmele. Totul era o poleiala si un fals. Nu am vazut macar o scena, sau o idee realista, numai falsuri; despre noi, despre societate, despre istoria noastra. Probabil exista asemanari intre cascadoriile din filmele lui si cele din Matrix. Sunt convins ca exista si enorm de multe diferente. Tehnica slow-motion ? Tresarirea corpului atunci cand e atins de un glont, close-up pe grimasa fetei inainte de moarte, sau ce mari asemanari au gasit specialistii de la HBO ? Efectele astea au aparut in toate filmeme produse la acea vreme, nu a fost Nicolaescu vreun pionier al cinematografiei. Doar ca el a insistat pe aceleasi idei in vreo 70 de filme. Niciodata nu a incercat ceva nou, in afara tiparului. Duzine intregi de figuranti neplatiti, imbracati in haine de la 1600, de la 1907, sau 1917, prezentati de fiecare data in slow motion, cum se prabusesc cu un ultim efort si isi amesteca sangele in noroaiele patriei pentru care s-au jertfit. In toate filmele trebuie sa fie un noroi, sau o balta in care se prabusesc eroii patriei. Iar atunci vine si celebrul close-up pe grimasa fetei de martir muribund, sau de comisar sacrificat pentru binele neamului. Si asa au fost toate filmele lui, turnate pana in ’90. Poate sa fi venit cu ceva mai rasarit in Ciuleandra, dar nici acolo nu am scapat de eroii nostri militari , prezentati in slow motion cum se prabusesc in noroaie. Dacii, de care aminteai tu, a fost un film impresionant. Dar nu a impresionant prin originalitate, plin talent actoricesc, realism istoric, calitate cinematografica. A impresionat prin resursele nelimitate de care a putut beneficia. In Dacii nu era nevoie de trucuri, sau de economii facute la bugetul filmului. Nu exista buget. Orice avea nevoie Nicolaescu, statul comunist punea la dispozitie. Ai nevoie de o mie de figuranti imbracati in armuri si doua mii imbracati in izmene ? Nu-i problema. Maine sunt aici. Doar sa iasa filmul cum e bine sa iasa. Stii tu, cum a iesit si pana acum. Daca noua ne place si poporului ii place, de ce sa schimbi ceva, Sergiule ? Iar despre filmele produse de Nicolaescu dupa ’90 presupun ca nu are rost sa discutam.