La bază fiind moldovean, sau bucovinean, cum ar zice unii comentatori, pentru mine mucenicii reprezentau niște colaci împletiți în formă de 8, presărați cu miere și nucă, fierbinți și delicioși.
Am venit în București acum 36 de ani, am stat în diverse locuri până să ajungem, pe la 7 ani, să locuim în casa unde am crescut. Vă imaginați supriza mea majoră când a a venit prima vecină să ne dea pomană mucenici. Ciorba aia m-a dezgustat incredibil de mult și niciodată nu am putut să mănânc așa ceva.
Dar poate mă înșel eu și de fapt sunt niște minunății. Așa că, sondajul anual cu mucenici.
Care mucenici vă plac mai mult, ciorba sau colacii?
NOU
Colacii. Dar nu ăia de pe burți
NOU
Ăia-s colăcei. 🙂
NOU
Colaci ftw.
NOU
Colacii
NOU
De fapt, asta e un sondaj pentru a stabili cati sunt din Moldova? 🙂
NOU
Nu era mai ușor să strige “Sârma”?
NOU
Nu, ca se ghemuiau toti sub masa si nu mai scria nimeni.
NOU
Amandoua!
NOU
Same here
NOU
La fel si eu! In perioada copilariei, bunica facea mereu “ciorba”… insa in ultimii ani am tot mancat colaci..si imi plac ambele variante.. cu nuca sa fie! ahaha
NOU
Eu n suportam nici, nici, acu 10 ani. Anu’ asta am mancat tot ce am prins.
NOU
Colacii ftw!!!
NOU
Cele 44 de pahare
NOU
a real man amongst men
NOU
40*
NOU
Dupa primele 40 chiar crezi că mai conteaza încă 4?
NOU
Dacii adevarati beau 44
NOU
Lichizi am mancat prima oara la 24 de ani, cand am venit in B.
Daca ii face cine trebuie, sunt foooarte buni (desi arata scarbos).
NOU
Raspunsul meu este negativ.Pulpita de miel in cuptor cu putin cimbrisor.
NOU
m-aş fi aşteptat de la tine la pulpe de capre, da’ ia un plus de la mine.
NOU
De Pasti schimba si el capra pe miel..a auzit ca is mai fragezi asa…
NOU
Ciorba, dar nu refuz nici cozonacu’ ala dubios moldovenesc.
NOU
Ciorba, firește. Nu știu ce-s colacii ăia, nici nu cred că am mâncat vreodată. Ciorba de mucenici se face fără borș, nu trebuie acrită, este dulce, de fapt suspectez că are zahăr, îi adaugi nucă și scorțișoară și e foarte bună. A, și fără leuștean. Leușteanul o strică.
NOU
Colaci! Zeama aia mi se pare scarboasa rau, n-am putut s-o mananc niciodata.
NOU
Ciorba de cand ma stiu, dar vreau sa incerc si colaci.
NOU
E manarit sondajul, in poza cu mucenicii adevarati sunt degete in zeama.
NOU
Mucenicii colaci si cele 40 de paharele. Bogdaproste !!!
NOU
Chiar dacă sunt născut și crescut în București prefer colacii. Ciorba trebuie să fie acră, musai după băutură.
NOU
Bunica mea i-a facut intotdeauna ciorba, si sunt absolut minunati, stiu insa ca daca nu mananci de la cine trebuie, si incerci de la un amator, pot fi atat de nasoi incat sa nu mai fii tentat sa incerci niciodata …
NOU
Colaci + 44 de pahare !
NOU
40*
NOU
Ciorbă
NOU
Logic ca te inseli amarnic. Daca zeul zeilor a zis mucenici ciorba, apai mucenicii ciorba sunt cei adevarati!
NOU
shawarma de miel + colaci + 45 de pahare
NOU
Ciorbă ftw are gust de vomă, voma aia după cele 44.
NOU
Eu știam că trebuie să bei gen 40 de pahare de alcool
NOU
da, dar mai suntem si cei care nu bem:)
NOU
amatori
NOU
Mama n-a facut niciodata mucenici. Cand am aterizat in Bucuresti si am vazut ciorba aia, apoi am gustat si colacii am zis “ma scuzati, nu conteaza unde m-am nascut, de data asta sunt moldoveanca”.
NOU
same here…
NOU
Am crescut cu ciorbaa, deci aleg varianta…surpriza…ciorba.
Bine, eu nici nu prea le am cu prajiturile si pufoasele (chec, cozonac). Am mancat si d-astia moldovenesti. Unii mi-au placut, altii nu. Niciodata n-am terminat unul intreg.
La fel si cu ciorba, depinde de la cine mananci. Eu prefer mucenicii facuti in casa si multa nuca in zeama.
NOU
Deloc. La Oltenia, de unde am venit, alcoolul din alea 44 de pahare era baza.
NOU
Dacă erau 44 de pahare de ţuică, alcoolul cumulat ajunge pe undeva pe la o bere strong
NOU
Nu stiu ce e chestia din a doua poza, dar eu celor din prima poza mereu le-am zis ‘optari’.
NOU
si nelamurirea anuala: ce-s mucenicii ăștia?
NOU
Cei făcuti in cuptor,clar.Si acum pt cine uraste moldovenii:Uăi,dacâ mănânşi găluşti di cuptiori şî borş făcut dí măica sî vro şinşi muşenici,ni iubesti clar.
NOU
bo$$, ar fi trebuit sa intrebi ce cautam la munca azi…
NOU
colacii aiai se numesc sifintisori si sunt buni tare …aproape la fel de buni ca aia mici fierti dar neaparat strecurati si cu scortisoara desupara fara nici o zama!
NOU
Evident, colacii!
NOU
Ce-i mizeria aia din farfurie?
NOU
mucenici ciorba
NOU
tot in Moldova imi am si eu originile, de un an stau in Bucuresti. Soacra mea m-a servit cu ciorbita aia de colacei. I-am mancat pe toti, m-am lins pe bot si am zis cat am putut de tare ca sunt cei mai buni mucenici ever. Niciodata nu am mintit cu atata nerusinare :((
NOU
Mama mea este moldoveanca, insa locuieste de 30 ani prin Muntenia. A facut si ciorba, si sfintisori.
Personal, imi place ciorba. Daca este facuta cum trebuie si nu arata ca niste muci. Facuta cum trebuie inseamna ca acele opturi sa fie intregi in oala, iar zeama sa contina zahar, zahar vaniliat, coaja de lamaie, coaja de portocala, esenta de rom, scortisoara si nuca. Muuuuulta nuca.
Sunt unele persoane la care mucenicii, dar si alte ciorbe, arata ca niste laturi pentru porci.
NOU
ciorba. am mancat o singura data colaci si erau cam aiurea, poate si pentru ca nu erau facuti de moldoveni adevarati. la moldovenii de frontiera, braila, buzau, brasov etc ce fel de mucenici se consuma ?
NOU
Am crescut cu ciorba de mucenici, văzând-o an de an dar nu mi-a plăcut. Așa că de vreo 3-4 ani fac mucenici moldovenești și după gusturile mele sunt infinit mai buni 😀
NOU
Arata-ne cat si cum ai crescut! Cetin, ajuta-ne cu adresa aia de mail , pedobear@…
NOU
Arata-ne cat si mai ales cum ai crescut! Cetin, ajuta-ne cu adresa aia de mail, pedobear@ …
NOU
eu stiam ca se cheama sfinti(sori) colacii aia.
NOU
Același șoc l-am avut și eu anu’ ăsta. La ce puii mei ziceți voi mucenici nu are nicio legătură cu ce face mama la Iași 🙁
NOU
Nu vrem sa stim ce face mama ta la iasi. :))
NOU
la pitesti se faceau cu covrigi vanilati, d-aia mici. Best ever.
Oricum, ciorba e ca orice alta mancare. daca e facuta rau e rea
NOU
erau niste covrigi copti usor vanilati care erau destul de tari cand nu erau fierti (nu ca aia care sunt acum).
nush de ce ii ziceti ciorba cand ea e mai degraba o coliva light, reinterpretata 🙂
NOU
erau niste covrigi copti usor vanilati care erau destul de tari cand nu erau fierti (nu ca aia care sunt acum).
nustiu de ce ii tot ziceti ciorba cand ea e mai degraba o coliva light, reinterpretata 🙂
uitati-va la ingrediente: covrigi (din grau), nuca, zahar si rom (ca tot ne tragem noi de la Rom sau Râm, p’acolo)
NOU
e fiertura de apa…deci ciorba 😀
si da, despre aia era vorba. Problema era ca mancam jumate din ei, inainte de a incepe
NOU
De ce toata lumea numeste zeama aia “ciorba”? Nu e acra, nu are alte ingrediente in afara de zahar, deci e doar o zeama.
Nu am mai mancat de mult zeama din asta, dar imi aduc aminte ca nu era nimic special la ea. Bine, nici aia “colaci” nu mi se par ceva exceptional.
NOU
Colaci n-am mancat niciodata..dar arata tare bine..
Ciorba aia depinde cu ce scop e facuta. Daca o face cineva din familie iese delicioasa. Daca primesti de pomana e apa chioara..
NOU
colaci clar 🙂 nu am putut niciodata sa mananc zeama aia.
NOU
Ce plm e abominatia aia de ciorba sinistra? Colaci & Bucovina ftw!
NOU
FUUUUUUUUUUU ce pofta mi-ai facut de mucenici .. n-am mai mancat de cand am plecat din tara .. sa tot fie 10 ani de-acuma …
NOU
Deci ciorba aia arata ca ceva mancat de supravietuitorii din Mad Max. “Uite coae civilizatia s-a autodistrus si ce-am ajuns. sa mancam.”
NOU
ahahahahhahaha:)))))
NOU
Imi plac ambele variante la fel de mult si moldovenii de peste Prut stiu ca si aia cu zeama sunt buni, din moment ce noi avem pjorki 🙂
NOU
Colaci, FTW! Oricum ciorba n-am mancat niciodata, si daca e sa ma iau dupa poze, colacii arata superb, ciorba aia pare o colcaiala de viermi. Oricum in aceeasi idee (chiar daca nu e sezon) e si cu caltabosii: in sud se mananca fierti in sos, si cand mi-am dus jumatatea in Ardeal la matusa-mea si a zis ca-i plac caltabosii, si matusa-mea i-a prajit si i-a pus in farfurie mustind de grasime, i-a trecut pofta…
NOU
in primul rand caltabosii se cheama de fapt chisca si in al doilea rand n-am mancat in viata mea chisca fiarta, dar prajita in tigaie merge cu un pahar sanatos de tuica (sa mai taie din greata), mamaliga si muraturi. nu stiti ce e aia mancare buna.
NOU
Din ce am mai auzit și eu pe la alții, ardelenii pun smântână la orice și dacă beau un pahar de borș dau în pântecăraie. Nu știu cât e de adevărat, că n-am prea fost pe partea greșită a munților, dar dacă e așa, nu, mulțumesc.
NOU
Unde ai vazut tu ardelean sa bea bors?
NOU
mie-mi plac si, si. numa’ ca mucenicii aia din comert (aia de pus in ciorba) sunt absolut oribili.
NOU
Ciorba aia arata de parca a mai fost mincata odata.
NOU
Sunt la al 18’lea pahar/shot. Colaci man, din coca de cozonac.Ia te uita cum ies la iveala criptomoldovenii!!! 🙂
P.s. – d’al dracului am mai votat odata si la sondajul din 2012!
NOU
Neam pupator de moaste….. Asta suntem. Am ajus sa vedem prostii si in farfurie.
Fiind un “imigrant” in satul cu ministrii….. Aleg nici o varianta
NOU
mane, trebuie sa te relaxezi, ca sunt chestii pe care le fac oameni ce ne sunt dragi. trebuie sa le respectam prostiile, chiar daca sunt idiotenii
NOU
Arhi…. Ai de la mine 44…de like-uri. Ca pahare n-am atatea in casa, nici daca le numar pe toate de 2 ori.
NOU
Prefer zeama.
NOU
Mie imi plac colacii, dar cum nu am neamuri in Moldova ma multumesc cu zeama cu covrigi si nuca ca la Campulung Muscel. Si cu esenta de rom in ea.
Mai e o varianta de mucenici care se face in Buzau, niste 8-uri din coca, ca un fel de paste care cand se fierb fac o zeama groasa ca niste muci. Eu aleg doar 8-urile din zeama aia.
NOU
Ce-s aia mucenini? Intreaba un aradeano-timisoarean …
NOU
Ciorba aia arata mai rau decat voma mea de dupa cele 30-35 (ca la un moment dat le-am pierdut sirul) de pahare de acum un an. Si nu vrei sa stii cu cate feluri de mancare am diluat paharele alea…
NOU
Stiu ca-i deja vechi articolul, dar trebuie mentionat: “ciorba de mucenici” fara cacao chiar e gretoasa, mai ales daca sunt si fierti “muciti” pe deasupra. Am descoperit inventia asta acum vreo 3 ani, o facea o femeie la Bucuresti; cand i-am intins pliculetul de cacao, s-a uitat la mine ca la bambucea. Nu stiu cine si de ce a inventat asa ceva. Daca n-am toate ingredientele, mai bine n-o mai fac deloc, decat s-o las asa.
Deci sa incerci la anu’ si cu cacao, macar sa te lamuresti daca nu-ti place in nici un fel.
#occupymucenici