Să presupunem că ești totalmente dezamăgit de preoții rromâni, de biserică, de tot ce înseamnă religie ortodocsă în general.

Întrebarea e ȚI-AI SCHIMBA RELIGIA?

Înainte de a mă întreba voi, vă zic simplu că eu nu aș face-o.
Da, sunt ateu, nu cred în prietenul nostru imaginar Iisus Hristos, ce își este propriul tată.
Dar religia ortodocsă e una din moștenirile rămase de la străbunii mei. Este liantul ce i-a strâns și este pătura ce i-a încălzit atunci când le era frig. Bunicii mei erau unii din cei ce au construit biserica din satul lor și unii din oamenii care ajutau alți oameni, la bine și la greu.

Eu, urmașul lor, nu am dreptul de a schimba acest lucru. Religia, credința, nu e ceva ce poți schimba ca pe niște ciorapi vechi, azi nu mai îmi place de ortodocși, trec la penticostali de ziua a 7 a.

De asta am o reacție de repulsie naturală față de cei ce vin la mine să mă întrebe dacă l-am cunoscut pe Iisus Hristos și i-am împărtășit miracolul și dacă nu vreau să îl împărtășesc în mormonism, protestantism sau în orice alt căcat de religie.

Lăsați-mă să mor ateu, în ortodocsia mea.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

88 comentarii Adaugă comentariu

  1. dar copiii? noi ne-am botezat copilul in alta religie decat cea in care noi am fost (recte ortodoxa, noi)

    • #2

      Stefan Murgeanu » treaba voastra, eu vb ptr mine

    • copiii ar trebui lasati sa isi aleaga singuri religia, atunci cand sunt capabili sa o faca, nu sa li se bage pe gat.

      Vedeam prin niste sate cum bunicile isi imbracau nepoatele numai in negru si le purtau numai pe la biserica, sau mai rau, cum tot asa babele isi puneau nepotii pe jos sa calce papa pe deasupra lor… ca cica asa e bine.

      Mi-a fost sila instant…

      In alta oridine de idei, da, religia e o chestie importanta, dar nu chiar atat de importanta, mai ales in timpurile de acum. Si nu, nu mi-as schimba religia. Pentru asta, ar trebui sa imi schimb si ideile, iar lucru asta e cam greu de schimbat. Cel putin la mine.

    • matei – unii nu sunt capabili niciodată

  2. :)) :)) Arhi, te joci si jonglezi cu mintile saracilor muritori :))

  3. Eu cred. Si incepe sa ma atraga religia catolica… 1. pt ca nu cer bani (asa se vede din exterior) 2. pt ca au biserici foarte frumoase spre deosebire de cele ortodoxe 3. pt ca au orga nu cor de babe barfitoare 4. pt ca au banci de nu lesini pe picioare la cele 3 ore de liturghie 5. pt ca au slujbe mai scurte si la obiect. Mai tre sa ma lamuresc cum e cu pedofilia care ma deranjeaza(evident:P)… dar din exterior par mai cinstiti preotii lor si implicati in proiecte sociale… nu personale. Noh bine dinafara-i vopsit gardul … intotdeauna. Altfel biserica e o institutie. Ca … justitia. Daca nu-ti place legea romaneasca si modul ei de aplicare… dc sa nu mergi intr-un stat cu legi/justitie care corespund gandirii personale?

    • #7

      la punctul 1 gresesti. Sunt doar mai bine organizati si nu par asa milogi. Dar banii le plac, oricum.

    • #8

      1. In Germania platesti impozit. Daca faci o cerere si nu mai doresti sa platesti imozit, nu te mai inmormanteaza, nu mai boteza, etc… iar vaticanul l-au construit pe bani.
      2. este o chestie gust. tie iti plac mai mult decat cele ortodoxe. mi mi se par gigantomane, reci (ca cladiri cat si sufleteste). bisericile ortodoxe sunt dpmdv mai intime.
      3. da, nu au babe in cor, insa au babe barfitoare care te intreaba pe strada de ce nu mai treci pe la biserica (i s-a intamplat sotiei in polonia 🙂 )
      4. mai scurta dar obositoare. jos in genunchi, doua cuvinte mai tarziu stai in pozitie de drepti, ai voie sa te asezi, iar in genunchi, samd…. cam vreo ora si jumatate, doua
      5. da au grija de scolari in camine. seful de la o organizatie catolica de la berlin are un maserati… cam asa e, ai dreptate. la alegeri in polonia preotul are grija sa te indrume sa alegi partidul care trebuie. tot in polnia preotii nu plateau vama cand aduceau masini din germania. preotul din orasul polonez in care locuiesc are o casa la fel de mare ca biserica.

      mai oameni buni, toate bisericile fura si jegmanesc oamenii. eu fac o mare deosebire intre o institutie religioasa de care o fi ea si credinta.

    • Pai impozit platesc(ai mei) si in Romania. Nu-l dau expres BOR-ului, dar din impozitele “noastre” sunt ei platiti, din impozitele noastre guvernul face cadouri pt monstruozitatea cu mantuirea neamului. De platit platim anual si contributie la biserica. Si la fiecare slujba se umbla cu “pershea”. De acord ca sunt mai organizati catolicii la capitolul finante. Da mie imi plac chestiile astea cu suma fixa nu cu virgula flotanta. In Franta par mult mai sobri preotii catolici, nu au opulenta ortodocsilor. Poate au si ei averi dar sunt discreti ca nu da bine la public. Iar bisericile ortodoxe de dupa 89… opulenta opulenta, haur pe picturi, haur pe clopote, haur pe acoperis. Prefer ceva mai sobru nu straluci si sclipici ca la palatele unora. Dar noh… dupa cum ziceam, in afara-i vopsit gardul… cine stie ce ascunde si biserica catolica.

    • #10

      @eu: ai uitat un puct destul de important in context:
      6. pt. ca la botez il uda putin pe cap pe copilas, nu-l dezbraca in pielea goala si nu-l scufunda de 3 ori cu capul sub apa

    • #11

      In Austria e la fel ca in Germania, platesti bisericii procent din salariul tau daca faci greseala sa te declari catolic. Nu conteaza ca esti strain si lucrezi aici sau esti austriac, de platit tot platesti. Vrei sa nu mai platesti, faci cerere, iti achiti TOATA taxa ce o datorezi pana in momentul respectiv si apoi la revedere, biserica nu se mai intereseaza de moartea ta. Mori? Te ingroapa rudele fara preot, e responsabilitatea lor. Dar… ceremonia pe care o tin rudele e mult mai faina decat cea cu preot, parerea mea. Macar stii ca cei care vorbesc la inmormantarea ta vorbesc din suflet. In plus, familia poate folosi capela bisericii pentru ceremonii insa nu vreau sa stiu cat costa.

  4. iti apreciez patriotismul, Romania chiar duce o criza a valorilor, si nu ca nu le-ar avea e vorba ca nu si le mai insusesc, in momentul in care justitia e legata la maini sau corupta, majoritatea preotilor vor sa-si impuna pozitia sociala prin avere si nu prin predica, guvernul ne vinde pana si ultima particica din tara, ma gandesc cu groaza ca s-ar putea sa fim ultima generatie ce are o farama de patriotism in ea, am un exemplu de un pustan de 16 ani ce are un tata patriot, dar din cauza anturajului ii “moare” spiritul asta, chiar ma intreb cateodata ce pot face EU sa schimb asta

  5. Mie imi vine sa-i iau la suturi pe aia de umbla cate doi pe strada, cu pantaloni negrii, camasa alba, ecusoane si ghiozdane si care vor sa iti faca cunostinta cu jesus de ziua a ‘nshpea.

  6. Aceeași părere o am și eu. E un fel de trădare, nu neapărat a neamului, că în ziua de azi mulți nu mai cred în valorile poporului, ci a educației părinților. Chiar dacă nu te-au dus la biserică și n-au casa plină de icoane, din moment ce ei te-au făcut ortodox, rămâi așa. Valabil pentru orice religie. Una dintre porunci chiar zice „cinstește-ți părinții”.

    • #15

      cinsteste-ti parintii – corect, dar nu mai mult decit pe dumnezeu. daca credinta te impinge la alte alegeri decit cele ale parintilor, atunci trebuie sa le faci si sa-ti asumi cele rele sau bune aduse de alegerile tale.

    • Si uite in felul asta are BORul clientela asigurata. Pt ca parintii nostri au fost ortodocsi, noi suntem ortodocsi… si copiii nostri se vor trezi ortodocsi din lipsa de alte optiuni. Cand biserica nu mai corespunde menirii sale initiale… de ce sa o urmezi orbeste? Mai demult se ardeau eretici pe rug… e si asta o traditie? Mai trecem totusi ceva si prin filtrul gandirii? Chiar daca nu suntem 100% rationali ca ateii.

  7. #17

    esti mai ortodox decat jumate din babele alea care se imbrancesc la moaste

  8. #18

    religia personala – ca expresie a propriei credinte – nu tine de nimic altceva decit de relatia personala dintre tine si dumnezeu. cine isi alege religia din oricare alt motiv (familie, neam, taxe mai mici, sex cu minore, etc) cred ca greseste. credinta presupune alegerea lui dumnezeu si renuntarea la orice altceva.
    eu am renuntat la ortodoxism pe la 13 ani, si nu regret deloc. amavut probleme cu familia, dar au trecut.

  9. #19

    Da. Am trecut de la ortodox la catolici. Diferente uriașe in modul de organizare, slujbe, preoți. Alta viața. Alți sfinti, alte sarbatori. Nu eram mare ortodox, trecerea s-a făcut ușor si rapid.

  10. cand esti copil nu prea ai cum sa decizi ce religie iti place sau daca vrei sa devii ateu , spre maturitate daca te dezvolti normal si posezi putin creier , incepi sa-ti pui niste intrebari , sau te gandesti de ce se spune ” Crede si nu cerceta “? Pai de ce sa nu cercetezi ? Este important sa respecti credinta fiecaruia , si sa alegi ce te reprezinta . Si mai interesant ar fi ca la scoala sa se poata studia istoria religiilor , nu religie ( injectarea obligatorie a credintei ) . Foarte putini au notiuni despre religie . Cu stima

  11. #21

    Pai ori esti ateu ori ortodox, make up your mind!

  12. #23

    felicitari pentru articol, mai ales felul in care ai incheiat. iti impartasesc opinia.

  13. Pentru un ateu convins, te preocupa subiectul religie destul de mult! 🙂 Altfel, din cate imi amintesc de acum 100 de ani, scrie pe undeva prin Noul Testament, ceva de genul cum ca “sa nu-ti parasesti adunarea” referindu-se la grupurile primilor crestini. Adica sa nu sari de la unii la altii. Oamenii care au habar despre crestinism, aia putini, indiferent de confesiune, nu recomanda botezarea in alta confesiune. Asta e o chestie de capital uman, adica bani! Cu cat mai multe suflete, cu atat mai multi bani si chiar faima.
    Ca idee, trendul nu mai e sa treci la neo-protestanti, ci e chiar un val de miscari in sens invers, catre ortodocsi. Informatie sigura, din interior. 😉

  14. Bre tu ai văzut că ăia de la BOR umblă cu Merțanu’ și acu’ le pregătești o ofertă ceva de publicitate pe blog.
    Nu de alta da’ ramura ortodoxă este cea mai puțin ancorată în prezent. Mai că i-aș compara cu radicalii islamiști.

  15. Ești cam intre ciocan și nicovala cu moștenirea rămasa 🙂
    Pe de-o parte trebuie sa respecți (iți dictează stima fata de strămoși)
    Pe de alta parte stima fata de strămoși nu se vede la ăștia, care tot pe teme de stima fata de strămoși bat toaca, făcând ce fac (lucruri care iți repugna)
    dileme…

    • #27

      eu » imi respect mostenirea mea, in rest nu respect nimic

    • Eu cred ca n-ai cum sa respecți moștenirea, religia e prea la modul general ca sa fie vro moștenire de respectat.
      Respecți persoanele (în mod particular) respecți stilul (lor, religia lor) prin care care au făcut ce au făcut. dar numai pe ele (câteva, nu toată trupa)

    • #29

      eu » ce crezi tu nu are nici o legatura cu ce cred si cum judec eu lucrurile.

    • Fii serios 🙂
      Uite te completez și eu cu o întrebare – Întrebarea e, ȚI-AI SCHIMBA NAȚIONALITATEA?

    • #31

      eu » nationalitatea nu ti-o poti schimba, doar cetatenia

  16. Pentru mine e o asa chestie lipsita de importanta, incat nici macar nu-mi pasa. Sunt cu ortodocsii, ca asa m-am nascut si familia-o tot ortodoxa. Nu dau 2 bani pe biserica (oricare ar fi ea) nici pe reprezentantii ei. Daca ma apuca pofta de rugat, pot sa o fac de oriunde. Nu cotizez la biserica, nu merg decat la obligatii din alea de nu se pot evita.

    in rest incerc sa fiu un bun crestin. Sa nu fac rahaturi, sa ajut daca pot. Nu am timp sa schimb religii sau sa-mi bat capul daca este o idee buna sau nu. 😉

  17. #34

    eu sunt botezat ortodox pe stil vechi. Am in familie prea sfintiti si maicute, etc.
    Ideea e ca nici ai mei nici eu nu mergeam la biserica si altele.
    Cand a fost sa ma insor, popii ortodocsi (aka unchiu-miu) au zis ca nevasta-mea trebuie sa isi schimbe religia la a mea, ea fiind catolica practicanta.
    Asa ca ne-am luat la catolici, dar cred ca imi pune prea sfintitu o vb naspa la barbos cand m-oi duce si nu ma lasa in parcul cu verdeata si lumina (si bere sper eu)

  18. Scurt si la obiect.NU

  19. Eu nu mi-as schimba religia din simplul motiv ca oricare alta religie ar fi aceeasi marie cu alta palarie. Prefer sa ma declar fara religie si gata. Inafara de martorii lui iehova – in fata alora ma declar ortodoxa convinsa, daca faci greseala sa-i provoci dupa aia nu mai scapi de ei daca te miros ca potential candidat.

  20. Eu nu înțeleg altceva: Dacă legenda zice că Isus Hristos a fost botezat în Iordan la 33 de ani, de unde până unde e păcat să nu botezi copilul înainte ca acesta să aibă puțin discernământ.

    Pe de altă parte, religia este CREȘTINĂ fie că ești apartenentul unui alt cult sau denominațiuni (ortodocși/catolici/protestanți/adventiști) așa că e greșit să spui că schimbi religia dacă nu te convertești la Islam sau Budhism (ale căror denumiri pentru profeți sunt altele decât Hristos)

    Eu pe principiul ăsta merg: Mă consider creștin și cred în Dumnezeu, dar îmi vine greu să mă identific cu popii ortodocși care afirmă despre apartenenții altor culte/religii că sunt păgâni sau chiar păcătoși. Pentru mine popii ăștia sunt un fel de agenție imobiliară. Dacă ești ignorant și ți-e lene să te documentezi, faci ce zice popa.

    Respecte!

  21. #39

    Eu nu sunt de acord nici cu religia, dar nici cu ateismul. Pot sa bag mana in foc ca in cel mult 50 de ani, va aparea un baiat ce se va autointitula liderul “spiritul” al ateilor si parca vad ca fac si din asta o chestie comerciala. Ateismul e un paradox, pentru ca tu crezi ca ceva nu exista, deci pana la urma urmei crezi in ceva.

    • #40

      Andrei » nu, eu emit o opinie, credinta inseamna sa crezi in ceva fara sa ai nici o dovada.

    • #41

      nu, nu crezi IN ceva, ci crezi ceva. sau, mai corect, inclini sa nu crezi ceva fara dovezi sau argumente serioase.
      oamenii au o imaginatie bogata si prietenii imaginari sunt foarte variati, de la zeii romani sau greci, budha, vishnu, ahura mazda sau quetzalcoatl pana la iisus hristos. orice credincios iti poate explica de ce, din cei 1000 de zei existenti, 999 sunt falsi si doar unul e cel adevarat. ateul nu face decat sa mai adauge 1 la cei 999

    • Arhi, in esenta, Credinta inseamna incredere, daruire. Vine de la latinul credere: a darui/oferi inima. Cand ai incredere in ceva sau cineva nu ai nevoie de dovezi rationale si explicatii logice. Tu crezi in familia ta, in valorile ortodoxe mostenite de la stramosii tai.
      Este ca si cu iubirea. Nu ai nevoie de dovezi rationale ca sa iubesti pe cineva. Gandeste-te ca cele mai multe decizii in viata le ei pe incredere si nu pe dovezi. Zi de zi, viata ta este plina de decizii luate pe incredere. Fara dovezi. Nu ai de unde sa stii ce mananci, ce bei cand cumperi de la supermarket mancare. La fel se intimpla cand esti bolnav si cumperi medicamente de la farmacie. Nu ai de unde sa stii daca este bine sau rau ce iei. Te bazezi pe faptul ca este ok, pentru ca ai incredere. Pe acest lucru se bazeaza si Credinta in Dumnezeu, la cei multi oameni.
      Tu ai zis cuiva aici pe blog: “poti sa ai incredere in Hary, garantez eu pentru el.” Pe ce te-ai bazat cand ai zis asta? Nici macar nu ne-am cunoscut personal. Ai avut incredere in mine. Cum puma mea ai putut sa ai incredere in mine?
      Si stii ce este cel mai interesant? Credinta este cea care pana la urma este relevanta. Nu dovada. Nu adevarul. Pentru ca Credinta este cea care declanseaza un proces (ex. actiune, comportament). Si cum fizica cuantica ne invatza ca realitatea (adevarul) se genereaza runtime in momentul in care se face o masurare (ex. prin observare), intelegem ca exista atatea realitati/adevaruri cate observatii si masurari se efectuaza. Practic nu exista un singur adevar. Si nu exista o singura dovada a adevarului. Pentru ca nu exista doua masuratori identice. Credinta intr-un Dumnezeu care a creat universul si care este responsabil peste procesul numit viata, este doar o perspectiva a realitatii, eu cred mai degraba in Credinta ca si fortza naturala, ca si energie creatoare care ne influenteaza in mod hotarator viata….

    • #43

      hary » am avut incredere in tine pentru ca a garantat pentru tine cineva

    • Arhi: ai garantat pentru ca ai avut incredere, nu este relevant daca in mine sau in altcineva…

  22. Depinde ce intelegi prin religie.
    Daca o vezi drept partea spirituala (credinta, deh), atunci e cam dificil, intr-adevar. Nu prea poti sa zici ca de pe azi pe maine ti s-a schimbat cu totul “simtirea” – stii matale, chestii metafizice.
    Daca o privesti drept o suma de legi morale si sociale, atunci e cu totul altceva. Sunt ateu convins, dar sunt la fel de convins ca diversele forme de crestinism sunt definitorii pentru cultura europeana. N-as putea sa fiu budist sau mahomedan – nu pentru ca as avea (sau nu) ceva cu religiile respective, ci pentru ca normele sociale/culturale cu care sunt legate nu ma reprezinta. Dar daca X ar decide maine ca optica lui asupra societatii (treburi fizice, nu metafizice, carevasazica) s-a schimbat si ca religia Y este cea mai potrivita pentru el… go for it.

  23. Io-s ortodox (scrie si-n foaia de recensamint). Da’ uite ca chiar azi dupa-masa am plecat de-acasa la biserica. Una catolica. Sa-i fac poza. Cu cutia de ceai.
    Oricum, probabil fara mine iadul ar fi un loc rece….
    Uite si poza:
    numisfera.ro/de-pus-in-rama/

  24. Prostimea nu intelege ca religia manipuleaza….e bine sa crezi in ceva insa nu trebuie sa te si afisezi.Pastreaza pentru tine si totul va fi bine! Nici eu nu sunt sigur de vreo entitate supranaturala insa cred in MINE!

  25. #48

    inainte de Iisus and co a fost Zalmoxis. Nuff said

  26. Trecand la penticostali nu ti-ai schimba religia. Ti-ai schimba cultul. Religia este cea crestina in ambele parti…

  27. părerea mea e că pentru a putea spune că ți-ai schimbat religia mai întâi trebuie să studiezi foarte bine și chiar să crezi în ”noua” religie…
    că vine X la ușă și-ți propune să mergi la penticostali, de exemplu, doar așa că e mai funea… pana mea, trebuie să fi dobitoc ca să răspunzi afirmativ

    • #51

      unii si-au dat seama mai devreme decat altii ca biserica e un mijloc de a face bani si s-au orientat corespunzator… cel putin in anii imediat dupa revolutie, cei care treceau la penticostali, adventisti sau ce mama dracului erau, primeau bani si ajutoare din strainatate. unul din ei s-a lanat in afaceri cu banii pocaitilor si acuma e senator… deci poti sa-ti schimbi religia si fara sa fii dobitoc. pur si simplu intrebi “dar mie ce-mi iese?”

  28. #52

    Mi se pare amuzant ca in 2011 (pe 11/11/11 chiar, cica e alta apocalipsa azi!!) inca ne mai gandim la religie. Sunt curios ce a iesit la recensamant, eu am vreo 300 de cunoscuti care au zis ca s-au declarat atei.

  29. #53

    bisericile sunt doar niste francize

  30. #54

    1. Acum e la moda sa te declari ateu. Cand moda se va schimba, vom vedea o gramada de piosi.
    2. Trebuie sa fii extrem, dar extrem de cretin sa iti schimbi orientarea religioasa doar pentru ca “ceilalti” au biserici mai frumoase, banci si asa mai departe. Daca apar maine altii care construiesc biserici cu paturi, sa inteleg ca vor avea o cautare foarte mare, nu?
    3. Oricum uneori tind sa cred ca, fie ai unii cititori de o varsta prea mica ori au un IQ extrem de ciudat (nu as vrea sa folosesc cuvinte prea dure).

    • #55

      1. nu cred ca e o moda. pur si simplu omul evolueaza. toti pasii inainte facuti de omenire pe calea progresului si civilizatiei au fost vazuti la inceput ca o excentricitate sau o moda… dar odata ce lumea se desteapta si tot mai multi incep sa inteleaga, va fi tot mai greu sa ramai ignorant
      2. adica unul care face ceva pt. niste avantaje ti se pare mai cretin decat unul care “crede” fara nici o baza?
      3. cititorii lui arhi sunt multi si variati… @arhi: nu se facuse la un moment dat un sondaj pe tema asta?

  31. #56

    Si eu ma gandeam la catolicism. Asa am fost botezat initial de nasii mei. Dar dupaia am fost ” ortodixit”. Ma interesez cand am timp.

  32. Nu mi-as “schimba” religia insa nici nu consider ca am vreuna. Am fost botezata si fac brad de craciun, si cam asta e limita ortodoxiei mele.

  33. Am fost botezata ortodoxa si asa vreau sa mor.Pentru mine credinta e in suflet, in lucrurile bune pe care pot sa le fac pentru altii.Nu este in a merge constant la biserica. Merg la sarbatorile mari, la evenimentele la care trebuie neaparat. Cand ma rog o fac oriunde in casa mea. Merg cu pacere candam ocazia la o manastire, unde sunt maici sau calugari batrani.Acolo opulenta nu iese asa in evidenta ca la peotii de la noi din oras…Parca Isus, umbla in haine umile…nu purta straie cu fir de aur…nu isi facea cadouri cu sfintii anumite obiecte de cult suflate cu aur…Nu a luat taxe cand a facut minunile…Nu , nu mi-as schimba religia!

    • Inca o dovada: Biserica nu are nici o legatura cu credinta. Biserica a devenit capusa care profita de credinta oamenilor…

  34. Eu sunt botezat catolic dar nu sunt practicant si nici macar credincios. Am o problema insa in a ma declara ateu. As spune ca nu am avut nici o revelatie pana acum. Asa ca mi-as schimba religia doar daca o fi sa ma loveasca harul divin. Deocamdata inca astept. 🙂

  35. #63

    ateu…ortodox?
    nu crezi in Isus dar nu vrei sa iti schimbi religia? :))))))))))))))))))))))))))

    scuze moi, daca esti ateu, nu ai religie/rit/nimic. esti ateu, nu apartii de nici o religie, nu te identifici cu nimic din ramura respectiva, nici ca mostenire nici ca nimic.

    on opic: mi-ai aratat de atatea ori ca esti fffff capabil sa gandesti. dar articolul asta cu “schimbatul religiei” m-a dezamagit. intrebarea ta suna precum batranele care sareau in cap de frica sa nu cumva sa treaca coilasii la alta credinta

    p.s. nu mai sunt ortodox, de mult. de fapt, judecand limpede, multi dintre noi nu am fost niciodata ortodocsi, ci doar am fost botezati fara voia noastra in cea mai mare secta la ora actuala. dar nu, nu mi-am schimbat religia, pentru ca nu cred in religie. doar AM ALES SA FIU LIBER SA CRED IN CEEA CE VREAU . si asta nu e schimbare de religie, ci e dreptul la alegere

    • @141, nu ai inteles articolul. inoti la suprafatza problemei. baga capul sub apa si deschide ochii, poate intelegi mai bine cuvintele lui Arhi: “sint ateu, de rit ortodox”. cred insa ca ti-e prea frica inca de apa…

  36. #65

    Discutia a pornit prost si inconsecvent in opinia mea. Replica mea e scrisa pornind de la ideile din post.

    Asta cu respectarea parintilor, traditiei, a ortodoxiei e pur si simplu o inconsecventa pentru ca nu merge decat cu 2, 3 generatii in urma. Practic acest neam de care vorbesti si-a schimbat religia cand a priceput ceva mai mult decat sacrificii umane pentru zeul curent.

    Neamul tau si mostenirea neamului tau merge mai mult in trecut mai mult decat Sf. Andrei care a adus crestinismul pe acilea. Cum se face ca de Zamolxis nu vrea nimeni sa isi aduca aminte?

    Desi cei care zic ca mai au o credinta habar nu au practic ce cred sau de ce cred ceva(se vedem bine an de an tigania ,tampenia si dobitocenia crestinilor de 2000 de ani de la diferite evenimente “spirituale” care e reprezentativa), totusi ne place sa ne mintim singuri ca e tare bine, ca respectam traditia si mostenirea neamului.

    Sunt totusi de acord o idee, anume sa nu iti schimbi religia pentru ca preotii au facut x lucru. Niciunde nu vei gasi sfinti, asta e clar. Asa ceva echivaleaza cu o schimbare de tricouri. Sa numai vorbesc de efectul social, psihologic si chiar economic avut de ortodoxie prin zona ca iar ma enervez.

    Dar intr-adevar, sa continuam cinstirea precinstitelor barbi asa cum se cuvine…

  37. NU!
    Sunt preti nemernici, spagari etc dar sunt sin din acei care merita numiti preoti. Si daca este doar unul, poti sa-l cauti pe ala

  38. #67

    Cred ca din doctrina fiecarei religii poti invata ceva interesant, ceva care sa te dezvolte spiritual, insa niciuna nu detine adevarul absolut. De-asta nu mi-a schimba religia…
    In alta ordine de idei, cineva spunea mai sus despre “crede si nu cerceta”. Nu cerceta, pt ca daca incepi sa faci asta, nu vei avea niciodata nicio dovada. Daca crezi, trebuie sa vina din suflet, cu adevarat, fara sa mai fie nevoie de dovezi. Cum s-ar zice, gratuit. In Biblie scrie ca e de ajuns daca ai macar un sambure de credinta.

  39. Eu cred in spiriduși verzi, se pune?

    • Apartii de Biserica Spiridusilor Verzi?

    • Hmmmm

      Daca cineva are un prieten imaginar este considerat nebun….

      Dar daca toata lumea are același prieten imaginar este considerata religie?

  40. #71

    “Crede si nu cerceta” se pune pe seama crestinilor/crestinismului in mod gresit. Nu exista niciunde o astfel de recomandare in Biblie si mai mult aceasta apartiune lui Celsus un filozof grec opozant direct al crestinismului.

    Pe de alta parte Biblia da altfel de sfaturi :”Cercetati toate lucrurile, si pastrati ce este bun.”

  41. Arhi, ar trebui sa-ti schimbi sloganul blogului in “lasati-ma sa mor ateu, in ortodocsia mea”! Macar cateva zile. Si pe aceeasi tema mai jos zici: “sint ateu de rit ortodox”. E pur si simplu genial!!! Pentru ca fix asta esti.

  42. @Arhi esti ateu – asta e credinta ta.
    Esti ortodox – asta e biserica de care apartii.
    Cele doua nu au nici o legatura…

  43. #74

    Esti ipocrit

  44. #75

    cum adica ajutau alti oameni la bine si la greu? Ii ajutau la greu. La bine nu ai cum sa ajuti pentru ca atunci cand oamenilor le e bine inseamna ca nu le e greu, deci nu au nevoie de ajutor. Iar daca te duci peste un om in casa cand ii este bine si incepi sa il ajuti se numeste deja intruziune. Probabil aveai in gand expresia a sta impreuna la bine si la greu, chestiune care inseamna cu totul altceva si care are sens. Dar ce ai spus tu e ilogic. La fel de ilogic ca respectul pentru mostenirea ortodoxa primita de la strabunii tai. Adica ce mostenire respecti? De la a cata generatie? Pentru ca acum 2000 de ani strabunii tai credeau in alte lucruri imaginare. Deci cum ar veni tu si cu strabunii tai din generatiile mai apropiate de tine v-ati cam bagat picioarele in mostenirea pe care v-au lasat-o dacii sa spunem. Strabuni inseamna ceva stravechi, nu doar bunici. Dar chiar daca nu ai sti ce inseamna strabuni si te-ai referi doar la bunici cand spui strabuni, tot nu ar trebui sa treci cu vederea ca ei respecta mostenirea lasata de strabunii lor dar nu o mai respecta pe cea lasata de strabunii strabunilor lor. Adica intotdeauna undeva in trecut respectul asta dispare si ajungi sa respecti niste oameni care nu au respectat alti oameni si si-au bagat picioarele in ea de mostenire. In plus, Crestinismul a fost o secta minora. Adeptii erau pe atunci niste paria si erau batjocoriti de cei care credeau in zei imaginari mai importanti. Facand o paralela tu esti cel care in tecut isi batea joc de strabunii tai si de credinta lor pe care le-o respecti acum. deci tot postul tau nu este doar lipsit de logica ci si plin de ipocrizie.

  45. Eu cred ca pentru un ateu, problema s-ar pune altfel: ai mai avea cununie religioasa? Sau ti-ai mai increstina copilul? Si l-ai creste pana la 15 ani cu sperantele false in dumnezeu, cu care ai fost crescut si tu, ca dupa aceea sa ii zici: “fiule, stii tu omul ala din cer, de care injur eu cand is beat? NU EXISTA!!!1!”

  46. Am vazut in in South Park o faza tare pe tema religiei. Erau o gramada de credinciosi in iad pentru ca nu nimerisera religia. Mormonii erau adevaratii credinciosi 🙂

  47. Dar daca o faci crezand cu adevarat ca ceea ce faci este corect?Mai bine ramai intr-o religie in care nu crezi doar pt ca e mostenire de la strabunica?

    • #80

      Lavi » nu e treaba mea. eu nu fac nimic, sunt ateu.

    • Lavi, daca schimbi religia ta cu alta, este ca si cum ai schimba un partener cu altul. Unora le place continuitatea, altora le place schimbarea. Tine de caracterul fiecaruia. Divortzul spiritual e la moda… Este ok, atata timp cat decizia ta nu-i afecteaza pe cei dragi tie.

  48. Hary, nu, este ok atata timp cat cred cu adevarat in schimbarea pe care o fac , chiar chit ii afecteaza pe cei dragi mie chit ca nu.Pana la urma poate mama sa stea sa planga o luna doua ca am renuntat la icoane dar e mai ok sa stau si sa pup ceva in care nu cred doar ca sa o fac fericita? Si nu, nu este ca si cum ai schimba un partener cu altul, este ca si cum ai sesiza o problema serioasa, grava, peste care nu poti sa treci in relatia pe care o ai si decizi sa fii liber sau sa incerci cu altcineva, nu confunda trecerea de la o religie la alta cu instabilitatea, eu cred ca doar persoanele (cele care o fac fara motive conexe) cu adevarat sigure pe ideile si sentimentele lor pot sa faca o asemenea schimbare. Nici nu iti imaginezi cate persoane am auzit spunand: ortodoxia este o magarie, popii sunt asa si asa, nu cred in botezul copiilor mici. Bine atunci, de ce nu cauti o alta religie care sa se potriveasca cu convingerile tale? Iti spun eu, din cauza lasitatii si a problemei principale existente in romania :”ce zice lumea?”.

  49. Eu am propria mea relatie cu Dumnezeu, poate imi place sa cred ca exista undeva cu doua etaje mai sus decat mine o forta inimaginabila care poate rasturna orice.:) Sunt ortodox pentru ca asa m-am nascut, asa am fost botezat dar parerea mea despre preotii care reprezinta Biserica ortodocsa , preotii care apar pe la tv s pe care i-am vazut s stie de fel de inumani sunt nu dau doi bani. Preoti care fac dirente dintr cei cu bani si cei fara, care nici macar nu exista pentru ei. Nu nu mi-as schimba religia, desi admir partile “mai deschise la cap” din islamism. Numai bine!

  50. Lavi, iarta-ma ca-ti spun, dar ai patosul femeii care dupa a patra casnicie esuata este convinsa ca sigur, sigur va functiona casnicia cu barbatul actual, pentru ca este altfel ca si cei dinainte… ce nu ai inteles tu este ca nu religia este problema, ci tu.
    btw, eu cand ziceam de decizii care nu afecteaza pe cei dragi, ma refeream la probleme serioase, nu la povesti de genul ca nu mai vorbeste maica-ta cu tine, maica-ta cu care oricum nu te poti intekge…:-)
    si stai linistita, nu te cunosc, nu te urmaresc, doar ghicesc in cafea….

  51. @Hary:incearca cu globul, poate-ti iese:)

  52. daca esti ateu inseamna ca nu ai nici o religie. n-ai ce sa schimbi. ca ai fost botezat ortodox e altceva, nu ai avut de ales. tu ti-ai botezat copilul sau i-ai dat libertatea de a alege? si daca l-ai botezat de ce, tu fiind ateu?

  53. bun argument!