Ca să înțelegeți exact, dacă nu ești de acord cu rugăciunea tatăl nostru, ești comunist. Simplu. Răspuns primit de Răzvan Coloja de la CNA.

 

           

             Stimate domnule Răzvan-Teodor Coloja,

 

 

Consiliul Naţional al Audiovizualului a primit sesizarea dumneavoastră, înregistrată la instituţia noastră cu nr. 914/20.01.2012  referitoare la difuzarea  rugăciunii ,,Tatăl nostru” de către Radio România Actualităţi.

Vă informăm că am cerut un punct de vedere de la post pentru problema semnalată.

Difuzarea acestei rugăciuni la începutul programului Radio România Actualităţi este o opţiune editorială care datează din anul 1928, întreruptă în perioada comunistă şi reluată după 1989. Introducerea rugăciunii în grila de programe a RRA a avut şi are în vedere sentimentele religioase ale publicului. 99% dintre locuitorii României şi-au declarat apartenenţa la un cult religios creştin, conform ultimelor date statistice oficiale ale Recensământului din 2002. Este binecunoscut că ,,Tatăl nostru” este rugăciunea reprezentativă pentru toţi creştinii, indiferent de confesiune.

În anul 2007, în urma unor petiţii similare cu a dumneavoastră, SRR a cerut opinia Rabinului Cultului Mozaic şi a Muftiului Musulman din România, reprezentanţii cultelor necreştine. Cei doi au apreciat această opţiune editorială, întrucât şi credincioşii celor două culte necreştine se regăsesc în această rugăciune.

Rugăciunea ,,Tatăl nostru” face parte din oferta editorială a Grupului Redacţional ,,Viaţa Religioasă” care acoperă cu informaţie jurnalistică activitatea tuturor confesiunilor din România. Pe lângă Grupul Redacţional ,,Viaţa Religioasă”, funcţionează multe alte redacţii în a căror ofertă se găseşte şi cea care i-ar putea satisface pe atei şi agnostici.

Faptul că programul Radio România Actualităţi se deschide cu un material al Grupului Redacţional ,,Viaţa religioasă” este o opţiune a postului public care se bazează pe tradiţia îndreptării unui gând la începutul zilei către Dumnezeu, ceea ce poate oferi speranţă şi energie pozitivă pentru întreaga zi.

Cu consideraţie,

 

Şef Birou – Mihaela Tică

Biroul Comunicare şi Relaţii cu Publicul

                                                                              Întocmit,

 

                                                                  Saviana Maftei – consilier

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

72 comentarii Adaugă comentariu

  1. Si iarta-ne noua gresalele noastre, ca si noi ii iertam pe multi…

  2. Nu vad nimic rau in a pune o rugaciune la inceput de program. pentru un radio ca Radio România Actualităţi este foarte bine. are ascultatorii ei, findeli sau mai putin fideli. pentru cei care nu vor sa asculte este o intreaga gama de alte radiouri

  3. Haide bre, nu zice nimeni ca esti comunist, oamenii aia doar spun ca asa au crezut ca e normal sa faca si ca nu au avut prea multe plangeri, deci poporul e de acord.

    • #4

      asta inseamna ca trebuie sa facem mai multe plangeri (cel putin 30, ca de la numarul asta reactioneaza onor consiliul)

    • Atata timp cat ai versul asta in imn “Preoți, cu cruce-n frunte! căci oastea e creștină,” eu cred ca putin aiurea sa contesti asocierea dintre crestinism si institutiile statului. Desigur, poti face plangere si asupra acelui vers.

    • #6

      Care popor? Daca faci un sondaj aci, sa zicem pe 100 de persoane si extrapolezi cu “+” “-” cateva procente, o sa ramai surprins… Si nu-mi spune ca oamenii de la tara bla bla.

  4. #7

    Sloboz și ție fiule (pentru CNA).

  5. Cine naiba asculta inceputul de la RRA?! Eu ma trezesc cu reclama aia imbecila care ne indeamna sa nu facem glume cu 112 ca moare lumea…

    • De ce e reclama aia imbecila prietene?

    • #10

      desteptule, ti se pare ca aia e o prostie? te iert pt. postare deoarece cred ca ai cam 9 ani si jumatate. mental ma refer, nu fizic. ca acolo pun pariu ca esti hardalaul satului, feciorul mandrie.

  6. Beton! Aştept rugăciunea “Îngeraşul meu” la începutul emisiunilor pentru copii. Că ministerul educaţiei nu se opune…

  7. #12

    Iti dai seama cum au ei treaba, toata ziua si cum dau mailuri la Radio Romania Actualitati, primesc un raspuns, pe care il integrezeaza in raspunsul catre solicitant. SI PLM. ATAT. Nu se intampla nimic! Robotei! La ce puscarie sa gandim putin?
    Oare are vreun sens plangerea facuta de omu` asta? Oare de ce a facut-o? Hai sa gandesc un pic… Nu e oare stupid ca se baga pe gat asa ceva?

  8. Ce-i mai ..ute si pe unii grija!La acel monstru arhaic de radio sunt multe alte chestii mult mai deranjante de schimbat.
    Observ de ceva timp cum pe multe bloguri multi isi striga ateismul. Nu am nici o problema ca se declara atei si impotriva bisericii doar ca devin plictisitori ,in sensul ca te inteleg ca esti anti biserica si anti popi dar altceva ce mai ai de spus? Si eu sunt impotriva bisericii institutionalizate si politizate si impotriva studiului religiei in scoli (educatia religioasa e treaba strict a familiei).Din pacate ceea ce ne mai tine in frau in societatea noastra e religia .

  9. Nu-i mai bine la musulmani, acolo unde esti impuscat direct de nu-ti place Coranul, adica nu mai esti obligat sa asculti nimic.

    • bine ca ne luminezi tu cum e la musulmani, banuiesc ca ai vazut ceva filme artistice, sau?

    • Hai mai Mitica… chiar asa e la musulmani? Da un link ceva, ca parca nu imi vine a crede! Si apropos, nu un link de la sauditi, ca aia sunt cu capu’, nimeni nu ii ia inseama.

  10. raspunsul celor de la DNA este unul plicticos, insa foarte bine argumentat.
    mai interesant ar fi fost de citit sesizarea formulata de Razvan T Coloja catre DNA…:-)

  11. Concluzia de la inceputul articolului mi se pare fortata. N-am gasit nicio referire la convingerile politice si sociale ale reclamantului in textul trimis de CNA.

    Iti inteleg punctul de vedere referitor la indoctrinarea religioasa, dar uite ca dupa atatia ani de scoala si ore de religie nici eu, nici colegii mei nu pupa sutane pe unde apuca.

    Raman la parerea ca moralitatea si iubirea (valori profund promovate de crestinism) se invata in sanul familiei, in primii 7 ani.

  12. #20

    Eu am Radio Romania Actualitati/Cultural in playlist si le ascult destul de des. De fapt cu RRC ma si trezesc in fiecare dimineata. Si daca din tot rahatul care musteste in posturile de radio romanesti voua va pute cel mai rau Romania Actualitati, nu sunteti cu nimic mai rasariti decat educatoarea din Anglia, de care povestea titularul acestui blog saptamana trecuta.
    Mai bine v-ati inchide gurile de catze si ati lasa sa-si dea cu parere despre calitatea unui post de radio DOAR cei care ASCULTA in mod FRECVENT acel post de radio.
    Pana la urma in ce directie bate vantul ala? Suntem rasisti + pe buna dreptate sustinem o mandrie decenta asupra culorii pielii noastre, dar simultan i-am pune in lanturi pe altii asemenea acestora doar pentru ca indraznesc sa aiba o credinta, chiar una dintre cele mai permisive din lume?

    • #21

      Daca abonamentul la postul ala de radio ar fi optional… probabil ai avea dreptate si doar ascultatorii ar avea dreptul sa comenteze programul. Dat fiind ca suntem obligati sa platim abonamentul, atunci cred ca putem emite cu totii pretentii asupra programului.

    • #22

      cat timp platesc fortat abonament la mizeria aia, pot sa imi dau cu parerea despre ce vrea pula mea. capisci?

    • #23

      Ok si daca majoritatea e de acord cu difuzarea, de ce trebuie majoritatea sa se conformeze minoritatii care nu e de acord?

    • #24

      @darius
      pe ce lume traiesti?

    • Daca iti arunci un pic ochiu prin ratinguri radio national, ai ramane surprins sa vezi cam cine ruleaza in top 5.

  13. #26

    Tineti-va bine, “frati intru credinta” ca inca n-ati vazut nimic! In Franta vor fi alegeri si principala tema de discutie a catindatilor e faptul ca 50% din vite si oil sunt “sacrificate” religios (aka halal si casher) desi respectivele comunitati religioase reprezinta sub 10% din populatia tarii. Pe romaneste: asteptati linistiti vremurile cand pt carnea din farfurie se va spune o rugaciune [insert religion here] la “sacrificiu” si un procent din pretul pe kg va fi taxa religioasa. Deja platiti abonament obligatoriu ca sa ascultati Tatal Nostru… vrei, nu vrei, bea Grigore aghiasma!

  14. offtopic, @razvan t coloja: cum stai cu noua carte?

  15. #29

    daca nu s-ar mai ruga atata romanii sa faca rost de bani de paine, ca de tigari au ce bine ar fi!

  16. #30

    Imi scapa partea din care ai tras tu concluzia ca daca nu esti deacord cu rugaciunea respectiva esti comunist. E vorba de optiunile religioase ale multimii si atata tot.

  17. Radioul ala mai exista? Eu credeam ca platim taxa, doar asa, ca da bine.Cum plm sa faca asta?

  18. Si optiunea mea de a nu mai plati taxa radio unde este?

    • #33

      nu este

    • Oricum ati da-o, ateii sunt in inferioritate. Va propun sa va faceti copii oameni de stiintza si veti vedea ca vor ajunge acolo unde vreti voi.

      Lasati prostimea sa fie sclavii vostri si ai lor!

  19. Sesizarea la CNA a fost trimisă acum o lună și ceva ca urmare a unei acțiuni similare întreprinse de niște creștini binevoitori care s-au simțit lezați de o colindă intonată într-o reclamă TV. Ceea ce mi s-a părut absurd. Dacă 30 de creștini pot interzice o reclamă pe motive religioase, atunci de ce un ateu nu ar putea interzice 60 de secunde de emisie într-o țară care se declară a fi seculară?
    Sesizarea respectivă nu am trimis-o numai eu. Au mai trimis-o încă minim 20 de persoane de pe grupul ”Atei & Agnostici Romani” de pe Facebook (cei de care știu eu). Știam ce răspuns vom primi, ne bazam pe el. Nu speram să schimbăm lumea.
    Cum destulă lume a înregistrat greșit gestul meu (din ceea ce citesc mai sus prin comentarii), cred că e nevoie să ofer niște lămuriri:
    1. Problema nu ține atât de ”vai, dar ce te deranjează pe tine ce cântă radioul la 5 dimineața?” cât de ”dacă 30 de fețe bisericești trag o bășină, CNA se culcă pe burtă”.
    2. Problema nu e că cererea mea și a altor zeci de persoane a fost refuzată, problema e că o cerere similară a fost admisă cu tam-tam atunci când reclamanții făceau parte din cleric. Partea bună e că acum există un precedent: trebuie să fii religios ca CNA-ul să te bage în seamă, indiferent cât de absurdă ți-ar fi doleanța. Pentru că ȘI mai absurd decât a interzice Tatăl Nostru la un post radio mi se pare să interzici o reclamă RomTelecom care se folosește RESPECTUOS de o colindă asupra căreia Biserica nu are drept de copyright.
    Cam asta era ideea cu sesizarea.

    • Idea este ca “normalitatea” nu este masurabila obiectiv, ci este definita de o majoritate. Cand un grup care reprezinta o majoritate, face plangere la CNA, care este o institutie care are ca si scop declarat apararea “normalitatii” este firesc ca sesizarea lor sa aiba o importanta sau o greutate mai mare decat cea pe care o face un grup care reprezinta o minoritate.
      Prin urmare este mai putin relevant despre ce este vorba intr-o sesizare, si mai important cine o face. Din pacate, daca privim din perspectiva celor care reprezinta o minoritate si din fericire daca privim din perspectiva majoritatii….

  20. #37

    tare as vrea sa vad pupatori de cadavre mistice dand limbi la obiectul existentei lor religioase, preferabil un membru mumificat sau 2

  21. CNA preferă să dea ascultare ăstora. Urmăriți clipul că e de azi. Și merită.

  22. mie mi se pare ca faza cu “intrerupta in perioada comunista” pune punctul pe i referitor la situatia fanatico-religioasa din Romania. Oprimati pre-89, oamenii supraliciteaza acum. Inclusiv parintii mei, in special acum cativa ani, aveau un fel de rasuflare usurata la faze banale gen “putem spune mos craciun, nu mos gerila” etc.

  23. #40

    Du-te, frate, du-te si emigreaza tu intr-un orasel frumos, din alta tara civilizata, cum va place voua sa numiti tarile vest-europene. Zi-mi dupa cum e cu religia, cand te-or fute aia cu sectele lor de dubiosi, ca e la aia, cum e la noi, in orasele mici, cu politica. Daca nu esti cu ei, esti impotriva.

    • Cred ca ar fi cazul sa nu vorbesti pe gratis. De unde ai auzit tu ca te freaca la cap cu sectele lor de dubiosi? Asa ti-a spus popa la biserica?

    • #42

      de la persoane care traiesc prin partile alea

  24. Rugaciunea aceea , Tatal nostru, ii spusa la RRA, RESPECTUOS. Intr-o democratie, hotareste majoritatea si nu sunt avocatul nimanui dar ati amestecat… situatiile, logicile si argumentele.
    Iar de Sarbatori, daca o institutie nu crede ca este in spiritul sarbatorilor o reclama comerciala, explica de ce. Sau poate sa fi fost explicata situatia la vremea respectiva, (treaba RomTelecomului si ambasadorilor lui…)

    • #44

      joyflint » cand eu platesc fortat taxa radio, nu mai discutam de democratie.

    • Care democratie ? Cand statul imi ia impozite ca sa platesca salarii la popi ?

    • #46

      Băieţi, DEMOCRAŢIE asta înseamnă- DICTATURA MAJORITĂŢII ! Aşa că ciocu mic şi joc de glezne :)) Biserica are cea mai mare putere in România. Băsescu e un pigmeu în comparaţie cu Biserica .

    • #47

      bai, voi aveti nevoie de un reality-check din ala cu privire la lumea occidentala in care traiti(da, suntem occidentali, chiar daca suntem saraci si corupti).majoritatea hotaraste intr-o democratie doar la vot. in restul problemelor, minoritatile sunt tratate preferential.

    • #48

      @arhi: tu care platesti fortat abonament la RRA poti sa-ti dai cu parerea dar la fel de fortat plateste si tanti din nushce sat uitat de lume si deci si ea are dreptul sa-si dea cu parerea. Tu nu vrei tatal nostru, ea il vrea. Ce ar trebui sa faca radioul in legatura cu difuzarea programului in cauza? Ce ar trebui sa faca CNA-ul?

  25. Aceasta-i alta treaba, Arhi. Propunem eliminarea taxei ? Nu am nimic impotriva… Dar nu va promova, este plin de aparate de radio, in telefoane. Parerea mea.
    Dar putem sa cerem. ii democratie… Hotaraste majoritatea.

    • #50

      joyflint » prietene, bati campii intr-un mod infiorator. aia e o societate comerciala, nu o democratie si e condusa de un director general si un consiliu director, nu de agarici care voteaza la 4 ani.

  26. Ii un consiliu care reglementeaza, acolo pot sa ceara toti si eu si tu si toti care vor, democratia nu este condusa de un director general si un consiliu director 🙂

  27. Dumi, eu știu că tu nu înțelegi, dar tocmai de aceea am explicat mai sus în comentarii ce și cum. Pentru cei ca tine.

  28. Unde dai si unde crapa.

  29. #54

    Arhi e doar invidios. Dacă mâine i-ar propune să-l facă Patriarh, nu cred că ar refuza. Şi nici unul dintre noi :))

  30. #55

    arhi, cred ca tu amesteci in mod intentionat democratia cu anarhia.

    si in tari precum statele unite sau anglia, tari cu o traditie democratica mult mai veche si mai solida decat romania, se percep taxe de la rezindenti – cetateni sau nu – unele dintre taxe fiind de-a dreptul absurde, si apoi ce se face din acele taxe se reduce exact la ceea ce doreste guvernarea momentului. sunt convins ca in tarile amintite exista minoritati care s-au opus razboaielor din serbia, irak, afganistan sau libia, si totusi, guvernele in cauza , alese democratic, au ignorat aceste puncte de vedere si au mers mai departe cu razboiul si cheltuielie aiurea…
    nu cred ca sarbul stabilit in sua a platit cu draga inima taxe, ca apoi din banii aia sa i se bombardeze parintii si fratii ramasi la belgrad, ci mai degraba a fost fortat, sub amenintarea inchisorii.

    si totusi, asa e in democratie – nu ca as fi un mare fan al democratiei…

  31. #56

    da’, ce sa asculte, cacatu de kiss fm?

  32. #57

    Sincer prefer sa nu imi dau cu parerea ca sa nu tulbur apele si mai tare pe aici dar un lucru stiu sigur: taxa radio NU mai este obligatorie, deci nu vad de ce atata tam-tam, nu iti place nu platesti, deci nu asculti.

  33. #58

    @Bianca – taxa este in vigoare O VEZI pe factura E_ON Energie!

    @Arhi – mulți habotnici ai pe-aici…!

    @Răzvan T. Coloja – Felicitări pentru sesizarea făcută! Deși, cu finalul așteptat – e totuși un „semnal”… Cât despre așa zisa democrație de pe la noi – mai bine mă abțin. Ca să nu mai vorbim și de acea ”majoritate”… Mare-i grădina…

  34. #59

    Of, Arhi m-am luminat când am citit ultimul rând de sub caseta de comentarii și voi comenta cu grijă
    după acest indemn: ”Nu uita că sunt şi copii aici, încearcă să fii decent.”

    Cu excepția ta și a lui R. T. Coloja – anunță-mă când intra (și) majorii pe-aici!

  35. #60

    @Moshu din Iasi – Sa stii ca nu vorbesc prostii, anul tecut mi-am reinnoit contrctul la electrica si am fost intrebata daca detin aparat radio, am spus nu deci nu platesc.

  36. #61

    @Moshu din Iasi – referitor la cel de-al doilea comentariu al tau, din punctul meu de vedere tu esti “copilul”, atata timp cat nu accepti ca cineva sa isi exprime punctul de vedere iar tu detii adevarul absolut (in capul tau evident). La fel ca tine fiecare avem dreptul sa avem o opinie chiar daca nu suntem de acord cu arhi sau cu tine. Daca cineva nu te aproba nu inseamna ca e neparat copil sau prost.

    • #62

      O, ba da!!! Doamne-fereste sa nu fii de acord cu parerea unuia, automat esti prost, retard; cand cineva iti zice ca esti copil, e deja gingasie. Ceea ce e cel mai amuzant e ca oamenii astia nu au niciun argument decat ca “e evident” sau ca “trebuie sa fii prost sa nu-ti dai seama ca e asa”:)). De asemenea, foarte multi invoca ratiunea. E rational, e logic sa gandesti ca mine. Bun, nene, inteleg ca e rational sa am aceeasi parere ca dumneata, dar pana atunci nu mai scrie vre-o, bunic-o, vi cu mine? Ca nu pot sa am incredere in logica unuia care nu stie gramatica de clasa a doua 😀

  37. #63

    Din constitutia rromaniei:

    ARTICOLUL 82: Validarea mandatului şi depunerea jurământului
    (1) (…)
    (2) Candidatul a cărui alegere a fost validată depune în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, următorul jurământ: “Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”.

    Acelasi juramant e si pentru premier, ministrii si restul care depun juramant in Parlament, parlament in care troneaza, evident, o cruce! Printr-un astfel de juramant mie imi este clar ca doar crestinii au acces la functii publice in rahatul asta de tara.

    • #64

      juramintul ca notiune nu are credibilitate decit daca cel care jura cit si martorii cred intr-un zeu care sa vegheze respectarea juramintului, pentru ca oamenii nu pot face asta decit in limite foarte mici. asta e rostul juramintului. altfel, s-ar numi angajament si ar avea o problema de perceptie – nu e nimeni care sa verifice respectarea angajamentului.

  38. #65

    Din constitutia rromaniei:

    ARTICOLUL 82: Validarea mandatului şi depunerea jurământului
    (1) (…)
    (2) Candidatul a cărui alegere a fost validată depune în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, următorul jurământ: “Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”.

    Acelasi juramant e si pentru premier, ministrii si restul care depun juramant in Parlament, parlament in care troneaza, evident, o cruce! Printr-un astfel de juramant mie imi este clar ca doar crestinii au acces la functii publice in rahatul asta de tara.

  39. #66

    Bianca – fata lu’ Moshu, nu sunt împotriva unor opinii ci împotriva unor exprimari – unele fără un sens, o logică… De-aia am zis că voi comenta cu grijă – că sunt pe-aici vreo câțiva pudibonzi colerici.
    Iar mie îmi plac discuțiile în contradictoriu dar, nu acelea bazate doar pe sentiment și rațiune ioc! Sper că vei interpreta corect acum.

  40. #67

    @gicu – Gicule si ATEUL de Ion Iliescu a jurat de vreo 3-4 ori – deci, care-i schepsisul?!? Și să nu-mi spui că e sindurul ATEU din Parlament!

    • #68

      schepsisul e ca nu au ce sa caute prietenii imaginari in Parlament. Un ateu care se respecta n-o sa-ti depuna niciodata un asemenea juramant. Iliescu isi facea si cruce ca sa nu-si dezamageasca babele votante, dar despre curve sa vorbim totusi intr-un episod urmator.

  41. Au fost mai mult de 30 de sesizări pe subiectul ăsta.
    CNA-ul însă e o instituție care pupă-n cur BOR la fel cum BOR îi pupă-n cur cu audiențe și popi gratis când vor la tembelizor.
    Numai la sugestia mea au fost 19 oameni care au sesizat CNA pe subiectul ăsta. Sunt convins că la sugestia plasată pe blogul ăsta au fost mai mult de 11 oameni care au dat curs invitației – deci e clar c-au fost mai mult de 30 de sesizări.

    Acum urmează să vedem dacă putem acționa în instanță CNA.

  42. Si in instanta, despre ce ar fi vorba ?

  43. Dumi, Coloja este multe, sau sint multi, nu stiu cum e mai bine zis, dar sigur nu e prost… 🙂

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam