Având in vedere ca e o tonă de legaleza acolo, daca exista vreunii care sa o inteleaga si sa ne explice, ar fi minunat.

Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploiești își motivează sentința controversată prin care a anulat decizia CCR privind alegerile din 24 noiembrie prin faptul că judecătorii Curții Constituționale ar fi interpretat ”în mod abuziv” legea atunci când s-au sesizat din oficiu, conform motivării intrate în posesia G4Media.

”Curtea Constituţională a interpretat în mod abuziv atribuţia prevăzută de art. 146 lit f) din Constituţie, sesizându-se din oficiu, deşi art. 10 din Legea nr. 47/1992 prevede expres că sesizarea trebuie făcută în scris şi motivat” (pag. 14).
Judecătorul mai spune că CCR a încălcat termenul până la care ar fi putut fi pusă în discuţie posibilitatea anulării alegerilor și amintește că CCR a validat inițial alegerile prezidențiale din 24 noiembrie.

Alexandru Vasile mai spune că prin anularea integrală a întregului proces electoral, ”cetăţenii au fost lipsiţi de posibilitatea de a-şi alege candidaţii preferaţi” pentru ocuparea funcţiei de preşedinte al României.

Magistratul din Ploiești mai susține că cererea de anulare a alegerilor se poate formula în termen de cel mult 3 zile de la închiderea votării, iar ”soluționarea cererii de către Curtea Constituțională se face până la data prevăzută de lege pentru aducerea la cunoștința publică a rezultatului alegerilor”.

Alexandru Vasile mai susține că CCR și-a încălcat propria decizie de validare inițială a alegerilor și că nu a așteptat încheierea votării, dat fiind faptul că turul II începuse (în diaspora, n.red.), dar și că nu există o cerere de anulare a alegerilor:

”Or, în prezenta cauză, pe lângă faptul că nu a existat o cerere de anulare a alegerilor cum prevăd dispoziţiile menţionate, anularea procesului electoral a fost dispusă de Curtea Constituţională după ce procesul de votare pentru turul II începuse, fără a aştepta închiderea votării şi cu încălcarea propriei hotărâri anterioare nr. 31 din 2 decembrie 2024, prin care au fost validate rezultatele primului tur de scrutin, criticile de nelegalitate formulate de reclamantă, în cadrul acestui motiv de nelegalitate, fiind întemeiate”.
Judecătorul mai spune că CCR era obligată să îşi respecte propria hotărâre anterioară, prin care validase primul tur de scrutin, astfel că, prin anularea în întregime a procesului electoral, ”se aduce atingere principiului securității raporturilor juridice, care este implicit în toate articolele Convenţiei europene a drepturilor omului şi care a fost consacrat în jurisprudenţa C.E.D.O”.

Alexandru Vasile mai susține în motivare că ”dovezile de fraudă, evident, trebuie să aibă legătură cu procedura electorală, spre exemplu: buletine de vot false, vot multiplu, turism electoral etc., unită cu frauda la stabilirea rezultatelor, de exemplu: procese-verbale false, calcule matematice greşite, erori ale infrastructurii digitale etc.

”(…) Conform prevederilor art. 52 alin. (1) din legea menţionată, „(1) Curtea Constituțională anulează alegerile în cazul în care votarea și stabilirea rezultatelor au avut loc prin fraudă de natură să modifice atribuirea mandatului sau, după caz, ordinea candidaților care pot participa la al doilea tur de scrutin. În această situație Curtea va dispune repetarea turului de scrutin în a doua duminică de la data anulării alegerilor”. Or, în prezenta cauză, pretinsele fraude reţinute în motivarea hotărârii contestate, fără a fi dovedite în mod corespunzător, nu vizează cerinţa prevăzută de lege, respectiv votarea şi stabilirea rezultatelor de natură a modifica atribuirea mandatului sau ordinea candidaţilor, ci o etapă anterioară procesului de votare, respectiv etapa derulării campaniei electorale anterioare votului propriu zis, vizând modalitatea de informare a alegătorilor prin intermediul social-media, respectiv finanţarea campaniei electorale, aspecte care nu intră sub incidenţa textului de lege indicat”.
știre în curs de actualizare

Consultă motivarea integrală aici.
Alte extrase din motivarea judecătorului Alexandru Vasile

Un prim motiv de nelegalitate, circumscris cerinţei privind cazul bine justificat, invocat de reclamantă, se referă la faptul că pârâta Curtea Constituţională a interpretat în mod abuziv atribuţia prevăzută de art. 146 lit f) din Constituţie, sesizându-se din oficiu, deşi art. 10 din Legea nr. 47/1992 prevede expres că sesizarea trebuie făcută în scris şi motivat.
Curtea constată că, prin cererea de chemare în judecată, un prim motiv de nelegalitate invocat de reclamantă, se referă la faptul că, la emiterea Hotărârii nr. 32 din 6 decembrie 2024, Curtea Constituţională a comis un exces de putere, aşa cum este definit de art. 2 alin. (1) lit n) din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004. Arată că, prin actul administrativ normativ contestat, Curtea Constituţională a interpretat în mod abuziv atribuţia prevăzută de art.146 lit f) din Constituţie, aceea de a veghea la respectarea procedurii pentru alegerea preşedintelui României, anulând, printr-o autosesizare arbitrară întregul proces democratic de alegere a Preşedintelui României.
Un alt motiv de nelegalitate invocat de reclamantă se referă la faptul că actul administrativ normativ contestat a fost emis cu încălcarea termenului până la care ar fi putut fi pusă în discuţie posibilitatea anulării alegerilor, după ce anterior validase, prin Hotărârea nr. 31 din 2 decembrie 2024 turul I şi rezultatele acestui tur.
Având în vedere principiul ierarhiei actelor normative reglementat prin aceste prevederi, Curtea reţine că, deşi conform dispoziţiilor art. 11 alin. (3) teza a doua din Legea nr. 47/1992 „Deciziile și hotărârile Curții Constituționale sunt general obligatorii și au putere numai pentru viitor.”, caracterul general obligatoriu nu poate fi atribuit şi hotărârilor Curţii Constituţionale, astfel că prevalează dispoziţiile din Legea fundamentală mai sus menţionate, care atribuie caracter general obligatoriu doar deciziilor Curţii Constituţionale, nu şi hotărârilor emise de instanţa de contencios constituţional.
În prezenta cauză, Curtea reţine că Hotărârea Curţii Constituţionale nr. 32 din 6 decembrie 2024 a fost emisă pentru organizarea executării Legii nr. 370/2004 pentru alegerea Președintelui României, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 650 din 12 septembrie 2011, cu modificările şi completările ulterioare, astfel că aceasta reprezintă un act administrativ cu caracter normativ.
În prezenta cauză, Hotărârea Curţii Constituţionale nr. 32 din 6 decembrie 2024, chiar dacă are o perioadă limitată de aplicare, vizând doar anularea procesului electoral cu privire la alegerea Președintelui României din anul 2024, aceasta nu are un destinatar identificat de la început, ci priveşte anularea procesului electoral cu caracter general, în privinţa tuturor persoanelor implicate în calitate de candidaţi sau alegători.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Via OSINT RO
Loading RSS Feed

19 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Este simplu de explicat. Traducere motivare: “pentru că asa vrem noi si pentru că putem”.

    9
  2. #2

    #turudoinapoi

    3
  3. #5

    Si judecatorii sunt o specie aparte,o casta aparent intangibila,dar altfel foarte partizana si divizata unei anumite cauze sau unui sistem…in general indiferent de vremuri,traiesc relativ bine,au un statut ce ii tine departe de pulime si le deschide toate usile.
    Lasand la o parte oportunistii care au urmat traseul facultati private ,avocatura,si apoi intrare in sistem,judecatorii originali,cei cu institutul absolvit sunt impartiti in dacopati,multi atinsi de obscurantism religios(ii ajuta la motivari…asa a vrut Dumnezeu),multi admiratori ai dictaturilor,si foarte multi cu diverse simpatii si conexiuni prin partide.
    Acum nu cred ca e intamplator ca la Ploiesti a mai fost o tentativa de revolutie,iar nea judecatorul a fost mult timp in cercurile puterii…deci e o servita planuita mai demult…cred ca scopul e sa mai agite apele,sa duca in derizoriu si mai mult ideea de alegeri libere,sau sa ii dea un imbold lui Simion…care este singurul sustinator al ideei de Calin Georgescu.
    Motivarea e scrisa in limba de lemn ce o inteleg viitorii tineri detinatori de pensii speciale…sau poate si legea discutata in parlament e o cauza.

    11
  4. #6

    Asta e o lupta intre judecatori, sa se vada care e mai destept, probabil din razbunare ca se mareste varsta de pensionare. Decizia CCR a fost la limita si fortata asa cum decizia judecatorului de acum este exagerata. In termeni legali, toti au dreptate, pt ca legea e prost scrisa. La fel si Constitutia!

    5
  5. #7

    Stimabilul judecator este fan Madalin Ionescu deci asta spune tot despre decizia lui.

    1
    • #8

      Judecând logic, efectiv fiecare punct de acolo este adevarat.

      8
    • #9

      are si analiza pe exceptii, cum ar fi competenta instantei?

      1
  6. #10

    Cata legaleza știu eu, dar omul ăla are dreptate. CCR a validat turul 1 și a anulat alegerile după ce a început turul 2. Normal ca trebuiau sa anuleze alegerile, dar au facut-o pe principiul ca asa vor mușchii lor. Nu aveau probe solide, nu ca nu exista probe, da la acel moment erau doar niște presupuneri. E ca și cum ai condamna pe cineva și apoi te apuci de adunat probe. S-au pisat pe democrație, legi și tot ce mai e. Poate peste ani vor apărea dovezi, cu implicarea rusiei și vor fi considerați eroi. Și au creat și un precedent destul de periculos. Ce ii oprește sa intervină și în alte chestii? Ca sunt CCR și ce zic e litera de lege. Când am văzut prima data știrea am crezut ca judecătorul ala e un nebun, dar citind motivarea, am zis ca, stai ca omul are dreptate. Toate instituțiile statului, care trebuiau sa vegheze democrația, au dormit sau i-a durut în pl. Probabil au crezut ca nu va obține multe voturi și nu vor trebui sa muncească. Dar au fost luați prin surprindere de numărul de voturi și s-au apucat de treaba în ceasul al 12 lea. Oricum justiția în România e o gluma proasta.

    15
    • #11

      Eu stiu asa, oricine sufla in curul rusilor sau dimpotriva le suge cucul poate sa gasesca orice argument pentru orice imbecilitate. Daca hotul imi intra in casa si-l vad ma subtirel nu inseamna ca eu trebuie sa-i dau in cap cu un burete in loc de un ciomag pentru ca ar fi lipsit de fairplay. Nu am nici o jena sa accept orice metoda fara scrupule socoate statul ca este necesara pentru a nu ajunge ca Belarus Kargastan sau alt -Stan sovietic.

      5
    • #12

      Ah da, democratia in viziunea romanului, când încalcă regulile pentru principiile mele, atunci ok, când încalcă pentru a-i lor nu. Au muit-o pe Sosoaca, toți striga în cor “yeyyy”, îl muiesc pe Nicușor acum toți sunt “huooo”. E vorba de faptul ca instituțiile care ar fi trebuit să vegheze alegerile au eșuat lamentabil. Pe sosoaca au eliminat-o ca avea comportamente antidemocratice, dar pe Georgescu nu l-au văzut? Faptul ca nu a apărut pe la TV și nu era asa cunoscut nu înseamnă că nu existau pe net o grămadă de materiale video cu aberațiile lui. Alegerile trebuiau anulate înainte de a le porni. Când s-a încheiat campania electorala iar omul a declarat 0 cheltuieli, dar era în trendingul mondial, nu s-a întrebat nimeni cine e asta și cum a ajuns viral pe tiktok? Ah, erau siguri sau sperau ca va ajunge ciuca sau ciolacu în turul 2 cu el sau Simion și vor câștiga alegerile la pas? Nu le-a ieșit combinația și au zis ca trebuie sa mai bage o fisa. Realist vorbind, probabil dacă nu se anula turul 2, câștiga Lasconi. Oricâți imbecili ar fi in tara asta, tot nu ar fi câștigat Georgescu.

      2
    • #13

      „Realist vorbind, probabil dacă nu se anula turul 2, câștiga Lasconi. Oricâți imbecili ar fi in tara asta, tot nu ar fi câștigat Georgescu.”

      Recomand o ieșire din bulă. La câți retardați și idioți am întâlnit după turul unu, pe principiul, „dacă fac măcar un descreierat fan CG să stea acasă, e mai mare câștig decât să-mi bat gura pe net”, știind câta prostimea este pe la noi și tot am rămas un pic dezgustat de febra CG-11. Lasconi ar fi câștigat, poate, pe model „Iliescu-Vadim” dacă era bărbat. Ca femeie, ușor apropiată de bancurile cu blonde? Nu. Au auzit opinii de genul „mai bine votez un țigan decât să ne conducă o femeie” (da, ăsta-i nivelul. Și mai facem mișto de moldovenii de peste Prut). Realist vorbind, acum degustam industria calului. Și nu-i timpul pierdut încă.

      2
  7. #14

    Ce inteleg eu din motivare, subiectiv, foarte pe scurt si in limita priceperii:
    1. CC n-a avut “dosar cu sina”
    2. nu conteaza ca dupa validarea turului I s-au mai aflat si intamplat chestii, CC trebuia sa isi respecte prima hotarare de validare pentru ca punctul 1
    3. Dl judecator foloseste la modul general termenul frauda dand in mod intentionat doar exemple de frauda la vot, ori frauda electorala vizeaza mai multe aspecte ale intregului proces

    Pare ca protestele din 2017 nu au fost cele mai eficiente deoarece se vad clar urme de laba pe justitie.

    3
  8. #15

    Decizia CCR din decembrie e greșită, competența sancționării neregulilor din campanie apartinand birourilor electorale și instanțelor judecătorești. Dar greșită cum e nu are cale de atac în legislația noastră.
    Circul mi se pare inutil juridic câtă vreme și BEC a dat o hotărâre de anularea alegerilor iar contestația împotriva ei s-a respins. Însă tevatura e utilă electoral descurajand prezența la vot pentru că “ăștia își bat joc de noi” și trezind sentimente de revoltă în special în cetățenii suveranisti.
    Judecătorul din Ploiești va fi exclus din magistratură, adio pensie specială și am un feeling că hotărârea nu e doar consecința simpatiilor suveraniste.

    3
    • #16

      as paria ca pana la urma va lua speciala, ca doar nu a facut nefacuta de capul lui.

      3
  9. #18

    A fost anulata acea mizerie de hotararea de la Ploiesti data de un fan infocat a lui Georgescu.Sper sa faca si putina inchisoare.

  10. #19

    Este un sumar al tuturor argumentelor impotriva anularii alegerilor de catre CC. argumente pe procedura (nu s-au respectat termene, etc) dar si pe fond (nu a fost frauda). Apoi la final se rastoarna ordinea si ierarhia hotararilor judecatoresti si orice reguli despre competenta, considerand hotararea CC ca orice act administrativ (ca orice o decizie a unei institutii publice cum ar fi o banala autorizatie de construire) care poate fi anulat si suspendat de o instanta obisnuita. Este evident ca nu exista niciun fundament in drept pt o astfel de hotarare care incalca toate regulile de procedura si competenta posibile (a se vedea cat de slab e argumentata competenta instantei). Un alt exemplu: un avocat si profesor la Fac de Drept si membru AUR sustinea la momentul anularii alegerilor cand s-a depus actiune la ICCJ impotriva deciziei CC ca ‘e doar o problema de competenta’. O mica mare imensa problema de competenta pe care orice student la drept de anul 1 o poate vedea. se folosesc instantele pt inflamarea spiritelor si pt a se da falsa speranta unui grup vulnerabil de alegatori fara cunostinte de drept.

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.