De fapt, la tine în Banat e plin de analfabeți care nu știu să vorbească românește, pentru că le e lene și nu îi duce capul.
Aia e la tine în Banat.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

101 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Buaaaaaai!
    Parca altii nu au regionalismele lor!
    Cel mai mult imi place…”tron”!
    Si-a luat bunica-mea tron!
    Cred ca mai siderat ca atunci nu am fost!
    In fine,sunt din Banat!
    Buaaaaaai!

  2. Uite, pentru că ești acid cu bănățenii, de-aia te-au… Banat pe facebook!

    Mulțumesc, voi mai avea spectacole până la finalul săptămânii.

  3. #7

    Word!!

  4. #8

    Oh, cu cata patima am dat click pe notificarea din aplicatie sa vad articolul.
    Revenind, am stat 6 ani in Timisoara. Nu vrei sa stii ce meciuri am avut cu unii pe subiectul asta. Si tot eu eram “taran venit din Oltenia”.
    Aici te judeca dupa felul cum vorbesti. Intotdeauna mi-am vazut de treaba mea si nu am deranjat pe nimeni. Insa destul de des auzeam oameni spunand ca le e dor de Austro-Ungaria.
    Oricum infrastructura rutiera e probabil de pe vremea Austro-Ungariei… altfel nu imi explic miile de cratere din oras, portiuni de bulevarde mari (Liviu Rebreanu, Calea Sagului, Calea Torontalului, Calea Aradului, Calea Lugojului) plus multe din strazile adiacente. Daaaar, au fantezii cu fantani arteziene, si probabil mai au putin si pun semafoare la fiecare colt de strada. Iar traficul e acelasi.
    Fritzulici de la primarie e ocupat am inteles cu porumbeii din centru, cu animalele de companie si ce o mai avea el prin cap. In rest, tramvaiele sunt tot alea din anii 80 de la nemti… noroc cu cele cateva bucati de la Astra Arad, dar tot pe sasiul vechi sunt, doar cabina e noua. Sinele sunt vai de capul lor, mai ales pe strada Cetatii (linia 4, 7).

    Colac peste pupaza, probabil asteapta reintregirea imperiului Austro-Ungar ca sa se repare infrastructura.

    • #9

      am stat vreo 8 luni acolo, cele mai de iad luni, atatia incetinei pe metru patrat nu am vazut nicaieri.

    • #10

      Cu câți oameni de peste o sută de ani ai vorbit de le e dor de Austro-Ungaria?

    • #11

      Am locuit si eu pt o perioada in Timisoara si pot spune ca problema traficului e reala si da, traseul 7 si 4 al tramvaiului e criminal. In rest un oraș superb in care m-am simtit extraordinar. Am interactionat si cu autoritatile locale (administratia domeniului public, schimbari permise, universitate,etc) si pot spune ca au fost super. Nu neg cele spuse de ceilalti insa eu am amintiri placute din Timisoara si as reveni cu mare drag.

    • #12

      @Arhi: nu am mai adaugat si acest aspect, am crezut ca vine by default in context. Spectacol adevarat e cand ploua, zici ca isi pierd skill-ul de sofat.

      @Andrei Serbanescu: cu oameni de la 30 de ani in sus. Unii cu facultate si master. Pe unii care mai sunt nostalgici dupa comunism ii inteleg, ca au trait anii respectivi, desi sa fii nostalgic dupa un sistem totalitar si opresiv, e cam naspa. Dar pe altii de 30-40-50 de ani, ce sa inteleg cand ii auzi de Austro-Ungaria?

      @Tonys: Nu contest, dar daca vor sa fie “fruncea” asa cum tot auzi, poate ca ar trebui lasata “fala” deoparte si pus osul la treaba. Pus putina presiune pe autoritatile alea locale de care zici tu sa faca urmatoarele: asfaltat zonele intre blocuri, ca te simti ca in Baghdad cand intri in multe parcari; modernizata reteaua de transport in comun; reparatie capitala a drumurilor in special intrarile in oras dar si strazi precum Strada Pomiculturii, strada Timis, strada Stelelor etc; un sistem concret de monitorizare a traficului, nu semafoare in fiecare intersectie si sens giratoriu… sa mai continui? Nu de alta, dar vine capitala cultural europeana, si in afara de mesajele alea de pe asfalt ale unora si afisele de pe autobuzele RATT nu prea zici ca intri in capitala europeana a culturii… iar daca vrei ca oras sa dai exemplu de o buna gospodarire, pui osul la treaba… ca turistilor poate le mai scapa picioarele si prin alte zone… nu doar “pe centru, la o cafa”.

    • #13

      Ai stat 6 ani in Timișoara, intotdeauna ți-ai vazut de treaba ta și nu ai deranjat pe nimeni dar ai avut nu știu câte meciuri de inadaptat cu unii și cu alții; ceva nu iese la socoteală nană. Timișorenii or fi ei inceți dar iși văd in general de treaba lor, doar parveniți din aștia ca tine de la coada vacii simt nevoia sa semnalizeze la scurt timp dupa ce aterizează aici cât de kkt e orașul, oamenii și tot ce e aici in general și ce bine si fain e la muica acasă. Nu v-a chemat nimeni, de ce nu stati la voi acasă la Craiova cea frumoasă sau de unde plm ești. Nu mai gasești job de șef? Sunt prea mulți directori pe mp. la Craiova? In ăia 6 ani cât ai stat aici, ani in care presupun ca ai lucrat pe undeva, ți-ai făcut buletin sau flotant pe Timișoara ? Ca sa platești impozitele aici dacă tot reclami că sunt mii de gropi prin oras și nu iți convine nimic, nu la tine la sat de unde ai domiciliul.
      Cunosc olteni veniți aici (și nu numai) cu foarte mult bun simț, educație și respect față de comunitatea de aici in care au ajuns și s-au integrat perfect, la fel și ardeleni si moldoveni, unguri, etc. Tu nu faci parte dintre ei, ești doar un simplu inadaptat care refuză să iși abandoneze apucăturile de cercopitec. Ai plecat din oraș? Foarte bine, să vii inapoi cand te-oi chema eu.

      1
    • #14

      ahahahaha venetic:)))) cum urla taranul din tine. prima generație fără vaca în curte, unghii cu balega:)))

    • #15

      @Anton: probabil a uitat acum 18/19 ani cum recunoștea lumea moldovenii și oltenii… pantaloni de “trening” cu capse, maieu și pantofi sau șlapi! Misogini, habotnici și de o incultură crasă. Or fi fost și d’ăia cu școală da’ eu n-am întâlnit prin Arad.
      Poate erau toți în Timișoara!
      Nu voi putea înțelege niciodată comportamentul ăsta…am întâlnit specimene și-n Italia…te primește o comunitate, tu vii dintr-o zonă să-i spunem defavorizată și cu toate astea toți sunt inferiori că nu au gândiri asemeni ție? Că orașul, oamenii nu-s cum sunt cei de acasă?
      De asta i-am ignorat mereu. Impresii pe nimic. Că tramvaie, că plm… uitați-vă cum arată orașele de unde plecați de ce sunt așa și de ce după 30 de ani sunteți tot în ’89! Învățați istoria, ce a însemnat Austro-Ungaria pt dezvoltarea Ardealului apoi mergeți să dați din guriță. Pe înțelesul vostru… dacă nu erau ei eram ca voi.

    • #16

      @anton, hai sa te inteleg: tu nu spui ca omul nu are dreptate. Tu spui ca nu are dreptul sa spuna adevarul fiindca nu e “fruncea”. Pai…, cum isi permite ala care e din Craiova sa spuna ca nu sunteti voi miezu’ din pita lu’ Dumnezo? Si nici macar nu a platit…. Poi, cum sa-ti spun, dar dupa comentariul asta eu cred ca esti fruncea care loveste in buric.

    • #17

      @Aradean: v-a facut un rahat Austro-Ungaria.

      Orasele romanesti erau cele mai subdezvoltate din imperiu iar dupa 100 de ani de Romania sunt cele mai dezvoltate comparativ cu orasele echivalente din Croatia, Cehia, Slovacia .. chiar si Ungaria (in afara de Budapesta).
      Sunt investitii masive dirijate de Bucuresti in Ardeal si imprastiate pe toti cei 100+ ani dar voi stati prost cu matematica iar ungurii stau bine cu propaganda.

      Si absolut toata tara traieste incepand din 2000 pana acum maximul de dezvoltare din toata istoria milenara a poporului roman dar suntem prea chiori sa vedem si prea incrancenati sa ne bucuram.

      Cere si iti dau si cifre.

    • #18

      @Victor – Eu zic sa iesi din orice oras mare cam 20 de km si sa alegi un drum mai prost si sa opresti in prima localitate, S-ar putea sa descoperi o alta Romanie.

    • #19

      Victor: ” iar dupa 100 de ani de Romania sunt cele mai dezvoltate comparativ cu orasele echivalente din Croatia, Cehia, Slovacia .. chiar si Ungaria (in afara de Budapesta).”

      Mă omule, nuș’ cum să îți explic, da’ dacă Aradul arăta ca Szeged eram Dumnezei. Dacă aveam râuri navigabile, turism, educație ca ei…plm eram mai patriot decât tine. Eu îți spuneam de istorie…tu mi-ai demonstrat că ești pe lângă…că ești neumblat și că ești un fel de Simion mai mic. Aradul a fost ridicat de investițiile străine pe de o parte și restul din împrumuturi BERD, plătite din bugetul local. Iar acum din fonduri europene. De la București au venit firimituri… Vorbiți ampulea din Brăila, Craiova sau de unde sunteți da’ habar n-aveți de nimic.

      Apropo pe vremea când tu spui că eram vai de p..a noastră părinții lui Aurel Vlaicu analfabeți fiind și-au permis să-l trimită la facultate într-o capitală de Imperiu iar în Arad se construia filarmonica și majoritatea palatelor care există și acum. Le poți compara stimabile dacă ieși în lume.
      Apoi fracile meu, marea unire a adus la sapă de lemn atât Transilvania cât și Moldova. Că tot știi cifre caută să vezi cum se trăia în Moldova înainte și după Brătieni!
      Asta că pomeneai de Propagandă.

      Sunteți atât de slab informați în legătură cu istoria acestei nații încât orice flaușat comunist vă face să credeți că sunteți miezul.

    • #20

      Eu zic de cifre tu ma iei ca e mai frumos Szeged.

      Ma refeream la dezvoltare economica, PIB/locuitor, la mentinerea regiunii intr-o stare de subdezvoltare cat era in imperiu si de investitii peste media nationala de cand e parte din Romania.

      Ai mai jos 2 linkuri:
      1. Regional Income Dispersion and Market Potential in the Late. Nineteenth Century Habsburg Empire
      Pentru situatia provinciilor romanesti din Imperiul Habsburgic vezi aici, tabelul de la pagina 26 a documentului (pagina 28 a PDF), Regional GDP per Capita:
      eprints.lse.ac.uk/22311/1/WP106schulze.pdf

      2. appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui/show.do?query=BOOKMARK_DS-513634_QID_-53BD7261_UID_-3F171EB0&layout=TIME,C,X,0;GEO,L,Y,0;UNIT,L,Z,0;INDICATORS,C,Z,1;&zSelection=DS-513634INDICATORS,OBS_FLAG;DS-513634UNIT,PPS_HAB_EU27_2020;&rankName1=UNIT_1_2_-1_2&rankName2=INDICATORS_1_2_-1_2&rankName3=TIME_1_0_0_0&rankName4=GEO_1_2_0_1&sortC=ASC_-1_FIRST&rStp=&cStp=&rDCh=&cDCh=&rDM=true&cDM=true&footnes=false&empty=false&wai=false&time_mode=ROLLING&time_most_recent=true&lang=EN&cfo=%23%23%23%2C%23%23%23.%23%23%23

      Din linkul asta selecteaza doar tarile care erau parte din imperiu, la RO lasa doar regiunile din Ardeal si Banat si compara cu tabelul de la punctul anterior.

      Pentru a usura treaba, uite si o harta dar sunt comasate procentele, adica 67-80% au aceeasi culoare.

      Vezi acolo pe harta Banatul si Transilvania, o sa vezi ca stau mai bine decat jumatatea estica a Ungariei sau parti din Slovacia.

      In general in Estul Europei regiunile din vestul unei tari sunt cele mai dezvoltate. In imperiu provinciile romanesti erau la est, erau praf. Intrate in RO au devenit provinciile occidentale, aproape de miez (Germania, Franta), avantaj ele.
      Vezi cazul RSS Moldoveneasca, cand erau provincia occidentala a URSS aveau un nivel de trai bunicel comparativ cu Moldova noastra.

      Cand au intrat in RO, provinciile aveau PIB/capita mai mic decat avea regatul in total si semnificativ mai mic decat Bucurestiul. Asta cu Bucuresti a ramas la fel.
      Au fost valuri migratorii de zeci de mii de oameni anual dinspre imperiu spre Regat (varf in 1912 – 88000) , chiar veneau din patriotism, ii asuprea imparatul sau de ce veneau? Nu cumva pentru locuri de munca?
      Daca ii asuprea imparatul deja nu mai avem ce sa discutam, ar insemna ca v-au facut economie (dar de fapt nu) dar erau jigodii/marlani cu voi si lumea pleca din cauza asupririi.

      Acum, zici ca Aradul a fost ridicat pe investitii straine, pai cat era in imperiu de ce nu a fost asa? Cati decidenti din Arad care au adus acele investitii sunt aradeni, urmasi de vaza ai austriceilor? Si acum din fonduri europene .. adica politica statului roman nu are nicio treaba, sunteti voi aradenii si bruxelezii sau cum ati facut?

      Ma iei cu Aurel Vlaicu, ce exemplu ilogic e asta? Am zis eu ca nu exista macar o familie cu bani? Vorbeam de dezvoltarea regiunii, de numere mari, nu de o minoritate bogata. Au ajuns niste romani si deputati in parlamentul din Viena, ofiteri prin oastea imperiala, etc. dar asta nu inseamna ca o mana de cazuri valideaza ipoteza ta.

      La astea cu neumblatul si ne-iesitul din regat nu am ce sa raspund, te cobori aiurea la atac la persoana pentru ca ai doar aroganta si cifre ioc.

    • #21

      @Victor: nu știibce vorbești. Hai și cu cifrele, că de fost, nu ai fost prin Europa Centrală.

    • #22

      @Aradean

      Cu Moldova sunt de acord ca au patit o nedreptate, in mare parte pentru ca au pierdut capitala, din cauza lipsei de investitii dirijate de la centru … si pentru ca au devenit regiunea estica a unei tari din Estul Europei.

      In speta de fata vorbeam de teritoriile din imperiu, Moldova era deja unita cu Valahia din 1859, erau deja aproape 70 de ani, ce relevanta are?

      Vezi doar ultimii 15 ani, unde a bagat Romania cei mai multi bani in infrastructura (cu larga participare a politicienilor din vestul tarii). Nu in Moldova. Si nici in Oltenia, daca asta te preocupa.

      Chiar simti ca ati facut voi autostrazi cu banii investitorilor si cu fonduri europene prin Ardeal/Banat? Nici un leu nu a venit de la bugetul central? Nimic, nimiic?

      Ati reusit ceva in Banat, ati dat tarii un prim ministru care a crescut fara sa vrea implicarea unei intregi generatii in viata politica. Pentru asta va multumim, sa aveti grija de Grindeanu.

    • #23

      @Nimeni: de acord, iti propun sa faci la fel prin localitatile mai ferite de prin fostul imperiu, vei descoperi acelasi lucru.

    • #24

      eventual la Copsa Mare, langa Biertan, ca sa vezi ce inseamna saracia lucie

    • #26

      @Aradean: citeste si asta;
      ziare.com/economie/pib/101-ani-de-romania-mai-mult-decat-1000-de-ani-de-regate-si-imperii-1587703

      In special tabelul asta:
      tb.ziareromania.ro/marile-orase-romania-ungaria/0384d56153360755c3/535/0/1/85/marile-orase-romania-ungaria.jpg
      Oras / Populatie 1910 / Populatie 1919

      Szeged / 118000 / 170000
      Debrecen / 92000 / 208000

      Timisoara / 72000 / 331000
      Oradea / 64000 / 221000
      Arad / 63000 / 173000
      Cluj / 60000 / 323000.

      Citez din articol:

      “La 1910, cel mai dezvoltat oras din Transilvania si Banat, Timisoara, nu se afla printre primele 20 din imperiu, iar Clujul nu era printre primele 40.

      In cei 101 ani de administratie romaneasca, toate cele patru orase transilvanene din tabelul de mai sus au crescut puternic: Clujul a crescut de 5 ori, Oradea de aproape 4 ori, Aradul de peste 3 ori si Timisoara de aproape 5 ori. Trei din ele (mai putin Aradul) depasesc Debrecen-ul (al doilea oras maghiar astazi) ca populatie, economie, influenta, recunoastere internationala.

      Toate patru depasesc Szeged-ul din toate punctele de vedere. Nemaipunand la socoteala ca si Brasovul are aproape 300.000 locuitori (290.167, mai exact), crescand de 6 ori ca marime in ultima suta de ani. Clujul si Timisoara sunt astazi mari centre universitare si economice, indicatorul PIB/locuitor aici fiind depasit, in Ungaria, doar de capitala Budapesta. Oradea si Aradul au o putere economica similara Clujului si Timisoarei.

      In Transilvania si Banat, Romania a construit 8 aeroporturi (Cluj, Timisoara, Arad, Satu-Mare, Baia-Mare, Targu-Mures, Sibiu, Oradea). In toata Ungaria sunt 9 aeroporturi.”

    • #27

      @unsirb: esti tu sigur sigur de asta doar pentru ca nu sunt de acord cu smiorcaiala asta de “inainte era mai bine” si “austro-ungaria rullzzz”??

    • #28

      @Aradean: imi pare rau ca am intrat in discutie cu tine.
      Acum am vazut paragrafula asta scris de tine: “@Anton: probabil a uitat acum 18/19 ani cum recunoștea lumea moldovenii și oltenii… pantaloni de „trening” cu capse, maieu și pantofi sau șlapi! Misogini, habotnici și de o incultură crasă. Or fi fost și d’ăia cu școală da’ eu n-am întâlnit prin Arad.”

      Reusesti sa jignesti toti oamenii din doua regiuni dupa care ii acuzi tot pe ei de misoginism, incultura crasa etc.

      Nu esti doar arogant, esti un om mic, mic.

    • #29

      @victor: 1. încearcă să citești articolul la care s-au făcut comentarii. P’ormă învață ce e ăla sarcasm. Asta ca răspuns la ultimul comentariu.
      2. Aurel Vlaicu provinea dintr-o familie cu bani? He he he!
      3. Eu nu ți-am spus că înainte era mai bine ți-am spus de amprenta lăsată de un imperiu. Dar tu vrei neapărat să ai dreptate. Am 41 de ani bos…am trăit în Arad de când m-am născut da’ n-am văzut dezvoltarea de care vb decât după 2007. Din ’97 când m-am angajat până în 2 mii și ceva a fost o sărăcie de te futea soarele. Ca investiții pot să-ți enumăr vreo câteva arteziene și fabrici aduse la faliment.
      Dar tu știi in plm mai bine de dincolo de Carpați! Că tu ai cifre…
      Incredibil cât sunteți de căpoși.
      4. Moldova a pierdut tot. A pierdut Brăila, Galațiul și Iașiul care după unire au devenit umbre a ce erau înainte. Apoi au pierdut comunitatea evreiască… Măcelărită înaintea naziștilor de bravii românași care acum urlă a pagubă. Dar tu știi cifre. Nu mai bine înveți istoria reală a țării tale? Lasă Ardealul bos…are cine sa se îngrijească de el.

    • #30

      Si totusi de unde reiese de care parte a Carpatilor ma situez? Sau unde am locuit in cei 40 de ani de viata? Sau daca sunt macar in tara si nu cumva sunt sau am fost mult timp chiar intr-o alta tara din imperiu?

      Eu am vorbit doar de chestii clare din statistici, argumentul tau e ca eu nu am trecut batalioane romane carpatii?

      De acord ca doar dupa 2000 s-a schimbat semnificativ treaba in tara .. dar asta e in toata tara si mai pronuntat in vestul tarii. Vezi ce am zis in primul comentariu, romanii traiesc cea mai prospera perioada din istoria milenara dar nu isi dau seama. Se vede din PIB, de la 40 mld USD in 89, vreo 37 pana in 2000, am sarit la peste 200 mld imediat dupa 2000. Am pierdut un deceniu cand vecinii s-au miscat si TOT AVEM PIB/capita in REGIUNILE din fostul imperiu peste celelalte din Ungaria, Slovacia etc. (fara Budapesta si Austria).

      Tu in aia 41 de ani compari Aradul sub romani cu .. acelasi lucru, zici ca nu s-a schimbat .. eu iti arat cu cifre ca nu mai e fundatura unui imperiu ci chiar o zona mai dezvoltata fata de altele din RO si fata de altele din acelasi fost imperiu care in 1910 erau peste noi.

      Dupa care ii plangi pe moldoveni dar mai sus ii puneai langa olteni si te intrebai daca exista undeva oameni cu scoala din regiunile alea, ca tu ii recunosteai dupa trening.

      Inchei aici pentru ca tu nu ai treaba cu discutia pe dezvoltare si cifre, tu ai prins o idee si tii de ea cu dintii.

      Cam ca „white trash” la amerloci, praf dar in mintea lor macar sunt mai buni ca negrii (in versiunea ta olteni si moldoveni).

    • #31

      @aradean, ce-ti mai place sa calci in strachini!
      in legatura cu investitiile din bugetul romaniei, victor are dreptate, rezulta din bugetele anuale ca transilvania+banat au fost principalii beneficiari. sau poate crezi ca la atragerea de fonduri europene nu sunt necesare cofinantari?
      www.aradon.ro/aradon-stirile-judetului-arad/avem-banii-pentru-centura-si-pentru-drumul-expres-1313215/

      iar chestiile cu ce a pierdut moldova sunt hilar de ilogice!
      braila? esti toba la istorie!
      iar comparatiile te duc in ridicol:
      daca braila si galati zici ca au pierdut amandoua, care este discriminarea intre moldova si muntenia? poate faptul ca la galati s-au facut investitii mai mari in industrie si in crearea unui centru universitar?
      balmajeala cu evreii este si mai elucubranta: evreii din transilvania au avut o soarta mult mai rea decat cei din moldova, ”imperiul” a fost mai metodic.

    • #32

      Sunt sigur, doar să nu te smiorcai acum că nu s-au construit aeroporturi până în 1918. Sau că România are mai multe aeroporturi decât Ungaria – ar fi ciudat să fie invers, uitându-ne la populație și întindere.

      Cum era până la urmă, suntem mai dezvoltați decât Cehia și Croația, sau am rămas să ne comparăm doar cu estul Ungariei?

    • #33

      @Aradean:

      Iar ce faci in paragraful de mai jos e socant.
      Tu zici asa: “4. Moldova a pierdut tot. A pierdut Brăila, Galațiul și Iașiul care după unire au devenit umbre a ce erau înainte. Apoi au pierdut comunitatea evreiască… Măcelărită înaintea naziștilor de bravii românași care acum urlă a pagubă. Dar tu știi cifre. Nu mai bine înveți istoria reală a țării tale? Lasă Ardealul bos…are cine sa se îngrijească de el.”

      Sunt atat de multe fracturi logice amestecate cu arogante ca nu stiu de unde sa incep.
      Hai sa vedem.

      Partea cu localitatile slab dezvoltate am explicat-o mai sus.

      Dar partea cu evreii e socanta, cum reusesti sa faci o echivalenta intre nenorocirea care s-a intamplat atunci (cu largul concurs al autoritatilor romane si al populatiei, sute de mii de morti, vezi raportul comisiei Wiesel) si discutia noastra despre dezvoltarea economica a unor provincii pierdute de imperiu in favoarea Romaniei.

      Uite rezumatul executiv al raportului comisiei, pe presidency.ro, sa nu avem vorbe:
      old.presidency.ro/pdf/date_arhiva/6101_ro.pdf

      Si raportul complet aici:
      www.inshr-ew.ro/ro/files/Raport%20Final/Raport_final.pdf.pdf

      Nu inteleg cine zici tu ca e de vina pentru crimele facute atunci de romani. Doar partea de Regat? Pai e dupa primul razboi mondial, Romania e dodoloata, aveti reprezentanti de seama in guvern (Maniu a nenorocit toata tara aducand pe Carol al 2-a inapoi, etc).

      Stimabilul prim ministru de la Rasinari, ardelean de vaza si omul care a adoptat legile antisemite (lipsind de cetatenie multe sute de mii de evrei), pe numele lui Octavian Goga a candidat cu zvastica pe buletinul de vot, era sigla partidului.

      Iar daca ne referim la idolii tai, intr-un exemplu de sindrom Stockholm, uiti sau nu ai stiut niciodata ca firul epic al cartii de capatai despre Holocaust (Night, de Elie Wiesel) incepe in Transilvania de Nord, sub ocupatie maghiara.

      Romanii sunt foarte vinovati de uciderea a sute de mii de evrei si tigani, nu neg asta si nu am de ce dar ce cacat de legatura are cu ce discutam noi?

      Ai prins de undeva informatia asta si crezi ca doar tu ai auzit sau ce spui mai exact?

      Ma uimesti cum amintesti cu superioritate de crime impotriva umanitati dar tot tu ai o atitudine de fascist, de “hurr durr uite olteni si moldoveni in trening, unde sunt aia cu scoala, ca eu nu am vazut”. Dezumanizarea semenilor a fost primul pas si spre Holocaust, cazi fix in acelasi pacat dar … you do you, nu pot eu sa compensez zeci de ani de scoala aradeana.

      Basina aia in care presupui cumva ca nu stiu istorie, doar pentru ca nu o interpretez intr-un mod stupid, nu amestec date, perioade istorice, structuri de putere si responsabilitati cum o faci tu e doar atat, o basina, nu am ce sa raspund.

      Cat despre lasat Ardealul, stiu si eu ca e bine Ardealul, nu am stat intr-o singura localitate 40 de ani.

      Hai noroc!

    • #34

      @unsirb:

      1.
      Citeste cu atentie ce scriu si ce scrie in linkurile date.
      Am zis ca in orasele romanesti care au fost in imperiu sunt mai multe aeroporturi decat in orase care erau MAI MARI la 1910 in imperiu. Nu, nu astept sa calatorim in timp sa facem aeroporturi in evul mediu.

      2. Aceeasi treaba, ai dat click pe linkul ala, ai ales regiunile sa vezi PIB/capita?
      Pe harta asta: ec.europa.eu/eurostat/documents/4187653/11571499/GDP_per_capita_ver3-01.jpg
      se vede ceva dar sunt comasate procentele.
      Hai sa iti desenez, mai detaliat, la euro/capita.
      Uite tabelul aici, sa nu mai alegi tu regiunile:
      imgur.com/syCetZU

      Ce avem acolo?
      Bucuresti rupe dar stiam asta.
      Macroregiunea trei la fel, stiam.

      Regiunea Vest (fruncea) e peste slovaci, sloveni, croati si niste regiuni din Ungaria.
      Romania ca tara e peste Croati si niste regiuni de sloveni, slovaci, cehi, unguri.
      Regiunea Centru e peste croati si niste regiuni de cehi etc.

      Poti acum sa compari tabelele sau mai fac un desen?

    • #35

      Mă bucur de numere, cum altfel. Sper doar să înceapă să se și vadă / simtă mai bine bunăstarea, să nu trebuiască să mă duc cu tabelul tipărit pe la ei prin concediu să le arăt cum stă treaba, pentru că e mai civilizat decât pe aici.

    • #36

      @unsirb: cu asta nu pot sa te ajut, sunt sigur ca nu mergi in concediu in zonele care trag media in jos.

  5. #37

    la cuvintele ”îs”- ”îi”, ”prunc”, turcismul ”pită”, ”ca și” etc., mă ia cu greață, îmi crește tensiunea și am nevoie de vasodilatoare ca sa mi se scoale!
    mai sunt și specialii cu ”asumat”, ”vibe” și alte rahaturi din aceeași gamă, care mă determină să utilizez telecomanda!

    • #38

      Da, mă, și tu și Arhi ați fi vorbit limba dacă, dacă nu erau ăștia care au stricat-o. Cum, care limbă dacă? Varză, viezure, mânz și niciun verb, că nu le trebuia, ei sunt înțeleniți aici 🙂 PS: nu sunt bănățean, sunt oltean, dar mie asta cu condamnatul ăstora pentru arhaismele lor mi se pare din din aceeași categorie cu condamnatul ăstora mai noi pentru “elitisme” gen vibe sau asumat. Nu, nu e deloc ipocrizie ;-).

    • #39

      Isi bate p**a de aroganta lor, dar probabil esti din zona si te prinzi la comentariul urmator :))

    • #40

      nu te suspectez de ipocrizie, te califici in alta zona, daca ai etichetat cuvintele alea drept arhaisme sau pe celelalte ca elitisme!

    • #41

      @bipbip – unde ai vazut tu “”arhaisme”” ?

  6. #42

    fute-vă doamne nici regionalismele nu le ştiţi scrie.
    nu-i “loptă” e “lobdă” si vine de la ungurescul “labda”
    vai de noi…

    • #43

      Pentru că regionalismelelele au apărut înaintea scrisului.

    • #44

      Prin Bihor se mai zice lobda. In tm e cu “pt” in loc de “bd”. Pana la urma, ambele sunt corecte, in felul lor.

    • #45

      Ca și cum ai zice in Moldova ”topitură” în loc de tochitură.

    • #46

      Plm, la noi lobdă era mingea aia de 18 lei cu formă epileptică 🙂

    • #47

      Șoricule, te-am executat, vere; forma era eliptică, epileptice erau traiectoriile descrise…

    • #48
    • #49

      @costicămusulmanu, aia e, m-ai prins şi m-ai ciuruit… rampampan :))

    • #50

      In realitate lopta vine direct din sârbă unde se spune tot lopta si inseamna minge.

    • #51

      @Inginer Isus Hristos: wtf??? pe bune? adica vrei sa spui ca exista influente din limba sarba? pai cum, nu e maghiara singura si unica influenta?

  7. #52

    Si la noi e cu regionalisme, dar mai mult asa de distractie daca le stii, dar niciodata nu mi-as scoate diploma de vai ce destept mi-s eu ca vorbesc cu regionalisme.
    PS: Nu pot accepta insa moldovenii care numesc slanina/ “clisa” (grasimea) drept sunca (carne) :))))))) ar trebui pedepsiti in chinuri.

    • #53

      Ești ușor troglodit. Șuncă i se spune și în 90% din Muntenia.
      Cei mai analfabeți la capitolul asta mi se par bucureștenii. Au atâta amestec de regionalisme in limbaj și atâta aroganta in a declarat că ” așa se zice” de n-am văzut. Dar înțeleg fenomenul si îi înțeleg, vorba aia : “De ce se golește Bucureștiul de sărbători ? … Se duc bucureștenii acasă . “

    • #54

      @Sv & Dark_Age: consider că cei care spun “șuncă” la slănină sunt retardați mintal.
      Aia nu-i regionalism, e prostie crasă.

    • #55

      alooo, băețîi, da’ voi știț cum zîci moldovianu’ cîn’ nu-i vini ghini șeava? are Carla’s Dreams o melodii…”dă-te-n…”

    • #56

      Saracii, habar nu au, de fapt sunt cu mana in fiecare seara pe suncile partenerelor, incat au ajuns sa dispretuiasca sfanta slanina cu apelativul vulgar sunca; bonus, habar nu au ce e aia slanina de calitate, habar nu au cum se afuma….niste diletanti.

    • #57

      @SV Zi-le altă dată că noi cu „șunca” aia doar ungem grătarul.

      Fun fact, în studenție, am aflat de diferența de concepte slănină / șuncă. Era weekend, rupți de foame. Vine un coleg de cămin (din Moreni) și zice „hai că a venit Ioana (de la Iași) de acasă și a adus *șuncă*”. La mine în Arad, când zici șuncă, știu ce zici. Hai să i-o mâncăm. Bă, foamea-i foame, asta e. Nu lași *șunca* nesupravegheată. Intrăm în cameră, nu era nimeni. Ne apucăm de scotocit, eu încep din dreapta: masă, scaune, pat, geam pervaz, borcane, un pachet de slănină ambalat în hârtie, gem, zacuscă etc, trec mai departe, alt pat, frigider, pe frigider mă întâlnesc cu colegu’ care începuse din partea stângă. Bă, zic, nu-i șunca. Eh, tre’ să fie zice el, am auzit-o când le-a zis colegelor de cameră. Ok, du-te și mai cotrobăie, dacă vrei, eu am ieșit, deja era prea mult de cotrobăit și îmi trecuse foamea de remușcări, că îi căutam fetei prin mâncare. Dau să ies spre ușă și ajunge ăsta la pervaz și scoate slănina aia ambalată în hârtie. Uite! Am găsit. A urmat o după-masă întreagă cu dex-ul în mână (în 2000 nu era dexonline) și întrebat pe alții cum e cu diferențele între slănina din Moreni și șunca din Arad. Faine vremuri, anyway.

    • #58

      De unde și denumirea produsului: Slănină de Praga…

  8. #59

    Dunpa ardeleni si moldovenii ******* banatenii sunt

  9. #60

    Îndărătnicia asta dialectală e enervantă și la unii vorbitori de rromani, care o tot dau cu barbarisme românești, gen „vorbil” sau „kopako”. Doamne ferește! :*

    youtu.be/3E3vDRGk47A

  10. #61

    Istina-i si la mine, ca tot veni vorba. Catrinta si putori se mai gasecs si prin alte zone.
    Ca sa-nchei in stil poetic, nu-i mare lucru de fala. (ar fi misto sa si stie de unde vine cuvantul)

    • #62

      Totuşi, indiferent din ce zonă geografică provenim sau ce cuvinte arhaice folosim poate că e bine să învăţăm să folosim diacriticile. Între mata şi mâţă este o diferenţă.

    • #63

      Țață, țâță, tată. 🙂

    • #64

      Ce simpatic te crezi.

    • #65

      @Shoric: Văd că nu prea te ține fala. O fi și mică…

    • #66

      @Maithun, între lumânarea pe care i-o ţii lu’ DeeDee şi luminare este umpic de diferenţă.

    • #67

      ”diacriticile” fiind rezultatul unei împreunări împotriva naturii a criticii cu dialectica!

    • #68

      Cum se scrie corect “umpic”, cu sau fara diacritice?

  11. #69

    Astia mai ” batranii ” stim cata iubire porti tu Timisoarei :)))

    Parca nici berea … aia nu mai e ce a fost odata :))

    • #70

      Acum îi spune pipișoreana…

    • #71

      Nu cred că îi spune cineva așa, dar oricum nu despre aia e vorba.

  12. #72

    Pt ala cu Banatul, sunt invidios, la mine in Ploiesti, de exemplu mai da-te in plm e tot mai da-te in plm, de ce nu putem sa fim si noi originali chiar nu pot sa inteleg!

    • #73

      Si totusi de unde reiese de care parte a Carpatilor ma situez? Sau unde am locuit in cei 40 de ani de viata? Sau daca sunt macar in tara si nu cumva sunt sau am fost mult timp chiar intr-o alta tara din imperiu?

      Eu am vorbit doar de chestii clare din statistici, argumentul tau e ca eu nu am trecut batalioane romane carpatii?

      De acord ca doar dupa 2000 s-a schimbat semnificativ treaba in tara .. dar asta e in toata tara si mai pronuntat in vestul tarii. Vezi ce am zis in primul comentariu, romanii traiesc cea mai prospera perioada din istoria milenara dar nu isi dau seama. Se vede din PIB, de la 40 mld USD in 89, vreo 37 pana in 2000, am sarit la peste 200 mld imediat dupa 2000. Am pierdut un deceniu cand vecinii s-au miscat si TOT AVEM PIB/capita in REGIUNILE din fostul imperiu peste celelalte din Ungaria, Slovacia etc. (fara Budapesta si Austria).

      Tu in aia 41 de ani compari Aradul sub romani cu .. acelasi lucru, zici ca nu s-a schimbat .. eu iti arat cu cifre ca nu mai e fundatura unui imperiu ci chiar o zona mai dezvoltata fata de altele din RO si fata de altele din acelasi fost imperiu care in 1910 erau peste noi.

      Dupa care ii plangi pe moldoveni dar mai sus ii puneai langa olteni si te intrebai daca exista undeva oameni cu scoala din regiunile alea, ca tu ii recunosteai dupa trening.

      Inchei aici pentru ca tu nu ai treaba cu discutia pe dezvoltare si cifre, tu ai prins o idee si tii de ea cu dintii.

      Cam ca “white trash” la amerloci, praf dar in mintea lor macar sunt mai buni ca negrii (in versiunea ta olteni si moldoveni).

      You do you. Peace

  13. #74

    Mi a mers la inimă, dau o bere

  14. #76

    La minie-n…zonă, păhărelul e ștoampăl, perdeaua e firhong, ceașca de cafea e finje, fierăstrăul e firez, ciorba/supa îs păzitură, că tre să stai lângă ele până se fac, buzunarul e jeb, ograda/curtea casei e odor, butucul e boc, dudele-s pomnițe, etc.
    Și toate cuvintele astea vin de undeva din profunzimi, că de crescut cu ele n-am crescut. Parte din identitatea mea.
    Iar actorii care fac vocile pentru reclamele Köber ar face bine să-nvețe să pronunțe corect. Nu ”Chiobăr”.

    • #77

      Chiobăr, pălitură di ciocan. Pi gri, în plm. 🙂

    • #78

      porumbul e malai sau cucuruz? cred ca ghicesc exact zona daca imi dai acest detaliu 🙂

  15. #79

    Dutenplm. Nu este de ajuns că-şi dau nebunii ăia prin Israel şi Palestina cu rachete în cap unii la alţii ??? Numai băga gaz pe foc pentru că noi nu ne jucăm ca ăia…

  16. #81

    Dar.. 🙂 de 😉 de caralabe si picioici ati auzit?

  17. Cand vă mai deranjează Banatul, bănățenii sau graiul bănățean (doar pentru ca voi nu sunteți capabili să vă adaptați într-un spațiu multicultural) să ne spuneți cum mai e cu apa caldă pe la București 🙂

    • #86

      Ati incercat sa targeti de un troller prin centrul Timisoarei? O fi ceva monumente istorice gropile si denivelarile ca oras european sigur nu e.

    • #87

      Atentie s-a activat bãnãțanu…. S-a oparit un pic la coae si a sarit de cur in sus..

  18. #88

    Am râs. Ca să păstrez tonul articolului: Să spui graiului cu regionalisme că este analfabetism este
    o chestie atâta de sudistă!
    Si să înțeleagă și aceștia din urmă: am citit pă undeva sau am văzut într-un clip după youtube că intoleranța nu este sănătoasă.

  19. #89

    Și un pui de urangutan se exprimă imitând onomatopeele pe care le aude la mumă-sa. Asta nu-i o dovadă de rațiune.
    Adevărata provocare pentru unii, mai ales cei înceți la minte, e să să utilizeze un limbaj comun, eventual învățat la școală dacă urechea muzicală nu-i ajută. În primele luni de școală, practic, e alfabetizare. Dacă unii ignoră această etapă și continuă să se exprime în limbajul primar, ba chiar să se fălească cu asta (aici, nu mă refer la cei care n-au avut acces la o educație adecvată și se vor exprima îngălat pentru tot restul vieții) oare pot fi categorisiți semianalfabeți convinși?

  20. #90

    Pe masura ce oamenii sunt expusi la carti, TV, internet si alte media regionalismele dispar de la sine.
    Deci peste vreo 50 de ani vor disparea si regionalismele banatene.

    • #91

      Evident, pentru ca vor fi inlocuite de cele oltenesti.

  21. #92

    Eu am o nelamurire. Cum se scrie cuvantul vin in limbaj moldovenesc, litera cu litera….? Ultimele 2 clar sunt i si n, dar prima nu pot sa o scriu nici din 2….si cica tot 3 litere are cuvantul vin…vorbesc de regiunea Moldova Romania, incerc, hvin, dar imi da cu virgula,,,cand citesc parca nu e asa cum se aude,,,deci lipseste parca o litera din alfabet…

  22. #94

    A, da veșnica bătălie între Banat si București.
    Asta îmi amintește de o faza haioasa din copilărie, acu’ v-o 30 de ani.
    Eram in vizita la bunica, undeva in Piatra Neamț. Mama făcea mâncare si doua verișoare erau in bucătărie pe lângă mama, făceau conversație. Una dintre fete era din Brașov iar cealaltă din București.
    Mama prajea pește iar verișoara din București o întreabă pe mama:
    – Ce-i chestia aia rotundă care e pe soba?
    – Tigaie, zice mama puțin surprinsă.
    – Aaa, da? Nu am știut ca aia ar putea fi o tigaie. La noi la București tigăile sunt mai mari si mai frumoase.
    După o scurta pauza verișoara întreba din nou.
    – Dar aia ce se prăjește in tigaie ce e?
    – Pește, zice mama vizibil amuzata.
    – Aaaa, nu am știut, zice verișoara. La noi la București și in Brașov peștii sunt mult mai mari și mai frumoși.

    Am avut ocazia sa trec prin București după câțiva ani si asta a fost curiozitatea mea cea mai mare. Sa văd dacă verișoara a avut dreptate. Am plecat destul de dezamăgit de acolo. Tigăile si peștii aveau exact aceeași mărime si forma ca oriunde in România.

    Iar pentru cei ce nu înțeleg analogia: prostia si intoleranta o sa o găsești peste tot si arată exact la fel

    • #95

      La capitală, peștii coboară din tigaie și îți umflă ochii dacă nu ai produs destul. Ba-dum-tss!

    • #96

      Verișoare d-astea venite din “civilizație” am avut și eu.

      Pe una din ele, pe la 17 ani era cât p-aci să o iau în cardan, la propriu, după ceva lichior și un pic mozol. A fost și ultima dată când am mai stat față în față, ai mai divorțând anul următor, ea fiind de pe partea lui tata.

      Cu atât mai mult n-ar fi fost bai, că eram veri de-al doilea…

  23. #97

    Nu stiu daca provine din regiunea banateana dar, cand aud “lebeniță” in loc de “pepene” vomit putin in gat. Dar e ok. 😉

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam