Mă uitam astă noapte la TV, în timp ce făceam un upgrade de la Vista la W7 (care durează doar 4 ore şi 30 de minute), la ştirile sportive, unde bravii noştri băieţi handbalişti, care tocmai s-au calificat la barajul de la mondiale, dădeau interviuri.

Şi apare un tip, frumuşel şi frezat, care declară extrem de senin:

Sperăm să nu prindem un cap de serie sau o echipă galonată, pentru că e clar că nu avem nici o şansă. Noi credem că norocul va fi cu noi.

Bitch, say whaaat?
Deci vajnicii noştri eroi pleacă la luptă sperând să nu dea peste o echipă tare? Asta e singurul ţel al sportului rromânesc peste hotare? Să se alinieze astrele şi să dea o conjunctură ca lumea, astfel încât să dăm doar de echipe slabe şi poate ajungem şi noi mai departe?

Unde naiba oare ni s-a ascuns mândria de a lupta şi de a câştiga? Cum am ajuns să ne rugăm la stele să nu dăm peste adversari puternici?
Deosebirea dintre noi şi cei care câştigă întotdeauna competiţiile?
Ăia îşi propun, înainte de începerea, să câştige campionatul mondial.
Noi ne propunem să nu luăm bătaie foarte des.
Sună cunoscut, nu? Parcă am arde fântâni şi am pârjoli holde.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

32 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Meh, odata ajunsi in barajele pentru mondiale, mi se pare rezonabil sa speri la putin noroc:) Nu e ca si cum poti ajunge pana acolo DOAR pe baza norocului.

  2. Dea cand ii aud pastia cu speram sa avem noroc la tragerea la sorti imi vine sa turbez … da asa e rromanii un popor de ratati si capre limitate …

  3. #3

    adevarat hahaha

  4. #4

    mihai, sunt perfect de acord sa speri la putin noroc, dar tu, ca reprezentant al rromaniei, sa te duci si sa zici ca daca o sa fie echipe de renume oricum pierdem, mi se pare absolut jignitor.

  5. …și de câte ori am auzit de la vajnicii noștri fotbaliști „am ajuns până aici, ne-am îndeplinit obiectul”. mda, ura și la gară

  6. Sa nu te superi pe mine dar aici gresesti. Logica ta e buna, dar se aplica de foarte putine ori in sport. Daca vrei iti si epxlic

  7. otraveau fantanile, nu le ardeau 😀

  8. Sa zicem ca aici e vorba de nationala si nu se pune problema de bani. Deci lupti pentru performanta, pentru numele tarii. E normal sa-ti doresti sa te califici,nu? Atunci e la fel de normal sa-ti doresti un adversar accesibil. Peste 10 ani n-o sa tina nimeni minte ca te-a batut Franta la baraj sau ca ai castigat cu Insulele Feroe, dau si eu doua exmple. O sa-si aminteasca daca te-ai calificat sau nu. Iar abordand subiectul din alta perspectiva, de ce sa nu fii constient de valoarea ta? Ei ce vina au ca nu s-au nascut in Franta sau in Germania? Conditiile juniorilor din aceste tari nu se gasesc nici macar la echipele de seniori de la noi. Cresti pe terenuri de bitum, fara sali, jucand in tenisi si mancand ciorba de cartofi in rarele cantonamente pe care tot parintii le platesc. Si toate astea in timp ce aia au program de pregatire stabilit inca de la 7 ani, asta incluzand program centralizat de pregatire, alimentatie, medicamentatie etc.

    Ia vezi? Mai crezi ca ai dreptate?

    • #9

      da, mai cred. mentalitatea de invingator nu ti-o faci la mica ciupeala. ce spui tu nu sunt argumente, ci umile justificari. acelasi lucru se face si la fotbal. atat putem, nu avem conditii. intre timp, jucatorii de la nationala baga numai in campionate unde conditiile sunt perfecte. minune, rezultatele sunt mult mai slabe decat ale celor ce veneau din antrenamentele comuniste.

  9. ai dreptate

  10. Umile justificari? Hmm… As fi foarte curios sa vad ce inseamna argumente pentru tine.

    1. Multi din jucatorii nationalei de handbal joaca in campionatul intern.
    2. Daca ajungi sa joci intr-un campionat european crezi ca se sterge ce a fost inainte? Nu. S-ar putea ca tu pe la 30 sa nu mai poti juca, desi aia joaca pana pe la 35 si mai mult ca sigur ca ai ajuns sa joci acolo pentru ca ai calitati mai bune decat ceilalti, ei compensand prin prin tot ce au avut la indemana in timpul carierei.

    Nu zic ca nu avem mentalitatea proasta, mai ales in sport. Dar ia-te de sportivi atunci cand merita. Iar acum chiar n-a fost cazul.

  11. RUSINE lor. Macar daca spuneau ca vor incerca si sa nu spuna din prima despre insucces.

  12. cum adica cand am pierdut? … dar cand in istorie, am avut noi romanii c0_ie? …

  13. #14

    cand le taram prin munti:))))

  14. #15

    Lasa ca stramosii, dupa ce ardeau holdele si otraveau fantanile, le mai trageau si o mama de bataie la golanii de invadatori. Aici e lene si fatalism, n-au oamenii ce pierde…

  15. #16

    Si cand te gandesti ca Romania a castigat 4 campionate mondiale la handbal (in anii ’60, ’70) si pana acum vreo cativa ani aveam cele mai multe campionate mondiale castigate la activ, pana ne-au egalat suedezii….

  16. Dureaza asa de mult update-ul dar dupa cele 4 ore ai totul gata instalat, nu mai trebuie sa faci tu nimic si nici nu pierzi nimic. Cred ca merita timpul irosit.

  17. #18

    Jignitor nu are de ce sa fie. Din moment ce au ajuns atat de departe, este clar ca e o echipa foarte buna.

    Iar declaratia ca vor avea mari dificultati daca intalnesc o echipa puternica o putem interpreta la fel de logic ca fiind un semn de foarte mare modestie, caz in care ar trebui sa fim fericiti.

    Puncte de vedere diferite. Nu mai fiti asa revoltati.

  18. Doar speranta a mai amas, n-au curaj sa fie siguri ca nu se va intampla nimic bun. 🙂

  19. Din pacate asta e mentalitatea la noi. Si generatiile care vin din urma duc treaba asta la extrem. Eu unul am facut ceva spor la viata mea, dar intotdeuna am vrut sa joc cu cei mai buni, chiar cu riscul de a lua bataie. Nu se compara sentimentul castigarii unui meci contra unei echipe slabe (sau a unei echipe foarte bune fara o mare parte din jucatorii de baza) cu cel al meciului castigat contra unei echipe de top.
    Numai ca pentru aia trebuie sa tragi tare si la noi comoditatea primeaza.

    Vad pe aici comentarii cum ca istoria isi va aminti doar cine a castigat , nu si cum. Sa zicem ca-i asa, dar mandria personala unde e?

  20. #21

    @unuplusnoua: Romania a participat la CM din 2009 :).

    Echipa noastra nu mai e ce a fost si nici nu se poate ridica momentan la acel nivel. O echipa puternica din afara are buget de 8-9 milioane de euro, in timp ce la noi abia se strang 2-3 care sa aiba impreuna 1 milion de euro.

    Atata timp cat nu exista bani, nu o sa fie nici performante.

  21. #22

    si eu am remarcat asta asta noapte pe tvr 1 parca :)) chiar m-am mirat cand am vazut declaratia aluia..

  22. @Arhi: handbalul e genul de sport in care rar vezi surprize mari si in care conteaza mult cat de “sudata” e o echipa si cat de bine sta fizic. de aceea, daca prindem o echipa mult mai buna decat noi, sunt 95% sanse sa pierdem la scor. la fotbal mai vezi prin preliminarii rezultate gen liechtenstein – portugalia 2-2, dar la handbal sunt mult mai rare. oricum, ai dreptate cand scrii ca mentalitatea lasa de dorit.

  23. Având în vedere că anul acesta bugetul pentru sport va fi cu 23% mai mic şi la grija pe care o are statul pentru sport în general şi pentru handbal în special, mă mir că se mai practică handbal în România, ce să mai vorbesc de mentalităţi!?

    Consider că nimeni nu are dreptul să îi critice pe handbaliştii români, pentru că în condiţiile în care joacă, sunt adevăraţi eroi naţionali.

  24. :)))), chiar am rîs cu poftă, deci să ne rugăm să nu dăm peste dracu și mîța să nu ne treacă pe dinainte 😉 bravo luptătorilor sportivi!

  25. Vezi tu arhi, echipa de handbal masculin a Romaniei nu e o echipa buna din punct de vedere al individualitatilor. Doar ca suntem o echipa care lupta. Si e normal sa-si doreasca echipe mai slabe in drumul lor, pentru ca asa le va fi mai usor. Decat sa dai peste o Norvegia, Rusia sau mai stiu eu ce, mai bine dai peste echipe mai slabe. A si app, te-ai gandit vreodata ca nu suntem toti rromi, si poate ne deranjeaza ca scrii cu 2 r. Pe mine cel putin ma seaca la inima, pt. ca eu nu ma simt un neam de tigan:)

  26. Drept să-ţi spun Arhi, şi pe mine mă cam seacă la inimă că scrii România cu 2 r şi mai bagi şi anti-românisme prin articole. De felul meu sunt aşa, mai patriot şi naţionalist. 🙂

  27. Te superi, daca te rog sa nu mai ponegresti numele Romaniei? prin al doilea r?
    In ziua de azi mai importanta este o masina, o vila, banii decat mandria de a fi campion si a reprezenta ROMANIA!

  28. #30

    hmmmmm ….. mentalitatea de invingator. cate kg ai dat jos de cand ti-ai propus sa devii mai suplu ? mentalitatea asta nu e problema nationala, sunt doar unii care cred asta. in toata lumea sunt invingatori si invinsi, iar banii reprezinta cel mai mare avantaj al invingatorilor

  29. #31

    Nu-i acuza pe tarani ca fugeau din calea hoardelor de invadatori. Tara noastra era predominant agricola, si pe vremea cand oamenii fugeau in munti, fugeau de tatari care nu intentionau sa le fure teritoriul, ci doar sa le ia vitele, femeile si copii. Era mai intelept sa se fereasca din calea urgiei decat sa se lase macelariti. Cel putin pana au reusit sa se organizeze cat de cat.
    Un exemplu de lasitate mult mai bun ar fi anul 1940 cand s-a cedat Basarabia rusilor fara sa se traga un singur foc.
    Oricum, sa stii tu ca romanii au fost un popor destul de vrednic pana la introducerea fortata a comunismului de catre rusi la sfarsitul razboiului. Acesta este un regim in care minciuna a fost ridicata la rangul de metoda de guvernamant, in care teroarea a dezvoltat lasitatea la cei mai multi si eroismul imprudent la cativa. In care delatiunea a fost considerata virtute, in care furtul nu numai a bunului statului dar si din cel al vecinului a sfarsit a aparea legitim din cauza privatiunilor permanente si a exemplului de inselaciune venit de sus. Un asemenea regim nu putea sa nu lase urme profunde in mentalitati si comportamente.