Ok, am lămurit-o și cu bacalaureatul ăsta. Rezultatele sunt triste, am început să ne mândrim când se scot rezultate de peste 50% în licee. Stăteam ieri și vorbeam cu un prieten, când am dat noi bacul, dorința era de a scoate note mai bune, nu de a trece, pentru că nici nu ne puteam imagina că nu trecem. Și nu, leprelor, nu copiam, pur și simplu examenul de bac este un examen simplu.

Dar divaghez.
Mulți, foarte mulți din cei ce nu au luat bacalaureatul, au făcut meditații. Meditații la matematică, meditații la rromână, meditații care nu sunt deloc ieftine. Întrebarea este cum să iei 1 la matematică, după ce ai făcut un an de meditații? 1 înseamnă că omulețul ăla nu a luat nimic la bord, nu a învățat o iotă. Da, înțeleg, sunt niște prostălăi, dar profesorul ăla nu a remarcat că elevul său nu reține nimic din ce îi predă?

Vă spun eu, nu. pentru că nu l-a interesat și nu era în interesul său să o facă. Banii au intrat frumos la teșcherea, desigur, neimpozabili, după care mai ne plângem cum muncim noi din greu 15 ore pe săptămână și cât de greu este ca profesor.
Neînțeleși.

Artizanii distrugerii tineretului rromânesc.
Profesorii.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

76 comentarii Adaugă comentariu

  1. Eu recunosc, am făcut meditaţii la matematică, cu un rezultat bun: acum 7 ani am luat 8.80 la matematică, M1 (n-am copiat nimic, cei de pe lângă mine erau ciocan şi nicovală). Cauza era profesorul de la clasă (diferit de cel de la meditaţie), care pur şi simplu era prost rău.

    Un coleg a întrebat-o pe profa de meditaţii: “ce faceţi cu banii noştri?”. Aşa, pe faţă. Ea a răspuns sincer ” În zece luni am strâns bani pentru o garsonieră pentru mama”. 30.000 DE IEPURI în zece luni (sau 9, tot pe acolo).

    Şi profesorii sunt plătiţi prost, nu?

    • #2

      cum ai luat tu 8.80 la matematica , dar nu poti sa faci un calcul simplu …cate medidatii putea sa faca tanti sa produca 30.000euro in 10 luni ?

      300zile x 200ron/zi = 600.000 ron si totusi nu cred ca scotea 200lei/zi si tot nu ajungi la 30.000 euro

    • Smk, de unde stii, poate ca da meditatii si la alte materii mai banoase…:-)

    • #4

      @SMK – esti usor pe langa. Un profesor bun cerea 100 RON / sedinta / elev, ceea ce inseamna ca avea zile cand scotea 500-800 RON.

    • #5

      Acum cativa ani, un profesor bun cerea 60lei/sedinta. Sedinta de 2 ore. In 5 sedinte/zi facea 300lei. Asta daca lucra doar cu un singur elev/sedinta. Profesorii mei, de la scoala, lucrau si cu 3-4 elevi/sedinta.

      Cat despre profesorii platiti prost… Ce profesorii, in afara de matematica, romana si, sa zicem, fizica, mai fac mediatii? Poate doar cei de limbi straine, in rest isi mananca de sub unghii. Un asistent universitar, la politehnica, are vreo 11 milioane.

    • @Smk: Caz concret: cu cine faceam eu cerea 50 lei/sedinta de 2 ore. La o sedinta eram 3 elevi. 150 ron/ 2 ore.
      In fiecare zi facea 3 ture, deci 150 *3. Si da, de luni pana vineri, ore avea la liceu pana la ora 12 maxim de luni pana joi.
      Fa tu restul matematicii.

  2. #7

    hello 🙂 te-as contrazice putin in ceea ce priveste meditatiile. Crede-ma ca facand meditatii de doua ori pe saptamana, cate 2 ore, nu rezolvi mare lucru, mai ales daca nu te duce capul deloc. Nu tine doar de profesorul ala, tine si de copil sa isi faca temele si sa lucreze acasa singur, exercitiu constant, asta e solutia. In rest, I totally agree 🙂

    • #8

      Am facut unul din cele mai praf licee din Bucuresti. Cand m-am dus la meditatii m-a pus tipa sa fac o impartire. Ceva de genul o mie si un pic, impartiti la un numar. M-am uitat ca prostul, nu stiam sa o fac. 2 ore/saptamana, timp de un semestru si am luat 9.40 la bac (la matematica). Profesorii din liceu erau vai de pl lor, ii luau elevii la misto, ii scuipau…

  3. Daca banii aia ar fi neaparat impozabili atunci ar fi pretul mai mare si tot parintii ar suporta. Daca sistemul nu baga bani in invatamant atunci baga societatea direct pe unde poate. Daca scriai “Unii profesori” in loc de “Profesorii” era excelent.

  4. Mi se pare un pic exagerat ce zici. Sa-ti explic de ce: e de-ajuns sa deschizi un pic internetu sau radio si vezi comentariile elevilor despre BAC. Unu nu s-a plans de subiectele grele, in schimb unu trambita azi dimineata: “Haha, am luat, 6,31, nici nu ma asteptam, n-am deschis niciun caiet”. Altu inainte de BAC zicea “Hahah, am citit un pic ieri”. UN PIC IERI?! Pai cucumeu, eu am forjat o luna intreaga, camera mea arata ca baru de negri intelectuali – miros de tutun, cafea si carti imprastiate.
    Este un efect combinat: respectul elevilor pentru scoala s-a dus jos de tot (e plin youtube de exemple), iar profesorii au zis – “bag cucu, eu nu-s platit destul pentru asta”.
    Eu nu cred ca profesorul care da meditatii unul elev nu pune mana pe un telefon sa sune la parinti in caz ca vede ca progenitura e retarda. La naiba, pana la urma daca faci meditatii de cinci luni si vii cu note de patru acasa se prind si parintii ca ceva e gresit pe harta.

    • #11

      Care-i problema ta daca altii iau bacul cu putina pregatire? Poate-s destepti. Poate prind repede, poate invata mai bine doar cu cateva zile inainte. Nu e vina nimanui ca aveai tu camera plina cu carti si stateai noptile sa inveti. Nu mi se pare ceva de laudat.

      Singura greseala a celor care au declarat ce-ai citat tu e tocmai ca s-au dus repede sa se laude, ceea ce nu se face. Cam cum ai facut tu aici.

  5. #12

    @jollyca: Daca profesorul nu este de vina 50% ca prostalaul ala nu a invatat nimic in 4 ani DESI il trece clasa an de an atunci cine e vinovat? Faza cu nota lu’ ala ca a luat 6 este o chestie veche, o mica/mare parte se obisnuiesc ca-n fiecare an sa dea bani sau sa mearga pe noroc, cat despre meditatii, mai da-le in kkt ca aici e de vina profesorul ca nu-l asculta pe ruptu ala de-i preda, pana la urma dai bani si trebuie sa vezi ce ii intra in cap si sa-i pui intrebari, din partea mea sa-i pice pe toti ca e bun si rosal`u.

    • Eu vorbesc de profesorii care dau meditatii, nu de aia de la scoala. Am si zis ca mi-e FOARTE greu sa cred ca un parinte nu-si pune intrebari atunci cand, dupa ce da juma de an bani pe meditatii, podoaba vine acasa tot cu patru si cinci.

  6. Cum te-a trecut clasa profesorul la a carui materie iei 1 (cu meditatii sau fara)?

    • #15

      +1. Asta e adevarata problema.

    • #16

      Eu sa zic sa te faci tu profesor si sa predai la un liceu d-asta gen Dacia, IMGB, Traian Vuia si alte cacaturi dastea de licee. Sa pici vreun terminat sau vreun tigan. Dupaia sa-mi zici cate luni o sa porti ochelari de soare. Am avut o profesoara de chimie care isi tinea ora cu ochelarii de soare la ochi.

  7. Elevii fac meditatii pentru a trece la materia respectiva si nu pentru a lua bacul, sau nu cu asta in gand cel putin.
    “Dom profesor, hai sa facem si noi meditatii”. Altfel spus: “Dom profesor, ia si tu 50Lei si trece-ma si pe mine…”.

  8. #18

    Pe vremea mea 1 se dadea pentru copiat.

  9. #19

    Eu in clasa a 11-a mi-am dat seama ca n-o sa pot sa iau bacul daca ma bazez pe ce preda profa de romana. Femeia stia una si buna. Eminescu. Orice altceva era total neinteresant si orice ar fi predat tot la Eminescu ajungea. Faceam pariuri cu colegii de cate ori spune femeia Eminescu pe ora. In timp ce alti profi din scoala faceau in a 12-a pregatire gratis sambata sau dupa ore, ea ne punea sa scriem articole penibile pentru revista scolii. Am vrut sa o schimbam dar ni s-a sugerat ca e mai bine pentru noi sa nu incercam. Cand m-am decis ca e cazul sa fac si pregatire (era deja Ianuarie) n-am mai gasit cu cine. Toti profesorii de romana erau full. Nici acum nu-mi vine sa cred. Am continuat sa invat singur si am luat bacul. Nu cu o nota extraordinara dar l-am luat.
    E penibil sa pici la romana. Chiar si daca te cheama Nicolae Guta. La celelalte e discutabil da la romana si daca m-as chinui sa pic tot n-as putea.

    • #20

      nu sunt de acord cu tine…. fuck romana la Bac , am picat la romana la Bac (dat pe bune acum 7 ani) … eu am fost intodeauna profil de real si m am bazat pe chestiile astea Reale … o matematica o fizica… la care am luat note bune la bac fara sa “misc” ceva. In schimb de unde pzd masii sa imi dau eu seama ca , coroana copacului reprezinta iubirea eterna pe care scriitorul a vrut sa o reprezinte cand era beat/drogat mort si scria poezii.
      Sunt total de acord sa se dea Gramatica la Bac , ca este multi care ia bacu si nu stie sa vorbeste.

  10. #21

    DA, doar că nu numai ei. Profesorii şi … părinţii. Individual sau în tandem.

  11. #22

    Leprele astea nu invata nimic pe de-o parte, iar profesorii sunt vai mama lor pe cealalta parte…
    Efectul combinat al acestor 2 chestii se vede cu ochiul liber.
    Totul este ca un cerc vicios. Profesorii sunt din ce in ce mai slabi ( pentru ca nu mai e o mandrie sa fii profesor, nu mai esti platit cum trebuie pentru asta si, pe cale de conscinta, doar loazele care nu-si gasesc alb job mai bun se duc in invatamant) si prin urmare nu au nici-o autoritate in fata elevilor, care, de cand e lumea, au tendinta sa frece menta, sa nu invete , sa piarda timpul aiurea etc ( asa am fost si noi, nu fiti ipocriti, doar ca pe noi ne lua cineva de urechi si ne aducea pe calea cea buna). La fel se intampla si cu parintii – putini mai au autoritate in fata propriilor odrasle – si astfel iata-ne in fata unei situatii dezastru – aproape 50% din ei nu sunt in stare sa ia BAC-ul…
    Sa schimbam Legea educatiei? De ce? Se vor corecta cauzele acestui dezastru – Nu…
    Ce sa facem? E cam tarziu acum… insa am putea incepe prin a revigora invatamantul. Un audit general al profesorilor ( facut pe bune, cu camere ca la BAC). Cei buni raman – cei de umplutura OUT. Marim salariile la cei ramasi ( la un nivel decent) si eventual umplem golul ramas ( foarte mare dupa parea mea) cu alti candidati la profesia asta bine pregatiti de data asta ( salariul o sa-i atraga). Punem standarde de calitate ( ca sa nu se mai duca pe pula inca odata treaba) verificabile pe bune si le dam mana libera sa faca treaba…
    Asa doar sa arati cu degetul – astia sunt de vina – nu rezolvi nimic.
    Nu sunt doar profesorii de vina…

  12. #23

    Nu-s de-acord ca profii sunt de vina si sa-ti spun de ce. Tocmai am absolvit o facultate prestigioasa in strainatate, unde profesorii universitari sunt acolo mai mult pentru cercetare si sunt cam obligati sa predea pe langa. Unii din ei nu vorbeau nici macar limba engleza ca lumea, ce sa mai intelegi de la ei. Cred ca numar pe o mana cati profesori buni am avut, foarte trist. Dar totusi, toti din an invatam de unde puteam, ba din carti, ba invatam in grupuri si unu’ intelegea ceva si ne explica si altul intelegea altceva si tot asa. Daca ai vointa sa inveti si sa treci sau sa ai note bune ai sa inveti. Daca nu, nu. Simplu. Or fi ei profesorii de liceu de doi bani, da chiar asa de greu e sa iei 6 la fiecare proba? Sa fim seriosi.

    • #24

      Nu cred ca trebuie 6 la fiecare proba. Cred ca media trebuie sa fie 6, cel putin asa era acum cativa ani.

    • Imi pare rau ca ai absolvit o facultate prestigioasa din strainatate dar nu faci diferenta dintre fundamentele si aprofundarea cunostintelor.

    • #26

      Am zis ca trebuie sa ai vointa sa inveti si atunci ai sa reusesti sa treci si sa iei si note mari daca asta vrei, ce conteaza ca ce inveti e ‘aprofundarea cunostiintelor’ sau nu? Sau poate nu ti-am inteles insulta bine.

      PS Nu te obosi sa-ti para rau pt mine. Chiar nu-i nevoie ;).

    • Nu o lua ca pe o insulta, nu e cazul.

      In liceu (poate unori e vorba de gimnaziu) profesorii sunt platiti sa te ajute sa iti insusesti bazele unor materii si apoi sa te verifice daca ai inteles.
      In facultate e cu totul alta treaba, acolo rolul profesorului e sa iti prezinte niste fenomene aspura caruia tu trebuie sa te documentezi pentru a le intelege (asta daca alegi sa nu inveti ca un papagal o poveste), eventual sa te lamureasca in cazul in care informatiile tale nu se leaga undeva.

      Facultatea te obliga la munca de cercetare. Nu sunt de acord cu aceasta munca de cercetare in liceu, pentru ca ai pierde timp aiurea in unii din cei mai frumosi ani ai vietii. In liceu trebuie sa ti se explice mura in gura, sa ti se dea totul de-a gata si daca vrei mai mult poti alege oricand meditatii sau alte exercitii suplimentare.
      In nici un caz sa stai tu pustan / pustoaica de liceu sa citesti carti de teorie matematica pentru ca un profesor cretin citeste ziarul in loc sa te invete cum se rezolva o integrala banala.

      PS: Am luat 8 si ceva la BAC, din cei peste 300 de colegi ai mei eu am fost printre aia 22 care am luat examenul din prima (nu anul trecut, acum vreo 7 ani). Mi-am dat silinta dar asta nu inseamna ca nu i-as plezni peste ochi pe profesorii care si-au batut joc de materie si programa.

    • #28

      Inteleg ce spui, dar totusi mi se pare foarte suspicios sa nu reusesti macar sa treci bacul, oricat ar fi profesorul de prost. Stii ca vine examenul, stii ca macar media 6 la examen trebuie s-o ai. Chiar atat de mult as cere de la un elev de liceu, un adult de fapt dupa lege (majoritatea au 18 ani in a 12-a nu?), sa invete chiar cat sa poata sa treaca? Mi se pare totusi ca interesul elevului e egal cu zero cand iei note de 3, 2 sau 1 la bac. Atunci si sa fii prof bun si n-ai pe cine invata.

    • zi-ne si numele facultatii din strainatate.Daca te duci cum se duce puhoiul de romani in Anglia la universitati care lor li se par de prestigiu e clar-rUniversitati prestigiuoase sunt doar in numar de maxim 10 la nivle mondial(alea 7 din Ivy Leaue plus 2-3 din Anglia,Franta Japonia)….

    • #30

      Ce conteaza care e Universitatea? Nu e in Marea Britanie. Nu e nici Ivy League dar avand in vedere ca 80% din colegii mei au aterizat deja in Silicon Valley cu slujbe eu zic ca nu-i nici cacat de gaina.

  13. #31

    O observatie: unii profesori. Pentru ca un invatator sau un profesor care nu preda romana/matematica nu o sa castige prea multi bani.
    In rest, eu nu inteleg cum se poate sa treci clasa si sa iei sub 4 la bac. Unii pana si cu meditatii. Mi se pare de neconceput.
    Pe de alta parte, mai avem nevoie si de muncitori necalificati, vanzatori la tejghea si multe altele pentru care chiar nu e nevoie de bac/facultate.

    • #32

      E de neconceput ca un elev care nu stie sa scrie sa treaca clasa. I, a II-a, etc.

      Tot asa ajunge pana in clasa a VII-a. Tot nu stie sa scrie – in romana. Si – de cele mai multe ori – profesorul il trece. De ce? Pentru ca daca nu-l trece, se miscoreaza numarul de elevi din clasa respectiva. O clasa nu poate exista daca nu sunt 18-20 de elevi. Daca o clasa este desfiintata, profesorii de la clasa respectiva pierd 2-3 ore saptamanal. Trebuie sa ia ore in alta parte. Ca sa ia ore, trebuie sa faca multe excursii pana la inspectorat. Apoi sa vina la sedintele publice. Toate astea inseamna atat pierdere de timp, cat si de bani (pierde o meditatie, cheltuie bani cu actele, pierde timp cu adunarea actelor, pentru ca inspectoratele nu stiu mereu ce vor). Asa ca prefera sa treaca un elev.

      Si daca totusi, profesorul vrea sa nu-l treaca pe elev, intervine directorul. Cu argumentele de mai sus. Ce se intampla daca profesorul refuza? Ei bine, directorul ii da calificative proaste, ii impune sa se ocupe de tot felul de chestii (hartogaraie) pe care altfel poate nu le-ar face nimeni.

      Elevul cu pricina ajunge in clasa a VIII-a. Fiind incapabil sa scrie, profesorul se gandeste iar sa nu-l treaca. Dar apoi isi aminteste cat i-a mancat sufletul elevul respectiv; fiind incapabil sa scrie, sa citeasca, sa ia notite, se plictiseste la ora, ii deranjeaza si pe ceilalti. Se gandeste sa-l pice. Dar il va avea si la anul la clasa si povestea se va repeta. Iata cum un analfabel termina opt clase. Si intra la liceu, sau cel mai probabil la colegiu tehnic.

      NU le caut scuze profesorilor. Am vrut doar sa va arat putin din mizeria administrativa cu care trebuie sa se descurce si profesorii.

  14. #33

    Mi-aduc aminte ca o perioada dupa ce am intrat la faculta dadeam meditatii la matematica la pustani de V-VIII. Unul din ei pur si simplu nu avea capul la invatat, deloc, i-am zis lu tac-su ca nu-si face temele, nu retine, nu-i atent si ca eu nu mai vin. Taica-su’, “Ok, mai vorbim”. Nush ce i-a facut, ce nu i-a facut, vanatai nu avea pe el, dar in 2 luni dup-aia era zeu. Asa ca eu cred ca problema e impartita intre parinti care urla ca descreieratii la profesori ca i-au dat plodului un 6, profesori care nu-si dau interesul pentru daca si-l dau urla cocalarii la ei, si elevi care-i doare in cur de viitor pe principiul “stau la mamica fac agronomia si ma angajez eu sef pe undeva”.

  15. Acum 10 ani cand am dat eu BAC-ul, la meditatii te duceai ca sa inveti in plus fata de un 7-8 sa zic. Adica profesorii nu primeau la meditatii d-aia de 4-5 la clase. Faceam la mate probleme de olimpiada, in general probleme mai grele decat la clasa. Toti cunoscutii mei din perioada aia au luat la BAC intre 8 si 10, mai multi fiind in intervalul 9-10, inclusiv subsemnatul. Se si copia, eu nu am avut timp ca eram ocupat cu scrisul. Bine, nu se copia cu supraveghetor tinand de sase la usa, cum am auzit in alte parti… Toata viata voi fi mandru de notele de la capacitate si de la BAC, pentru ca stiu ca le-am meritat.
    Ce nu inteleg eu e cum PLM sa iei 2,3 etc. ??? Bai deci subiectele sunt pe sistemul unu usor pentru toti talambii, o problema mai normala si una mai grea, ca sa departajezi. Nu e nivel de olimpiada! D-aia multi oameni normali la cap iau un 8, un 9, fara sa fie genii sau olimpici nationali.
    Profesorii sunt de pus la zid in primul rand ca au trecut clasa pe unu care ia sub 7 la BAC. Pe vremea mea la clasa se cerea mai mult decat nivelul de la BAC. Ala era asa, de cultura generala. La mate, la fizica, la engleza… trebuia sa fii zeu ca sa ai o medie de 7-8 in timpul anului. Normal ca apoi luai 8-9 la BAC la materia aia.
    Note de 2 arata ca sunt niste oameni de mananca bani putini de la buget, dar si p-aia ii mananca DEGEABA! Sunt sedinte cu parintii, ii suni si le zici ca ba, asta nu va trece anul, nu stie sa faca ecuatii de gradul 2!!! Nu stie sa faca singur un comentariu la o opera noua. Nu stie sa lege doua vorbe in engleza etc.
    Inteleg sa ai un accident, sa iei la BAC cu 1-2 sub ce luai in timpul anului. Inteleg sa fii de 8 si sa iei 6 la BAC sau 10 daca ai noroc 😀 Dar sa iei 2, 3 etc. inseamna ca ai fost trecut clasa nemeritat, pe sistem comunist, toata lumea sa impinga hartii prin institutii si 10 oameni sa lucreze la un strung.
    Si daca examenul era altfel si astia de 2-3 erau trecuti, viata ar fi demonstrat ca tot necalificati sunt. Ganditi-va ce vocabular au astia, ce putere de cunoastere, de invatare etc. Eu ma ingrozesc. Bai frate, textele la manele le invata, dar multi habar nu au ce sex avea Nichita Stanescu.
    Si profesorii sunt la fel de dobitoci ca si elevii, se complac toti in aceeasi mocirla, cu singura diferenta ca profesorii nu sufera la BAC. Ei acolo fac si banul din protocol, corectare etc. Prostii care au fost trecuti clasa si-o iau in freza… pe sistemul B.U.G. Mafia – Cand te lovesti de realitate 😉

  16. #36

    Esti multumit Traian Basescu?

    Foarte serios, am prins ieri timp de trei minute un jeg de sindicalist care explica ca de vine pentru rezultate este Funeriu si administratia lui corupta si Basescu.

    Orice argument primea, raspunsul era acelasi. Profesorii nu sunt platiti bine si de asta nu isi fac treaba. Pai in sula calului este cineva platit in romania corespunzator (cat isi doreste?, sau cat crede ca merita?) hai sa o frecam toti la rece si sa dam vina pe salariu.

    In rest profesorilor le urez: sa ii tepuiasca toti taximetristii, instalatorii, mecanicii auto, sa le scuipe in supa toti ospatarii, ghisee speciale pentru ei la banci, finante, posta cu program o ora pe zi, si nu in utimul rand doctorii sa le trateze cancerul de colon cu transactiv. Pentru ca, nu-i asa, nu sunt platiti corespunzator si asta ii absoalve de orice responsabilitate.

  17. #37

    Nu cred că sunt atât de mulți elevi care au făcut meditații. O verișoară mai mică a dat bacul anul ăsta și ieri am aflat că a luat în jur de 9,40, cu note de ~9,50 atât la română cât și la matematică. Nu a făcut deloc meditații, s-a bazat doar pe ce a făcut la clasă, ce-i drept la un liceu bun (Vianu). Cei mai mulți care au picat au fost de la liceele tehnologice, fostele școli profesionale, unde nu cred că părinții elevilor sunt preocupați de meditații.

    • #38

      Licee ca Vianu sunt 20 poate 30 in tara. Dar ceilalti de la restul de cateva sute de licee ce fac? Pompeaza meditatii ca descreieratii, nu inteleg si nu invata nimic si apoi pica bacul cu brio. Meditatii fac, bineinteles, cu profesorii de la liceul de bastina ca oricum profesorii adevarati nu primesc toate lichelele la meditatii. Si-ar strica blazonul si propriii nervi.

  18. #39

    nu stiu dc e asa mare nebunie cu meditatiile, eu nu am facut meditatii absolut deloc si am luat bacul cu media 7,30.

  19. #40

    Acu 6-7 ani mi-am dat si eu BAC-ul. M1. Liceu de informatica. Profesoara, la clasa, imbecila rau. Tot probleme cu eventuale corigente am avut cu ea. N-am luat meditatii. Nici nu prea m-am dus la orele doamnei. Mi-am luat matematica, la BAC, cu 7. Fara copiat. Cred ca a murit individa de ciuda. Spunea cineva mai sus ca in trecut luai meditatii doar pentru a lua mai mult de 7-8. Perfect valabil si in perioada mea. Chiar daca generatia asta de anii astia e sub orice critica, tot profesorii sunt de vina pentru ca nu-i responsabilizeaza. SI daca nu merge cu responsabilizarea, atunci, prietene, nu intri in BAC! Nu stii un logaritm? Nu te bag in BAC! Nu stii ce e aia o matrice? Nu te bag in BAC! Scurt.

  20. #41

    Cine spune ca bacul de anul asta a fost greu,e irecuperabil de prost.Eu l-am dat anul asta la profil real (romana,matematica m1 si informatica). Ca dificultate, bacul a fost penibil de usor.Sincer, ma asteptam la mai greu.Eu l-am luat cu 8.33 din cauza neatentiei si prostiei mele.Subiectele mi-au dat impresia ca au fost facute astfel incat sa promoveze toti.

  21. #42

    Arhi, nu pune toti profesorii in aceiasi oala. De exemplu, profesoara de la prega m-a luat la inceputul anului de la 0. Stiam vag ce facusem la clasa si ea s-a chinuit sa imi arate tot. Dar mai era o problema: eu nu am vrut sa invat mate. Imi placea sa invat la altele, dar matematica nu! Ma apucam de teme si in 5 min le lasam pentru ca nu stiam sa rezolv. M-a facut in toate felurile: puturos, comod, lenes, etc. Pana la urma am luat 6.50 anul asta si sincer, nu imi pare rau ca nu am invatat. In ultimele 2 sapt am bagat mai tare in rest am stat relax in privinta asta. Mate=stres. Si da, cunosc colegi care au picat si tot nu le-a pasat.
    Oricat s-ar chinui profii, daca pe tine te doare in fund nu o sa faci nimic. Unele obiecte pur si simplu nu se prind de tine si asta e.

  22. #43

    Mi se par o prostie medidatiile astea. Am luat la bac 8,66 (9 70 geografie, 8 55 istorie-puteam lua usor 9 55 pentru ca am sarit din neatentie peste un exercitiu banal care valora 10 puncte, si 7 75 romana unde am depus contestatie…ma asteptam la o nota mult mai mare) Mi se par o prostie meditatiile. Singurele exceptii pentru mine: daca vrei sa iei 9-9.50-10 sau daca te pregatesti pentru eu stiu o olimpiada, un concurs, un examen special, ceva.

  23. Diriga mea, profesoara de matematica, scoate din meditatii, pe luna, pe putin 4000 de lei noi+salariu de profesor de gradul I sau cum ii zice.

    • #47

      Sincer ti se pare mult comparativ cu un medic/politist?

  24. Pe vremea mea BAC-ul era un examen mai usor decat tezele de la scoala. Si daca imi aduc eu bine aminte am avut 2 saptamani examene. Meditatiile erau pentru admiterea la facultate nu pentru BAC. Drept e ca am avut si colegi olimpici care pur si simplu nu s-au concentrat pentru ca erau prea usoare problemele. Deci tine de tine vrei bine, nu vrei iarasi bine.

  25. Partial de acord, pentru ca sunt si profesori care sunt artizanii exceptiilor din invatamantul/tineretul romanesc. E drept ca eu am fost la uman, filo-engleza, dar am luat peste 9.50 fara vreo ora de meditatii, si faptu’ ca am avut profi buni a contribuit. Intr-un an in care sa iei mai mult de 9.50 te plasa in primii 1.5% din tara.

    Pana la urma, un profesor bun nu e numai ala care ii asculta si verifica mereu pe elevi, ci ala care ii si inspira, incurajeaza, etc. Profa mea de romana era asa de badass ca a facut o clasa intreaga sa inteleaga si aprecieze, unii sa si iubeasca, Ion Barbu – lucru deloc usor.

  26. #50

    Salutare. Consider ca in mare parte vina este a elevilor. Eu am facut prima data o scoala profesionala pentru ca imi place mecanica. Dupa mai multi ani am avut posibilitatea sa avansez cu munca si am intrat la liceu, la ff. Dar cand am avut de dat bacul veneam de la munca (inclusiv dupa sch. 3) si mancam cartile pe paine. Asta timp de o luna si ceva. Si am luat anul trecut note mai mari decat am crezut, undeva in jur de 7. La istorie de exemplu in 3 saptamani am invatat de 7,50. Am avut in clasa elevi care nu stiau o iota si erau proaspeti absolventi de liceu. Asa ca fuck facebook& staff !!

  27. #51

    Eu am dormit 2 ore aseara. In restul timpului am muncit. Pentru scoala. Pentru familie. Daca te-ai uitat in calendar cand ai citit asta ai vazut bine, era week-end. Tu ai stat cu familia in week-end. UNELE titluri le pui pur si simplu precum o fac cei de la Realitatea, sau Click, sau…doar de dragul senzationalului. Un profesor.

    • #52

      eu din EU » profesore, faptul ca afirmi ca esti sfant nu te face automat unul. eu muncesc 7/7, 12-16 ore pe zi. tu muncesti 15 saptamanal. iar rezultatele se vad. daca nu ale tale, cel putin ale breslei tale

    • #53

      @eu din EU : si la toamna ii chelesti pe prosti de bani la meditatii, cate 5 intr-o camera ca sa-i treci la clasa unde nu-ti faci datoria sau nu stii sa te impui prin respect si nu prin teama.

  28. #54

    Vina este comuna; parerea mea este ca sunt si subiecte absolut idioate. Pe vremuri, prin 2005 asa cand am dat eu bac-ul, subiectele noastre de la matematica M1 aveau in prima parte (alei cu rezultat final direct pentru ca erau “simple”) ce aveau altii de la M2 in ultima, adica partea de redactare, algoritmi si alte cele. La M1 , ultima parte era de pe alta planeta. Una peste alta BAC-ul ar trebui sa fie simplu si sa nu constituie criteriu de departajare la admiterea in facultate. Si aici intervine problema adevarata; de ceva vreme admiterea la facultati se face pe concurs de dosare sau imprejurari. Ar trebui sa fie subiecte unice, create la nivelul universitatilor de STAT (restul de-al de spiru s-o ia la cioc, sa le scoata in afara legii – sunt doar niste fabrici de diplome fara nici un fel de acoperire). Apoi devine simplu : stii ca esti bou de bauni, nu dai la politehnica sau medicina. Pana la urma de ce mama dracu trebuie sa avem toti facultati? S-a umplut tara de economisti, juristi, politologi si ingineri care habar n-au dracu de nimic. Eu cred ca trebuiesc reinfiintate scolile profesionale; nu mai gasesti un ospatar bun in ziua de azi sau un instalator. Si pot fi meserii banoase. Spre ex un croitor de geniu poate castiga de vreo 100 de ori cat un economist.

    • #55

      Hai bre ca m-am uitat la subiecte si erau chiar usoare. La fel si cele de la capacitate de anul asta. Anii trecuti nu stiu, nu am studiat problema. Am dat bac-ul acum 15 ani, am invatat 2 saptamani pentru materiile pentru care nu invatasem oricum tot anul ca aveam nevoie de ele la admitere. Am invatat cat trebuia ca sa nu ma fac de rusine. Da, era o rusine sa iei sub 8. Si nu conta la admitere, pentru admitere am invatat la greu un an. Aveam timp sa ne si distram, aveam absente cu duiumul dar cand era de invatat invatam. Mi se pare ca am cazut direct in filmul ala, Idiocracy. Mai ales cand imbecila de doamna ministru considera ca subiectele au fost prea grele. Ok, eu spun sa dam la matematica tabla inmultirii. Asa poate o sa avem o promovabilitate pe undeva la 60%.
      PS: Totusi nu toti micutii sunt imbecili. M-am uitat la fostul meu liceu. Un liceu bun dintr-un orasel mic din provincie. Promovabilitate pe undeva pe la 90%. Deci se poate dar nu se vrea.

  29. NU,
    artizanii distrugerii sunt ELEVII
    sunt prosti bata

    daca baga ma-ta in c*ru tau milioane sa faci meditatii la matematica si tu nu esti in stare sa iei 5 ALA (al dracu 5) inseamna ca esti un terminat/o terminata

    de romana ce sa mai zic
    daca ai picat bacu la romana inseamna ca esti deja o lepra

    Eu am luat bacul fara sa invat inainte macar 1 minut! nici nu am avut manualele si TOT l-am luat. Anul trecut

    Asa ca pace si elevii sa iti acepte prostia din creier

    –Cu drag, Felicia

  30. Mie mi se pare putin absurd in ziua de astazi sa-ti motivezi (obligi) copilul sa invete bine, sa aibe note mari la scoala… ca sa ce?
    – il face mai inteligent? Nu.
    – il face mai bun? Nu.
    – il ajuta in viata la ceva? Nu.

    Cel mai bun lucru care il poti face pentru copilul tau este sa-i fi parinte bun, sa-i fi alaturi, sa-i acorzi atentia pe care o merita, sa intelegi nevoile lui si sa incerci sa-l educi in asa fel incat sa devina un cetatean responsabil.
    Restul vine de la sine.

    Adevarata valoare nu consta in performantele scolare, ci in relatia pe care o reusesti sa o ai tu ca si parinte cu copiii tai…

  31. #59

    Bai, dar nimeni nu zice de parintii aia nimic? Ei cand vad puradelu’ pe net si la cafele si mall sau cu catalogul plin de 3 si 4 nu au nimic de zis?

  32. #60

    @ Arhi. Nu am aratat ca sunt sfant. Doar ca ai generalizat unde nu era cazul si am mai aratat o alta realitate. Asa as putea spune si eu ca toti comentatorii tai sunt retarzi uitandu-ma la comentariul lui Vlad care sunt absolut sigur ca ma stie, imi stie metodele de predare/ascultare/promovare si vorbeste in cunostinta de cauza. Tu ce parere ai de comentatorii tai? Apropo, cu matematica (,) cum stai: 24-2=22. Mi-am cam epuizat norma. Iti urez succes la cautat mentori pentru copil. Mai devreme sau mai tarziu vei cunoaste toate tipurile indiferent de locul in care va invata (stat/particular) si atunci iti vei da seama ca nu banii formeaza caracterul. Pacat ca arunci cu noroi fara sa diferentiezi….

    • #61

      Intr-un judet sunt in general 10-15 profesori buni la o materie. Din cateva sute. Restul sunt d-aia cu elevi de 1.20 la bac.

  33. Il intreaba parintele pe profu de la meditatii cum se descurca copilul si ala ce ra spunde. “Totul merge foarte bine, o sa stie tot, crestem putin pretul luna asta”.

    Mai bine sa nu iei nici o meditatie, sa te duci acolo cu ce stii si daca pici macar nu ai facut o gaura in buzunarul cuiva. Pici pe barba ta pana la urma.

  34. Cum sa iei 1 la examen dupa ce-ai facut un an de meditatii? Am eu o verisoara care a reusit performanta. Defapt, pe ea tot o mai duce capul, ca a luat 1.3, nu 1 fix 🙂

  35. #64

    vina o poarta ambele tabere. Elevii nu invata, profesorii nu-si fac treaba. Unora le e lehamite cind vad atita dezinteres din partea elevilor. Altii sunt mai prosti decit elevii, va amintiti ca acum vreo doi ani au aparut in presa “perle” de la examenul de titularizare, si-au sarit de c_ur in sus dascalii sa nu mai publice presa asa ceva. Rezultatul examenelor de titularizare? Jumatate nu luasera nici 5, iar “perlele” lor erau mai tari decit alea ale elevilor, de la Bac.
    Profii nu lasa corigenti si repetenti pentr ca le scade “gradul” liceului si nu mai primesc fonduri, sau e desfiintata scoala.
    Legea invatamintului a fost modificata de peste 25 de ori in ultimii 22 de ani! Si uite ce a iesit! Senila de Abramburica a dat azi un comunicat intr-o perfecta limba de lemn:
    O analiză a probelor de examen, pentru adecvarea lor la programe și la nivelul elevilor
    Identificarea greșelilor frecvente pe care le fac elevii și măsuri pentru remedierea acestora
    Inspecțiile Ministerului Educației în școli, pentru a se asigura că procesul de predare este unul corect
    Formarea continuă a cadrelor didactice
    Organizarea unei simulări a examenelor naționale

    Ministrul Educației s-a referit și la situația elevilor care nu au reușit să ia examenul de Bacalaureat și a spus că se impun următoarele măsuri:

    Crearea unei rețele de școli postliceale, în care accesul nu este condiționat de diploma de Bacalaureat
    Calificarea tinerilor la locul de muncă
    Convingerea unor angajatori să nu ”insiste” pe diploma de Bacalaureat
    Organizarea unor cursuri de pregătire pentru sesiunea din toamnă, pentru care profesorii să fie chemați la școală în timpul concediului.
    Deci fiti atenti: Crearea unei rețele de școli postliceale, în care accesul nu este condiționat de diploma de Bacalaureat!!!!!!! Nu i-a iesit figura cu intratul la facultate fara Bac, incearca acum cu postlicealele!!! ” Convingerea unor angajatori să nu ”insiste” pe diploma de Bacalaureat” adica ce-ti trebuie, mai, oameni cu scoala? Daca MINISTRUL INVATAMINTULUI are asemenea idei, daca tembela asta considera ca Bacul e inutil (prin masurile pe care le propune), ce sa mai zicem? Ne vor un popor de prosti, care sa poate fi manipulati usor! Si in 20 de ani aproape au reusit!

    • #65

      Nu sunt doar 2 tabere implicate. Pe langa profesori si elevi mai sunt si parintii, si sistemul de invatamant, care poarte o mare parte din vina.
      1) Parintii – au facut o mare greseala injurand profesorii in fata copiilor, si considerand ca progenitura lor e mai desteapta decat un amarat de profesor care n-are bani de haine si vine cu autobuzul la scoala. Lipsa de respect fata de profesor incepe astfel chiar din familie, iar daca respectul fata de profesor lipseste, nici ca mai poate invata ceva la materia respectiva.
      2) Sistemul – a atras numai oameni slab pregatiti in ultimul timp (cei care erau buni si si-ar fi dorit sa fie profesori s-au orientat spre alte domenii mai banoase), si a incurajat spaga (sub forma de meditatii). Pe langa asta s-a si schimbat sistemul de valori in ultimi 50 de ani.
      Generatia anilor 50-60, considerau invatamantul ca fiind singura lor sansa sa se afirme in viata. Se certau cu parintii lor pentru a putea fi lasati la scoala (parintii lor considerau ca e mai bine sa stea sa munceasca pamantul decat sa piarda vremea la scoala).
      Generatia anilor 80-90, cand scoala devenise obligatorie. Copii nu prea isi dadeau silinta, ar fi preferat sa bata mingea toata ziua pe maidan, dar aveau grija parintii (cei care inainte se luptasera sa ajunga la scoala) ca odraslele lor sa ia scoala in serios. Atunci intotdeauna profesorul avea dreptate, si copii nu prea puteau sa faca altceva pana nu isi terminau temele.
      Generatia de acum, in care nici parintii nici copii nu mai dau doi bani pe scoala. O fac doar pentru ca da bine sa ai o diploma, si de aceea nici nu se chinuie sa invete ceva. De aceea si dezastrul de la bac de acum

  36. #66

    Pe vremea mea…
    Bai, noi ne cacam pe noi daca luam 4 sau 5 la CLASA. Si nu eram genii, dimpotriva, aveam mai multe ore de fotbal si halbere decat de scoala. Si tot nu veneam acasa cu note mai mici de 7-8.
    Arhi, intr-adevar, la meditatii mergeau cei care voiau nota mare la BAC si voiau sa mearga la facultate. Noi, pleava clasei, nici nu ne puneam problema sa nu luam, ne multumeam cu un 7-8, ca atat ne ducea capul.
    Dar am si invatat, pt ca noi ne stiam interesul. Voiam la sapa-5-6. Voiam ceva mai sus-7-8. Voiam si mai sus-9-10. Nici unul din fostii mei colegi de liceu din `99-2000 nu a ajuns sa sape santuri.
    Parerea mea- degeaba arati cu degetul ” uite, ala e de vina”. E un cumul de factori. Adunati an de an de 5-6 ani incoace au avut drept rezultat niste note care abia acum 10 ani pareau de domeniului fantasticului.
    Nota 1? Nota aia poti s-o iei doar daca dai foaia goala. Nota 2 si 3? Eventual daca te intreaba cati litri adancime are Dunarea. Daca “metri” nu iti spune nimic- atunci da, meriti 2.
    Parintii, elevii, profesorii, restul lumii. Societatea noastra ca intreg a luat-o la vale. Important este cat de jos putem ajunge.
    Amintiti-va de raspunsul dat pesimistului de catre optimist” mai rau nu se poate, ce ne facem? ”
    Optimistul nu se dezminte:” Stai calm, nu te ingrijora INCA. SE POATE si mai rau!!”
    Eu sunt optimist din nastere 🙂

    • #67

      ASdfix » daca veneam cu nota sub 7 intr-a 9 a, ma spargea mama.

  37. #68

    “it’s a sign of our times” ar spune unii…

    tinerii isi baga picioarele in propria lor instruire fiindca nu mai exista nimic coerent care sa le sugereze ca daca “ai carte, ai parte”. spuneti-mi va rog, oare cata carte au gigi, giovani sau domnul almanahe?

    copilul asta vede, si daca mai si provine dintr-o familie de oameni traind modest, cu studii medii la baza – caci mi-ar placea sa cred ca aia cu studii superioare ar duce-o un pic mai bine – ii rade ma-sii in nas cand il indeamna sa se puna cu burta pe carte.

    vorbeam acum 10 ani cu un profesor de liceu, traind decent dar fara a se “da in barci”, despre exasperarea la care l-a adus fiu-sau, ce refuza sa invete ori sa se inscrie la un examen de admitere la facultate, preferand sa-i pretinda tatalui banii alocati admiterii, ca sa plece in spania la munca bruta. era acum 10 ani, si ceva ma face sa cred ca lucrurile nu s-au schimbat in favoarea dusului la scoala.

    am facut liceul fara ca mama sau tata sa ma fi controlat macar odata la note, am invatat pe rupte la mate, fizica – ma rog, era greu rau cu “treapta” si cu admiterea la facultate – am facut si meditatii atunci cand simteam ca imi fuge presul de sub talpi, iar la restul materiilor am invatat in pauza dintre ore; eventual am citit pentru teza cu o zi inainte. greu de spus toate notele, dar n-am avut medii generale sub 8, iar bac-ul a fost pentru marea majoritate a cunoscutilor mei “a walk in the park”.
    s-o mai fi si copiat – ne-am facut toti pomana cu bietii seralisti, multi dintre ei munciti ca vai de ei – or mai fi venit unii cu “servitele”, or mai fi stiut altii subiectele, dar cred ca marea masa luau bac-ul “pe bune”. la re-examinare? maxim 10 din vreo 200, plus vreo 2, care disciplinar nu putusera da bacul. si totusi, pentru noi bac-ul nu insemna mai nimic, fiindca de acasa ne spalasera creierii ca “doar facultatea e cea care…”.

    idee buna sau rea, macar noi aveam un reper, o directie.

  38. #69

    In primul rand, chestia asta cu “profesorii muncesc 15 ore pe saptamana” e o prostie. Nu sunt profesor, dar am cativa in familie si absolut toti muncesc peste 8 ore pe zi (si doar unul da si meditatii). Regula de baza e ca pentru orice ora de curs ai nevoie de cel putin o ora de pregatire. Asa nici Arhi nu scrie 8 ore pe zi pe blog, ci cateva zeci de minute… Nu zic ca nu exista profesori (multi) care nu isi pregatesc deloc orele. Dar asta nu inseamna ca nu exista si altii care isi fac treaba bine, si nu inseamna nici ca ar trebui sa punem profesorii sa predea 40 de ore saptamanal. Pentru ca aia care sunt degeaba vor fi in continuare degeaba, iar aia care isi fac treaba cum trebuie nu vor mai putea sa o faca.

    In al doilea rand, ma amuza comentariile cu “ar trebui sa ii lase repetenti pe aia care nu sunt pregatiti”. Asta merge in liceele bune si medii, unde elevii invata, unde cele cateva lepre pot fi domesticite cu ajutorul parintilor. In 2007 am facut un modul de practica pedagogica la Poli si am mers sa predam in 2 licee, la Calinescu si la Republica. Calinescu nu e vreun liceu extraordinar, am nimerit o data si la clasa sportiva unde erau mai smecherasi. Dar per total atmosfera era ok, majoritatea copiilor invatau, nu neaparat de 10, dar de un 7-8 acolo. La Republica in schimb, haos total. Prima oara cand am mers acolo s-a sunat de intrare la fara 10 si de iesire la si 10. Ora a tinut 20 de minute… Profesoara ne-a zis ca elevii deserviciu au sunat ca asa au vrut ei si ca asta e. In clasa, ce sa mai zic. Numai distrusi si pitipoance, care faceau ca toate visele. Sa ii dai afara nu poti, ca se duc si sparg vreun magazin sau dau in cap la oameni pe strada. Sa ii bati nu poti, ca nu e voie, plus ca ar fi ultima palma pe care ai da-o. Pe parinti ii doare in cot. Daca esti mai delasator un pic, te mananca de viu. Daca esti mai exigent, risti sa ti-o iei, de la elevi sau de la parintii care vin peste tine ca le-ai lasat plodul repetent, desi tu le repeti de un an de zile ca nu invata nimic. Stiu, am vazut cu totii prin filme profesorul cool care vine si inoveaza, ii atrage pe copii cu lucruri care ii intereseaza si reuseste sa ii educe si sa le schimbe viata. Dar profesorii aia sunt rari, si nu se duc sa predea la Republica.

  39. Nu pot intelege cum faci meditatii cu o un elev si sa se dovedeasca loaza. Am luat meditatii prin gimnaziu (pentru liceu, unde am fost cred 8 sau 9 pe loc in 2 clase de specialitate) si la mate stiu ca prin ultimele 2-3 luni mancam tot ce se putea in materie de subiecte de examene din ultimii dracu stie cati ani. Si sa dea dracu’ sa nu iau macar 9 pe teste, ca mi se facea capul calendar ca voi ajunge la vreun industrial.

    Examenele astea nu se iau, teoretic lupti sa le iei cu nota mare. Asta pe cand nu intra orice vaca in facultate, doar pentru ca respira si are nota de trecere la Bac.

    Am dat meditatii de engleza acum cativa ani si stiu ca am luat o loaza care scria ‘dă’ in loc de ‘the’ si a luat 9 la Bac. Dar a mancat cartea si am bagat materie in dosul ei ca ma viseaza cred si acum dupa 5 ani.

    Nu inteleg sa-ti bati joc de elevi la scoala, dar sa zicem ca se dau pe dupa colt ca e salariul de rahat. Dar la meditatii esti platit CAT CERI, cum naiba sa te doara in basca de elev? Esecul lui este esecul tau direct, pentru ca nu te mai poti plange de sistem, tu ai posibilitatea sa faci ceva din copilul ala sau sa-ti bati joc.

  40. #72

    Daca iei nota 1 la o materie de bacalaureat, nu esti prost, ci esti pericol pentru tine si pentru altii, atunci cand iesi din casa. Aia cu pe vremea mea toata lumea invata si-si vedea de treaba e o minciuna ordinara, pentru ca au fost elevi buni si elevi slabi in toate generatiile de cand e lumea si pamantul, numai ca in anii anteriori isi dadeau interesul si elevii, nu ca acum, cand pleaca spre dimineata din club, dupa care se duc la bac. Si cand vad pe la televizor ca se plang ca a fost atat de greu bacul si ca le mai plang de mila saracilor elevi picati, mi se pare ca fac o mare nedreptate celor care au invatat si au luat bacul.

  41. #73

    nu, artizanul distrugerii tineretului este societatea romaneasca, de fraieri care se cred smecheri.