Cele mai puține decese din ultimul an și jumătate la ATI Sf. Pantelimon, în luna mai, după anchetele declanșate. Ce a făcut doctorița poreclită „doamna cu coasa” – referat procurori

„E de lăsat” – este expresia pe care unul dintre medici – M.M. – o folosea pentru a le transmite asistentelor să reducă dozele, susțin procurorii în documentul prin care Parchetul Tribunalului București a propus instanței arestarea celor doi medici.

Procurorii arată că începând cu lunile octombrie – noiembrie 2023 doctorița M.M. – poreclită în Secția ATI „doamna cu coasa” – „a demarat un mecanism de eficientizare a activității Secției de ATI prin reducerea dozei de noradrenalină, substanță vitală pentru supraviețuirea unora dintre pacienții aflați la ATI care se aflau într-o stare gravă de sănătate și cu privire la care aceasta, în mod discreționar, arbitrar și inuman, aprecia că nu mai au șanse de supraviețuire”.

„Când martorul (unul dintre asistenții medicali citați în referat – n.r.) știa că va fi pe tură de gardă cu inculpata M.M, știa că va exista cel puțin un caz de genul acesta și intra în tură cu un nivel ridicat de stres. Asistenții verificau dacă numărul pacienților din sistemul informatic alocați secției ATI depășea numărul de 25 (numărul maxim de paturi pe secția ATI), iar dacă inculpata M.M. era de gardă, martorul știa că cel puțin un pacient va deceda pentru a face loc unuia de pe celelalte secții”, arată procurorii.

Întrebat de anchetatori dacă de la data sesizării acestor probleme organelor judiciare atitudinea doctoriței s-a schimbat în vreun fel, asistentul a arătat că şi după sesizare a lucrat în continuare alături de medic, iar atitudinea acesteia s-a schimbat foarte mult, în sensul că nu mai aplica niciuna dintre practicile de până atunci. Nu mai modifică dozele de noradrenalină, participă parțial la manevrele de resuscitare, lucru pe care nu-l făcea anterior, manevrele de resuscitare durează acum 45 de minute, conform protocolului, și nu le mai întrerupe înainte, iar pacienții declarați morți sunt ținuți conectați la aparate pentru alte 2 ore după deces, așa cum prevede protocolul.

Ce este, cu adevărat îngrozitor este că mulți dintre voi consideră ca pe ceva normal ce s-a petrecut. Își imaginează scenarii de apocalipsă, gen Voi ce ati fi facut daca erati medic ATI fara resurse infinite, de parcă ăia modificau doza de noradrenalină pentru că mai aveau o fiolă și trebuiau să o împartă la toți, nu îi ucideau ca să golească paturi, ca să poată încasa banii per pacient. Eventual aplică o gândire schizoidă tip Medicul e obligat să aleagă, poate ne convine sau nu, dar e dreptul lui și tot felul de aberații mentale, probabil văzute la televizor sau prin filme.

Nu, medicii nu sunt obligați să aleagă. Există protocoale în situații de urgență, se aduc materialele necesare sau sunt mutați în alte spitale, care dețin ceea ce e necesar. Niciun medic nu are dreptul de a decide moartea unui pacient, pe motiv că nu mai are șanse. NIMENI. Indiferent cât de îndobitociți ați fi, mi se pare îngrozitor că mintea voastră s-a adaptat la acest tip de gândire și deja îl apără. Vă repet, medicii NU AU VOIE să ucidă oameni, sub nicio formă, în nicio condiție, nici prin activitatea lor, nici prin INACTIVITATEA lor. Iar dacă credeți că un medic poate să vă ucidă pe patul de spital, pentru că el crede că nu mai aveți nicio șansă, mi-e milă de voi. Înseamnă că sunteți dincolo de punctul în care ați putea primi vreun ajutor.

Oricum, ziua de ieri mi-a demonstrat, fără putință de tagadă, de ce țara este unde este. Pentru că e formată din oamenii care sunt.
Doamne, ce rușine și silă…

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.