Parcă v-am mai povestit că, pe vremea când trăia tatăl meu, a fost internat la un spital de chirurgie cardiovasculară și medicul nu a vrut să îl opereze timp de 2 săptămâni, până nu și-a primit șpaga de 2000 de euro. Iar noi nu înțelegeam de ce nu îl operează. Din păcate, acum tatăl meu nu mai este și nu pot pronunța numele medicului sau al spitalului, nu mai am nicio dovadă sau martor care să ateste asta.

Medicii români, în toată splendoarea lor. Da, știu, să nu generalizăm. Dar cum dracu se face că peste tot găsești gunoaie de astea, dacă nu generalizăm?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

23 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Pai trebuie sa intelegi si cum e organizat sistemul.

    Patologia chirurgicala e totusi in jur de 20% din totalul patologiei in Romania in spitale(www.drg.ro sectiunea indicatori). Si daca toti chirurgii de pe toate specializarile ar fi niste magari tot ar reprezenta o minoritate absoluta desi nu e asa. Dar in populatia generala doar chirurgia e medicina 😉

  2. #2

    Cum peste tot găsești gunoaie. In toate domeniile. Nu mi convine sa ma faca cineva spagar că așa crede el.
    Am colegi care isi manaca sanatatea tratand niste nespalati nesimtiti. Sa zic si eu ca toti pacienții români sunt la fel?
    Eu am plecat, mai mult din cauza perfectului pacient român.
    Deci cum se face că in fiecare zi vedeam nespalati nesimtiti care se bagau in fata pacientilor cu adevarat bolnavi, care incerau sa spaguiasca pentru a obține privilegii? Sunt toți la fel, tu esti la fel?

    • #3

      nu ai inteles. tu ai perfecta dreptate, ideea e ca e incredibil de greu pentru oameni sa nu generalizeze, cand gasesti peste tot lepre de astea.

    • #4

      Bogdane, voi astia ”buni” ce faceti sa-i triati pe nemernicii vostri?

    • ce cacat puteau sa le faca ma? Voi intelegeti cum functioneaza sistemu ala?

    • #6

      exact ce fac si pacientii “buni” sa ii trieze pe nemernicii “lor”

    • #7

      De ce nu te-ai făcut tractorist ? Erai decât tu și câmpul !
      Baaaaah nu va inteleg deloc pe voi ăștia care va alegeti niște joburi apoi plângeți că voi sunteți expuși unor riscuri. In fiecare job exista niște riscuri, pe care presupun ca fiecare și le asuma când își alege meseria. Așa ca, nu va mai plângeți ca niște pizde. Ce credeai ca o sa lucrezi numai cu VIP-URI undeva la etajul 25 ?

    • #9

      Solidaritate de breasla. Corb la corb nu-si scoate ochii.

      Aceeasi situatie. Universitar, la neuro, in urma unui AVC. Refuz operatie ca n-a vrut el…
      Oricum, o mizerie de spital. Am mai ajuns dupa 12 ani acolo (anul trecut). La fel. Ar trebui demolat, sincer.

  3. #10

    Mai auzisem si eu la cineva acum vreo luna ca a fost la spitalul militar si cineva i-a spus ca “nu e platit suficient ca sa se uite la el”…

  4. #11

    toti sunt niste bulangii mai putin aia care nu sunt 😀

  5. #12

    Ultimele cuvinte de la final te fac să ții, măcar un pic, și cu doctorii respectivi:
    le dădeau șpagă pentru eliberarea unor certificate false de boală în vederea pensionării pe caz de boală. Mai exact, niște unii s-au gândit să trăiască de acum înainte pe banii tăi făcându-și o pensie. Doctorii aproape că i-au refuzat. Cu cine ții?

  6. #13

    Sunt doctori și doctori. Am trăit experiențele următoare: doctorii și asistentele au refuzat absolut orice, chiar și flori.
    Alt caz, un neurochirurg a refuzat “încurajarea”, chiar dacă urma să opereze pacientul, și ne-a spus că putem dona banii spitalului. Am primit chitanță pentru orice leu dat acolo.
    Alt caz, fără a împărți în stânga și în dreapta, nu am fost băgați în seamă. Până nu am dat, nu s-a programat operația.
    Uscaturi sunt peste tot, pacienți sau doctori. O să dureze mult până ne educăm să nu mai fim atât de darnici. Practicile comuniste mor greu.

  7. #14

    Sunt curios cat timp o sa treaca pana cand un medic spagar o sa fie mustrat de catre rudele pacientului care a murit din cauza acestuia. Si prin mustrare ma refer la afectiuni fizice

    • #15

      Adică să-i dea vot de blam? In mai multe regiuni anatomice ale corpului?

    • #16

      Glumești? Mulți au fost mustrați cu afecțiuni fizice cum spui tu chiar și nevinovați. Problema e a sistemului ticăloșit, civilizația nu se face cu vorba bună ci cu amenzi, pușcărie inclusiv pentru pacienți.

  8. #17

    este o problema culturala a populatiei romanesti!
    din acest motiv, politicienii, cu cat sunt mai hoti, cu atat sunt mai votati!

  9. #18

    Problema asa zisului sistem medical, o reprezinta oamenii ce-l compun. Incepand de la asistente, care isi fac superficial treaba daca nu se cotizeaza si culminand cu medicii. Si mai misto, este faptul ca oamenii aia sunt atat de rutinati, incat de multe ori uita ca aluia care ii fac cacaturile e fie ruda, ori a platit ceva inainte, de aici incep marile scandaluri apropo. Doi la mana, in spitalele din Romania, exista o perceptie din partea personalului medical de tipul: mie nu mi se poate intampla si mie mi se cuvine si de aici apare sindromul de Dumnezeu al multora indiferent de specialitate.
    A doua mare problema o reprezinta pacientul roman, care are impresia ca i se cuvine totul si nu se poate opri din abuzarea sistemului de multe ori avand complici chiar personalul medical contra unei mici sume de bani. Asa ca atunci cand auzi ca nu mai e plafon sau cand ti se spune, ca pentru rmn sau ct, trebuie sa reveniti peste o saptamana in mare parte se datoreaza unor baeti/fete ce se baga un pic in fata.
    Problema reala este ca lucrurile astea sunt de cand lumea si pamantul si nimeni nu a incercat sa faca ordine, intotdeauna a fost scuza cu salariile, acum o sa existe cliseul clasic pacientul e de vina ca da spaga si uite asa sistemul nostru medical se apropie din ce in ce mai mult de Africa.

  10. #19

    2016,iunie,duminica spre luni. Ajuns la UPU Baia Mare in urma unei agresiuni. Un par in freza. Twice.
    Pe sectia ORL ajuns,5 fracturi ale piramidei nazale constatate,programat operatie
    Medicul Avram Sergiu ma pune la curent. Il informez ca nu am bani sa cinstesc obiceiul loculuiRaspunde:
    “Cui iti cere bani ii spui ca mi-ai dat mie pentru toti,sa vina la mine!”
    M-a operat (el sau altcineva,habar nu am) si nu am reprosuri,a fost corect.
    Bani mi-a cerut un brancardier care m-a adus de la operatie si m-a intrebat cat i-am dat anestezistului fiindca el nu a primit nimic.
    Iar o doamna care impartea mancarea s-a comportat execrabil,preferand sa arunce mancarea decat sa dea supliment. Chiar si in situatia in care din 10-15 pacienti care puteau merge la masa eram 2-4…maxim 5,restul nu se coborau la mamaliga sau macaroane,mancau din pachet.
    O fi fost ziua de pomana anuala a doctorului?Asa este el de felul lui?
    Raspundeti voi!

  11. #20

    Greu sa fii in pielea celuilalt.
    Cred ca sunt “zone” fara spaga – vezi UPU la Floreasca, SUUB si altele unde nimic nu misca daca nu dai din urechi – comisiile de pensionare.

  12. #21

    E simplu: pentru ca peste tot sunt blogari piscotari, dar, culmea, nu toti sunt piscotari. 😉

  13. #23

    Problema reala este aceea ca sistemul sanitar este cu resursa umana la pământ. Aici vorbim de număr de angajați (doctori, asistente și infirmier) și este subfinantat cronic. Sistemul sanitar romanesc este bazat pe modelul sovietic în care toată pacientura este adusa la spital pentru investigații și tratament, medicina primara jucând un rol de îndrumător al fluxului și nicidecum de tratare a cazurilor simple și medii asa cum se face în vest. Aici intervine și dumnezeul salvarilor roșii (Arafat) care are impresia ca este suficient sa aduci pacientul în spital, acolo unde de multe ori pacientul ajunge întro unitate cu un singur medic care este depășit de numărul de cazuri, uneori acesta nefiind specialist urgentist( mulți sunt medici de familie care au făcut un curs de 6 luni de urgente). Nu mai vorbim de personalul de pe ambulanță care este în general format din șofer și asistente care aduc toate cazurile la spital, iar personalul de pe smurd este de obicei format din paramedici care la baza sunt pompieri și care au făcut un curs de urgente de 3 luni. Asta este resursa umana în prespital care este slab pregătită și care nu își asuma nicio responsabilitate, mai bine o plasează la un medic din spital.
    Faptul ca ai crescut salariile unor doctori (apropo, nu toți doctorii au salarii mari) și apoi ii inunzi cu munca, vezi secțiile unde se fac câte 8 și chiar 9 gărzi pe luna nu face decât sa erodeze psihicul personalului, în condițiile în care gărzile sunt obligatorii și sunt mai prost plătite decât ora de munca din timpul dimineții. (lucrezi timp de noapte, sâmbătă și Duminică la bani mai putini decât în timpul săptămânii).
    Volumul muncii nu este normat tocmai pentru a ascunde nevoia mare de personal. Dacă stai sa te uiți la normele de lucru din vest și cele de la noi ai sa observi ca ceva da cu virgula. Vesticii au înțeles faptul ca medicii sunt oameni și ca este important sa nu aibă griji materiale dar și sa fie odihniți ca să poate judeca limpede și sa acorde timp și la partea umana a meseriei care este de obicei prima sacrificata în condiții de supraaglomerate. De aceea ei cheamă doctorii tineri de la noi pe posturi de execuție (de monitorizare) astfel încât medicii cu experienta de la ei sa fie degrevati de multe sarcini și sa se poată ocupa de pacienții cu adevărat gravi. În plus acolo se triaza la sânge cine ajunge în spital sa consume resursele costisitoare. Medicii de familie își fac treaba și tratateaza cazurile simple și temporizeaza la maxim cazurile medii pana sa le trimită la spital. (sistem vestic). De aici nemulțumirea pacientului roman la spitale din vest candpentru un căcat aștepta multe ore la urgenta și la sfârșit primește paracetamol și indicația dea se duce la medicul de familie. (cred ca este familiarizat cu povestea asta).

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam