Observ că, as usual, de fiecare dată când se aduce vorba de pensiile speciale, imediat se mută tunurile pe specialele pensii ale miliarilor, polițiștilor și jandarmilor. Pentru că, nu e așa, pensiile lor sunt cele speciale.

Hai să ne uităm puțin ce înseamnă, de fapt, pensie specială vs pensie militară, să nu ne fluturăm creierul aiurea.
Aceasta este metoda de calcul a pensiilor. Dar ce vedem noi aici? Că militarii au voie ca pensie media salariilor brute, dar maxim 65%.

Maior – 5.019 lei ( se adaugă sporuri)
Căpitan – 4.324 lei (se adaugă sporuri)
Locotenent gradație 4 – 3.445 lei
Sublocotenent – 2.958 lei
Plutonier gradație 4 – 3.107 lei (se adaugă sporuri)
Sergent major –2.933 lei (se adaugă sporuri)
Sergent gradația 4 – 2.618 lei
Caporal gradație 4 – 2.437 lei ( se adaugă sporuri)
Soldat – 2.236 lei

Armata nu e făcută din generali și colonei, ăia sunt cu Iordănescu și Năstase. Armata, baza ei, este formată din cei de mai sus. Ei sunt cei mulți, cei care sunt acolo ca, în caz de ceva, să ne apere. Majoritatea ofițerilor superiori ating, cu indugență, gradul de maior, la pensie. Iar plutonier adjutant șef, well, nu chiar toți.

Deci pensia unui militar sau a unui polițist normal, ofițer superior este, calculat că ajunge la maximul posibil, 65% din 5019 lei. Cea a unui subofițer, 65% din 3107 lei, da? Un caporal 65% din 2618 lei.
Acestea sunt pensiile alea uriașe care, de fapt, distrug bugetul româniei?

Citiți aici cât e salariul unui judecător român, comparat cu restul europei. Între timp, cifrele chiar s-au mai actualizat în sus.

Uitați-vă puțin la sumele astea câștigate de ăștia, Ei sunt ăia care eliberează violatori și mafioți, cei care declară că fetițele de 11 ani se îmbrăcau provocator, deci voiau sex cu violatorul lor de 54 de ani. Ei sunt, acolo, puși frumos, în tabel. Cel mai mic salariu de la ICCJ, ăia care au contestat vineri pensiile speciale la CC este de 26 000 de lei lunar.

Tudorel Toader încasează, lunar, de la statul român, 14 000 de euro. Există un magistrat în românia care ia, din 2005, o pensie de 41 000 de lei. Care, probabil, a fost ajustată cu inflația.

Dar da, problema reală care îi scarpină la glabelă pe anal-iștii români este, desigur, cu cât iese la pensie un soldat. Nu judecători, diplomați, parlamentari, grefieri, chiloți civili. Nu, militarii sunt problema.
Țara asta își merită soarta cu vârf și îndesat.

Și, ca să înțelegeți puțin că tot scandalul acesta este stupid, în orice stat cu drept roman, un drept câștigat prin lege devine imuabil. Indiferent de schimbările ulterioare de lege, principiul de drept al legii mai favorabile acționează întotdeauna. Prin urmare, orice ar face tembelii ăștia în parlament, orice curte constituțională le va da cu flit, pentru că așa spune legea, în absolut orice situație. Ei nu pot modifica decât pentru viitor, așteptând ca cei de acum să moară.

The end.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

57 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Mamăăă, ce tackling si-a luat #metoo !

    • #2

      ..cam greșit….
      deoarece din zona sorina ..s-a cam lansat direcția, încerc varianta reală:
      “nu avem cum să vă dăm 40%, dar iată ce multe și grase iau militarii!!!!!”
      sau mai in clar:
      “metrul acesta cu care măsor stofa nu e chiar metru…are, într-adevăr mai puțin, dar uitați ce gros este!!!”

  2. Cu ocazia asta vor afla si putoii cu mii de euro si figuri ca sunt aparati de cetateni platiti cu 2500 de lei pe luna. Care in caz de ceva, le vor sterge mucisorii si-si vor da viata pentru ei. In timp ce ei vor face scandal pe facebook ca s-au inchis granitele si nu pot fugi in ioropa.

    • #4

      De ce s-ar duce cineva în armata pentru 2200 ? e salariul minim pe economie, la limita supraviețuirii și nu am auzit pe nimeni sa zică ca moare de foame prin zona aia, niciodată, asemenea salarii găsești oriunde la orice ora.
      Nu cred.
      Ori mai sunt niscaiva smecherii

    • #5

      În caz de ceva și “putoii cu mii de euro si figuri” sunt chemați la raport să apere țară. Or fi ei aroganți, nu zic nu, dar în caz de război tot ei vor fi carnea de tun.

    • #6

      In caz de ceva e extrem de putin probabil sa fie razboi d-ala in care sa fie nevoie sa fie aparati “putoii”, dar caz de ceva a fost anul asta si s-a vazut cam care e apararea aia, gen oprit oamenii la granita si carantina fortata plus un pic de bataie.
      Si de unde atata hate? De putoii aia are mereu cineva nevoie, nevoie concreta nu doar in caz de ceva, ca d-aia sunt platiti asa de bine.

    • #7

      Treceam pe caldura asta prin parcul Carol, si ma uitam la aia 2 soldati pusi acolo la mausoleu. Ce viata nasoala au saracii… Pe urma am stat sa ma gandesc, cat de utila ptr societate e faptul ca sunt 2 care sa stau drepti in soare dogoritor sa apere flacara aia vara si cum se platesc bani ptr asta… In secol 21 mai prinde bullshitul asta la altcineva decat adolescenti? In era bombelor conventionale care distrug un oras, cand o vom mierli-o cu totii, cum o sa stim cine si-a dat viata ptr noi?

    • #8

      @SerbanTeodor și ăia cu căciuli cât jumătate din statura mea care păzesc poarta lu’ Lizica la ce mai sunt buni?! că să nu-mi zici că ăia chiar păzesc afurisita aia de poartă.

  3. #9

    Si cam ce/ cât sunt acele sporuri ?
    Ca nu-mi explic cum de a ieșit ala mediatizat intens de la Colibași paremise cu cea mai mare pensie speciala din țara

  4. #10

    Pensiile speciale pot fi impozitate sau legea abrogată, USR a venit cu propuneri in ambele cazuri, dar interesele de ale pastra sunt aparate de PSD PNL si restul alde pro kk udmr.

    Acesta e inca un motiv pentru care le voi acorda o sansa, macar sa vad ce vor face, de restul stiu.
    Repet si sper sa devin plictisitor, singura sansa e sa vad un USR fara Barna si cu un rezultat peste PNL caree la 45% in visele lor! Sau au fost.

  5. #11

    Pentru că într-o vreme am aplicat la joburile astea, uită-te puțin la grila de salarizare de aici: nspa-nato.career.emply.com/homepage/salaries. Salariile sunt neimpozabile, pe baza unei convenții între state, se oprește din ele dacă țin bine minte doar un 8% pentru fondul de pensii, iar tu poți să mai contribui până la 20%. Nivelul A sunt ofițeri, B echivalentul la subofițeri și maiștri militari de la noi, C și L sunt contractori și specialiști externi.

    Acum fă o comparație între banii care îi ia TT și salariul unui înalt funcționar NATO, nivel A7, care are mult mai multă răspundere decât TT.

    (NSPA este divizia de logistică a NATO. Cea care ține avioanele în aer, tancurile în funcțiune, rațiile distribuite etc. Este de asemenea cea care a transportat ajutoarele medicale prin Europa în timpul carantinei.)

    • #12

      Răspunsul e doar pentru partea dintre paranteze.
      Națiunile sunt cele care “țin avioanele în aer, etc.“ NSPA este ceva bun de consumat bani și … altele.

    • #13

      Poate “națiunile” americană. Astea europene se cam feresc să dea bani. Asta în caz că nu ai înțeles că eu vorbeam de un departament dintr-o organizație, nu de chestii abstracte.

    • #14

      Ionuț, dacă armata germană (sau oricare alta din NATO), trimite trupe într-o misiune, sunt obligați să-i asigure toată logistica. NSPA poate acorda sprijin, limitat și destul de greoi, dar pentru propriile trupe, țara respectivă este principala sursă în ceea ce privește logistica. Și e și normal să fie așa, diferențele tehnice sunt mari, cel puțin la momentul actual.
      Treaba aia cu națiunile europene care nu cheltuiesc pentru NATO e mai mult campanie electorală a unui anumit personaj, nu vreau să intru în detalii.

    • #15

      Probabil ai sărit peste pasajul în care spuneam că eu am aplicat la joburi acolo, la NSPA. Tu ești un oarecare de pe internet care își dă cu părerea.

    • #16

      Dacă nici pe internet nu pot să-mi dau cu părerea, atunci unde?! 🙂

  6. #17

    Postez off topic, dar vreau sa las bijuteria asta aici, pana nu se pierde in ANALele internetului.
    A urmat doamna primar protocolul ca la carte :)))
    www.youtube.com/watch?v=8tX0xMOFMeY

  7. #18

    Polițist, ieșit la pensie colonel, ultima solda 7000 lei, ieșit la pensie 131000.
    Olguța i-a plafonat pensia la 7700, de un an și jumătate.

    • #19

      nasul copilului meu e colonel de jandarmi, iesit la pensie la 1 ianuarie. ia pensie mai putin decat iau eu pe un articol

    • #20

      Intr-o vreme nu se lua in considerare salariul, se lua in considerare VENITUL. Baietii inventau niste scheme de vandut case, inchiriat, blabla. Plateau pe alea 6 luni ceva impozit si apoi trai neneaca.

      Informatia e de la cineva apropiat care lucreaza in sistem.

    • #21

      Gogule, las-o ca macane.
      Vand casa lu’ soacra-mea si o pune ca venit la pensie?
      Cred ca ai info de la cineva din alt sistem decat sistemul solar!

    • Sau alta mizerie care se practica la stat, din cunostiinte direct , se ia in considerare media salariala pe ultimele 12 luni.

      In ultimele 3-4-6 luni se baga tot felul de sporuri, bonusuri, prime si alte deplasari si rahaturi care iti maresc artificial media, uneori salariul dublandu-se ca sa poti apoi iesi cu o pensie peste cat ar fi fost normal contributiv.

  8. #23

    Problema României este că sistemul nu funcționează pentru cetățean, ci pentru parveniți puși în funcții pe criterii politice și care nu au vreo responsabilitate serioasă. Vă doresc să nu aveți treabă cu sistemul judiciar din România, că toată lumea ridică din umeri oricât de stupidă ar părea o sentință și singura șansă este să mai bagi o fisă la avocat și să aștepți cu lunile un nou rezultat.
    Nu este normal ca un proces să dureze mai mult de câteva zile din moment ce faptele sunt deja cunoscute și finalizate. Să înlocuiască toți judecătorii cu un algoritm software și va fi mai bine pentru toată lumea. Roboții sunt cu adevărat imparțiali, nu au ureche la mediul politic, nu fug de responsabilitate și nu vor nici un fel de pensie.
    Acum sentințe bune sunt doar pentru cine trebuie, pentru restul sunt doar aleatoriu, în funcție de cum se simte judecătorul în ziua respectivă.
    Iar pentru pensii șipprestații sociale să existe o limită de bun simț, gen nimeni nu poate primi mai mult decât dublul salariului mediu, incluzând aici totalul prestațiilor sociale de la stat. La fel ca socialismul, și pensiile de stat se vor prăbuși în viitor, e doar o chestiune de timp. Nu vă bazați pe ele, indiferent de țara în care contribuiți.

  9. #25

    Toată discuția asta cade în derizoriu când se vor pensiona doctorii. Aia care au azi 15000net. Cine va mai înjură pensii speciale când ai doctor cu 10.000?

    • #26

      Era un gunoi la poliția locală, 4500 pensie, 4500 salariu, 1000 norma de hrana, care e mai mare la porcii ăștia.

  10. #27

    Cetin, ce ai postat tu e un tabel in care sunt indicate procentele pensiilor raportate la baza de calcul. Ceea ce e corect, dar nu suficient. Asupra acelei baze de calcul mai actioneaza si alte legi si prevederi. Nu le cunosc pentru ca nu sunt specialist in domeniu, dar pana una alta ce sustii tu e doar o fateta a problemei.
    Am avut acum cativa ani un sef, general in rezerva la 52 de ani. Omul n-a vazut in viata lui un front, pensie 14.000 lunar, salariu de la institutia publica 11.000 lei. Si na, asta nu-ti imagina ca e o exceptie, e plin aparatul de stat de cacati sinecuristi ca asta (vezi si cazul imbeciului pensionat din MAI, angajat la ADP Sector 4, care a dat covid la un spital intreg).
    Ca incaseaza pensii speciale sa spunem ca mai e cum mai e, dar nicaieri in lume magistratii sau politistii nu ies la pensie la 48-50 de ani. Cand iesi la pensie la 50 de ani, mai “mananci” pensie, in media, inca 25-30 de ani. E un efort bugetar urias.
    Da, de acord cu pensiile speciale pentru anumite categorii, dar:
    1. varsta de pensionare egala pentru toata lumea
    2. pensia trebuie sa-ti asigure un trai decent la batranete, nu aceleasi venituri pe care le-ai avut cand erai anagajat

    • #28

      cum spuneam, generalii nu sunt baza armatei, iar acolo deja actioneaza legile mafiei. scandalul este pe pensiile militarilor normali, iar ele sunt mizerabile.

    • #29

      Ofiterimea nu are pensii mici deloc. Coloneii incaseaza 9-10.000.
      Si, in general, in armata doar sa fii un imbecil total sa nu avansezi ca ofiter. Nu spun ca ies la pensie toti colonei, dar oricum, ies mai degraba aproape de gradele de sus, nu de cele de jos.

    • #30

      prietene, bati campii. nasul copilului meu e colonel pensionar de la 1 ianuarie. incaseaza o pula atat. nu mai vorbi din ce citesti pe net.

    • #31

      Cum Boss generalii nu e baza armatei? Cum adica, dom g’al Ontanu? Dom g’al tata Puiu? Si sa nu-l uitam pe dom g’al Oprea, g’al plin cu 4 stele!
      Plm, 4 stele avea Patton…

    • tata a terminat lent-colonel. A fost un inutil, cum ar zice anumite insecte, care a fost comandantul singurei unitati din Romania care repara masinile (partea non motor)
      are in jur de 4000lei. Sau poate are 100000 si ii bea pe ascuns.

    • #33

      @animaloo
      True fact!
      Tata a iesit la pensie comisar (tot lent col).
      A prins hoti si banditi vreo 35 de ani (judiciar, cercetari penale, ordine publica….etc)
      Actualizat are 4600.

      Dar parca nu suna la fel de bombastic ca snoavele de pe net, nu?

    • #34

      taci ba, a iesit la pensie la 47 de ani si ne a mancat banii(zicea o tuta in spam)

    • Tata nu prea a avut multe de zis cand a iesit la pensie. Adica putea sa se certe cu inca un tip care sa ramana comandat pe unitate (erau doua unitati intr-o curte, s-au unit). Dar…intrarea in NATO a venit cu niste cerinte. Si “dam afara militari” nu se face decat in capul oamenilor retarzi

    • #36

      ca idee, nu știu de judecători, dar grefierii ies pe pensie la 65 de ani, ca toată lumea.
      dacă au stagiu de cotizare de nu știu cât și îndeplinesc nu știu ce condiții, pot să iasă la 60 de ani (exact același stagiu și aceleași condiții prevăzute pt pensionare anticipată prevăzute în legea pensiilor pt toată lumea).
      și primesc pensia specială a vieții doar dacă au 20 de ani în sistem, condiție pe care puțini o îndeplinesc.

  11. #37

    Tata,

    Pensionar din armata, plutonier adjutant, 35 ani vechime, 67 de ani, pensie= 2400 lei/luna.

    Daca e nevoie, punem si un fluturas…

  12. #43

    Pot confirma cele de mai sus. Intamplator cunosc oameni care “beneficiaza” de acele pensii speciale militare.

  13. #44

    Modul ăsta de a arunca cu rahat în cam singurele categorii care își merită pensiile speciale ( care oricum nici nu se compară cu ale celorlalți) este fix ca să distragă atenția de la adevăratele căpușe ale statului!!!
    Ce puii mei ai făcut atât de special și periculos să meriți pensii de zeci de mii de lei? Dar nu, militarii sunt ăia care secătuiesc fără milă bugetul țării!
    Și am impresia eu că o să tot arunce ei cu ce răi sunt ăia care au pensiile speciale, câți bani sug de la bugetu de stat, noi am votat impozitarea, ce buni suntem, fix până după alegeri, când probabil o s-o astupe cu talent, după ce de vreo 2 ori o să fie declarată neconstituțională și așa o să stea în continuare liniștiți ăia că nu li se atinge nimeni de pensiile lor de zeci de mii!

  14. #45

    Cand am intrat in ”sistem” doar magistratii, diplomatii si pilotii aveau pensii de serviciu, toate in considerarea efortului depus in cariera si privatiunile la care au fost supusi o viata intreaga. Celelalte categorii au fost introduse de parlament, nu cunosc in ce imprejurari, o parte, evident, in interesul acestora (primari, parlamentari). Ce vreau sa zic, asa cum nu generalii inseamna grosul militarilor, asa nici unele hotarari judecatoresti nu inseamna ca toti magistratii sunt la fel. Si doi, pensiile sunt mari la magistrati dar desfiintarea acestora nu inseamna ca vor creste celelalte. Problema este ca acestea sunt prea mici, nu ca a mea o sa fie prea mare

  15. #46

    orice discutie pe subiect e gresita din start. ideea de pensii speciale pentru anumite categorii este complet aiurea. faptul ca sunt mai mari sau mai mici la unii sau la altii e rau, foarte rau, dar irelevant.
    nu se poate decat daca exista un singur criteriu aplicat pentru toata lumea. orice altceva e o tampenie si o sa genereze scandal forever and ever.
    nu incalzeste pe un parlit de profesor de pilda care si-o ia in mana pensia si se gandeste ca bulangiul ala frecator de menta din armata/politie/jandarmerie etc ia mai mult decat el si asta dupa o viata de munca si toate gradatiile posibile. probabil asa face si ala din armata care face spume cand stie ca jegul de judecator corupt ia de zece ori mai mult.

  16. #47

    E an electoral, la anul totul despre pensii speciale se uita.
    Daca chiar se dorea eliminarea pensiilor politice, un referendum cinstit rezolva problema. Avand in vedere ca poporul e suveran, chiar si peste CCR.
    Salariile pentru magistrati sunt mari pentru a descuraja coruptia, o alta metoda pentru descurajarea coruptiei ar fi cumularea pedepselor ( a la SUA, ai luat mita de 5 ori, 4ani x5 =20 ani bulau ).

  17. #48

    In primul rand, nu inteleg de ce in cazul persoanelor platite din fonduri publice, nu se publica pe un site, salariul in fiecare luna. Ca pe mine ma ia cu durere de cap cand citesc toate calculele astea, solda, baza, sporuri, etc. De ce e atat de greu sa se faca o transparenta totala, vreau sa vad cat castiga in luna mai politia locala din Lugoj, ma bag pe un site si verific toata organigrama si cati bani a luat net in manuta fiecare angajat.

    In al doilea rand, e mega dificil sa introducem pensie bazata pe contributivitate? Magistratii sunt limitati, nu au voie sa aiba firme, etc. drept urmare, sunt remunerati mult mai bine decat toata lumea si logic, vor avea o pensie mai mare. Militarii idem, au limitari, sunt in rezerva, etc. Salariul mare, pensia mare si gata. Primesti in functie de cat ai contribuit.

    Parerea mea este ca exista un haos in tot ceea ce inseamna fonduri publice si in special la pensii. Pe de o parte, sunt oameni care vin cu scandal cu niste sume scoase din joben fara un fond, iar de cealalta parte ne aburesc altii cu procente, baza, brut, net ca nu mai stii pana la urma ce se intampla.

    Nu ar fi mai frumos sa fie un sistem gen, vreau sa vad cat castiga profesoara de muzica de la liceul nr.5 din Deva, ma bag pe site-ul liceului, am organigrama acolo si salariul net pe ultima luna. Si gata, nu mai sunt conspiratii.

    • pentru ca, de exemplu la militari, au salarii mici dar stiu ca se compenseaza cumva (stiu acum, ca inainte stiau o pula) cu pensia.

  18. #50

    In 2017 am avut ocazia sa vad taloanele de pensie ale unui special(pilot):
    -pensia militara 2800 lei
    -pensia civila 23 600 lei
    Va marturisesc ca am fost socat in seara aia,nu ma asteptam la asa sume mai ales ca tatal meu a avut pensie 2100 lei (colonel MApN-pensionat in 1977) si toti cunoscutii o ardeau cu “are tac-tu pensie babana”

  19. #51

    Sistemul actual de pensie de stat mi se pare un adevarat caritas si am sa explic mai jos.

    Sa presupunem ca salariul net este de 2300 lei (app 4000 lei brut).
    Contributia la stat pt pensie este de 3,75 din brut, adica 150 lei/luna.

    Sa presupunem ca muncesti de la 25 de ani si iesi la pensie la 65 de ani. Asta inseamna 40 de ani de munca/contributii = 72.000 lei dati la stat.
    Peste 40 de ani vei primi o pensie de app 1000 lei/luna – conform unui calculator de pensii online
    Cei 72k iti vor ajunge timp de 6 ani, adica pana la 71 de ani.
    Acum durata medie de viata in Romania este de 75 de ani. Asta inseamna ca timp de 4 ani vei primi pensie din banii altora…

    Daca mai adaugam si pensia speciala, banii stransi se vor papa si mai repede 🙂

    Calculul este aproximativ, va rog nu aruncati cu pietre.

    Da stiu… toti vom castiga mai mult in 40 de ani. Dar asta inseamna si ca pensia va fi mai mare, deci, calculul tot pe acolo va fi.

    • #52

      nu e caritas,casta inseamna sistem contributiv si se aplica oriunde exista solidaritate sociala. pe langa aia cu durata medie de viata de 75 sunt si cei care mor la 40-50. care au platit degeaba.

    • #53

      Cei care mor mai repede sunt compensati de cei care traiesc 80-85 de ani – de asta e medie de viata.

      Si la caritas tot pe baza de contributie “sociala” se dadeau banii. Doar ca nu ii obliga nimeni :))

    • #54

      nu prea sunt compensați, exceptiile de longevitate sunt mult mai putine decat morțile subite. daca nu ar exista sistemul contributivității, am avea minunatul sistem american de pensii si de sanatate. e ok, prefer asa.

    • problema sistemului de pensii este ca a fost creat undeva in timp in care varsta de pensionare era superioara celei de “speranta de viata”
      Icisha, in raiul socialistilor, toti platesc la fel, dar pensia maxima, de stat, e pe undeva pe la 2000e sau chiar mai mica.
      De aici in sus exista alte chestii, gen pensie privata, sau cel putin cam asa am priceput. Nu m-am chinuit prea tare sa inteleg, oricum.

      Mai e o chestie. Pensia e venit. Ca orice venit este impozitata. Si, fiind impozit progresiv foarte multi oameni is scot din salariu si il redirectioneaza spre pensie. Partea aia suplimentara. Faza e ca nu o sa ajungi cu pensia la sume extrem de mari, deci, cand o sa fie vorba de banii aia o sa primesti mai mult. Nu acum ci in viitor. Si aici suedezii nu se gandesc ca nu prind pensia

    • #56

      Ioane, nu stiu de unde ai scos procentul acela de 3.75%, ma gandesc ca e Pilonul II de pensii. CASS-ul este 25% din brut, mai fa un calcul. Au fost altii care au calculat, nu am timp sa caut link-uri, ideea era ca daca pui mia aia de lei in fiecare luna in banca, timp de 25 de ani, cu capitalizarea dobanzii, in final iti iese mult mai mult de 1000 de lei pe luna. Defapt sistemul de pensii nu e caritas, e Ponzi.

  20. #57

    a. pe langa pensia din tabel, cea de serviciu (“speciala”), se incaseaza si pensia “normala”, contributiva.

    b. chiar daca va trece legea de CCR, se impoziteaza doar ce trece de 7000 de lei diferenta intre pensia speciala si cea contributiva, adica in cazul celor din tabel, nu se va impozita nimic, sau in cel mai rau caz, 10% din brut.

    c. nu zice nimeni ca nu sunt pensii mici, dar solutia nu e sa le elimini pe alea mari, ci sa le cresti pe cele mici.

    d. pensiile speciale nu vor fi eliminate si nu vor fi scazute niciodata, in mod constitutional.

    e. cand se vor elimina zecile de “sporuri” la bugetari, si de ce exista ele din start ?