Screen Shot 2014-08-13 at 19.50.33

Știți probabil că manipulările în presă nu sunt doar de tipul Băsescu nu a făcut sex cu Udrea și Boagiu sau Ponta îl grațiază sigur pe Voiculescu, veniți să salvăm democrația. Nu. Manipularea în presă se folosește și pentru crearea unei stări de spirit generale, unei idei tip “ a zis în ziar, deci trebuie să fie adevărat”.

Iar în presa românească, începând cu 2009, cea mai jenantă manipulare este cea legată de piața imobiliară. Cred că redactorii de la protv sunt plini de credite la bănci, pentru că pe știrileprotv vedeai lunar articole cu piața imobiliară care e în creștere brutală, dezvoltatorii nu mai prididesc cu vânzările etc, deșit totul mergea în jos. Oamenii aveau nevoie să scape de apartamente și dacă tot au mașină de propagandă pe mână, de ce să nu o facă?

Vreți să vedeți o știre manipulatoare, plătită probabil de proprietarii de complexuri imobiliare la prețuri nesimțite și oarecum neocupate?
Ia priviți.

Zeci de mii de români au dat anul trecut viata de la bloc pe viata la curte. I-a costat dar s-au gândit că merită pentru independenţa şi libertatea câştigate. Au descoperit însă ca viaţa la casă cere bani mai mulţi tot timpul, nu doar la început.

Deci da? Traiul la casă e greu, cere mulți bani, tot timpul. Aici s-a clădit baza pentru sugerarea ideii ce trebuie să reiasă.

Acum, mama ei are grijă de vila costisitoare şi principala ei grijă sunt facturile la gaze. Spune că pune bani deoparte pe timpul verii, ca să nu îngheţe la iarnă în casa cea nouă.

Pentru că, nu-i așa, nimic nu se compară cu încălzirea la comun, robinetele caloriferelor nu pot fi închise în camerele neocupate și, în general, plata unei întrețineri lunare e mult mai ok decât să îți plătești singur gazele.

Pentru edificare, eu stau într-o casă de 200 de metri pătrați. Iarna trecută, o iarnă grea, am plătit gazele 870 de lei, în cea mai scumpă lună. Asta însemnând încălzirea și apa caldă non stop, mers în casă în chiloți. Mama, la apartament cu 2 camere, 34 de metri pătrați cu tot cu balcon, a plătit întreținere 650 de lei, cam în fiecare lună a iernii, inclusiv martie.
Dar să continuăm.

„În mileniul 3, la 10 minute de Bucureşti, trăim ca în evul mediu. E de neconceput. Sunt lucururi esenţiale vieţii, o chestie de civilizaţie să ai canalizare şi asfalt”, a adăugat Maria Dacin, proprietar

Absolut. Spre deosebire de betonul din complexurile rezidențiale, să nu ai beton pe stradă, ci pietriș, cum am eu, e de neconceput. Deci merg circa 17 metri pe pietriș, în loc să merg pe beton? Incredibil, zici că trăim în evul mediu. Iar să ai fosă septică e inuman. Doar e acolo, îngropată în pământ și o golești cam o dată la doi ani, chemând o vidanjă, care face chestia asta pentru tine. Absolut inacceptabil.

Foarte mulţi nu iau în calcul preţul racordurilor la utilităţi şi la branşamente în primă fază, dar, ulterior, observă că le dublează preţul casei.

Iar asta e cea mai mare mizerie scrisă, cea care de fapt m-a făcut să scriu articolul de față.
Racordarea la curent? 4000 de lei, cea mai scumpă dintre toate. Racordarea la gaze? 2800 de lei. Racordarea la apă? 1000 de lei. Racordarea la canalizare? 60 de lei și 50 de lei șpagă la băieții care au muncit. Racordez acum casa de la Măgurele la gaze. ASTEA sunt prețurile.

Deci o casă, conform celor de la Digi, costă undeva în jur de 1000 de euro, dacă prin racordare la utilități îi dublezi prețul?

Asta e problema, induci o psihoză. Oamenii vor ȘTI că e scump să stai la casa ta, mai bine cumperi un apartament frumos în complexul răsărit de soare sau greengarden, că e cu pază, ai utilități, nu ai nevoie de atâta bătaie de cap. E suficient să convingi câțiva, nu mulți. Se vor ocupa ei de restul, să le explice ce frumos se joacă copiii în părculețul complexului și ce bine e să ai loc de parcare rezervat cu doar 20 000 de euro.

Bravo. Jurnalism. De Belgravistan.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

78 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Eh, au mai fost cazuri de ciudați care și-au luat teren în mijlocul câmpului și a trebuit să plătească nu-știu-câți stâlpi până la ei. Dar ăia nu reprezintă majoritatea, și oricum trei stâlpi nu echivalează cu o casă…
    erdeeș

    • in 2011 am facut o extindere de retea (curent). 3 stalpi au costat cam 12.000 RON. deci, intr-adevar, 3 stalpi nu echivaleaza cu o casa. dar, la fel de adevarat, cand iti faci casa la mama ciorilor in camp, s-ar putea sa nu aiba bani nici urmasii urmasilor tai sa aduca electricitatea acolo.

  2. dar dacă ai de tras gazul și curentul de la 500 metri?
    îi mai ții minte pe ăia care și-au făcut casă in câmp, cu gândul că în timp se vor face casele și pe pământul dintre ei și civilizație?

    • #4

      aia sunt doar retarzii. oamenii normali isi iau pamant acolo unde au si utilitati

    • #5

      Eu vreau sa fac un bloc de douazeci de etaje dar subteran ca iesi mai ieftin sa sapi si sa consolidezi cu lut decat sa urci in sus cu beton. si dupa aia as face deasupra blocului,la nivelul pamantului o carciuma si dupa ce iesi bat cobori in casa,nu mai urci sa adormi pe scari . Care se baga? lumea ii proasta dar daca as gasi inca doi prieteni si sa punem cate 100 de milioane vechi fiecare,am face ceva care sa te tina o viata dora oricum nepotii o sa aiba alte pretentii ca apar altele

    • #6

      Mai există o categorie de “case”. Le zice “ferme” sau “ranch-uri”.

      Avantajul este că nu stai înghesuit cu alții ca găinile la baterie, cum s-a construit în București și Ilfov, fiecare cu 200-500mp, de își miros bășinile unii altora.

      Dezavantajul este că de la punctul de intrare în curte și până la primele clădiri te poate costa peste 50.000 euro branșamentul electric, transformatorul de medie (dacă consumi curent ca apucatul), apa, canalizarea etc.

      Din fericire pentru români ei nu au văzut Dallas decât în filme.

    • #7

      daca as avea bani de un ranch, probabil ultima mea grija sunt cei 50 000 de la bransamentul electric…

    • #8

      iezact

  3. #9

    Daca consideri ca viata la bloc e mai ieftina e ca viata la tara ai un retard. (nu fac referire decat la cei care au gandirea asta). Neaparat o vizita la psihiatru.

    • #10

      O logică imbatabilă. Jos pălăria

    • #11

      Tu si cu ai de au dat dislike sunteti intr-o eroare grava. Il luati ca exemplu pe arhi care-si sparge 5 telefoane pe saptamana. Nu va ganditi ca Romania are si sate, unde oamenii stau si traiesc mai bine la casa cu 4 miloane decat la oras cu aceeasi suma.

      Pula mea, la voi, viata la casainseamna piscina si vila cu 20 de camere.

    • #12

      Amice, ai primit atatea dislike-uri din cauza ca nu ai logica, nu se intelege nimic din primul comentariu. E chiar atat de greu sa-ti dai seama?

    • #13

      Sa inteleg ca o fraza “x e mai ieftin ca y” e grea de inteles? Atunci da, ai probleme grave de limba romana si nu gandesti.

      In legatura cu “ai un retard” se refera la acele probleme psihice, cred ca era de la sine inteles. Din fraza aia nu reiese faptul ca ai un retard locomotoriu. Psihiatrul e persoana care se ocupa de persoanele care au probleme psihice.

      E greu de inteles?

    • #14

      Compari mere cu pere. Dacă unii stau la țară în casă de paiantă, cu încălzirea un lemn din 3 în 3 zile, că 8 grade în casă iarna e lux, cu buda în fundul curții, economie la cur-papier că mai au niște coceni de la porumb, baia lunară în lighean de două ori pe an, câteva găini libere pe lângă casă din care mai taie una la sărbători, și eventual o vacă și un porc – ăia mai gospodari, da, stau mai ieftin, trăiesc, dar aia nu e viață. Compari statul la casă la țară cu viața la bloc sau indiferent unde.

      Prea puțini reușesc să facă ceva care să-i scoată din stadiul de animale semiinteligente. Pentru ăia, respect. Dar găsești sate întregi pline cu oameni care nu au de niciunele și nu fac nimic, dar nimic, cresc ciulini. Nu au o roșie, un cartof, o ceapă. Stau ciopor la poartă și se uită cine mai trece. Culmea luxului la ei e că și-au montat o balustradă de bușteni pe drumul spre budă, că alunecau iarna și-și spărgeau capul. Trăiesc din furtișaguri și braconaj. Și o să zici că-s eu cârcotaș, că m-am dus în județele mai sărace. O fi. Dar cel puțin în sud și-n est, ei sunt majoritatea.

      Și nu vorbesc de piscină și 20 de camere. Dar apă curentă, sau măcar o pompă manuală, dacă mai bine nu se poate, o fosă septică, un veceu cât de cât curat, un duș, chiar si cu apă încălzită de soare, cred că numai cine nu vrea nu-și poate permite.

      Trebuie să tragi o linie. Tot ce e sub un confort minim, tot ce este mai aproape de coteț decât de casă de om, nu contează. Nu intră în discuție.

  4. #15

    2800 lei la gaze? maine te sun sa-ti pun cateva intrebari…sieu sunt in acelasi proces, dar nicidecum nu ies asa ieftin. Si asta o spun dupa ce am intrebat la gaze cat costa.

  5. Compari gazele (870 lei) cu intretinerea (650 lei). Banuiesc ca intretinerea contine mai mult decat gaze.
    La mine la bloc, 3 camere, aprox. 70 mp, n-a venit gazul mai mult de 250 iarna asta, cu centrala proprie.

    • #17

      Si la mine, suprafata tot cam 70 mp, maxim 220-230 lei gazul pe lunile cele mai friguroase, cu centrala proprie veche de 11 ani. Bloc izolat pe exterior, apartament pozitionat pe mijloc, dar spre N-V, soare foarte putin iarna, pe un balcon. In Brasov.

    • #18

      corect, 3 camere, 70 mp, am dat cel mult 300 lei pe gaz in cea mai friguroasa luna (cu centrala de apartament); asta cu un consum de apa calda de minim 15 mc
      cu 870 lei acopar gaz, intretinere (adica apa, gunoi,canal…), curent electric, cablu+internet si telefoane mobil

    • #19

      Probabil că izolaţia termică a clădirii este relativ nouă, sau a fost făcută cu “simţ de răspundere”, nu ca acum când standardul este cuprins între 3-5 cm de polistiren, eventual fără plasă de ranforsare.

      Cât despre iarna trecută: 110 mp, centrală proprie cu gaz (nu din cea în condensaţie), apă caldă şi căldură – Arhi style – cel mai scump a fost 740 de lei.

      La astea însă se adăugă ENELul – pompa aia de recirculare are totuşi 1,3 KW – apa – rece doar, cca 20 mc, gunoi şi electricitate – părţile comune – tipice blocurilor.

      Totalul devine destul de ameţitor…

  6. #20

    Aprob pozitiv tot ce spui. C-un mic amendament: “Iar să ai fosă septică e inuman. Doar e acolo, îngropată în pământ și o golești cam o dată la doi ani.”
    Am eu un amic care se plangea pe blog de vecinii lui care isi golesc fosa de 3 ori pe zi. O sa-i trimit articolu’ asta, ca sa vedem ce zice :))
    ps: nu-i nevoie sa sariti pe nea_zapada, ca el e 200% adeptul statului la casa.

    • #21

      Atunci când n-ai canalizare fosa e parfum 🙂
      Oricum, chiar și cu fosă, tot e mai bine la casă.

    • #22

      Pai daca au facut fosa de 3m2 si mananca ceafa de porc cu fasole asezonata cu un butoi de bere zilnic…e normal sa o goleasca zilnic. Saraca fosa…

  7. #23

    Prin 2004 urmaream o stire pe ProTV despre cum se inghesuie oamenii sa cumpere terenuri in Domnesti, si atunci m-am intrebat pentru prima oara: “Care e scopul unei astfel de stiri?”
    De atunci am inceput sa privesc stirile si reportajele economice cu alti ochi. Si sunt foarte putine stiri care sa nu fie advertoriale mascate sau incercari de manipulare a diferitelor piete.

  8. #24

    Prin alte locuri se atinge acelasi scop printr-o alta modalitate: se construiesc sute de blocuri de apartamente. Sute. In continuu vreo 2-3 in constructie in toate colturile orasului. Care mai de care mai fancy si mai cool. Care apartamente sunt mai scumpe decat casa mea. Lumea ce zice? Pai uite ma cate blocuri se construiesc, sigur e pentru ca toata lumea vrea la bloc, noi ca prostii sa ne mutam in suburbie la casa? No way Jose, hai si noi la bloc!

  9. #25

    Bancile au tras cat de mult au putut de portofolile neperformante, le-au tot ascuns prin bilanturi, dar in ultima perioada au inceput sa le vanda catre societati specializate, asa ca de la anul e posibil sa fie o oferta mare de apartamente la preturi de recuperare.
    In acest caz, dezvoltatorii vor avea o problema majora daca nu coboara drastic preturile.

  10. #26

    Asta se bazeaza pe credinta milenara din oras ca “la casa trebuie mereu sa repari ceva, o casa cere bani”.
    Nu se poate compara independenta vietii la casa cu compromisurile din apartament, insa oamenii refuza sa gandeasca si in acelasi timp sunt speriati de acele dezvoltari in plin camp, departe de civilizatie si utilizatati insa vandute ca avand “potential”.

  11. #27

    870 lei gazul? Burghezule, doar îţi permiți, ești A-lister! 😀

    3 camere la bloc nou între Măgurele și Bragadiru, 77mp. Gazul iarna pentru gătit, căldură și apă caldă – 150-200 lei. Întreţinere (curățenie, pază, parcare, apă rece necontorizată, curent necontorizat, acces piscină, transport cu microbuzul cartierului) – 330 lei. Total 480-530 lei în lunile de iarnă.

    • #28

      Prin “necontorizate” înseamnă că putem consuma cât vrem. Unii peste iarnă s-au încălzit electric în banii ăia ca să nu mai plătească la gaze și partea de căldură. Treaba lor, dacă ei au chef să stea cu calorifere electrice, reșouri și AC-uri…

      Și da, chiar și la bloc putem închide ce calorifere vrem, că d-aia am centrală proprie.

    • Da, dar tot platesti la intretinere teava aia de caldura care trece vertical prin apartamentul tau. Cica te incalzesti de la ea, desi temperatura din casa e cu mult peste ce curge prin teava aia 🙂

    • #30

      Nu există ţevi de căldură între etaje. Distribuția e pe orizontală, că d-aia e centrală proprie, nu pe verticală. Deci nu se plătește nimic din ce spui tu.

    • @Ionuț
      Are you serious? În cazul în care nu stai într-un bloc ce a fost gândit din start cu centrală în fiecare apartament, țeava aia verticală există. Duce căldură și la restul apartamentelor, că poate alții n-au apucat să-și pună centrală.

    • #32

      Voi sunteți amândoi retarzi sau analfabeți? E bloc nou, dat în folosință anul trecut, fiecare apartament e prevăzut din construcţie cu centrală proprie. Distribuția ţevilor de căldură e pe orizontală, prin pardoseala fiecărui apartament, pe verticală merg doar ţevile de apă rece, canalizare și ventilaţie.

      Dar voi știți mai bine. Romanians…

    • #33

      Frate, vroia si el sa se laude ca si-a luat in bloc NOU, intre Magurele si Bragadiru, adica la porumb, dar un porumb sexy si mishto, iar voi nu bagati la cap ca el sta in bloc NOU.

    • #34

      cat crezi ca va mai dura acel ”necontorizat”?

    • #35

      pana cand o sa faca ca aia de la Impact, care primesc curent la de 3 ori pretul pietei. de vreo 12 ani

    • #36

      Acel “necontorizat” va mai dura până se vor pune contoare Enel. Cu contract individual la furnizor. Caz în care întreţinerea va mai scădea cu 100 de lei.

      Nu mă laud că stau în bloc nou. Doar constat că unii comentatori ai arhiblogului au cap doar ca să nu le plouă în gât.

    • #37

      hai mane, lumra râde, glumeste, fii mai relaxat

    • #38

      Mane, sunt 400 de grade pe stradă în București, mai închide gazul ăla că ne-ai încălzit destul.

    • @Ionuț
      Mea culpa, am ratat partea cu “bloc nou”. Cald afară, creierul se încinge, mai bagă câte un shutdown din când în când.

      Pe de altă parte, indiferent dacă am avut sau nu dreptate în ce am scris, nu te-am porcăit și am păstrat un limbaj civilizat. Dar, așa cum bine ai zis tu, romanians. Care atunci când se simt lezați spumegă la gură.

    • #40

      +1. Mai ales ca bogdan chiar e unul din cei mai civilizati si argumentati comentatori

  12. #41

    Da, multe reportaje se vor manipulatoare insa cei care au bani sa isi cumpere o casa au totusi un intelect care le permite sa discearna dincolo de astfel de incercari.
    Insa nu imi explic cum unii pot cumpara case in cartiere fara canalizarea.
    Canalizarea pentru case e ca sare in bucate.

    • #42

      Adevăru-i că numai intelectuali vezi pe la “casele” din romania 🙁

  13. #43

    in 2006 – Racordare Gaz = 8700 lei, Racordare curent 2400Lei in 2003 + 2400Lei in 2013 (trecere de pe “santier” pe locuinta), Impozit 1500 lei/an,
    Dar stau in cartier “Rezidential” in satul Iasi, Iasi.

  14. Dar sunteti constienti ca, daca energia ar fi gratuita, blocurile nu ar mai exista?

    Fiecare ar sta pe undeva, cu gaina, vaca, procul si stupul lui… si s-ar plimba cu masina toata ziua sau ar juca Starcraft daca ploaie afara.
    Mie mi-ar place sa stau aici… Cate as mai face acolo!….
    www.google.ro/maps/@44.598234,22.72505,3a,75y,228.43h,90t/data=!3m4!1e1!3m2!1sN-0Rfe3ZqGn0Bt5a9cRiig!2e0?hl=ro

    Nu cumparati apartamente ca sfarsitul le este aproape daca e sa ne luam dupa tipul asta.
    www.youtube.com/watch?v=iIOZ_aMrKos

  15. #45

    Asta îmi aduce aminte de reportajele dinainte de criză despre creditele în franci elvețieni. Cea mai stabilă monedă, cea mai serioasă țară, cel mai bun sistem bancar, bla, bla.
    Aproape era să mă bată mamaia de la bancă atunci când i-am zis că eu vreau musai în lei.

    • #46

      da da. cunosc un tip care acum plateste triplu creditul de la casa. din ce cauza? :))

    • #47

      Exact.
      Mie mi-a scăzut dobânda de la 9,7% iniţial la cca 5% momentan.
      Ceea ce se traduce în multe sticle de whiskey în plus pentru mie. 😛
      I-aş trimite una şi lui Isărescu pentru că mai scade dobânda de referinţă din când în când.

  16. #48

    Si eu stau intr-o casa de 180 mp, platind gazul cam 800 RON max in cea mai friguroasa luna de iarna. Prin comparatie, am biroul intr-un complex nou din centrul Bucurestiului ( nu spun care – nu conteaza). Biroul inseamna un spatiu de 60 mp la parter. Intretinerea in lunile de iarna se duce spre 14-15 mil ( am de platit acum pentru aprilie – 12mil). Nu e numai caldura in banii astia. Fiind un complex unitar mai sunt de plata – salarii personal curatenie, cheltuieli comune, paza etc. Una peste alta ( chirie +intretinere) nu e foarte rau pentru o firma, insa ma gandesc ca o persoana de conditie medie ( chiar spre buna)ar avea probleme serioase sa plateasca o astfel de intretinere.
    Nu stiu cum o fi in alte ansambluri – dar banuiesc ca nu e foarte diferit…
    Prin urmare, eu nu vad nici un motiv pentru care s-ar ingramadi cineva sa cumpere apartamente in blocuri din astea…

  17. Asta cu plătitul la casă e și în funcție de cât de isteț ești. Sunt o grămadă care au o gaură de covrig în stomac și și-au făcut o viloasă de zici că-i sediul Parlamentului, pe care, evident, nu au din ce să o întrețină.
    Cât despre încercarea de manipulare, cred că se iau prea în serios articolele astea. De multe ori sunt doar baliverne și povești inventate cu nume fictive, imposibil de verificat (oricum nu-și bate nimeni capul să facă asta), ca să umple spații goale și fiindcă tre’ să-ți faci norma. Am fost puțin inside și am inventat, la rândul meu, zeci de povești d-astea ca să-mi susțin un punct de vedere sau fiindcă pur și simplu trebuia să scriu despre CEVA. :)) Anyhow, cine căcat mai citește ce scriu ăia de la ProTV…

    • #50

      Mulţi!
      Din păcate…

    • #51

      Iar ăia de nu mai pun botul al ProTV îl pun la orice altă [put_TV_station_name_here].

  18. #52

    870 lei la 200 mp (utili?) e destul mult, cel mai probabil nu are o termoizolatie foarte eficienta. La Magurele ce termosistem ai?

    • #53

      nu are, are polistiren de 5. la magurele am 10, dar acolo inca nu am fost iarna

    • #54

      Grija la izolarea mansardei (vata minerala/bazaltica, minim 20cm) , ca pe acolo se pierde ~30% din caldura.

    • #55

      40 e bine?:) am avut un nebun drept mester:))

    • #56

      Bine bo$, sa deschizi cate un geam, sa nu primesti doar facturi pe 0 🙂

  19. #57

    asta cu “ai mereu de bagat bani la casa” e cat se poate de adevarata. da prefer sa am unde sa bag banii aia decat sa stau la apartament.

  20. #58

    Asa m-am saturat si eu de oamenii care ma compatimesc ca ma mut la casa. Vaaai, saraca de tine, nu ai canalizare, nu ai curent, costa mult gazele iarna. Domne, eu imi asum, stiu ca voi plati 1000 lei gazele, ma astept la asta si imi asum. Ce treaba aveti voi? Vaaai, e departe. Am facut de dimineata 30 min pana la Unirii, oarecum aglomerat. Voi cat faceti din Militari in Pipera? 45 min? Bun asa. Si acum despre costuri: Dintr-un apartament de 2 camere de 53 mp, si un pic de bani pusi deoparte din timp, imi fac o casa de 332 mp. Nimeni nu ma crede, treaba lor. Va mai trebui in timp mult investit in ea, mobila, gradina.

    • #59

      332 mp construiti? Nu ca ar fi treaba mea, insa de ce ai nevoie de o constructie asa mare? Eu as spune ca o casa de 150-200 e destul pentru aproape orice si decenta la utilitati.

    • #60

      332mp casa? Faci gradina in casa? Sau astepti al 8-lea copil?

    • #61

      Vedeti, ce comenteaza lumea fara sa stie exact ce inseamna. Parter de 140 mp, din care 30 mp garaj si 20 mp terasa, un etaj cu 3 dormitoare si o mansarda open-space.

    • #62

      Nu-i băga în seamă, ăștia-s crescuți la bloc în 10mp, de unde să știe ei geometrie, cu arii d-astea? 😉

    • #63

      @Anca – exprimarea ta e defectuoasa, nu perceptia poporului. Cand spui casa de x mp inseamna spatiul pentru locuit, nu incluzi garajul si teresele.

  21. #64

    Cred ca exista suficienta piata si pt case si pt apartamente. Oamenii sunt diferiti si au nevoi diferite. Nu mi se pare ca e mai prost unu care sta la bloc in centru decat unu care sta la casa la periferie pt acelasi pret. Pentru ca au nevoi diferite. Primul vrea sa coboare din casa in centru, al doilea vrea liniste si aer curat. Asadar comparam mere cu pere

    • #65

      Ei, comparăm mere cu pere!? Cum să comparăm mere cu pere, ce, noi suntem zarzavagii? Noi estem ciumeci, stăm cu părinții într-o cutie de chibrituri comunistă și visăm la 200-500mp de teren pe care să ne construim un kitch numit pompos “casă”. Apoi, când visul românesc ni se va îndeplini, ne vom plânge că strada e murdară și pute pentru că fosa vecinului refulează, că s-a stricat mașina și nu vin taxiurile până la Cucuieții din Deal unde ne-am mutat noi etc, etc, etc…

      Nu cred că există mulți români în țara asta care să aibă idee ce e aia “viața la casă” și ce presupune.

    • #66

      Cum nu cred că există mulți români care să aibă habar că există și altfel de blocuri decât alea în care le-a înghesuit Ceaușescu babacii când i-a adus de la coada vacii la București, sau decât alea construite de Negoiță et. Co.

  22. #67

    Arhi, intreaba mai bine… unde se consuma mai multi bani, intr-un apartament cu 2 camere intr-un bloc care sta sa pice la primul cutremur sau intr-o casa la curte unde ai 2 vaci, 4 porci si vreo 20-30 gaini. Fiindca atunci vorbesti de Romania. Eu vad in comentarii numai oameni cu vile de 500mp, apartament penthouse s.a.

    Viata la casa, viata la tara nu e viata aia unde ai o casa in mijlocul Bucurestiului.

    • #68

      eu stau in comuna pantelimon, nu am 2 vaci, 4 porci si 20 de gaini. aici vorbim de oameni care aleg sa locuiasca la periferie, nu de tarani agricultori

  23. #69

    @ Arhi

    Maître,
    La mine la ţară (da, ştiu, dar nu-s ţăran agricultor, ci doar un evadat din jungla betoanelor) s-a “tras” apă, canal şi gaz. Acces la apă şi canalizare – solved. Simplu.
    Însă: gazele s-au oprit din înaintare la fro 5-600 de metri de casa mea, din motive de lipsă de bani a “beneficiarilor” care au ales “lemnul & soba” ca soluţie de trecere a iernii.

    Am solicitat să mă racordeze la conducta de gaz comunală. Costul anunţat m-a făcut să îmi pară rău c-am mai întrebat: cca 12.500 lei. Pentru că sunt singurul care vreau instalarea în zonă. Şi pentru că România+Distrigaz = monopol.

    D-aia pls. dă-mi şi mie pe mail o calculaţie (un info) ref. proiect tehnic de la tine, să mă bat cu ei. De-oi reuşi, postez victoria pe blogul tău. Plus învăţămintele în referinţă. Dacă nu, m-oi chinui să-mi iau o centrală (semi-) sau automată pe lemne, deşi şi asta e scumpă de mori şi ideea nu mă “coafează permanent”.

    Danke.

    • #70

      pai nu se pupa. eu am teava de gaz fix in fata portii. de aia am cumparat acel teren in primul rand, ca avea utilitatile la 1 metru distanta…

  24. Pretul la utitlitati se pare ca variaza in functie de localitate pentru ca eu tocmai ce m-am apucat sa imi bransez casa in Timisoara si preturile sunt: Curent trifazic 6000 RON, Gaz 6000 RON, Apa: 1500 RON, Canalizare 5000 RON.
    In rest ai perfecta dreptate in ce priveste manipularea.

    • #72

      cred ca tine mult si de locatie. eu am ales terenul sa aiba utilitati. a fost una din conditii. totul era la poarta. stiam ca un stalp de curent e ceva gen 3000 de lei. avand deja stalpul la poarta, nu am mai platit nimic

  25. #73

    Este scump sa iti faci/cumperi o casa. Eu as vrea sa stau la casa, dar o sa am bani sa imi iau o garsoniera de 20 000 euro sau cel mult un apartament de 40 mp pe Valea Oltului (Bucuresti) la 30 000 euro.

  26. Nu ziceți nimic, cei care nu au făcut-o încă, de UNDE vă mutați la casă. Pentru mine este enorm de important mediul, peisajul, locurile, nu aș putea să locuiesc în ce cartiere selecte de vile am văzut pe marginea Bucureștiului.

  27. Daca cauti putin prin ultimele stiri mai este o gogoasa prin ziare “Alertă: Cresc chiriile în toată țara!” Astia chiar ne cred prosti..

  28. e mai bine la casă. e mai multă muncă, e drept dar şi la bloc … mai ales la blocurile vechi, mai mereu pică ceva, ţie sau vecinului şi uite-aşa se încarcă întreţinerea şi alea, alea. şi la bloc munceşti, ba o reparaţie, ba o zugrăveală din când în când iar traiul la comun e dificil. când o bormaşină, când se îmbată vecinul, când e sărbătoare şi câte şi mai câte. cât despre costuri, sunt cam la fel, poate un pic mai mari la casă numai că la casă pot să stai în curte de dimineaţa până seara pe când la bloc …

  29. Salut Arhi,

    Uite si un trend actualizat: www.zf.ro/eveniment/peste-100-000-de-oraseni-se-muta-anual-la-sate-de-patru-ori-mai-multi-ca-in-1990-13104265

    Si o intrebare pentru tine (si pentru altii care se pricep): cat de..problematic este cu fosa septica (betonata) la o casa ? Nu ma pricep si sunt curios – legat miros de ex. (in curte si in baie), costuri etc.

    Multumesc

    • #78

      fosa septica nu are nici o treaba. nu miroase, nu deranjeaza. o golesti anual sau o data la 2 ani. si cam atat.