Știu că ați făcut chestii tradiționale (puteți pune poze cu mândrie, dacă vreți) dar mie mi s-a acrit de atâta tradiționalism, așa că m-am dus și mi-am luat niște KFC, de la drive inul de la Băneasa.

Eu pățesc o chestie interesantă. Când am la îndemână lucrurile pe care mi le doresc, mă plictisesc de ele și îmi trece instant. Cum a fost cu chitara sau o grămadă de alte chestii și cum e acum cu minunatul meu grătar cu afumătoare, care e folosit maxim o dată pe lună, pentru că mi s-a acrit de grătare.

Dacă aș găsi rețeta de cârnați de la Mitocu Dragomirnei, aș căuta să văd cum să fac afumătoare la rece, să vedem dacă e util.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

32 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Sa pui o tableta la privata.

  2. #2

    Oricum KFC-ul e mai sanatos decat sarmalele si salata de beof.

    • #3

      Cum ai ajuns la concluzia ca este mai sanatos KFC-ul decat sarmalele? Crezi ca prajeala aia in mult ulei este mai buna decat grasimea din sarmale?

    • #4

      Te-ai plictisit de macbook? Eu de-al meu da…

  3. #5

    De Craciun boss, de Craciun.

    • a dat publish la un articol de pe 3 ianuarie 2021.

    • #7

      Dat fiind că dimineață a publicat articolul cu mersul la budă pe motive de KFC fără telefon…

  4. #8

    Stau si ma intreb dupa ce calendar functionezi, ca noi abia trecuram de Craciun.

  5. #9

    Daca nu-ti plac traditionalele, incearca de Craciun (poate tu il sarbatoresti dupa ritul vechi) :)))))) un tort de sandvisuri suedez. :)))

    youtu.be/C8QvYs90Kc4

    Eu asta o sa fac de Revelion !!! si o sa cant (zbier!) prin casa cu Azur.. aoleeeeuuu ce saaaa maaa fac Doamne euuuu, se maritaaa Monaaa meeaaaa, nu stiu Doamneeee ce-i cu eaaaa.. spre incantarea vecinilor… :)))))) Macar atat ca m-a fiert covidul asta ( vorba ta!)!

    youtu.be/KwOE9NNX8ik

  6. #10

    hai la multzean. afumatoare la rece mi-am facut eu singur, in garaj, in vreo 3 ore si 4 beri, direct cu ce am gasit acolo, recte niste osb si suruburi. e f simplu, cu sistem de racire a fumului (aka un esapament), merge absolut minunat. Chiar, daca ai chef, ti-o dau tie, dar tre sa vii s-o iei.

  7. #11

    I-am zis nevestei acu’ vreo cativa ani ca mi-ar placea ca la ultima masa din viata asta sa pot manca juma’ de metru din carnatii facuti in casa in copilaria mea. Da’ cum nici tata, nici bunica-mea nu prea mai au cum sa-mi dea reteta, o sa incerc eu cumva sa reproduc reteta. In orice caz, din memorie: porc 100%, tocat mare, grasime non-neglijabila, usturoi cat cuprinde, sare-la fel, condimente, başca fum rece. In caz c-ai veleitati de kamikaze, esti invitatu’ meu la anu’, Senioare.

    • #12

      Daca nu zici exact ce condimente nu zici nimic.

    • #13

      @Radu: Nu ca m-ar da secretomania afar’ din casa, da’ habar n-am! :))
      Pe vremea odioasei dictaturi si sinistrei lui sotii, nu aveai nenumarate tipuri de condimente ca acu’. Printre putinele, era unu’ numit “condimente pentru carnati”, o sa aprofundez chestiunea sa vad cam ce continea (pe langa tablou’ lu’ Mendeleev), da’ abia peste cateva luni, cand voi fi mai aproape de sursa.

    • #14

      Cu condimente generice la plic ai dat rețeta de cârnaț de gospodina. Facut de, nu din 🙂

    • #15

      @Radu, am stricat multi carnati cu condimentele, puneam coriandru, enibahar, busuioc etc. Poti incerca sa pui putin, prajesti o chifteluta si gusti, mai pui putin etc. Ka coriandru daca ai depasit putin, gata, strici tot.
      Eu acum am ramas la reteta de mai jos, satisface toate gusturile.
      Pentru inceput intra pe costachel.ro, petry.ro, cartea lui Radu Anton Roman, pofta-buna.ro
      (are doamna Gina Bradea niste mezeluri de mori).

    • #16

      Un animal si-un blasfemiator si-alta nu!:)))
      Haidi, bre, vorbeam si io ca picasem in butoiu’ cu nostalgie, n-aveam pretentii de f’un Paul Bocuse.

    • #17

      @nea_zapada: Am facut anul acesta cu mama carnatii de porc asa cum descrii tu, ca ai mei inca ii fac asa. carne cu grasime destul de multa, cumva pare mai multa grasime decat carne macra. Mama pune sare, cam 2 capatani de usturoi la o galeata si jumatate de carne tocata, boia dulce, piper. Acuma, carnea e taiata cu cutitul in bucati mici, apoi cu barda/satarul, astfel incat sa “se tina carnea, nu sa o maruntesti de tot”. Matele sunt umplute cu masina de tocat, dar fara cutite – pun dracia aia de adaptor de umplut carnatii si atat. Langa manivela e un bol cu 1-2 capatani de usturoi, apa si sare – solutie de “alunecare” daca vrei sa ii spui asa. La o mana de carne, “umezesti” cu zeama d-aia de usturoi, ca deh, trebuie sa alunece. 🙂

      Dupa ce sunt facuti carnatii, ai mei ii atarna in bucatarie, la afumat – dupa vreo 2-3 zile ii scot de acolo, din afumatoarea aia care e de fapt hornul casei. Nu prea i-am vazut sa faca foc, pun cativa taciuni si fumul de la plita.

      Pana acum, mama are statuie si urari de bine de la toti care i-au gustat carnatii. Acuma…asta se face la ai mei, in Oltenia, in casa lor. Altii fac cum vor si cum le place.

  8. #18

    Si noi am comandat ieri de la Burger King.
    Am mancat doar 1 zi traditionale, un pic a doua zi, dar cam atat.
    Parca nu mai sunt asa pofticioasa ca in alti ani. Sarmale, oricum mananc o data pe luna, sau la 2 luni, asa ca nu prea apuc sa duc dorul. Iar dupa caltabos, toba si lebar ma omor fix 2 zile si gata. Mi se ia.
    In schimb, am pus pe mine un kil, ca am basculat cozonac si pomana porcului la greu. Cu mujdei, mamaliga si varza murata. De alea nu ma satur in veci :)))

    De revelion o sa mancam salata de boeuf, piftie si ceva friptura. Si cam atat.
    Nici aperitive nu execut.
    Ce-i drept, nici nu sarbatorim cate 10-15 persoane, ca in alti ani. Altfel te pregatesti cand sunt multe guri la masa.

  9. #19

    Eu am ajuns sa nu mai suport oamenii care daca aud o singura data ca in perioada 15 decembrie – 5 ianuarie sau in alea 2 saptamani dinainte si dupa Paste, cineva indrazneste sa manance si altceva in afara de ” preparate traditionale ” se uita la tine ori ca la un inutil care nu stie sa le prepare, ori ca la un fandosit care ” nu stie ce e bun ” ( sper ca nu sunt singurul care stie de expresia asta si care o detesta ), si care-si tradeaza patria, nevoile si neamul ca mai da si el o fuga la un KFC sau la o shaorma.

    Plm n-am inventat noi romanii revolutia culinara, daca stii sa le faci sau ai in familie oameni care stiu sa le faca, majoritatea mancarurilor astea traditionale sunt excelente, dar nu-s chiar atat de inimaginabile, toti se comporta ca si cum nimeni nu mai are mancare ca noi, plm orice mancare o dau romanii drept traditionala exista in variatii identice sau puternic asemanatoare in absolut toate tarile care ne inconjoara.

    • #20

      @Ventor Toti au mandria asta nationala! Sa-i vezi si auzi pe italieni cand restul lumii barbare :))))) incearca sa gateasca in stil italian! Dupa ei, suntem vai de capul nostru, niste neispraviti ce ar trebui sa-si consume laturile proprii, nu sa distruga pizza cu ananas si carbonara cu frisca si smantana!
      Ca idee stim ca pizza s-a nascut la Napoli si o varianta arhaica a ei, ce pare a fi tare yummmy-yum, este o lipie mica umpluta cu branza, ceva bacon plus alte maruntisuri si impaturata ce apoi se prajeste in ulei! Ei au voie sa-si gateasca mancarea sub ce forma doresc dar noi nu avem voie!
      Recunosc insa ca au papa bun si apreciez ca isi pastreaza mancarea simpla, fara farfastacuri! Less is more!

    • #21

      Eh, si ‘de parerea cealalta’ sunt multi la fel care tin sa iti explice cu superioritate ca ei nu mananca de astea traditionale, ci mcdonald’s sau kfc (nu fac referire la tine). Vezi doamne ei sunt occidentali, nu ca noi, taranii.

    • #22

      In ambele cazuri, astia cu extremele, mi se pare ca sufera de niste frustrari interioare inimaginabile.
      Altfel nu stiu de ce ai simti nevoia sa arati tu ca te deranjeaza placerea celuilalt si ce baga la ghiozdan.

    • #23

      @Jupaneasa Asa-s oamenii! Unii! Mereu ii fte grija de ce fac altii! :))))

  10. #24

    După multe “trial and error”, pe ultimii 10 ani, și multe retete citite și incercate, anul asta mi-au iesit carnații cum am vrut eu și asemenatori ca aia adevarati de la tara.

    -4 kg carne porc tocata prin sita mare
    -2kg carne lucru berbec tocata prin sita mica
    -1kg slanina taiata la cutit, cuburi de 5-10 mm
    -90 g sare
    -60 g usturoi, facut la blender, cu apa
    -8 g cimbru (un plic)
    -10 g boia dulce ( ar mai merge 10)
    -500 ml apa
    Afumati 5 ore cu fum de fag ca nu am avut cires. Nu trebuie afumati 3 zile ca la tara ca acum se tin in congelator. Doar de pofta.

    Acum 2 ani am aruncat toți carnatii ca i-am afumat la rece in afumatore ca a lui Cetin. Fiind -13 grade afara, fumul s-a condensat pe peretii de tabla si a curs pe carnati si s-au acrit.

    Anul asta am cumparat o pulpa de porc, 2 adidasi, 2 urechi si organe, cam asta a iesit:

    photos.app.goo.gl/PJWD8xYbPEuXa1JC9

    Nu mi se mai pare OK sa cumpar porc intreg si sa-l tin in congelator un an, mai bine mai putin, mai des si mai proaspat.
    Si mai facem si adidasi de creveti, mai raruț cu porcul.

  11. #25

    Indiferent că îi faceți mai slabi sau cu adaos de slănină, carnea tocată se lasă la rece cam 72 de ore. Sare și restul de condimente la alegere din prima zi, după gusturi și după mate. Amestecați carnea de 2-3 ori pe zi. Usturoiul îl puneți în ultima zi să nu dea gust de coclit. Înainte de ai face să lăsați compoziția câteva ore la temperatura camerei. Din prima zi cam la 10 kile de carne se adaugă trei căni de bulion de ardei capia. Scoși câteva zile la vânt sau afumați puțin. La vânt o să ia aspect de babic.

    • #26

      Eu lasam pentru mine, in afumatoare, cativa carnati si niste carne de vita, cam 3 luni.
      Dar de doi ani s-a stricat rau clima, e foarte cald in Brasov, valuri de frig cu valuri de cald (10-15 grade)

  12. #27

    Noi am mâncat spaghete cu sos roșu cu pui și paste chinezești.Pe 26.

  13. #28

    În Japonia ai fi fost cât se poate de tradițional:

    www.youtube.com/watch?v=46JaN2NZoks

  14. #29

    Știi că de fapt ai mâncat tradițional? În Japonia se mănâncă KFC de Crăciun. Fără glumă, e tradiție deja.

  15. #30

    Prima zi traditionale pentru ca am mancat la socrii. A 2a zi o mare punga de la mcdonals.

  16. #31

    Totusi daca ti-a fost recomandat ceaiul, recomand si eu ceaiul din frunze de eucalipt, gust foarte fresh si varatic, din Australia, ca ei zic ca nu sunt culese din padurile ursuletilor coala!
    Pe urma Lord Nelson-Apple&Cinnamon, facut din ierburi africane (rooibos) ce-i dau o culoare rosie, faina si aromat cu mere si scortisoara. Are si un gust dulceag incat nu mai simti nevoia sa-l imbunatatesti cu ceva dulce! Tot Lord Nelson-Intense mint.
    Si Celestial Seasonings Herbal Tea cu o gramada de gusturi si arome care de care mai yummy!

  17. #32

    KFC pot să mănânc oricând.
    Piftie, caltaboși, leber, jumări, șorici… Nu prea