Când ai mei au decis să îmi permită să accept să îmi aleagă liceul de căi ferate din bucurești, motivația a fost simplă. La cfr ai serviciul asigurat pe viață, plus că îți dă casă. Am urât liceul ăla din adâncul sufletului, cu tot ce însemna el, nu am avut niciodată vreo apetență spre real, lucru demonstrat în timp. Și am fost și prima generație care nu a mai avut de unde să primească apartamente, pentru că na, șeful de sindicat Molea avea afaceri de făcut, nu glume de astea cu pionieri.

Ce m-a învățat viața este că, din punctul de vedere al părinților mei, aveau dreptate. Din CFR nu ai cum să fii dat afară. Niciodată. Sindicatele bugetare sunt atât de puternice, sistemul lor de încrengături mafiote atât de adânc înfipt în aparatul de stat încât, dacă ai suportul sindicatului (suport pe care, dacă îți plătești cuminte cotizația și votezi cu cine trebuie, îl vei avea întotdeauna) absolut nimeni nu te poate atinge. Și așa e oriunde. Uitați-vă la cazul cu educatoarea filmată în timp ce înjura și brusca copiii. NIMENI, absolut nimeni nu are ce să îi facă.

Din anul 2007 încoace, salariaţii din sectorul public au câştigat, în medie, mai mult decât cei din mediul privat, reiese din datele remise de către Institutul Naţional de Statistică. Din 2012 încoace, ecartul dintre salariile medii nete de la stat şi cele din mediul privat a început din nou să se adâncească, după ce în intervalul 2009 – 2011 s-a redus semnificativ. În 2016 salariile nete încasate în sectorul public le-au depăşit, în medie, cu aproape 24% pe cele din privat.

Poate nu înțelegeți exact magnitudinea fenomenului. În românia există 3 milioane de salariați, iar restul sunt asistați social, bugetari, copii sau pensionari. Din impozitele celor 3 milioane sunt plătite pensiile, ajutoarele sociale și SALARIILE BUGETARILOR. Dintr-un salariu mai mic, dar impozitat corespunzător, plătești o beșniță de la stat, care ia mai mult decât tine.

Și nu cred că cineva ar avea ceva împotrivă ca acele salarii mari să fie la medici. Sau la profesori. Sau la pompieri. Dar ele sunt la leprele care căpușează aparatul de stat, la cei ce te plimbă cu o hârtie prin 5 birouri, ca să își justifice existența, la cei înfipți în consilii de administrație, la toți cei ce ne scuipă cu opulența lor de angajați bugetari de o viață.

Da, e bine la stat. Sau credeți că Moise Guran a plecat de la Antena 3, unde atunci nu mai erau banii securistului voiculescu, ci bani corecți și cinstiți, la TVR2 din cauza faptului că era patriot?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

74 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Per total e un sistem tare ciudat. Unde toată lumea plătește taxe și impozite dar parca nu prea beneficiaza de ele. Și noi plătim taxe și impozite pe salarii, chiar dacă lucram la stat, dar sa mor eu dacă am văzut măcar o pătura noua, tot modelul albastru cu MFA74, pe ele. In schimb, văd niște mizerii in costum care, chiar dacă e scos din context, cred ca blițurile telefoanelor consuma minute din abonament și care au niște beneficii majore de pe spatele tuturor angajaților din România. Indiferent dacă sunt la companii/angajatori privați sau plătiți de stat.

    • #2

      Nu spun ca nu platesti impozit ca bugetar, insa ca sa platesti impozitul, trebuie sa ai bani. Banii vin din salariu. Salariu care e in mare, alimentat de sistemul privat aflat la baza piramidei inversate din poza.
      Am vreo 4-5 prieteni care lucreaza prin sistemul bugetar, si nici ei nu pot intelege treaba asta dar crede-ma, e reala!

  2. #3

    Bugetarii nu plătesc taxe și impozite… Noroc că îi întreținem noi cei drepți 🙁

    • #4

      Ei nu plătesc…!
      Plătesc la fel ca fiecare din noi, cei ce suntem încă “lefegii” pe plantaţie privată.

      Ideea este alta.
      Statul prin impozite şi taxe încasează din ambele segmente de populaţie productivă. Ideea e că pentru bugetari, încasează şi impozit pe care îl mută din buzunarul din stânga în cel din dreapta, pe drum mai perzânduse o “dâră”… în alte disimulări de taxe şi impozite. Aşa că tot rău este.
      Şi nu este singurul exemplu de gen…

    • #5

      Cine te-a mintit? orice salariat si pensionar (dupa un plafon) plateste taxe si impozite (cred ca mai putin preotii, nu sunt sigur de astia la cate beneficii au)

    • #6

      somebody, esti haios.
      Zym3r, intelegi, sper, ca acei bani din care platesc ei impozite vin tot de la stat, nu? adica TOT din banii pe care ii platesc eu.

    • #7

      #neverforget

      Primarul Sibiului, Klaus Johannis, este de parere ca diminuarea salariilor bugetarilor nu reprezinta o solutie pentru economia Romaniei. El a explicat, joi, ca scaderea cu 25% a salariilor bugetarilor va atrage dupa sine si scaderea impozitelor platite de acestea la bugetul de stat, in conditiile in care “toti bugetarii platesc impozite la stat si sunt o sursa sigura”.

      goo.gl/mxlGOL

    • #8

      oh da:))))))))))))))))))) cat am ras atunci….

    • #9

      Radem noi, radem, dar e trist pentru ca suntem condusi de prosti si/sau de hoti, indiferent de culoarea politica.

    • #10

      www.infoinstitutii.ro/articole/salarizare-7/impozitarea-veniturilor-salariale-pentru-personalul-bugetar-676.html

      e partea a doua ca tot in conturile statului se duc banii, dar e considerat tot venit salariu bugetarului si se supune legilor salariale, cu cateva mici exceptii

  3. #11

    Vai, cate sunt de zis despre căpuşele tolănite prin birouri si ghişeele din primarii si administratiile publice. Cu cat sictir te trateaza ele cand mergi ca simplu cetatean sa iei o adeverinta sau altceva.
    As mai putea adauga cadrele militare cu functii administrative, ce o freaca prin unitati si cazarmi ce demult trebuiau dezafectate, bugetari ce ar trebui sa incaseze spor de plictiseala.
    Romania nu are armata, in caz de razboi suntem PA, ne fute si Vaticanul in lupta la o adica.
    Insa cate cadre militare care trec in rezerva pe la 50 de ani (deh, meserie grea) capuseaza bugetul frecand menta tinem in carca?
    Acum se bat toti ca mustele la curul calului care sa prinda mai mult de la pesede. Aud ca vor fi date vouchere de vacanta la bugetari. Pe banii cui bă??? De ce trebuie sa platesc eu sa poata pleca vecina Coca bugetara la mare?
    Imi aduc aminte cu patos declaratis lui Chioru’ cand taia 25% din salariile bugetarilor. Nu ca as fi castigat eu ceva atunci, dar o auzeam pe aceeasi vecina Coca bugetara cum râgâia de la saliva inghitita in zadar.
    Nu-i nimic, avem pesede sa regleze treburile pentru alti 20 de ani de acum incolo.

    • “Romania nu are armata” terminati ma cu cliseul asta obosit.

    • #13

      animaoo: România are armată. Spun din sursă sigură, fiindcă eu am făcut-o.

    • militarii romani s-au schimbat destul de mult.
      din pacate tehnica…

    • #15

      Ca fapt divers, o simpla unitate militară ridică pe CEC în ziua de salariu o suma de circa 6 ori mai mare decât bugetul UN AN al unui institut de cercetare.

  4. #16

    Cine nu-i capabil de altceva, bugetar se face.
    Se plâng, se vaită, se lamentează dar nu pleacă niciunul. Sau ați văzut vreun bugetar care să renunțe la țâța bugetară și să facă ceva pe cont propriu, dând salarii și confruntându-se cu hidra birocratică?
    Da, la aceeași categorie fac și eu referire.

    • #17

      Am amici care lucreaza prin Ministere si diverse institutii. Sunt oamenii care si-ar putea gasi job la corporatie. Dedicati si platiti bine. Problema cea mai mare, e ca oameni ca ei sunt in proportie de 0,1% in sistemul bugetar 🙂

    • #18

      Interesant punct de vedere, cred ca as fi fost in stare si de altceva. Dar din pacate m-am facut pompier, deh, cineva trebuie sa o faca si pe asta, treaba asta pentru oameni incapabili de altceva. Ce ma oftica e ca nu m-am dus si eu cu buleitnul la poarta, prin 2066-2007 sa ma fac direct. Am facut ceva scoala miltara.
      Dupa atat timp mi-am dat seama ca sunt incapabil de altceva.

    • #19

      Ce ma oftica e ca nu m-am dus si eu cu buleitnul la poarta, prin 2066-2007 sa ma fac direct. Am facut ceva scoala miltara.
      Dupa atat timp mi-am dat seama ca sunt incapabil de altceva.

      “Și nu cred că cineva ar avea ceva împotrivă ca acele salarii mari să fie la medici. Sau la profesori. Sau la pompieri.”
      Cred ca n-ai citit tot articolul. Ca pari baiat destept, nu vad de ce te oparesti degeaba. In rest, multumesc pentru ce faci si ca-ti faci treaba bine.

  5. #20

    Caz concret: angajat la consiliul judetean X. La angajare 1.500 net ( sfarsitul lui noiembrie) . Dupa 2 luni se hotareste ca au castig de cauza in fata magistratilor astfel ca salariile se aliniaza ca in marile orase. II creste la 2500 net. De la 1 februarie 2017, i se majoreaza salariul cu 20 %. Acum are 3.000 +.

    • #21

      jackpot!!!

    • #22

      Poti sa desenezi, ca nu-mi vine sa cred. E pe bune?!?

    • #23

      E foarte pe bune. Am câțiva prieteni care lucrează la stat. Tineri (max. 32 ani), dar fără ambiție. Unul singur s-a angajat fiind optimist, dorind să schimbe ceva. Într-un birou de 6, el face și treaba șefului (șef care era pensionar, dar se plictisea acasă). El centrează, el dă cu capul, el apără. Da, în urma creșterii de 20% a ajuns la 17 milioane. Prea puțini bani pentru lupta continuă care trebuie să o duci cu lichele/incompetenți / ucenici de slugă care sunt rudele lui X, Y, Z. Acum purtăm discuții despre găsirea unui alt loc de muncă.
      @Victor: fii atent aici: angajat care lucra la RAJA s-a mutat la Primărie. Salariul cu care a plecat de la RAJA era cu aproximativ 25% mai mare decât postul de la Primărie. Odată cu legea asta, s-a mai stipulat și că nu trebuie să existe diferențe de salariu pentru aceeași funcție. Așa că tuturor inspectorilor de grad 2 (sau ceva de genul) li s-a mărit salariul cu 25%. FFS, hai să plătim taxe și impozite ca să pună primăria inimioare la semafoare…

  6. #24

    Eu M muncit si la stat si la privat.
    Ca salahor in constructii ultimul salar pe august a fot 3500 000. Ca profesor calificat primul salar pe septembrie a fost 1600 000.
    A durat aproape trei ani ca sa ajung la salarul din constructii.
    Am plecat iarasi la privat necalificat pe 5 000 000.
    Dupa doi ani am intrat iarasi calificat la stat pe 6 000 000.
    Acum dupa 11 ani de vechime am 1600 lei.
    Asta este un salar mic la privat. La fabricile din zona, la cablaje unde sunt angajati chiar si analfabetii salarul de plecare e in jur de 1500. Media e 1700-2000 .
    Deci nu peste tot se aplica regula ca la stat sunt salarii mai mari ca in privat.
    Exista intradevar unele domenii si unele niveluri de salarizare cu vechime maxima si sporuri unde sa ajunge la 3-4000 dar putini ajung la asa ceva.

    • #25

      aia am si zis. ca salariile mari nu sunt acolo unde ar trebui

    • #26

      Daca ii spun cuiva ce salar am nu ma crede.
      Toat lumea are impresia ca suntem bastani.

    • #27

      well, cei din domeniul meu stiu ce salarii aveti. faza e ca tu, omule, esti o raritate printre ai tai…

    • #28

      Cei din domeniul tau nu au vazut niciodata un stat de plata la noi.
      Suntem asimilati cu profesorii deci teoretic ar trebui sa avem aceleasi salarii doar ca la noi sunt ceva mai mici.
      Ce e mare la multi e venitul realizat din”onorarii”fara chitanta si cu tupeu maxim. Sau din ce fura efectiv.
      Sa stii.ca eu nu sunt o exceptie , sunt un caz fericit si nu am nici o problema daca 2-3 luni nu imi iau salarul ,( de la stat vine 60 sau 80% restul din surse proprii) , nu traiesc din asta, dar am colegi care chiar sunt la limita saraciei. In Ardeal e altceva , nu se compara cu Bucurestiul sau cu Moldova.

    • #29

      nu de salariu ma refer ca esti exceptia, ardelene:))

    • #30

      Dacă îți spun că un brancardier în spital ia 2800 de lei. Ce zici?

  7. #31

    Recomand o comedie italiana din 2016: “QUO VADO?” Veti vedea ce inseamna sa fii functionar public si veti rade maxim.

  8. #32

    Dupa 11 ani de privat cu tot salariul pe cartea de munca, m-am decis sa-mi calculez toate taxele platite la stat in timpul asta.
    Ei bine, you don’t know jack!

    Doar la sanatate am trimis 110.000 lei si in singura zi cand am avut o nevoie medicala, m-au trimis sa-mi iau bandaje din banii mei si am dat spaga sa ma vada un urgentist.

    Drept pt care eu unul mi-am facut un scop in viata sa nu mai platesc taxe statului roman. Incep din aprilie prin a munci in Franta insa cand ma intorc o sa fac ceva la negru sau o sa ma angajez cu salariu minim pe cartea de munca si restul in mana. Ar trebui ca toti angajatii la privat care mor de epuizare sa faca acelasi lucru.

    • #33

      Costica nu îmi mai spune ca mă iau amețelile. La fel am platit și eu în 9 ani de munca…Și beneficii pla…i-Am întreținut pe toți țiganii de la mine din oras

  9. #34

    Problema in sine nu este, numarul mare de angajati, desi intr-un final ajungi acolo, ci faptul ca pe langa faptul ca sunt multi mai sunt si prosti si nu-si fac treaba. Practic la cati plimbatori de hartii, avem, ar trebui sa avem tindem spre 0 birocratie, ai nevoie de un aviz, maine e gata, nu peste o luna ca ai fost cumsecade. Adica ok, intretine privatul nu stiu cate milioane de bugetari, dar sa-si faca treaba, nu sa stai sa te umilesti. Problema este, ca legislatia, planetele sunt toate impotriva ta, as vrea sa stiu ca daca dau peste un gaozar la ghiseu care isi bate joc de mine sa-i pot face ceva, dar ghici ce, nimic si asa e cu orice sector bugetar, se face o comisie, o plimbam vreo 3 luni, cand colo, tu esti vinovatul ca te-ai certat cu domnu pai se poate.
    Si pe zi ce trece, incep sa vad ca problema in sine, in tara asta, nu este chiar PSD, ci tot sectorul asta bugetar, care trebuie curatat.

  10. De ar fi numai salariile.
    Cred ca cel putin încă o data pe atât se toaca pe achiziții la o mulțime de prostii fără cea mai mica utilitate, nu se vede public dar este enorm, sporuri de frecții, de bășini, bașca cursuri care de fapt sunt vacante, anul asta am înțeles ca le dau la toți tichete de vacante sa nu mai fie discriminare 😀 dar tot o sa toace în continuare și pe cursuri fantoma.

  11. #36

    Nu sariti cu minusurile ca eu sunt angajat la privat si antreprenor (de mic succes) in timpul liber, deci platesc teancuri, teancuri de impozite.
    Dar pentru a fi corecti pana la capat, o parte din direrenta aia de 24% se datoreaza si celor ce isi iau un procent din salariu in plic, la gri. Cunosc oameni cu salarii peste 15 000 lei lunar care au pe “cartea de munca” doar jumatate din suma.

  12. #37

    Nu stiu de unde e piramida de mai sus, dar conform INS si OECD, ponderea bugetarilor din populatia activa de 9,2 milioane de oameni (angajati oficiali si “la negru”) e de vreo 15%, cea mai mica pondere din UE.

    Lipsa personalului bugetar se vede prin primarii cel mai bine: orasul meu n-a avut arhitect sef timp de 15 ani si cand au gasit pe cineva, i-au oferit suma fabuloasa de 1200 de lei in mana. Sau cum e in spitale, unde numarul insuficient de asistente obliga rudele sa aiba grija de bolnavi.

    Dupa cum s-a comentat mai sus: media salariilor la stat e mai mare pentru ca directorii/secretarii din ASF/CNAS sau alte foruri sunt platiti bine.

    Mai e si chestia asta cu privatii care “sustin” prin impozite si taxe pensionari, asistati, bugetari. Eu nu stiu cat o sa mai tina teoria asta cand, prin 2020-2030, va incepe sa iasa la pensie generatia decreteilor. Atunci sa vezi presiune pe sistemul de pensii.

    • #38

      Hai sa nu facem ca baselu’ si sa consideram angajatii la stat o masa amorfa caracterizata doar de numar. O fi lipsa de arhitecti sefi si asistente medicale, dar statul roman compenseaza cu brio printr-un numar exagerat de secretare cu craci lungi si silicoane care nu fac mai nimic toata ziua (manichiura nu se pune ca activitate) plus alte specimene care au avut o pila care ii recomanda si care umplu o schema de personal inutil de stufoasa.
      In alta ordine de idei, decreteii sunt cei nascuti din 1966 incoace daca tin bine minte. Multi dintre ei sunt deja iesiti la pensie anticipat. Asta e si unul din motivele pentru care sunt atat de multi pensionari.

  13. #39

    Mor cand citesc sau aud “din banii mei e platit x sau y in sistemul bugetar”. Ce nu inteleg cei ce spun asta e ca toti, indiferent unde am lucra suntem platiti din banii altora. Tu de exemplu, esti platit din banii mei. Cand o companie iti da bani pentru o campanie, banii aia vin de la mine care am cumparat diverse la compania aia. Poti spune ca bine, tu esti obligat sa dai taxe, eu nu sunt obligat sa cumpar diverse de la diversi care te platesc pe tine, dar sunt. Atat timp cat vreau o viata decenta sunt obligat sa dau bani pe telefoane, haine, mancare sau orice altceva ce te-ar plati si pe tine.

    • #40

      nici macar nu ma obosesc sa iti explic ca ai o comparatie stupida si complet deplasata. bugetar, nu?

    • #41

      Da ba!!!! Dar toate lucrurile alea care le iei de la privat sunt opționale, pe când statul te obliga la impozitele lor de cct….adică nu sunt opționale. Ti le ia cu japca, iar serviciile lor sunt la fel de naspa…drumuri pl, serviciu medical la fel, educație idem….înțelegi? Ție dacă nu Îți convine ce salamai Îți vând mergi la altul, dar când nu Îți convine

    • #42

      E foarte corecta comparatia. N-am lucrat niciodata la stat, sanse 0 sa lucrez in viitor. N-am lucrat nici la negru vreodata, am platit tone de taxe.

    • #43

      N-ai lucrat la negru pentru ca esti rasist!

    • #44

      Cristian, am un prieten care are o vorbă de aur: dacă eşti prost, măcar nu semnaliza.

      Produsele companiei de la care arhi primeşte eventual bani să facă o campanie sunt opţionale. Nu voi fi niciodată dat în judecată pentru evaziune fiscală, delapidare, deturnare sau cum s-or mai numi în ziua de azi, dacă nu cumpăr produsele acelea.

      Compania respectivă se descurcă fără absolut nici un leu din partea mea, e treaba ei să se streseze să facă produse bune, şi poate, eventual, consumatorii vor zice da bă, merită banu, hai să le luăm.

      Iar şi atunci, sunt extra mega mulţumit pentru că în schimbul banilor, am un produs care-l doresc, pe care l-am vrut şi care îmi aduce un beneficiu probabil, altfel nu l-aş fi cumpărat.

      În schimb vorba celorlalţi de pe aici, de la taxele luate cu japca, la spital trebuie dat şpagă, trebuie să-ţi cumperi medicamente, trebuie să plăteşti bandajele, perfuziile, trebuie să îţi plăteşti singur tomograful la privat că cel de stat s-a terminat bugetul pe luna asta, şamd.

      Nu înţeleg cum în 2017 un om nu poate face diferenţa între banii pe care-i dai unei companii dacă ai chef, şi banii pe care dacă nu-i dai la stat, eşti arestat şi băgat în închisoare de la 1 la 10 ani.

      Poţi sta mai mult pentru neplata taxelor decât pentru viol, să-nţelegem care-s priorităţile statului în ţara asta 🙂

    • #45

      Cristian nu intelege ca el cumpara chestii tot din banii pe care ii dau eu, ca impozit. Si nu intelege ca acel produs, daca te duci pana la baza, cand inca nu exista decat in mintea cuiva, tot din bani privati a fost facut, din INVESTITII, lucru de care bugetarii nu au auzit. prin urmare, tu, cristian, cumperi cu bani de la mine, un lucru facut tot din banii mei. intelegi de ce comparatia ta e stupida?

    • #46

      Manu, am spus mai sus. Banii pe care ii dai la privat nu sunt chiar optionali. Pentru ca traiesti, cum spuneai si tu, in 2017. Si in 2017 nu ai alta optiune decat sa dai bani la privat pentru a trai (mancare, haine, masini, comunicatii, etc). Nu esti arestat daca nu faci asta, doar eventual mori de foame sau te apuci de vanat. Apoi, sistemul bugetar, pe care tot il blamati ca va mananca banii, e singura si, deocamdata cea mai buna inventie a societatii, ca sa traim decent. Oricat de corupt sau plin de incapabili poate fi uneori, sistemul asta functioneaza si ne ajuta. Eu nu as vrea, de exemplu, ca sanatatea, invatamantul, politia, etc sa fie sisteme private. Nu cred ca am iesi mai ieftin sau mai bine.

    • #47

      Arhi, tot ce spun eu e ca in aceasi masura in care tu dai bani la bugetari, bugetarii iti dau bani tie. Sistemul economic e foarte complex si greu de vizualizat asa, mintal. Dar, daca vrei sa reduci la baza cum spuneai gandeste-te doar ca sistemul bugetar a fost primul si din banii lui a aparut sistemul privat. Nu cred ca exista tara in lume care sa fi avut un sistem privat care sa produca bani pentru un sistem bugetar apoi. La inceput a fost tot al statului, apoi unii s-au ridicat, din banii aia, ai statului si au facut ceva privat cu care sa produca bani mai departe

    • #48

      Cristian, intai trebuie sa intelegi ce sunt banii: sunt o metoda de a schimba produse si servicii. N-au valoare in sine, valoarea lor e data de valoarea produselor si serviciilor pe care le reprezinta. Circulatia banilor faciliteaza schimbul de produse si servicii, face ca producatorul de branza sa poata schimba indirect branza pe suruburi, fara ca producatorul de suruburi sa fie obligat sa accepte branza.

      pauza sa aprofundezi.

      Compania/corporatia produce bunuri si servicii pentru care exita cerere. Cetin produce servicii pentru care exista cerere. Bugetarii produc servicii pentru care nu exista nici cerere si nici nevoie. Nu toti, unii produc servicii necesare, unii nu produc absolut nimic, majoritatea sunt aia care produc chestii de care nu e nevoie.

    • #49

      Radu, deci tu consideri ca nu ai nevoie si nu exista cerere pentru spitale, scoli, politie, armata, metrou, anaf, opc, etc. Cam tot ce exista in societate si te face sa traiesti in relativa siguranta si confort pana la adanci batraneti depinde de sistemul bugetar. Sunt chestiile alea fara de care am trai ca in jungla. Da na, am auzit si citit peste tot ca ce naspa e sistemul bugetar, asa ca hai sa-l injuram. Ti-ai ura viata fara el! Bineinteles ca e plin de incompetenti, sunt convins ca multi o freaca grav la munca, dar sunt la fel de convins ca am beli-o fara el, asa imperfect cum e.

    • #50

      Cristiane, schimba-ti nickul inapoi, in Tim.

  14. Primul meu loc de munca a fost la stat (Spitalul Militar ftw). Datorita timpului liber (si a unei biblioteci imense pe care o avea seful meu, civil si el) am invatat o groaza de lucruri. In acelasi timp am terminat Fallout 2 si Half-Life. Cand m-am dus la interviu la privat am cerut salariu 3 milioane (pe vremea aia). Tanti care mi-a luat interviu incerca sa ma convinga ca cer cam mult. Eu i-am zis “acum iau 2 milioane jumate si stau degeaba. Vin aici la voi unde mi-ai zis de la inceput ca ziua de lucru e de minim opt ore si te astepti sa vin pe aceeasi bani?” (s-a dovedit in timp ca erau o firma destul de zgarcita, dar sa nu divagam).

    De-a lungul vietii mele profesionale am avut de multe ori contacte (si contracte) cu statul, si de fiecare data ma batea gandul sa ma angajez undeva la stat, lejer, iar timpu liber sa mi-l ocup cu freelancing. Plm, cred ca as fi mult mai castigat.

  15. #52

    Ai uitat de: spor de praf, spor de birou, prima pt haine, pt. mancare, banii de chirie ( pana in vreo 7-800 de lei), bonusul de vacanta, sporul de stat la monitor ( trebuie sa existe asa ceva ca altfel putorile ar face alergie), si poate ca exista un spor de venit la birou pentru ca …de ce nu?
    Salariile bugetarilor or fi mici, dar au mult prea multe sporuri.

    • #53

      Singurul meu spor e de 150 de lei – conditii periculoase ( statul la calculator si arhiva plina de praf). Cu astia 150 de lei, abia daca depasesc 1000 de lei. In afara de sefi, de cei din financiar contabilitate care semneaza si aproba contracte, de politistii locali care primesc norme de hrana, nimeni nu are bani de chirie, bonus de vacanta. Sporul ala de haine de care zici… politistii locali isi cumpara uniforma. Cel putin la mine in oras.

    • #54

      Un stat fara un aparat administrativ nu ar putea functiona. Problema apare cand acel aparat nu functioneaza in interesul statului respectiv, ceea ce, la noi in directia aia se indreapta. Dvs. spuneti cat aveti ACUM, dar scopul dvs este sa ajungeti un functionar de tip 1 sau pe acolo,dupa cum dvs ati enumerat mai jos, si cand o sa ajungeti …..o sa fie bine pt. dvs. Au fost cele doua cucoane angajate de dragnea care mai ca nu stiau unde lucreaza, sunt achizitiile publice care sunt de n ori peste pretul pietei, sunt multe alte risipe care daca s-ar contabiliza probabil ca am plange. Sistemul nostru nu poate produce cat pot fura cei din sistem. Pentru fiecare angajat in situatia dvs (salar mic, tip 4, etc) probabil sunt, cu indulgenta, 5 angajati care sunt inutili/incopetenti dar platiti, si platiti chiar bine si aici e problema.

    • #55

      spor de radiatii ca aveau router wireless…nu mai stiu la ce primarie de comuna

  16. #56

    In primaria in care lucrez suntem 4 tipuri de functionari. Functionarii de tip 1- in principal directori cu vechime, greu de dat jos si pe care ii identifici in organigrama indiferent de primar, care primesc stimulente la salariu . Functionarii de tip 2 si tip 3- in principal cei din sistemul incasari taxe si impozite, carora le trebuie un asa zis impuls pentru a nu baga mana in “borcanul cu miere” si care l-au castigat in instanta. Functionarii de tip 4, din care fac parte si eu sunt cei angajati in ultimii 3- 4 ani si nu beneficiaza de niciun privilegiu. Salariu minim pe economie. Si care nu beneficiaza de Ordonanta miraculoasa a guvernului Ciolos, pentru diferite motive. Problemele cu aparatul grosier de functionari ineficienti s-ar rezolva foarte usor daca evaluarea anuala s-ar face de catre alte persoane decat de directori. Anul asta am avut 3 rapoarte de evaluare, pentru ca am avut 3 directori diferiti. Niciunul nu m-a vazut la ochi, toti mi-au dat nota aproape de maxim. E normal ca directorii/sefii de serviciu sa isi pastreze functionarii docili aproape si sa si-i indeparteze pe cei care pun prea multe intrebari. Colega mea s-a ales cu o discutie in particular in care a fost certata ca nu vrea sa isi vada de treaba si sa semneze un contract care nu ar fi trebuit semnat. Bineinteles ca a primit o nota mai mica la evaluare. Iar notele mici inseamna ca unui functionar i se refuza dreptul de promovare. Cand ai putin peste 1000 de lei pe luna, cei 200 de lei la grad…
    Apoi ar mai fi problema fiselor de post si a incarcarii lor inegale. Un manager ar trebui sa vada asta si sa intervina. Dar ce sa faci cand pana si city managerul e pus, voalat, tot din partea partidului. Cum sa organizezi concurs ( legal) cand se afla in presa, cu o luna inainte, ca X este deja propus pentru functia asta ?
    Suntem constienti ca suntem platiti din buget. Pentru ca statul, prin noi, ofera servicii. Nu comentez despre calitatea lor. Imi vad si eu barna din ochi. Sa ni se schimbe modalitatea de plata ? Bun, dar cum ?
    Cum imi pot fi evaluate serviciile pe care le ofer ? Prin satisfactia oferita petentului. Dar cine poate sa evalueze si sa inregistreze asta intr-un mod corect ?

    Spunea cineva pe aici ca cine nu e capabil de altceva, se face bugetar… Sunt tanar, as putea pleca din primarie catre un job mai bun … Sa las porcii la troaca lor.

    • #57

      ai putea, oricum nu o sa faci multi purici, la un moment dat vei exploda

    • #58

      La fel am fost și eu, ca și tine, dar am plecat. Și crede-mă ca aveam un salariu dublu fata de tine în 2014, iar acum as fi avut vreo 3000 de lei. As putea sa revin, dar când mă gândesc la toată ipocrizia și incorectitudinea din sistem mai bine zic pas.

  17. #59

    Caz concret de bugetar “sarman”. Doctor la un laborator dintr-un spital de provincie la 3 ani dupa ce a terminat rezidentiatul, acum cu noile mariri are salariu 9000 de ron( multumim Dragnea ca a marit la toti bugetarii cu acelasi procent).
    Luna trecuta spitalul a hotarat sa mareasca pretul analizelor, pentru ca s-au scumpit materialele pe care le folosesc. Ce au facut domni doctori cu zeci de mii de lei salariui? Greva, ca daca au marit preturile inseamna ca li se cuvine si lor o marire, ca acum spitalul are bani.

  18. stiti povestea cu Dragnea care a angajat 2 proaste la partid dar de fapt luau bani din alta parte.

    No ganditi-va ca la mine la spital suntem 5 rezidenti de acelasi an doar eu merg la lucru, restul de 4 au joburi in privat si vin o data pe luna sa-si semneze potajele cu prezenta ca sa-si ia salariul.

    si salariile s-au marit cu 50% intr-un an :)) din banii fraierilor. (oug 35/2015+ oug 20/2016 care a devenit legea 250/2016).

    Eu am 2 joburi partime pe langa full time la spital… si sfele incercau sa ma convinga sa nu vin la spital ca oricum imi iau salariul si nu ma verifica nimeni si de ce sa vin?

    Ca fapt divers cand dati spaga la medici sa va ganditi ca acum un medic primar cu garzi face 7000-8000 de lei un medic ATI cu 2 garzi pe luna bate peste 10 000 lei , nu prea exista medic specialist in spital sa castige sub 4000 de lei… si o garda de weekend pe ATI ajunge la 1600 lei(24 de ore de dormit in spital). Toate astea net si doar din salarii :)).

    • #62

      Oricat de mare e salariul, tot nu e aproape de cat ia spaga. Chirurgul profesor care ia 500E pe operatie, daca face 5-6 operatii pe saptamana incaseaza 12000E pe luna. Asa ca cand aud de cate un Burnei ca nu pleaca ca e patriot ma ia rasul. Si nervii.

  19. #63

    Vroiam sa scriu ceva mai detaliat dar imi e lene. Pe scurt: sistemul bugetar e de kkt. Daca e de schimbat ceva acolo tot din sistemul public trebuie sa vina schimbarea. Nu toti sunt tampiti dar exista asa o lipsa de interes si initiativa in a schimba ceva incat toti sunt vinovati de asta. Eterna schema cu mesia cel care vine si face ordine in locul nostru

  20. #64

    Hei, Șerif, uite o analiză out-of-the box a chestiunii cu salariile

    galatiinfo.wordpress.com/2016/11/24/harta-salariilor-bugetarilor-cu-intrebari-si-raspunsuri/

  21. A circulat anul trecut o informație zburătoare cum că urmează că salariul sa fie plătit brut și apoi salariatul sa își vireze contribuțiile personal.. atunci să vezi proteste #rezist nu ce a fost acum.. dar a dispărut repede in neant..

  22. #66

    Cum nu ai avut apetenta pt real ca acu vreo 2 luni ziceai ca ai fost olimpic la fizica…

    • #67

      realul de la un liceu industrial e mult mai real decat ce intelegi tu prin real. incepand cu cele 2 saptamani pe luna de practica in uzina

  23. #68

    “”Si eu platesc taxe la fel ca privatii” a fost o campanie de spalare a creierului la care bugetarii au aderat in masa, Nu ma refer aici la armata, sanatate, politie, invatamant sau justitie ci la cei care fac parte din administratii, comisii, ministere, inspectorate si tot felul de alte autoritati locale sau centrale. Ei se uita in oglinda si chiar cred ca sunt creatorii unei valori inestimabile si unice pe acest pamant. Intr-o societate normala rolul lor este de a ajuta la bunul mers al activitatilor curente ale comunitatii, inclusiv la dezvoltarea ei. Ei sunt birocratii care, in cazul unei investitii de amploare amana o sedinta trei luni pentru a creea nevoia de a “unge” mecanismul si a lua si el o mica atentie. Iar daca investitia se muta in alt oras, judet sau mai rau chiar tara, nu realizeaza raul pe care l-au produs. Odata ajuns in acea pozitie devine “expertul” fara de care nimic nu misca. Iar nivelul suprem in cariera e sa lucreze la o norma prin care sa oblige taranul roman sa sodomizeze porcul inainte sa-i taie beregata. Sau asomizeze, ca e tot aia.

  24. In aia 3 milioane de privati, sunt contorizati si cei cu pfa-uri?

  25. Eu am fost printre putinii care nu au fost de acord cu cresterea noastra salariala (la profesori). Toata lumea imi sarea in cap ca de ce zic asta, ca am nevoie de bani etc… Intotdeauna este nevoie de bani, dar mi-ar placea sa crestem impreuna (muncitori necalificati, calificati, vanzatori, medici, profesori etc.). Crescand cei saraci, automat va creste si nivelul de trai (salarii, servicii etc.).

    Le-am atras atentia ca s-ar putea sa se taie din nou salariile la bugetari (in cel mai bun caz) sau sa ne indreptam cu pasi repezi spre situatia Greciei. Vom vedea. Sper sa ma insel.

  26. #71

    Doar unul din motivele ptr care am ales sa plec din patria ciuma…

  27. #72

    Cand mi-am dat demisia din functia de urbanist de la o comuna aveam 830 de lei salariul net. Complet corect dpdv al muncii depuse, absolut infim pentru ce jeg de primar am indurat 2 luni. Am plecat inainte sa semnez autorizatia de construire pentru o lucrare publica fara avize. Una dintre probleme cu nr de angajati la stat e ca nu se permite ca o persoana sa raspunda de un compartiment la mai mult de o primarie. Ca functionar public. Cand lucram la ACOR duceam 2 primarii fara probleme si frecam si menta. Si am organizat si arhivele compartimentului.

  28. #73

    Am unchi primar la al 3-lea mandat (primul cu PDL, următoarele cu PSD). Cum a furat cu primii, a furat și cu următorii. Are în primărie angajați de la noră la ‘nşpe mii de cumetrii și fini sau membri ai familiilor celor din Consiliul Local. Pădurile din dosarul Hrebe’ au fost scăpate și prin semnătura lui. DNA știe tot ce e în primăria aia, la fel și toate celelalte organe ale statului și nu se face în continuare nimic. Viceprimarul este profesor de română, franceză și vice la primărie în același interval orar, de la 8-16 și ia salarii pe 2 state de plată, dar în declarația de avere nu apare asta. Are câteva cataloage și foi matricole modificate și câteva șpăgi bune luate pentru Capacitate. Inspectoratul Județean nu face nimic cu ea, procurorii au închis dosarul cu privire la ea și copiii în continuare nu au dascăl la clasă. Ce vreau să spun de fapt cu asta: regret că nu am profitat de pile să lucrez funcționar.

  29. #74

    Nu sunt expert, arunc doar o parere.
    Angajatul x de la o firma/corporatie castiga 3000 de ron pe luna, alti 3000 se duc la stat pentru taxe si alte rahaturi. Firma plateste in jur de 6000 de ron lunar pentru un angajat care castiga 3000 de ron bani in mana. 3000 de ron se duc la stat. Statul plateste trei salarii (minim pe economie) sau doua (salarii medii) pentru cei angajati la stat.
    In cateva cuvinte, cei care lucreaza la privat platesc salariile/pensiile/alocatiile..and so on.

    undesuntbaniitai.ro
    M-am luminat un pic dupa ce am folosit calculatorul de pe site-ul de mai sus. Aveam asa o idee ca platim foarte mult..dar m-a deprimat cand am vazut in detaliu pe ce se duc banii nostri.

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam