Când mi-am luat aerul condiționat, un Electrolux EPI09LEIWI, prietenii făceau mișto de mine că am devenit ardelean, îmi fac iarna car. Vara nu îmi mai fac sanie, că e timpul scurt până în iarnă.

De fapt, eu am luat aparatul pentru vechiul meu inamic, umiditatea și al său fiu verde, mucegaiul. Sunt alergic la mucegai ca rusul la apă și, de când m-am mutat în casă exagerat de nouă, fiind umiditate care generează mucegai, starea mea de bine nu e chiar foarte bună, ca să mă exprim delicat.

So, de ce electrolux și nu altă marcă? În primul rând pentru că sunt sătul de clasicile nordstar sau mai știu eu ce se vinde pe piață. Ultima experiență a fost dezastruoasă, ducând pur și simplu la aruncarea aerului care ploua în casă, nimeni negăsind vreun remediu.

Second, aparatul are și inverter, prin urmare îmi face absolut tot ce aș putea avea nevoie de la un aparat de aer condiționat. Răceşte, încălzeşte, dezumidifică și, datorită filtrelor performante, curăță praful și mucegaiul din aer, cu relativ succes aș zice, pentru că de când îl am, am strănutat mult mai puțin. Mai are și nușce tehnologii de ionizare, dar eu sunt mulțumit și cu cele pe care le și înțeleg.

Ah, și telecomanda funcționează ca un termostat. Are o funcție numită follow me care, odată activată, face ca aerul să mențină temperatura constantă în locul unde se află telecomanda. Da, la modul cel mai serios, din ce am citit eu, este cel mai avansat model de aer condiționat din clasa lui.

Dacă a meritat efortul de a-l lua, deși a fost un an destul de costisitor pentru mine?
Da, fără îndoială și la anul o să îmi mai iau unul, pentru dormitor, deși, pe testate, acoperă oarecum și dormitorul. Dar probabil ar crește consumul, ceea ce ar fi păcat, fiind un aparat cu clasa A+++++++++ și încă câteva plusuri.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

58 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Salut, Cetin.

    Foarte interesant articolul tau. Spune-mi, te rog, daca ai ceva sfaturi si pentru amenajarea curtilor. Sunt deosebit de interesat sa aflu cate ceva despre intretinerea uneltelor de gradinarit. Internetul este foarte sarac in astfel de informatii. Sa traiti!

    • #2

      ahahahahahaȘ))))) buna asta, multumesc:))))))))

    • #3

      ai incercat pe petcu.ro? se stie ca bulgarii sunt cu gradinaritul. dar cred ca stiai asta deja

    • #4

      Da trebuie sa cauti in partea cealalta a internetului pe la brasoveni, aici la bucuresti nu prea avem curti…

  2. Pentru cei care cred ca Electrolux e o firma romaneasca. “Electrolux has been doing business since 1919. The headquarters are located in Stockholm, Sweden, and the Electrolux share ELUXb is listed on Nasdaq OMX Stockholm.”

    In rest AC-ul nu este doar pt racoare, corect. Eu folosesc AC-ul din masina, pe cald, in sezonul rece, pentru functia de dezumidificare rapida. Cand ii vad cu geamurile aburite pe cei care au masini dotate cu AC, iti dai seama ca ai de a face cu “gospodari”.

  3. #10

    Observație ”inginerească” – compresorul cu invertor nu aduce mai multe funcții aparatului ci doar îl face mai eficient/economic. E diferența dintre {0,1} și [0,1].

  4. #11

    BTW, inverterul n-are legătură cu vreuna din funcțiile scrise după “Second, aparatul are inverter, prin urmare…”, ci doar cu faptul că e mai eficient energetic (pentru că poate să controleze mai bine motorul pompei). Și aparatele fără inverter au funcțiile respective.

  5. Chiar aseara am pus in functie o centrala intr-o casa noua si m-a intrebat proprietarul la cit sa tina termostatul ca sa scape de umezeala dar sa nu ii crape zugraveala de la uscare prea rapida. I-am zis 20 grade si sa-si monteze si aerul conditionat. La inceput s-a uitat la mine cam ciudat, dar a inteles pina la urma.

  6. #13

    Priza aia arata beton.

    • #14

      Mie mi-a spus instalatorul ca renunta la lucrare daca ii spun ca vreau priza acolo sus pentru AC. :))
      Si era chiar serios.
      Teoretic se face legatura directa si se pune pe circuit separat cu siguranta in tablou. Dar nu se poate face mereu asa,mai ales daca proiectantul mirificului aparatament a zis ca merge si asa pe circuitul de prize.

    • #15

      aia e o priza cu siguranta separata in tablou. eu am ales sa am priza acolo. nu toate aparatele sunt standard, nu toate functioneaza la fel si nu vreau sa am permanent legat la curent un aparat care costa 3000 de lei.

    • #16

      Io acum nu înțeleg. Faptul că costă 3000 de lei, pt tine înseamnă că e scump și îl pui pe circuit separat pt că-i valoros, sau îl ții separat pt că e unul dintre cele mai ieftine aparate din casa ta și l-ai băgat pe priza fără împământare?

    • #17

      da

  7. #18

    nu știu dacă s’a mai spus, dar inverteru’ n’are el treabă cu funcțiile integrale și derivate, șirurile cauchy și împărțirea la 0. el e pus să invertească din cald rece și invers!

  8. daca tot sunt specialisti in aer conditionat si centrale pe aici, am si eu o intrebare partial offtopic. caut un UPS pentru centrala Motan MkDens 36. am cumparat 2 pana acum (sinusoida pura) si nu tine flacara aprinsa. e nevoie de un ups cu nul si nu cu 2 faze pe iesire cum scot majoritatea. e un caz mai special si nu stiu ce marca ar functiona. am gasit problema si pe forumuri dar fara rezultat concret.

    • #20

      mircea?

    • Sincer, n-am intilnit nici un Motan in condensatie pina acum, insa tind sa cred ca e problema de pamintare la instalatia electrica. Masoara priza in care bagi stabilizatorul cu un multimetru pus pe 200-700VCA. Vezi cit arata intre cele doua borne de faza si nul (215-240V) si apoi masoara cu un ac al multimetrului pus pe lamela de pamintare si celalalt pe faza. Ar trebui sa arate aceiasi valoare. Daca valoarea e zero sau in jur de 100, ai probleme cu pamintarea (sau mai e legat un consumator pe acelasi circuit care e cu probleme, gen hidrofor sau boiler electric)

    • #22

      Nu scot 2 faze pe iesire majoritatea. Nu au “faza”, pur si simplu. “Faza” este o cheste relativa, fiind celalalt contact, fata de ala care e “nul”. Nulul de lucru este legat cu nulul de protectie (pamant) la furnizor sau pe traseu, deci celalalt terminal al prizei devine “faza”.
      Un UPS “online”, care nu are cuplaj galvanic la retea, nu are faza. Este “floating” daca vrei sa-i zici asa.
      Cum a zis si mircea, poate mai ai un consumator legat galvanic cu centrala, conectat in afara UPS-ului si asta o incurca.
      Eu am in acest moment centrala pe un UPS online, sinus pur (care tine si o mare parte din casa) si nu face fite. Fara UPS intra in avarie la interuperile scurte de curent, iar pe un UPS “sinus modificat” nu mergeau pompele, normal.
      Care este eroarea efectiva a centralei tale?

    • electrodul de ionizare al flacarii nu detecteaza nulul sau impamantarea. incearca de 3 ori sa aprinda apoi da eroare. lipsa flacara. am zis ca pe forumuri se dezbate problema, cum ar fi sa faci o punte intre nulul din priza si nulul de iesire, ca centrala sa aiba permanent impamantarea. unele ups-uri decupleaza de tot intrarea cand intra in regim de baterie. nu mi-a mers nici asa. am inteles de la unii ca daca pui un regulator peste ups, merge. intre faza prizei si impamantare am la fel ca intre faza si nul, adica 216V.

    • Curentul de ionizare este mare dacă electrodul de ionizare prezintă o tensiune negativă faţă de masa arzătorului si invers, curentul e slab dacă electrodul de ionizare prezintă o tensiune pozitivă faţă de masa arzătorului. Unele centrale vechi dau avarie daca stecherul e pus invers in priza. Sau pur si simplu electrodul e prea aproape de arzator (sta in jetul de aer si gaz inca neaprins) sau prea sus (in virful flacarii unde plasma nu mai conduce curent). Fara stabilizatorul de tensiune centrala functioneaza? Si daca da, cu stecherul pus si invers?

    • #25

      Nu am pus o intrebare esentiala. Tie nu iti merge indiferent daca esti pe baterii sau nu?

    • centrala este model nou (cel mai bun), cumparata in 2013. merge cu stecherul pus in priza in orice pozitie. merge si prin ups in orice pozitie, cand are curent de la retea. cand ramane pe baterii are probleme cu flacara. nu am inca stabilizator separat sa stiu daca ar functiona.

    • #27

      A-ha. Deci UPS-ul este “line interactive”.
      Oricum, mi se pare ciudat, deoarece toate metodele de detectie cu electrod de ionizare pe care le gasesc pe net au curent continuu (~300V) deci sursa separata de alimentare, ce nu ar depinde de faza si nul.
      Esti 100% sigur ca problema e la flacara si nu la vreo pompa? Eroarea afisata cand crapa e legata de flacara?

    • 100% eroare de flacara. ce UPS stii care ar rezolva problema? Momentan il am pe asta Kemot PROsinus URZ3405 500W caruia se pare ca am sa-i fac retur la magazin.

    • #29

      a-s dori sa fac o rectificare singura persoana kre se pricepe la instalatii sant eu
      de ce se baga mircea???

  9. #30

    Nu pot sa cred ca toata lumea se plange de umiditate !!! dati-mi mie umiditatea voastra, eu de cand merge centrala am 25-30 maxim in casa ! Nu stiu de ce dar eu ma simt mult mai bine cu o umiditate de 40-50%. Sa vezi ce nasol e cand ai nasul uscat mereu si ai sentimentul ca esti plin de muci si dai si cauti si nimic…
    Deci, facem schimb ?

    • Mai pune si tu o supa la fiert, o rufa la uscat…

    • #32

      sa stii ca sunt tehnici speciale de cautat mucii. marea majoritate au fost descoperite de catre cercetatorii romani, cu precadere soferi care asteapta la semafor sau sunt blocati in trafic.

    • #33

      esti sigur ca nu esti femeie?

    • #34

      Solutie: umidificator! Am 2 bucati care baga blana iarna, cand merge incalzirea.

    • #35

      am reusit doar cu un umidificator dinala de mare capacitate cu vaporizare rece – prin discuri, dar e asa un chin sa stai sa umplii mereu rezervorul ala plus ca trebuie sa il cureti de calcar, etc. Din cate am citit eu, umiditatea ideala e pe undeva intre 40-50% dar acum depinde de organismul fiecaruia.

    • #36

      Alternativa inginereasca la 2 umidificatoare este cutia de inghetata. Se ia cutia cu inghetata, se mananca inghetata, se pune ceva apa in cutie si se aseaza pe calorifer ( sau calorifere-depinde de cat de multa umiditate iti doresti)

  10. “Ah, și telecomanda funcționează ca un termostat. Are o funcție numită follow me care, odată activată, face ca aerul să mențină temperatura constantă în locul unde se află telecomanda”.
    Sper totusi ca nu functia asta face diferenta intre un aparat de 1500 lei si unul de 3000. Fiindca un banal termostat de ambient fara fir de 160 lei pentru centrala poate fi legat si la AC.
    Pentru siguranta stranuturilor tale, ignora in continuare chestia aia cu ionizarea si in primavara cauta pe cineva care sa-ti spele si sa-ti dezinfecteze nu doar filtrele splitului si tavita de condens ci si rotorul ventilatorului. Ca ala nu e argintat si pe el creste mucegai negru gros ca lichenii.

    • #38

      o sa imi faci un tutorial si le spal eu

    • #40

      Nu folosesti chimicale? E un produs care creaza o spuma groasa care odata pus pe coil e spalat incet de apa ce condenseaza. Vine specialistul, da cu spuma aia, se scarpina pe unde vrei tu si iti taie o chitanta de peste de 100$.

    • Ba da, folosesc chimicale. Un dezinfectant special pentru AC pe care il aplic cu pompa aia Solo 402 si care sta cam 10 minute apoi. Dar ala e pentru germeni, bacterii, nu distruge ouale acarienilor sau altor miscudaci microscopici si de aia folosesc si abur. Spuma aia de care zici e frectie, ea ajunge doar pe coil (serpentina si lamele) si se scurge in tavita de condens si de acolo pe scurgere iese afara. Sub tavita de condens e un cilindru lung cit e splitul, e rotorul ventilatorului care trage aerul printre lamelele coil-ului(unde se raceste) si il impinge in incapere. Pentra a ajunge la el trebuie demontata toata carcasa splitului, desfacuta tavita de condens si rabatata. Cind vezi ce e acolo ii multumesti lui 3M pentru ca fac masti de protectie.

  11. Poate te gândești să-ți cumperi și o icoană, un coran, o torah… Deh, să le ai acolo, că nu știi când mai ai nevoie de ele.* 🙂 )

  12. #43

    Dar care e umidatea optima? La mine la o temperatura de 21.5 grade umidatea ajunge maxim la 52, e ok?

    • #44

      habar nu am, eu nu am higrometru, o calculez in functie de balta de apa care sse strange dimineata pe pervaz

    • eu am media in dormitorul unde stau, de 20 de grade si umiditate 54-60 spre dimineata. ziua nu sta nimeni in camera. ca chestie se gasesc ceasuri cu alarma, termometru si higrometru digital, la preturi bune. foarte utile.

    • #46

      Citisem la un moment dat ca, din punct de vedere al sanatatii, undeva la 40-60%.

    • #47

      Asa am gasit si eu pe forumuri intre 40 si 60 %. la o temperatura de 20. 22 de grade, daca creste temperatura scade umidatea

    • #48

      eu daca nu am 24 de grade in casa, lesin de frig

    • #49

      Asa aveam si eu setata centrala initial pe 24 de grade, dar de cand am avut probleme respiratorii cu baiatul si pnemologii au zis sa fie maxim 22 de grade am setat pe 21,5 in camera unde sta. Am observat ca pentru el e mult mai bine la temperatura asta decat inainte.

    • Depinde de temperatură. De exemplu, astăzi aveam 23 de grade în casă iar dezumidificatorul nu mai pornise – umiditatea era undeva la 48%.

      @Cetin care este temperatura minimă de la care poate funcționa aerul condiționat pe dezumidificare? Majoritatea celor la care m-am uitat eu funcționau de pe la 5 grade în sus. Dacă nu îți pui cumva unitatea exterioară în casă, va fi absolut inutil iarna asta.

    • #51

      well, habar nu am. eu il setez pe 24, dau drumul la maxim si plec de acasa. intr-o ora se scoflacesc si geamurile de ce uscate sunt

  13. #52

    Cetine sper să scapi de licheni!
    Off: La 17.30 vine popa și cum consoarta e cu al mare serbare ,când suna ala o să urlu prin ușă : spune parola mă! Tu’l în gură de parazit!

  14. #53

    stii cumva de ce se incarca greu de vreo 5 zile blogul de brasov a lu ‘ vali? nu a pornit centrala?

  15. #54

    vrem poze de la serbare cu ingerasul si icoana 🙂

  16. #55

    //offtopic
    Vezi că în pagina “Despre”, linkul de twitter duce către vechea adresă

    • #56

      A, și mai e ceva: pe partea dreaptă, la “ce-am citit”, apare de vreo 5 zile aceeași poză cu femeia cu trompă. Vrei să ne transmiți ceva?

  17. #57

    De unde ai luat AC-ul si cine l-a instalat?

  18. #58

    Inteleg ca nu-i recomanzi?

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.