laptele-si-cornul

De când e fiica la școală, primește, mulțumită domnului Adrian Năstase, o cutiuță de lapte de consum semidegresat 1.8 Fulga și cornul din poză. Laptele are cel mai îngrozitor gust împuțit de lapte praf, copilul a zis prima oară că e stricat, nu era obișnuită cu gunoaiele populiste.

Iar cornul… Cornul, în fiecare zi, este tare și vechi. Serios, nu pot să înțeleg procedeul. Cum e posibil ca, ÎN FIECARE ZI, cornurile să aibă consistența rumegușului și să fie vechi? Vel Pitar, producătorul, le ține anumit până se fac tari? Se fac în batchuri pentru câte o lună? Serios, care e motivul pentru care pâinea ambalată este tot timpul complet tare?

Și da, programul laptele și cornul e un gunoi. Deși școala din Pantelimon e plină de oameni săraci, țigani sau români, nici măcar ei nu mănâncă mizeriile alea.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

71 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Mai bine le dadeau cateva bonuri de masa pe luna, cat sa le faci in fiecare zi un sandwich. Dar ideea nu e sa dai copilului o gustare, ci sa se imbogateasca unii din inca un contact cu statul.

    • #2

      In secunda doi veneau parintii, luau bonurile de masa si cumparau rachiu si tigari de ei de la magazinul din colt. Pentru ca pot.

    • #3

      Vezi ca ai niste dobitoci care ti-au dat minus, deci in conceptia celor care te dezaproba nu este posibil ca sa se faca contracte manarite cu statul , licitatii aranjate pentru clientela politica iar rezultatul il vedem . Somn usor dragi idealisti…

    • #4

      @Cristi .. macar rachiul nu ar fi fost stricat si tigarile nu ar fi fost vechi si tari.

    • #5

      Acum 20 si mai bine de ani la scoala la care tata era director s-a implementat un program pt un soi de ajutoare, sa aduca la scoala copii din medii defavorizate (scoala era intr-o zona mai saraca a orasului). Ca sa evite smecheria cu parintii care dau banii pe tuica, ajutoarele se dadeau in produse: alimente neperisabile si conserve, rechizite, d-astea. Unii parinti duceau caietele, uleiul, etc la piata si le vindeau pt bani de tuica si copii tot flamanzi si fara caiete ii trimiteau la scoala, daca ii trimiteau.

  2. #6

    Inca de cand eram eu in generala programul asta este o mizerie, mai bine banii de lapte + corn s-ar duce doar intr-un corn mai de doamne ajuta sau macar in cate un croissant 7days de copil, cred ca ar iesi cam la fel sau chiar mai ieftin la bani, iar copiii, mai ales cei sarmani care nu prea au ocazia sa manance ” ceva bun ” s-ar bucura mult mai mult .

    Cei ce cumva ar avea vreo notita gen ” eu nu-mi las copilul sa manance dulciuri, si mai ales la scoala !!! ” la acest comentariu, sa faca bine sa se abtina din reply-uri . . .

    • #7

      Eu nu-mi las copilul sa manance dulciuri, mai ales la scoala!!!!!
      Bine, are un an, dar tot nu-l las.

    • #8

      Auzi, croasante! Zici că suntem la Café de Flore. Mai bine colivă și prescuri

    • #9

      Mai bine o tigara decat 7 days.

    • #10

      Ma gandeam sa zic ce putioi esti daca ai prins cornul si laptele in generala. Am facut un calcul si nu, nu esti tu putoi, sunt eu batran 🙁

    • #11

      Dar parca tot mai bun ar fi o punga de pufuleti si un cico.

    • #12

      Sarpe, am 22 de ani, chiar asa pare ca trebuie sa comentezi pe bloguri doar daca ai peste 35 de ani, doi copii si 5 job-uri deja schimbate ? Foarte multa lume care nu citeste bloguri are impresia ca cititul blogurilor este cea mai plictisitoare si batraneasca activitate ce o poti face pe internet, toate din cauza unor elitisme de genul asta ce pe mine uneori ma scarbesc .

      Multi de aici au 30 – 40 de ani si nu stiu sa aseze decent un text si niste idei in pagina, de ani de zile practic pe internet si sportul asta cu blogurile, si nici cand aveam sub 18 ani nu vedeam nicio diferenta a intelectului intre mine si superiorii din categoriile de varsta mai sus mentionate. Nici ei, ca de-aia imi dadeau mereu pe la 25 de ani .

      Dati-va jos de pe turnul elitismului, caci v-ati urcat degeaba, asta e adevarul si poa’ sa se considere butthurt cine doreste, tot vad ca ati fost in forma la comentariul asta asa ca mai puteti baga linistiti alte minusuri si aici .

    • #13

      Stai, patroane, ca remarca era cat se poate de reala. In mintea mea, programu’ asta a fost lansat acu’ cativa ani. Si mie mi-ai lasat impresia ca esti mai in varsta. Chill.

  3. #14

    Ăla e corn? pare un soi de microfranzelă, chiflă alungită, ceva. când mâncam eu corn la școală (în programul ”tată, dă și mie bani de-un corn de la tanti Mady”–vânzătoarea de la chioșcul de produse de panificație din coasta școlii), un corn era dulce, în formă de semilună, fusese bine uns cu ou (sau miere, apă cu zahăr, naiba știe), așa că era ușor maroniu deasupra (maroniu d-ăla de cozonac frumos copt), aluatul avea o consistență asemănătoare cozonacului și musai gem. și era bun la gust, chiar și vechi de o zi.

    • #15

      Chiar are gust de paine(cam veche si expirata)…
      Eu chiar ma chinui sa imi conving puradelu ca nu e ok sa manance asa ceva…de lapte nu mai zic…
      Cu un corn sau biscuiti vine de acas, macar verific eu cand expira…
      Sa vedem ce fac si cu merele…cica ar fi supraproductie dar tot din Polonia mancam…

    • #16

      Acum ceva ani se spunea vechi de o zi acum este proaspat de o zi!

    • #17

      Cornul ala nu merge cu lapte.

      Banui ca e lapte acru care merge doar cu corn simplu.

  4. #18

    Intrebarea este de ce nu s-a anulat,schimbat sau imbunatatit acest program de guvernarile ulterioare?E interesul transpartinic la fel ca in multe alte chestii?

    • #19

      Pentru că asta e moștenirea dăinuindă a lui Adi N. Și-a dat cornul și laptele copiilor patriei. Putea să bage totuși și ouă, deși nenumărabile. #gross

    • #20

      Nu doresc sa iau partea vreunui guvern implicat in programul asta, dar este totusi responsabilitatea guvernului sa livreze un produs proaspat si mancabil? Zic de corn, e posibil ca la lapte fulga sau cine-s aia, asa sa fie produsul lor, infect. Dar o chifla, da-o naibii, daca e proaspata si facuta decent e buna. Nu cred ca e treaba guvernului sa livreze painea aia proaspata. E treaba producatorului si eventual, a responsabilului din scoala care semneaza de primire. Cum zici Anatati mai jos.
      Sau poate nu-s eu familiarizata cu contracte tip-tunuri.

    • #21

      Si pe aici erau odata triunghiuri de lapte dorna. Era probabil cel mai infect si ieftin lapte pe care puteau sa-l gaseasca prin ungaria sau polonia. Cornul nu are cum sa fie proaspat ca nu-i nimeni fraier sa le faca zilnic. Se face o data pe saptamana se baga conservanti cu pumnul si sanatate ca-i mai buna decat toate.
      Asta a fost modelul, licitatie pe judet ca e mai usor de adunat banii pentru partid dintr-un singur loc.
      Daca lasa fiecare scoala sa-si faca licitatiile era mult mai bine. Dadeai unor firme loco de munca si stiai pe cine sa injuri daca nu erau in regula.

  5. #22

    La mine acasă și câinele e satul de acest program

  6. #23

    A zis-o Marius in primul comentariu si o repet si eu. Programul asta este facut pentru a sifona niste bani din contracte aranjate, la stat bineanteles. Voi vreti sa fure banii pe fata asa fara nici un pretext legal !? Este plina romania de asemenea programe si proiecte la suprapret. Hotie legalizata .

  7. #24

    eu as fi mai interesat de o replica a unui nutritionist care sa explice declaratia nutritionala… daca ce apare acolo chiar are valoare pentru un copil, atunci ok, daca nu… tot ok, ca nu o sa se modifice nimic… dar asa, ca chestie…
    (eu i-am propus fetei mele sa le aduca acasa, din corn facem crutoane pentru supa, laptele il punem la prajituri, ceva dulciuri de casa…)

  8. #25

    De departe cel mai de succes proiect al statului ca vad ca 10 ani mai tarziu e singurul care continua.

  9. #30

    Mama e responsabilă de laptele & cornul la liceul unde lucrează. După ce o săptămână întreagă a primit cornuri de nu le puteai da nici porcilor fără să le înmoi în lături, a făcut un scandal monstru și a trimis mașina înapoi cu ele fără să semneze de recepție. Acum vin cornuri ok. Cu laptele e altă poveste cu contracte care merg până la fostul prefect, adânc înfipte unde trebe. Dar măcar e bunicel. Jumătate din copii nu iau acasă laptele și cornul, ele rămân pe coridor și oricine dorește din copiii mai mari sau cine vrea 2 porții poate să își ia din ele. Apoi, ce rămâne, le ia cineva care are porci.

    • #31

      Pe cand eram eu in liceu, si administratia scolii noastre a trimis inapoi cornurile la un moment dat, si mai tarziu intr-adevar au venit de o calitate mai buna. In privinta la cine le mananca, stiu ca eu si colegele de camera din caminul liceului eram clientela fidela. Bursa abia ne ajungea sa platim masa la cantina, iar cantina dadea in mod constant mai putina mancare decat aveam noi nevoie… Le aduceam acasa cand ramaneau pe coridor si pe la 8pm, cu un teanc de carti si teme in fata si cam infometate dupa minuscula cina de la 6.30pm, cornurile si laptele mergeau ca unse!

    • #32

      Înainte de armata nu mâncam ciorbă, nici salată boeuf .
      Când au venit la mine ,de jurământ ,ma ingrășasem 7kg si aveam o foame permanentă
      E bine să treci prin toate in viață….

    • Romania secolului 21, apropo de ce zice fosta eleva. Se potrivea bine-mersi si in secolul 19. Trist.

  10. #34

    Eh nu e ca si cum producatorii ar scadea calitatea produselor pentru programul cornu si laptele, doar nu putem sa credem asa ceva …

  11. #35

    Faza la sedinta cu parintii, copiii erau cam in cls a VI-a. Diriginta: si va rog sa le spuneti si dvs la copii sa nu mai arunce cornuri pe geam, pentru ca sunt masini parcate pe trotuar si daca sparg un parbriz, tot dvs. trebuie sa-l platiti!

  12. #38

    Cu ferma de lapte in batatura cumparam lapte fulga. Nice… Romania style

  13. #39

    “Nu era obisnuita cu gunoaiele populiste”, nu-i mai creste-n puf. Mai da o ciorba de loboda si paine cu unt si bataie sa simta ca-s in romania, altfel le creezi o imagine distorsionata si nu o sa inteleaga de ce boschetarii nu au casa si haine curate…

    • #40

      Una e sa-i dai o mancare simpla, alta e o mancare proasta, veche, stricata, etc.

  14. #41

    In scolile din Brasov cornul (minifranzela) e adus de ani buni de la o fabrica din judetul Prahova si nu-i bun de nimic cand il aduc copiii in ziua respectiva. Dar daca il las o zi si apoi il tai in felii pe lungime si le pun in prajitor, sunt o minune. Sau le fac in aparatul de facut sandvisuri, cu unt si salam crud-uscat. Parca mananci alt corn.
    Iar laptele e apa-chioara cu lapte praf, nici la clatite

    • #42

      nu e bun. Ca tot ce e lapte de fabrica standardizat.

    • #43

      Laptele nu are grasime, de-aia ti se pare tie asa.

      Stiu exact despre ce vorbesti, cornul este de la Paulesti, langa Ploiesti (fabrica aia de e langa bariera de cale ferata de pe DN1).

      Cornul nu are sare si nici afanatori, de aia pare burete 🙂

    • #44

      Stiu ca daca n-are grasime, sau cel mult 1.8 %, are gust de apa chioara, problema e ca asta scolar nu cred ca contine decat lapte praf si alte mizerii, nu lapte proaspat.
      Movila Vulpii parca scrie pe ambalajul cornului. Dar am ramas suprins cat de mult se schimba gustul lui in bine daca il prajesc, probabil ca zaharul si grasimile vegetale la temperatura ridicata fac diferenta, ca doar si paine normala, alba, daca e prajita, e mai gustoasa.

    • #45

      Orice are grasime, sare si zahar are ‘gust’.

      Mai pune-i si monoglutamat de sodiu (carnea are monoglutamat in mod natural), si e ‘deliciu’.

      Ciocolata de exemplu (nutella): grasime pura + zahar.

      Tot ce e facut cu margarina si ulei de palmier: prajituri, paine, tarte, etc. Icre: ulei cu tona + apa si sare. Ciorbe de restaurant: delikat / vegeta (sare cu tona + monoglutamat). Papanasii: grasime + zahar + faina, prajiti in ulei + dulceata si smantana (iara grasime) = miammmm…

      Parizer, salam: tona de grasime din slanina. Muschiulet de porc: monoglutamat, sare si zahar. Varza, sfecla la borcan (mai ales alea nemtesti): mult zahar.

      Sa mai zic?

    • #46

      depinde de restaurant. eventual carciumile de cartier, dar un bucatar de restaurant care se respecta nu pune vegeta in mancare

    • arhi: nu cred ca exista restaurante sa nu puna delikat la ciorbe. E vorba de gustul pe care il asteapta gigeii de mananca

  15. „Serios, care e motivul pentru care pâinea ambalată este tot timpul complet tare?” – Păi tu cum crezi că producătorul poate face cornul ăla la un cost de producție de câțiva bani? Cea mai ieftină (și de obicei cea mai proastă) făină, cea mai rapidă metodă de lucru, cele mai ieftine ingrediente (drojdii, agenți de afânare, conservanți, tot soiul de grăsimi dubioase).

  16. #50

    E greu sa urnesti un sistem mafiot. Copiii, sanatatea si educatia lor sunt pe ultimul loc in tarisoara noastra draga.
    Pana si bulgarul se mai straduie. Minutul 12:40 romaniateiubesc.stirileprotv.ro/emisiuni/2015/sezonul-1/licitatiile-aranjate-au-stricat-cornul-si-laptele-cum-au-ajuns-copiii-romaniei-sa-primeasca-mere-din-soiul-invizibil.html

  17. #51

    In scoala unde invata fiica-mea nu se mai dau mizeriile alea (oricum nu o lasam sa le consume). Programul a fost oprit. Continutul cutiilor nu este lapte. Poate fi cel mult spalatura din tancurile de depozitare a laptelui.

  18. O teorie “romaneasca”.. tot timpul exista surplus de cornuri deci undeva pe traseu (productie, livrare, distributie) se inlocuiesc din cornurile proaspete cu altele vechi de o zi-2?.. posibil sa fie persoane implicate in sistem care nu si-au mai cumparat paine de 10 ani cu toata familia :))

  19. #53

    Pentru că se merge in continuare pe prețul cel mai mic
    Când e vorba de copii noștri nu se poate face o derogare de la rahatul cu licitația pentru lucruri ieftine si proaste?
    Cat costa cornul si laptele per capita ?

    • #54

      85 de bani/zi/cap de copil

    • #55

      Ce calitate vrei la banii ăștia ?
      Dubleaz-o boss .
      Si pune in licitație condiții gen x%grasime in lapte ,faina ,gramaj, etc.
      Si pune DSP zilnic să ia probe de la o școală
      Daca eram guvern tehnocrat ii futeam in gură pe toți si făceam contract direct cu diami ,dau napolact ,sau zuzu ,sau …
      Prin ordonanță de urgență
      Nu stiu cine in an electoral s-ar fi opus la asta

    • #56

      zuzu vinde bidonul de 0.5 l de lapte cu 2,5 lei. Daca-i pui sa vanda cutii de 0,2 cu 50 de bani ce crezi ca pun acolo? La lapte oricum firmele mari vindeau (albalact, dorna). In cel mai bun caz e lapte de ala unguresc din orice market mai mare, de 2 lei litru in cutii fara capac model 90.

  20. #57

    esti rautacios acum
    faptul ca copii au acum ce sa manance, alimente putine dar esentiale e un lucru pozitiv. gandestete ca domnul nastase a facut si sali de sport peste tot pe unde a putut pentru a incuraja miscarea, pentru o viata sanatoasa si plina de impliniri. fiti corecti si recunoasteti ca cei din PSD au facut multe si urmeaza sa faca si mai multe.

    • #58

      Pentru ca era sărăcie boss.
      Si erau copii care leșinau de foame la școală
      Dacă nu dai lucruri de calitate bagă suma in alocație
      Prefer să bea banii ăștia nea Gheorghe decât să îmbogățesc firma primarului ,sau prefectului ,sau președintelui consiliului județean, sau ministrului ….
      Să devină din bogat ,mai bogat

  21. #59

    Pe la mine prin zona colectorii dau un 50 de bani pe litrul de lapte integral.Rahatul ala de pliculet parca are 200 ml deci ar fi 5 portii pe litru.Deci ar fi 10 bani pe portie plus costurile de productie.Latură aia este si degresat deci laptele ambalat este si mai ieftin pentru ca se obtin si produse secundare.Se dau 50 de bani pe laptele integral si îl gasesti un market cu 4 lei sa tot sprijinim zootehnia.

  22. #60

    As fi curios de parerea avizata a cuiva din productia de lapte. Pana atunci sa va expun putin opinia conexa luata din zbor pe vremea cand interactionam cu industria alimentara:
    Laptele ambalat este lapte standardizat (de 1, 1.5, 3% grasime etc). Asta inseamana ca laptele primit in fabrici este separat de grasime (centrifugal daca imi aduc bine aminte) si apoi zerul si grasimea sunt amestecate in proportii calculate si se reformeaza lapte cu concentratia de grasime declarata. Asta si pentru ca laptele vine cu grasimi diferite si pentru ca au nevoie de grasime si pentru produse conexe (smantana, unt etc.)
    Ulterior acest lapte este pasteurizat (tratat termic) unde se intampla sa se arda putin si de acolo gustul nostru de lapte praf.
    Producerea laptelui praf necesita consum energetic (marisor) de unde si pretul. A vinde lapte facut din lapte praf nu este viabil in conditiile in care stim ca se poate cumpara lapte ieftin de pe piata.

    Gustul de lapte praf este de la o instalatie de pasteurizat utilizata necorespunzator sau neingrijita (n-as zice murdara).

  23. #61

    Posmagi tati. Ne pregatim sa invadam Rusia in urmatorii 20 de ani.

  24. #65

    Ideea e bună doar implementarea e deficitară.

    Sunt curios cum au reacționat părinții, a vorbit careva cu directorul scolii sau cu diriginta ? Doar așa s-ar rezolva problema.
    Bănuiesc că nu, cei mai mulți dintre noi își revarsă frustrarea pe Facebook sau pe blog.

  25. #66

    Pai si de ce nu-l opreste guvernul tehnocrat?!? Cu siguranta pot redirectiona banii intr-o alta directie. Ceva cu mere parca (fara nici o legatura cu pampul).

    • #67

      te afecteaza profund urmarirea lui badea. e al nu stiu catelea comentariu al tau in care aiurezi cu tehnocrații. ti-l permit doar ca sa iti spun ca daca nu te calmezi, nu o sa ti le mai las deloc. e cumva trist, la un moment dat erai un tip ok.

  26. #68

    Ideea e bună dar trebuia lasată la controlul şcolii, nu la nivel de inspectorat, oraş, etc, prostii din astea.

    Pentru că atunci când e la nivel de şcoală, părinţii pot face scandal la profesor sau director.

    Dar pentru că suntem (încă) o ţară comunistă, toate se fac centralizat, exact pe ideea asta, să nu se poată comenta, doar n-o să se ia vreun părinte să meargă la ministerul educaţiei să-l ia la rost, că probabil îl şi arestează dacă se apropie de clădire.

    Descentralizarea asta ne omoară cu zilele, pentru că o grămadă de lucruri de genul ăsta s-ar face de 10 ori mai bine dacă decizia s-ar lua aproape de unde se întâmplă de fapt.

    De ex eu când eram în generală, şcoala, pe banii ei şi ai părinţilor, au făcut o cantină pentru elevi direct în şcoală. S-a angajat bucătăreasă şi a mers foarte bine câţiva ani până s-a băgat prostia asta cu laptele şi cornul.

    Şi era şcoală de stat, doar că aveam norocul că am avut un director/câţiva profesori care au mai umblat prin lume şi erau mai luminaţi, n-a fost nimic altceva deosebit.

  27. #69

    se intampla si la case mai mari, am primit cifla cu mucegai in clinica privata… iar la externare am si cotizat serios pt ea

  28. #70

    Ti-ai dat fata la scoala in Pantelimon? Wow, deci bravo (fara nicio urma de ironie). Cunosc destui pantelimonieni care nu si-au dat ei copiii la scoala plina de tigani din Ptm, figuri de oras etc. Si te ia rasu-plansu sa auzi ca i-a dat la scoala de la capat 14, de langa liceul Sahia, unde sunt toti tiganii lui Caran :))

    • #71

      momentan e absolut ok. prefer oricand tigani la scoala decat figuranti