Mă gândeam zilele trecute, la ce mai este utilă presa scrisă sau televiziunea în ziua de azi, vizavi de internet. Şi nu am reuşit să îi găsesc nici o utilitate.
- Ştirile lor întotdeauna sunt ştirile de ieri, spre deosebire de ziarele online sau bloguri, unde ştirea este întotdeauna caldă.
- Consumă hârtie şi cerneală, deci ucid pădurile şi otrăvesc cu plumb oamenii. Pe internet consumi bătăturile de la degete, în cel mai rău caz.
- Filmele de la TV sunt întotdeauna vechi de minim 1 an. Pe internet îl vezi la 30 de minute de la lansare.
- Emisiunile de ştiri de la TV sunt o adunătură de crime, violuri, pedofilie şi alte drăgălăşenii. Pe internet pot vedea exact ce doresc eu, fără să fiu forţat să o văd pe Esca cum îmi povesteşte cu zâmbetul pe buze despre ultimul viol al unei babe pedofile din Crângaşi.
Mai sunt si alte motive, sau ma insel?
NOU
Mie presa scrisa imi foloseste la WC 🙂
NOU
virgil, nu e bun, ptr ca plumbul provoaca cancer
NOU
Cam ai dreptate. In plus, mai bine platesc un abonament la un post TV online “Z” dacat sa dau bani la RDS, UPC, … si unde sa pot vedea filmele la 30 min cum ai spus (eventual contra cost), stiri samd in functie de preferintele mele. Fiind online, este posibilitatea sa vad si o arhiva, de ex. poate ma intereseaza ce a fost intre orele 16-18 pe data de 6 ianuarie, ceea ce reprezinta un avantaj major fata de televiziunea clasica.
Cat despre motive…umm…nu stiu, dar cred! ca o asemenea televiziune ar putea oferi fata demascata a lumii. Fara cenzurare politica, economica, sexuala samd. Chiar fara reclame, la fel contra unei sume lunare. Mai mult, la TV nu ma uit mai mult de sa spun 10 ore / luna (TV-ul clasic prin cablu, …).
Despre ziare e ok, dar totusi as prefera sa stau linistit undeva intr-un sezlong si sa citesc o carte buna decat in fata monitorului.
NOU
– Stirile sunt scrise la obiect, nu bat campii aiurea doar de dragul de a umple spatiu [2.500 de semne in pagina 10 – desi stirea o dai in 1.000 de semne – restul sunt umplutura aiurea – tu te chinui sa o scrii, cititorul o ignora, intrebandu-se ce legatura are cu articolul]
– Mult mai comod sa citesti stirile online decat sa deschizi un ziar de proportiile Ziarului Financiar, de exemplu.
– In stirile de pe Internet poti gasi link-uri utile care in editia print nu-si au locul.
– La filme, de exemplu, nu mai trebuie sa suporti reclamele de jumatate de ora.
Si mai sunt. Revin daca imi mai amintesc :D!
NOU
Arhi, pentru rasfoit pe buda, ca n’am laptop :))
NOU
Presa scrisa e buna cand zugravesti bre 🙂
NOU
Poți să răsfoiești laptopul când stai pe weceu?
NOU
ba sunt chiar foarte utile pentru ca nu toata lumea lucreaza in fata calculatorului. asta in primul rand, iar in al doilea rand, nu trebuie minimalizat efectul lor. sigur ca noi, in Romania, nu avem de-a face cu niciuna din cele doua de-o calitate debordanta, dar ar trebui sa te intrebi de ce in partea mai vestica a continentului, internetul acasa si la servici sunt utilizate aproape exclusiv ca alternativa high-tech care te trimite in online cu problemele-ti de rigoare atunci cand nu mai altele (aternative) in offline.
daca ceea ce am avea in tara ar fi de-o calitate cat de cat mai decenta, cu siguranta afirmatiile tale nu ar avea acoperire. altfel, raportat la tara noastra, ai 80% dreptate. te contrazic doar prin faptul ca nu toti au munci in fata calculatorului si nu toti sunt pasionati de el si de internet.
NOU
:)) arhi .. cred ca stii ca mai multi oameni se uita la tv decat intra pe net . Pe net intra 60-70% ciutanime (cs.wow jocuri etc) .. pitzipoance.. mess si hi5 .. si cocalari care vor sa isi caute iubirea pe net.
NOU
Arhi tata, ai uitat primul si cel mai important motiv: facutul de bani. Mulsul banilor de la advertiseri e principalul motiv de existenta.
Restul aburelilor cu informarea cetatenilor, entertaiment sunt doar de fatada.
NOU
Pentru că românul majoritar e suficient de needucat încât să nu ştie ce e aia net, e suficient de mărginit încât să nu-i pese că vedeta Maricica l-a înşelat pe vedeta Vasilică ieri sau alaltăieri şi e destul de prost încât să guste zilnic aceeaşi adunătură de violuri, crime şi filme cu Steven Seagal.
NOU
sa nu uitam de porn la orice ora din zi , fara a astepta doar singura sursa la 1 noptea. 😛 , unde mai pui ca restul media te amageste dar nu iti da pe bune – buhuhu
NOU
stirile la teveu sint bune ca sa nu se plictiseasca babele, incultii si toti cei care nu stiu sa foloseasca netu, deci din start sint mai usor de manipulat. Acu nu zic ca nu-i inteleg p-aia de stau in virf de munte si nu au conexiune, dar o sa ajunga si la ei daca a ajuns vodafonu si oranju’. Blogurile maika, sint filtrate prin gindirea unora care chiar isi mai dau si cu parerea si au opinii independente, pe cind presa scrisa si teveu’ sint filtrate doar prin prisma banilor si loialitatii politice. Clar, teveul si ziarele nu or sa dispara ever.
NOU
cred ca te inseli.
imi imaginam o luma fara tv si fara ziare.ce misto.sa te traga bunicul de mana si sa iti spuna “nepoate,cauta si tu pe internet despre pensii”
NOU
Presa scrisa am abandonat-o de mult, desi inca ii utila la generatia mai veche care se informeaza de acolo, televizor…discovery si natgeo, stiu ma pot uita online la ele, dar prefer un ecran mare. In rest, totul de pe online, ii mai simplu si free.
NOU
Da, Arhi, Internetul nu consuma sau nu polueaza deloc. Toate calculatoarele si toate serverele nu merg deloc pe curent si curentul ala ca sa fie produs nu polueaza deloc.
, filmate de unu’ in cinema. e cum ti-as povesti eu o melodie de la Metallica, eventual cum ti-as fredona-o.
Nu zic ca nu ai si dreptate, dar ai o gandire mult prea simplista, chiar si comparativ cu ce scrii pe restul blogului.
NOU
N-am laptop ca sa fac sudoku in metrou. Si oricum e mai fun cu pixul 🙂
Deci e bun si ziarul la ceva.
NOU
Da, andrei, dar vezi tu, avem noroc noi, astia simplistii, ca exista tipi profunzi ca tine
NOU
pentru cei care au acces la internet , presa scrisa si televiziunea nu isi mai are locul , insa inca mai exista multa lume care nu are acces la internet , iar dupa vanzari si rating ne dam seama ca mai este mult pana cand internetul le va lua fata “rivalilor”
NOU
1) Cerneala de tipar nu mai contine plumb de ani buni de zile.
2) Nu toata lumea are acces la internet. De fapt, nici macar la tv nu au acces unii 😉
3) Nu stiu daca ai observat, dar ziarele bune nu au pretentia sa iti dea stiri calde, ci iti dau pareri pertinente, studii si anchete.
4) A scris cineva mai sus: in occident internetul e mult mai accesibil. Ca si terminalele wireless (laptopuri, pda-uri, mobile). Si totusi inca au tiraje imense ziarele. De ce?
5) E ok sa iei un film moca de pe net la 30 de minute de la lansare, dar sari imediat in sus cand cineva “se inspira” din articolele tale. E tot proprietate intelectuala, e tot furt 😉
NOU
Utilitatea presei si a televeziunii este inca una mare: nu toti oamenii au acces la internet, si trebuie sa se informeze si sufletele lor de undeva.
Dar in rest ai dreptate, pe internet totul e mai fresh.
NOU
ok, bun… renuntam la presa scrisa ? OAMENII AIA CE MAI MANANCA ?
NOU
kuniva, se recalifica. nu mentii o intreaga industrie doar ca sa aiba ce sa manance niste oameni. e mai profitabil pentru toti sa ii recalifici
NOU
flo, eu iau doar filme cu licenta 😆
NOU
1. Corect. Exceptie cand sunt invitati anumiti specialisti ce nu sunt “activi” online.
2. Corect.
3. Eronat. La TV il vezi gratuit iar de pe internet il cumperi. (nu discut de torrente, etc).
4. Corect.
Arhi, toate aceste motive sunt combatute de un argument foarte simplu: Marea majoritate a oamenilor (si nu ma refer doar la romani) sunt a’tehnici.
NOU
Andrei, exista pe google o intreaga colectie de filme gratuite, mult mai noi decat ce se da la tv. da, google video.
cat despre atehnicitate, este educabila. asa cum mama la 54 de ani a invatat sa umble cu wordpressul, asa cred ca pot invatat toti sa dea un click pe google sau sa caute libertatea.ro
NOU
N-ai cu cine .. niste tarani .. (fara suparare)
Cine sa citeasca stirile online?
Aia care fac tiraj pentru Can-Can, Libertatea sau alte mizerii?
(o parte din ei se pricep si le fac trafic .. geez )
Nu e destul de priceputa populatia in Romania in ale tehnologiei.
NOU
dude, iar ai dat-o in bara … cat despre filmele “cu licenta” pe care le iei tu de pe net, in locul tau as tacea din gura … ipocrizia e unul din pacatele capitale, stii ?
NOU
victoras, vezi ca taranu’ ala stie sa-ti faca branza de vacuta pe care ai mancat-o tu de micut de esti acu’ marele inteligentoid ce ne manjeste pe toti si tot taranu’ ala mananca si traieste bine si fara www, http si yahoo.
iar ca sa revenim la subiect… am spus-o si mai sus, sunt inca foarte multi, si nu neaparat din cei ce nu stiu puterea internetului, care prefera metodele offline din motive diverse si destul de pertinente. un mic exemplu: de ce sa citesc gsp.ro cand pot sa iau gazeta sporturilor unde nu sunt atatea greseli gramaticale, nu mi-o updateaza cu stiri tampite (vezi nu stiu ce fundas transferat de doua saptamani in alta parte dar care trebuia sa ajunga la steaua acum 3 zile), nu am parte de comentariile si injuraturile unor cretinoizi cu calculator si, poate cel mai important, mediile offline ofera nitica cenzura. da, stirile de la ora 5 zic de violuri, crime si batai, dar internetul ti le arata explicit. hmmm…
eu sunt omul care sta si 8-10 ore pe zi la calculator din diverse motive, la tv nu ma uit decat maxim o ora pe zi iar un ziar il citesc doar cand sunt pe mijloace de transport sau mai stiu eu ce… e vorba doar de preferintele fiecaruia, relevanta au fiecare iar importanta la fel!
NOU
canadianu`, sunt a-religios
NOU
aha, deci a-religios = i-moral …
NOU
i-moral = e-thick
oare ce plm ai facut de nu mai intri in spam?!
NOU
O “mica” problema: atata timp cat tv si presa scrisa nu pomenesc (decat arareori) de bloggeri, de unde afla marea masa de ei? Eu una citesc ziarele online de vreo 2 ani si totusi am aflat de existenta blogurilor de cel mult 6 luni. Multi cunoscuti de-ai mei (altfel utilizatori de net- presa, plati si cumparaturi online) habar nu au despre “fenomenul’ blogurilor. Cred ca citesc zilnic 30-40 bloguri, in fiecare zi descopar unul nou, multe ore din noapte le pierd citind arhive (da, sunt bloggeri pe care acum ii descopar si vreau sa stiu tot din urma). Dar cati au rabdarea mea sa descopere acest fenomen media? Intra prima oara pe vreun “bulica” si se lipsesc.
NOU
70% din populimea rrromaniei e rurala … 29% se sterge la cur cu ziare si 1% e analfabeta
NOU
Eu nu prea ma intereseaza de stiri singura modalitate cand mai aflu deobicei de stiri e de la M Badea sau de la sinteza zilei singurele 2 emisiuni la care ma uit eu nici macar nu am tv ma uit online …
Dar sa nu exageram cu blogarii si “puterea lor”
NOU
am vorbit cu baietii 😛
NOU
Presa scrisa merge din inertie, avand cea mai lunga istorie. Televiziunea e pentru masele de prosti care nu au treaba cu internetul. Bine, nu toti, marea majoritate. Nu poti sa privezi de TV milioane de oameni daca nu le dai o alternativa.
NOU
Are si TV-ul treaba lui. Nu toate lumea sta online, deci este OK pentru ceilalti. Ziarele cam la fel, desi eu nu mai cumpar de ani de zile. Is bune la pus in “cusca” porumbelului de pilda, sa poata face si ala o “critica” lejer si eu sa ii scot “insemnarile” mai usor.
Daca am plati PE REAL filmele si serialele pe care le vizionam, ne-ar trebui un salariu. Aici ar trebui sa tacem din gura, ca suntem cu totii cu rahatul cald intre calcaie 😀
NOU
Și care sunt minunatele site-uri de pe care te informezi, Arhi?
NOU
libertatea, cancan
NOU
@Arhi: Libertatea pentru vreme, iar Can-can pentru Mircea Badea (dacă nu mă-nșel)?
NOU
Internetul e un mediu non-liniar. A-l compara, ca si content, cu un mediu liniar, cum e un broadcast la tv, e cam gresit. Sau a-l compara cu ziarele, care au un cu totul alt target.
Stirile, par example. Tu ce preferi – stirea scurta “X a calcat pe Y”, sau stirea de a doua zi, cu detalii, insight, poveste, declaratii, tot tacamul?
Resurse consumate: pentru a sta tu pe buda cu netu’ wireless, e nevoie de infrastructura pentru net, de provideri, de servere, de fabrici de echipamente, de .. etc. In tiparirea unui ziar, sume mult mai mici. Intr-o televiziune .. fuck it, nu am cifre exacte.
Linkuri & stuff. Agreed. Era hypertext. Un avantaj real. Dar un editorial documentat poate contine referinte subtile de asemenea. A, ala e pentru oameni care au in cap si altceva decat paduchi?
Emisiunile de la TV le judeci prin prisma Romaniei. Alte tari au mai mult bun simt, nu doar stiri macabre si pizdulici maneliste in emisiuni din prime-time. Sau politicieni deochiati.
All in all, gandeste-te ca, nu la mare departare de noi, in Arabia sau Rusia, preuso-problemele astea nu exista. Pentru ca la ei penetrarea netului nu exista. Nu vezi filmulete pentru ca faci streaming greu de tot, nu vezi stirile pentru ca ai cenzura, nu vezi poze/pr0n/filme in general, pentru ca N-AI CU CE! As simple as that. Cateodata ne vedem mai sus decat suntem.
NOU
arhi, hai ca acu am ceva timp sa ma iau serios de tine. deci, stirile alea care le citesti tu pe net cine le “produce” ? in nici un caz niste blogeri nespalati, care stau cu curu pe veceu si se dau pe net cu laptopu. ca sa ai o stire iti trebuie reporteri, analisti, redactori, cameramani care sa filmeze, and so on. si ghici cine are toate astea … fix ziarele si televiziunile. sau poate stii tu vreo agentie de stiri din asta exclusiv “on-line” care le bate la poponetz pe cele ale televiziunilor/ziarelor. deocamdata eu nu stiu nici una, dar stiti doar ca nu puteti pune baza pe parerile mele, ca eu e prost si nu stie prea multe …
daca totusi te refereai la mediul de transmisie, atunci ai dreptate, si e logic sa se intample asa, cand a aparut radioul acesta a luat caimacul ziarelor, televiziunea a luat caimacul radioului, internetul va lua caimacul televiziunii, and so on. totusi, oricare va fi mediul de transmisie al viitorului intotdeauna CNN, New York Times, Washington Post vor fi branduri
NOU
PrimaTV vad ca, de cand cu pro7, a inceput sa transmita emisiuni si filme mai distractive.
NOU
”La ce mai folosesc”, nu ”la ce mai foloseste”, ca sunt 2…
NOU
@ARHI: ar mai fi un avantaj major: nu trebuie sa vad cum de la an la an ii cad tatele Escai. 😀