Un coleg de-ai mei, nu contează numele, scrie un articol critic destul de argumentat, despre o tânără jurnalistă care scrie mizerii cu LIKE și SHARE. Articolul bunuț, cu exemple, ironic, nimic cu răutate.

Un coleg de-ai colegei jurnaliste se sesizează, plin de bățoșenie. De remarcat că respectivul este și el jurnalist, la unul din posturile rds-ului. Și dă o replică plină de deontologie, la obiect, fără atacuri ad hominem.

S-a înțeles, da? Jurnaliștii este peste bloggeri, care este ei jurnaliști și are școală. Și știe ei unde se pune punctul, virgula și apostrofarea.

Aș vrea să subliniez că numele sunt irelevante. Contează gesturile și finețea actului jurnalistic ad labam și ad locum.

Trăim vremuri triste, în care gunoiul uman e scos la suprafață foarte ușor. Sunt convins că altfel, în altă situație și alte locuri, Ionuț e un tip decent, dă sărumâna la doamne în scara vilei, iar față în față cu hidosul ar explica cum că e pe internet ha ha ha ce glumă bună.

Trist.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

35 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Ce să-i faci, omul nu face diferenţa între critica unui comportament şi atac la persoană. Din punctul lui de vedere, el însuşi a făcut o critică de comportament 🙂

  2. #2

    Jurnalist la rds. Lol

  3. #3

    Lasati omul in pace. E de apreciat ca isi exprima dezacordul subtil, fara sa il jigneasca pe celalalt. Asa da ! Iti respect dreptul de a emite o opinie, o apreciez, pur si simplu imi exprim parerea intr-un mod pasnic. Not.

  4. #4

    Probabil a fost avansat de la call center.

  5. #5

    Mie imi plac in mod deosebit retarzii care au descris stirea cu cele 18 capete gasite intr-o ceva aeroport folosind: descoperire incredibila (Realitatea), caz insolit (Mediafax).
    Uneori nu-ti vine sa crezi ce idioti paraleli cu vocabularul ne scriu stirile.

  6. #6

    “colega de-ale mele” … cine o fi terminatul?

    • #7

      este scris corect d.p.d.v.gramatical daca la asta te referi

    • #8

      Pruteanu a avut alta parere.
      Citat:

      În pofida menţiunilor din unele lucrări (GA, 1966, I, 160; M. Avram, Gram. p.t., 1997, 173), opinia mea – în concordanţă cu uzul cultivat – este că forma corectă e un coleg de-al meu, şi nu un coleg de-ai mei. Argumentele sunt două. Primul, şi cel mai important, e că astfel se realizează distincţia între singular şi plural: un coleg de-al meu şi nişte colegi de-ai mei. E contra logicii ca la singular să fie aceeaşi formă ca la plural; de altfel, dacă-l folosim la singular, acel ai mei rămîne “în aer”, nu determină nimic: cine sunt “ai mei”? “un coleg” – e absurd. În al doilea rînd, se observă că acel de e complet desemantizat, e doar un cuvînt de “sprijin”, de legătură, fără niciun aport informaţional: sensul e absolut acelaşi ori spunem un coleg al meu, ori spunem un coleg de-al meu.
      De aceea recomand formele: un coleg de-al meu, o colegă de-a mea, doi colegi de-ai mei, două colege de-ale mele. GP, 21.7.06

    • #9

      @anonim – acel “de” inlocuieste cuvantul “dintre” asa ca nu suna prea corect “dintre a mea”

    • #10

      A vorbit Pruteanu, ce te mai contrezi?

    • #11

      @ Morom3t3 – da, sa mai zica lumea ca nu are Arhi comentatori de calibru pe blog. Pana si intelectualii decedati citesc si comenteaza pe arhiblog. Ar merge probabil si niste reclame la tamaie si cavouri :))

    • #12

      conform regulilor actuale ale gramaticii limbii rromane, e corect. nu sunt de acord cu formularea, dar e alta mancare de peste

    • #13

      si io care pe mine ma durea ochiu cand citeam ce scrie cetin credeam ca face misto de commentu ` lu colegul de-ai mei .

    • #14

      Conform ultimiei revizii a DOOM, “În construcţia cu prepoziţia de (care şi-a pierdut sensul partitiv „dintre”, dobândind sensul „de felul”) + pronume posesiv, norma actuală admite, pe lângă plural, şi singularul: un prieten de-ai mei/de-al meu, o prietenă de-ale mele/de-a mea.”

  7. #15

    Ok am inteles rivalitatea dintre bloggeri si jurnalisti, dar ce te faci cand bloggeru’ este si jurnalist, sa zicem de exemplu Mantzy? 😛

  8. #16

    Pe scurt, primitiv.Putini neuroni, educatie zero.7 ani lipsa.N-ai ce sa-i ceri.

  9. #17

    Prin acel dezacord el a vrut sa sublinieze ca are mai multe colege si ca asta e doar o colega din alea multe ale lui. :))

  10. #18

    mie regula de bază pe net mi s-a părut întotdeauna “nu spune despre cineva – sau cuiva – ceva ce nu eşti dispus să-i spui persoanei respective privind-o în ochi”.
    ştiu, sunt o raritate… 🙂

  11. #19

    A se remarca finetea cuvintelor folosite, da? Un blogger ar fi zis Mars inapoi in pestera ta, uratule!. El fiind un cult si un jurnalist, iti arata ce vocabular bogat are si ce potential pentru sinonime are.

  12. #20

    in linii mari nu vad ce legatura este intre jobul meu ca suport it sa zicem in care sunt politicos, prietenos ca asa trebuie, si postari tot ale mele pe un forum, blog, sau ce zic la betie.

    totusi pot sa inteleg de ce ar fi diferit in cazul unui jurnalist sau om public. societatea bat-o vina.

    • #21

      Tu esti legatura:D

    • #22

      yeh, dar ca sa dau un exemplu : ma suna la munca un om de la siemens. imi zice ca are o problema cu centrala telefonica, nu mai accepta faxuri. eu ii zic ce trebuie sa faca sa rezolve problema.

      ma intalnesc cu asta de la siemens. la o bere, la un colt de strada.
      imi zice ca centrala nu mai acepta faxuri. eu ii zic de rtfm, apreciez ca a dat in orbul gainilor, ca problema lui este clar specificat la pagina 6, si il intreb daca toti din departamentul lui sunt la fel de incapabili si nu sunt in stare sa citeasca un amarat de manual.

      imi da cineva in cap pentru diferenta de atitudine ? bine partea proasta ar fi sa nu am dreptate, solutia sa nu fie in pagina 6 a manualului :).

  13. #23

    Aici nu mai conteaza cata gramatica stii, in momentul in care te crezi stapanul inelelor si vrei sa demonstrezi cat de mult iti aperi sefa(colega). In momentul in care ai ajuns sa jignesti in acest hal inseamna ca nu ma ai argumente. Am mai vazut si alte persoane care iti sterg comentariile pe facebook(si nu numai), daca nu esti de acord cu ei.
    Este dreptul lor sa nu-si puna creierul la lucru si safaca ce este mai simplu.

  14. #24

    Nu e blurat suficient. Daca ma dau mai in spate, pot citi clar Vali Petcu 🙂

  15. #25

    Trecem peste faptu ca de data asta se vede, dar am o problema cu treba asta. Tipai mai de mult sus si tare sa fie date nume daca e ceva, sa nu se mai ascunda lumea dupa deget…bla bla bla. Cand ar trebui sa dai nume, o bagi cu nu conteaza…pai poate conteaza, pentru altii. Sa mor de inteleg comportamentul asta, intr-o oarecare masura ipocrit.

  16. #26

    Yeah – am văzut faza pe Facebook. Ar fi trebuit să pui şi reply-urile colegilor lui de breaslă, că nici ăia nu erau mai prejos.

  17. #27

    In urma cu multi ani, cand frecventam cursurile Facultatii de Electronica ale UPB, eram coleg de cladire cu luminatii studenti de la Facultatea de Jurnalism. Luminati studenti, care 90% erau femei. Si, fara exceptie, pareau permanent ratacite. Au vrut sa ajunga la Capatos, la preselectia pentru postul de asistenta. Dar avand creierul suprasolicitat de atata informatie , s-a scurtcircuitat si au ajuns in cladirea mea. Le si vad, cu picioarele interminabile, infipte in doua cuie, cu privirea de zombi si buzele de rață sodomizată. Se plimbau ca niste roboti scurtcircuitati, spre nicaieri ” ERROR , ERROR, ERROR ” . Ele aveau cursurile la ultimul etaj. Proasta alegere. Pana ajungea liftul la ultimul etaj, deja uitau de ce au venit. Se plimbau 2-3 minute prin fata usii, permanent cu telefonul lipit de ureche si pufaind un slim. Dupa trei minute, femela dominanta lua măsuri, cu gura ” Fatăăă, ce pula mea facem aici fatăă ? Haideti, fă, la un suc, ce mama dracu ?! ”
    Scenariul respectiv se repeta timp de trei ani. La finalul celor trei ani, li se lipea diploma de jurnalist in frunte si primeau upgrade la procesor. ” Fă, de zi esti jurnalistă, te dreq! “. Si din acea zi, paraseau pentru ultima data incinta facultatii, păsind spre nicaieri ” Sunt jurnalistă, ERROR, ERROR, Sunt jurnalistă, ERROR, ERROR…”

    • #28

      Am ras cu pofta citind comentariul tau :))… Mi le imaginez pe piti de la jurnalism in subra si sinistra cladire a electronicii, macar aduceau un plus de culoare pe holurile alea.

  18. #29

    Cand am inceput sa-ti citesc articolul , credeam ca nu mai vad bine atunci cand am citit “Un coleg de-ai mei” si chiar ma miram daca ti-a scapat aceasta greseala , dar cititind si restul articolului , m-am linistit :))

    • #30

      Dude, nu e greseala. Asa este corect, oricat de nenatural pare.

  19. #31

    Gramatica si coerenta nu mai sunt conditii. Important e ca jurnalistul sa ne transmita ceva. Orice! Ura sau iubire!

  20. #32

    Eu, un anonim pot face foarte multe greseli de gramatica dar sunt foarte multi idioti si la prostv si la sportro (ele e multe ca sunt mai putine de 60) care publica niste articole fara macar sa le citeasca inainte sa le puna pe site. Ele contin si greseli de ortografie dar si greseli de exprimare

  21. #33

    Ma mananca limba sa intreb la ce facultate de jurnalism a invatat domnul sa vorbeasca asa :)) Dar sa lasam rautatile pe alta zi

  22. #34

    Cum adica jurnalist? Credeam ca in nomenclatorul de meserii se cheama mancator de cacat.

  23. #35

    Gunoiul uman iese singur la suprafata, nu mai trebuie scos… cat despre gramatica…. dumnezeu ne ajuta, sper.

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam