Scris de Mihai

PROLOG
Eu sunt anestezist, medic militar si acum va scriu din Suceava. Pentru cine scriu? In primul rand pentru mine, ca nu cumva sa uit vreodata ceea ce simt acum. Si in al doilea rand, pentru colegii mei anestezisti – pe multi ii cunosc personal, fac parte din reteaua mea de suport si eu din reteaua lor. Si in al treilea rand pentru voi toti! Toti cei ce asteptati apasati de propria asteptare.

In armata ordinele se executa, nu se discuta! Stie toata lumea. “Maine plecati la Suceava” “Am inteles! Sa traiti!” Oamenii din jurul meu s-au activat, am primit mesaje de sustinere, si-au manifestat compasiunea si mi-au oferit ajutorul. Familia mea a acceptat cu greu si lacrimi ordinul. Dar mie nu mi-a fost frica nicio secunda. Voi deschide acum o poarta spre mintea mea de atunci – dincolo de poarta asta ati fi gasit acelasi peisaj la multi anestezisti.

Mi-am pus in bagaj toate sosetele – nu aveam de gand sa pierd timpul spaland si uscand rufe – si cel mai inportant, mi-am luat cartile. Sentimentul era ca plec la un examen din sesiune dar la care nu are ce sa-mi pice si sa nu stiu. La fel ca si ceilalti colegi ai mei, in ultimele saptamani am studiat materialele publicate despre COVID-19. Tacticos, am pus piesele cap la cap ca un puzzle. Totul se potrivea. In mintea mea misiunea era clara, pasii stabiliti. Stiam dinainte toate miscarile adversarului, il studiasem avid, nu avea niciun as in maneca. Frumosetea planului meu era atat de imbatatoare incat chiar si eu m-am indragostit de el. Pe drum, le-am explicat si colegilor ce au de facut. Eram o echipa tactica iar eu imi asumasem rolul de a conduce sesiune de briefing. Cu toate aceste referinte militare evidente, eu inca nu stiam ca nu mergem la examen – ci la razboi.

GRESALA
Cu siguranta ca v-ati intrebat unde au gresit italienii, spaniolii sau americanii. Cred ca pot sa va dau un raspuns – dar nu inca, mai asteptati putin.

Mai mult, nu cred ca este cineva cu atata minte incat sa fie capabil sa-si deblocheze telefonul dar care sa creada ca avem vreun sistem (orice sistem, inclusiv cel medical! sau mai ales acesta) care sa functioneze mai bine ca acolo. In plus, sunt popoare in a caror material genetic este impregnat razboiul. Cu toate acestea, in conditii tactice mult mai favorabile, echipamente medicale, protocoale pre-existente (americanii au organizatii nationale care se ocupa cu simularea unor pandemii), personal medical (pentru colegii mei medici care nu au lucrat in afara tarii: nu incercati sa va imaginati – sunt mai multi decat va puteti voi imagina), capacitate logistica superioara, infrastructura adecvata…cu toate acestea, COVIDel i-a ingenunchiat.

Sunt convins ca toti colegii mei medici, inclusiv cei din Italia, Franta, Spania, UK sau USA au avut un plan asemanator cu al meu. Impartim pacientii in fenotipuri: LOW vs HIGH. Ca sa ii impartim le facem un test de incarcare cu oxigen. Daca sunt Low, insemna ca au doar o nepotrivire intre ventilatie si perfuzie dar au inca complianta pulmonara buna, pot sa-si creasca tidal-volume (Tv) si atunci oxigenarea lor se va imbunatati. Daca ajung la 92-94 ii manageriem conservator, pe sectii, ii invatam sa faca auto-proning (suna mai savant decat este in realitate treaba asta; cine nu stie ce este, nu va voi strica surpriza, dati un search ) ) si ii urmarim ca sa nu dezvolte complicatii ulterior pentru ca COVID-19 poate avea si un pattern de evolutie bifazic.

Daca nu raspund la testul de incarcare cu O2, inseamna ca au alveolele inundate si complianta pulmonara scazuta si aceasta categorie raspunde doar la PEEP deci trebuie sa-i intubam si sa-i ventilam mecanic. Datele par sa sugereze suport ventilator precoce. Dupa ce-i intubam e nevoie sa monitorizam P-plat si sa o mentimem sub 30 iar driving pressure 15. Ventilam cu volume mici pentru asta, 6 sau chiar 4ml/kg. Ajustam PEEP si FiO2 ptr o saturatie de 90-92%. Daca e nevoie ne permitem hipercapnie relativa pana la pH de 7.2 sau chiar 7.15 dupa care infuzam continuu bicarbonat de sodiu. Monitorizam continuu WOB, spatiul mort si gradientul alveolo-capilar.

Daca ne creste spatiul mort ventilat inseamna ca e posibil sa existe tromboza micro-vasculara. Anticoagulam (eventual de la inceput in doze curative daca nu identificam factori de risc). Evaluam constant CRP si Feritina pentru a identifica un eventual t0 al furtunii citokinice cand putem initia un contra-atac imunosupresor. Instalam santinele hemodinamice – tensiune arteriala invaziva, monitorizarea debitului cardiac pentru a identifica un eventual atac asupra cordului. Simplu, nu?

Hai sa facem impreuna un inventar. Pentru planul meu avem nevoie de ventilator mecanic pentru toti cei care se incadreaza in fenotipul HIGH, cineva care sa monitorizeze toate presiunile macar o data pe ora, analizator de gaze sanguine, senzor de etCO2 la fiecare, cateter arteial, transducer de presiune, monitoare de CO (macar unul sau doua ca le poti muta dar oricum ai nevoie de kituri pentru majoritate pacientilor), om care sa monteze toate aceste catetere (centrale, radiale, femurale), personal mediu care sa recolteze probe, personal auxiliar care sa ingrijeasca bolnavii si foarte important un centru de comanda – cineva care sa integreze activitatea. Noi facem asta in fieecare zi, nu? Avem mereu pacienti cu ARDS (desi ideea asta e inca in discutie, e posibil sa nu fie chiar ARDS; dar sa nu complicam problema). Facem vizita mare, cineva supervizeaza tratamentul tuturor pacientilor din ICU. Din nou, simplu, nu??

REALITATEA
E ora 20:00. Urmeaza 12h de “reprezentatie” medicala. Ca un adevarat virtuoso pasesc increzator pe circuitele epidemiologice inca incomplete si improvizate ad-hoc dupa masura posibilitatiilor. Ma echipez: combinezon, trei perechi de manusi, ochelari, masca FFP3 si viziera. Vreau sa fac o fotografie. Cum cu ce? Cu telefonul pe care trebuie sa-l iau cu mine pentru ca nu exista un alt sistem de comunicare cu exteriorul odata ce ai intrat. Asta trebuia sa ma puna pe ganduri!(?) Oricum a iesit o poza proasta pentru ca telefonul era infoliat.

Gata! Sunt inauntru, pe partea cealalta, dincolo…sentimentul cred ca seamana cu ceva ce ai putea sa simti dupa ce esti rapit de o specie extraterestra. Similar cu acel efect video in care cineva ramane stingher intr-o masa enorma de oameni care se misca cu o viteza disproportional mai mare, pe repede-inainte, iar tu ramai nemiscat, auzind doar propria respiratie ritmica, din ce in ce mai sincronizata cu bataile inimii. Simt un fior rece. Ceva din mine se activeaza si transmite un semnal de alarma – inteleg doar atat: “ceva” nu e ok.

BUM!!! Realitatea – o alta realitate, nu cea proiectata de mine in camera mea de comanda, inconjurat de cartile mele – ma loveste brutal. Nu ma doare, inca sunt anesteziat. Sunt aproape 30 de pacienti in jurul meu. Cativa extraterestrii albi se plimba printre ei. Unii intuiesc rolul meu si incep sa ridice mainile disperate spre mine si striga “domnule doctoooor! domnule…” cuvintele le raman in gat. Ma uit in sus spre monitoare si vad ca saturatiile lor sunt 55-60% apoi ma uit mai sus…spre Dumnezeu si dintr-o data mi-a fost dat sa inteleg. Aici e RAZBOI!

Unul langa altul, conectati la un fel de oxigen ce nu pare suficient niciodata. Unii pe spate altii pe burta. Pe unele fete – resemnare, pe altele – disperare. Cei care nu erau intubati si ventilati mecanic erau extrem de hipoxici. O hipoxie atipica, unii nici macar nu sunt dispneici si pot chiar articula cateva cuvinte. Au o culoare tegumentara aparte. Sunt constienti dar nu…complet. Nu stiu sa descriu altfel dar va pot spune ca am avut nevoie de multa putere de procesare sa ma conving ca nu sunt inconjurat de strigoi sau zombie sau cum vreti voi sa le spuneti, niste umbre in care viata atarna ca o picatura de roua pe un fir de iarba. Sau ca o picatura de transpiratie pe interiorul ochelarilor de protectie…

“Domnule doctor, veniti repede!” se aude infundat de undeva de pe coridor. Ma intorc rapid stanga-imprejur, militareste, ma lovesc cu capul de ceva – nu stiu ce era si de cand era acolo. Prin ochelarii aburiti, cu gluga in cap care imi limita campul vizual si peste toate viziera care ma delecta cu cele mai sugubete jocuri de lumini, era difcil sa-mi mentin o traiectorie care sa nu ridice semne de intrebare asupra ne-ebrietatii mele. Gasesc salonul, ma uit pe monitor, 32% saturatie.

Ma uit la pacient, efort respirator marcat, iminenta de stop respirator, tahipneic dar constient, se lupta cum putea el, nu renuntase. Ma vede ca dau ordine – intuieste ca sunt doctorul. Intr-un gest de abandon total se linisteste si imi spune ca nu poate respira, sa fac ceva, orice, ca el nu mai vrea sa traiasca asa, mai bine sa moara decat asa.

OK, imi spun – atunci sa incepem! Cer video-laringoscopul ! “Avem undeva, sa merg dupa el?” urmeaza raspunsul. Nu ma intelegeti gresit, ar fi mers bucuroasa dna asistenta dar era unul singur, era in alta parte, nici ea nu stia exact unde, ar fi trebuit sa-l caute. Realizez ca nu avem timp. Il iau pe cel normal, dau cateva indicatii legate de medicatie. Fac laringoscopia – nu vad nimic, totul e edematiat – IOT dificila! La naiba, imi spun! Incerc sa ma concentrez, vad ceva, cer sonda. O primesc in mana dar e fara stilet (explicatie: probabil ca trebuia eu sa cer cu stilet dar pentru ca nu eram la mine acasa nu stiam asta). Cer sa-mi bage stilet. “Stati sa caut” vine raspunsul. Intuiesc ca urmeaza cateva secunde poate 1 minut. Ce sa fac? Sa ventilez pe masca si balon??

Toata comunitatea medicala recomanda sa nu facem asta de teama aerosolizarii. La naiba din nou! Iau balonul si masca, nu o sa te las sa mori imi spun. Masca e una prea mica, trebuie sa aleg – o pun pe gura sau pe nas. Grea decizie, imi dau seama ca oricum e inutil gestul meu. Le arunc razbunator ca si cum obiectele acestea ar fi de vina. “Incearca din nou fara stilet, poate merge” il aud pe colegul meu care ajunsese si el in salon intre timp. Fac din nou laringoscopia, deja sunt familiarizat cu locul, vad epiglota si poate ceva sub ea. Introduc sonda, cer din nou balonul – imi dau seama ca nu exista filtru pe balon dar acum nu mai conteaza. Ventilez de cateva ori. Lipseste ceva…ahh da, trebuie sa confirm stetacustic. Dar de ce nu am facut asta pana acum? La naiba din nou!!! Nu am stetoscop pentru ca oricum nu poate fi folosit de vreme ce am o gluga pe cap (doohh!).

Colegul meu pune mana pe piept, ne uitam amandoi prin ochelarii aburiti daca se ascensioneaza toracele ca intr-un film prost ce se vrea comedie – pare ca da. Apoi ne apropiem amandoi cu urechile de pacient pana cand eventualele zgomote pot sa treaca prin straturile noastre protectoare. Se aude din stomac!!! Scot sonda, fac din nou laringoscopia, de data asta am si stilet si securizez in final calea aeriana, conectez pacientul la ventilator, tensiunea arteriala e mica dar inca nu e bradicardic.

Mai avem putin timp, imi spun. Dupa cateva miscari acrobatice si cel mai probabil de un absurd poetic avand in vedere vestimentatia, reusesc sa ma mut cumva de la capul bolnavului, in fata ventilatorului. E un draeger mai vechi – nu conteaza, nu totul trebuie sa fie cu touch-screen. Ventilatie controlata in volum, cu auto-flow (are asa ceva ventilatorul asta? sper! display-ul e putin mai mare decat cel de la un ceas de mana deci nu prea vad nimic pe el; lasa asta, vedem dupa!), FiO2 100, volume mici, pun 450 pentru moment ca tabla inmultirii s-a ascuns undeva in spatele creierului acum – o sa iasa ea.

Apas de cateva ori pe butoane sa vad presiunile si dintr-o data aparatul incepe sa ma alarmeze. Spune pe limba lui ca nu functioneaza senzorul de flux. Cer alt senzor de flux. Stiti ce urmeaza, nu? Da, exact – nu este altul. Atunci am inteles al doilea lucru. Nu doar ca este RAZBOI, dar nu avem cum sa-l castigam! Ideea mea despre stategia optima de ventilatie a fost snopita in bataie de o realitate necrutatoare. Am ales un mod de presiune, am pus niste valori putin sub cele critice si am spus un “Doamne ajuta!”. Dupa doua ore primul SCR, dupa alte doua si cativa zeci de mililitrii de noradrenalina si adrenalina al doilea SCR.

L-am last viu cand am plecat…a murit a doua zi. Daca veti avea dispozitia si veti medita putin la tragedia asta pandemica veti ajunge cu siguranta la concluzia ca totul este invaluit intr-o pelicula aderenta de ironie. De exemplu: dupa ce l-am stabilizat (credeam eu) pe acest pacient, mi-am dat seama ca nu stiu unde imi lasasem telefonul. Si eram de garda, trebuia sa il am la mine. Evident, combinezoanele nu au buzunare (niste chinezarii!).

Si am vazut pe noptiera telefonul pacientului. Asadar l-am luat si am sunat proriul meu numar. Mi-am recuperat telefonul si pace buna. Dar a doua zi la ora 05:51 in timp ce dormeam si visam la o lume fara ventilatoare mecanice, imi suna telefonul. Raspund! “Sunteti ruda cu dl XX?” Sunt buimac, as fi raspuns ca nu sunt ruda cu nimeni acum. Raspund totusi cu NU. “Cine sunteti? pentru ca dl xx a murit si nu avem un nr de telefon unde sa anuntam decesul. Iar in telefonul lui era nr dvs, l-ati sunat ieri. Era singurul nr”.
Sigur ca acest episod a ramas scrijelit pe scoarta mea cerebrala poate si pentru ca a fost cartea de vizita a acestei drame infectioase. Dar au urmat multe altele asemenea in orele ce au urmat.

Pot sa va spun ca ceea ce s-a intamplat aici, in Suceava, se putea intampla oriunde. Da, si in spitalul tau! Pe toti ne-ar fi prins cu pantalonii in vine, recunoaste-ti-va voua insiva asta si hai sa depasim momentul. Sa nu cumva sa credeti ca cei care lucreaza acum in spitalul asta bantuit nu muncesc. Au mari probleme de toate felurile dar nu va prefaceti ca la voi acasa e mereu sters praful si niciodata nu va ramane peste weekend un maldar de vase in chiuveta.

Acum a venit momentul sa va raspund la prima intrebare. Acum poate veti putea intelege raspunsul. Asadar, de ce nici macar cei mai buni din curtea scolii nu au facut fata (in afara de Germania, acolo nu am o explicatie). Pentru ca au pornit cu totii asa ca mine, increzatori, vanitosi, acea vanitate a savantului care stie ca intelege si intelege ca stie pentru ca EL a muncit si a invatat si a mangaiat ventilatoare toata viata si are mereu mai multi asi in maneca decat se pot consuma intr-o partida. Si uite din nou o alta ironie.

Nici macar nu suntem in situatia in care am subestimat acest virus, el s-a prezentat asa cum este, nu ne-a ascuns nimic niciodata, nu a recurs la razboi asimetric, nu ne-a haituit pe strazi astfel incat noi sa nu putem sa ne ascundem. Ci dimpotriva, noi am navalit pe strazi sa-i aratam noi lui. Nu pe el l-am subestimat ci mai degraba ne-am supraevaluat pe noi insine.

CONCLUZII
1. Daca nu ne smerim, vom pierde acest razboi!

2. Toata stiinta e buna, dar daca esti doar unul (+2 asistente +1 infirmiera) la 30 de astfel de bolnavi, orice conduita medicala oarecum adecvata sau pertinenta este doar o fantezie. Este imposibil sa ai o atitudine pro-activa, va trebui sa te multumesti mereu cu o atitudine reactiva. Vei fi mereu cu cativa pasi in spate. Pentru ca activitatea se desfasoara in echipamente de protectie incomode, perioada in care pot sa stai in ICU e limitata. Si nimeni nu poate sta mereu acolo. Asadar fiecare vede pacientii poate o data la 36 de ore.

Clearance-ul din terapie este mare, sunt mereu pacienti noi. Rezulta ca nu exista consecventa in tratament, hand-over-ul e mereu deficitar si ceea ce e cel mai grav lipseste un lider. Si nu vad cum se poate corecta asta. Dar fara un lider care sa supervizeze toata activitatea, haosul tinde sa creasca exponential pe zi ce trece. Sfatul meu e sa urmam imboldul aliatilor nostrii din US (niciodata nu am primit mai mult decat vorbe, dar acum chiar ca nu ne pot ajuta cu altceva): One is none and two are one! Mergeti impreuna, multi, toti daca puteti. Cu cat mai multi, cu atat mai bine. Discutati intre voi, impartiti informatia. Iar liderul trebuie sa stabileasca o conduita unitara. Acum asta e mai important ca niciodata. Acum Tanda trebuie sa stie totul despre Manda.

3. Acum toti cei decedati sunt doar numere. Va veni clipa cand vor fi NUME. Vom avea cu totii pierderi. Veti dori un umar pe care sa plangeti dar nu il veti gasi pentru ca toti vor avea pe cineva de plans. Ne va pune la incercare esenta noastra, ne va zgudui umanitatea din noi. Nu stiu ce sa va sfatuiesc aici, nu cred ca putem sa ne pregatim pentru asta.

4. Pregatiti-va sufleteste pentru decizii grele. Intr-o terapie cu 30 de bolnavi cu saturatie sub 60% si 10 ventilatoare…pe cine intubam??

5. Rugati-va! Daca nu Lui Dumnezeu, atunci unui dumnezeu. Recunoasteti ca am fost infranti caci asta e primul pas spre victorie.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

80 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Dumnezeule …. ce coșmar.

  2. #2

    Bine ca a precizat de buzunarele lipsa la combinezon. Stiu pe cineva care tocmai a inceput productia de combinezoane pentru spitale si deja are precomenzi. I-am pasat informatia mai departe.

    • Mdea. Lucrez în combinezon și nu s doctor. În 2 zile mi am uitat la client portmoneu, telefon, cheie de mașină … de nenumărate ori.

    • #4

      Mai c-as zice ceva de banii de pe noptiera….

    • #5

      A nu se omite buzunarul special, în care să încapă un plic ușor îngroșat.
      Pandemia trece, obiceiurile rămân, la fel cum o să rămână pentru vremuri mai liniștite și niscavai echipamente achiziționate în regim de urgență, inclusiv combinezoane.
      P.S. În Germania au avut un sistem de testare foarte bine pus la punct.

    • #6

      @dan esti taran

    • #7

      titi, știu. Mi-am asumat părerea. Mă așteptam la dislike-uri, care evident sunt date și sub emoția vremurilor. Sunt curios cum ar fi arătat clasamentul dacă făceam comentariu ăsta în decembrie, sau cum va fi arătat peste vreun an-doi.
      Probabil cei care au dat like au trăit experiența internării într-un spital românesc, sau au avut rude, ei fiind ceea ce în mod agramat se spune „aparținători”.
      Eu încă n-am auzit de operație fără șpagă înainte de epidemia asta, poate doar pe la pediatrie.

    • #8

      Umblu din spital in spital din 2010, am dat de toti cretinii atat la stat cat si la privat, dar tot nu vad legatura intre spaga primita de medici si un buzunar la combinezon pentru a isi tine telefonul sau orice altceva de care au nevoie in permanenta. Ma abtin de la alte comentarii pe marginea subiectului.

      P.S. am primit raspuns si se va adauga un singur buzunar la combinezoanele produse de respectiva cunostinta. Multumita “prietenilor” de peste hotare care i-au deturnat de doua ori pana acum comenzile nu poate risipi mai mult material pentru mai multe buzunare. Sper sa se tina de cuvant si sa se concretizeze treaba asta. Multumesc Cetin pentru postarea articolului.

    • #9

      Nu te mai ofusca. Te-ai gândit că poate acele combinezoane nu au buzunare tocmai pentru ca cel care le poartă să nu aibă asupra sa obiecte personale (de exemplu un telefon plin de praf, urme de grăsime și stropii celui care îl folosește) și să nu poată contamina accidental mediul steril în care trebuie să fie purtate?

    • #10

      Nu ma ofuschez pe retardul altora. De obicei ori ii injur ca pe niste carpe de oameni ce sunt, ori ii ignor. Pe tine prefer sa te fac retard, ca vad ca iti plac jignirile si continui sa semnalizezi ca sa ai parte de mai multe.

      Ia zi-mi, tu te-ai gandit ca in unele situatii trebuie sa adaptam logistica de care dispunem in functie de nevoi? In cazul de fata nevoia medicului fiind sa poarte un telefon infoliat la el ca sa il poata contacta colegii fara a fi nevoie sa alerge prin tot spitalul pentru a da de el? Sau ca sa sune el un medic sau o asistenta pentru ca are nevoie intr-un timp foarte scurt de nu stiu ce piesa de echipament necesara care ar putea salva viata unui pacient? Poate pacientul acela e ruda cu tine, iti este prieten, sau esti chiar tu. Nu te-ai gandit, pentru ca esti un taran infect si parerist de pe internet si vrei sa ti se dea dreptate la mizeriile din capul tau.

    • #11

      Tu îți dai seama că încerci să fii cât penetrant în jigniri dar probabil uiți că te autointitulezi „balamuc”?
      Măcar n-o mai zgudui de gard. Ce să mai zic, am avut onoarea să interacționez cu inventatorul buzunarului la combinezonul de unică folosință…
      Aproape e uimitor cum de nu i-o fi venit nimănui ideea până acum?

    • #12

      Hai nu mai plange. Barbatii adevarati nu pisa ochii din cauza comentariilor unor straini de pe internet. Poate data viitoare ai noroc si scrii din greseala un comentariu care sa nu te dea de gol ca esti doar un taranus de sofer de camion care a descoperit internetul. Cius.

  3. #13

    Cumplit.

  4. #14

    E bun pentru scenariu de film horror.

  5. #15

    Hai să sară ăia, vă știți voi bine care sunteți, cu harfe: care Dumnezeu?… Crestinopatule!… Când luați șpagă era bine…

    Domnule Doctor, RESPEKT!

  6. #16

    Vai de capul nostru. O sa dureze mult.

    • #17

      Nu stiu daca mesajul se refera la durata, ci mai degraba sa avem grija sa nu ajungem in spital ca nu prea avem multe sanse.

    • #18

      Nu am mai comentat mesajul, ca era clar, dacă pana acum îl bănuiam, acum știm sigur. Ma refer ca citind o descriere atât de la cald, aproape văzând-o în fata ochilor, e clar ca dacă te aștepți sa mai dureze doar o luna ești optimist.

  7. #19

    Neh. Habar nu are ce vorbeste. Daca se uita si el mai atent pe facebook, vedea ca nu e chiar asa de grav.

  8. Cred că ăsta e momentul în care ar trebui să ne oprim să avem păreri docte despre coronavirus si sistemul medical. Să ne smerim un pic, vorba autorului.

    Lasă articolul ăsta în vârful paginii. Altceva nu mai e de spus.

  9. #21

    Domnilor, suntem fututi! 🙁

    • #22

      Ai si tu un nickname…

    • #23

      @mircea: il am de mult timp, as putea sa zic despre mine ca sunt un fel de baba vanga? okay, adevarul e ca am vazut atatea filme distopice, post-apocaliptice si alte cacaturi de-astea cu armaghedoane, de ziceam ca sunt antrenat, pfoai nu voi avea probleme in caz de….ete pula….

  10. #24

    Deci e belirea pulii. Cum in morții ma-știi nu au aparatura? La nivel de tara nu avem cate un spital dotat ca lumea? Sa va iau morții în pula tuturor medicilor! De ce nu ați tras în pula managementul? De ce nu ați pichetat ministerul sănătății? De ce nu ați făcut greva sa cereți hardware? Lumea v-ar fi susținut și acum le aveați. Acum luptați în plm cu mâinile goale. Cat în mm sa coste ca atele alea de aparate? Nea Tătaru, citești ce a scris dl soldat de pe front? De ce în mm nu fac apel la nemti, coreeni, japonezi pentru hardware? Asta am făcut cu totii de 30 de ani. Ne-am furat unii pe alții. Ne-am bătut – o unii de alții. Acum apar rezultatele. Înseamnă că în Italia /Spania /China este dezastru!.
    E bine ca avem telefoane de o mie de euro pe persoana fizica dar un minister cu zeci de mii de angajați nu are aparatura.
    Între timp noi plângem ca suntem forțați sa stam în casa. Mari curve mai suntem.
    Însă problema nu e asta. Adevăratul necaz este ca nu vom învață nimic din toată lecția asta. Cum zicea lumea și la prințesa topoarelor : va trece un timp apoi vom reveni la metehnele noastre.
    Simt nevoia sa dau un cap în gura ordinarilor care afirmau ca avem de toate. Fgm de viață!

    • #25

      Cred ca in general numarul aparatelor e in functie de numarul de paturi si specialitatea fiecarei sectii/ spital.
      In ortopedie nu o sa ai aceleasi dotari ca in cardiologie, reumatologia n-are nevoie de chestiile folosite in chirurgie. Se asigura necesarul pentru o urgenta, pe principiul ca n-or sa se intimple doua-trei infarcte in acelasi timp intr-o sectie de boli infectioase.
      Problema e ca intr-o pandemie, numarul bolnavilor gravi depaseste cu mult numarul paturilor din reanimare/terapie intensiva. Si atunci transformi toate sectiile disponibile , dar cu ce le dotezi? De unde scoti 50 de ventilatoare in plus, fata de cele 20 pe care le folosesti in mod normal?
      La noi au transformat in Covid sectii intregi si se administreaza oxigenul cu tot ce se poate: de la NIV , masca venturi si cu rezervor, pina la simpla canula nazala de aia buna si la butelia de oxigen… Pina si cu C-PAP personal, pentru cine il are.

    • #26

      Buna dimineata!
      Pe de alta parte, cu ce aparataura au astia aici in New York si tot mor (citi? 800 in spital si peste 200 acasa, ieri?) la o populatie de sa zicem 10 milioane cu tot cu ilegali, mai multi decit in toata Spania si Franta la un loc. Deocamdata stati bine. Stati in case, injurati-va intre voi aici, ca e mai sigur decit in trafic sau la coada la ghiseu.

    • #27

      Vezi filmul asta.. si ai sa te lamuresti: www.cinemagia.ro/filme/sa-nu-ucizi-2542249/

    • nu zic ca ai inteles fix nimic, dar mai esti si prost

    • #29

      Partea cu majoritatea tarilor care sunt fix in aceeasi situatie, poate chiar mai grava si ca nimeni nu se putea pregati pentru asa ceva, nu ai prins-o nu?
      Esti viteaz, le ceri altora sa schimbe sistemul, sa fie precum omul care s-a pus in fata tancurilor chinezesti in 89 dar tu cand ai facut ultima oara ceva de genul asta? Cand ai schimbat tu ultima oara ceva in bine cu pretul sacrificiului personal? Te consolezi probabil cu gandul ca in profesia ta nu ai oportunitati sa schimbi lumea, tu nu ai ce sa faci, dar in locul lor cate ai mai fi facut. Doar ca nu e asa, ai ales sa nu poti sa schimbi lumea pentru ca nu voiai. Ai ales confortul si comoditatea. Si vrei ca altii sa se lupte sa ti le asigure tie in continuare.

    • #30

      Propun sa se construiasca un spital cu 100.000 de locuri perfect echipate pentru orice, de la bube pana la virusi, cu miliarde de echipamente, cu mii de medici si asistente etc, si sa stea gol in pentru situatia cand vine vreo pandemie.

  11. #31

    E foarte bine scris textul. Si nimic din ce e acolo nu e neplauzibil. Atmosfera probabil aia e, sau mai rau…

    Dar am o curiozitate, si va rog sa nu-mi sariti in cap, ca-i sincera:
    De ce unele dintre prescurtarile folosite ca termeni tehnici au ca origine termenul in engleza si altele termenul in romana?

    ARDS si SCR de exemplu.

    • Țara arde…și tu o arzi morfologie.

      Mâna sus cine n-a spus măcar odată DNA în loc de ADN.

    • depinde

    • #34

      @Maddame: dienei.

    • #35

      Exercitiu de imaginatie:

      Esti doctor si ai nevoie sa faca unul o tomografie craniana

      Oare de ce ii zici pacientului – faceti-va un CeTe-u ? de ce nu TeCe-u ?

      Clisee verbale si etimologie ‘regionalistica’ cu preluari mimetice

      Problema ramane insa razboiul pandemic, pe care, noi cu declaratiile noastre pe proprie raspundere cu care simtim ca suntem mai cu ‘motz’, nu-l vedem.

      Asa a fost si pe vrema nazistilor ” nu am crezut, pana nu i-am vazut la noi la poarta” ( nu mai stiu de unde e citatul dar m-a marcat )

      Vae victis

    • #36

      Pacientului ii spui ca trebuie sa faca “tomografie la cap/piept/abdomen(burta)/etc. Ca daca-i spui CT cranian se uita lung la tine.
      In limbaj medical e destul de impamintenit CT. Asa cum pentru rezonanta magnetica e impamintenit RMN, si nu MRI.
      Cat despre vae victis, vad ca-ti place sa-l folosesti, dar pot sa fac pariu ca habar nu ai in ce context a folosit Brennus expresia…

    • #37

      @Motzu’ – Martin Niemöller – “First they came …”

    • #38

      @Madamme.
      Nu fac analiza morfologica de dorul lelii. Eram curios pentru ca e nou pentru mine si altfel par sa fie inclusi pentru un plus de plauzibilitate de un om care s-a documentat in engleza.

      Stiu ca prescurtarile pe care le folosesc de obicei medicii sunt oficiale pentru termeni tehnici in romana,ca sa scruteze scrisorile medicale sau rapoartele de final de garda. Le invata la scoala si in rezidentiat.
      N-am intalnit niciodata un medic roman sa foloseasca prescurtari in engleza cum e cazul cu ARDS (Acute respiratory distress syndrome) in loc de SDRA (sindromul de detresa respiratorie acuta) aici.
      Nu neg ca exista oameni care fac de garda la UPU si folosesc curent termeni ca clearence si hand-over sau spun ICU la ATI, doar ca n-am auzit eu, sau poate medicii militari folosesc uzual termenii astia pentru ca NATO.

      @Motzu’

      CT vine de la Computer Tomograf. E termen in romana.

    • #39

      Cam ațosi astăzi – nu va priește statul în casă

      @buniculukublai – citisem expresia pe o cutie de cereale. Ce pot să spun, mi-a plăcut. Plus că l-am auzit și pe copilu’minune făcând referire la ea într-un interviu.
      Apreciez oricum traducerea termenilor medicali

      @Ion.T Multe mulțumiri

      @ habarnam – Știu, îți mulțumesc. Era un exercițiu doar: de imaginație și morfologie și etimologie și altele

      Doar că mi-am găsit să mă dau deștept în zi de Mercur retrogad și în tură cu Cernobalu’

      Tot Vae victis, ca simt că atârnă de partea mea 🙂

    • #40

      ca sa intrebi tu…

  12. #41

    Parcă ar fi scenariu pentru un film cu zombies. Brrrrr!

  13. #42

    “Asadar, de ce nici macar cei mai buni din curtea scolii nu au facut fata (in afara de Germania, acolo nu am o explicatie).”

    O posibila explicatie ar fi ca nemtii au facut mai multe teste (inclusiv pe simptome medii) decat italienii. De aici un (aparent) numar mare de infectati.

    Daca italienii ar fi facut acelasi numar de teste ca si germanii, ar fi avut un numar de infectati mult mai mare decat cel pe care il stim acum, implicit, un procent mai mic de morti la numarul total de cazuri.

    A doua explicatie, care nu o exclude pe prima, ar fi ca au un sistem medical mult mai bine pus la punct decat italienii – mai multe paturi de spital, mai multe locuri la terapie intensiva, mai multe ventilatoare etc…

    • #43

      Cea mai buna demonstratie a utilitatii testarii e comparatia de azi dintre Franta si Germania.
      La aproximativ acelasi numar de cazuri (~113.000) Franta are 10,869 de decese iar Germania are 2,349. De unde diferenta asta? Germania a facut 1,317,887 de teste in timp ce Franta doar 224,254.

      Nemtii au inteles mai devreme ca o testare extensiva ii ajuta sa limiteze numarul de cazuri grave si presiunea pe sistemul sanitar.

    • #44

      Prieteni nu aberați. Germania raportează doar cazurile care au murit exclusiv de Covid-19. Dacă pacientul a avut comorbiditati (tensiune arteriala, diabet, astm, etc) se consideră că a comorbiditatea la omorit. Deci cele 2349 decese din Germania sunt pacienți fără nici o comorbiditate (pacienti sănătoși )

    • #45

      @Annemarie

      La prima afirmatie: ourworldindata.org/covid-testing

      La a doua afirmatie: en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_hospital_beds

      Dvs. ati spusi: “Germania raportează doar cazurile care au murit exclusiv de Covid-19.”
      Ar fi foarte interesat daca ati putea sa lasati un link aici cu aceasta informatie.

    • #46

      As adauga si felul lor de a fi, mai individualisti; batranii nu locuiesc cu copiii lor, isi permit sa se intretina, statul se ocupa de nevoile lor, deci grupa de risc e din start mai putin expusa.

    • #47

      In primul rând îmi cer scuze pentru multele greșeli de exprimare din răspunsul anterior. L-am scris în grabă 🙂
      Dar da, este adevărat. Germania raportează doar decesele pacientilor fără comorbiditati. Adică pe înțelesul tuturor cele 2349 de decese sunt cauzate doar de virus. Din cauza asta rata lor este asa de mică.
      Nu neagă nimeni superioritatea sistemului lor de sănătate cu o structură fantastică de laboratoare interconectate.

      clustrmaps.com/coronavirus/

  14. #48

    In toata nebunia asta sper sa gaseasca puterea sa mearga mai departe si consolare in cei care a reusit sa-i ajute sau salveze.

    Ma uit pe geam si deja sunt prea multi oameni afara iar masini o idee mai putine ca intr-o zi normala, asa ca nu ii vor urma neaparat zile mai bune.

  15. #49

    Ai de plm!
    Nu sunt ipohondru.
    Sunt veterinar, tot timpul in facultate pe langa cal vaca oaie porc caine pisica pasare orice informatie era completata si era facuta comparatia cu omul, deci inteleg despre ce vb.
    De cativa ani am sesizat va am ceva probl de respiratie. La mare nu pot inota 10 m ca ma sufoc.
    Am fost la cardiolog, zice ca is ok si sa merg mai departe la pneumolog, nutritionist alergolog ca si de acolo pot aparea fenomene de genul.
    In decembrie am racit cum racesc in ultimii ani de 3-4 ori pe an, uneori mai usor in ultimul timp mai nasol cu febre frisoane dureri musculare doar ca acum a fost si cu dispnee cu senzatie de asfixiere, eram pe punctul sa chem salvarea, dimineata am mers la medicul de familie mi-a dat tratament a trecut dar senzatia de harait in piept a ramas.
    Spirometria nu am trecut-o dar eram in timpul racelii, au zis sa o repet dupa.
    Ce vroiam sa zic, repet nu sunt ipohondru da la o raceala obisnuita am experimentat senzatia de asfixiere din pneumonii pai la pneumonia din covid cu ramolisment pulmonar si ce mai presupune asta e clar ca ma duc pe pl .
    Si dc exagerez,mai bine sa rada de mine dupa asta aia care acum fac pe vitejii decat sa stam la taclale la 2 m sub pamant .
    Oricum suntem fwututi calumea si pt mult timp de acum incolo toti doar ca unii inca nu ne-am dat seama de asta.
    Aveti grija de voi si de cei dragi voua ca asta e cel mai important.

    • #50

      BPOC?

    • #51

      DA

    • #52

      Suspiciune de astm sau vreo alergie, eventual si un consult la orl asta mi-au sugerat.
      Urmeaza sa merg la un pneumolog si dc trec de el la alergolog si orelist.
      De Bpoc nu au zis nimic.

  16. #53

    @LuciAnus: sistemul medical românesc e atât de politizat de nu-ți poți închipui.
    Arafat a spus sus și tare când a fost uns secretar de stat în Ministerul Sănătății că va face și va drege până va rezolva 8 spitale regionale cu 1000 paturi fiecare și elicoptere și ambulanțe și câte și mai câte, mai că-mi venea să le trimit un mail alora de la AKH din Viena cu „joac-o p-asta, fraiere”. Dar m-am liniștit.
    Cine avea curajul să-i amintească asta era zburat din sistem. Să-l dai în judecată? LOL. Judecători, procurori toți sunt același căcat opărit în fața căruia un doctor pe bune n-ar avea nici o șansă.

    • #54

      Arafat nu e secretar de stat la Ministerul Sănătății. Atâta lucru nu știi. Dar apreciez la maxim siguranța absolută cu care spui lucruri. Încrederea în sine e foarte importantă, mai importantă decât cunoștințele.

    • #56

      @Johnny: ba știam exact ce scriu, dar vroiam să văz primul prost care sare să-l lingă-n cur pe viermele arab. Iar tu ai sărit la fileu.

    • #57

      Nu templierilor, nu am zis absolut nimic de Arafat, nici de bine nici de rău. Am arătat că spui chestii false – nu ocupa un post pe care tu zici că îl ocupă. Și tu ai reacționat previzibil, conform nivelului tău – in loc sa admiti că dezinformezi și să îți ceri scuze că ai greșit, sau macar sa o lași așa cum a căzut, crapă fierea in tine de frustrare că ai fost expus în ignoranța și nepriceperea ta. Un mic sfat: dacă accepți o corecție ești prost cinci minute, dacă nu o accepți ești prost toată viața. Nu o spun pentru tine, e prea târziu deja, ci pentru oricare altul te vede și vrea să se ferească să ajungă că tine.

    • #58

      Și o chestie importantă. România e in halul în care este nu doar din cauza corupției. Asta contează, da. Dar dacă ar fi numai corupție nu ar fi halul ăsta de dezastru. Daca se iau decizii corecte cu o șpagă de 10 la sută, ai 9 ventilatoare salvatoare de viață în loc de 10. E rău, dar dacă se adaugă prostia, ai 9 aparate bune de nimic. Daca se adaugă prostia, in loc de o secție reabilitată cu un preț ceva mai mare sau cu 2 luni mai târziu ai o fântână in curtea spitalului. Vorbesc de prostia de a nu te interesa faptele când spui sau faci ceva, de a înjura isteric când ți se arată că nu ai dreptate. Prostia stupefiantă a directorului medical de la Suceava care a chemat zeci de medici din izolare la domiciliu la o ședință mințind că e ordin de ministru și fiind agresiv în stil de mistret pentru că EL STIE MAI BINE. Vreți să știți ce a distrus țara asta? Uitati-va la John Tâmpu. Nu el personal, e doar un oarecare. Genul de om, ajuns in poziție de decizie ca acolit al unui politruc, pus la butoane în vârful unui spital, unui DSP. Habar nu are despre ce e vorba, sigur pe el, emite sentinte, țipă și urlă, nu poate greși, nu e permis să fie contrazis, nu are nimic de învățat vreodată.

    • #59

      Mai putin politizat dar mai mult PCR-izat. Mii de cuscri, cumnati, nasi, amante si nepoti.

  17. #60

    Prima concluzie mi-a amintit de nenea doctorul asta din Coreea de Sud.
    Se pare ca si ei au inteles ca trebuie sa fie umili ca sa castige batalia asta.
    Din pacate, din toata povestea asta, scapa cine poate, si nu neaparat cel mai puternic. E un test de rezistenta atat fizica cat si psihica…
    youtu.be/gAk7aX5hksU

  18. #61

    De cand tot vorbim pe aici ca e razboi bacteriologic,si,da ,demult trebuiau sa vina in spitalele Covid medicii militari.Cred ca in toate spitalele judetene Covid trebuie trimisi medici militari.Exista si medicamente si echipamente.Da,asa lucreaza,12 cu 24,14 zile,apoi 14 zile libere.Zic ca HD.si SV. sunt lucky-cat de cat.Si celelalte judete trebuie sa ceara medici militari,rapid,rapid.

    • #62

      Doar ca in primul rand nu ploua cu medici militari sa rasara ca florile peste tot. Si in al doilea, degeaba sunt ei cu motz militar ca tot cu dotarile (lipsa) lucreaza – sau nu ai citit articolul sau ai o problema gen analfabetism functional. Sfanta naivitate.. daca vede virusul epoletii incepe sa tremure nu-i asa ? Ma lesi ?

    • #63

      Andone,daca esti moldovean,te les.Ce solutie ai daca spitalele din Timisoara si Cluj ti-au inchis usa in nas?Nu-s sholdovean ca tine sa covidez Bucurestiul.N-am citit articolul,pentru ca stiu miscarile de ceva saptamani-covida cu atac de panica,care-si smulge branula,loveste o asistenta care se inteapa,plus cu isterii in spital,,covid,,sa dea bine.Pe sectie s-a transmis ca bolnava a iesit negativa si la tv s-a dat c-a murit,fiind pozitiva.

  19. #64

    Am uitat-in spitalele suport din provincie n-au de nici unele-cum imparti antibioticele de la trei bolnavi de pneumonie-clasica,cu patru bolnavi dubla pneumonie covid veniti aproape unul dupa altul,mai ales ca nici nu exista sectie de pneumo.

    • #65

      La guvid nu se dau antibiotice, ci retrovirale.

  20. #68

    Klaus Iohannis: România va trimite o echipă de medici şi asistenţi medicali în Italia

  21. #69

    Multi spun: “Scapa cine poate” si e perfect adevarat pentru ca nu s-a pregatit nimeni pentru situatia asta. SI atunci trebuie sa o gestionezi dar vezi ca nu ai cu ce. Motivele sunt multe dar vad in parte ca unii blameaza (doar) medicii pentru situatia in care ne aflam.

    Stim si noi. Sunt manageri corupti, se face politica cu functiile, se tace si se tine caplu plecat si mergem zilnic pe sistemul “las’ ca merge si asa”. Pana cand nu merge ca te trezesti cu o situatie de genu asta.

    Cei care cauta vinovați trebuie sa observe si sistemul politic (pe care îl meritam) .
    La fel si oamenii în funcții cheie (pe care ii meritam) si poate nu sunt profesioniști.
    Ne complacem cu situația/starea asta. Multi nu au avut ambiții pentru mai mult și/sau mai bine, nu am aspirat la mai mult și când am văzut ca “merge si asa”.

    Eu am dat și peste medici buni. Dar și pe șpăgari. Asta e cultura noastră. Ce se întâmpla cu sistemul medical acum … pai asta se întâmplă de zeci de ani.

    Ori ne așteptăm sa fie totul echipat, sa fie unul sau mai multe planuri de atac astfel încât daca intr-o zi va veni peste tine asa ceva ai avea deja un arsenal pregătit din timp.

    Eu sunt de părere ca multi gândesc pentru sine, se complac cu sistemul poltic si social actual iar daca ii întrebai poate acum 2 luni despre cum cred ca stau treburile în spitale, ar fi răspuns ca stau “nu tocmai bine dar ca merge și asa”

    De la incidentul de la colectiv, sau din tăierile ilegale care au loc chiar acum ce am învățat ?
    Ce am schimbat, în mai bine, sau am remediat astfel încât sa nu avem astfel de situații.

    Nu am rezolvat. Mai “merge și asa” un pic.

    Când virusul va trece, ce vom învăța din experienta asta, ce trebuie schimbat ?
    Dar mai important, ce acțiuni vom întreprinde, noi toți pentru a sprijini aceasta schimbare.
    Fiecare e responsabil aici. Vrei sa fi pe cont propriu ? Sa spui, “nu ma interesează” ?

    Atunci ne complăcem. Mergem pe treaba noastră in continuare. Respiram ușurați (care mai suntem sa respire), și băgam în lada frigorifica ideile astea și ne vedem de ale noastre.

    Aici nu tine de medici aici tine de societate,cultura și așteptările oamenilor și sistemul în care / cu care am fost educați și crescuți în acești ani.

  22. #70

    Tocmai am văzut acest articol pe hotnews. Evident fără link.m.hotnews.ro/stire/23812357?amp&__twitter_impression=true

    • #71

      evident. eu l am preluat doar dupa ce am vorbit cu autorul si am cerut permisiunea

  23. #72

    Oh ce mult a durat să zică cineva ceva de șpagă!
    Vine cineva si zice am fost în mijlocul problemei, e foarte nasol! Reacția imediată: ” Dar șpaga?”

  24. #73

    Domnule doctor,
    Cred ca era evident ca toata planeta a fost prinsa cu pantalonii in vine inca din lunile februarie martie. Sa ne clarificam, bu ma dau vreun vizionar sau vreun connaisseur in medicina, nu sunt de meserie, dar avand in vedere ca la resursele Chinei, banesti si as spune si medicale, la resursele americanilor, nemtilor, francezilor, spaniolilor, italienilor etc, a trecut totusi atata timp si nu s a gasit metoda salvatoare sau tratamentul impotriva covid19, e evident ca noi, o natie oarecum mica, modesta si cu resurse limitate vom fi la fel de depasiti ca si ei, daca nu mai rau! No offence dar mai sunt boli virale si bacteriene incurabile, dar na, poate te ai adresat mai degraba alora care vad doar conspiratii si isi citesc stirile de pe facebook sau alte site uri dubioase.
    Era evident ca va fi circ, doar ca cei care stiau asta ori nu le a venit sa creada cand au realizat treaba asta, ori n au vrut sa ii sperie pe ceilalti idioti care si astazi o ard ca hipiotii.

  25. #74

    Socru-miu a murit la Suceava sambata (toti care mor ies ca fiind morti de covid). Luni a fost scos de la morga si nu s-a dat niciun ban. De la morga a fost dus direct la cimitir si in 30 minute a fost îngropat.
    Oricum,chiar si cu acel text foarte sugestiv si cu marturii ale cunoștințelor care lucrează in spital, tot nu imi pot inchipui ce e acolo.

  26. #75

    Condoleante,sa inteleg ca nu a murit de Covid?

    • #76

      Nu avem rezultatul de la test dar plămânii au fost afectați exact ca la covid (avea tuse seaca, febra + diabet).

  27. #77

    Multumim intregului personal medical, militarilor, multumim tuturor celor din linia intai ce se lupta cu bestia asta de virus! Sunteti eroii nostri!

    Dumnezeu sa ne ajute!

  28. #78

    Tatăl nostru
    Tatăl nostru care eşti în ceruri,
    sfinţească-se numele Tău,
    vie împărăţia Ta, facă-se voia ta,
    precum în cer aşa şi pe pământ.
    Pâinea noastră cea de toate zilele,
    dă-ne-o nouă astăzi
    şi ne iartă nouă greşelile noastre
    precum şi noi iertăm greşiţilor noştri
    şi nu ne duce pe noi în ispită
    ci ne izbăveşte de cel rău.
    Că a Ta este împărăţia şi puterea şi slava,
    Acum şi pururea şi în vecii vecilor,
    Amin.

  29. #79

    Nici o tara nu era pregatita 100% pentru ceva de genul asta mai ales Romania care in general nu e pregatita de nimic si ne ia prin surprindere si iarna. Oricat de mult te-ai antrena, realitatea e intotdeauna altfel, mai dura. Dar asta tot nu explica de ce tari puternice din lumea asta au fost luate pe nepregatite. Cum se fac pregatiri pentru cutremure, razboi si alte chestii ar trebui sa existe medici pregatiti pentru astfel de evenimete, chiar si pentru mai rau. Toata lumea a luat la misto virusul si de asta s-a ajuns aici. Germania nu e nici ea perfecta, au si ei destule cazuri, dar probabil sunt mai organizati putin, au testat mai mult si au spitale mult mai pregatite (am citit ca ar avea paturi de ATI suficiente sa trateze totii bolnavii cu forma grava din lume, cel putin la momentul respectiv; apropo de asta nu inteleg de ce nu au preluat pacienti din italia, spania poate chiar si de la noi).

    La noi in afara de faptul ca sistemul medical e praf, si cetatenii sunt praf (stiu ei mai bine, nu exista virusul, mint …etc), au mai venit si multi de afara. In plus conducerea tarii nu a luat masuri de la inceput. Au luat pana la urma niste masuri bune dar daca luau de la inceput era si mai bine. In Romania e debandada.

    Poate ca toate spitalele de stat ar trebui militarizate, pentru ca asa ar trebui sa fie viata intr-un spital, cum se presupune ca e armata: ordine si disciplina, nu fiecare de capul lui (aveau aparate de testare in toata tara si nu le-au folosit)

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam