De la bun început am avut încredere în Bitcoin, o monedă absolut sigură, creată de useri în calculatoarele proprii și stocată în calculatoarele altora. Mi s-a părut extraordinar, o idee superbă de a șunta băncile. Ce se putea întâmpla rău?

A lawyer for Mt. Gox announced at a news conference at the Tokyo District Court that the embattled bitcoin exchange was filing for bankruptcy protection and that Mt. Gox had outstanding debt of about ¥6.5 billion ($63.6 million).

The exchange has been under fire from investors since it stopped bitcoin withdrawals in early February, citing a technical issue that potentially made fraudulent withdrawals possible.

Nu îmi vine să cred, o monedă complet disponibilă pe internet, poate fi hackerită și furată, fără posibilitatea de a mai fi recuperată?

Deci chiar nu cred.
Serios.
*

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

53 comentarii Adaugă comentariu

  1. tu nu crezi nici în UDMR 😀

  2. #3

    Tocmai fac baie. Dupa 2 luni.

    • #4

      nu uita sa te speli dupa urechi si intre buci!

    • #5

      @functionara: La el sunt unul si acelasi lucru (intre urechi si dupa buci adica)

    • #6

      Care e recordul? Nu-mi zi ca un an!

    • #7

      Ia zi playactive “ca p-ala il detin eu, sa nu cumva sa mi-l dobori” :)))

    • #8

      Baaai, pai regina Angliei zicea asa: “Eu fac baie odata la 3 luni, chiar daca nu am nevoie”!

  3. #9

    Si Ponta e rrom, altfel nu-l lansa bulibasa Nastase.

  4. #10

    vand detectoare de sarcasm, ieftin.

  5. #11

    @functionara: Pai nu, baie generala ma refer. La cur ma spal in fiecare zi dupa ce ma cac. Dar in general nu e bine sa te speli prea des,dauneaza pielii. A, si eu ma spal doar cu apa. Si pe par si pe restul corpului. Nu am mai facut baie generala de la inceputul lui ianuarie,cred. Sau decembrie? Iar pe par(care il am ff mare,plete,coada) nu mai tin bine minte,cred ca ultima data l-am spalat prin noiembrie-decembrie. Doar cu apa. Nu folosesc sampon sau sapun.

  6. #14

    totusi, ar fi mai interesant fara asterisc :))

  7. Bitcoin in sine este o moneda sigura, modelul de descentralizare este excelent (chiar daca moneda e volatila).

    Mt. Gox este un exchange, o casa de schimb valutar combinata cu Forex daca vrei. Iar exchange-urilor pot falimenta, mai ales pe baza unor probleme tehnice (reale sau inventate).

    Wallet-ul il tii tu, pe calculatorul propriu si banii tai sunt in siguranta “at any given time”. Ah, ca ai iesit la transformat digital currency-ul in monede pe care toata lumea le accepta si nu ti-au luat masuri de siguranta e strict vina ta ca utilizator.

    Modelul Bitcoin este mai nou folosit in diverse feluri, cum ar fi Namecoin si incep sa apara servicii bazate pe BTC. Startup-uri care au o legatura stransa cu ecosistemul Bitcoin sunt finantate serios din surse care te-ar mira.

    Banci din toata lumea trimit warning-uri clientilor de a nu se baza pe Bitcoin, stiind ca le-ar afecta modelul de business. Unele companii de investitii insa recomanda Bitcoin clientilor sai, insa nu ca moneda ci oportunitate de a construi sisteme in jurul (for profit).

    Traim vremuri interesante.

    • #21

      Sa inteleg ca ai cativa bitcoins si n-ai cui sa-i vinzi?

    • #22

      afara, afara, cu bitcoinistii din tara!!!

    • #23

      Ce nu intelege lumea este ca odata cu cresterea increderii in bitcoin rolul bancilor va scadea iar profiturile imense din nimic vor scadea. Asta e adevarata miza a bitcoinului.

  8. Taci ma, ca sunt multi care sunt convinsi ca Bitcoin asta o sa fie folosit si puternic pe plan international si in niciun caz n-ar putea nici un stat si nici o banca sa-l faulteze.

    Ma rog, ce sa zic, e plina lumea de tampiti.

    • #25

      La fel de plina cu oameni rafinati intelectual fara indoieli.

    • @George
      bre George, tocmai ca rafinatii aia intelectuali au indoieli. Aia lipsiti de indoieli sunt tampitii.

      Un rafinat intelectual s-ar gandi si la posibilitatea ca niste state sa se puna contra Bitcoin-ului (cum a fost China, de exemplu, motiv numai bun ca Bitcoin-ul sa piarda 25% de pe-o zi pe alta). Sau niste banci, ca doar n-ar fi placut pentru banci sa piarda monopolul pe piata asta. Asa ca rafinatul asta intelectual incepe sa se intrebe “daca daca se pun astea contra, ce pula mai fac cu Bitcoinu’ pacii”. Si atrage atentia – ba… s-ar putea sa va luati muie cu Bitcoin.

      In schimb prostul e lipsit de orice indoiala. A vazut ca a Bitcoinu’ a crescut intr-un an ca Fat-Frumos si se arunca cu capul inainte, dornic de imbogatire. Nici prin gand nu-i trece sa calculeze riscurile, nici prin gand nu-i trece sa se intrebe “ce-ar fi daca?”. Nu, el stie ca s-au imbogatit unii, deci si el poate. Nu se poate sa pice Bitcoin-ul, chiar daca e interzis de toate tarile, tot se va gasi o modalitate de a fi folosit si sigur va mai valora ceva. Ca stie el si e sigur pe treaba asta.

    • #27

      Eram ironic cand spuneam “intelectuali rafinati” si tocmai te-ai facut singur “tampit” 🙂 pentru ca pari a nu avea nici o urma de indoiala referitor la adoptarea bitcoinului de catre companii si oameni disperati de teama de a nu-si pierde banii in inflatie. Calculele matematice in economia actuala nu dau si garantez ca bravii politicieni joaca cartea inflatiei pentru ca altceva nu-i duce capul si cred ca de disperare oamenii il vor adopta, desi se poate sa ma insel dar observa ca nu te fac tampit doar pentru ca tu crezi diferit.

      Tu te bazezi pe date actuale, nu lasi nici o urma de evolutie si posibila intorsatura de situatie. Normal ca la momentul asta e un joc riscant si daca te bagi in el fara sa iti asumi riscuri ti-o cam meriti. Iar argumentul cu bancile care-s de nedoborat mi se pare ca iar nu lasi nici o portita deschisa ideii de a fi fortate sa-l adopte. Normal ca-si vor apara interesele si se vor folosi de toata puterea pe care o detin, dar matematica nu prea mai e de partea lor. Ai vazut cum a luat-o aurul in sus in criza din ’29 ? Acum oamenii au si alta solutie in afara de aur, argint etc. cu o implementare rapida in economie si la fel cum ti se poate fura aurul asa ti se poate fura si bitcoinul. Nu stiu care e mai riscant, din punctul meu de vedere eu pot sa ascund si sa pazesc mult mai bine un pachet de date encriptat decat o uncie de aur, atehnicii pot fi educati.

      Dintre noi doi, ala fara nici o urma de indoiala esti tu, eu nu sunt sigur ca o sa fie asa cum gandesc, dar is dispus sa risc o mica parte din bani pentru ca mizez pe instabilitatea economica care face totul incontrolabil.

    • @George
      tu ai probleme cu cititu’? Sau poate cu intelesu’ unui text? Ce pula mea am scris eu si ce ai inteles tu… Am scris eu ca sigur cade BT? Am scris doar ca nu e de incredere pentru ca sunt multe chestii ce POT merge prost (sa-l baneze guvernele, sa se puna bancile contra, sa poti pierde de pe o zi pe alta 25% din valoare etc). Astea tu le-ai luat ca si chestii sigure? I loled.

    • #29

      No pai eu cam asta am inteles din ce-ai zis. Daca ai zis altceva inseamna ca nu exista decat o neintelegere contextuala.

  9. #30

    sa se dea cate un bitcoin de fiecare, sa ajunga la toata lumea.

  10. #31

    Explica-le si depunatorilor din bancile cipriote cat de sigura e moneda euro. Macar astia ce si-au tinut banii la MtGox au pierdut pentru ca le-a placut riscul si au vrut sa se joace cu tranzactionarea. In lume reala MtGox ala era salvat de stat pe banii oamenilor ce nu aveau nici o treaba cu MtGox si nici nu-si doreau sa riste. Aici a fost lasat sa moara pe barba celor care au ales sa riste.

    Aici poti vedea realtime cine si cat cumpara: fiatleak.com
    Chinezi cumpara in cantitati uriase aur, argint si bitcoin. Eu cred sincer intr-o resetare valutara, US si-a batut joc suficient cu exportul inflatiei. Eu nu cred in povesti in care o gasca de baieti controleaza lumea ci doar in gasti de baieti care profita de ocazia de a trage tunuri, incearca sa-si tina businissurile sub control dar care pot fi foarte suprinsi de intorsturi de situatie neasteptate.

    • Ma, mai las-o-n pula mea cu “chinezii cumpara bitcoin”. Poate asta vine ca un soc pentru tine, da’ in Decembrie au blocat operatiunile cu bitcoin in bancile lor:
      www.bbc.com/news/technology-25233224

      Si se pregatesc si americanii de o chestie:
      www.forbes.com/sites/andygreenberg/2014/02/26/senator-calls-for-bitcoin-ban-in-letter-to-financial-regulators/

      Cascati ma bine ochii, voi chiar credeti ca statele (si bancile) vor accepta asa, senin, o moneda virtuala, ce nu poate fi controlata dupa bunul lor plac? Hai ma ca nu mai sunteti copii.

    • #33

      Nu e nici un soc, stiam de faptul ca au interzis doar ca tu nu te-ai gandit ca asa cum bursele sunt manipulate prin declaratii si alte actiuni politici asa poate fi manipulata si valoarea monezii.

      Si poate o sa ramai socat, dar statul Chinez nu are aceleasi interese pe care le are US. Si s-ar putea sa prinzi ziua in care ti se va spune in afara US “imi pare rau dar nu acceptam dolari”.

  11. Era mai demult la stiri un american, care investise in asa ceva acum multi ani cand aparuse si 1 bitcoin era 1 dolar, iar peste cativa ani era posesorul a nu mai mult de 400 000 de $(crescuse mult valoarea monedei).

  12. #35

    Ce legătură are gox cu bitcoin? Numai retardații își țin banii în portofele online.

    • Era exchange. Bitcoinul traieste din exchange, aproape toate magazinele care accepta ca plata bitcoin o schimba instant in dolari cand se efectueaza tranzactia.
      Asa ca ce a patit gox poate pati orice alt serviciu de exchange, si de aici rezulta riscul de a folosi bitcoin.
      A fost investitie daca ai cumpoarat cand era 10 dolari si ai vandut cand era 1000… dar acum deja e prea tarziu si vremea speculantilor a trecut.

  13. #37

    Nu a fost hackerita moneda. Baietii au dat o teapa. Se intampla des 😉 Destul de usor cand majoritatea userilor sunt niste idioti care si-au descoperit peste noapte vocatia de investment banker.

    • #39

      Exact, niste prosti au pierdut banii, niste destepti i-au luat. Nu a fost nimic “hackerit”. Se intampla des si in lumea reala. Cuvantul este “teapa”.
      Ca le-a furat parola, ca i-a prostit sa “investeasca” in diverse chestii dupa care sa fuga cu banii, ca nu le-a mai dat exchangerul banii, etc. Diverse metode.

      Sa nu se inteleaga ca sunt pentru hype-ul asta. Este practic un joc de noroc. Ce e frumos e ca majoritatea nu au idee ce fac, deci oportunitatile sunt multe.

    • #40

      dude, acum 2 luni au fost furate vreo 90 000 de unitati. furate. nu pacalite. furate. din portofele publice, dupa care escamotate in mii d emici tranzactii. FURATE.

    • #41

      Ai un link? Poate nu-s eu bine informat. Oricum, cea mai frumoasa a fost asta: www.somethingawful.com/news/bitcoin-mtgox-theft/

    • #42

      BTC a fost și va rămâne o unealtă de speculă.
      “Treat the stock exchange like a cold shower (quick in, quick out).” – The House of Rothschild: Money’s prophets

    • #43

      sa fac si eu o lista cu toate spargerile de banci, furturile de portofele etc. defalcata frumos pe valute: $, eur etc.?

    • @corcodusul
      fa, sigur, ca daca ai o asemenea lista, inseamna ca Bitcoin-ul e sigur.

      Sau, intr-o nota mai serioasa:

      cand faci lista aia, fa si o comparatie intre valoarea totala a banilor in circulatie si valoarea totala a bitcoinilor lansati pana acum (ca nu a dat drumul la toti)

    • #45

      @Sabotor

      Pai daca imi spui tu cati bani is in circulatie la momentul asta pe glob, fac, ca-s curios. Cati is si ce sursa de informare ai ca eu nu ma pricep ? Ca doar nu vrei sa ma pui sa compar o moneda care doreste sa reprezinte valoarea aseturilor globale cu dolarul care vrea sa reprezinte valoarea aseturilor unei singure tari. De ce nu compari cu aurul de exemplu ? Desi eu nu stiu exact cate totne de aur sunt in momentul asta in circulatie si nici tu.

    • @George
      hai ma…

      ideea era ca corcodusul voia sa arate ca mai multi bani s-au furat din banci, buzunare etc. Si nu neg ca asa o fi, da’ trebuie pusa in perspectiva treaba.

      Normal ca s-au furat mai multi bani, da’ hotii au avut la dispozitie sute de ani pentru asta si o mai mare masa monetara in care sa bage mana.

      E ca si cum ai spune ca e mai sigur un Aston Martin, pentru ca hotii nu vor sa fure Astin Martin, ci Skoda, pentru ca in 2013 au fost furate mii de Skoda, dar doar 3 Aston Martin.

      Si btw, se estimeaza ca ar fi vorba de vo’ 220 de trilioane de dolari.

    • #47

      Eu personal sunt de acord ca la momentul actual bitcoinul e mult mai riscant decat oricare alta moneda daca privesti doar 1 pas in fata, dar nu neapart prin furt cat prin faptul ca e volatila. Eu am facut rost de bitcoin pentru vitorul indepartat si nu l-am cumparat la 1000$ ci prin minare cu ASICuri la 100Gh cand nivelul de dificultate era foarte scazut, am mai vandut din ei cand erau 900 si acum mai astept putin sa scada si voi cumpara din nou pentru ca de minat e cam greu. Mi-am facut o masina virtuala encriptata total, control total al traficului, nimic java, nu folosesc browserul deloc, pur si simplu doar pentru a folosi cheile private encryptate la randul lor. Sansele de a-mi fura o cheie privata si a-mi fura banii sunt foarte mici, mai mici decat a-mi fura orice lucru de valoare pe care il detin. Asa cum poti sa depui o plangere la politie cum ca ti s-a furat un eur asa poti depune o plangere pentru furtul bitcoinului, sansele de recuperare sunt cam minime.

  14. #48

    Ce vorbesti, dom’le, pai fiu-meu taman zilele trecute mi-a explicat planul lui de a ajunge milionar in dolari inainte de 30 de ani, cu bitcoinu’…vrei sa zici ca de fapt n-am batrinetele asigurate?

    • #49

      Pardon, am omis o parte a planului de investitie, de fapt mi-a zis ca bitcoinu’ e naspa si se el se orienteaza spre dogecoin (whatever that is) 😀

  15. #52

    sunt si ATM-uri pt bitcoin. oare mai functioneaza?

  16. #53

    mt gox pare sa fi facut un scam. tot mai multe evidente arata catre un inside job. chiar daca bitcoin va lua alt form factor, protocolul ramane si rezolva pentru prima oara (sic!) o problema pe care nici un algoritm nu a reusit sa o rezolve. (www.mail-archive.com/cryptography@metzdowd.com/msg09997.html) e doar o chestiune de timp pana se stabilizeaza o forma. internetul este un layer cake.