A fost ieri, la vali, un articol de foarte mult bun simț, despre HR și angajări în 2019. Deci, dacă vreți să știți de ce românia este în marasmul socio-economic în care este, deși face parte din cea mai mare putere economică mondială, citiți comentariile. Veți afla că:

Nu ai nevoie de CV printat la tine când te duci la interviu. Orice formă de atenție pe care ai acorda-o celor ce te angajează e o prostie, tu nu ai nevoie de așa ceva. Și, de altfel, CV-urile și scrisorile de intenție sunt irelevante, contează portofoliul pe care îl ai.

Compania trebuie să te sune neapărat, cât mai repede, pentru că te ține din treabă.
Companie trebuie să scrie în anunț salarul.

Noua ordine mondială dictează politicile de HR.

Apucativa de munca, baieti

Serios, citiți toate comentariile, că mi-e lene să fac print screenuri la toate operele alea.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

83 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    a fost un comentariu de mare clasa.. ieu am facultate.. ie nevoie sa aduc diploma, ca pana acum nu mi-a cerut nimeni,, deci foarte tare..

  2. #2

    Am citit articolul, un articol echilibrat din punctul meu de vedere. Ma gandesc la interviurile mele si, daca citesc comentariile la articol, pare ca am fost un prost. La absolut toate interviurile m-am dus imbracat cel putin decent (blugi+camasa), daca nu in costum, cu CV tiparit si stiind cateva lucruri despre firma la care dadeam interviul.

    • #3

      un fraer

    • #4

      Stii de cate ori a fost nevoie de CV-ul meu tiparit, sau macar apreciat gestul? Zero. Dupa cateva incercari, am incetat sa mai fac asta.
      Am preferat in schimb sa imi fac un CV custom, am cautat template-uri interesante si l-am facut sa iasa in evidenta (nu negativ), renuntand la “clasicul” Europass (care nici nu stiu de unde a aparut ca model de CV).

    • #5

      Chiar ca fraer, eu ma duc in salopete la interviu si n-am nevoie de CV. Bine, sunt zugrav, la noi proba de lucru e sfanta.

      Greseala care o faceti voi (si ar fi o idee de articol) e ca interpretati comentariile prin prisma experientei voastre de viata si a caracterului vostru, considerandu-i pe ceilalti cumva similari si setandu-va asteptarile la nivelul vostru, preupunand ca si ei au aceleasi asteptari de la viata. Toti oamenii fac asta in anumite momente de aceea, la un moment dat, toti vom avea dezamagiri legat de anumite persoane.

      Discutia, fiind atat de ampla, lasa fiecarui idiot dreptul de a avea o parere si, culmea, de a avea si partial dreptate, de aceea a si degenerat asa.

      Treaba asta cu presupunerile gresite si asteptarile setate la nivelul nostru de intelegere ar trebui sa fie definita pe undeva prin vreun manual de psihologie. Exemplul cel mai relevant care imi vine in minte e acela al unui tip din Köln care s-a apucat sa le construiasca adaposturi boschetarilor care dormeau pe strada. Desi la inceput toti, macar declarativ, spuneau ca si-ar dori asa ceva, ca isi doresc schimbare, loc de munca, samd, dupa maxim 3 luni se intorceau la viata de dinainte. Asta, in naivitatea lui, strangea bani si voluntari, se implica suta la suta, iar astia isi bagau pla.

      Asta e pretul democratiei, orice futevant are o parerere si tine cu dintii de ea, nu vrea nimeni sa accepte ca e prost si irelevant. Pana una alta v-am si demonstrat ca se poate merge si fara CV si costum la interviu.

    • #6

      @Bebito: pe care*

    • #7

      PunKreas – vezi? De aia sunt zugrav

    • #8

      Asta nu tine de meserie si nici de facultati

  3. Și articolul, și multe din comentarii sunt imbecile. Ținem interviul la Starbucks sa fim cool și moderni, avem cv-urile pe tablete, dar facem mofturi că nu are CV-ul printat. Au uitat sa îi ceară și dosarul cu șină.

    Când cauți pe cineva, junior, fara experiență, trebuie sa te aștepți la tot felul de specimene. Dar specimenele respective, pot fi triate ușor făcând selecția cv-urilor.
    Cum e sa te duci la un interviu, având câțiva ani de experiență în domeniu și să te ia aia cu întrebări “de ce vreți să lucrați la noi?”, “Unde va vedeți peste 5 ani?”. Serios? Ce căcat afli cu întrebările astea? Eu privesc un contract intre angajator și angajat, ca un contract intre doua firme. Mă plătești sa prestez ceva, nu mă înfiezi.

    • #10

      M-au intrebat pe mine chestiile alea la un al doilea interviu (erau acolo country managerul si inca un manageras plus HR-ista). Pe langa astea, mi-au spus sa ma caracterizez in 5 cuvinte (parti bune si parti mai putin bune) Acolo mi s-a tait filmul si mi-am dat seama ca nu vreau sa lucrez cu ei :)). Amuzant a fost ca m-au intrebat de ce vreau sa lucrez la ei in conditiile in care ei m-au sunat, eu nu cautam job in perioada aia.

    • #11

      Confirm ca intrebarile astea tampite tot apar. Dar in timp au ajuns sa nu ma mai afecteze, dau un raspuns generic, exersat in zeci de interviuri si merg mai departe.
      Si pana la urma de intrebari tampite o sa dai chiar in timpul jobului. Daca nu le faci fata in timpul interviului, ce o sa faci la locul ala de munca, cand vine un sefulet care habar nu are meserie si te intreba chestii stupide? ( si nu conteaza firma, peste tot sunt speciali din astia).

    • #12

      Angajatorii isi doresc sa afle daca in spatele vechimii candidatului (care mai nou se traduce prin experienta, desi cele doua notiuni nu sunt echivalente) se afla si ceva mai mult, gen capacitatea de a iesi din patratica lui, agilitate, adaptabilitate, capacitatea de a lua decizii daca situatia o cere, bref, de a nu fi neaparat un robotel care merge pe principiul “noi munceste, nu gandeste”. De-asta pun intrebari din-astea, in aparenta stupide si fara sens, pentru a vedea daca 1. vii cu raspunsuri invatate de pe best jobs, ejobs, cariere.ro etc., 2. te blochezi si spui tampenii sau 3. vii cu un raspuns pertinent si/sau original, care sa le arate ca esti mai mult decat un simplu executant.
      PS Nu, nu lucrez in HR.
      PPS Nu se aplica in absolut toate domeniile. Uneori poate chiar ai nevoie de un simplu executant. Si atunci, s-ar putea ca genul asta de intrebari nici macar sa n-apara in interviu.

    • #13

      Zarax: Mie mi-au explicat cei de la HR care e rostul acelor intrebari si mi-au comunicat care sunt raspunsurile “corecte” (desi la noi nu sunt puse pentru ca iti poti da seama despre ce ai afla si altfel). Da, sunt puse in general oamenilor care aplica pe pozitii entry-level iar HR vrea sa vada ca exista perspectiva , daca angajatul stie sa formuleze un raspuns rapid fara sa gandeasca jumatate de ora etc. Enervant e cand te duci la interviu pentru pozitie de management si iti e pusa o intrebare de genul.

    • Adică tu vii cu întrebări de pe ejobs, dar aștepți un răspuns original din partea candidatului. Uneori, procesul de angajare e încercarea părților de a se prosti reciproc.

  4. #15

    Pe net toți “e” zmei. Dacă mergi la șeful oricăruia dintre ei și îi arăți ce părere are Gigel despre el și cum poate deveni un pericol pentru firmă, brusc “it shrinks like a frightened turtle”. Ca angajator comentariile alea sunt bune pentru că te învață la ce să te uiți și ce să îi întrebi la interviu.

  5. #16

    La asta cu CV-ul tiparit depinde foarte mult si de firma la care ai interviu si de postul pentru care ai aplicat. Eu merg cu el tiparit doar daca mi se solicita asta. Ultimul interviu a fost o discutie libera despre ce stiu sa fac, cum pot sa ii ajut plus o formalitate de test(engleza si ceva prelucrare de date).

    In rest,da, e nasol cu candidatii..tot mai slab pregatiti si cu pretentii tot mai mari. Trebuie sa risti si sa angajezi pe cel mai putin balalau dintre balalai cu speranta ca o sa fie bine si o sa reusesti sa il inveti ce trebuie.

    • #17

      Stii care mai e treaba? Pe un absolvent de facultate nu il invata nimeni sa-si faca un CV din pacate, si pana realizeaza el ca ceva nu e in regula dureaza, mai ales daca tu ca recrutor nu ii dai un feedback: “Bai baiete, nu asa se vine, vezi ca x, y, z, nu se face”. Din greseli invata.
      La cei mai tineri, mai degraba trebuie vazut daca are bun simt, leaga doua fraze corect, ii merge mintea. Practic, vezi daca e material bun de modelat. Nu o sa iti vina din prima, brici.

    • #18

      frãtiuc, daca tu ai absolvit facultatea si nu ai muncit o zi in viata ta, problema CVului e ultima care trebuie sa te streseze

    • #19

      Bine, exagerez cu absolvent, student anul I, II, tot aia e, ideea e ca e un copil care se loveste de prima lui tentativa de angajare fara sa stie ce-l asteapta.

    • #20

      pai traiasca sistemul de invatamant undr trebuie sa tocesti comentarii la poezii si integrale, dar nu te invata sa iti calculezi impozitele

    • #21

      Eu imi amintesc ca am invatat cum se face o scrisoare de intentie, o cerere, un proces verbal in scoala…in liceu stiu sigur ca am invatat la lb engleza despre cv, despre scrisoare de intentie in engleza. Asta m-a ajutat sa nu fiu chiar paralela cu subiectul cand am avut nevoie…cauti pe net in cel mai rau caz…Chiar vb cu maica-mea ieri despre articolul lui Vali si mi-am dat seama ca o parte din generatia ei nu a lucrat cu cv-uri , faceau un fel de cerere echivalenta azi unei scrisori de intentie banuiesc…Si totusi am intrebat-o si daca maine ai nevoie de cv, ce ai face ? Raspuns : caut pe net :)) si mama are 55 de ani…pe un pusti de 20 nu il duce atata capul ? Trebuie sa il invete cineva la facultate ? Si daca nu face facultatea?

    • #22

      Zarax: Copilul ala trebuie sa isi intrebe parintii/rudele/prietenii sau sa se uite pe net cum spanac se face un CV si cum te prezinti la interviu. Bine, asta dupa ce in anul 2,3 a fost si el pe la un internship(pe vremea mea era obligatoriu si ii zicea practica). Am facut practica in anul 2 la BCR, m-am dus frumos la directorul de sucursala, i-am zis ca sunt de la ASE si ca na, stie si ea cum e…trebuie sa fac practica… 1 luna de zile am frecat hartii prin banca si am pus tot felul de intrebari, am vazut cum se lucreaza cu clientii, ce e o aplicatie de banca, cum arata un BO si alte “hartii” d-astea financiare despre care stiam doar teorie, ce e un overnight, cum e cu dobanzile etc. M-au lasat sa studiez dosare de credit, sa vad ce documente contin, ajunsesem sa mi le dea la verificat inainte sa le trimita la analiza (sa vada daca am priceput ceva).

      La noi problema incepe de la parinti si continua cu scoala. Parintii au asteptari nerealiste de la copii iar scoala ii invata fix ce zice Cetin.

    • #23

      Haha, tin minte ca la un interviu de acum 12 ani, am fost acceptat desi trecusem la email o adresa de genul dj_smoc88 :))) Faza e ca mi-au evidentiat aceasta greseala.

    • Arhi: adevarul e ca si calculezi multe impozite ca persoana fizica in Romania.
      Iar, ca persoana juridica, exceptand pfa, ai nevoie oricum de contabil

    • #25

      sa nu uiti sa iei 5 oua

  6. #27

    Dar care-i problema cu “sa se scrie in anunt salariul”? 🙂
    Un interval de salariu n-ar strica in anunturi.

    • #28

      Sincer, nici eu nu vad nicio problema cu asta. Transparenta, la dracu, sa nu existe probleme sau suspiciuni de inegalitate sau unfair-p(l)ay.

      Un tabel la angajati, ceva, sa vada, sa citeasca: ”Am 2 ani vechime la compania asta si sunt platit exact cum scrie aici. E okei.”

  7. #29

    Ai uitat-o pe aia cu: lasa ca destul s-au lafait in forta de munca, sa mai sufere si ei acuma, ce bine ca ii razbunam pe aia prin prostia noastra.
    Cum ziceam si la Vali: parca pretuiesc mai mult munca fetelor de la HR, ca imi filtreaza gradina asta zoologica si la interviuri imi ajung oameni decenti.

  8. #30

    Ne urzicam aiurea. In 2019, cand tu, companie, mi-ai vazut CV-ul si tot tu m-ai chemat la interviu, la Starbucks, de ce consideram CV-ul printat dovada de interes? Sunt la interviu, deci exista interes. Totodata, daca sustinem sus si tare ca nu e nevoie de atatea foi pe la administratii locale, etc, ne cramponam de un CV tiparit la interviu?

    Legat de partea cu salariul mentionat, daca la nivel mondial se poate, oricine te cauta te anunta si de interval salarial, la noi de ce ar fi de porc? Doar pentru ca angajatorul incearca sa obtina angajati pe salarii cat mai mici, dar se presupune ca suntem parteneri in relatia asta contractual.

    • Pai normal, ei vor sclavi, pe salarii mici, cărora să le mearga mintea și să le producă bani. Cum sa îi spui intervalul salarial? Daca scoți mai puțin? Am auzit că e de porc să întrebi acum cam cat e minimul care îl oferă pentru un post, că pe tine nu trebuie sa te intereseze banii, că trăiești doar cu aer și apă. Pentru ei e normal să aștepți o luna-doua până incepi să muncești și să primești salariu, dar dacă tu le spui sa te astepte atât, pai e imposibil așa ceva.
      Trebuie sa tii capul plecat, și să îi pupi și mana.

    • bine spus @Dan

  9. #33

    Nu-i nimic, un asistat social are ajutorul de la stat mai mare decat pensia unui care a muncit 30 ani. De ce sa se speteasca el sa faca ceva daca e pe principiul “las-o ba ca merge si-asa”? Nu intelegeti evolutia si mecanismele recrutarii in ziua de azi, dar faceti pe desteptii pe-aici. Bah daca nu poti sa gandesti sau sa te vizualizezi peste 5 ani, eu unul nu vreau ca tu sa lucrezi pentru mine. E foarte simplu! In rest, eu am avut rabdare ieri sa citesc toate comentariile la articolul lui Vali, pentru ca am sperat mult sa vad si unul mai rasarit… nu ca sunt dezamagit, sunt dezgustat de ce-am citit! Cand imi spunea cineva ca tinereii romani care ies de pe bancile facultatii sunt plini de figuri il contraziceam si le luam apararea! Acu’ tre’ sa-l caut sa-i dau o bere si sa-mi cer scuze 🙂

    • #34

      bai nea caisa, ce scrii tu aici e valabil cand recrutezi ptr primele 10 firme pe plan mondial.Cand angajezi unu ptr a da la lopata si-l intrebi unde se vede peste 5 ani,nu dovedesti altceva decat ca esti un laba trista ,care n-a avut firma in viata lui .Tu de ce pixu meu te-ai facut patron ,nu ca sa muncesti ptr tine si sa-ti vinzi munca si capitalul pe profit cat mai mare ?Trebuie sa fii total cretin sa judeci oamenii ptr faptul ca au pretentii intrucat aceasta chestie e valabila ptr fiecare fiinta umana ,sa-si vanda munca pe bani cat mai multi.Fiecare incearca sa munceasca cat mai putin ptr un castig cat mai mare.Restul nu-s decat idei comunistoide !

    • bah nene. …mai aveti multe povesti d-astea sf cu pensii sub ajutoru de stat?

    • #36

      A… si-am uitat sa povestesc ultima duma apropo de pensii… iesi la pensie, iar statul nu-ti recunoaste grupa si-ti da o pensie mizera in speranta ca nu-l dai in judecata. Multi nu o fac si o sug de la nemernicii astia pe bani putini dupa o viata de munca. Altii o fac, castiga, statul plateste si cletuielile de judecata si pensia ta retroactiv si ti-o calculeaza la “adevarata” valoare. Voi credeti ca platiti darile catre stat, iar atunci cand vine momentul statul o sa aiba grija… ei bine statul v-o da la muie daca n-aveti boase sa-l chemati in instanta. Si daca-l chemati, cheltuielile de judecata tot voi le platiti daca stati nitel si va ganditi.

    • #37

      Hai buca sa-ti raspund si tie ca sa nu zici ca ignor prostii… pe cine ai vazut tu la starbucks sa dea la lopata bai nene? Eu vorbesc de starbucks-urile astea de la oras nu de stersbaxul de la cucuiata unde stai tu… Eu nu am zis ca la gropari trebuie puse intrebari de genul, dar la un starbucks unde ai contact cu alti oameni si practic infuentezi direct imaginea companiei, parca ai vrea ca cel care lucreaza pentru tine sa fie totusi mai rasarit nitel. Sau ma insel? Toti muncim ca sa traim, nu am zis altceva bai “nea caisa”. Dar deh, tu esti ala destept care n-are nevoie de CV ca oricum nu are ce scrie pe el in afara de nume / prenume si eventual numar de telefon. Hai pa!

  10. #38

    Nu-i nimic, un asistat social are ajutorul de la stat mai mare decat pensia unuia care a muncit 30 ani. De ce sa se speteasca el sa faca ceva daca e pe principiul “las-o ba ca merge si-asa”? Nu intelegeti evolutia si mecanismele recrutarii in ziua de azi, dar faceti pe desteptii pe-aici. Bah daca nu poti sa gandesti sau sa te vizualizezi peste 5 ani, eu unul nu vreau ca tu sa lucrezi pentru mine. E foarte simplu! In rest, eu am avut rabdare ieri sa citesc toate comentariile la articolul lui Vali, pentru ca am sperat mult sa vad si unul mai rasarit… nu ca sunt dezamagit, sunt dezgustat de ce-am citit! Cand imi spunea cineva ca tinereii romani care ies de pe bancile facultatii sunt plini de figuri il contraziceam si le luam apararea! Acu’ tre’ sa-l caut sa-i dau o bere si sa-mi cer scuze 🙂

  11. #39

    Baetzi, traitiva veata si lasati prostiile ca veatza e scurta.

    Am facut o dedicatie pentru Baxt zis si Motanu nebun
    m.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=zEhEup9YnDw&list=RD_2kf9tGhqn8

  12. #40

    Arhi, inchide televizorul, sau macar uita-te la snooker :((

  13. #42

    mie mi-a placut aia cu: in prma luna x, in a doua y, in a treia z si abia in a 4-a w bani.
    La faza asta eu ma ridic si le zic ca vin din luna a 4-a…

    • Mie imi place modelul asta, In luna a patra ajungi sa castigi mai mult decat media pe posturi similare.

    • #44

      Doar ca in practica angajatorul uita ca a promis cresteri, ca alea sunt doar promisiuni si nu sunt contractuale. Si apoi trebuie sa te milogesti de el sa isi tina cuvantul si el mai inventeaza ca nu ti-ai atins nush ce KPI si aia e.

    • #45

      cate vreme e stipulat si in contractul pe care il semnezi nu vad care e problema? Pana la urma tu dai mai putin randament in primele luni de job… Si se evita problema pustilor care iau primul salariu si dispar in ceanta.

    • #46

      din cate stiu eu, nu ai cum sa poui intr-un CIM 3 salarii.
      Asa ca trebuie sa mergi pe incredere, care incredere nu stiu cum poate exista dupa un interviu.
      Mie sincer mi se pare suspect ca ti se promite, in cazul de fat, un salariu de 4400 net pentru un job de enty level

    • Ti se face contract de munca pe o luna apoi se prelungeste. Nu a zis ca salariul pentru entry e 4400 lei, a folosit suma ca si exemplu fiindca probabil ii era mai usor de calculat.

  14. #48

    la toate firmele la care am dat interviu, nu am fost cu CV-ul tiparit dupa mine, il trimisesem in prealabil prin mail, si l-au tiparit ei. adevarul e ca in Romania am dat vreo 3 interviuri, dintre care 2 cand eram student pentru internship-uri

  15. #49

    Am facut recrutari pt firmele proprii, ce a descris autorul articolului, cred ca am bifat toate situatiile… copiii astia de azi, care nu stiu ce vor de la viata sau sunt prea plini de pretentii pentru cat pot ei oferi, fac parte din generatiile de copii ai caror parinti au ajuns la maturitate in perioada imediat urmatoare revolutiei din ‘89: parintii lor (majoritatea fara studii superioare) s-au trezit dintr-o data someri (sau ca nu ii mai trimitea partidul automat la loc de munca in uzinele patriei), siliti sa isi gaseasca de munca in perioada aia tulbure. Multi au lucrat pe ici, pe colo, mai o bisnita, mai o invarteala, cat sa aiba ce pune le masa, mai pe romaneste, s-au “descurcat”; copiii lor nu au avut unde vedea oameni care zilnic se trezesc la aceeasi ora pt a se duce la munca, de unde veneau acasa cu salariu. Nu, ei au vazut niste adulti dezorientati, fara o disciplina a muncii si a lucrului (chiar si in casa proprie), de unde vreti voi sa aiba ei principii legate de munca? Plus ca nici scoala nu ii invata practic nimic legat de asta, iar la tv vad panarame plastifiate care dau din c*r si se lauda cu mii de euro… copiii astia de azi sunt neglijati fara sa se vrea de catre familie, scoala si societate. Le lipseste etica muncii pt ca nu au vazut-o nicaieri, au principii gresite si orgoliu imens pt ca astea le sunt bagate in cap acasa, iar ca sa formezi un angajat bun dintr-un tanar din asta iti trebuie multa rabdare si mult noroc sa se lase ala slefuit…

    • #50

      Cumpara-ti roboti,ca aia fac tot ce sant programati si nici nu au pretentii.Oamenii nu sant roboti

    • #51

      Hah, ce bine ar fi daca s-ar putea. Oricum, you missed the point, nu am nevoie de roboti, am fi multumiti sa angajam niste tineri dornici de munca, dornici sa invete o meserie pe care sa o practice responsabil apoi. Te asigur ca pe langa instruirea necesara (internship PLATIT) oferim salarii cu mult peste media locului. Si conditii de munca foarte bune. Dar ei nu vor sa depuna niciun efort, nici macar 1%, daca s-ar putea sa nu fie nevoie sa invete nimic, sa nu faca mare lucru in timpul programului dar sa ii platesti mai mult decat pe director, ce bine ar fi. Cu asta am eu si restul angajatorilor o problema. Ca vrei, da’ n-ai cu cine ca le e lene. Am trecut prin 200 de interviuri ca sa gasesc 1 angajat. Dar persoana respectiva ne-a indeplinit cerintele. De restul, problema lor, doar ca ei nu fac legatura intre “mi-e lene sa…” si “nu am”.

    • #52

      Etica muncii la romani: sa tina pana ies eu pe usa afara. Neamtu in 8 ore are 8 muncite, fara cafele, tigari si alte suste.

      Romanul e mai special: ajungem zilnic la 7:40 la lucru, bem o cafea, fumam, la 8:00 ne apucam de lucru, fiecare stia ce are de facut. Al meu la 8:01 isi aprinde tigara, ca el n-a apucat inca sa fumeze. La 8:30 il vad iesind de la toaleta, il opresc si il intreb:
      – Nicule, noi am inceput lucrul de o jumatate de ora, tu ce ai lucrat pana acum?
      – Pai acuma ma duc sa…
      – Lasa ca ma duc eu, tu te duci direct acasa.

      Sau altul, la o lucrare unde se facea un pic de praf:
      – Eu nu-mi distrug sanatatea!
      – Nici o problema, du-te acasa si mai vii cand te chem eu, ai grija de sanatatea ta!

      Exemple am cu nemiluita. Patron neamt, munceste cot la cot cu angajatii, fara sa se fereasca de munca, plateste corect, la ora, mereu punctual. Angajatul roman: mi se rupe pla de firma lui, intr-un an de zile si-a luat apartament pe spatele meu.
      Din experienta mea, pe toti romanii ii termina psihic capra vecinului. Muncesc calitativ si cantitativ bine, dar ajung la un punct unde clacheaza, de obicei cand au pus 2-3 mii de euro deoparte. Ala e apogeul, Everestul, maxim ce se poate face, mai sus e doar divinitatea

    • #53

      traiesti tu cu impresia ca oferi foarte mult, dar tinerii stiu ca se ofera mult mai mult afara :Cunosc multi tineri, care nici n-au mai avut rabdare sa dea bac-ul si au plecat afara.Da ,da,da tineri dintre cei care nu vor sa munceasca si nu-s capabili de nimic si niste puturosi penali.Acei tineri care peste noapte se ransforma in oameni harnici si capabili.Nu stiu daca tinerii sant lenesi, incapabili si buni de nimic ,sau tu si altii ca tine ,nu santeti niste incapabili sa va angajajati personalul necesar.

    • #54

      Uite, bukk e exemplul perfect de copil provenit din parinti “descurcareti,trecuti prin scuala vietsii” ,

    • #55

      Mai bukk, nu mai bine lasi tu agresivitatea asta gratuita la o parte, ca te incurca sa faci chestii in viata? Tinerii aia de care zici tu ca pleaca afara si acolo fac treaba buna sa stii ca ar face si aici, doar ca ei pleaca din mai multe motive, nu doar salariul. Infrastructura, sisteme de sanatate mai bune, per global viata mai buna. Meseria ma face sa vin in contact cu oameni de toate varstele plecati in afara, chiar ii intreb de ce au plecat si chiar realizez cu tristete ca pleaca oamenii capabili, muncitori si destepti si raman din ce in ce mai multi puturosi plini de pretentii… oare tu unde te incadrezi?

    • #56

      @bukk Doar de curiozitate: cat crezi tu ca are salariul un tanar, entry level, in afara (sa zicem Franta, Belgia etc..)

  16. #57

    Îhî.

  17. #58

    chiar voiam sa-ti zic de articolul cu pricina
    mi se pare ireal tot ce-am vazut acolo
    uat da fac…

  18. #59

    Piata muncii se maturizeaza si este normal ca unii sa nu priceapa ce se intampla. Totusi ma bucura sa vad ca unele companii deja regandesc procedura de angajare:
    – nu mai pun denumiri pompoase / nearticulate de tip “cleaning area manager” sau “expert solutii mentenanta” pentru un post care implica de dat cu mopul si aruncat gunoiul;
    – descrierea postului include tot mai multe activitati bine definite + cerinte exacte + se specifica programul de lucru & locatia firmei / punctului de lucru;
    – nu se mai cere master / doctorat pentru pozitii entry; in unele cazuri chiar nu se cer studii superioare (prea rar, totusi); nici 5 ani de experienta pentru un post in call-center;
    – salariul oferit fie este mentionat in anunt, fie se discuta la primul interviu telefonic, pentru a nu pierde timpul tuturor; tot atunci se prezinta alte beneficii;
    – se renunta la perioada de proba de 9-12 luni, contracte pe perioade determinate scurte si salariu mai m ic + promisiunea unui contract full ulterior sau alte magarii de genul;
    – la interviuri pe pozitii tehnice vin cei din departamentul tehnic, nu doar fata de la HR care oricum nu intelege nici jumatate din notiuni;
    – tot procesul de angajare nu mai dureaza 3-6 luni si 10 etape de interviuri;
    – telefonul mobil in sfarsit nu mai este mentionat la beneficii;
    – un anunt pe ejobs / bestjobs nu are randament pentru joburi cu specific foarte ingust; candidatii foarte buni trebuie cautati din timp, iar mesaje trimise prin agentii cu “avem un post de XXX la o companie mare, daca va intereseaza reveniti la telefon YYY” sunt de prost gust;
    – la interviu nu se pun intrebari cliseu sau ce au deja raspunsul in CV sau scrisoarea de intentie, ci se discuta detalii / situatii concrete;
    – potentialul angajat este tratat ca un viitor partener de munca si nu ca un dosar cu aptitudini.

    Firmele care au inteles cum merge treaba atrag pe langa gradina zoologica si candidati seriosi. Cei care in continuare insista cu conditii de munca proaste si proces de angajare idiot, raman doar cu gradina zoologica.

  19. #60

    Cei mai buni oameni au plecat și continuă să plece din țară, dar angajatorii se comportă ca și cum piața ar fi suprasaturată de forță de muncă.

  20. E drept, prosti si needucati exista in tara asta gramada, dar au dreptul sa-si caute de munca, asa cum ii duce capul pe ei. La fel de drept mi se pare ca firmele trebuie sa se adapteze faptului ca oamenii au inceput sa aiba pretentii si sa nu se mai ofere ca sclavi pe 3 lei si bonuri de masa.

  21. #62

    Eu am comentat si la articolul lui Vali si comentariile de acolo mi s-au parut ok si unele chiar foarte interesante.
    Din Romania au plecat, dupa 1989, vreo 7 milioane de oameni. Suntem pe locul 2 pe lume la nrul de migranti raportat la populatie.
    Totusi, cica suntem pe primul loc in lume la procentul de migranti cu studii superioare ( asa cum sunt ele facute, mai pe bune, mai nu prea pe bune).
    La stat s-au marit salariile, in unele ramuri se castiga decent, in altele bine sau chiar foarte bine.
    Eu nu inteleg azi de ce s-ar bate cineva pentru locurile de munca de la privat din Romania (sa zicem pt 90% dintre ele). De ce ar trebui sa se imbulzeasca oameni pregatiti si harnici la un post platit cu 2500 lei net?

  22. Avea dreptate unul acolo, “e foame de angajati” momentan. Sa-i vezi la recesiune cum se prezinta, cu costume, dosare si poezii corporatiste de pe net.
    Abia astept sa vina sa dau anuntul ca angajez secretara. Nici macar n-am firma dar e recesiune, ce plm

  23. #64

    De treij de ani a aparut ideea testului Kobayashi Maru ca sa-ti dai seama de modul de gandire al unui viitor angajat si HR-ul pune intrebari de “unde te vezi peste 5 ani” si “ce defecte ai”:))
    Animale inculte, ce sa mai:)

  24. #65

    @ le bigone ..angajeaz-o secretara pe ma-ta ,ca oricat ar fi criza de mare ,tot se vor gasi locuri de nunca mai bine platite un u.e.Nu mai visati cai verzi pe pereti ca de munca se va gasi in europa indiferent cat de criza va fi.

  25. #71

    Am citit, articolul, m-am abtinut sa fac niste comentarii, numai ca situatia la nivel de piata muncii in 2019, din experienta mea, e un pic diferita si anume:
    1.Oameni, calificati si buni exista, numai ca pretentiile salariale/beneficii sunt altele fata de acum 3-4 ani;
    2.Daca acum 7-5 ani, inca mai exista cliseul ca tine sunt 10, acum a disparut sau mai degraba s-a inversat si angajatul spune angajatorului asta….
    3.Posturile ce necesita o calificare decenta costa si lumea trebuie sa accepte asta. Esti inginer electronist debutant, pot intelege logica de 3000 net 3 luni si apoi 4500, insa daca tu mergi pe 3000 net si te faci ca ploua, angajatul pleaca.
    4.In functie de varsta, angajatii vor ceva, pana in 30 de ani, salariul conteaza, dupa incep beneficiile, gen asigurare medicala pentru toata familia(aia serioasa nu cea mai banala), combinat cu nasterea sa fie platita, sau masina de serviciu si cu loc de parcare. Nu mai spun, ca multi gandesc si in functie de unde stau, asa ca daca stau Tineretului si tu imi propui ceva prin Bragadiru, unii refuza din start.
    5.Conteaza foarte mult respectul reciproc, indiferent de rezultat, din pacate nimeni nici angajator, nici viitor angajat nu intelege asta.
    6.Exista domenii gen servicii medicale, unde este o adevarata casta ca sa intri, chiar si in sistem privat. Stiu de un caz, concret la o clinica privata in Bucuresti, unde se plang ca nu gasesc oameni, desi vreo cativa cunoscuti au trimis CV-urile, si nu i-a sunat nimeni. Ma gandesc, oare de ce?!
    7.Exista angajati marlani si angajatori marlani, hai sa acceptam asta si sa-i evitam, poate cineva invata ceva. Cateodata public shamingu face minuni, daca s-ar face, cum trebuie.

    In rest da, tinerii romani cu putere de munca, nu vor sau nu au avut de a face cu munca si etica ei, dar nu e timpul trecut s-o si invete

  26. eu sunt curios cati dintre cei cu “asa e afara” au dat un interviu in afara. evident, si ce interviu si pentru ce firma 🙂

    Nu e peiorativ, is curios de experiente

    • #73

      Eu, dar sunt un exemplu atipic. Am aplicat pentru postul de zugrav. CV facut de echivalentul AJOFM-ului de la noi, in urma unui interviu de cam o ora si trimis la firmele interesate. Detaliai tot acolo, ce si cat de bine stii sa faci, permise, atestate, etc.
      Pe urma, firmele interesate imi trimiteau prin posta invitatie la interviu. Faceam programarea telefonic.
      Interviul propriu zis dura maxim 20 de minute: inca o data ce si cat de bine stii sa faci, posibilitati de deplasare, daca esti in stare sa duci o lucrare de 3-4 saptamani de la A la Z, sa-ti comanzi singur materialul, sa-ti organizezi singur si eficient munca, sa coordonezi alti oameni, sa discuti cu clientii. Foarte important, se discutau pe loc pretentiile financiare.
      Ceea ce conta enorm, decisiv chiar, era caracterizarea fostului sef care nu avea voie sa te caracterizeze negativ (risc de procese inutile). Daca erai jigodie, spunea simplu “mai bine nu zic nimic”.
      Dar piata e deja matura, cam se stie cat se plateste in domeniu, in functie de cat de bine negociezi ai o marja de +/-20%.
      Se incepe de la 10 euro brut la ora, ala care are un pic habar si ajunge pana pe la 15-16, muncitor cu permis de conducere, care organizeaza munca si oamenii, treaba sefului fiind doar sa mai scrie factura. Care au diploma de “Meister”, adica meserias super profi pe domeniul lui (obtinuta cel mai devreme la 24 de ani si platita din buzunarul propriu) pot obtine 19 (maximul ce cunosc eu in zona).

      Ca peste tot, sunt si angajatori jegosi. Dar se cam stiu si lucreaza acolo doar cine nu are unde sa se duca in alta parte.

    • #74

      Pai hai sa-ti povestesc ultima experienta:

      In primul rand m-au intrebat ce salariu vreau ca sa nu piarda timpul cu mine in caz ca am pretentii peste ca ofereau ei la vremea respectiva. Apoi a urmat un interviu video (inregistrat) la distanta in care am raspuns la o serie de intrebari (screening cum ii zic ei). Apoi un test de limba exgleza tot la distanta… Apoi interviul pe bune, prin skype cu 3 smecheri de pe la ei de-acolo, in care m-au intrebat si chestii de genul povestite de Vali si pe care multi de-aici nu le agreeaza pentru ca nu pot vedea nici pana maine dimineata. Iar povestea cu pensia mai mica decat ajutorul social era un pic exagerata in sensul ca pensia era undeva la 1100 lei iar ajutorul la 500 (bani moca). Daca tie ti se pare corect, ca dupa 30 ani de munca sa iei 1100 lei, ma dezamagesti!

    • #75

      Eu – am fost intervievată de 4 companii și de la început fie mi s-a menționat salariu, fie m-au întrebat pe mine ce-mi doresc.
      Jobul căutat e social media strategist în UK.
      Am fost întrebată chestii specifice din domeniu, a trebuit să am mai mereu (3 din 4 cazuri) un studiu de caz la mine pt al doilea interviu, pe care să-l prezint ca la client. CV printat aveau ei, unii aveau și o foiță gen checklist. Dacă vor ceva de la tine gen acest studiu de caz sau altceva, ți se specifică în mail. Scrisoare de intenție ca trebuie întotdeauna la primul contact. Asta dacă nu ai o firmă de recrutare care se ocupă de tine, caz în care au ei ceva formulare pe care le completezi, depinde de firmă.
      Primul interviu durează cam 45 de min, poate fi și telefonic, al doilea durează cam o oră.
      N-am fost întrebată unde mă văd peste 5 ani, dar am discutat ca oamenii despre viață, ambiții, ce-mi doresc, de ce am venit în UK. Am fost mai mereu întrebată lucruri dincolo de job, ca să vadă ce fel de om sunt, ce interese am și să-și dea seama dacă m-aș potrivi în companie.

  27. #76

    Am dat cateva interviuri “in afara”, iar ele difera in functia de ca de multa experienta are candidatul. Profesia mea – jurist
    1. interviu pentru intern – tu te “vinzi” cat poti de bine pentru ca e o concurenta acerba
    2. interviu pentru entry level (exerperienta 1 an de stagii) – pot fi direct la compania recrutoare sau cu un cabinet desemnat. Daca prima etapa e la un cabinet mandatat, HR-istii dau sistematic feedback la sfarsit (ce trebuie schimbat la interviu, cum te poti prezenta mai bine la urmatorul interviu sau chiar spre ce nisa te mai poti orienta pentru candidaturile viitoare)
    3. Interviu jurist confirmat/senior – recrutorii (direct sau prin cabinet) te contacteaza pe linkedin si iti prezinta oferta lor. Intreaba ce salariu ai acum si cat ai dori pentru a parasi locul de munca actual. Primul interviu are loc intotdeauna telefonic (se descria fisa postului, compania, candidatul se prezinta, spui ce salariu iti doresti si daca mai exista interes reciproc, se stabileste un interviu fizic).
    P.S. Nu am avut CV printat la mine niciodata pentru ca l-am trimis in prealabil pe email impreuna cu scrisoarea de intentie, iar recrutorii il aveau deja printat / pe tableta.

  28. #77

    Cetin , fiind în Anglia bănuiesc ca mai citești și anunțurile cu locurile de munca care te interesează.
    Spune drept, este salariul trecut acolo alb pe negru?

  29. #80

    Băeți, vă căcați pe voi aiurea. Ia gândiți-vă cum ar fi fost dacă intervievatorul/angajatorul eram eu. Vă mâncam cu fulgi cu tot.
    Cu stimă, SC Maithun Grup Inter Complet Impex SRL

  30. ii ejaculai la prima miscare gresita?:D

  31. Articolul asta s-a îmbolnăvit de “comentita”, de la Vali. Se pare ca acel tip de oameni se regăsesc pe orice blog. Dumnezeule, in ce hal suntem. 🙂

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.