Discutăm de mult timp despre problema învățământului în România. Profesori slabi, elevi slabi, facultăți cu ghiotura, masteri făcuți la apelul bocancilor, casiere cu licență luată cu 10, adică na, dacă și Haotik are master…
Și totuși, nimeni nu pune degetul pe problemă. Pe faptul că sistemul, în întregul său, este profund greșit. Faptul că elevii, în loc să aibă un model unic de învățare, adaptat nevoilor fiecăruia în parte, sunt puși într-un sistem concurențial, cu note de la 1 la 10, cu securea corigențelor sau repetenției în caz de lipsă de concurențialitate.
Să mai spun de afinitatea dintre profesor și elev? Ar fi trist, cât timp în învățământ avem dascăli obosiți încă de când au ieșit pe porțile liceului și s-au gândit Cuaie, eu ce aș putea să fac în viață, că nu știu să fac nimic? Gata știu, mă fac profesor.
În fine, să nu divagăm, pentru că am o mică mahmureală.
Ideea de bază este că românia a ieșit pe locul 45 din 65 la testul PISA. Cu rezultate sub media mondială.
Dar voi, știu, veți susține în continuare că sistemul e bun, că școala trebuie să fie o competiție, nu o modalitate de a-l învăța pe copil minimul necesar vieții. Pentru că voi sunteți generația următoare ce va îngropa România.
Așa, ușurel, pic cu pic și la concurență, ca la olimpiadă.
NOU
Mane, pe mine ma apuca groaza ca de la anul intru iar in “mocirla” asta.
NOU
Pai si tu crezi un clasament facut de occidentali pentru ai lor sau ce iti spunem noi, poporul, cei ce stim ca suntem cei mai inteligenti dintre muritori si avem cea mai buna scoala?
NOU
arhi, trebuie sa fim o natie “multilateral dezvoltata”. remember?
cine vrei sa schimbe sistemul? fosilele de la putere? ponta?
si sunt sigur ca daca s-ar incerca o schimbare (indiferent de directie) ar sari lumea muscata de cur.
NOU
Scoate, nene, poza aia. E de cacat asocierea, chiar si fara rea intentie..
NOU
este nePC si nu poti sa zici de un retard ca e retard. pentru ca e retard sa zici asta, adica nu esti in acelasi rand cu lumea civilizata
Maine nu mai avem voie sa facem glume cu grasi.
Poimaine cu aia cu paru saten.
And so on.
Ne asteapta o lume frumoasa, pe baza de telenovele simpatice si reviste colorate. Si pompieri care dau foc la carti,pentru ca cartile sunt rele.
NOU
@animaloo relax ! Așa e prin țările civilizate ,se încearcă sa se evite jignirea si marginalizarea celor care sunt retardați ,grași etc. îți înțeleg punctul de vedere,dar libertatea de exprimate nu înseamnă a jigni pe ceilalți.
NOU
poate imi explici cu ce am jignit si pe cine. eventual si cum?
NOU
pentru ca ai o poza cu un retard. Si cand pui poze cu un retard si te referi la un om sanatos ca fiind retard este o jignire la adresa retarzilor ca ii faci retarzi. Daca nu i-ai zice persoanei sanatoase ca e retard, atunci retarzii adevarati nu ar mai avea nevoie de lingura sa numere pana la cartof.
Eu am dreptul sa fac misto de grasi. Ghici dece.
Ultimul paragraf face referire la o carte. Stiu, te-ai prins. Dar voiai sa imi zici ca daca fac glume despre negri un pinguin mic de congo o sa ramana fara calota glaciara.
NOU
Ma cac in corectitudinea politica!
NOU
@arhi comentariul meu se referă strict la postarea lui @animaloo. Daca e sa m-a intrebi de poza postata de tine consider ca alăturarea cuvintelor cu imaginea este poate neinspirata.atat.
@animaloo si eu tot gras sunt.Acum nu ma mai supăra glumele si mistourile . Au fost momente in care m-a deranjau si poate îmi doream un pic de ‘politically corectness’ . Ideea e ca înainte sa plec din tara aveam același tip de mentalitate cum au unii de comentează aici . Dar după c vezi si înțelegi de ce in țările civilizate exista si se aplica acest ‘P.C.’ , chiar daca nu sunt intru totul dezacord cu unele chestii,îți dai seama ca e ceva normal.
NOU
exista parti ale corectitudinii politice bune. Altele sunt de porc.
In modul in care evolueaza “civilizatia” ajungem fix la cartea aia cu pompieri.
Daca il fac pe un sanatos “retard” nu ma iau cu nimic de retarzi ci doar de ala. Faptul ca retarzii sunt retarzi nu e vina mea.
NOU
Afinitatea profesor-elev porneste de acasa. Unde parintii, care au impresia ca profesorii sunt niste ratati care n-au reusit sa faca nimic altceva in viata, ii invata (direct sau indirect) pe copii ca nu trebuie sa respecte profesorul, ca nu trebuie sa respecte scoala. Si uite asa ajunge copilul sa treaca prin scoala ca gasca prin apa, avand impresia ca are o valoare mult mai mare decat cea a ratatilor aia de la scoala.
NOU
Ionut Budisteanu e un baiat din Rm Valcea. A terminat Liceul Chimic din Rm Valcea (unul dintre cele mai proaste licee valceane) si e student la Universitatea Bucuresti, mate-info. Acum cateva saptamani statea intr-un camin, probabil inca sta. Are 20 de ani.
A, si este in top 10 cei mai influenti tineri din lume. Recunoscut pe plan mondial ca geniu al informaticii. A refuzat orice oferta de a studia in strainatate, desi a fost dorit de cele mai mari universitati din lume.
Sistemul romanesc de invatamant se agata in fiecare an de cate un geniu dintr-astia. Dovada clara ca sistemul functioneaza. Ceilalti 99.(9)% absolventi ai Liceului Chimic din Rm Valcea (teribil de prost liceu) sunt cantitate neglijabila. De pe bancile lor a iesit Budisteanu.
NOU
ce geniu!
Alegere unui sistem de kkt, pe care el oricum nu-l va putea schimba in locul unui studiu la un Harvard, Oxford, si nu ma refer la posibilitatile ulterioare, daca firmele il curteaza deja e irelevant aspectul, ci la modul de gandire, logistica, cunoastere, posibilitati de dezvoltare/cercetare si tot ce inseamna acele universitati.
Statul intr-o scoala rromaneasca e un statement retard de patriotism ieftin, sau doar retard…
Poate ma insel si motivatiile sunt altele…
NOU
El are nevoie de un calculator si net. ATAT. E cam aiurea sa ii explici unui geniu ca e prost pentru ca nu are acelasi sistem valoric ca al tau. In lumea lui de geniu este irelevant daca traieste in Romania, Sua, UK, etc. E irelevant si daca locuieste in camin sau in penthouse. Tipul castiga concursuri internationale pe banda rulanta si inventeaza sisteme de pilot automat. Fara Oxford si fara Harvard.
Traieste modest pentru ca nu are nevoie de mai mult. Dar are siguranta ca oricand poate face foarte multi bani, fara nicio problema.
NOU
La varsta lui, poate e suficient sa fie in satu’ lui fruntas.
Cand o sa ajunga la 30-35 de ani, o sa vada ce important e networkingu’. Nu ala intre calculatoare, ci ala intre oameni.
Nu contest ca e destept, dar un Messi in divizia C e doar un fotbalist de divizia C.
NOU
@adi: nu e acelasi lucru. el participa la concursuri internationale nu la concursuri faza pe bloc; deci nu e un fel de messi in divizia c. Omul doar traieste aici.
NOU
@msrp: e un Messi din divizia C, care e convocat la nationala si mai joaca un meci mare din cand in cand. Daca ramane in Romania, se rateaza.
NOU
@adi: nu, e ca si cum messi ar trai la periferia barcelonei intr-un cartier sarac si nu ar avea vila si masina dar ar juca totusi la barcelona si ar castiga trofee pe banda rulanta.
Omul de care zice Dani asta inteleg ca face. El doar traieste in Romania dar munca si-o face exclusiv pe internet. Ori daca tu schimbi lumea cu ajutorul internetului poti sa o faci si din New York si din Ouagadougou.
NOU
Fac parte dintre olimpicii nationali ai Romaniei,daca uneori scriu agramat sau nu folosesc corect semnele de punctuatie sa stiti ca este din cauza profesorilor de romana ce nu au stiut sa ma invete decat literatura…in fine, sa revin la subiect: Personal consider faptul ca inca putem fi cei ce eram odata, dar cu asa profesori avem nevoie pe langa scoala si de multa munca si pregatire acasa! Daca ai un copil si consideri ca nu invata bine iar profesorul lui iti propune sa il mediteze, NU FA ASTA! Un profesor ar trebuii sa isi dea silinta ca elevii lui sa poata concura la orice olimpiada. Asta trebuie sa fie mandria lui de profesor. “VEZI MAI IONICA? VEZI CA SE POATE?” Nu stiu sigur daca am spus replica asa cum trebuie dar asta imi aduce aminte de profesorii ce nu ii treceau pe colegii mei pana nu erau din punctul lor de vedere, pregatiti. Acum ce s-a intamplat? Noile generatii, tinerii conducatori ai Romaniei, prefera gandul ca degeaba inveti…Au in gand urmatoarea fraza: De ce sa invat? Vrei sa ma fac profesor sa castig 1200 lei? Din punctul meu de vedere, cu asta il contrazic pe Patriciu, in Romania si oriunde in lume, ca sa ai succes trebuie sa inveti!.
Daca ai nostrii profesori ar instruii elevii asa cum trebuie, Romania sigur s-ar ridica din toate punctele de vedere!
NOU
“sa stiti ca este din cauza profesorilor de romana ce nu au stiut sa ma invete decat literatura”
Deci tu esti olimpic national la literatura. Ce olimpiada e asta? Se da test oral de literatura, sau cum ? Pe vremea mea, trebuia sa ai si notiuni de gramatica, ortografie pe langa cunostintele de literatura. Altfel nu mergeai la olimpiada.
NOU
Ciprian, stai jos. Nota 4. Cu indulgență.
În loc să dai vina pe profesori că nu știi să scrii corect, mai bine ai lua vina asupra ta că nu te-a interesat.
“este din cauza profesorilor de romana ce nu au stiut sa ma invete decat literatura”
Dacă nenea sau tanti de la catedră ți-au băgat pe gât doar literatură, fără pic de gramatică, tot erai în stare să scrii corect. De ce? Pentru că acele cărți pe care trebuia să le citești sunt scrise corect. Dacă citeai, învățai.
Altfel, dăm vina pe profesori. Pentru că sigur ei sunt de vină că elevii nu vor să învețe.
NOU
Pisi, la c e esti tu olimpic, maicuta? Da, exista olimpiada de limba, comunicare si literatura romana, unde subiectele sunt axate strict pe structura literara, eseuri, etc, fara gramatica. Cunoastem. Dar afirmatia ta cum ca esti olimpic la romana desi scri agramat si ai vagi notiuni de punctuatie, arata ca ne crezi chiar idioti, probabil. Mai bine taceai. Nu poti ajunge olimpic la ceva atata timp cat nu esti foarte bun la asa ceva. Nici macar nu te poti califica, nu poti trece de concursurile preliminare pentru a te putea inscrie la o olimpiada, pentru a te putea califica. Nu stiu cati ani ai, dar si daca citeai cu atentie o carte, doua, tot scriai corect si cu semne de punctuatie puse corect.
NOU
Daca ati avea rabdarea sa cititi fondul si sa nu va impiedicati de forma ati vedea ca omul are un discurs corect. Intr-adevar, e extrem de rusinos ca nu stie sa scrie in limba romana, DAR fondul argumentelor lui este corect.
NOU
Hai, ma, nu mai fiti rai 🙂
Baiatul a vrut sa ne anunte ca la lb. romana a facut doar literatura. Nu a facut gramatica si ortografie. Olimpic probabil a fost la o materie care nu are legatura cu stiintele umaniste.
Ciprian, imi place sa tachinez asa lumea, nu te supara pe mine.
La tine greselile care sar prima data in ochi sunt la nr de i. Asta nu e asa o mare problema. O poti rezolva in cateva ore. Daca aduni toate regulile ce tin de nr i-urilor, nici nu strangi o pagina A4. Serios ca nu sunt multe. Cat de mult timp pierzi sa citesti si sa intelegi o pagina A4? Si scapi de o grija. Greseli o sa faci si pe urma, toata lumea face. Dar o sa fie mai rare.
Si in plus o sa ai arsenal sa te aperi de Blue cand iese la atac cu garda jos :))
NOU
Dacă toţi olimpicii sunt aşa ca tine mă mir că nu am ieşit pe locul 66 din 65 la testul PISA.
NOU
@vlad1: e OK, e coerent. Dar nu sunt în totalitate de acord cu el. E nevoie și de ceva interes din partea elevului, nu doar a profesorului. E necesar și de ceva timp dedicat studiului acasă. Cu sau fără meditații. Nu poți să înveți și să înțelegi tot ce predă un profesor la o clasă de vreo 25-30 de elevi. E imposibil.
Eu văd problemele din învățământ ca fiind în parte vina profesorilor (a se citi “sistemului”), dar și vina părinților și elevilor (pe părinți îi doare în cot, pe elevi la fel). Și, până când nu vom (vor?) înceta să aruncăm mâța moartă în curtea vecinului, vom vedea în continuare indivizi ca domnul de mai sus, coerenți, dar delăsători. Că nu e treaba lor să învețe, e treaba școlii să-i oblige.
NOU
Aloo, adica? Domnu’ Corban, ce vreti sa ziceti cu aceste vorbe malitioase? 🙂
NOU
@ciprian. Ba aia cu nationala nu e chiar asa big deal 😀
@arhi da, sistemul e defect, din zecile de persoane/preteni de pe la nationale (fizica) cunosc doar doi care nu au excelat mai apoi in munca lor (un betivan ratat si cu mine), si pot sa spun sincer ca 90% din ce am invatat in scoala a fost datorita olimiadelor : aveai ocazia sa iesi, sa stai vreo saptamana doua pe banii statului si primeai si concediu de la scoala. Si pot sa spun ca am invatat cu placere impreuna cu ceilalti colegi ai mei fara a ne pasa ca peste cateva zile vom fi “adversari”. Au fost unele din cele mai faine chestii din scoala.
@all cu exceptia ciprian.
Ba si eu sunt olimpic national, nu la lb. romana. Si citind pe diagonala ceea ce scria ciprian ii dau 100% dreptate. Si nu, spre deosebire de voi, nu am inteles ca ar fi fost el olimpic la romana -deh, poate vorbim noi doi un dialect diferit -. Ce am observat insa, am observat ca v-ati grabit sa il atacati : am observat o turma de frustrati dornica de a da cu rahat intr-unul care candva a facut ceea ce ei nu au fost in stare sa faca. Va cunosc… ati incercat si voi pe la olimpiade, nu v-a iesit, dupa care v-ati scuzat zicand ca tre sa fi tocilar ca sa ajungi la olimpiada blazandu-va, mai apoi, sub eternul flamur al nerelevantei concursului respectiv. Da ma, voi sunteti destepti dar sistemul ala prost nu v-a recunoscut. Sunteti genii neintelese, ati invatat pentru voi, nu ati tocit, bla bla bla …In realitate cunosc zeci de exemplare ca si voi, peste medie dpdv al inteligenti dar care pur si simplu nu au fost in stare sa ajunga la vreo nationala desconsiderand-ui profund mai apoi pe cei ce au reusit.
NOU
@blu: “romana desi scri agramat” – te-ai gasit sa faci observatii :))
@ Brebu Ciprian: in locul tau as tacea din gura cu olimpiadele tale, mai ales cand trebuie sa SCRII despre ele 😉 Oricat de coerenta ar fi ideea ta, atunci cand o prezinti agramat isi pierde din valoare.
NOU
Cata, vezi tu undeva ca fac afirmatii cu privire la abilitatile mele in folosirea limbii romane? Mai pe romaneste, vezi tu ca ma laud pe undeva cu cat de bine scriu?
NOU
Stiti ce este si mai ingrijorator? Ca sunt multi imbecili care inca nu sunt capabili sa proceseze un simplu text. Am citit comentariul lui Ciprian de 2 ori si nu am reusit sa vad unde naiba a specificat el ca e olimpic la romana, sau la literatura. Sau la ce naiba vreti voi. Baiatul a zis ca e olimpic si atat; ca e la religie sau la matematica nu are relevanta, iar ortografia copilului este mai mult decat decenta.
Ba mai mult, dupa felul in care gandeste as spune ca e un pusti intre 14 si 16 ani, olimpic si in stare de a se exprima corect, care a fost atacat de niste intelectuali ce au iesit de pe bancile scolii si se cred net superiori generatiei de azi. Rusine.
NOU
In primul rand ma refer la greseli minore. In al doilea rand ajungeti exact la ce spuneam: Eu trbuie sa invat singur sa ma interesez, deoarece profesorul nu m-a invatat asa cum trebuie gramatica limbii romane. Pentru cei ce vorbesc de olimpic la literatura…nu stiu de unde ati inteles asta??? Am mentionat eu undeva? Sau ganditi precum un cal privind doar inainte?
NOU
Aaa, ok. Greseala noastra. Profesorii te-au invatat numai si numai literatura, dar tu ai iesit olimpic la alta materie. Bravo tie atunci! 🙂
NOU
Profesorul ala nu te-a invatat. Dar cu siguranta nu ti-a taiat mainile si nu ti-a scos ochii de nu ai putut invata singur! Sa stii ca nu e mare filosofie sa inveti niste verbe amarate. Iti garantez ca in 2 saptamani de efort moderat le inveti corect la toate modurile si timpurile.
NOU
Da, trebuie să înveți (și) singur. Mai ales cum se scrie corect în limba maternă (presupun că româna e limba ta maternă. Dacă nu e, mea culpa). Să dai vina pe profesori pentru că tu nu știi să scrii corect e absurd. E ca și cum ai spune că niciun profesor nu te-a învățat să te ștergi la fund, deci umbli cu chiloții murdari. Sau că nimeni nu ți-a spus că nu e bine să bei clor, de-aia ai acum arsuri. O bună parte din cunoștințele dobândite de-a lungul vieții sunt self-learned. Că de-aia ai exemple de urmat și creier de folosit.
În plus, limba o vezi scrisă peste tot, o auzi etc. Ar fi trebuit să dobândești, până acum, ceva noțiuni gramaticale. Ca de exemplu, când se pun 2 “i” la “a trebui” (hint: never), “a instrui” (hint: never) etc.
Și, dacă nu ești sigur, dă cu Goagălu’ înainte, fără jenă și fără milă. A nu ști nu e o rușine, a refuza să înveți e. Că tot timpul altcineva e vinovat, nu tu. Tu ești inocent, nu te-a învățat nimeni până la vârsta asta, și acum e prea târziu să înveți singur. Mda, sigur.
Puii mei, doar școala e de vină că suntem niște agramați! Să mi se dea, să mi se facă, că posmagii-s muieți.
NOU
Si stimate @Bogdan Popa, cunosti cumva fenomenul: Profesorii te invata uneori doar pe bani? A se vedea ce inseamna “meditatii”.
NOU
Cunosc fenomenul. Exista și atunci când eram eu la generală/liceu.
Și totuși, am reușit să trec cu brio de perioada aia. Și să iau o notă decentă la bac. Fără să fiu un elev strălucitor sau să stau toată ziua cu manualul în brațe. Dar aveam minimul de decență să fiu atent la ce se întâmplă la oră, să citesc cărțile ce trebuiau citite și să îi întreb pe alții când nu știam ceva.
Întrebarea mea e următoarea: De ce aștepți să-ți pice totul mură în gură?
Da, multți profesori sunt la pământ. Mulți fac mizerii. Dar tu ce faci? Dacă ești conștient că lucrurile nu merg așa cum trebuie și că profesorii nu-și dau interesul, tu de ce nu încerci să rezolvi problemele pe care recunoști că le ai?
Întrebarea e pentru toți elevii, nu doar pentru tine.
Și mi se pare de bun simț să-ți dai interesul să scrii și să vorbești corect limba română. Că nu te-ai născut în Congo!
NOU
Sincer…cred ca va este rusine de faptul ca faceti parte din invatamant sau aveti rude in sistem si nu doriti sa se afle ca majoritatea profesorilor sunt LA PAMANT din punct de vedere al pregatirii proprii! A se vedea rezultate BAC si rezultate titularizare. Daca un profesor nu e in stare sa ia examenul de titularizare, ce dracu mai cauta la catedra? Eu zic sa mai faca el scoala odata si apoi sa vina sa ma invete pe mine sau pe copii mei. Si in legatura cu: Sa ma interesez de unul singur? Atunci de ce mai merg la scoala? Nu pot sa citesc in cartile de literatura? Ca acolo sigur se scrie gramatical corect…Pe bune? Nu ai auzit de abrevieri si derivari ale cuvintelor doar pentru a face rima sau pentru faptul ca suna mai bine? Eu nu va dau nota 4 ca nu sunt profesor, EU VA DAU DE GANDIT!
NOU
Uite, eu nu inteleg un lucru. Tu imi spui ca nu ai invatat gramatica din cauza profesorilor? Ce intelegi tu prin asta, de fapt? Ce trebuia sa faca un profesor ca tu sa inveti gramatica? Sa se ocupe de tine in mod special? Sa inteleg ca toata clasa ta, restul de 25-29 de elevi nu au invatat gramatica, fiind cu acelasi profesor care nu isi dadea interesul? Daca un 70% din ei stiu gramatica putem deduce ca e si vina ta ca nu ai invatat si nu te-ai obosit mai mult?
NOU
Ete cioaca.
1. Gramatica se face pana in clasa a opta. Eu am facut liceu de informatica si n-am avut nicio ora de gramatica in patru ani. Asta nu m-a impiedicat sa ajung – fortuit*, ce-i drept – intr-un post in care corijam absolventi de Litere. Cu gramatica aia invatata in gimnaziu.
Problema nu sunt atat profesorii, cat sistemul in ansamblu. Cand vine coana Androneasca si spune “sa schimbam legea, sa poti sa dai la facultate fara BAC”, ce importanta sa mai aiba BAC-ul ala? Pe vremea mea, daca ratai BAC-ul, erai halit. Eu l-am luat cu 9.55 – apropo, cu 10 la romana-oral si 9.20 la romana-scris, fara pile, fara spagi.
NOU
Na ca uitai sa pun si nota de subsol.
*fortuit = intamplator. Pentru aia care au invatat “decat” alte materii.
NOU
“Pisi” @Blue de unde ai dedus ca am afirmat ca sunt olimpic la romana???
Eu mi-am recitit comentariul si nu deduc asta. Sigur ai citit comentariul meu?
NOU
Da, ai dreptate, recunosc. Nu ai scris asta nicaieri. Dar comentariul meu ramane valabil. Trebuia sa pui mana singur sa inveti daca profesorul nu te-a invatat pe tine in mod special, ca tu esti cuiul lui Pepelea si aveai nevoi speciale. Cred ca totusi macar unul din colegii tai de clasa a putut invata gramatica de la acel profesor, ca doar nu o fi iesit o clasa de agramati, mai da-o-ncolo. In rest, e plin netul de posesori de master si doctorate care habar nu au sa scrie romaneste cat de cat corect, nu zic perfect. Nu e un cliseu, e realitatea pura.
NOU
@arhi, cred ca patapievici e undercover pe blogul tau!
NOU
Nu ai scris ca esti olimpic la romana.
Decat ca te-au invatat literatura. Lucru care e mai bun decat cartofi.
Este elementar sa stii sa scrii corect gramatical si sa folosesti semnele de punctuatie.
A nu se intelege ca nu sunt de acord ca sistemul de invatamant nu e prost. Sunt profesori si profesori, unii buni, altii prosti. Iar sistemul de invatamant nu pare sa se schimbe prea curand.
Decat atat am avut de spus.
NOU
“Este elementar sa stii sa scrii corect gramatical si sa folosesti semnele de punctuatie.”
Permite-mi sa rad. ahahahahahahahahaaa:)))))
Gata!
Omule, si tu ai greseli in comentariul de sus, nu-l mai critica pe Ciprian.
Fiecare dintre cei care comenteaza aici au scris gresit la un moment dat, greseli minore, dar tot greseli sunt. Nu cred ca stie nimeni de aici limba romana la perfectie fara sa mai scape o greseala( Fie ca e vorba de virgule puse gresit, “decat” pus aiurea si altele asemenea)
NOU
ete pula. Bai, care plm ii treaba intre a scrie corect si a gandi corect?
Daca omu se axeaza pe o alta treaba ii ajunge cat scrie. Il pricepeti? Bine. restul conteaza mai putin.
Ne axam pe prostii si uitam sa vedem intreaga poza.
NOU
decat greselei m-ai bine asha
NOU
@semeketh, sunte-ti niste analfabetii cu toti!
NOU
byne k teai naskut t-u deshtept
NOU
Cel putin eu am fost si sunt in stare sa recunosc faptul ca uneori scriu gresit din punct de vedere gramatical :). Ma bucura faptul ca toata lumea crede ca este elementar sa cunosti gramatica limbii romane, dar oare nu este la fel de elementar sa cunosti matematica, fizica, biologie, chimie? Cum intelegi natura, universul, fenomenele chimice si fizice, cum citesti o harta? Cum te orientezi? Dupa semnele de punctuatie? 😀
NOU
Si logica ar trebui sa fie elementara. Te-ai gandit vreodata ca prenumele se numeste asa pentru ca sta in fata numelui?
NOU
Sincer majoritatea imi spun pe nume nu pe prenume. Numele meu complet are o rima Brebu Ciprian Alexandru Lucian. Indoctrinarea sistemului scolar (catalog) m-a facut sa ma obisnuiesc sa ma prezint Brebu Ciprian.
NOU
Acelasi principiu il poti aplica si in cazul scrierii incorecte. De ce sa te mai corectezi daca toata lumea stie deja ca scrii gresit?
NOU
Nu îți zice nimeni să cunoști gramatica perfect, ci să o cunoști suficient. Și da, te poți orienta și după semnele de punctuație (Let’s eat Grandma! Mă-ta are cratimă și virgulele salvează vieți). Și ar trebui să știi să citești o hartă, e folositor (sau sunt eu prea bătrână).
E elementar să știi și mate, măcat atât cât să nu te înșele vânzătoarele când îți numără restul. La fel și cu biologia, fizica, chimia șamd. Se numește cultură generală, și e folositoare până la un punct. Dar mi se pare absurd ca o persoană cu un liceu la activ, și olimpic pe deasupra, să nu cunoască noțiuni gramaticale elementare ale limbii proprii. Punct.
Și ca o paranteză: și eu am fost olimpică (pe vremea mea). La franceză și engleză. Și nu mi-au folosit olimpiadele astea la nimic. Niciun angajator nu s-a arătat impresionat de diplomele mele.
La bac am luat 9.67, fără meditații și fără să mă strofoc. 97% din materie am uitat-o a doua zi, atât de folositoare era.
Și nici eu nu am făcut gramatică în liceu. Nu aș mai putea recunoaște o propoziție incidentă de una regentă, sau nu ți-aș mai putea explica rapoartele dintre ele nici tăiată în bucăți. Dar numărul de i-uri tot le nimeresc 🙂
NOU
nu este la fel de elementar. cat de des trebuie sa scrii si cat de des trebuie sa-ti folosesti cunostintele de fizica?
NOU
Si eu care tocmai le dadeam astora de pe aici exemplul cu notarea de la 1 la 10 in locul sistemului “toti trec clasa toti sunt invingatori”.
NOU
Ma, eu zic sa nu mai tinem lectii de limba romana.
Zicala “Rade ciob de oala sparta” este valabila, nu trebuie demonstrata cu fiecare ocazie. Nu de alta, dar parem un fel de Adi Popa care ii explica lui Banel cum sa centreze.
Cand citesti si traiesti doar in online, asta este. Ne acceptam soarta. Gramatica si ortografia limbii romane au ajuns Cutia Pandorei. Mai bine sa o lasam inchisa. Parerea mea.
NOU
amin!
NOU
Si cu asta am vazut si eu cam pe unde gresesc gramatical. Va multumesc pentru sfaturi. Pe viitor am sa ma documentez sa vad cum se scrie corect! Multumesc si tie Arhi pentru articolul scris.
NOU
Am un coleg ce vrea să se facă tâmplar.De ce dracu’ e obligat sa invețe “Riga Crypto și Lapona Enigel”? La ce îl va ajuta CONCRET? Un răspuns de genul “pentru cultura ta/lui generala” nu mă ambiționează,nu mă mulțumește și nu mă ajută cu NIMIC!
NOU
Ma bucur nespuc ca anul acesta am scapat de invatamantul romanesc. Dupa 20 de ani de frecat bancile scolii, liceului si facultatii. Pot sa enumar 5 profesori care m-au influentat pozitiv, restul au trecut fara ca macar sa le retin numele.
NOU
Plm … olimpicul lui peste prajit si nu e in stare sa lege doua fraze fara greseli. Pai daca tu esti unul dintre varfurile scolii romanesti, e logic rezultatul testelor Pisa. Si e al naibii de logica si ilustratia postata de Cetin.
Pana la urma nu ne tine in suspans. La ce materie ai fost olimpic? La literatura clar nu ai fost, nu stiu nici un scriitor agramat. Esti creativ, pai atunci ar fi cazul sa ai minima decenta sa inveti sa scrii / vorbesti corect in limba nativa.
Literatura nu se invata. Gramatica da. La literatura ai de citit, de inteles si de interpretat texte la care au muncit altii (mult) inaintea ta. V-a invatat profesorul DOAR literatura. Si ma rog, ce v-a invatat la literatura?
Am avut colegi olimpici la diferite discipline cu background tehnic. Dar toti stiau sa se exprime in limba romana.
”Abrevieri si derivari ale cuvintelor doar pentru a face rima sau pentru suna mai bine.” Du-te nene si lasa-ne cu idioteniile astea. Nu stiu ce literatura romana ai citit pana acum, dar greseli in texte literare sunt semnificativ mai putine decat in comentariile tale de pe aici.
Iar profesorii sunt (probabil) praf, desi exista si exceptii notabile, din cauza ca unii ca tine ajung profesori.
NOU
Fizica nationala, chimie nationala, biologie judeteana, geografie judeteana, limba si literatura romana corijent clasa a 11-a 😀
NOU
corigent*
NOU
de fapt ambele forme sunt acceptate!
NOU
Deci ai fost foarte bun la chimie, biologie si geografie. Si corigent la romana.
Pai sustine ce indicam eu. Daca tu esti un varf, inseamna ca media este sub nivelul marii.
Pe vremea mea (plm, ce a trecut timpul), la orice olimpiada erai mancat daca aveai greseli de gramatica. Acum se pare ca este okay sa nu stii sa legi doua vorbe, dar sa fii un mic geniu cand e sa desenezi legaturi covalente si straturi de electroni.
NOU
@Ilie: +1!
NOU
Fara a divaga pe tema, fara a folosi idei din “auzite” incerc sa fiu cat mai concis pe subiectul in cauza si anume:
– rezultatele copiilor buni sunt rezultatul meditatiilor;
– profesori care predau corect si coerent – 10%
– pedagogie – lipsa
– empatie fata de elev – lipsa
– punguta cu cadou si mamaica de cancelarie – fenomen in voga
– sadism didactico-pedagogic: 3-4 teste pe zi, teze si teste stabilite la gramada
– subiectivism, neatentie, delasare, probleme personale aduse in clasa
A pretinde unui elev din ciclul gimnazial sa fie responsabil intr-un mediu ambiguu cum este scoala romaneasca, este o ineptie.
Acelasi elev “format” in gimnaziu pe principii arbitrare de catre profesori motivati de plasuta mamicii de cancelarie, va deveni un inadaptat in etapa liceu.
Sistemul de predare, structura materiei, materialul didactic, politizarea invatamantului, fondurile limitate puse la dispozitie de catre guvern, slaba pregatire a unor profoseri, nu vor genera crestere a nivelului de invatamant.
Concluzie: meditatii, lucrat acasa intens, limbi straine, la revedere Romania, ramai cu bine mandra tara, drag popor.
Ma intreb de cativa ani, ce pot face eu pentru tara si nu ce face tara pentru mine. In acelasi timp, am constatat ca am platit enorm pentru tara. Platesc in continuare: taxe, taxe, taxe si taxe. Inghit suficient eu, astfel ca plodul meu sa se duca linistit si sa se dezvolte in alta tara, pentru care poate daca face ceva, o sa si primeasca ceva.
NOU
@ Arhi. Monser, intelegem ca urasti Romania atat de tare incat ti-ai facut o meserie din asta, da’ vezi ca asocierea aia din poza se aplica si progeniturilor proprii, numa zic. Uneori mergi cam departe.
NU concurenta e gresita in sistemul de la noi.
Viata, pana la urma, e un sistem puternic concurential cu consecinte mult mai grave decat o notare seaca de la 1 la 10. Cel care invata mai degraba si mai temeinic acest lucru va avea sansa sa ajunga undeva mai sus decat cel care traieste protejat in bula “sistemului adaptat nevoilor fiecaruia”.
Realitatea nu e adaptata nevoilor fiecaruia,e aceeasi pentru toti si nu prea ti se ofera ajutor special dinafara.
Ba chiar mai rau, intr-o situatie reala esti pus in fata rezolvarii unor probleme a caror ipoteza nu o cunosti, in concurenta directa cu altul, pentru aceleasi resurse. E daunator sa-ti cresti copilul intr-o bula a lipsei de consecinte directe pentru ca va ajunge la primul test real cu un handicap puternic.
Adevarata greseala a sistemului nu sta in sistemul concurential ci in presupunerea ca toti copiii sunt destepti si au potential, lasand in seama lor extrapolarea unui algoritm universal valabil din niste exemple de caz mult prea stufoase.
O caracterizare la “limba romana” ar trebui sa aiba un algoritm clar aplicabil si lui Toma Alimos, si Vitoriei Lipan, si lui Leto Atreides si colegei de banca cu tate mari. Asta e pana la urma scopul final. Doar ca extrapolarea este lasata in seama elevulu de clasa a 7-a semi-retard care percepe totul ca pe necesitatea invatarii unui pachet de texte pentru a trece un examen.
Stiam intr-a 8-a eseul dictat de doamna profesoara privind “Importanta legaturii dintre personajul principal si natura” ( bazat pe dialogul lui Toma Alimos cu calul sau) pe de rost, impreuna cu alte 20-30 pentru a lua nota mai mare la admitere, la un liceu bun, pentru o facultate buna…etc etc. Chiar daca dadeam la un un liceu cu profil informatica-matematica unde se faceau fix 2 ore de romana pe saptamana.
Pentru ca, din pacate, urmarind punctarea continutului si nu algoritmul, interpretarea actuala a programei nu duca decat catre o asumare golita de continut a unor informatii irelevente lipsite de coloana vertebrala a unui sistem aplicabil inafara testelor si olimpiadelor.
Alte sisteme au acceptat asta si incearca sa le ofere o baza de reguli simple de ghidare in primul rand celor cretini, saltand cumva media si lasand varfurilor pregatirea ulterioara, bazata pe burse si invatamant extrem de scump si avansat.
In aceasi timp, in societatile care folosesc acele sisteme, desi puternic concurentiale, ba chiar mai restrictive decat al nostru, omul mediu este ridicat in slavi de o parte importanta a “culturii” pe cand la noi se merge pe blamarea lui. Dar asta e un cu totul alt subiect, mult mai stufos.
Altfel, ma amuza ca intotdeauna unele comentarii de-aici pentru ca sunt, de departe evidente exemple de atitudine care nu ar fi existat in lipsa posibilitatii exprimarii anonime. Intr-o discutie fata in fata, domnul Brebu Cristian ar fi avut, desigur bunul simt sa taca din gura.
NOU
ba concurenta e gresita. si nu urasc romania, dimpotriva, probabil sunt mai patriot decat tine. spre deosebire de tine, un arogant anonim de pe internet, eu lupt in fiecare moment pentru tara mea si incerc sa o schimb si sa o aduc pe drumul mai bun. asa, cu mijloacele mele limitate.
NOU
Pentru ca ,desigur, metoda “Ii dau 4 si-i spun cu fiecare ocazie ca-i cretin doar ca sa-l ambitionez” si-a dovedit de atatea ori validitatea, cu rezultate uimitoare.
NOU
Arhi nu uraste Rromania, isi iubeste pur si simplu prea mult Turcia.
NOU
Eu sunt constient de faptul ca nu esti nici turc nici islamist, ci pur si simplu simt cateodata nevoia sa fac glume proaste si fara haz, ma arde asa pe interior. Si cine stie, poate musca vreunu si striga “aha, deci d-asta e arhi asa!”.
NOU
Scuze, am sters comentariul meu:))))
NOU
nu inteleg interesul amarastenilor care abia se caca de foame pt lb romana,scrisu corect si alte subtilitati d-astea.ca sa fii un om de succes,cu bani,ca sa ajungi un factor de decizie in structuri, nu tre sa ai nicio treaba nici cu limba romana,nici cu minima moralia,nici cu nimic.tre sa ai scoala vietii.atat.sa dai din coate,sa-ti creezi un sistem de relatii si ala esti.te-ai facut temut,respectat,important.ok,mai bagi la batranete un spiru haret si poti muri impacat cu tine insuti si cu viata.
NOU
Mda, de asta e lumea atat de rupta in coor prin romanica. Pentru ca nu mai poate de atata ”scoala vietii”.
E posibil sa fie cum spui tu pe la consiliul local de la Cracanatii din Deal. Dar daca ai trecut de Nadlac, s-a cam dus naibii sistemul de relatii.
NOU
Si asta se poate demonstra cu exemple foarte multe! Elena Basescu, Vanghelie, Ponta, diverse vedete si diversi oameni influenti sau directori de companii. Unii nu sunt in stare sa lege fix doua vorbe dar au reusit sa construiasca imperii. Cum? Simplu, cu vointa si relatii!
NOU
Ciprian, eu spun sa te opresti aici, ca deja ne-ai facut o impresie. Personal, iti urez multa vointa si relatii.
P.S. Da-mi si mie un exemplu de director de companie care nu reuseste sa lege doua vorbe, dar a reusit sa construiasca imperii.
NOU
mareeeeeaaaaaan vanghelieeeeeeeeeeee, georgeeeeee becaaliiiiiiiii
NOU
din invataturile lui pupu basarab catre fiul sau teodosie-arhi:
– sub nicio forma sa nu-ti dai copii la scoala de la 6 ani, asteapta sa implineasca 7;
– fa rost de la scola de un manual de mate si unul de romana, cls 1 si incepe sa-l studiezi, va trebui sa-l explici mai tarziu urmasilor;
– clasele 1, 3 si 5 sunt mai grele, iar 2 si 4 mai de recapitulare;
– doamna invatatoare este dumnezeu no. 3, dupa mami si tati, deci chinizdrocul se va lupta pt ea (uneori va incurca ordinea si atunci va trebui s-o aduci pe calea cea dreapta);
– bani, bani si iar bani (pune deoparte, habar n-ai cat poate cheltui un tanar scolar);
– aplica la un club de “zen” pentru ca trebuie sa ai nervii antrenati;
–
–
– etc, cand mai am timp
cacatul ala cu “o modalitate de a-l învăța pe copil minimul necesar vieții” scoateti-l din cap…. in ro. copii sunt abuzati cu o pregatire multilateral dezvoltata pt ca la nivel social avem nevoie de un debuseu mare de someri pe spatele lor scriind profesori prost platiti, ar fi trebuit sa intelegi asta pana acum
NOU
sper ca in 3 ani sa reusesc sa strang bani de scoala particulara:)))))
NOU
Deci @ilie de la cuie, impresia mea despre tine e alta. Arhi ti-a raspuns foarte rapid si cu doua exemple concrete. Deci un om cult precum esti tu ce ai realizat in viata asta. Daca ti-ai facut o impresie despre mine…atunci cine sunt si cu ce ma ocup, ce am construit eu pana acum? Exemplu: Vezi persoane ce ma cunosc (ilie Nastase, Bogdan Ciocarlan, Giulia Nahmany) sunt doar cateva exemple. Eu am legat afaceri cu aceste persoane. Tu ce ai facut?
NOU
Da-mi tu niste exemple de directori de companii, nu idioti politici gen Becali si Vanghelie.
Calmeaza-te nene, ca eu postez aici special sa fac misto de olimpicii romani. Mai ales de aia care cred ca daca pomenesc niste nume m-au dat pe spate.
N-am facut nimic la viata mea, frec menta prin Elvetia si ma specializez in scoala vietii. Dar eu nu sunt un exemplu bun, Becali si Vanghelie sunt vectorii de dezvoltare pentru tine.
Cine cred eu ca esti tu? Hmmm .. cred ca esti un adolescent intarziat, genul care venea la interviuri de angajare la mine, cerea 500 de euro salariu lunar si nu stia sa imi explice ce poate sa faca de banii aia. Dar altfel terminase ASE-ul pe locul 3 sau plm.
Impresia ta despre mine care este? Nu ma menaja, vreau un feed-back corect si sincer :)))
NOU
Auzi si cand te intalnesti cu alde astia, Nastase,Nahmany si care or mai fi, tot asa iti incepi frazele, cu deci ca prim cuvant? Deci, domnu’ Nastase….
NOU
blue, nu-l baga pe nastase in aceiasi oala cu berbecali si marean care este vanghelie. nu-l suport pe omul ala da nu poti sa spui despre el ca-i incult.
NOU
@Brebu Ciprian: zi si tu doua imperii (cel putin) construite de (diversi) oameni influenti, directori de companii sau (diverse) vedete! hai sa traiesti!
NOU
A se vedea clasa politica. Gasesti zeci de exemple nu doua. Unde traiesti????
NOU
Hai, fie, doar un exemplu din alea zeci. Eu traiesc in afara tarii, nu stiu ce imperii s-au mai construit prin Romania.
NOU
@Brebu Ciprian: deci, ca sa vorbim acelasi dialect, eu traiesc prima pe dreapta cand intri in bucuresti! tu?
NOU
Prefer sa nu mai comentez deoarece deja suntem offtopic. Ca exemplu dat de mine Negoita, actual primar. Cunoscut personal in timp ce luptam pentru o campanie ce cuprindea tineri voluntari pentru dezapezirea satelor izolate. Raspunsul lui a fost: “De ce sa dezapezim? Nu mai bine asteptam inundatiile si facem o campanie electorala atunci?” Dar deja sunt satul si ARHIsatul de comentarii a celor ce stiu si cunosc tot universul! Sincer? Eu sunt in stare sa vorbesc fata in fata, asa cum sunt eu, iar pentru @Blue…perfectiunea nu s-a inventat inca.
NOU
Pe pnm treaba are sula cu prefectura? Negoita e director de companie? Negoita e o laba de politician, imbogatit pe chestii politice si nu numai.
Mai bine ca te-ai hotarat sa stai pe tusa, cel mai destept cedeaza – parca asa era o vorba romaneasca.
Asta este problema dom’le cu olimpicii romani din ziua de azi, sunt satuli si arhisatuli de comentariile celor ce stiu :))))
NOU
Chiar mai Cipri (scuze ca am devenit familiar cu tine, daca te deranjeaza spune, reformulez si ma adresez cu respectul cuvenit) in loc sa o arzi asa aiurea pe aici, nu faci mai bine o cronica la o avanpremiera, dar sa fie de film, nu de teatru (avanpremiera zic)!
NOU
AVANPREMIÉRĂ s. f. reprezentație pentru critici, ziariști etc. înaintea premierei unui spectacol, a unui film. (< fr. avant-première)
Sursa: MDN (2000) | Adăugată de raduborza | Semnalează o greșeală | Permalink
NOU
Mai Cipriane, m-am uitat pe pagina ta de Facebook. Tu ai facut biblioteca aia misto, aia rotunda? Daca da, e super interesanta, imi place foarte mult. Si nu, nu glumesc si nu, nu sunt rautacioasa.
NOU
@blue sunt designer de interior si detin o firma in domeniul asta, si productia se realizaeaza in atelierul firmei mele. Am ceva experienta in domeniu, proiecte (davidoff baneasa, stand-uri Giulia Nahmany, muzeul cfr, muzeul ancom, magazinele Diferit, Reef Aquarium Herastrau…plus multe altele atat legate de mobilier comercial cat si rezidential).
NOU
M-am uitat si mi se par foarte frumoase. Chiar foarte. Ce sa spun, felicitari pentru tot ceea ce faci si sper sa nu imi porti pica pentru ce am zis mai devreme. Stii cum e, chestia asta cu anonimatul lasa sa iasa la iveala niste chestii mai urate ale caracterului nostru.
Acum, intrebare: date de contact ai pe vreun site, pe undeva? Nu pentru mine, ca nu imi redecorez casa, ci pentru un cumnat al meu.
NOU
@blue date de contact beonblog@beonblog.ro
Raspund cat de repede pot la orice mail. Si eu iti multumesc pentru aprecieri. Nu port pica nimanui, nu am de ce. Eu am preferat sa fiu verde in fata, nu ma ascund in spatele unui nick 🙂 Am vazut poza cu tine, nu pari o fata care sa fie rautacioasa…cel putin la prima vedere 😀
NOU
da, fundul ala nu e deloc rautacios, ci cu suflet bun:))))
NOU
Aici iti dau dreptate Arhi 🙂
NOU
Profesorii din romania nu sunt de aparat. Cu atat mai putin ar trebui aparate geniile din minister. Dar…..Nu e si vina noastra un pic?
Cine se duce cu bratari si cercei in clasele 1-4…sa ia tot puiul de om diploma si 15 premii intai?
Cine crede ca toti copii sunt geniali si fiecare nota proasta e motiv de flegma in ochii de la suplinitor la minister, uitand ca si noi cand eram mici nu prea ne statea capul la carte?
Cine e multumit de notele alea intre 6 si 8 care la bac se transforma in 4 si 5?
Nu e nimic in neregula cu asta…Dar clar si noi stricam
Ps….daca exista 10 repetenti pe an intr-un oras mare din Romania…inseamna ca nu au venit la scoala…Asa ca argumentul cu competitivitatea impusa…cade
NOU
Eu sunt pentru note. Dar sunt pentru note date la evaluari nationale incepand cu clasa a 5a. Examen national cu grila clara pentru fiecare examen iar special pentru limba romana sunt pentru interzicerea comentariilor tampite cu invatare mecanica.
sunt pentru examen de gramatica in schimb unde nu mai ai ce comenta. Iar cu o lista de lecturi obligatorii poti face un examen grila extraordinar cu intrebari din 40-50 de carti pe care ar trebuii sa le citesti pana la clasa a 8 a. Ramane partea cu compunerea, dar indirect daca citesti suficient de mult nu ai cum sa nu poti lega 2 vorbe, daca se pastreaza sistemul actual cu 2-3 ctrl+c si ctrl+v iese si de un doctorat deci nu e o tragedie ca nu esti original, glumesc desigur dar e de retinut ideea, mai bine copiezi corect gramatical decat sa compui romane agramat.
Pe baza notelor din clasele 5-8 poti sa intelegi bine unde si catre ce trebuie indrumat un copil in liceu.
NOU
Nici alte tari nu stau mai bine.
Cred ca multi dintre noi am fost educati in perioada comunista cind “ai carte ai parte” era adevarata.
Acum lucrurile sint diferite. Poti avea succes si bani fara multa educatie.
P.S. Asta nu inseamna ca toti care renunta la scoala vor avea succes si bani…
NOU
“invatati, invatati si iar invatati” valeriurenita.wordpress.com/2009/12/02/lenin-%C2%ABinvatati-invatati-invatati%C2%BB/
sper din toate tzatzanile sa se schimbe sistemul de invatamant.
multe ar trebui schimbate. nu s-a reusit in 2 decade. cate vor urma oare pana cand vom vedea prin ochii copiilor un viitor stralucit?
si profesorii e oameni.care are copii, de asemenea.
nivelul de pregatire al dascalilor era verificat la fiecare cativa ani.pe vremea lui Cuza. haha.
‘vorba lunga…..
NOU
Cum incep ProTV sau Antena stirile (nu mai tin minte care din ele). “Romania e pe locul 45 din 65 la teste PISA. Situatia este cu atat mai grava cu cat testele sunt foarte usoare”. Ce relevanta are faptul ca testele sunt usoare cu locul pe care ai iesit?
Daca ziceai ca au luat 60 de puncte din 100 mai ziceam dar asa, din prezentarea stirilor ne dam seama si de ce suntem pe locul ala.
NOU
si aia tot absolventi de invatamant romanesc sunt
NOU
maaaaaaaaai, de ce va legati de invatamantul romanesc? Iete cum explica Dana Savuica de ce a renuntat fiica-sa la bursa din Anglia:”Julie a fost trimisă acolo de Universitatea Bucureşti, a cărei studentă e la Ştiinţe Politice. A intrat pe singurul loc cu bursă, dar nu mai vrea să rămână acolo. S-a convins că învăţământul nostru universitar e net superior celui din Marea Britanie. Se mai adaugă şi dorul de prieteni, părinţi, chiar şi clima… Ea îşi doreşte să ajungă diplomat, ca bunicul ei. Tatăl meu, George Săvuică, a fost ambasador al României în Sri Lanka, Malaezia, Filipine, Indonezia, Pakistan, Cipru, Finlanda”. Baaaai, deci S-a convins că învăţământul nostru universitar e net superior celui din Marea Britanie!!!!! bine, nu mai stau sa ma intreb cum a cistigat pitipoanca aia bursa Erasmus, ca ma doare capul…
NOU
diplomat ca bunicu sau curva, ca mă-sa
NOU
haide bai! foloseste si tu diminutive! suna mai elegant. 🙂
NOU
@Vega: Diplomățel?
NOU
La mine se plang profesorii ca au studenti slabi. Si au dreptate, multi studenti sunt praf, dar, la licenta, nu a picat nimeni. Daca ai intrat in licenta, nota pleaca de la 6 in sus, nu de la 10 in jos. La admitere la masterat nu am dat examen, am avut un interviu. M-a intrebat ce liceu am terminat si de ce am venit la ei. Si nu m-am dus la un master de cacat, m-am dus la unul chiar greu. Am primit nota 9, la admitere, pentru ca e cu note. Altii au primit 10. S-a facut departajarea dupa notele din timpul facultatii, chiar daca unii au terminat facultati de cacat, iar altii nu. Nu conteaza ce stii… Cu toatea astea, profesorii se plang de calitatea studentilor. Pai, fututi gura matii, eu i-am admis pastia in facultate? Eu le-am promis ca, orice ar fi, nu pica nimeni? Pai atunci sugi pula si taci din gura…