Tot timpul suntem bombardați, în jur, de vina de a polua cu plastic mediul înconjurător. Din cauza mea, sărmanele broaște țestoase mor cu pungi în stomac, rechinii fac intoxicație cu poliuretan iar pinguinii își prin piciorușele alea fericite în pungile de la Mega și mor cu șireturile legate, fără a mai putea ieși din lagărul irakian.

Și totuși, de ce, dacă poluarea cu plastic e atât de îngrozitoare și s-au găsit molecule de plastic inclusiv în Groapa Marianelor, nu se interzice fabricarea, importarea sau comercializarea acestor unelte ale morții pentru natură?

De ce tot timpul eu trebuie să fiu vinovat pentru ceva ce cei care mă învinovățesc încurajează și încasează impozite? Nu se pot face farfurii de unică folosință din hârtie? Paie? Pungi de Mega? Orice, absolut orice poate fi înlocuit. Până și sticlele de plastic pot fi, bine mersi, făcute din nisip topit sau din ceramică sau din hârtie cerată, sau x alte modalități de îmbuteliere. De ce eu sunt vinovat că le cumpăr, în timp ce cei ce le fabrică sunt bine mersi și încasează profituri grăsane, după care țâțâie negativ din dinți la adresa noastră, eventual de pe yahtul propriu?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

23 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Țestoasa aia are o siluetă de invidiat!

    • #2

      Paai hai sa-ti punem si tie corset sa vedem cum iti sade…..Carapacea aia sunt de fapt coastele ei

  2. #3

    Aici sunt de acord cu tine. N-am sa inteleg, daca e atat de rau, DE CE se mai fabrica?
    Daca e atat de naspa dieselul, ca ploueaza, de ce se mai fabrica masini pe diesel? Aia e, am trecut de la benzina la diesel. Euro 6, dar nu conteaza.
    De ce nu se incurajeaza fabricarea masinilor pe GPL? Ca nu aduce profituri atat de mari? LOL.
    La fel si alte chestii care polueaza, dar care aduc venituri grase. Hai sa vindem in continuare, dar sa dam vina pe cei care cumpara.

    Sunt de acord cu reciclatul,i aruncatul gunoaielor in spatii special destinate si cu evitarea risipei (a mancarii, de exemplu). Dar n-am sa stau acum sa rup etichetele de hartie de pe conserva de aluminiu, doar pentru ca una tre’ sa ajunga la hartie si alta la metale, sau sa nu mai folosesc detergent de rufe. Fuck that. Nu stau acum sa amestec bicarbonat cu lamaie, sa spal rufele. Mai bine sa fabrice detergenti non poluanti si sa interzica vanzarea detergentilor actuali, daca tot sunt asa ingrijorati.

    • #4

      Jupaneaso, masinile diesel erau foarte promovate cand se credea ca sunt mai ecologice decat cele pe benzina. In momentul de fata se renunta treptat la ele, nu poti face tranzitia peste noapte.

    • #5

      Bre, nush ce sa zic. Parerea mea e ca SUNT INCA mai ecologice.
      Strict cand e vorba de putere si urcat chestii fac cu 3.0 diesel as face doar cu 4-5 l pe benzina. Eficienta e mult mai mare consum/putere.
      Stiu, sunt o jigodie anacronica, dar mai sunt pe lume si oameni care nu folosesc masina doar la mers pentru epilat inghinal…

  3. #6

    si te fac sa pierzi puncte….ai vazut The Good Place? iei o sticla de apa sa o dai unui muribund de sete pe strada da pierzi 50.000 de puncte ca amprenta de carbon, ca testoasa, ca valu, ca etc si ajungi in iad

    Lasand gluma la o parte, perfect de acord cu articolul!

  4. #7

    Pentru că la întrebarea ” Schimb plasticul cu materiale reciclabile, prin urmare sa reduc profitul cu 80% sau sa cresc preturile cu 80%? Răspunsul probabil a fost, nu mulțumesc faliment.”

    • #8

      Cam asta e raspunsul real. Efectiv a fost o strategie buna pe termen scurt si de multe ori nu avem o alternativa.

  5. #9

    Din ce stiu eu de la anul firmele care fac delivery nu mai au voie sa foloseasca ambalaje de plastic. Momentan sunt mai scumpe cele de carton, dar odata cu producerea in masa preturile cred ca vor mai scadea. Sunt sceptic in privinta masurilor luate de autoritati, se va face tamtam la inceput si apoi liniste.
    Trecerea la carton se va reflecta in pretul catre client, asa ca majoritatea vor scumpi cu cativa lei produsele.

    Eu iau in calcul montarea unui filtru de apa la robinet sa nu iau apa la bax/pet.

    • #10

      Cartoane mai multe inseamna mai multi copaci doborati.
      BTW, filtrul ala elimina si clorul?

    • #11

      @Alex din ce am vazut elimina.

      La un birou unde merg des au un filtru, cei drept nu cel mai scump, nu stiu daca are si osmoza, dar apa care rezulta este ok.

      Cartoanele se pot recicla mai usor, iar ce ajunge in apa/ pamant se biodegradeaza mai usor.

    • #12

      pentru cartoane nu se taie obligatoriu copaci!
      clorul se poate filtra! de fapt, exista apa imbuteliata in peturi care provine din retea!

  6. #13

    Cineva trebuie sa fie vinovat. Doar nu vrei sa fie marile corporatii sau cei ce sunt la putere, oriunde. Pulimea e mai usor de aratat cu degetul

  7. #14

    Sunt la un hotel care nu mai folosește plastic.
    Nu paie! Doar la cerere unele de hârtie!
    Nu pahare de plastic! Doar de hârtie!
    Știi faza mișto? Mie, după niște ani, îmi e dir de cum “nu schimbă” gustul paharele de plastic! Copii nu au nici o problemă cu gustul de hârtie! Cea mică se chinuie un pic să bea fără pai, dar dacă aia mare i-a zis că paiele sunt nașpa…
    După două zile nici mie nu mi se mai pare chiar așa nașpa! E drept că beau mai repede, că altfel se schimbă gustul, dar supraviețuiesc!

    Știi ce mă seacă masiv? Jucăriile! 99% sunt din plastic! Nu le acceptă nici la reciclare!

    • #15

      am putea sa ne intoarcem la lemn, dar ii suparam pe ”ecologistii” de ocazie!

    • #16

      Pentru ca au 1% plumb, d-aia.

  8. #17

    Nici fumatul nu e sănătos, de ce nu se interzice complet. Nici alcoolul nu prea face bine în exces, de ce nu se interzice (parca s-a mai încercat asta)? Nici apa, dacă bei prea multă, nu cred că îți face bine, ar trebui interzisă.

    Problema nu e că se folosește plastic, ci că toată lumea face abuz, exces nejustificat. De ce e nevoie să îți aducă limonada la masă cu 2 paie de plastic în ea? De ce nu doar unul? Sau chiar niciunul, ci o linguriță metalică, pentru a amesteca zahărul/mierea/whatever.

    La mine la muncă vin femeile de serviciu în fiecare dimineață să controleze coșurile de gunoi de la birou. Dacă am un bon fiscal aruncat în coș, îmi ia sacul și îl înlocuiește cu unul nou. De ce e nevoie să se facă asta? Nu am înțeles, nu au vrut nici ele să înțeleagă.

    Atunci când se interzice ceva, toată lumea sare de cur în sus că e comunism. Când se recomandă utilizarea cu moderație, nimeni nu vrea să audă. ”Hai să fim serioși, ce, eu poluez? Companiile multinaționale, alea poluează, să reducă ele poluarea, apoi reduc și eu”. Cine sunt aceste companii multinaționale, sunt cumva niște entități extraterestre? Cine lucrează pentru ele, cui își vând produsele?

    • #18

      tre’ sa se interzica fututul vreo 100 de ani si toate problemele se rezolva.
      Daca in urmatoarea suta de ani se taie coitele la toti baietii nascuti am vindecat si cancerul, am rezolvat si incalzirea globala si poluare si tot.

  9. #19

    Bine ati venit in capitalism !
    Oamenii , plantele si animalele nu conteaza, doar banu, atat.

  10. #20

    Lasă, că plasticul din ambalaje are și avantaje, nu e doar Satana! O grămadă de produse alimentare s-ar contamina mult mai ușor cu diverse chestii nasoale daca nu le-ar proteja plasticul in care sunt ambalate. Și asta e doar un exemplu, dar sunt mai multe.

    Nu e plasticul, cât e omul. Omul care aruncă “pe gârlă” ambalaje, gândind că cineva-cumva le adună și le depozitează, deci nu e treabă lui…

  11. #21

    Eu mă bucur că au început, cel puțin Carrefour si Kaufland, sa vândă carne proaspătă, legume si fructe in noi pungi biodegradabile, zic ei, în apa calda, în locul pungilor de plastic, ce simteam ca imi iau un an din viata, cand le foloseam.

    Cand am ajuns acasă, mi am luat moștenitorul imperiului Gabor și am încercat un experiment. Din pacate, nu s a biodegradat, în apa calda sau fiarta. Probabil nu am inteles eu bine…

  12. #23

    una dintre imaginile cliseu americane e cea a iesirii de la cumparaturi cu carutul plin cu pungi mari de hirtie care sint asezate apoi in portbagajul masinii. Intotdeauna m-am intrebat ce naiba tin pungile alea? Ca nu par carton, sa tina trei sticle (doua cu ulei si una cu vin)…