După ce am citit că s-a votat legea aceea copyright care, după părerea google și facebook, va pune botniță internetului și, după părerea mea, îi va forța pe miliardarii din spatele acestor companii care, fizic, nu au făcut nimic, ci au prosperat pe conținutul altora, să mai dea din bani și celor care produc conținut, de fapt, mă gândeam la creatorii de conținut români.

Își mai face cineva, astăzi, blog sau vlog? Acum 10 ani, când era forfota mare în domeniu, auzeam zilnic pe câte unul că trebuie neapărat să își facă blog. Sau clasicul Și ia zi, mă Arhi, cum îmi fac și eu blog de ăla, ca să fac și eu niște bani?

Acum, sincer, nu am mai auzit pe nimeni, din nicio direcție. Oamenii se îndreaptă, din ce în ce mai mult, spre consumul de conținut, nu spre crearea lui. Iar cei ce crează se refugiază tot mai mult spre platformele care îi momesc cu bani, gen youtube sau instagram, unde posibilitatea de a cumpăra followeri și celebritate este mult mai mare decât munca de a scrie, zi de zi, an de an, poate vei fi băgat în seamă de cineva.

Și mă uit la românia, cu tristețe maximă și nu văd nimic. Nu există ziare reale, ziare care să nu aibă partizanat politic. Ori sunt plătii de PSD, ori de ceilalți, care or fi ei. Dacă nu ar exista news.ro, cred că aș renunța la a citi presa scrisă. Da, rămășițele lui Tapalagă sau alte aglomerări “jurnalistice” formate din oameni despre care se știe că toată viața au supt țâța vreunui miliardar de carton, nu sunt jurnalism, ci doar obiecte ale muncii care așteaptă momentul potrivit pentru a face bani.

Și dacă mai aveți nevoie, citiți și urmăriți puțin ce zice Radu aici. Cum s-au răhățit pe ea de așa zisă deontologie jurnalistică 2 pizduline de la Casa Jurnalistului, ca să le iasă lor articolul și cum l-au transformat pe amărât în pedofil. Unii dintre voi donează pentru ăștia, donați în continuare, că e de bine.

Bloguri? O mână de oameni. Citesc câțiva, urmăresc câțiva, mai mult din inerție, pentru că multe sunt specializate pe IT, iar subiectul mă lasă rece. Au fost mai mulți, citeam câteva sute, la un moment dar, în feed reader. Acum, pur și simplu, nu mai sunt sau, dacă sunt, au virat către o nișă sau alta, încercând să se descurce fiecare cum poate. Nu mai există bloguri feminine, aproape, larga majoritate s-au închis sau au virat-o către parenting, cu mai mult sau mai puțin succes, fiecare capitalizând pe stupiditatea pre și post maternală, formându-și ganguri de doamne care se salută dimineața și își iau la revedere seara.

Vloguri, din păcate, un subiect pe care nu îl urmăresc. Mai urmăream, din când în când, dar am renunțat, nu e de mine și nu pot pierde 20 de minute din viață per clip. Pur și simplu genul acesta de conținut nu e pentru mine, așa cum nu a fost nici snapchat.

Mi-am închis contul de instagram, pentru că nu știu să fac poze, deci nu am cu ce să mă laud și nici nu am vreo viață glamour, ca să pun în fiecare zi cafele, răsărituri de soare, șampanii și alte rahaturi. Sunt un om simplu, care are și fericiri, și greutăți, iar chestiile astea nu prea atrag, e nevoie să arăți că ești minunat, că o duci minunat, că viața este doar un dans între evenimente și călătorii. Și, așa cum știți, viața nu e doar asta și trebuie să fii bătut în cap să crezi așa ceva. Si, in plus, m-am plictisit. Aceleasi poze, aceleași cărți, aceleasi cafele.

Pe facebook nu mă mai uit aproape deloc. Unele agenții insistă să păstrez contul și pagina, pentru că, nu înțeleg de ce, au impresia că monetizările postărilor pe facebook au reach mai mare decât cele de pe situri și neînțelegând că, de fapt, oamenii care vin la un post monetizat nu se vor mai întoarce niciodată și că facebook este un mediu care nu favorizează return of visitors decât contra cost și pe termen scurt. Pe contul personal sunt chiar banat, iarăși, pentru 30 de zile, pentru că am zis Găina aceasta e cam moldoveancă. Serios, nu glumesc. Oricum, e irelevant, cum ziceam, nu mă uit acolo, nu îl folosesc și, în afară de insistențele agențiilor, nu văd utilitatea unui cont în zona aceasta.

Singurul site pe care îl mai folosesc este redditul, deși și acolo s-au strâns o gălăgie de flower power și reposteri și a început să mi se cam acrească de memeuri tâmpite de încurajare pentru sinucigași și altele. Mai citesc r/romania, dar și acolo e cam tot bula mea, aceleași știri pe care le știu și eu, nicio altfel de abordare.

Concluzia?
Cred că legea asta nouă a copyrightului vine prea târziu pentru un internet al creației. În haiducia totală care a fost, s-a prosperat pe furt de conținut și subiecte, s-au făcut milioane, vezi ziare.com sau hoțnews, iar cei care au creat cu adevărat conținut au renunțat să o mai facă, pentru că cei care le furau produsul erau situați în căutările google mai sus decât ei, conform așa zișilor algoritmi de căutare. Ce să faci ca blogger sau publisher, când ți se fură articolele, iar situl care le fură e situat pe prima pagină în google, în afară de a-ți băga picioarele și a merge mai departe. Sau când gunoaie ca Buzdugan și Morar te fură, iar justiția ține procesul 8 ani, timp suficient cât să se prescrie cauza, ca în cazul groparu?

Da, e cam târziu. Se vor da în judecată google și facebook, unii pe ceilalți, pe baza conținutului furat și scrăpuit de la alții.
Darkweb, here we come.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

23 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Singurul vlog pe care îl urmăresc de mulți ani încoace e 3lăr. Restul nu mă interesează sau m-am săturat de ele după cel mult 2 luni.

    • #2

      Care de multi ani incoace, ca abia a revenit de vreo 3 luni :))

  2. #3

    O lume fără FB şi Google = o lume mai bună. Dar n-avem noi norocul să dispară monştrii ăştia demni de o distopie Orwell/Huxley.

    • #4

      Facebook e inutil. Dar google, e… a doua inventie ca importanta dupa ce a aparut Internetul. E o unealta prea puternica sa fie pe mana catorva oameni. Orice vrei sa afli, scoti telefonul, scrii repede si dai cautare. E adevarat, ca daca nu ar fi fost cei de la google, ar fi fost altii in locul lor.
      Din punctul meu de vedere mi se pare de cacat sa fortezi in ziua de azi copiii sa invete la scoala anii de domnie a lui Stefan cel mare sau lungimea Dunarii. Se poate spune ca exerseaza memoria sau ca e misto pentru cultura ta generala sa stii toate astea, dar cand ai totul in buzunar parca nu iti mai vine sa memorezi toate astea.
      Internetul si usurinta cu care gasim informatii mi se pare ceva incredibil, ceva ce acum 30 de ani era de domeniul fantasticului.

    • #5

      @Eu Man, am mai zis chestia asta azi, şi tot nu s-a înţeles. N-am afirmat nicăieri, niciodată, că nu e nevoie de motoare de căutare – ar fi o aberaţie, nici nu merită comentarii. Altfel, orice site decent cu conţinut structurat are aşa ceva, indiferent că e un magazin online sau Wikipedia. Dar caracatiţa Google, cu tot cu braţele ei (în cap cu YT) e cu totul altceva, şi clar nu se poate reforma, indiferent de cîte amenzi ia de la europeni sau din altă parte. Ca să nu mai vorbesc de chestii incalificabile moral, gen Google China.

    • #6

      @Eu: si daca vrei sa ai o discutie cu cineva despre orice, stau cu telefonul in mana si de cate ori nu stii ceva pui pauza discutiei ca sa-l intrebi pe gugal?

    • #7

      @varucu: Cand ai vazut tu ultima oara pe cineva sa se opreasca din datul cu parerea pe un subiect doar din cauza ca nu are habar despre ce vorbeste? Discutam despre domnia lui Stefan cel Mare sau lungimea Dunarii? Pai ala parca a domnit prin sec. XV si Dunarea parca e putin mai lunga decat Oltul… Ma insel? Nici o problema, oricum nici interlocutorul n-are habar care-i adevarul fara sa aiba Google in fata, asa ca riscul sa fiu contrazis e mic.
      Daca cineva ti-ar spune o aberatie si ai opri discutia ca sa verifici pe Google, eu zic ca ar fi un pas inainte pentru multi. Sigur, si mai bine ar fi sa mai stii si din capul tau unele chestii (de ex. ca vaccinurile nu provoaca autism, ca un caine vagabond nu musca doar oamenii rai si fara suflet, s.a.m.d.).

    • #8

      Cateodata te poti opri din discutie, dai un search pe google si vezi ce obtii. Asta nu inseamna ca tot ce pe google e si adevarat, dar daca ai un minim discernamant si ai habar de ce vrei sa afli, poti filtra informatiile gasite.
      Vrei sa afli distanta pana la o destinatie, vrei sa afli temperatura dintr-o zona, vrei sa afli duritatea unui aliaj, cand esti intr-un magazin, vrei sa afli pretul unui produs la alte magazine sa compari, etc. Prinzi tu ideea.

    • #9

      @Eu, facebook e chiar mai puternic decat google in anumite tari si din anumite privinte. Sunt tari unde Facebook este sinonim cu internet, unde lumea nu foloseste google. Si chiar si in Romania exista un procent destul de mare al populatiei care isi ia stirile exclusiv din facebook, sau in loc sa caute pe google pune o intrebare in cine stie ce grup obscur din facebook. Ambele au cam acelasi impact si au cantitati uriase de date pe care le pot folosi pentru a influenta evenimente (chiar mai usor pentru Facebook asta).

    • #10

      E o vorba care îmi place mult: “motoarele de căutare vor deveni arbitri ai adevarului” (Daniel Hillis, fizician, cica). Când vei cauta informațiile numai online și goagal îți va returna doar ce vrea el conform algoritmilor lui, acel simt critic va deveni foarte fluid și va fi foarte greu de menținut. E o zona tare alunecoasa.

  3. #11

    majoritatea celor ce mai crează conținut in zilele noastre, in afara de cei de prima liga (40+ ani) sunt cei foarte tineri (maxim 18 ani)
    intre, nu mai e nimic.

  4. #13

    Groparu a gresit fiindca i-a dat in judecata pe dobitocii Morar si Buzdugan in penal, cu speranta ca vor face puscarie, in loc sa ii dea judecata in civil, unde procesul ar fi durat mult mai putin si ar fi putut obtine niste bani frumosi din daune.

  5. #15

    Eu mi-as face un blog dedicat injuraturilor pure si sincere, ca ar fi plin de clienti si subiecte. Dar mi-e lene si-mi bag pola.

  6. #16

    si, despre prietenul drag, verticalul si talentatul Mr Liviu Alexa, nimic ?

    • #17

      ba da, in continuare mi-e prieten si i se rupe de loserii de pe net. si creaza continut, zi de zi.

  7. #18

    In Romania, fiecare pizdulice de pe insta cu 30-40k followersi din motive de aratat tate sau cur vrea sa isi faca vlog, sau vrea sa apara prin vlogurile unora mai cunoscuti, aia noua generatie Global Records plm, si sa devina si ea celebra si urmarita, deci partea cu vlogurile inca mai tine, prea mult chiar, prin Romania.

    Cu blogurile e insa tragic, in afara de tine, Zoso, Eftimie, Pitici si Groparu, nu mai exista decat cateva de IT, vreo 2 de masini, si atat. Imi aduc aminte pana acum vreo 7-8 ani cata nebunie era, la intrebarea ” care-s cele mai tari bloguri din Romania? ” erau liste de vreo 20-25 de oameni care scriau constant, aveau comunitati, activitate, nisa lor, tot ce vrei. Erau festivaluri peste festivaluri si premii peste premii pentru tot ce insemna blog, erau atat de multe incat erau pe categorii, ca nu puteai sa le bagi pe toate sub un singur premiu. Sincer chiar imi pare rau, creativitatea de a scrie a multora n-a tinut decat maxim 3-4 ani, apoi s-au plictisit, au ramas fara imaginatie si s-au retras.

    Facebook-ul a ramas pentru messenger, grupuri de meme-uri si combinatii gen dau geaca Armani 150% originala pe controller PS4 si 2 jante de bicicleta. Nimeni sub 25 de ani nu mai intra ca sa puna poze, video-uri si alte d-astea. Instagramul e curvasareala. God bless Instagram .

  8. #19

    Mie mi-ar plăcea un blog/site/comunitate “quality” pe zona “adult”. (Aproape) tot ce exista azi e sinistru și turn off total, populat de toți incelii și analfabeții. Știu ca au mai fost încercări, dar de toate s-a ales praful.
    Eu chiar cred ca e o nișă pt care s-ar găsi public, un loc și cu discuții, respect, women friendly, safe, etc.

  9. #20

    Cu pauzele de rigoare. Face de prin 2012 și îl urmăresc cam de la episodul 5.